|
Odoslaný - 11 január 2005 : 09:21:24
|
Čo je pohoršenie? Kto koná pohoršenie? Koná sa aj tu na tomto fóre?
|
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2005 : 09:49:56
|
Ano. (citaty o tom co je to pohorsenie a kto ho robi doda pavel) |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2005 : 09:53:56
|
Úcta k duši iného: pohoršenie (KCC)
2284 Pohoršenie je postoj alebo správanie, ktoré vedú iného ku konaniu zla. Kto pohoršuje, stáva sa pokušiteľom svojho blížneho. Je to útok na čnosť a spravodlivosť; môže spôsobiť bratovi duchovnú smrť. Pohoršenie je ťažkým hriechom, ak privádza druhého do ťažkého hriechu priamym skutkom alebo nejakým zanedbaním.
2285 Pohoršenie nadobúda osobitnú závažnosť vzhľadom na autoritu tých, ktorí ho spôsobujú, alebo na slabosť tých, ktorí mu podliehajú.To inšpirovalo nášho Pána k ostrému odsúdeniu: "Ale pre toho, kto by pohoršil jedného z týchto maličkých, čo veria vo mňa, bolo by lepšie, keby mu zavesili mlynský kameň na krk a ponorili ho do morskej hlbiny"(Mt 18, 6).56 Pohoršenie je ešte závažnejšou vinou, ak ho spôsobia tí, čo už svojim prirodzením poslaním a postavením majú učiť a vychovávať iných. V takom zmysle Ježiš obvinil zákonníkov a farizejov, keď ich porovnáva s vlkmi, prestrojenými za baránkov.57
2286 Pohoršenie môže vyvolať aj zákon alebo nariadenie, móda alebo verejná mienka. Preto sa prehrešujú pohoršením tí, čo ustanovujú také zákony a sociálne štruktúry, ktoré vedú k úpadku mravov alebo k rozkladu náboženského života, teda vytvárajú také podmienky života "spoločnosti, ktoré zámerne alebo aj nechtiac sťažujú, ba prakticky znemožňujú kresťanské správanie, založené na prikázaniach".58 To platí, samozrejme, aj o vedúcich podnikov, ktorí vydávajú nariadenia podnecujúce ku krádežiam, o učiteľoch, ktorí "pohoršujú" svojich žiakov59, ale tiež o tých, ktorí manipulujú s verejnou mienkou a odvracajú ju od mravných hodnôt.
2287 Ten, kto má moc a disponuje ňou takým spôsobom, že podnecuje k páchaniu zla, je vinný pohoršením a je zodpovedný za zlo, ktoré priamo, alebo aj nepriamo napomáhal. "Nie je možné, aby neprišli pohoršenia, ale beda tomu, skrze koho prichádzajú" (Lk 17,1).
Teda: 2326 Pohoršenie je ťažkým hriechom. Vzniká, keď niekto skutkom alebo ľahostajnosťou zámerne vedie iného k hriechu.
Kto napíše aké pohoršenia sa dejú v tomto fóre? A k akým hriechom viedli...? |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2005 : 23:38:16
|
Pohoršenie je postoj alebo správanie, ktoré vedú iného ku konaniu zla. Ja som myslel ze ludia su slobodni a nedaju sa naviest na zlo, pokial aj oni rovnako necitia ako navadzatel. o učiteľoch, ktorí "pohoršujú" svojich žiakov Dufam ze nepises o mne. Mas nejaky priklad, lebo zatial som sa s tym nestretol. Ten, kto má moc a disponuje ňou takým spôsobom, že podnecuje k páchaniu zla, je vinný pohoršením a je zodpovedný za zlo, ktoré priamo, alebo aj nepriamo napomáhal. Vsak ked ludia vedia odlisit dobro od zla podla Genesis, tak preco by sa dali pohorsit? Vsak ten ktory pozna dobro sa neda pohorsit ani naviest vsak? Dokaze rozoznat to, co ma spravit a preco to nie je dobre, aj to ze bol k tomu navedeny? |
Počet príspevkov: 228 ~
Člen od: 13 december 2004 ~
Posledná návšteva: 01 september 2005
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2005 : 08:57:44
|
Poro, zabudol si na ľudskú pretvárku, klamstvo, masky... Tieto hriechy idú ruka v ruke s pohoršením... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|