|
Odoslaný - 03 september 2007 : 00:33:37
|
citácia: Ale predsa len ma to mrzi, ked to vidim a preto Ta znova prosim, kym budes pokracovat skus si nastudovat odpoved na otazku, ktoru si polozil vyssie a sice " Na koho v katolíckej cirkvi sa vlastne vzťahuje neomylnosť?" Ked nevies ani toto, je smiesne o co sa snazis a nikto Ta tu nebude brat vazne. Pôvodne zaslal Mato - 02 september 2007 : 22:23:52 Ujasnil som si to: podľa katolíckej cirkvi sa neomylnosť vzťahuje na pápežove výroky "ex cathedra" a na výroky biskupského zboru schválené pápežom, v oblasti vierouky a mravouky. V prípade Galileiho sudcov neišlo o takýto prípad.
Teraz mi už odpovieš, prečo Duch Svätý nezabezpečí neomylnosť skupine kardinálov pri ich vieroučnom vyhlásení? Inými slovami, kde sa v biblii píše, že Duch Svätý zabezpečí neomylnosť iba vo vyššie uvedených prípadoch? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10 ~
Člen od: 31 august 2007 ~
Posledná návšteva: 03 september 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 10:50:09
|
Okoloiduci: No, odvoláva sa aj na chápanie Svätých Otcov, čo sú predpokladám pápeži.
- A preco to asi potom ziaden svaty otec nedal ex catedra, ak je to tak? Vidis, mohli to byt teda maximalne len ich sukromne nazory, ale take mali aj apostoli. Dobre vidime ze ani apostoli nevedeli vsetko, tiez k istym veciam vyjadrili len svoj sukromny – teda omylny nazor, na co aj upozornili. Tiez to delili na ucenie, ktore je chranene Duchom Svatym (neomylne) a na ich sukromny nazor (omylny). A toto delenie sa v cirkvi stale dodrziava. Tymto som ti hadam aj odpovedal na podobnu otazku, ktoru kladies Matovi.
Ani to ťa nezaujíma?
- Presne tak , nejako extra ma nezaujimaju sukromne nazory nikoho, ani papezov, su to vsetko omylne nazory. Mna zaujima hlavne to co papezi davaju ako neomylne a zavazne ucenie. Ich sukromne nazory mi mozu byt aj ukradnute . I ked mnohe su take, s ktorymi sa stotoznujem, ale niektori papezi mali aj take, s ktorymi nemozem suhlasit.
Asi budete súhlasiť, že v priebehu svojej histórie katolícka cirkev
- Tie prvotiny su skutocne dary Ducha, ale On nikoho nenuti ich prijat, kazdy ma slobodu a moze ich od neho prijat i nemusi. A zo spravania apostola Petra vidiet, ze mu viacere tie prvotiny Ducha tiez evidentne chybali, no aj tak vidime ze moc a ochranu Ducha Svateho mal .
prečo Duch Svätý nezabezpečí neomylnosť skupine kardinálov pri ich vieroučnom vyhlásení?
- Zbor biskupov a kardinalov ma neomylnost ako celok spolu s papezom, ktory ma aj posledne slovo. Mozeme si v biblii vsimnut, ze tak to bolo i za cias apostolov, ked zvolali prvy snem, posledne a hlavne rozhodujuce slovo mal Peter.
- A este zapamataj si, ze krestania nemaju len bibliu - Svate Pismo, to maju len novodobe cirkvicky a sekty. No stari krestania maju od pociatku dva zdroje: zachovane sv. Pismo a este zachovane ucenie apostolov - sv Tradiciu . Preto nie vsetko musi byt v sv. Pisme, ale mnohe veci aj tam, casto nepriamo, najdeme. Ako teraz napr. to, ze posledne rozhodujuce slovo mal Peter, a dodnes je to v cirkvi rovnake, nastupcovia Petra - papezi maju posledne slovo.
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 12:21:04
|
Prosím nemazať.
Ziadost bola zamietnuta. Admin. |
Počet príspevkov: 93 ~
Člen od: 24 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 12 november 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 13:01:58
|
tichondrius: - Hehe . To by musel papez vydat ex catedra. No o novom neomylnom uceni cirkvi hovoriacom o tvojom oblubenom heavy metale zatial nic nevieme . Takze asi je to len jeho osobny nazor. Ale to este neznamena, ze sa myli, mozno ma aj pravdu . Je fakt ze tuto hudbu oblubuju rozni fetaci, satanisti, darebaci a obcas aj ja, no proste ti najhorsi... Ale ja mam rad aj ine veci, aj Beethovena. A si si isty ze papez vyjadril svoj osobny nazor presne takto? Nemas to nahodou trochu skomolene?
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 13:29:32
|
Nemám to skomolené. Tento výrok som počul na vlastné uši, dokonca si B XVI dovolil spochybniť Jána Pavla II, keď sa vyjadril v tom zmysle, že pozývanie rockových hudobníkov na predvianočné oslavy svojim predchodcom asi nebolo najlepšie riešenie. Katolícka cirkev nechce byť urážaná, ale keď samotný pápež svojimi názormi uráža kapely hrajúce aj kresťanskú metalovú hudbu (tzv. white metal), všetko je OK. Inak, k predchadzajúcemu príspevku - neviem, z akého titulu bol prispevok zmazaný. Ved išlo len o predostrenie holého faktu. Svojvôla moderátorov a ich manipulácia s informáciami nepozná hraníc. Vidím, že spôsob diskusie sa stále nezmenil a nevyhovujúce je stále cenzurované. Dovi! |
Počet príspevkov: 93 ~
Člen od: 24 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 12 november 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 13:40:00
|
citácia: Vidím, že spôsob diskusie sa stále nezmenil a nevyhovujúce je stále cenzurované. Dovi! Pôvodne zaslal tichondrius - 03 september 2007 : 13:29:32 Presne tak. Dovi. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 13:53:45
|
Nezáleží pri hudbe až tak kto ju oblubuje, každý má iný vkus, ale ide o to čo tá hudba prináša, hlavne aké sú v nej texty a k čomu sa tá konkrétna kapela hlási. Ak sa samotná kapela distribuuje ako vyznávači diabla alebo majú v textoch nejaké sektárske výroky alebo výroky proti cirkvi tak je jasné že s tým predstavitelia cirkvi nebudú súhlasiť a budú podobnú hudbu odsudzovať. Nevidim v tom žiadny problém. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 18:23:21
|
nespadjú do oblasti neomylných otázok viery aj inkvizičné "zákony" pápežov? |
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 19:30:17
|
|
|
Odoslaný - 03 september 2007 : 23:59:43
|
citácia: Inými slovami, kde sa v biblii píše, že Duch Svätý zabezpečí neomylnosť iba vo vyššie uvedených prípadoch? Pôvodne zaslal okoloiduci - 03 september 2007 : 00:33:37 Vsade tam, kde sa hovori o slobodnej voli. Zabezpecit neomylnost vo vsetkom by znamenalo zbavit cloveka slobodnej vole a to by protirecilo Boziemu planu. Pre Cirkev, ako Bohom ustanvenej, ktorej uloha je okrem ineho chranit, odovzdavat a vykladat poklad viery, ktory nam Boh odovzdal, je neomylnost v tychto veciach esencialna a preto ju Boh za urcitych podmienok garantuje. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 september 2007 : 07:37:19
|
(1) biblia je neomylná, to, ze Biblia zjavuje Pravdu o Bohu som zistila v jednom okamihu...proste zrazu som to vedela (2) katolícka cirkev je neomylná (vo výklade biblie a vôbec vo svojom náboženskom učení). a to, ze KC je skutocne zalozena Bohom a Pan Jezis je stale s nou som zistila a zistujem postupne osobnou skusenostou |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 september 2007 : 11:11:15
|
K tej biblii. Myslim, ze na svete podobnu knihu nenajdeme. Kniha kde Boh casto hovori priamo, a hlavne dava i rozne predpovede, a vidime, ze tie sa i vyplnaju... |
|
|
|
Odoslaný - 06 september 2007 : 19:01:31
|
citácia: K tej biblii. Myslim, ze na svete podobnu knihu nenajdeme. Kniha kde Boh casto hovori priamo, a hlavne dava i rozne predpovede, a vidime, ze tie sa i vyplnaju... Prečo Boh priamo hovorí len k hebrejcom? Môžeš mi naoísať niektoré Božie predpovede ktoré sa splnili? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 september 2007 : 19:55:48
|
Vsak si tu bibliu precitaj, napr. predpovedane zajatie a odvlecenie Zidovskeho naroda... |
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2007 : 20:28:43
|
opakujúce sa vpády asýrčanov do Samárie(Izraela) ako aj do Judei prebiehali niekoľko storočí. Asimilácia samaranov bola dlhodobou záležitosťou, takže predpovede skazy z východu neboli nejakou zvláštnosťou. Iziáš -Jeremiáš atď ani nehlasáli tajomné predpovede. Myslím, že budeš márne hľadať priamu reč Božiu kde niečo predpovedá ak za predpovede nezameníš Božie sľuby svojmu vyvolenému národu.... Takto hovorí Hospodin: Ak budú môcť byť zmerané nebesá nahor a nájdené základy zeme dolu, vtedy aj ja zavrhnem pokolenie Izraelovo |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2007 : 11:11:25
|
Ozaj si tu bibliu radsej znova precitaj. Vsak vacsinou vidime, ze prisiel Bozi prorok, vsetko dopodrobna vyrozpraval ako sa stane, a nasledne sa tak aj stalo. To sa aj stalo pred babilonskym zajatim zidovskeho naroda. V prorockych knihach najdeme este mnozstvo dalsich predovedi ktore hovori priamo Boh, napr. predpoved o zniceni Filistinskeho naroda, no a vidime, ze ten narod aj naozaj zanikol... Alebo napr. predpoved, ze z krajiny Edomcov Boh spravi pust, no a je tam dnes pust, po edomcoch sa uprostred puste zachovalo akurat mrtve mesto Petra, nie je tam uz urodna zem, neda sa tam zit... |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2007 : 17:05:06
|
pulesti= filištínci= palestínčania !!! ako vidíš palestínčania stále žijú a židia s nimi bojujú stále. Čítať neznamená čítať to čo chcem. Ak čítam Bibliu vidím v nej biele ak je biele, čierne ak je čierne-- na rozdiel od teba |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2007 : 17:48:54
|
A rozmnožím tvoje semeno ako prach zeme, ak bude môcť nie-kto sčítať prach zeme vtedy aj semeno tvoje sčítané bude.( 1. Moj. 13:16.
: Ach panovníček, Hospodine, je isté, že si veľmi podviedol ľud tento, i Jeruzalém, hovoriac: pokoj mať budete, ale prenikol meč až k duši. 4:10. J piere ! ak by som ti vypísal sľuby a prikázania Hospodinove, maťo by to asi vymazal |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2007 : 20:49:36
|
yyyno: citácia: pulesti= filištínci= palestínčania !!! ako vidíš palestínčania stále žijú a židia s nimi bojujú stále. Čítať neznamená čítať to čo chcem. Ak čítam Bibliu vidím v nej biele ak je biele, čierne ak je čierne-- na rozdiel od teba
- Hehe, nie si prvy na tomto fore co tu tento chybny nazor mal, no potom co si to i sam dostudoval, uznal svoj omyl a nazor zmenil. Ano, znama vec s tym nazvom, ze kde ma povod, a ludia co si to hlbsie nepreskumali, si podla toho aj mozu mysliet, ze sucasni palestincania su ozaj stari filistinci. Ale nie je to pravda. Sucasni palestincania pochadzaju z uplne ineho rodu a prisi na to uzemie ovela neskor, ked uz po povodnych filistincoch nebolo ani stopy.
Takze ako to je:
Povodni Filistinci prisli z Krety. Po ich nevydarenom pokuse vtrhnut do Egypta, kde ich porazil faraon Ramesse III. sa usadili v Kanane. Boli v ustavicnom nepriatelstve so Zidmi. Ale od obdobia Machabejcov ked si Zidia podmanili Azot a Gazu, Filistinci uplne splynuli so zidovskym narodom.
Sucasni palestincania su uplne ine etnikum, blizke skor Arabom. Kedze Zidia svoju vlast od urciteho obdobia obyvali len malo, na cast ich uzemia sa postupne usadzali ini ludia (sucasni palestincania). A palestincanmi ich nazvali len preto lebo sa usadili na uzemi zvanom Palestina.
Nazov uzemia Palestina - to je samozrejme odvodene od slova filistinci - Filistina, po grecky - Palestina. A preco sa tak vola? V prvom storočí Rimania dobili nezávislé júdske kráľovstvo. Po neúspešnej vzbure Bar Kokhba v druhom storočí rímsky cisár Hadrián v snahe prerušiť akékoľvek spojenie medzi pôvodným kráľovstvom a rímskou kolóniou rozhodol o premenovaní. Rimania vybrali pomenovanie Palastina, ktoré malo zlomiť židovských obyvateľov, pretože označovalo ich davnych biblických nepriateľov Filištíncov. Pocas nedvlady Rimom sa to zauzivalo a tak sa to uzemie vola dodnes.
A co sa tyka toho prachu, su zidia rozmnozeni slusne, co ich je len v USA.. Ale zasa aj tu treba zopakovat, ze na bibliu nemozes ist s matematikou a presnym matematickym chapanim. |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2007 : 10:24:46
|
maš pravdu Bibliu nemožno brať doslovne. hebrejské písma zhrnuli a dopísali židia. Preto je biblická kronika upravená na ich obraz. Filištíncov v tejto kronike "vymazali". Nestotožňuj hebrejcov so židmi. O židoch môžeš hovoriť tak od doby Jeremiáša. (exodus- návrat) Predtým len o menšej súčasti hebrejcov. Pulesti patrili k dobivačným morským národom dobili Kretu a zničili jej minojskú civilizáciu. Po tom čo hebrejci dobili kenaanske uzemie. Toto začali dobivať filištínci a večiu časť aj dobili. Vybudovali tam mestá Aškalon,Ašdod, Ekron Gazu a Gad. Palestína je pomenovana po pulestoch. Čachre rimanov do toho nepleť. Hebrejci aj židia mali v zákone nebrať si manželky s iných národov. Preto sa ich "svätá" rasa minimalne premiešala. Palestinčania sa z časti aliasimilovali, ale sú to stále oni ako pred 3000 rokmi. maš pravdu , že neuspešne dobývali aj Egypt |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2007 : 11:35:17
|
Hebreji (zidia), mali prikazane medzi seba prijat kazdeho kto plne prijal ich vieru. Cize asimilacia inych sa dala zrealizovat. Obavam sa, ze to co tvrdis, vychadza len z tvojej viery, ze sucasni palestincania su povodom stari filistinci, lebo si sa nechal zlakat tym nazvom. Nie je to vsak zrejme pravda, sucasni palstincania su uz trochu ine etnikum. Porazene zvysky filistincov splynuli so zidmi, a to hovoria seriozne knihy, napr. aj Biblicky lexikon. A o tieto informacie sa ja aj opieram. O co sa opieras Ty, ked hovoris opak? Mas azda aj Ty nejake serioznejsie zdroje, ktore to tvrdia? Azda nejaky etnograf alebo historik, ktory to podrobne skumal, hovori to co Ty, ze su to povodni filistinci? To by ma fakt moc zaujimalo, ale naozaj. |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2007 : 19:53:15
|
citácia: ...zišiel sa k nemu veľmi veľký zástup mužov, žien a detí. A plakal ľud plačom veľkým....zhrešili sme proti bohu svojmu, že sme pojímali ženy cudzozemky....teraz teda vojdime v zmluvu s bohom svojím, zapudiac všetky ženy a ich synov podľa rady Pána... a tak podľa zákona nech sa stane. Ezdráš 10:1- 3. (AJ Nehemiaš píše o tomto zapudení synov a žien o palestínčanoch to píše aj (žid) seriozny historik Paul Johnson. -- Dejiny židovského národa |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 september 2007 : 18:39:52
|
Vzdy si vsak cudzokrajne zeny za manzelky brali (vieme ze to bol u nich dost casty jav) a dokonca z naroda ktoreho porarazili vo vojne si zeny brat mohli aj podla Bozieho zakona, Boh im to vyslovne dovolil:
Keď pôjdeš bojovať proti svojim nepriateľom a Pán, tvoj Boh, ich vydá do tvojich rúk a ty si privedieš zajatcov, ak uvidíš medzi zajatcami peknú ženu a budeš ju chcieť za manželku, voveď ju do svojho domu, nech si ostrihá vlasy a poobrezáva nechty, zoblečie odev, v ktorom bola zajatá, a nech sedí v tvojom dome a mesiac oplakáva svojho otca a svoju matku. Potom k nej môžeš vojsť, spať s ňou a bude tvojou ženou. (Dt. 21:10-13)
|
|
|
|
Odoslaný - 11 september 2007 : 12:32:02
|
citácia: Vsade tam, kde sa hovori o slobodnej voli. Zabezpecit neomylnost vo vsetkom by znamenalo zbavit cloveka slobodnej vole a to by protirecilo Boziemu planu. Pre Cirkev, ako Bohom ustanvenej, ktorej uloha je okrem ineho chranit, odovzdavat a vykladat poklad viery, ktory nam Boh odovzdal, je neomylnost v tychto veciach esencialna a preto ju Boh za urcitych podmienok garantuje. Pôvodne zaslal Mato - 03 september 2007 : 23:59:43 Ci to spravne chapem: Clovek ma slobodnu volu... Teda pokial nepride na rad otazka moci a autority RKC. V tomto pripade je osobna sloboda potlacena dokonca samotnym Bohom v prospech neomylnosti RKC.
Spravne? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 september 2007 : 13:02:06
|
citácia: Teda pokial nepride na rad otazka moci a autority RKC. V tomto pripade je osobna sloboda potlacena dokonca samotnym Bohom v prospech neomylnosti RKC. Spravne? Pôvodne zaslal Marcelllooo - 11 september 2007 : 12:32:02 Nie, vysvetlenie bolo podane v predhadzajucich prispevkoch. (je to vsak moje osobne chapanie) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|