|
Odoslaný - 28 august 2007 : 10:17:20
|
citácia: Malo by to vyzerat tak, ze existuje nielen jednostranny vztah, kedy Tradicia tvrdi, ze Pismo z nej vychadza, ale i opacny vztah, ze Pismo sa odvolava na Tradiciu, co absentuje. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 28 august 2007 : 07:43:43 To vsak samozrejme nie je pravda. Odvolavok na Tradiciu je v Biblii viacero. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 august 2007 : 22:11:00
|
citácia: citácia: Malo by to vyzerat tak, ze existuje nielen jednostranny vztah, kedy Tradicia tvrdi, ze Pismo z nej vychadza, ale i opacny vztah, ze Pismo sa odvolava na Tradiciu, co absentuje. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 28 august 2007 : 07:43:43 To vsak samozrejme nie je pravda. Odvolavok na Tradiciu je v Biblii viacero. Pôvodne zaslal Mato - 28 august 2007 : 10:17:20 Tak sem s nimi.
Zatial mi bol katolikmi dany len jeden vers, z listov, ze mame verit vsetkemu, co nam bolo povedane pismom aj slovom. Z coho dotycna odvodzuje, ze je to tradicia. Ja si uvedene vysvetlujem asi takto: Volam ti telefonicky: Poslal som ti maila, v ktorom ti davam obchodnu ponuku a chcem ti ju pre istotu potvrdit aj takymto sposobom.
Inak: Ze uvedeny sposob hovori o ustnom a pisomnom sireni evanjelia, nie o tom, ze zdrojom informacii moze byt Biblia a nieco ine. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 august 2007 : 22:16:08
|
citácia: Biblia na tradiciu odkazuje, staci pozornejsie vnimat: Ked si budes v biblii citat apostolske listy urcene pre vtedy vznikajuce krestanske komunity, zo samotnych listov vidiet ze su evidentne len dodatkove, casto len instruktazne, a najdes tam viacero odkazov kde apostoli pisu, ze vsetko ich naucia a vysvetlia az ked k nim osobne pridu, teda ustne. Ked pridu, vsetko ich naucia ustne, daju im ustne ucenie, a ako vieme, toto ustne ucenie apostolov volame Tradicia. Tiez sa v biblii opisuje ze kam prisli, tak to ustne ucenie – Tradicu, prednasali zboru zacinajucich krestanov pomerne dost dlho, bolo to mnoho dni.. Uvedene hovori o tom, ze niektore veci sa lahsie vysvetluje osobne ako cez obmedzujuci pismony styk. Nehovori to o tom, ze osobne dam nieco ine, ako v Pisme.
Priklad: mam niekoho doucit kreslenie grafov z funkcii. Vysvetlovat t cez mail, ci listy je dost tazkopadne. Treba to urobit osobne - je to nazornejsie, mozem sa presvedcit, ze to chape spravne atd. To ale neznamena, ze ho v liste a pri osobnom uceni ucim iny sposob kreslenia grafov...
citácia: Tradicia rovnako ako biblia je hlavne nositelom informacii o Bohu, spasitelovi a vsetkych atributoch viery. Ale ako aj v biblii Noveho Zakona najdes vselico o cirkvi, tak sa to najde aj v tradicii. Kedze vychadzame z RKC chapania, kde Pismo je podmnozninou Tradicie, tak mas zrejme pravdu.
Ale ja som mal na mysli skor tie veci, co su len v Tradicii. Tie sa tykaju najme RKC.
citácia: - No je tu este aj napr. viera, ze i sam Boh chrani informacie, ktore poskytol ludom, proti zasadnejsim chybam. A zriadil i cirkev, ktore tieto informacie po starocia zachovava ako poklad viery a odovzdava dalsim generaciam. A iny ludia, odovzdavajuci svoje hrajuc tak znamu hru na telefon pridavaju a pozmenuju... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 august 2007 : 23:44:41
|
Uvedene hovori o tom, ze niektore veci sa lahsie vysvetluje osobne ako cez obmedzujuci pismony styk. Nehovori to o tom, ze osobne dam nieco ine, ako v Pisme.
- To by znamenalo, ze apostol Peter nedal svojim veriacim uz nic ine, len to co je uvedene v jeho strucnych dvoch listoch, ustne to akurat asi lepsie dovysvetlil, ale inak nic. Kedze v listoch priamo nepise, ze im da aj nieco ine
Ale ja som mal na mysli skor tie veci, co su len v Tradicii. Tie sa tykaju najme RKC.
- Teraz vlastne ani neviem o com presne hovoris. Tradicia podava hlavne krestansku vierouku zachovanu od apostolov...
A iny ludia, odovzdavajuci svoje hrajuc tak znamu hru na telefon pridavaju a pozmenuju...
- Ini ludia mozno ano, ale nie apostoli a ich nastupcovia. Boh si vytvoril cirkev a verime, ze v nej chrani Bibliu a Tradiciu od zasadneho pozmenovania a chyb.
|
|
|
|
Odoslaný - 29 august 2007 : 00:22:48
|
citácia: To by znamenalo, ze apostol Peter nedal svojim veriacim uz nic ine, len to co je uvedene v jeho strucnych dvoch listoch, ustne to akurat asi lepsie dovysvetlil, ale inak nic. Kedze v listoch priamo nepise, ze im da aj nieco ine No a?
A ak aj nieco dal, tak dal zo svojich osobnych nazorov a predstav, podobne ako prezentoval svoj sukrommny nazor na zitie bez zeny.
citácia: - Ini ludia mozno ano, ale nie apostoli a ich nastupcovia. Boh si vytvoril cirkev a verime, ze v nej chrani Bibliu a Tradiciu od zasadneho pozmenovania a chyb. Aj kraci telefonu tomu mozu verit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 august 2007 : 01:09:01
|
|
|
Odoslaný - 29 august 2007 : 17:54:05
|
Marcelllooo:
No a?
- Hehe, no a nic, len predstava, ze apostol Peter ucil svojich veriacich ofiko iba to, co strcil do svojich dvoch strucnych listov, je ozaj vesela predstava. Ale kludne tomu ver, no. Ja ta presviedcat nejdem .
|
|
|
|
Odoslaný - 29 august 2007 : 19:50:41
|
citácia: - Hehe, no a nic, len predstava, ze apostol Peter ucil svojich veriacich ofiko iba to, co strcil do svojich dvoch strucnych listov, je ozaj vesela predstava. Ale kludne tomu ver, no. Ja ta presviedcat nejdem . Ucil to, co je v Evanjeliach - teda to, co zazil s Jezisom a co mu Jezis povedal ze ma ucit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 august 2007 : 09:14:20
|
Vies, ja ta nechcem presviedcat, ver si comu chces. Len spomeniem ako som to ja priblizne videl, ked som este nevedel, ze existuje Tradicia a precital som si Bibliu:
Evanielia su velmi strucne, a aj priamo tam niekde sa dokonca pise, ze toho bolo ovela viac, a ze len malicko z toho sa zapisalo. Apostolske listy su zasa evidentne len dodatkove k nejakemu rozsiahlejsiemu uceniu a apostoli v nich i neraz uvadzaju, ze vsetko ostatne ich uz naucili alebo este naucia ustne. A apostoili ucili – prednasali tym co uverili, cele dni a tyzdne...
Po precitani toho vsetkeho to na mna priam kricalo, ze z celeho toho stareho krestanskeho ucenia sa nam v Pisme zachovalo toho nejako malo, len nieco. Myslel som, ze ten zvysok je navzdy strateny. A hla, celkom strateny vraj nie je, aspon tie prastare cirkvi tvrdia, ze oni si zachovali aj to ustne apostolske ucenie...
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2007 : 14:55:03
|
Ako uz iste vies, krestanske ucenie sa vzdy od pradavna skladalo z dvoch zdrojov: Pismo a este ustne ucenie apostolov - Posvatna Tradicia.
Ahoj, Pierre, ja som si myslela, ze Tradicia, to nie su len apostoli, ale napr. aj cirkevni otcovia. |
Počet príspevkov: 1 ~
Člen od: 18 september 2007 ~
Posledná návšteva: 21 september 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2007 : 15:02:45
|
Ahoj. Cirkevni otcovia to ucenie apostolov - Tradiciu spisali, dali na papier. Takze ich listiny pochopitelne tvoria zaznamenanu Tradiciu. |
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2007 : 19:59:59
|
citácia: Ako uz iste vies, krestanske ucenie sa vzdy od pradavna skladalo z dvoch zdrojov: Pismo a este ustne ucenie apostolov - Posvatna Tradicia. Ustne ucenie apostolov je to, co je obsiahnute v Pisme. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2007 : 23:13:38
|
citácia: Ustne ucenie apostolov je to, co je obsiahnute v Pisme. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 21 september 2007 : 19:59:59 A na ake ustne ucenie sa odvolavaju v case, ked Biblia nebola? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2007 : 08:54:58
|
citácia: A na ake ustne ucenie sa odvolavaju v case, ked Biblia nebola? Pôvodne zaslal Mato - 21 september 2007 : 23:13:38 Na to iste, co najprv ustne hovorili (=tradovali, odtial Tradicia) a neskor aj spisali (=Pismo). [Mas to podobne ako pri pisani lubovolneho pisomneho slohoveho utvaru: Najprv mas myslienku a obsah a nasledne jej das ucelenu slohovu formu.] V com sa vsak Bozie slovo lisi od ludskych myslienok - je nemenne a stale co sa obsahu tyka.
A teraz si polozme otazku: Boli apostoli tzv. cirkevni otcovia zodpovedni zvestovatelia a siritelia Bozieho slova alebo amaterski diletanti, co nevedeli dalej sprostredkovat im zverenu spravu? Som presvedceny, ze to boli zodpovedni zvestovatelia.
Otazka na zodpovedanie: Mohol by zodpovedny zvestovatel vynechat take dolezite (teologicke) informacie, ake tvrdi RKC ale nemaju oporu v Pisme? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2007 : 15:51:42
|
citácia: Otazka na zodpovedanie: Mohol by zodpovedny zvestovatel vynechat take dolezite (teologicke) informacie, ake tvrdi RKC ale nemaju oporu v Pisme? Pôvodne zaslal Marcelllooo - 22 september 2007 : 08:54:58 Teraz si to pochopil, boli to zodpovedni zvestovatelia a preto zvestovali vsetko, co mali. Nie vsetko vsak bolo zapisane v Pisme, to vsak neznamena, ze sa to nenavratne stratilo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2007 : 18:09:58
|
citácia: Ani som nešiel do Jeruzalema k apoštolom, ktorí nimi boli prv ako ja, ale odišiel som do Arábie...potom po troch rokoch odišiel som do Jeruzalema, aby som poznal Petra... iného s apoštolov som nevidel ak len nie Jakuba, brata Pánovho, Boh mi je svedok, že neklamem... (1: 17 – 20) Potom po štrnástich rokoch, vyšiel som znovu do Jeruzalema.... keď videli, že mi je zverené zvestovať evanjelium medzi neobrezanými, ako Petrovi medzi obrezanými.... vtedy Jakub, Kéfas (Peter) a Ján, pokladaní za stĺpy, podali mne a Barnabášovi pravicu 2:1+7, 8, 9. Na druhý deň išiel Pavel k Jakubovi... ale o tebe majú správu, že učíš odpadúvať od Mojžiša všetkých Židov medzi pohanmi... Skutky 21 : 18+21. Ak aj iným nie som apoštolom, ale vám určite som... Alebo, či len ja a Barnabáš nemáme právo nepracovať 1. Kor.9. 2+6. Niektorých totiž boh v cirkvi ustanovil za apoštolov druhých za prorokov, tretích za učiteľov, iných za divotvorcov, uzdravovateľov, alebo im dal schopnosť hovoriť cudzími jazykmi. Kor. 12.28. Keď potom Peter prišiel do Antioche, osobne som sa proti nemu postavil, lebo zaslúžil si súdenie. ....Keď ti rodom Žid, žiješ po pohansky a nie po židovsky, prečo nútiš pohanov zachovávať židovské zvyky ? Galatským 2 . 11+14. ... niektorí kážu Krista zo závisti a hašterivosti, ale iní predsa s dobrej vôle. Ale čo ? Nech sa len Kristus zvestuje akokoľvek, či naoko a či úprimne ja sa tomu len teším... Filipským 1 : 15 +18. ... lebo táto služba lásky, nielenže doplňuje nedostatky svätých.... A ja myslím, že nestojím v ničom za onými veľapoštolmi.... to sú falošní apoštolovia, ľstiví pracovníci, ktorí sa len predstavujú ako apoštolovia Kristovi. ... Sú Hebrejci? Son aj ja! Sú Izraelci? Som aj ja! Sú potomci Abrahámovi ? Som aj ja ! Sú služobníci Kristovi ? Bláznive hovorím : Tobôž ja ! Viac som sa napracoval, viac naúpel po väzeniach.... Nestojím predsa v ničom za onými veľapoštolmi, aj keď som nič. 2. Korintským 9:12, 11 : 5+13+22+23, 12 : 11. Pravdu hovorím, v Kristu neklamem.... radšej by som bol zavrhnutý od Krista ako od svojich bratov, podľa tela, ktorí sú Izraelci... Rímskym 9 : 1+3. Chcú byť učiteľmi Zákona a sami nechápu čo hovoria, ani čo tak sebavedome tvrdia. Timoteovi 1 : 7 Aj s listov ostatných apoštolov možno vydedukovať spomínané nezhody. Zhovievavosť nášho Pána pokladáte za spasenie, ako vám aj písal náš milovaný brat Pavel, podľa múdrosti jemu danej. O tomto hovoril vo všetkých svojich listoch v ktorých niektorým veciam ťažko rozumieť... Druhý list Petra 3 : 15-16. S hrabivosti budú vás vykorisťovať úlisnými rečami.. 2 . Petra. 2 : 3. Lebo mnohí zvodcovia vyšli do sveta, ktorí neuznávajú Ježiša ako Krista prišlého v tele... Druhý list Jánov 1 : 7. Písal som cirkevnému zboru, ale Diotrefes, ktorý chce byť prvý medzi nimi, nás neprijíma. 3. Ján. 1: 9. ... lebo votreli sa niektorí ľudia, o ktorých platí: Bezbožní... sú poškvrnou našich hodov lásky... lichotia ľuďom za zisk... List Júdov 1 : 4+12+16 ...lebo príde čas, keď ľudia neznesú zdravé učenie, ale majúc svrbľavé uši, budú si podľa svojich žiadosti zháňať učiteľov. 2. list Timoteovi.4
uvedený text Nového Zákona akosi nepasuje do teorie neomylnosti apoštolov. A koľkí vlastne boli ja viem o štrnástich... |
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2007 : 19:12:15
|
citácia: Otazka na zodpovedanie: Mohol by zodpovedny zvestovatel vynechat take dolezite (teologicke) informacie, ake tvrdi RKC ale nemaju oporu v Pisme?Teraz si to pochopil, boli to zodpovedni zvestovatelia a preto zvestovali vsetko, co mali. Nie vsetko vsak bolo zapisane v Pisme, to vsak neznamena, ze sa to nenavratne stratilo. Pôvodne zaslal Mato - 22 september 2007 : 15:51:42 Takze tvrdis, ze zodpovedni zvestovatelia sa zachovali tak amatersky, ze dolezite doktriny nespisali?
Co ich k takemuto pocinu proti principom vseobecneho zvestovania viedlo? Najme ked zamerne spisovali okolnosti Bozej spasy? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2007 : 00:38:45
|
S dovolením sa vyjadrím aj k tejto téme. Nechcem aby to vyzeralo ako útok na užívateľa pod menom Marcelllooo, ale práve jeho názory by som chcel osvetliť mojimi poznámkami.
Marcelllooo citácia: O Kristovi je mnoho proroctiev v SZ, mnoho odkazov z externych zdrojov a to vsetko preto, aby sa jednoznacne a neomylne o nom svedcilo ako o Spasitelvi a Zivom Bohu. Preco taketo odkazy absentuju v pripade Tadicie? Preco sa Tradicia nepriamo odvodzuje len z "co ste uverili na zaklade slovo a listu"? Preco vlastne je jedinym zdrojom o autorite Tradicie len samotna Tradicia? Pretože skutočne samotnou autoritou a zdrojom je samotná Tradícia a pred ňou nie je nič iné, už iba osobné poverenie a prijatie správ od Boha. Tradícia predchádza Písmo a Písmo nie je nič iné, ako zapísaná Tradícia. Pretože cirkev uznala niektoré písomné pramene za celé inšpirované, kanonizovala ich a teraz tvoria súbor inšpirovaných spisov nazývaných Biblia. Iné písomné pramene, aj keď boli inšpirované, cirkev neuznala ako "celé inšpirované" a preto ich do tohoto súboru spisov nezaradila. Avšak cirkev vie, ktoré ich časti sú inšpirované a ako také ich aj interpretuje. Keď však hovoríme o Tradícii, nemáme na mysli len novozákonnú Tradíciu, o ktorej by mohol svedčiť Starý zákon, ale celú Tradíciu, z ktorej aj Starý aj Nový zákon vychádzajú.
citácia: Biblia nie je informacny zdroj. Biblia, toje subor viacerych (dohromady tusim 66) roznych info zdrojov. Ktore jeden na druhy odkazuju (cross reference), do seba zapadaju, jeden s druhym su vzajomne prepletene. V katolíckom ponímaní sa jedná o 73 kníh. Cross reference sa asi nebude dať použiť v absolútnom zmysle. Informačných zdrojov je v podstate oveľa viac.
citácia: Preco je Tradicia tak trochu 'mimo toto dianie'? Podľa mňa Tradícia stojí nad celým týmto dianím.
citácia: Malo by to vyzerat tak, ze existuje nielen jednostranny vztah, kedy Tradicia tvrdi, ze Pismo z nej vychadza, ale i opacny vztah, ze Pismo sa odvolava na Tradiciu, co absentuje. Nesúhlasím. Najme ohľadom na text 2 Tes 3,6 kde grécke slovo použité pre "podanie" je "paradosis" čo znamená "odovzdávanie, odkazovanie", ale aj "rozkaz, predpis". A to vo hlavne vo význame tradičného židovského chápania o predpisoch.
citácia: Naopak, Pismo sa javi ako ucelenea struktura, ktora je uplna. Tiež nesúhlasím. Najme s ohľadom na text Jan 20,30.
citácia: Biblia je nositelom informacie a to informacie o Bohu. Tradicia je nositelom informacie o RKC. Tento pohľad je neakceptovateľný. Práve s ohľadom toho, čo som o tom popísal vyššie.
citácia: Uvedene hovori o tom, ze niektore veci sa lahsie vysvetluje osobne ako cez obmedzujuci pismony styk. Nehovori to o tom, ze osobne dam nieco ine, ako v Pisme... Ale ja som mal na mysli skor tie veci, co su len v Tradicii. Niečo také samozrejme katolícka cirkev neučí. Katolícka cirkev hovorí, že všetko čo je zjavené v Písme obsahuje aj Tradícia a všetko čo hovorí Tradícia je obsiahnuté aj v Písme. A že nie je nič, čo by Tradícia hlásala a nebolo to obsiahnuté v Písme.
citácia: Mohol by zodpovedny zvestovatel vynechat take dolezite (teologicke) informacie, ake tvrdi RKC ale nemaju oporu v Pisme? Katolícka cirkev tvrdí, že všetko jej učenie má oporu v Písme. |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2007 : 08:00:06
|
citácia: S dovolením sa vyjadrím aj k tejto téme. A na to dovolenie si zase az tak moc necakakl....
citácia: Nechcem aby to vyzeralo ako útok na užívateľa pod menom Marcelllooo, ale práve jeho názory by som chcel osvetliť mojimi poznámkami. Jediny, kto moze osvetlovat prispevky autora Marcelllooo je autor Marcelllooo sam.
Vsetko co mozes urobit ty je reagovat na ne, pridat pod neho svoj komentar. Vysledkom bude diskusia, miestami mozno polemicka, miestami mozno konstruktivna, ale mala by byt slusna.
Diskusiu nemozno povazovat za utok na diskutujuceho.
citácia: Pretože skutočne samotnou autoritou a zdrojom je samotná Tradícia a pred ňou nie je nič iné, už iba osobné poverenie a prijatie správ od Boha. Tak tu mas tu tautologiu a dokaz kruhom. Uz si si to, zda sa, uvedomil aj ty.
V pripade poverenia Bohom niekomu mame viacere svedecke vypovede, zazraky a posobenie Bozie priamo.
Preco toto absentuje v pripade RKC?
citácia: Tradícia predchádza Písmo a Písmo nie je nič iné, ako zapísaná Tradícia. To je v poriadku. Co uz v poriadku nie je je disproporcia medzi obsahom Pisma a Tradicie.
Plus moja otazka Matovi.
citácia: V katolíckom ponímaní sa jedná o 73 kníh. Hej, mate nejake bonusy a special feature...
citácia: Cross reference sa asi nebude dať použiť v absolútnom zmysle. Cross referencie sa da pouzit a aj sa robi.
citácia: Podľa mňa Tradícia stojí nad celým týmto dianím. Hovorim o obsahu: Preco ma nejake tie bonusy oproti Pismu? Preco v Pisme nie su, ked su takymi dolezitymi doktrinami pre vieru, vztah s Bohom a spasu?
citácia: Nesúhlasím. Najme ohľadom na text 2 Tes 3,6 kde grécke slovo použité pre "podanie" je "paradosis" čo znamená "odovzdávanie, odkazovanie", ale aj "rozkaz, predpis". A to vo hlavne vo význame tradičného židovského chápania o predpisoch. Tu ide obsah podavania, predavania, ci rozkazovania.
citácia: Tiež nesúhlasím. Najme s ohľadom na text Jan 20,30. Suladne. Dalsie znamenia, ktore Jezis robil niesli tu istu informaciu, ako tie, ktore v Pisme nachadzame. Uvadzat ich by bolo duplicitne. Prirovnam to k svojmu posobeniu tu na fore. Svoju konkretnu myslienku (napriklad aj tuto, o ktorej prave diskutujeme) som uviedol vo viacerych temach, vo viacerych casovych usekoch. Ak by sa pisal sumar tohoto fora (a cenzor by nezasahoval), tak by stacilo tuto moju myslienku uviest len raz asi takto: Marcelllooo sa nazdaval, ze _____________. Nepisal by sa kazdy jeden prispevok, ze nie?
Kristus urcite nevyliecil len tych par exemplarov clovekov, co napisane nachadzame. ale naco opakovat stale to iste?
A tak je to aj s Pismom, je to sumur Kristovej cinnosti tak aby bol uceleny a informacne uplny.
citácia: Biblia je nositelom informacie a to informacie o Bohu. Tradicia je nositelom informacie o RKC. Tento pohľad je neakceptovateľný. Práve s ohľadom toho, čo som o tom popísal vyššie. Dobre, upravim: Biblia je nositelom informacie a to informacie o Bohu. Tradicia je nositelom informacie aj o RKC.
Poznamka: Myslim konstitucne aj o RKC.
citácia: Niečo také samozrejme katolícka cirkev neučí. Katolícka cirkev hovorí, že všetko čo je zjavené v Písme obsahuje aj Tradícia a všetko čo hovorí Tradícia je obsiahnuté aj v Písme. A že nie je nič, čo by Tradícia hlásala a nebolo to obsiahnuté v Písme. Hej, len ked uz ma svoje tvrdenie dokazat, ci aspon trosku podlozit zacne sa krutit v eristickej ekvilibristike.
citácia: Katolícka cirkev tvrdí, že všetko jej učenie má oporu v Písme. Tvrdit moze. (Ved aj Satan prichadza v ruchu Barankovom...) Moze aj dokazat? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2007 : 20:33:21
|
Marcelllooo citácia: A na to dovolenie si zase az tak moc necakakl...
citácia: Jediny, kto moze osvetlovat prispevky autora Marcelllooo je autor Marcelllooo sam. Máte pravdu. Mal som to napísať ináč.
citácia: Tak tu mas tu tautologiu a dokaz kruhom. Uz si si to, zda sa, uvedomil aj ty. V pripade poverenia Bohom niekomu mame viacere svedecke vypovede, zazraky a posobenie Bozie priamo. Preco toto absentuje v pripade RKC? Napísal som, že pred Tradíciou je osobný kontakt s Bohom. To je východiskový bod pre Tradíciu. Preto si myslím, že to nie je dôkaz kruhom. Svedecké výpovede a zázraky absentujú v RKC? No, kde je už viac zázrakov a osobných duchovných stretnutí ako v katolíckej cirkvi? To by som chcel vidieť nejaké zjavenie či zázrak u evanjelikov.
citácia: Hej, mate nejake bonusy a special feature... Keď sa pozrieme na proces kanonizácie Starého a Nového zákona, tak sa mi skôr zdá, že to vy máte nejaké škrty.
citácia: Cross referencie sa da pouzit a aj sa robi. Samozrejme, skúste však cross referencie použiť na Veľpieseň.
citácia: Preco ma nejake tie bonusy oproti Pismu? Preco v Pisme nie su, ked su takymi dolezitymi doktrinami pre vieru, vztah s Bohom a spasu? Čo konkrétne myslíte?
citácia: Dalsie znamenia, ktore Jezis robil niesli tu istu informaciu, ako tie, ktore v Pisme nachadzame. Uvadzat ich by bolo duplicitne. Ja s Vami v tomto súhlasím. Tradícia nezjavuje žiadne iné informácie ako Písmo. Ale veľmi pomáha situácie v Písme ozrejmovať a osvetľovať. Bez Tradície by mnoho záznamov v Písme bolo veľmi nejasných, alebo by si ich mnohí zle interpretovali. Preto, že protestanti sa zbavili Tradície, preto nemôžu v Písme vidieť tie súvislosti ako katolíci.
citácia: Hej, len ked uz ma svoje tvrdenie dokazat, ci aspon trosku podlozit zacne sa krutit v eristickej ekvilibristike. Nemyslím. Cirkevné učenie je dosť jasné a dosť jasne podložiteľné Písmom. Niektoré veci však na prvý pohľad nezúčastnení neobjavia.
citácia: Moze aj dokazat? Dokazuje to každodenne. |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 september 2007 : 08:16:09
|
Myslím, že bolo nespočetne krát povedané, čo je dôvod rôznych výkladov. V Cirkvi existuje jeden učiteľský úrad, preto má existovať len jeden výklad. Štiepením sa od jednej, svätej, apoštolskej a všeobecnej Cirkvi, náboženské spoločnosti vzniknuté z reformácie a schizmatické východné cirkvi si vysvetľovali Sväté Písmo inak, keďže porušili jednotu.
Tému uzatváram, niet ďalej čo dodať, svoje filozofické úvahy si choďte dávať na iné fóra. |
|
|
|
|
|
|