|
Odoslaný - 07 február 2007 : 16:13:54
|
quote: Pôvodne poslal arpad A aký to rozpor s Božím Slovom:
[i]...dobrorečte a nezlorečte. (Rím.12:14)
To by jeden neveril, konecne sme (teda nas mily arpad) odhalili svateho Pavla, ktory si protireci sam so sebou ked Rimanom pise to co nam mily arpad cituje a zaroven Galatanom pise ze: Ale keby sme vám hlásali my alebo aj anjel z neba iné evanjelium, ako sme vám hlásali, nech je prekliaty! Ako sme už povedali, aj teraz znova hovorím: Ak by vám niekto hlásal iné evanjelium ako to, ktoré ste prijali, nech je prekliaty!
Takze rozpor a protirecenie s Bozim slovom, alebo len s arpadovou pomotanou hlavickou? Kto moze nech pochopi, akou autoritou a co vlastne hovori sv. Pavol, ked hovori "nech je prekliaty!" a co potom hovori Cirkev, ked pouziva tuto formulaciu (arpad nech sa ani nesnazi, len si to v hlavicke este viac domota). |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 február 2007 : 17:11:51
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr ...ale su tam stanovene iste priority, najskor je "bez uhony"...
Ale niečo musí byť napísané prvé, iné hneď za tým ako druhé... dva a viac rovnocenných napr. odporúčaní či príkazov nevieme napísať inak ako za sebou, oddelených čiarkou, a ako v tomto prípade, neopakujeme pred každým odporúčaním tie isté slová, v našom prípade výraz "musí byť". Ako si dospel k názoru, že príkazy boli uložené za sebou podľa nejakých kritérií?
quote: ...ale toto je uz zasa slovickovanie...
To Ty sa tu (zbytočne) slovíčkuješ, či čiarkuješ. Apropós, o čiarkach je zbytočné sa vadiť, ide o slovenský preklad, bola by to náhoda, ak by bola veta preložená z originálu presne odslova doslova, aj vrátane čiarok. Ako príklad nemožnosti doslovného prekladania textov uvediem to najjednoduchšie, čo mi napadá: Beš téle! Sit down! Z rómčiny alebo angličtiny by to bol divný preklad - Sadni dole! Alebo opačne - Sit yourself!
quote: ... preco napadas nieco, co je zabehnute..len zato, ze si nasiel tri slova (muz jednej zeny) v Pisme?
Asi máš na mysli zabehnutý celibát. Ale odkedy je zabehnutý? Nie od čias raných kresťanov.
quote: Jednoznacne pan Jezis povedal: odteraz budes rybarom ludi...stanovil Petrovi prioritu, a od toho casu je uz o Petrovi hovorene, pisane najma ako o apostolovi, nastupcovi...a nie manzelovi, zatovi a otcovi. Katolicka cirkev vie, preco vyzaduje od knazov celibat...aj ten je formou obety, ale slovicka obeta, obetovat sa, obetovat nieco Ti asi velmi nevonia...
Máš veľmi zdeformované predstavy a názory na všetko z tohto odstavca, pokrútené ani nie oficálnym RKC učením, ale názormi našich starých mám. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 február 2007 : 18:15:24
|
Laco: zaujimave ze kritizujes zo slovickarenia mirecnra, ked povodcom toho je pavelba, on porobil s tymi cervenymi slovickami take kusky az som sa zasmial, odrazu veta dostavala iny zmysel, proste typicka pavelbovcina , ale to ti uz evidentne nevadilo, zda sa ze to pavelbove slovickarenie ti bolo OK |
|
|
|
Odoslaný - 07 február 2007 : 19:36:27
|
Pierre, Ty si pozrieš, kto napísal príspevok, a hneď Ti je vopred jasné, ako ho oznámkuješ. Denne si čítam nové príspevky, a keď nemusím, radšej neprispejem, aby som si z následnej reakcie nepokazil pekný deň. Veľmi dobre to tu popísal PavelBA (aj tu a inde Arpád, Milan alebo Miško), ako pre žiakov špeciálnej školy - a výsledok? Na Mircov príspevok som nemohol nezareagovať. Na odstavec "Jednoznacne pan Jezis povedal: odteraz budes rybarom ludi...stanovil Petrovi prioritu, a od toho casu je uz o Petrovi hovorene, pisane najma ako o apostolovi, nastupcovi...a nie manzelovi, zatovi a otcovi. Katolicka cirkev vie, preco vyzaduje od knazov celibat...aj ten je formou obety, ale slovicka obeta, obetovat sa, obetovat nieco Ti asi velmi nevonia..." som ani konkrétne nereagoval, bola by toho celá strana - a zbytočne. Skús sa k jeho tvtdeniam vyjadriť Ty. Aspoň stručne - či súhlasíš alebo nie. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 február 2007 : 19:36:44
|
To: Pierre
Cit: zda sa ze to pavelbove slovickarenie ti bolo OK
Asi je to tým, že takto vysvetlené verše sú správne pochopené...
Ty máš problém s tým, že Pravda Písma je ti zahmlievaná výkladom, ktorý sa odvoláva na moc výkladu, i keď pôvodný zmysel výkladu síce naoko korešponduje s zahmlievajúcim výkladom, ale nie je pravdivý.
Rozhodol si sa veriť človeku... hm... Tvoja vec, a žial i smola, za obviňovanie tých, ktorí takýto výklad neprijímajú. Nezabudni, i v SZ sú verše ktoré sú nadčasové, narozdiel od tých, ktoré boli určené ľuďom v tej dobe... (inak na to sa RKC rada odvoláva i v prípade NZ).
Tak si uvedom:
Žalmy 118:8 Lepšie je utiecť sa k Hospodinovi ako dúfať v človeka. 9 Lepšie je utiecť sa k Hospodinovi ako dúfať v kniežatá.
Nechceš sa tým riadiť???? |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 február 2007 : 20:07:39
|
Pavelba: Prave ze ja sa utiekam k Bohu, uz by si mal aj ty. Ten text som od sameho zaciatku chapal tak ako je napisany (este som nebol ani katolik), nie ako ho ty prekrucas, ze sa mu snazis dat iny zmysel. To co si s tou vetou predviedol, ako si dve slovicka vytiahol, dalsie dve stlacil a dalsie dve zasa vytiahol a takto to zliepal ignorujuc vsetko, bolo komicke i trapne zaroven, mily palino . |
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 08:21:37
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Laco: zaujimave ze kritizujes zo slovickarenia mirecnra, ked povodcom toho je pavelba, on porobil s tymi cervenymi slovickami take kusky az som sa zasmial, odrazu veta dostavala iny zmysel, proste typicka pavelbovcina , ale to ti uz evidentne nevadilo, zda sa ze to pavelbove slovickarenie ti bolo OK
presne...nedalo mi nereagovat na paliho zvyraznenia...a uz ste sa do mna obuli. nevadi... |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 08:53:20
|
Tak poďme zvýrazňovať tiež
Ale biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť; nie pijan, ani bitkár, ale skromný, nie neznášanlivý, ani chamtivý; musí dobre viesť svoj dom a deti držať v poslušnosti a v celkovej mravnej čistote.
Podobne i diakoni. Takže službu môže konať len ten, kto má vo vlastníctve dom. Ako je to s hypotékou zaťaženým domom? Čo ak nemá na dom, ale býva v byte, či nebodaj v garzónke. Ak náhodou je v podnájme, tak má tiež smolu. A vôbec - ženatý muž ani nemá svoj dom, lebo ho má v bezpodielovom spoluvlastníctve...
|
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat! |
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 09:29:56
|
Diakonov bez vlastneho domu exkomunikovat.
V inej teme Pali pise ... Sex je dar od Boha a slúži i na užívanie si .... Myslim si, ze to okrajovo suvisi i s temou celibatu knazov.
Cim dalej tym viac ma Pali presviedca ze hybnou silou reformacie je sukna - uzivanie si. |
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 10:08:23
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr presne...nedalo mi nereagovat na paliho zvyraznenia...a uz ste sa do mna obuli. nevadi...
Vážme si prácu iného. PavelBA sa očividne snaží svoje príspevky napísať učebnicovo, aj s farebným odlíšením, boldom alebo kurzívou. Nevšimol som si, že by tak niekde urobil zbytočne. Ty si kritizoval asi tieto jeho riadky:
1 Timoteovi 3:12 Diakoni nech sú mužovia jednej ženy
1 Timoteovi 3:2 Tedy biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy
Ale nenašiel som opodstatnenosť Tvojej kritiky ani v tomto prípade. Quisutdeus ďalej citoval celú vetu:
Ale biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť; nie pijan, ani bitkár, ale skromný, nie neznášanlivý, ani chamtivý; musí dobre viesť svoj dom a deti držať v poslušnosti a v celkovej mravnej čistote.
Zabudni pri čítaní biblických veršov na súčasné poznatky a predstavy o cirkvi, ktorú automaticky stotožňuješ s tou najstaršou, zabudni na jej hierarchiu, na katechizmus a vierouku, ktorá sa vyvíja 2000 rokov. Nie preto, či je pravdivá alebo nie, ale aby sa Ti lepšie chápalo, o čom hovoria apoštoli. (Rovnako si nepredstavuj dom biskupa ako faru pri kostole - viď pozn. dole) Takže keď si dokážeš predstaviť, že ten biskup, čo má byť bez úhony atď., nemá na hlave tiaru s krížom, ale ide o zvoleného starejšieho zboru, ktoré pozakladali apoštoli po rôznych mestách a mestečkách Rímskej ríše (nie len v Ríme), ľahšie pochopíš, že šlo o kritériá, ktoré mal spĺňať človek z mäsa a kostí, ktorý viedol kresťanský zbor a mal byť ostatným príkladom. Napr. že mal byť mužom jednej ženy - necháp, že musel byť ženatý, ale nemal mať viac ako jednu ženu. Mohol zostať aj slobodným.
A ešte k Tvojej poznámke, Quisutdeus, o tom dome. Zrejme išlo len o vtip, že? Tam nie je príkaz, že biskup (starší) musí mať dom (bolo prirodzené, že ho má), ale že ho musí dobre viesť, teda dokonca nie je reč o dome (house), ale o domove (home), domácnosti, o jeho obyvateľoch - členoch rodiny, sluhoch, otrokoch (ak ich mal). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 10:19:41
|
Jednoducho pavelba tvrdi ze to vsetko vymenovane musi mat, no nam z toho len vyplyva ze ak to ma, potom to musi byt bezuhonne, a nie ze to bezpodmienecne musi vlastnit. Ak ma zenu, musi byt iba jedna, nie viac, ak ma dom - gazdovstvo, musi byt v poriadku, no rozhodne to neznamena ze to vsetko musi vlastnit. Ale vysvetluj pavelbovi ci inym bludarom, skoda casu... |
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 10:47:29
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Jednoducho pavelba tvrdi ze to vsetko vymenovane musi mat, no nam z toho len vyplyva ze ak to ma, potom to musi byt bezuhonne, a nie ze to bezpodmienecne musi vlastnit. Ak ma zenu, musi byt iba jedna, nie viac, ak ma dom - gazdovstvo, musi byt v poriadku, no rozhodne to neznamena ze to vsetko musi vlastnit. Ale vysvetluj pavelbovi ci inym bludarom, skoda casu...
Presne ako hovoríš, práve som fakticky dopĺňal to isté do poznámky vyššie, ale počkajme na PavelBA, určite má rovnaký názor. Mám pocit, že nedorozumenie tu vzniklo Mirecovou poznámkou (prepáč, Mirec). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 11:34:20
|
Laco: Obavam sa ze nie, toto nie je prvy krat co o tom s pavelbom diskutujeme. Toto sme tu preberali uz viac krat. Pavelba nam v minulosti v podstate naozaj tvrdil ze to vsetko biskup musi mat, inak nemoze byt biskupom, teda musi mat zenu (nesmie byt slobodny), musi mat deti, musi mat dom, atd. Proste taky je nas pavelba a jeho chapanie biblie . Ale kto vie, od vtedy mohol zmenit nazor. |
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 11:50:42
|
no dúúúúúúúfaj. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 14:35:49
|
quote: Pôvodne poslal Pierre Ale kto vie, od vtedy mohol zmenit nazor.
No to je mozne, ale jedine smerom k este vacsej haluske. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 19:21:06
|
Ak ste si všimli.... názor som nezmenil z jednoho jediného a vážného dôvodu.
Preto má byť biskup, starší, či kňaz v miestnom spoločenstve (chápte ako spoločenstvo MIESTNE-Stacionárne) ženatý, aby sa čo najväčšmi zžil s problémami, ktoré môžu prísť! Preto Pavel píše:
1 Timoteovi 3:5 Ale ak niekto nevie spravovať svoj vlastný dom, ako sa potom bude starať o cirkev Božiu?!
Nejde tu o dom.... palác či chyžu, ide tu o domácnosť, v stane, či murovanom objekte, alebo pod holým nebom...
Ak niekto nevie spravovať svoju domácnosť... o to tu ide... o dôveryhodnosť. Už som o tom písal viackrát.
Preto má byť na poste vedúceho a duchovného preferovaný človek zo skúsenosťami... tak ako nemôže byť biskupom, starším, človek nedospelý... (u Vás to však ide, zopár pápežov nemalo ani 18, keď nastúpili na trón), tak ním nemôže byť ani človek bez skúseností, i v manželstve...
Ale otočím to trochu.. Ak by skutočne išlo iba o to, že biskup má mať jednu ženu a tým sa vylučuje polygamia, prečo mu zakazujete mať i tú jednu jedinú ženu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 19:33:33
|
Preto má byť biskup, starší, či kňaz v miestnom spoločenstve (chápte ako spoločenstvo MIESTNE-Stacionárne) ženatý, aby sa čo najväčšmi zžil s problémami, ktoré môžu prísť! Preto Pavel píše:
1 Timoteovi 3:5 Ale ak niekto nevie spravovať svoj vlastný dom, ako sa potom bude starať o cirkev Božiu?!
potom Pavol sam seba usvedcuje z toho, ze ju spravuje zle!...kedze zenaty nebol no na inom mieste hovori, ze bezal dobry beh...klame?
nemoze klamat, lebo jeho slova su v Pisme! |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 21:07:16
|
quote: Pôvodne poslal janka nemoze klamat, lebo jeho slova su v Pisme!
Janka mylis sa, na inom mieste nam Laco vysvetlil, ze v Biblii je aj par vymyslov starych Zidov, ktore vobec nemusia byt pravdou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 21:41:33
|
To: Janka Cit: potom Pavol sam seba usvedcuje z toho, ze ju spravuje zle!...kedze zenaty nebol no na inom mieste hovori, ze bezal dobry beh...klame?
Neznalosť zákona neospravedlňuje... poznáš tento výrok?
Obávam sa, že to bude platiť i pri súdoch, ktoré nás všetkých čakajú... za Zákon možno v tomto prípad považovať i Novú Zmluvu, alebo častejšie nazývanú "Nový Zákon". Pavel nebol ženatý, lebo nespravoval miestne spoločenstvo. Bol Apoštol, bol misionár. Myslím, že jeho cesty sú všeobecne známe, kým Jeho domovský zbor, spoločenstvo, ktoré by riadil sú chymérou... Vieš mi povedať, ktorý zbor-spoločenstvo riadil ako Biskup, starší?
Ak chceš odpovedať, že všeobecne spravoval celú cirkev, opäť sa mýliš... bol pri jej založení, bol jedným z členov ktorí ju začali spravovať, v skutočnosti žiadnu konkrétnu časť nespravoval dlhší čas i keď ich svojimi odporúčaniami, apoštolskými listami navigoval, a i z jeho pera pochádza upozornenie ohľadom celibátu, ktoré tu dnes riešime! Brali ho ako apoštola, ako misionára, neraz ho vyzývali aby sa usadil a ostal... musel ísť dalej ... manželstvo, domácnosť, to sa týkalo spravovania miestneho (stacionárneho; nehnuteľného; usadeného) spoločenstva.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 22:26:01
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
T Pavel nebol ženatý, lebo nespravoval miestne spoločenstvo.
ches tym povedat, ze akonahle by sa usadil , povinne by si nasiel zenu a az potom sa stal biskupom? BLUD.
vsade tam kam Pavol prisiel, sa zivil pracou svojich ruk, byval v jednom dome a hlasal Evanjelium. i keby sa niekde trvale usadil, po zazitku spred a zo Damaska, urcite by sa nezenil. Proste verim tomu, ze ako clovek dokazal udrizavat priatelstva so zenami, urcite by mu stacilo kyvnut prstami a mohol by si vyberat, keby chcel. Ale verim ze aj napriek tomu, ze keby sa stal biskupom, tak urcite nie takym sposobom, aby si nasiel zenu. Bol by nim z uplne ineho titulu. Clovek ako Pavol, a urcite aj ini ludia jemu podobni by sa nezenili. a ty to dobre vies preco. len taka pikoska, sv. Martin, biskup. vyhladaj si jeho zivotopis.... zil v storoci, ked este nebol vyzadovany celibat. To preco sa stal biskupom urcite nebolo preto ze by mal 1 zenu a spravoval svoj majetok. sv. Augustin.... a keby som dobre poznal historiu isiel by som smerom blizsie k prvym krestanom..... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 február 2007 : 22:56:26
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Pavel nebol ženatý, lebo nespravoval miestne spoločenstvo. Bol Apoštol, bol misionár. Myslím, že jeho cesty sú všeobecne známe, kým Jeho domovský zbor, spoločenstvo, ktoré by riadil sú chymérou... Vieš mi povedať, ktorý zbor-spoločenstvo riadil ako Biskup, starší?
O nie, samozrejme ze ziadnu partikularnu Cirkev nespravoval. Tieto slova pisal len tak zo zartu:
Ja som už, hoci telom vzdialený, no duchom prítomný, rozhodol ako prítomný, že toho, čo to urobil, treba v mene nášho Pána Ježiša, keď sa zhromaždíme, vy a môj duch, s mocou nášho Pána Ježiša, vydať satanovi na záhubu tela, aby sa duch zachránil v Pánov deň.
V skutocnosti to nepisal spolocenstvu ako autorita, ktora moze rozhodovat dokonca vo fyzickej nepritomnosti, on to vlastne tak nemyslel. Len ako to teda myslel? Pavelba poradis nejakym svojim sukromnym vykladom? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 február 2007 : 06:11:48
|
To: Mato
Opakujem, Pavol bol apoštol na cestách....
To: Alesko
Že poniektorí boli starejšími, biskupmi a neboli ženatí, (predpokladám tak po 4 storočí) boli skôr výnimky ako pravidlo. Samotný Peter vedúci, starší, či biskup Jeruzalémského spoločenstva bol ženatý. V prvotnej cirkvi nebolo pravidlom, že na čele spoločenstva stál jeden jediný starejší, biskup, ale viacerí, ktorí spoločne rozhodovali o dianí a situáciách ktoré spoločenstvo stretávali. I to je dôvod, prečo sa mohlo stať, že medzi nimi boli neženatí jedinci. Ak by však došlo na "lámanie chleba" v dôveryhodnosti pri rozhodovaní v otázkach kde môže správne rozhodnúť len ten, ktorý sa osvedčil spravovaním vlastnej domácnosti, bola by prirodzene vyjadrená tým, ktorí túto podmienku spĺňali. Keďže sa bavíme o celibáte, opakujem svoju otázku.
Ak by nariadenie byť "mužom jednej ženy" znamenalo LEN zákaz polygamie, prečo ním (celibátom) RKC podmieňuje vstup medzi klérus, keď práve naopak Boh manželstvo odporúča hlavne u tých, ktorí majú cirkev viesť? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 február 2007 : 07:16:49
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Neznalosť zákona neospravedlňuje... poznáš tento výrok? Obávam sa, že to bude platiť i pri súdoch, ktoré nás všetkých čakajú... za Zákon možno v tomto prípad považovať i Novú Zmluvu, alebo častejšie nazývanú "Nový Zákon".
ano, ale nie je z Biblie....tusim...v nej sa pise, ze kazdy bude sudeny podla svojho svedomia a nie podla susedovho
quote: Pôvodne poslal pavelba
Pavel nebol ženatý, lebo nespravoval miestne spoločenstvo. Bol Apoštol, bol misionár. Myslím, že jeho cesty sú všeobecne známe, kým Jeho domovský zbor, spoločenstvo, ktoré by riadil sú chymérou... Vieš mi povedať, ktorý zbor-spoločenstvo riadil ako Biskup, starší?
Ak chceš odpovedať, že všeobecne spravoval celú cirkev, opäť sa mýliš... bol pri jej založení, bol jedným z členov ktorí ju začali spravovať, v skutočnosti žiadnu konkrétnu časť nespravoval dlhší čas i keď ich svojimi odporúčaniami, apoštolskými listami navigoval, a i z jeho pera pochádza upozornenie ohľadom celibátu, ktoré tu dnes riešime! Brali ho ako apoštola, ako misionára, neraz ho vyzývali aby sa usadil a ostal... musel ísť dalej ... manželstvo, domácnosť, to sa týkalo spravovania miestneho (stacionárneho; nehnuteľného; usadeného) spoločenstva.
Pavel nebol ženatý, lebo nespravoval miestne spoločenstvo. to nie je pravda co taky apostol Jan?...bol zenaty?
este taka poznamka: takze od misionarov sa moze vyzadovat celibat?
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 február 2007 : 07:49:33
|
quote: Pôvodne poslal Laco ... Napr. že mal byť mužom jednej ženy - necháp, že musel byť ženatý, ale nemal mať viac ako jednu ženu. Mohol zostať aj slobodným. ...
Toto vysvetli Palimu, (na inom mieste )podla neho sa tym prehresil proti Pismu, ak bol slobodny... |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 február 2007 : 09:01:43
|
boli aj pred 4. stror. inac zaujimave mne Pavla odmietas, lebo bol Apostol a odvolavas sa na Petra, ktory bol tiez apostolom. a na Petra sa tazko mozes odvolavat, lebo Peter bol zenaty uz pred volanim Pana Jezisa. Si myslis ze jedine vlastnou domacnostou moze clovek dokazat aky je schopny? chces tym povedat, ze ako vojesnki veliatelia, akym napr. sv. Martin bol by nemohli preukazat sa aj inym sposobom? Dolezita je viera a nie ci dokazem spravovat manzelstvo. Boli Rimania, ktori mali doma statky, dokazali viest pevnou rukou a prosperovali a pritom nemuseli byt ani krestanmi, resp. biskupmi. a vysvetloval ti to uz niekto iny, neslo len o polygamiu a monogamiu... islo aj o vlastnsoti..... monogamia je dokazom vernosti, preto..... mozem byt seba lepsi hospodar a mozem nim byt prave preto, ze nie som verny(ale podvadzam, ale navonok vyzeram cestne). nevykrutis sa z toho ani jako chces.... Jezis povedal, ze niektori sa budu zenit a ze niektori nie, a uviedol aj preco nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|