Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Vplyv feminizmu na spolocnost
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vojenski kňazi Téma Next Topic: Krestanstvo importovane z Egypta?
Strana: z 7

Oliver Oravec

Stav: offline

Odoslaný - 14 august 2007 :  15:43:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Oliver Oravec  Pridať Oliver Oravec do zoznamu priateľov
Katolík nesmie rešpektovať zákony štátu ak propagujú hriech. Týka sa to aj politikov.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 122  ~  Člen od: 10 august 2007  ~  Posledná návšteva: 03 marec 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 august 2007 :  16:13:04  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
nikto tu nikoho nediskriminuje. proste si vynechal: porod
...
jedine co tu tvrdim,ze ze pojem clovecenstvo sa neda prenasat rovnako na plod v tele matky a na narodeneho.

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 :  14:36:05

Citas si po sebe co pises?

Tvrdis, ze o tom, kto je clovek rozhoduje porod. T.j. pred porodom nie si clovek, po nom uz si. Po porode mas narok na ochranu zivota, pred nim nie.

Na prikalde toho, ze sa deti mozu narodit v roznych casovych intervaloch som sa Ti snazil ukazat nezmyselnost takehoto argumentu. (zda sa vsak, ze to nedokazes pochopit, i ked je mozne ze je chyba v mojom vyjadrovani, preto to skusim do tretice a este inak)

Dieta ktore sa narodi v osmom mesiaci sa fyzicky nicim nelisi od dietata, ktore je v osmom mesiaci este v bruchu. Lisia sa teda jedine miestom pobytu - jedno je dnu, druhe uz je vonku.

Jedno oznacis z kludom za cloveka, druhemu s rovnakym kludom clovecenstvo upieras.

Je to presne taka ista situacia, ako keby som povedal, ze kto je u vas v byte/dome nie je clovek a teda ho mozno slobodne zabit, kto vsak uz prejde cez dvere vasho bytu a je vonku clovekom je a ma narok na ochranu. Tebe to vsak zjavne pripada uplne normalne a logicke.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 14 august 2007 :  17:16:09  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Takže mint kedže si to cele nečital tak toto je z toho a to si prečitaj. "Od počatia vznika pre toho konkretneho buducnosť. Ked bol MINT počatý začala sa jeho budúcnosť v ktorej bolo aj to že tu bude písať bludy. Keby matka išla na potrat MINT by tu nediskutoval. Takže či je to počatie či je to 1 rok života či 10 či 102 vždy to bude len vražda lebo sa človeku zoberie právo na to mať budúcnosť." Popri to že nemá právo človek na budúcnosť či už ako, podla teba, ako plod alebo človek, pre mna vždy ako človek. Neviem prečo tu zavadzaš že interupcia nie je vražda. Ja ako humanny človek viem že to je bola a bude vražda. A to svojimi tvrdeniami a prečítaými textami nezmeniš. A toto nie je názor len kresťanov. Ale kresťania to prezentujú aj verejne. A možno aj práve preto sú ludia čo su proti kresťanom a tým pádom sú aj proti všetkému čo kresťania uznávajú ako normálny ludia. Iba zviera niekedy zožerie čiže zahubý vlastné diaťa, ale človek má rozum aj na to aby také ohavné veci nerobil.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 14 august 2007 :  18:22:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:

jasne,ze narodenim sa stava clovekom. nie je zavsly na tele matky...

Nie? A preco ma teda zena bradavky a tak pekne mliecne vaky? A ktore tak radi a prirodzene cucame?

citácia:
kazdopadne ani predcasne narodenie sa nemusi koncit akurat prezitim a dosiahnutim dospelosti.

Rozdiel je v tom, ci sa clovek nedozije dalsieho stadia zivota kvoli zasahu ineho cloveka (zabite, prip. vrazda) alebo kvoli prirodzenemu vyvoju (choroba a pod) Tlko v skratke.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 14 august 2007 :  18:28:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
o com tu zase filozofujes?! ano,ak vsetko prebehne OK a prebehne porod, mame tu noveho cloveka. ved o tom meliem stale...plod, porod, clovek.koniec.co este chces? ty si ta co tvrdi plod=clovek, ja tvrdim, plod nie je clovek, ale ma sancu sa nim stat/mozno aj nie.

a tie emotivne vyhlasenia,...., trosku uvazuj o co tu vlastne bojujes. zatial si si neobhajila tvrdeni,ze plod je clovek.

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 :  14:19:01

1. Pseudointelektualskym filozofom si tu ty, nakolko sa prave ty (a tebe podobni) filozofickymi uskokmi predefinovania cloveka snazia sami pred sebou zbavit zodpovednosti za vrazdu nenarodeneho dietata. A aby to specatili, snazia sa tuto zhovadilost nanutit aj ostatnym.
2. Dieta nie je este starec, dokonca nie je ani dospely, dokonca nie je ani "biologicky uplny". Znamena to, ze nie je clovek?

Vo svete Azie sa bezne stava, ze deti su zneuzivane na pracu a mnohe dalsie cinnosti. Nie je to vsak preto, ze by nemali prava, ale preto, ze sa ich nevedia ucinne domoct.

A o tom je aj vrazda nenarodenych deti.
3. Si to ty, co zasahujes do prirodzeneho vyvoja a preto ty musis obhaji, ze tento pocin je poriadku.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yyyno

Odoslaný - 16 august 2007 :  17:46:36  Zobraziť profil  Pridať yyyno do zoznamu priateľov
citácia:
Feminizmus je choré ovocie pochádzajúce zo vzory proti Bohu.

Žene pak řekl: Velice rozmnožím bolesti tvé... pod moci muže bude žádosť tvá a on panovati bude nad tebou. 1. M. 3:16
Ako je teda cirkev poddaná Kristu, tak nech sú aj ženy poddané mužom vo všetkom. Efez. 5:24
Už len krkolomný výklad dá za pravdu veriacim feministkám ??!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 357  ~  Člen od: 30 jún 2007  ~  Posledná návšteva: 06 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 17 august 2007 :  09:54:24  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
No to by musel byt ale ozaj riadne krkolomny

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 30 január 2008 :  13:46:48  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Juja: Som si tuto temu znova presiel, a mrkni, Jujka, aky tu mas krasny rozpor. Na jednej strane vycitas prvemu muzovi ze zenu pred jej chybou a omylom neochranil:

citácia:
prvý muž zlyhal v tejto sebaobetujúcej sa láske, neochránil svoju milovanú...

A hned o kusok dalej zidas od muzov aby zenam dali slobodu konat aj chyby a omyly:

citácia:
láske, schopnej darovať slobodu sebarealizácie a rozhodovania, konania, pochybenia, omylov...

Hehe, nuz co, tuto povestnu zensku rozpoltenost ma vela zien. Nechces to a zaroven to aj chces... Skratka klasika, no .

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 01 február 2008 :  15:44:14  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:
Juja: Som si tuto temu znova presiel, a mrkni, Jujka, aky tu mas krasny rozpor. Na jednej strane vycitas prvemu muzovi ze zenu pred jej chybou a omylom neochranil:
citácia:
prvý muž zlyhal v tejto sebaobetujúcej sa láske, neochránil svoju milovanú...

A hned o kusok dalej zidas od muzov aby zenam dali slobodu konat aj chyby a omyly:
citácia:
láske, schopnej darovať slobodu sebarealizácie a rozhodovania, konania, pochybenia, omylov...

Hehe, nuz co, tuto povestnu zensku rozpoltenost ma vela zien. Nechces to a zaroven to aj chces... Skratka klasika, no .
Pôvodne zaslal Pierre - 30 január 2008 : 13:46:48

Neviem, či vôbec má zmysel na túto tému ešte niečo pripisovať, pretože je to v rovine skôr akéhosi nereálneho filozófovania.
Podľa mňa tam nie je rozpor.
Adam mal chrániť, tak, ako Ježiš, teda, obetovať sa za jej záchranu pred Bohom. Ale naopak, došlo ku vzájomnému obviňovaniu a vyhováraniu sa. Teda neochránil ju, dokonca ju obvinil, že mu zo stromu ovocie ponúkla a ona je na vine, že ho zjedol!!
Ježiš Kristus by upozornil Evu a zo zakázaného stromu by nejedol, tým by zostal pred Bohom bez hriechu a na dôvažok, by, zrejme z lásky, vzal na seba i jej vinu a seba by ponúkol, ako Obetu, aby stíšil Boží hnev.
Keby takto zareagoval vtedy Adam, asi by sa všetko uberalo iným smerom, samozrejme neviem akým; možno by Boh potrestal len Evu, alebo by jej odpustil a čosi iné by sa udialo, toto neviem...

Nechať niekoho robiť vlastné chyby a omyly - znm., že ho nechám žiť aj vlastný život a rešpektujem dotyčného vôľu a rozhodnutia i s následkami, teda nebránim mu v rozhodovaní, lebo mu verím, ako sebe samému. A to bez vydierania stratou lásky. Nakoniec na vlastných chybách sa každý človek najlepšie učí ! Samozrejme, nemám na mysli také rozhodnutia, ktoré sú nejakým spôsobom kohosi iného život ohrozujúce.

To, čo Ty neustále ponúkaš - ja som kráľ a ona je kráľovná, ale ma musí poslúchať a má mi byť podriadená - necitujem Ťa, ale asi takto to prezentuješ, je väzením v zlatej klietke. A väčšina žien po niečom takom netúži, aj keď, aj také nátury sa nájdu.

Takže preto sa mi tak veľmi páči apoštolský list Jána Pavla II. Mulieris Dignitatem, lebo ukazuje práve mužom, ako z toho hriechu nadradenosti výsť a prejsť do rovnoprávneho partnerstva vo vzájomnej láske a sebaobetovaní sa jeden pre druhého a spolu pre deti a to všetko v mene Božom !

A ešte pridám info z www.kbs.sk:

Kongres o dôstojnosti a povolaní ženy
P:3, 01. 02. 2008 14:20, ZAH

Taliansko (1. februára, RV/ZENIT) – V dňoch 7. – 9. februára sa v Ríme uskutoční kongres pri príležitosti 20. výročia vydania apoštolského listu pápeža Jána Pavla II. „Mulieris Dignitatem“ o dôstojnosti a povolaní ženy. Názov kongresu je „Žena a muž - #8219;humanum#8219; vo svojej úplnosti“. Ako uviedol Rocío Figueroa z Pápežskej rady pre laikov, „autentická podpora ženy prichádza prostredníctvom jej pochopenia, počnúc antropológiou, ktorá odhaľuje hodnotu človeka a zvýrazňuje vzťah medzi ženským a mužským.“ Na kongrese sa bude hovoriť o dejinách a poslaní žien v Cirkvi, dôležitosti manželstva, rodiny a materstva a mnohých ďalších témach, ktoré s problematikou súvisia. Účastníkov podujatia prijme 9. februára na audiencii pápež Benedikt XVI.

Takže som zvedavá, aký záverečný doku vypracuje tento kongres.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 01 február 2008 :  17:44:39  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Juja: Jasne, ty ako myslis, ze Adam mal Bohu kecat a vsetko vziat na seba. Akurat ze Boh moc dobre vedel co sa stalo. To si fakt myslis zeby potom Boh zenu nestrestal? Ak by aj prijal Adamovu obetu, musel by ho teda strestat, musel by si Adam vytrpiet svoje podobne ako Kristus. A co by s Evou bolo potom? Ved uz by poznala dobro a zlo, uz by sa stala hriesnou a smrtelnou... Obavam sa ze to by bolo pre nu a jej potomstvo mozno este horsie keby Adam nejedol a len ju nechal jest. Adam by bol total cisty a svaty ako Boh, a ona ta najvacsia spina pod slnkom.

Teda ale fakt mas zaujimavu predstavu ako ma muz zenu chranit, ma jej dovolit robit akekolvek svinstva a potom vzdy vsetko brat na seba a trpiet za nu, hmm...

Kdeze, Jujka. tvoja predstava ochrany je pekne chora a nezmyselna. Adam ju mal inak ochranit: Mal k nej skocit, vytrhnut "jablko" z ruky a zahodit. Tak by ju zachranil od hriechu, trestu a od nasledku hriechu.

Co sa tyka zlatej klietky, jujka. Uz ti to aj ini naznacovali, ci je azda obcan v zlatej klietke, ked je podriadeny zakonom statu?
A este dalej ci azda mozu byt na lodi dvaja uplne rovni kapitani? To by bola katastrofa, takej lodi hrozi stroskotanie, a takemu manzelstvu tak isto.

Pierre

Odoslaný - 01 február 2008 :  17:51:49  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
A nech si na komferencii povedia cokolvek, ucenie apostolov nezmenia.

juja

Odoslaný - 01 február 2008 :  18:00:50  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Manželstvo je partnerstvo - ja ho takto vnímam, preto je toto spolunažívanie tak zložité, náročné a komplikované, ale i krásne a vzájomne napĺňajúce, ak sa vedie takým spôsobom.
Pretože i Boh dáva slobodnú vôľu človeku a dal ju rovnako žene, ako mužovi, tým pádom nemá právo človek siahať na slobodu rozhodovania sa inému človeku. Boh to rešpektuje, mal by i človek. Niekoho môžem presvedčovať argumentmi, aby zmenil svoj názor i konanie. Nasilu môžem na chvíľu niečomu zabrániť, ale ak dotyčný neprijme a nestotožní sa s mojim názorom, či zo štátnym zákonom, alebo s Božími zákonmi a Cirkevným predpismi, neprijme ich a nebude ich dobrovoľne dodržiavať, tak si raz "nájde" ten deň, keď ich dobrovoľne a cieľavedome poruší. Preto je vždy lepšie zákon niekomu vysvetliť tak, aby ho pochopil a prijal.
Ale ako som už napísala, je škoda o tom písať. Teda tu Tebe , pretože si nerozumieme a asi tak rýchlo nebudeme.
Pápež Ján Pavol II - Mulieris Dignitatem - dávam do pozornosti tým, ktorí majú záujem a chcú porozumieť a prijať.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 01 február 2008 :  19:45:10  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Manželstvo je partnerstvo - ja ho takto vnímam.

- Manzelstvo je hlavne jedno telo – tak to vnima zasa Kristus. Uz nie su dvaja, uz su jedno, tak hovori. A dalej Boh hovori ustami apostolov: Muz tu ma byt hlava a zena mu ma byt s laskou podriadena.

Ale samozrejme muz nema svoju moc zneuzivat na zlo, no skratka ako hovori papez:

Pius XI. v encyklike Casti connubii:

„V rodinnom spoločenstve, ktorého pevným putom je láska, … musí zavládnuť „poriadok lásky“, ako to nazýva sv. Augustín. Tento poriadok v sebe zahŕňa nadriadenosť muža nad manželkou a deťmi a pohotovú a ochotnú poddanosť a poslušnosť manželkinu, ako to doporučuje apoštol Pavol v Ef. 5, 22-23.

Avšak táto poslušnosť nepopiera a neodníma slobodu, ktorá plným právom prináleží žene, ako vzhľadom na dôstojnosť ľudskej osoby, tak vzhľadom na vznešenú úlohu manželky, matky a spoločníčky; ani jej nenariaďuje, aby poslúchala akékoľvek mužove chúťky, keby snáď boli nezmyselné alebo sa priečili dôstojnosti manželky; ani konečne neučí, že by manželka mala byť prirovnávaná k osobám neplnoprávnym, ktorým sa nedovoľuje pre nedostatok zrelšieho úsudku alebo pre životnú neskúsenosť, aby smeli slobodne užívať svoje práva.
Zakazuje však tú prehnanú ľubovôľu, ktorá sa nestará o prospech rodiny. Zakazuje oddeľovať v tomto tele rodiny srdce od hlavy, pretože by to bolo krajným nebezpečenstvom ku skaze a nesmiernej škode celého tela. Pretože pokiaľ je muž hlavou, žena je srdcom, a ak mužovi náleží prvenstvo v riadení, žena právom smie a musí požadovať pre seba ako svoj podiel prvenstvo v láske... (toto je) základný zákon rodinného zriadenia, Bohom ustanovený a potvrdený.“

Pierre

Odoslaný - 01 február 2008 :  20:27:54  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
A uz som to inde pisal, toto nie su len Bozie zakony z biblie, to su zaroven aj prirodne zakony. Aj medzi inteligentnejsimi zvieratami rovnako dominuju samce, Tak to Boh zariadil, taka je uz proste priroda. A muz je prirodzeny dominant, to sa neda prehliadnut. Takmer vsade vo svete muz dominantom. Aj v kulturach kde bibliu ani nevideli a o Kristovi ani nepoculi, rovnako dominuju muzi. Su hlavami rodin... Taka je skratka priroda, s tym nikto nepohne, ta dominancia je proste v nich. A keby na tej konferencii aj prehlasili opak, prirodu nezmenia. Muz je prirodzeny dominant, a ak to nebudes respektovat, a nedas mu to vodcovstvo, raz sa ti to manzelstvo s najvacsou pravdepodobnostou rozpadne.

Pierre

Odoslaný - 01 február 2008 :  20:29:08  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
A okrem toho Jujka, keby si sa vykaslala hrat sa na emancipovanu matrónu, ale skusila si vychutnat tu svoju roztomilu jemne submisivnu krasnu zenskost, aj by sa ti to zapacilo. Predstav si spolocensky tanec, muz zenu vedie, drzi, toci si ju, zaklana... a ona sa tomu s radostou oddáva. Prave vdaka tomu, ze on ju vedie a drzi, si to ona o to viac moze vychutnavat a oddavat sa tej rozkosi z tanca. Ber ten zivot takto, pekne oddaj sa tomu, poddaj sa tomu, vychutnaj si to, a budes stastna. Nechat sa len tak viest a unasat je take krásne... Hmm, ked sa do toho takto vzivam, zacinam az lutovat ze nie som zena..

radar

Odoslaný - 01 február 2008 :  20:44:05  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Juja
citácia:
prvý muž zlyhal v tejto sebaobetujúcej sa láske, neochránil svoju milovanú.

Juja
citácia:
Adam mal chrániť, tak, ako Ježiš, teda, obetovať sa za jej záchranu pred Bohom. Ale naopak, došlo ku vzájomnému obviňovaniu a vyhováraniu sa. Teda neochránil ju, dokonca ju obvinil, že mu zo stromu ovocie ponúkla a ona je na vine, že ho zjedol!!

Ahoj, Judith, ja len taku malu poznamocku na okraj. Z Adama a Evy sa narodili dalsi a dalsi ludia, muzi a zeny.A medzi muzmi sa odvtedy naslo mnoho tych, ktori sa v zivotnych situaciach nezachovali ako Adam, ale zenu podrzali a obetovali sa za nu a medzi zenami sa naslo mnoho tych, ktori nedali muzovi jablko, ale muza podrzali, a obetovali sa zanho.Toto robi milost Bozia v ludoch, muzoch i zenach.

Boh je laska.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 02 február 2008 :  08:39:10  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Zdá sa mi, že "sa" tu niečo vymazalo. Mrzí ma to najmä kvôli odkazu na zvolávanú výročnú konferenciu k apoštolskému listu JPII. Mulieris Dignitatem, ktorý si môžu záujemci pozrieť na http://www.kbs.sk/?cid=1117279258 a info na túto konf. je http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20080201026

Čo to som citovala zo spomínaného apoštolského listu aj tu: http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=1800&whichpage=1

A je tu i odpoveď RKC-kňaza J. Vitteka: http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=1800&whichpage=3

Ja rešpektujem, že z poverených niekto zmaže môj príspevok pre "nevhodnosť". Ale odvolanie sa na info z www.kbs.sk na túto konferenciu, by nemuselo byť vymazané. Možno sa mýlim a len som to nenašla, tak sa ospravedlňujem; ak nie, tak by som nabudúce poprosila, že takéto info aspoň ponechajte, keď aj môj text vymažete, čo rešpektujem. Predpokladám, že sme ešte stále na katolíckom fóre a riadne informácie z kruhov RKC ešte nemajú nálepku nevhodnosti.

Judith

Pierre

Odoslaný - 02 február 2008 :  20:46:08  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Si si ista? Nezda sa mi zeby tu poslednou dobou niekto mazal...

juja

Odoslaný - 03 február 2008 :  10:01:43  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
uhm, mám za to, že presne tá odpoveď, kde bola odvolávka na spomínanú konferenciu. Ešte som tam napísala, že som zvedavá, aký bude záver tejto konferencie a Ty si zase na to svojsky zareagoval , tak možno preto Ale, ok, ktohovie ako sa to stalo. Takže teraz je tam tá info, no a je to v poho.

Judith

Pierre

Odoslaný - 03 február 2008 :  10:15:21  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Tak ja som ti to veru nezmazal. To ti mozem aj odprisahat.

Inak Ty Jujka, co si tu obhajovala feminizmus, prave tento papez JP2 ho v nejakom inom svojom liste ostro odsudil. A teraz vytahujes dokumenty o dostojnosti zeny, ktoru tu vsak nikto nespochybnuje .

juja

Odoslaný - 03 február 2008 :  14:44:37  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Neobhajovala som, neobhajujem a ani neplánujem obhajovať feminizmus. To akosi nechceš uznať. Ale obhajujem práve názor JPII. v jeho apoštolskom liste Mulieris Dignitatem a tam sa okrem iného píše:

"Žena bola od "počiatku" - tak ako muž - stvorená Bohom a ním "postavená" práve do tohoto poriadku lásky. Hriech "počiatku" nezničil tento poriadok, nezrušil ho nenávratne. Svedčia o tom biblické slová protoevanjelia (porov. Gn 3,15). V týchto úvahách sme obrátili pozornosť na osobitné miesto "ženy" v tejto kľúčovej výpovedi Zjavenia. Treba ešte zdôrazniť, že tá istá žena, ktorá nadobúda povahu biblického "predobrazu" nachádza sa tiež v eschatologickej perspektíve sveta a človeka, ako je to naznačené v Apokalypse.60 Je to "Žena odetá slnkom", s mesiacom pod nohami a s vencom dvanástich hviezd na hlave (porov. Zjv 12,1). Možno povedať: Žena na mieru vesmíru, na mieru celého diela stvorenia. Súčasne však v bolestiach rodí deti (porov. Zjv 12,2) ako Eva, "matka všetkých žijúcich" (porov. Gn 3,20). Trpí aj preto, že "pred ženou majúcou rodiť" (porov. Zjv 12,4) stojí "veľký drak, starý had" (Zjv 12,9), známy už z protoevanjelia: Zlý a "otec lží" (porov. Jn 8,44), ako aj hriechu. A tento "starý had" chce zhltnúť "jej dieťa". Ak čítame v tomto texte odraz evanjelia Ježišovho detstva (porov. Mt 2,13-16), tak môžeme vidieť, že do biblického predobrazu "Ženy" je od počiatku až do konca dejín vpísaný boj so zlom a so Zlým. Je to boj o človeka, o jeho pravdivé dobro, o jeho spásu. Či nám Biblia nechce povedať, že vlastne v "Žene" - v Eve-Márii - história zaznamenáva dramatický boj o každého človeka, o jeho rozhodujúce "áno" alebo "nie" ako odpoveď Bohu na jeho odveký úmysel s človekom?
Ak dôstojnosť ženy svedčí o láske, ktorú ona prijíma, aby ju potom opätovala, tak, zdá sa, biblický predobraz "Ženy" ukazuje, aký je správny poriadok lásky, ktorá tvorí povolanie ženy. Ide tu o povolanie v podstatnom význame, možno povedať v univerzálnom, ktoré sa potom konkretizuje a vyjadruje prostredníctvom mnohorakých "povolaní" ženy v Cirkvi a vo svete.
Morálna sila ženy, jej duchovná moc sa spája s vedomím, že Boh jej osobitným spôsobom zveruje človeka, ľudskú bytosť. Isteže, Boh zveruje každého človeka všetkým ľuďom i každému osobne. Predsa však toto zverenie sa vzťahuje zvláštnym spôsobom na ženu - práve pre jej ženskosť - a ono osobitným spôsobom rozhoduje tiež o jej povolaní.
Vďaka tomuto vedomiu a tomuto zvereniu sa morálna sila ženy prejavuje vo veľmi mnohých ženských postavách zo Starého zákona, z časov Krista a z nasledujúcich epoch až po naše dni.
Žena je silná vedomím tohoto zverenia, silná tým, že Boh "jej zveruje človeka" vždy a všade, dokonca i v podmienkach spoločenskej diskriminácie, v akých sa môže ona ocitnúť. Toto vedomie a to zásadné povolanie hovoria žene o dôstojnosti, akú dostáva od samého Boha a to ju robí "statočnou", posilňuje jej povolanie. Tiež takýmto spôsobom sa oná "statočná žena" (porov. Prís 31,10) stáva nezastupiteľnou oporou a žriedlom duchovnej sily pre iných, ktorí v nej pociťujú veľké duchovné energie. Týmto "dokonalým ženám" priveľa dlhujú ich rodiny a neraz celé národy."

Judith

Pierre

Odoslaný - 03 február 2008 :  17:12:17  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Juja:
Neobhajovala som, neobhajujem a ani neplánujem obhajovať feminizmus.

- Veru ze si ho trosku obhajovala. A aj si pisala, ze ho nepovazujes za az take zlé, hehe, vsak kukni co si napr. pisala:

citácia:
nuž práve vďaka feministickému hnutiu máme dnes napr. právo voliť a iné. Takže až tak za zlé by som ho nepovažovala.

Tak vidis, Jujka . No a ten papezov text o dostojnosti zeny, nikto tu predsa netvrdi opak. Zena je dostojna bytost, je to clovek stvoreny na obraz Bozi, to je snad jasne... Nijako to vsak nepopiera stare ucenie cirkvi o manzelstve, ze zena ma byt s laskou podriadena muzovi, a to ani popierat nemoze. A ked je zena s laskou podriadena a oddana svojmu milemu, tym sa predsa dostojnost zeny nenarusa, skor naopak.

Ked pozeram z ktorych zien vyzaruje najvacsia dostojnost, su to jednoznacne mnisky. Tie su najdostojnejsie, a pritom su skoro az priam extremne poslusne. Prave ta svata poslusnost, podriadenost a pokora im na dostojnosti vyrazne pridava. Su krasne, dostojne a vznesene... Ber si z nich priklad, Jujka, takze uz netrucuj, a pekne sa podriad!

juja

Odoslaný - 03 február 2008 :  17:16:31  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
to je iba konštatovanie, nie obhajovanie. Samotný feminizmus vznikol predsa ako reakcia na niečo... hádaj na čo a od toho sa to odvíjalo. Ale za samotnou diskrimináciou ženy v podstate Cirkev, tá oficiálna, nestála. Aj samotný pápež poukazuje na diskrimináciu spoločenskú, nie cirkevnú...teda tak to aspoň vnímam. Nie som totiž ani sociológ, ani teológ, tak sú to vlastne, pokiaľ necitujem, moje vlastné názory.
Vplyv feminizmu na spoločnosť sa nedá poprieť, jeho pozitívny, a samo aj negatívny, tak ako vo všetkom ľudskom konaní.
Čo sa mníšok týka, ich podriadenosť nie je voči mužovi, ako takému, ale voči kňazovi, pápežovi, Cirkvi a táto podriadenosť má inú podstatu. Je to vec hierarchie cirkevnej. V manželstve, ak sa hovorí o dvojedinnosti, odvôvodnenej od Božej Trojjedinnosti, kde sú si všetky tri Božie osoby - Otec, Syn, Duch Svätý, rovnoprávne a rovnocenné, je skôr možné hovoriť o jednom tele s rôznymi funkciami. Mne to teda skôr evokuje manželské partnerstvo, čo je náročnejšie súžitie. Partnerovi nemôžeš nariadiť, nemôžeš ho vlastniť, ale sa s ním v jednote musíš vlastne dohodnúť.

Judith

Pierre

Odoslaný - 03 február 2008 :  17:19:16  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
No skor negativny... Negativny vplyv feminizmu sa popriet fakt neda. Ten pozitivny by sa aj popriet dal.

juja

Odoslaný - 03 február 2008 :  17:27:06  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
No, to už je vecou uhlu pohľadu, nie?

Judith

Strana: z 7 Previous Topic: Vojenski kňazi Téma Next Topic: Krestanstvo importovane z Egypta?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06