Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Niečo o inkvizícii
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Muži a ženy,  ich prirodzena rozdielnost Téma Next Topic: Osud človeka
Strana: z 8

Ales

Stav: offline

Odoslaný - 23 jún 2008 :  15:45:38  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
neeeeeeeeee zase ideš mimo

mal som na mysli niečo ine. ja viem že každý človek niečo verí. ale mysle som to nasl.

bud verim v Alaha alebo v neho neverim
bud verim Hare Krišnu alebo neverim v neho
atd.

takže skor o taku vieru. že tam sa neda povedať, že aj verim aj neverim v Alaha, to sa proste neda. teda o to Č-B videnie.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 23 jún 2008 :  16:09:06  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Aha. Uz rozumiem.

Avsak Jablon ine myslel - to B&W videnie akoze bud je niekto krestan alebo ateista (alebo iny)...a krestan je taky a nijaky iny a ateista zas taky a vsetci a nijaky iny.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 jún 2008 :  16:15:26  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no aj o kresťanovi môžem povedať:
Bud verim v Ježiša alebo v neho neverím(a stanem sa popkrsteným ateistom)
nemôžeš veirť aj neveriť v Ježiša zaroven.

inač to zovšeobecnenie som trochu aj ja dal , jablon to nespravodlivo potom preniesol na azuritka. Ja som totiž tvrdil, že človek ktorý hreší, je neveriaci, a tým pádom žiaden veriaci nespravil zlo, a každé zlo spravil len neveriaci človek. Ale ani to dovysvetlenie mu asi nepomohlo

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 23 jún 2008 :  16:28:11  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
No v Jezisa veria aj muslimovia a po Muhammadovi je druhou najdolezitejsou osobnostou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 jún 2008 :  16:31:03  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no veria ako veria....ešte keby aj rešpektovali kresťanov

ale ine som chcel, kresťan je človek ktorý žije kresťansku vieru. bud ju žiješ, alebo nežiješ, polovičato sa neda. žeby zase B&W?

Slayer

Odoslaný - 23 jún 2008 :  16:39:16  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
citácia:
no veria ako veria....ešte keby aj rešpektovali kresťanov

ale ine som chcel, kresťan je človek ktorý žije kresťansku vieru. bud ju žiješ, alebo nežiješ, polovičato sa neda. žeby zase B&W?

Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 :  16:31:03

S tym prvym nesuhlasim...oni vas respektuju (a ako majitelia pisma ste im najblizsie), bordel robia len sekty, atam tie dovody nie su iba nabozenske - skor je to zamienka nejaka, ale tie maju aj krestania...asi pred dvoma rokmi tu vraj doslo v KE k nabozenskej vrazde.

S tym druhym suhlasim. Avsak chapes potom treba upravit tych 86% u nas no oveeela nizsie cislo. A aj ludia kt podla viery neziju sa oznacuju za veriacich, a tu sa dostavame asi ku korenu zovseobecnovania.

Ales

Odoslaný - 23 jún 2008 :  16:46:36  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to ma trapi najviac. že podla tých papierovych sa usudzuju aki su ti osatní. a tych papierovych ani netankuje , že podla nich su posudzovani ostatní.

kaifas

Odoslaný - 23 jún 2008 :  21:42:09  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
ano som ateista ked hreším. Resp. nedôverujem Bohu, ked hreším. Nemsylím si že tu sa da povedať že človek je ateista, neveriaci je presnejšie. Ateista je ktorý neverí v Boha(teda že existuje Boh). Ja môžem byť neveriaci a nedôverovať Bohu aj napriek tomu že viem že Boh je a tušiť aký je. Len človek počuva diabla a svoju pýchu, a nie Boha.

Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 : 02:48:25

]

A o niečo neskôr...

citácia:
no ma dokáže fascinovať jak si ľudia o veriacich dokážu vydedukovať, že vidia svet čierno-bielo....

ale inač nesuhlas, v niektorych veciach sa neda sedieť na dvoch stoličkach. bu d si veriaci alebo si neveriaci tam, jedine sa dá byť len na jednu stranu. nič medzitým byť nemôže.

Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 : 13:56:11

Scestné vyjadrenia pokračujú...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 21 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 09 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

kaifas

Odoslaný - 23 jún 2008 :  21:49:06  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov

citácia:
ty vôbec nemáš právo hovoriť o spravodlivom hneve.

Pôvodne zaslal alesko - 21 jún 2008 : 23:40:14

A potom...

citácia:
čo sa týka kritiky: každý rád kritizuje, ale rád aj toto právo upiera druhému ked ma byť kritizovaný. Povedzme Cirkev radi ľudia kritizuju , vtedy je to OK, ale ked kritizuje Cirkev, tak zrazu to ok nie je. Prečo? Prečo je tuto dvojaký meter?

Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 : 02:53:05

Áno alesko, prečo používaš dvojaký meter?

P.S.: Ďakujem Jabloni (pre aleska nechapajuceho zmysel nicku-strom poznania a prvého hriechu) za podporu ohľadom Ježiša-buriča

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 21 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 09 október 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 23 jún 2008 :  21:58:18  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Kaifas no to prvé upozornenie, no tam sa to trochu prieči, ale ide o to ako to myslel.
A to druhé tak tam nerozumiem tomu čo sa Vám zdá protichodné? Absolútne nič tam nieje.
Hmm je pravda že Ježiš poburoval, ale čím? Je dôležité čo ich poburovalo nie to že ich to poburovalo. Aj vraha bude poburovať ked mu povedia pravdu do očí.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 jún 2008 :  23:32:38  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
azuritko - z určiteho pohľadu Ježiš je burič- ale určite nie z toho isteho ako bol Jan Hus. Len človek mysliaci povrchne, si nevšimne jemne odtienky ktore su tam použité. A ako hovoríš, na to aby sa to dalo pochopiť, je treba sa hlbšie zamyslieť, nie čítam očami a reagujem emociami.

Jabloň

Odoslaný - 24 jún 2008 :  02:04:49  Zobraziť profil  Pridať Jabloň do zoznamu priateľov
citácia:
mne s páčia tie križiacke vojny...každý s nimi zamtá, ale malokto sa aj pozrel na navod použitia. či vieš kvôlli čomu sa viedli?

Návod na použitie som si pozrel. Prvá križiacka výprava sa viedla v mene Božom na dobytie Jeruzalema a všetkých kresťanských miest v Palestíne, obsadených Saracénmi. Svoju reč, burcujúcu ku ťaženiu, ukončil Urban II. slovami: "Boh to chce" Údajne svoj príhovor vyšperkoval aj zmienkami o veľkom bohatstve Palestíny a tých úrodných krajoch, ktoré neprávom vlastnia "neverci". Existuje špekulácia, že touto akciou sa snažil "zamestnať" tisíce druho a treťorodených šľachtických synov, ktorí nemali čo robiť a predstavovali podobnú rizikovú skupinu (z hľadiska verejného poriadku) ako dnes nudiaca sa mládež na sídliskách. Nech je ako chce, nech už boli dôvody akékoľvek, dôsledkom bolo vyplienenie Jeruzalema. ...Ale o to teraz nejde. Križiakov som spomenul preto, si sa zmienil o defenestrácii. Ale zatiaľčo pri defenestrácii upozorňuješ na dôsledky, u križiakov Ťa zaujímajú predovšetkým príčiny.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 60  ~  Člen od: 23 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 14 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Jabloň

Odoslaný - 24 jún 2008 :  02:45:11  Zobraziť profil  Pridať Jabloň do zoznamu priateľov
Alesko. Ešte pár reakcií.
1) Sex je potreba, ktorá musí byť naplnená. Keby tomu tak nebolo, ľudstvo by dávno vyhynulo. Isteže, existujú medzi ľuďmi výnimky, ale jednak sú v menšine a jednak (v takýchto prípadoch) dodržiavajú celibát dobrovoľne. Psychiatria, resp. psychológia pozná chorobné stavy - neurózy - spôsobené potláčaním prirodzených potrieb, vrátane sexuálnych. Nechcem sa tu o tom moc rozpisovať, keďže tu nie je na to priestor, no aspoň jeden príklad: Kazuistika z časopisu Psychiatria 10/4, 2003, str. 225 (autor M. Rust) - 38 ročný poštový zamestnanec, kt. trpel pocitmi insuficiencie, poruchami v pracovnej oblasti a úzkosťami. Pri psychoterapii si spomenul na udalosť zo svojich 13-tich rokov, keď ho matka pristihla pri masturbácii. Vyčítala mu toto správanie, hovorila o jeho hriešnosti... Jeho pocity poníženia prerástli do psychosomat. ťažkostí... Atď, atď. Postupným znovuobjavovaním vlastnej sexuality a potrieb, spojených s ich prijatím a uspokojovaním sa jeho zdravot. stav začal postupne zlepšovať. Atď, atď. "V protiprenose som cítil narastajúcu radosť zo slasti pacienta...pri sexuálnych asociáciách...pociťoval menej emócií hanby...." Keď sa zbavil negatívneho obrazu o svojej sexualite a začal si ju "naplno" užívať, bol schopný pristúpiť na druhú časť liečby - odpútanie sa od matky zahrňujúce o.i. posilňovanie sebavedomia.

2) Pri infekcii vírusom HIV pri súloži s kondómom nezáleží na veľkosti vírusu HIV. Inak povedané: nie je dôležité, či samotný vírus prejde alebo neprejde pórmi. Navyše CDC uvádza na svojich stránkach výsledky štúdií, ktoré boli na tému spoľahlivosti kondómov pri ochrane pred HIV uskutočnené: www.cdc.gov/condomeffectiveness/latex.htm

Vo všetkých štatistikách, kt. som mal možnosť dosiaľ vidieť sa uvádza signifik. nižšie riziko infekcie pri použití kondómov.

3) Nenapísal som Azuritkovi, že je "typický kresťan", ale "typický človek", ktorý uvažuje tak a tak. Zastávam totiž názor, že nie je kresťan ako kresťan, nie je ateista ako ateista, nie je zootechnik ako zootechnik...

4) Ani viera v Ježiša nie je čierno - biela. Dôkazom je existencia rôznych kresťanských cirkví, hnutí, siekt, heréz a "bludov". Môžem veriť, že Ježiš žil, nemusím veriť, že bol Bohom, môžem veriť, že bol Bohom, nemusím veriť, že bol zároveň človekom. Môžem veriť, že bol Bohočlovekom, nemusím veriť, že pápež je jeho zástupcom. A predovšetkým: nemusím veriť, že Boh existuje, ani že neexistuje. Môžem poctivo tvrdiť, že to neviem.

5) Ešte ku tej otázke, či je človek, ktorý hreší ateistom, resp. či hrešiť môže len neveriaci. Pripadá mi Tvoja argumentácia trochu alibistická. Prečo by sa páchanie hriechu malo viazať len na "neveriackosť?" Existuje predsa možnosť, že veríš, že keď hrešíš, Boh Ti odpustí (ak sa nemýlim, KC to dokonca považuje za neodpustiteľný hriech proti Duchu Sv. Nie neodpustiteľný preto, že by si v neho neveril - veď to by bolo protirečenie a katechizmus by to mohol rovno definovať ako neveru a "našiť " to napr. na 1. prikázanie bez komplikovanej okľuky cez Ducha Sv. - ale skôr preto, že bráni základnému atribútu odpustiteľnosti, teda úprimnej ľútosti. Ak sa mýlim, oprav ma, prosím).
Ešte je tu jedna možnosť: Keď hrešíš, neuvažuješ v danej chvíli o Bohu. To by ale znamenalo, že veriacim si, len v tej chvíli, keď na Boha myslíš. To by ale zase znamenalo, že si ateista aj keď si čistíš zuby, či odvzdušňuješ radiátor. Musím povedať, že Tvoje dovysvetlenie mi naozaj nepomohlo.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 60  ~  Člen od: 23 jún 2008  ~  Posledná návšteva: 14 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Jabloň

Odoslaný - 24 jún 2008 :  02:48:55  Zobraziť profil  Pridať Jabloň do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Ak ste proti bariérovej antikoncepcii, tak MÁTE NA RUKÁCH KRV NEVINNÝCH AFRIČANOV, ktorí možno aj vďaka katolíckej kontrapropagande nepoužívajú prezervatívy, a tak uľahčujú šírenie HIV

Pôvodne zaslal Jabloň - 23 jún 2008 : 13:37:08

Zase raz typicky priklad cloveka, ktory zacuje argument a preto ze mu sedi do pracne budovanej mozaiky, vezme ho za svoj a vobec sa nenamaha o nom pouvazovat.

Pôvodne zaslal Mato - 23 jún 2008 : 15:02:55

Mato. Obviňuješ ma, že počúvam argumenty?
Veď : "Kto má uši nech počúva." (Mt 13,9)
Navyše, kde berieš istotu, že o argumentoch neuvažujem?

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  08:52:07  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
mne s páčia tie križiacke vojny...každý s nimi zamtá, ale malokto sa aj pozrel na navod použitia. či vieš kvôlli čomu sa viedli?

Návod na použitie som si pozrel. Prvá križiacka výprava sa viedla v mene Božom na dobytie Jeruzalema a všetkých kresťanských miest v Palestíne, obsadených Saracénmi. Svoju reč, burcujúcu ku ťaženiu, ukončil Urban II. slovami: "Boh to chce" Údajne svoj príhovor vyšperkoval aj zmienkami o veľkom bohatstve Palestíny a tých úrodných krajoch, ktoré neprávom vlastnia "neverci". Existuje špekulácia, že touto akciou sa snažil "zamestnať" tisíce druho a treťorodených šľachtických synov, ktorí nemali čo robiť a predstavovali podobnú rizikovú skupinu (z hľadiska verejného poriadku) ako dnes nudiaca sa mládež na sídliskách. Nech je ako chce, nech už boli dôvody akékoľvek, dôsledkom bolo vyplienenie Jeruzalema. ...Ale o to teraz nejde. Križiakov som spomenul preto, si sa zmienil o defenestrácii. Ale zatiaľčo pri defenestrácii upozorňuješ na dôsledky, u križiakov Ťa zaujímajú predovšetkým príčiny.

Pôvodne zaslal Jabloň - 24 jún 2008 : 02:04:49

pri defenestracii pričiny viem...len je zaujimave, že každý ovlada, kto začal križiacke, v koho mene sa viedli, každý vie presný počet obetí, či nasledky, alebo že pápež tvrdil "Boh to chce".... ale tam to aj , žiaľ končí.

Ma napada. Je zaujimave že ked sa jedna o HUsa, jedna sa o kresťanoch ktorý reagovali nekresťansky - vzburou. To je v pohode táto nekresťanska reakcia kedže je namierená proti katolikom, keby však RKc čosi urobila nekresťanske tak su o tom plne noviny. Takže dvojaky meter? Ked sa ide proti rkc, je to OK, ked robí niečo RKC už to nie je OK. Na, ta kde sme?

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  09:11:22  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
1. nie nie je to potreba , ktorá musí byť nutne naplnená, lebo ked nesexuješ, tak nezomrieš. Druhá strana minca, a to s tebou súhlasím, je to, že ak sex. potrebu potlačíš, dochádza k neurozam(al. stavom označovaným ako "nadržanosť"), ale je nutne spomenuť, že nikto tu nehovorí o potlačaní, ale o odburani sex. energie spôsobom , ktorý neubližuje(nie masturbácia, nie sex. s druhým) ani mne, ani dryuhému, ani nikomu inému. Vzhľadom na tom, že je tu sekcia Teologia tela, tam je to rozobraté podrobnejšie.
2. mam taký dojem, že na prenos HIV neni potreba ani sex. styk. A stále platí - žiaden sex. styk -žiadne riziko.... Aj keby s kondomom to riziko bolo 1 percento(viem že je oveľa vyššie) tak 0 percentne riziko je menej. Morálnejšie je vždy to, kde je menšie riziko.
Ešte je otázka dôvodu sexu - ak je mimo manželstva je to o uživani a nie o laske, ak je to v manželstve, tam kondom asi nepoužiješ ked chceš mať deti. a ak to je len o uživani si, tak potom ej to ako pri alkoholikovi, ktory vie že neprestane piť, dokym nebued pod obraz, ale aj takj si dá jedneho frťana.
3. Tvoj postoj k azuritkovi je tvoja vec. Vadí mi len zovšeobecňovanie.
4. máš pravdu, môžem všetko ale nie všetko osoží.
5. pozor. sme sa trochen tuto nepochopili. Každý hriech je prejav neviery-nedôvery Bohu. Jedno či ho pácha nekresťan, alebo kresťan. Väčšinou sa medzi ateistami mysli že "verím v Boha" znamena, verím že existuje. Ale "verím v Boha" znamena okrem toho že viem, že Boh je, aj to, že Bohu dôverujem. Pravdepodobne, ak sa mýlim sa ospravedlnujem, ty vnímaš len ten prvý význam slov "VErím v Boha". To sú však tie jemne odtienky, na ktoré som upozornoval vyššie.
Neodpustiteľý hriech voči DS je o niečom inom. čo sa týka zvyšku, myslím si, že pre nepochopenie tých výrazov odtienkov, ktore som spominal v tomto prispevku, neprináleži k našej diskusii. Ak maš zaujem, kludne otvor si zvlášť tému.

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  10:23:37  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
Kaifas no to prvé upozornenie, no tam sa to trochu prieči, ale ide o to ako to myslel.
A to druhé tak tam nerozumiem tomu čo sa Vám zdá protichodné? Absolútne nič tam nieje.
Hmm je pravda že Ježiš poburoval, ale čím? Je dôležité čo ich poburovalo nie to že ich to poburovalo. Aj vraha bude poburovať ked mu povedia pravdu do očí.

Pôvodne zaslal Azuritko - 23 jún 2008 :  21:58:18

Skúste si to prečítať bez toho PS. To bolo osobné poďakovanie Jabloni.

A skúsme nechať aleska, nech si sám obháji svoj dvojaký meter. Veď on hneď na všetko promtne odpovie, určite aj na svoje protirečenia.

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  11:01:29  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
prečítal som si včera i dnes viackrat ale stale nenachadzam protirečenia. Bud tam nie su, bud ich tam privyrábaš, alebo mi ich vysvetliš, a si pripustim, že som sa mýlil, či si protirečím.

čo sa týka promptnosti, tak mam týžden prádznin už, takže mam viacej času sa venovať netu(nielen nemu samzorejme).

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  11:25:04  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
Kaifas,
treba si uvedomiť jedno. O čo mi vlastne ide ? Túto otázku si musíme položiť všetci, aj Ty.
Prečo v dnešnej dobe nebrojí sa v takom veľkom rozsahu, ako proti Cirkvi, napr. proti Tutanchámonovi, alebo Ramzesovi, ktorý nechal počas svojho panovania zahynúť státisíce otrokov.
Prečo v dnešnej dobe nebrojí sa v takom veľkom rozsahu, ako proti Cirkvi, napr. proti Rimanom, ktorý zdevastovali na prelome letopočtu takmer celý vtedajší svet, a za ich nadvlády zahynulo státisice otrokov, gladiátorov a kresťanov.
Prečo v dnešnej dobe nebrojí sa v takom veľkom rozsahu, ako proti Cirkvi, napr. proti fajčeniu, alkaholizmu a drogovaniu, ktoré dennodenne zabíja tisícky životov.
Prečo v dnešnej dobe nebrojí sa v takom veľkom rozsahu, ako proti Cirkvi, napr. proti pornografií a jej šíriteľom, tento monopol dennodenne devastuje tisíce ľudských osobností.

Preto, lebo ani jedna z týchto tém, ktoré som tu naznačil, nebije človeku do svedomia, ani jedna ho neupozorňuje na jeho život, ani jedna ho nesmeruje niekam do večnosti, "lebo ani jedna ho nemá naozaj rada", lebo nikto, ani Ramzes, ani Alexander Veľký, ani Becher, alebo neviem kto, ani Versace alebo neviem kto, "nedal svoj život za život môj, tvoj, jeho, jej, za život celého Vesmíru". Urobil to Jedine Kristus, jedine on, "preto je všetko obrátené proti nemu a proti sv. Cirkvi".

Pôvodne zaslal PavolKukucka - 22 jún 2008 :  12:01:24

Ak Ti uniklo, tak vedz, že Tutanchamón, Ramzes aj Rímska ríša už neexistujú, teda nemajú priamy vplyv na demokratickú spoločnosť na Slovensku v EÚ, v západnom svete a podobne. Cirkev existuje, vplyv má a aj ho využíva.

"Pornografia dennodenne devastuje tisíce ľudských osobností." Tento záver asi nemáš podložený serióznou vedeckou štúdiou, asi to tak len cítiš alebo si to možno počul v kostole, možno si to len praješ alebo sa za to modlíš aby to tak bolo, aby sa Ti potvrdila tvoja téza, že nekatolícky svet je iba zlý. Neviem, len tak robím závery, no môžem sa aj mýliť. Dúfam, že to stačí na ilustráciu nepoužiteľnosti tohto Tvojho argumentu. Vieš mi vyvrátiť takú hypotézu, že pornografia dennodenne pomáha tisícom párov? Asi nie, však? Takže poprosím trochu serióznosti.

Fajčenie, alkoholizmus, drogy. Môžeme polemizovať, či sa do toho dosť investuje a či sa do toho bude niekedy náležite investovať. No program na boj proti fajčeniu, zneužívaniu alkoholu a drog je súčasťou programou WHO, vlád EÚ, aj Slovenska a vyčleňujú sa na to náležité zdroje (o tom, či sú dostatočné sa dá polemizovať, ale to som už spomínal). Ani jedna zo spomínaných inštitúcii nevyčleňuje prostriedky na brojenie proti cirkvi. Takže opäť si sa zmýlil, že proti cirkvi sa brojí viac. Či máš snáď pocit, že sa chodí po základných školách a deťom sa popri prednáškach o zdravotnej škodlivosti fajčenia hovorí aj o škodlivosti cirkvi, lebo keď budete fajčiť milé deti, budete mať rakovinu pľúc, a keď budete slepo poslúchať cirkev tak budete robiť také hrubé chyby v úsudkoch ako pán Kukucka? Obaja vieme, že sa to nerobí a pravda je aj taká, že hrubé chyby v úsudkoch nerobia len slepo oddaní cirkvi. Ty ich však robíš.

A prečo má zmysel brojiť proti cirkvi? Snáď aj ostatní súhlasia, že má význam pripomínať si holokaust či zločiny komunizmu. Jedným z argumentov je aby sa podobné veci už neopakovali. O čo je iná vražda ospravedlňovaná Veľkým Nemeckom, beztriednou spoločnosťou, či Bohom. "Dajte si pozor, aby vás niekto nezviedol. Lebo prídu mnohí v mojom mene."

Tak buďme spravodliví a majme v pamäti zločiny aby sa neopakovali a aby naše poučenie slúžilo na slávu Svätej stolice

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  11:50:01  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
pre alesko

Myslel som, že si domýšľavejší. Prečo používaš dvojaký meter? Prečo ja nemám právo hovoriť o svetom hneve a prečo Ty si o ňom popísal že až? Si snáď niečo viac?

Prečo vravíš, že keď hrešíš si neveriaci a pritom tvrdíš, že sa nedá sedieť na dvoch stoličkách-buď človek verí alebo nie.

Prečo tvrdíš, že nemáš rád zovšeobecňovanie a tvrdíš, že ateisti majú na rukách krv?

Takže suma: Prečo Ty smieš o niečom hovoriť a ja nie? Prečo Ty smieš byť veriaci aj neveriaci a iný nie? Prečo zovšeobecňuješ, keď to nemáš rád? Takže PREČO POUŽÍVAŠ DVOJAKÝ METER, KTORÝ ODSUDZUJEŠ?

P.S.: Všimol som si, že rýchlo čítaš a ešte rýchlejšie odpovedáš. Skús sa niekedy aj dlhšie zamyslieť, možno minimalizuješ podobné chyby a možno minimalizuješ svoju nechápavosť.

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  12:20:18  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov

Ešte čosi:

citácia:
Ježiš roznecoval vzburu, a nepokoje...väčší výmysel som v živote nepočul. ked už niečo tvrdíš, opri sa o realny zaklad, či sa len snažíš urážať?

Pôvodne zaslal alesko - 22 jún 2008 : 00:16:18

Po vstupe Jablone do diskusie sa tvoj rezultát zmenil na:

citácia:
azuritko - z určiteho pohľadu Ježiš je burič-
Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 : 23:32:38

[/quote]
Ešte že si tam dal tie kúzelné slová "z určitého pohľadu". Ale aspoň nejaký posun. Už sa nad tým zamýšlaš aj inak, nie len ako o na nereálnosti založenej provokácii.

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  12:34:28  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
1. jaj ty považuješ za spravodlivy hnev to že som sa rozčuloval že dovjakí ludia meter používaju.... oki beriem, ospravedlnujem sa - pravo na hnev maš. Zdalo sa mi že tvoj hnev je nespravodlivý. a nespravne som formuloval vyjadrenie k tvojmu hnevu.
2. veriaci-neveriaci - čitaj aj moje reakcie na jablona
3. čo sa týka zovšeobecnovania - čitaj aj reakcie na jablona
4. Otazka je , kto je kompetentný sa k čomu vyjadrovať. Ked vidim do veci, tak moj pohľad bude skôr kompetentejší, ako tvoj, ktorý je založený na nenzlaosti, a dohadoch. Si predstav, že by som šiel na satanisticke forum nadavať satanistom a pritom o satanizme takmer nič neviem. resp. to čo viem su len prepdoklady že su takí.

Nepoužil som dvojaký meter vo všetkých tých pripíapdoch ktoré si poukázal. Prve beriem, tam vidím sám že je to z mojej strany použitie dvojakého metra, v ostatných prípadocvh to je tvoje nepochopenie, hoci som to podrobnješie vysvetlil Jabloni(aj ked osobne si myslim že ty a Jablon ste jedna a ta ista osoba).

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  12:39:48  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:

Ešte čosi:

citácia:
Ježiš roznecoval vzburu, a nepokoje...väčší výmysel som v živote nepočul. ked už niečo tvrdíš, opri sa o realny zaklad, či sa len snažíš urážať?

Pôvodne zaslal alesko - 22 jún 2008 : 00:16:18

Po vstupe Jablone do diskusie sa tvoj rezultát zmenil na:

citácia:
azuritko - z určiteho pohľadu Ježiš je burič-
Pôvodne zaslal alesko - 23 jún 2008 : 23:32:38

Ešte že si tam dal tie kúzelné slová "z určitého pohľadu". Ale aspoň nejaký posun. Už sa nad tým zamýšlaš aj inak, nie len ako o na nereálnosti založenej provokácii.

Pôvodne zaslal kaifas - 24 jún 2008 : 12:20:18

ano beriem, pri podrobnejšom zamysleni som prišiel k inemu zaveru. Kedže sa domnievam, že vyjadrenie- "Ježiš je burič" by niektorí mohli zle pochopiť, tak som dodal aj vysvetlenie.
Ale, po reakcii typu : "Jan Hus bol burič" ma reakcia typu "Ježiš bol burič" vie postavioť do svetla, že považuješ Jeťžiša za človeka, ktorý roznecoval nepokoje, či k nim vyzýval. Takže moja rekacia je adekvátna a za nou si stojím: Ježiš ako burič , v zmysle ktorý som tu popísal vyššie, je výmysel a hovadina. az môjho pohľadu iba provokácia. Keby si ty dodal "z ineho pohľadu" či či niečo podobne, tak tu reakciu beriem inak.
Priznacavam si že občas reagujem skôr emotívne, ale veľa tvojich reakcii mi pripadá ako provokácia a ako keby si zamerne hľadal chyby, a potom ich vidíš tam kde nie su. Vidím však aj to, že niektoré tvoje reakcie sú založené na osobnom postoji voči katolickej cirkvi(či naboženstvu) a tiež sa nesnažíš hned všetko pochopiť.

kaifas

Odoslaný - 24 jún 2008 :  13:03:37  Zobraziť profil  Pridať kaifas do zoznamu priateľov
citácia:
1. jaj ty považuješ za spravodlivy hnev to že som sa rozčuloval že dovjakí ludia meter používaju....
Pôvodne zaslal alesko - 24 jún 2008 : 12:34:28

Nepovažujem, Ty si sa vyjadril, že nemám právo spomínať spravodlivý hnev a Ty si o ňom básnil. To je dvojaký meter.
Tvoje ospravedlnenie prijímam.

citácia:
Zdalo sa mi že tvoj hnev je nespravodlivý.

Nesúďte aby ste neboli súdený. (Mt 7,1)

citácia:
4. Otazka je , kto je kompetentný sa k čomu vyjadrovať. Ked vidim do veci, tak moj pohľad bude skôr kompetentejší, ako tvoj, ktorý je založený na nenzlaosti, a dohadoch.

Som rád, že opäť bezpečne vieš o svojej kompetencii a mojej nekompetencii, mojich znalostiach, dohadoch. Si veštec? Ak áno, tak Tvoje vyjadrenia sú kompetentné, ak nie, tak sú "emotívne a selektujúce moje reakcie". Tiež sa najprv kukni na seba.

Navrhujem prestať s tými žabomyšími spormi a vrátiť sa k inkvizícii. Zareaguj prosím skôr ako na moju osobu, na text ktorým som reagoval na tému. Súhlasíš, že by sa mali pripomínať zločiny cirkvi? Že sa má na to upozorňovať, že sa to má pripomínať, že sa to má učiť?

Ales

Odoslaný - 24 jún 2008 :  13:30:06  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
vyjadrím sa len k posledným otázkam, aj ked dalo by sa reagovať na niektoré tvoje nespravodlive obvinenia(ak chceš vytvor temu o kompetencii, ale pokiaľ vystupuješ ako neveriaci a ateista, tak kompetentný na vyjadrovanie sa k cirkvi nie si. Navyše svoju kompetenciu pochopiť niektore a zatiaľ jednoduche veci si tiež ukazal, takže čo potom ked dljde na ťažšie veci?).

ale k otázkam:
Nie , nie je dôvod. cirkev(JPII v mene cirkvi) sa ospravedlnila za zlo , ktoré spôsobili jej členovia. Myslím si, že to ospravedlnenie možno brať ako priznanie si a prijmutie vlastnej historie a integrovanie svojich vlastných dejín.
Čiže mi to pripadá ako neurologické vracanie sa do minulosti, kedže historia Cirkvi je zjavná, sú materialy(aj kresťanske) kde sa da o jej historii píše dosťt podrobne aj pri zachovaní objektivity(aj z pohľadu ateistov a neveriacich).
Čo sa týka učenia v škole - myslim si že pokiaľ sa bude učiť jednostranne že cirkev je zlá a uvadzať sa len to čo porobila zle, tak sam musíš uznať že je to len niečo neobjektívne. a neobjektivita nemá byť v školstve, lebo tým ja ako veriaci môžem povedať, že potom je škola tiež demagogicka a robená len pre ateistov. ak nechceme použiť dvojitý meter, škola má oboznámiť človeka s faktami(tak pozitívnymi ako i negatívnymi) a nechať žiaka sa rozhodnúť.
Další dôdovod prečo by sa k historii nemalo vracať je ten, že rôzni ľudia pristupuju k takymto veciam neadekvátne a zo zjavneho nepochopenia uzatvaraju závery, nezlučujúce sa s realitou.
Myslím si, že dôvod typu "žijť v minulosti" či "žiť minulosťou" je banálny na napísanie, ale poznam aj takých ľudí. Akiste sám uznaš, že realny život je o tom, čo sa deje teraz. a že človek ktorý sníva čo bolo je spiatočnicky, či čo bude....akosi by neobstal.

aby si nepovedal že si nechcem pripominať minulosť - nemam problem počuť o minulosti, aj ktorá bola zlá, ak nebudem mať dojem, že ide o zhadzovanie, urážanie a iné neg. emocie, a vramci objektivity človek prizná či ocení aj prínos cirkvi. Samzorejme, ja osobne vyžadujem pri debate o daných témach aj podrobnejšiu znalosť, čiže nielen hisotricke fakty(počty obetí, výroky vytrhnuté z kontextu) ale aj podorbnejšiu znalosť pozadia - politického, vzťahov medzi cirkvou a svetom,. A čo dalej požadujem je nezaujatosť, alebo si neprajem až fanatickosť v predsudkoch, alebo apriori dokazovanie si že cirkev je zlá.

Strana: z 8 Previous Topic: Muži a ženy,  ich prirodzena rozdielnost Téma Next Topic: Osud človeka  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06