Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Vplyv feminizmu na spolocnost
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vojenski kňazi Téma Next Topic: Krestanstvo importovane z Egypta?
Strana: z 7

Azuritko

Stav: offline

Odoslaný - 26 júl 2007 :  18:05:33  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Interupcia(vražda), je niečo ako znižovanie rýchleho rastu populácie. Ked mi niekto povie že to nie je vražda a že plod nie je dieťa a že žena nech si rozhoduje či chce alebo nechce - ten človek potom asi nevie čo slovo človek znamená. Rozhodovanie ženy nepripadá do úvahy lebo rozhodnuť sa mala predtym ako mala sex. Ak to môže ženu zahubiť tak v tom sa nevyznam neviem či je lepšie nech zomrie ano alebo dieťa to je na dalšiu diskusiu. Neviem ten človek čo tu tvrdí že plod a dieťa je rozdiel to je strašný omyl. Od počatia vznika pre toho konkretneho buducnosť. Ked bol MINT počatý začala sa jeho budúcnosť v ktorej bolo aj to že tu bude písať bludy. Keby matka išla na potrat MINT by tu nediskutoval. Takže či je to počatie či je to 1 rok života či 10 či 102 vždy to bude len vražda lebo sa človeku zoberie právo na to mať budúcnosť. A nediskutujem kto napíše že to vražda nie je sa mýli a to viem na 100%. Za to že niekoho mama nešla na potrat tak teraz sa mu vypisuje ked žije. To malé dieťatko po pár týždnoch čo bolo v lone a je vonku a mŕtve kôli rozmaru ženy a nevedomosti života si už svoj názor sem nenapíše. A hovoriť z morálneho a kresťanského hladiska - tu sa to nerozlišuje. Ked trochu niekto rozmýšla tak len z morálneho hladiska bude proti potratom. Od počatia je potrat vražda. Ale sme v "modernom" svete tak sa takéto zverstvá tolerujú.
Feminizmus - na to mám taký názor že ked feminizmus ženy chcejú tak nech idú makať na stavby na ropné plošiny do baní proste na ťažké 10 hodinové makačky den čo den. Žena nie je tak stavaná aby zvládala takéto veci tak jaka rovnoprávnosť. Možno sú ženy ktoré by to zvládli ale robiť výnimky a skúšať ženy či na to majú je plítvanie časom a peniazmi. A zase samozrejme je strašne vela vecí v ktorých sú lepšie ženy. Ako ja niesom proti ženám ani nič podobné ale ked už chcejú rovnoprávnosť tak vo všetkom a nie len v tom čo si sami vyberú lebo potom sa muži môžu cítiť ukrivdený.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 13 august 2007 :  13:55:41  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ahoj,

Reagujem na úvod témy.

Rovnoprávnosť = rovnosť v práve, je základná premisa humanizmu.

Mala by zrkadliť postoj spoločnosti a jej nástrojov pre výkon PRÁVA - ako nástroja SPRAVODLIVOSTI. Tá by mala byť základom nášho postoja k naplneniu, či odmietnutiu požiadaviek druhých.
Avšak absolútne"spravodlivá" ( podľa ľudských kritérií ), nie je ani PRÍRODA . Inak by sa nerodili ľudia s menejcenným tkanivom, inými dedičnými predispozíciami atď.

Vezmime si príklad: ak rozširujem firmu so skladovým hospodárstvom, kde min.balenie tovaru váži 15 - a viac Kg, a potrebujem prijať nových zamestnancov - samozrejme že uprednostním urastených uchádzačov. Je to nespravodlivé? Ja myslím, že nie. Spor o feminizmus (podľa mňa), totiž stratil zo zreteľa to podstatné:
1, kultúrna spoločnosť stojí na základoch humanizmu (mimo iné),
2, kultúrna spoločnosť, je ale spoločnosť pracujúca s ľudským "materiálom". Byť nás tento pojem može iritovať, v tomto kontexte - je vecný. Ako každý iný materiál, sme na istú činnosť viac- či menej vhodný: Boh more nestvoril z masla, ani z pudingu ...

Ak bude feminizmus vecný, ak bude rešpektovať prirodzenosť v stavbe sveta - a s prihliadnutím k tomuto, bude jeho primárným cieľom náprava nespravodlivosti ( ktorá bude náležite a vecne doložená ) - potom si získa ďaľších priaznivcov z radov oboch táborov.

Ak nás feminizmus ( či iná, akákoľvek činnosť ) vedie k tomu zamyslieť sa nad stereotypmi - pretože časť z nás, sa cíti ukrátená vo svojích právách - mali by sme túto príležitosť využiť:
- Pragmaticky a bez hystérie, s minimalizáciou uprednostňovania vlastného prospechu na úkor spravodlivosti.
- S prihliadnutím k faktu, že v prírode žiadúca ( resp. pre veriacich - aj od Boha pochádzajúca ) - je odlišnosť muža a ženy. A táto odlišnosť bude vždy limitná pre spoločnosť a jej princípy.

ahoj

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:10:12  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Interupcia(vražda), je niečo ako znižovanie rýchleho rastu populácie

hned na zacitku zavadzas, interupcia je umele prerusenie tehotenstva.
...zvysok prispevku ani nema zmysle citat je to blud a osobne nie som nadsenec konspracnych teorii o "znizovani populacie".

"Nemáme ponětí, kde jsme, co dělat a ani co se děje. Všechno je zase v normálu." :-)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 48  ~  Člen od: 24 august 2006  ~  Posledná návšteva: 05 október 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:20:49  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Interupcia(vražda), je niečo ako znižovanie rýchleho rastu populácie

hned na zacitku zavadzas, interupcia je umele prerusenie tehotenstva.
...zvysok prispevku ani nema zmysle citat je to blud a osobne nie som nadsenec konspracnych teorii o "znizovani populacie".

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 : 12:10:12

Když už mluvíš o zavádění:
Interupce není umělé přerušení těhotenství, je to umělé ukončení těhotenství.
Jen tak, pro pořádek.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:21:55  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Kto je plnohodnotny clovek? Ten ktory sa narodi? Co mu dava tu plnohodnotnost? Narodenie? A tyzden pred narodenim? A mesiac pred narodenim?
A co predcasne narodene? Narodi sa "plnohodnotny clovek" alebo "neplnohodnotny"?

jasne,ze narodenim sa stava clovekom. nie je zavsly na tele matky...
a co sa deje s predcasne narodenimi ? nedavaju sa domov mamickam, aj oni musia prejst vyvojom, v ktr mu pomaha clovek sam ulozenim do inkubatora ..jednoduchsie mu to uz neviem napisat. kazdopadne ani predcasne narodenie sa nemusi koncit akurat prezitim a dosiahnutim dospelosti.

a vobec, nechapem co ma co feminizmus spolocne s interupciami. tie tu boli aj davno pred nim.

"Nemáme ponětí, kde jsme, co dělat a ani co se děje. Všechno je zase v normálu." :-)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 48  ~  Člen od: 24 august 2006  ~  Posledná návšteva: 05 október 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:30:33  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Jen tak, pro pořádek.

nemyl si potrat a interupciu ...

Mato

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:33:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 :  12:30:33

Ach.

Tak nam laskavo vysvetli rozdiel medzi umelym potratom a interupciou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:40:15  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
tam ziadny nie je, je to to iste.

...aspon sa naucite pouzivat pojmy :-)

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:41:42  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Ak bude feminizmus vecný, ak bude rešpektovať prirodzenosť v stavbe sveta - a s prihliadnutím k tomuto, bude jeho primárným cieľom náprava nespravodlivosti ( ktorá bude náležite a vecne doložená ) - potom si získa ďaľších priaznivcov z radov oboch táborov.

co je "prirodzenost v stavbe sveta"?

rad.ek

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:42:06  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Jen tak, pro pořádek.

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 : 12:30:33

No, zkus vysvětlit.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:44:50  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov

Umelé prerušenie tehotenstva, čiže interrupcia - je blbosť, pretože nejde o PRERUŠENIE, ale o radikálne a rigorózne neodvolateľné ZNIČENIE PLODU = ČLOVEKA, pod ktorého pomenovanie patria VŠETKY JEHO VÝVINOVÉ ŠTÁDIÁ!!!!!!! to jest spermia + vajíčko = deliaca sa zygóta - embryo - plod - novorodenec atď. Je cieľavedomo zavádzajúce si vymýšľať štádium, v ktorom nie je živým organizmom a teda človekom!!!
SPONTÁNNY POTRAT - je keď plod opustí maternicu bez zjavného umelého, resp. cudzieho zásahu!
Vyzerá to na to, Mint, že aspoň jedno z tých dvoch "prerušených" vývinov plodov človeka, ktoré sú tam na obrázku, by mali šancu napr. po 2 rokoch, keď si to matka rozmyslí, pokračovať vo svojom individuálnom vývine?!?!?!?!?
Podľa mňa NIE! Čiže samotné pomenovanie interrupcia = prerušenie, je LOŽ!

Poteším Ťa, sú isté zvieratá, ktoré na základe istých vnútorných pochodov a za istých stresových podmienok, dokážu dokonca pozastaviť vývin plodu. Ale to nerobia vyňatím z maternice!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 august 2007 :  12:58:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
tam ziadny nie je, je to to iste.

...aspon sa naucite pouzivat pojmy :-)

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 :  12:40:15

nemam co dodat

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 august 2007 :  13:09:24  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

jasne,ze narodenim sa stava clovekom. nie je zavsly na tele matky...

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 :  12:21:55

Posledny pokus.

Normalne sa dieta narodi po deviatich mesiacoch. Podla Tvojej teorie sa az vety stava clovekom, lebo prestava by zavisly na TELE matky.

Ak sa dieta narodi uz po osmych mesiacoch ma velku sancu, ze nebude potrebovat ziadnu dalsiu specialnu lekarsku starostlivost podobne ako dieta narodene v deviatom mesiaci. Tiez nebude zavisly na TELE matky a podla Teba sa stava clovekom.

Nastava nam tu ale paradox, prve dieta v osmom mesiaci podla Teba este nie je clovek a teda ho mozno zavrazdit, druhe uz v osomom mesiaci clovekom je a zavrazdit ho nemozno, ma podla Teba narok na pravnu ochranu.

Preco diskriminujes prve len preto, ze sa narodilo fyziologicky a zvyhodnujes druhe, len preto, ze sa narodilo skor?

citácia:
a co sa deje s predcasne narodenimi ? nedavaju sa domov mamickam, aj oni musia prejst vyvojom, v ktr mu pomaha clovek sam ulozenim do inkubatora ..

Argument, ze predcasne narodene dieta potrebuje pomoc cloveka snad nemyslis vazne. Ukaz mi jedno dieta, ktore by bez pomoci dalsieho cloveka po normalnom narodeni prezilo viac ako 2 dni. Nie su to preto ludia?

juja

Odoslaný - 14 august 2007 :  13:37:51  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Ja by som ešte položila takúto otázku: O ktorom vývinovom štádiu mi môžeš, Mint, povedať, že sa z neho NEVYVINIE človek, keď by sme nechali voľný priebeh tehotenstvu? Ak mi také štádium nájdeš, o ktorom jednoznačne môžeš vyhlásiť, že pokračovaním svojho vývinu, jednoznačne nevedie ku konečnému živému dieťaťu človeka, tak budem súhlasiť s "násilným potratom"!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:19:01  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Ja by som ešte položila takúto otázku: O ktorom vývinovom štádiu mi môžeš, Mint, povedať, že sa z neho NEVYVINIE človek, keď by sme nechali voľný priebeh tehotenstvu? Ak mi také štádium nájdeš, o ktorom jednoznačne môžeš vyhlásiť, že pokračovaním svojho vývinu, jednoznačne nevedie ku konečnému živému dieťaťu človeka, tak budem súhlasiť s "násilným potratom"!

Pôvodne zaslal juja - 14 august 2007 :  13:37:51

o com tu zase filozofujes?! ano,ak vsetko prebehne OK a prebehne porod, mame tu noveho cloveka. ved o tom meliem stale...plod, porod, clovek.koniec.co este chces? ty si ta co tvrdi plod=clovek, ja tvrdim, plod nie je clovek, ale ma sancu sa nim stat/mozno aj nie.

a tie emotivne vyhlasenia,...., trosku uvazuj o co tu vlastne bojujes. zatial si si neobhajila tvrdeni,ze plod je clovek.

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:26:32  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Poteším Ťa, sú isté zvieratá, ktoré na základe istých vnútorných pochodov a za istých stresových podmienok, dokážu dokonca pozastaviť vývin plodu. Ale to nerobia vyňatím z maternice!

a su aj zvieratka , ktre pred tym nez nieco napisu nahliadnu do encyklopedie a zistia si spravnost ich tvrdeni

... ale tie velke cervene pismenka su pekne. aj ked zavdzajuce.

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:36:05  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Nastava nam tu ale paradox, prve dieta v osmom mesiaci podla Teba este nie je clovek a teda ho mozno zavrazdit, druhe uz v osomom mesiaci clovekom je a zavrazdit ho nemozno, ma podla Teba narok na pravnu ochranu.

ee, nepochopil si teda este raz: narodenie, to je ta etapa kde nam vznika narok na pouzivania pojmu clovek..dalej ja nepouzivam pojem vrazda, pouzivam pojem interupcia, tazke nezavadzaj tvrdenim ohladne mojej naklonnosti k vrazde, okej? prosim,....

citácia:
Preco diskriminujes prve len preto, ze sa narodilo fyziologicky a zvyhodnujes druhe, len preto, ze sa narodilo skor?

nikto tu nikoho nediskriminuje. proste si vynechal: porod
a vlastne si to cele poplietol...precitaj este raz co pises.
jedine co tu tvrdim,ze ze pojem clovecenstvo sa neda prenasat rovnako na plod v tele matky a na narodeneho.

rad.ek

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:39:09  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citace z encyklopedie:
Interrupce, umělé přerušení těhotenství nebo umělý potrat je záměrné ukončení těhotenství prostřednictvím chemické látky nebo chirurgického zákroku.

http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/442009-interupce

Ne že by bylo důležité, jak se snaží někdo slovíčkařit.
Důležitá je pravda o skutečnosti.
A skutečnost je zjevná i bez komentáře - ukončování lidských životů v počátcích vývoje.
Barbarské.

rad.ek

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:40:56  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
uz sa mi nechce vysvetlovat dodokola to iste...chcem vediet co ma co emancipacia spolocne s interupciami ..miesame tu dokopy feminizmus, je to chaos. chapem,ze poriadok je pre blbcov a inteligent zvlada chaos..ale chcem vysvetlenie.

rad.ek

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:40:57  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:

jedine co tu tvrdim,ze ze pojem clovecenstvo sa neda prenasat rovnako na plod v tele matky a na narodeneho.
Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 : 14:36:05

Jak to víš, že plod je méně lidský?
Nebo proč tomu věříš?
Jaký živočišný druh?

rad.ek

Oliver Oravec

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:44:48  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Oliver Oravec  Pridať Oliver Oravec do zoznamu priateľov
Možno, že interrupcia , čiže zavraždenie najnevinejšieho človiečika je aj hriechom proti Duchu Svätému. Je to vedomé, pripravované konanie proti poznanej pravde, aspoň u väčšiny, a tieto hriechy sú neodpustiteľné.
Iba zázrak Božieho milosrdenstva môže odpustiť tento zločin.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 122  ~  Člen od: 10 august 2007  ~  Posledná návšteva: 03 marec 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mint

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:45:35  Zobraziť profil  Pridať mint do zoznamu priateľov
citácia:
Nebo proč tomu věříš?
Jaký živočišný druh?

mna snad trafi slak! :-)
este raz: pojem clovek...po porode, a nie plod.
comu veri m? ze plod nie je clovek? to je o viere? snad nie... :)

rad.ek

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:45:47  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
uz sa mi nechce vysvetlovat dodokola to iste...chcem vediet co ma co emancipacia spolocne s interupciami ..miesame tu dokopy feminizmus, je to chaos. chapem,ze poriadok je pre blbcov a inteligent zvlada chaos..ale chcem vysvetlenie.

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 : 14:40:56

Zřejmě si někdo všimnul toho, že ty ženy, které se hlásí k feminismu, se zastávají i interupcí.
Myslíš, že je to podobnost čistě náhodná? (Ono je to taky asi celkem jedno a klidně se to může vnímat i odděleně, ale když už se zajímáš o souvislosti mezi feminismem a umělými potraty, napadlo mě tohle).

rad.ek

Pierre

Odoslaný - 14 august 2007 :  14:57:42  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
mint:
a vobec, nechapem co ma co feminizmus spolocne s interupciami. tie tu boli aj davno pred nim.

- Je to prave feministicke hnutie, ktore najviac tvrdi a presadzuje, ze zena ma pravo zabit svoje dieta v bruchu.

zatial si si neobhajila tvrdeni,ze plod je clovek.

- Ty si neobhajila, ze nie je clovek. Uz stara Hipokratova prisaha vzniknuta davno pred nasim letopoctom zakazovala zabijat deti v maminom bruchu. Uz vtedy vyspelejsi kulturnejsi jedinci chapali ze je to ludska bytost, a preto sa zabijat nesmie. Skoda ze Ty to nechapes...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 14 august 2007 :  15:08:08  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Nebo proč tomu věříš?
Jaký živočišný druh?

mna snad trafi slak! :-)
este raz: pojem clovek...po porode, a nie plod.
comu veri m? ze plod nie je clovek? to je o viere? snad nie... :)

Pôvodne zaslal mint - 14 august 2007 : 14:45:35

Díky za upřímnost (přiznáváš svou víru a nevědění o tom, že by život plodu neměl být lidským).
Jak si kdo definuje obsah slovíček je jedno.
Smutné je to, že na základě slovíčkaření a víry někdo rozhodne o ukončování lidských životů (životů lidských plodů, které jsou lidského druhu).
Už jsme se o tom bavili, tuším.
Máme tu zákony, které připoštějí ukončování lidského života před narozením.
Máme tu ústavu s listinou základních práv a svobod, a tato ústava garantuje, že lidský život je hoden ochrany i před narozením.

Máme tu zákony, které jsou zřejmě v rozporu s ústavou

rad.ek

Strana: z 7 Previous Topic: Vojenski kňazi Téma Next Topic: Krestanstvo importovane z Egypta?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06