Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Podla radu Melchizedechovho
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Modlitba vkladanim ruk Téma Next Topic: Pohoršenie  

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 20 január 2005 :  09:45:55  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Vcerajsie citania sa niesli v tomto duchu a aj ked sa hanbim, musim priznat, ze tomu celkom nerozumiem. Co to presne je a preco to ma pre nas taky vyznam? Vysvetlil by mi to niekto, ale co mozno najpolopatickejsie. Dakujem.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

veritas

Odoslaný - 20 január 2005 :  09:56:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Že by to znamenalo "podľa vzoru Melchizedechovho"?
Inak Ž 110 je dosť zvlášty aj tým jeho koncom - končí úplne zvláštne: "Cestou sa napije z potoka a potom hlavu zdvihne..."

Ja som si o konkrétne (a to bolo už dosť dávno) o tomto žalme čítal vo výkladoch Biblie (taká hrubá a múdra kniha), no o moc múdrejší som teraz už neni, lebo som to už zabudol...

No nedávno som to hľadal aj na nete a našiel som toto:
http://www.cho.cz/www/index.php?clanek=674

No asi najlepšie bude siahnuť po tej "hrubej" knihe. Alebo, že by nám to tu niekto skutočne polopate vysvetlil...
Ja sa to zatiaľ neodvážim... (radšej...)

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 január 2005 :  10:05:04  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Podla vzoru Melchizedechovho. OK, tak sa opytam inak, kto to bol Melchizedech, preco sa hovori ze nema zaciatok ani koniec, vecny knaz (ci tak nejako). Asi ma symbolizovat Krista, ale preco prave on? A tak podobne, toto su otazky, ktore by som potreboval objasnit.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 20 január 2005 :  10:11:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Melchizedech bol kráľom v meste Sálem a zároveň bol kňazom najvyššieho Boha. Keď sa Abrahám vracal po víťaznej vojne proti mnohým kráľom, vyšiel mu Melchizedech naproti a požehnal ho.

Melchizedech, kráľ a kňaz Boha najvyššieho priniesol ako obetu chlieb a víno - Cirkev vidí v jeho úkone predobraz svojej obety.
(Aj žalmy a aj listy o ňom hovoria - teda naozaj Cirkev, nie iba cirkevní hodnostári...)

O otcovi a matke Melchizedecha nič nevieme, ani o jeho predkoch niet záznamu. Nevieme ani, kedy sa narodil a kedy zomrel. Jeho život teda nemá začiatok ani koniec. V tom sa podobá Božiemu Synovi a zostáva kňazom naveky...

No to, že "kňazom naveky", treba hlavne spájať s Kristom - on je jediným a trvalým veľňazom, ktorý priniesol obrovskú obetu...

Z Písma - Gn 14,17-20:
Keď sa vracal [Abrahám] po víťazstve nad Chodorlahomerom a kráľmi, ktorí boli s ním, vyšiel mu v ústrety sodomský kráľ do údolia Save, čiže do Kráľovského údolia. A salemský kráľ Melchizedech priniesol chlieb a víno; bol totiž kňazom najvyššieho Boha. Požehnal ho a povedal: "Buď požehnaný, Abram, od najvyššieho Boha, Stvoriteľa neba a zeme! Nech je zvelebený najvyšší Boh, ktorý ti dal do rúk tvojich nepriateľov!" A on mu dal desatinu zo všetkého.

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 január 2005 :  13:01:27  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Ešte by som doplnil k významu slovného spojenia:" podľa poriadku Melchisedechovho." Žid 5:6; 5:10; 6:20.

Podkladom tohoto výrazu je Dávidovo dobytie Jeruzaléma cca 1.000 rokov pred Kristom, čím sa Dávid a jeho potomkovia stávajú dedicmi Melchisedechovej kňažskej dynastie. Takto titulovaného kráľa stotožnil Ježíš a jeho súčasníci s davidovským mesiášom, Mar 12:35nn. Pretože Ježiš je davidovský Mesiáš, musí byť teda tým "kňazom podľa poriadku Melchisedechovho". Práve k tomu dospel pisateľ listu Židom...na základe Žalmu 110:4.

A pohľad iný:

Cit:
Neúplný text zo zvitkov nájdených v Kumráne, identifikuje Melchisedecha ako dopredu ustanoveného sudcu nebeského súdneho dvora a v tomto zmysle vykladá Žalm 7:7 nn a 82:1 nn.
Melchisedech als himmlische Erlösergestalt, 1965 od str 354.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 január 2005 :  14:24:55  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Dakujem obom za vysvetlenie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Modlitba vkladanim ruk Téma Next Topic: Pohoršenie  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06