Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Celibát knazov
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vlk v ruchu barankovom. Téma Next Topic: Filozofia
Strana: z 9

janka

Stav: offline

Odoslaný - 05 február 2007 :  19:46:42  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
slova Pavla nie su v Pisme?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 február 2007 :  22:24:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Takže milý Mato, čo tu trepeš o tom, že ja trepem, keď Vy máte VEĽKŇAZA vo Vatikáne a my v Nebi...

Trepes teda riadne, podobne ako s tym vseobecnym a svaitostnym knazstvom. Podobnou logikou, ako si prisiel na to, ze pretoze vsetci sme knazi neexistuje moznost sviatostneho knazstva teraz tvrdis, ze pretoze papez je najvyssi velknaz Cirkvi, uz nemame Krista.
Neviem ci sa mam smait, alebo zaplakat nad Tvojou ubohostou.

Na domacu ulohu Ti dam porozmyslat v koho mene, lepsie povedane in persona koho, kona kazdy knaz a teda aj velknaz.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 05 február 2007 :  22:26:01  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Poprosim verš, poprosim dôkaz Písma... nie odporúčanie Pavla ale príkaz!

Dalsia domaca uloha:
Poprosim dokaz z Pisma, ze by som prikazy nejakeho sv. Pavla mal brat vazne. Inymi slovami z akeho titulu, alebo este inak AKOU AUTORITOU mi sv. Pavol moze nieco prikazovat?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 06 február 2007 :  05:35:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

1 Timoteovi 3:12 Diakoni nech sú mužovia jednej ženy

1 Timoteovi 3:2 Tedy biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy

palino, Tvoja klasicka hra so slovickami...prehliadas tu ciarku? Biskup musi byt bez uhony, ciarka, az potom sa pise dalej...az tak velmi sa snazis drzat temy, ze bez uhony nie je dolezite a zvyraznis to tak, ze biskup musi byt muz jednej zeny??? Ked sa Ti to hodi, tak prihliadas, ze ano, pisali to tak, pre ludi tej doby, a zrazu sa tvaris ze biskupi a diakoni MUSIA myt muzmi jednej zeny aj dnes? Lebo Biblia?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 06 február 2007 :  05:37:32  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Pavol bol priamo poverený Bohom a priamo ním vedený. Tým sa dostávame k tomu, že Ty uznávaš, že každý papež bol vedený i poverený (kým ja nie), inak by sa apostolská postupnosť už dávno prerušila (ako dokumentuje história, v skutočnosti nikdy neexistovala v takej forme ako ju prezentuje RKC).

Čo sa týka toho, v koho mene koná kňaz a veľkňaz.
Ako ktorý..., sú skutoční kňazi, ktorí konajú v mene Krista, pre Krista, vedení súc Duchom Svätým. Sú kňazi, ktorí konajú podľa náboženských zvyklostí, predpisov, sú kňazi, ktorí konajú ku svojmu prospechu... príkladov ktoré zaznamenala história i zo súčasnosti je dosť a dosť.

Čo sa týka veľkňaza, poznám iba jediného a tým je Kristus, Hlava cirkvi.

Že Vy máte rímskeho veľkňaza znamená, že máte inú cirkev, než je tá, na ktorej čele stojí veľkňaz Kristus Pán. Veľkňaz môže byť iba jeden.

Židom 3:1 Preto, svätí bratia, účastníci nebeského povolania, hľaďte na apoštola a veľkňaza nášho vyznania, na Krista Ježiša

Židom 4:14 Keď tedy máme takého veľkého veľkňaza, ktorý prenikol nebesia, Ježiša, Syna Božieho, držme vyznanie.
15 Lebo nemáme veľkňaza, ktorý by nemohol súcitiť s našimi slabosťami, ale pokúšaného vo všetkom, podobne nám, bez hriechu.

Židom 6:20 kde jako predbehúň vošiel za nás Ježiš stanúc sa veľkňazom podľa poriadku Melchisedechovho až na veky.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 06 február 2007 :  05:45:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To Mirecnr

Neprehliadam čiarku, keby sme sa bavili o bezúhonnosti, zvýraznil by som "bez úhony"... čiarka v tomto verši neznamená, že "jednej ženy" neplatí..
Podobne ako keby som ja vydával príkazy:
Jano, musíš byť oholený, s jednou kravatou na krku, v obleku...

Stačí Janovi aby splnil jeden príkaz a ostatné už nemusí?

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 06 február 2007 :  05:52:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Nuž a ak tou čiarkou a vyjadrením o cieľovej skupine (v dobovej súvislosti) ktorej boli slová určené, chceš naznačiť, že išlo o odporúčanie, resp. príkaz aby biskupi LEN dodržiavali monogamiu... musím podotknúť, že i v takom prípade je vyžadovanie celibátu porušovaním Slova Božieho.

Ostáva minimálne na každom jednotlivcovi nech je na akomkoľvek poste v cirkvi, či sa ožení, alebo nie.

<°)))))><(

janka

Odoslaný - 06 február 2007 :  13:00:12  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ma tak napadlo, co by sa stalo, keby objavili nejaky novy list trebars od sv. Jana a bolo by tam nieco, co doteraz v Pisme nebolo spominane, ale uci to KC...co by urobili zbory?..priznali by si chybu?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 06 február 2007 :  14:22:40  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
popreli by doveryhodnost zdroja a obvinili rkc z manipulacie a uceloveho konania..... lebo by tazko priznali si ze rkc ma pravdu a oni nie.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 06 február 2007 :  15:14:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
ma tak napadlo, co by sa stalo, keby objavili nejaky novy list trebars od sv. Jana a bolo by tam nieco, co doteraz v Pisme nebolo spominane, ale uci to KC...co by urobili zbory?..priznali by si chybu?
a co ke by tam bolo nieco, co poprie niektore ucenie RKC?

CO KEBY? Vies ako sa hovori, keby keby keby boli by...

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 06 február 2007 :  16:37:41  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Lajos,
napadlo a to koli tomu, ze sa nietori drzia Pisma tym sposobom, ze neuznavaju nic, co tam nie je napisane a aj to si castokrat vykladaju po svojom...trebars taka antikoncepcia...myslim, ze v tomto sa s tebou zhodnem v nazore a nemusi to byt presne opisane v Pisme a ty nemusis byt ani KC
Pan Jezis predsa povedal, ze bude s nami a Duch Svaty nas bude ucit...mame Pismo, v ktorom je velmi vela veci povedanych priamo, ale napr. antikoncepcia tam nie je spomenuta, z coho pre niektorich vyplyva, ze je dovolena...ale ked sa clovek na tym zamysli vo svetle Pisma, vidi, ze je to proti zivotu, proti dovere k Bohu, proti manzelke a manzelovi atd...
vadi mi, ze niektori krestania nerozmslaju...ti co rozmyslaju s otvorenym srdcom nebudu mat problem s prijatim nejakeho noveho zvitku, ak sa dokaze, ze je pravy, nech by tam bolo cokolvek

pavelba

Odoslaný - 06 február 2007 :  18:04:57  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Janka
Cit: 1.co by sa stalo, keby objavili nejaky novy list trebars od sv. Jana a bolo by tam nieco, co doteraz v Pisme nebolo spominane, ale uci to KC...co by urobili zbory?

2. napadlo a to koli tomu, ze sa nietori drzia Pisma tym sposobom, ze neuznavaju nic, co tam nie je napisane a aj to si castokrat vykladaju po svojom...trebars taka antikoncepcia...

Odpoveď je jednoduchá. Všetko čo bolo potrebné, je v Písme zaznamenané. Všetko čo sa objavilo ako nové a je v rozpore s Písmom, čo len jednou časťou, čo Písmo dopĺňa, byť jednou čiarkou, robí z Boha klamára a je dielom satana...

Čo sa týka antikoncepcie... je potrebná ku spáse jednotlivca? Nie. Celibát je potrebný ku spáse jednotlivca? Nie. Transsubstanciácia je potrebná ku spáse jednotlivca? Nie.
Pápež je potrebný ku spáse jednotlivca? Nie.
Manželstvo je potrebné ku spáse jednotlivca? Nie.
Pôst je potrebný ku spáse jednotlivca? Nie.

Takže Janka sú veci, ktoré Písmo priamo nariaďuje, sú veci, ktoré odporúča a sú veci pred ktorými varuje, i veci ku ktorým sa nevyjadruje a ponecháva ich na slobodnej voľbe jednotlivcov. Podmieňovanie ďalšej orientácie života jednotlivca celibátom, patrí medzi tie, ktoré Písmo nepodmieňuje, ale odporúča v istých životných poslaniach (misionár), naopak varuje pred tými, ktorí túto podmienku budú klásť!

<°)))))><(

janka

Odoslaný - 06 február 2007 :  18:25:28  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ked uz pre nic ine tak pre Slovo, ze do Bozieho kralovstva sa dostaneme uzkou branou a antikoncepcia je brana sirociznaaaaaa

pavelba

Odoslaný - 06 február 2007 :  18:48:09  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Antikoncepcia nemá čo dočinenia so spásou... nazvať širočiznou bránou môžeš hocičo... od pojedania koláčov a sladkostí... až po vášen pre rybárstvo... veríš bludom hlásaných organizáciou čisto nábožníckou... neveríš Božiemu Slovu, škoda...

Práve úzka brána hovorí o viere v Jediného a Jeho jediné učenie.... preto sa ďalej píše... nie každý kto mi hovoril Pane a Pane... vojde do nebeského kráľovstva, vojde tam ten ktorý verí mne.. (voľne).

A teraz mi povedz, kde Pán Ježíš zakázal antikoncepciu. Ale to prosím až v nejakej novej téme, ktorú môžeš založiť!

Tu debatujme o celibáte!

<°)))))><(

Mato

Odoslaný - 06 február 2007 :  23:05:57  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Čo sa týka antikoncepcie... je potrebná ku spáse jednotlivca? Nie

Ku spase nie je skutocne potrebna, ale ako smrtelny hriech nas zbavuje milosti posvacujucej a tym padom...
quote:

Transsubstanciácia je potrebná ku spáse jednotlivca? Nie.

O ano pavolba, je. Ježiš im povedal: „Veru, veru, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život. Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň. Lebo moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj. Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom.

quote:

Manželstvo je potrebné ku spáse jednotlivca? Nie.

Nie, ale cuzdolozstvo nas o spasu spolahlivo pripravuje.

pavelba

Odoslaný - 07 február 2007 :  06:01:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Mato

Nebudem tu rozoberať Tvoje názory z posledného príspevku, môžeme pokračovať v príslušných témach. Iba toľko, že sú nedokázateľné z Písma (okrem cudzoložstva).

Vráťme sa k celibátu.

<°)))))><(

mirecnr

Odoslaný - 07 február 2007 :  10:12:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

To Mirecnr

Neprehliadam čiarku, keby sme sa bavili o bezúhonnosti, zvýraznil by som "bez úhony"... čiarka v tomto verši neznamená, že "jednej ženy" neplatí..
Podobne ako keby som ja vydával príkazy:
Jano, musíš byť oholený, s jednou kravatou na krku, v obleku...

Stačí Janovi aby splnil jeden príkaz a ostatné už nemusí?

ale su tam stanovene iste priority, najskor je "bez uhony"..ale toto je uz zasa slovickovanie. preco napadas nieco, co je zabehnute..len zato, ze si nasiel tri slova (muz jednej zeny) v Pisme?
Jednoznacne pan Jezis povedal: odteraz budes rybarom ludi...stanovil Petrovi prioritu, a od toho casu je uz o Petrovi hovorene, pisane najma ako o apostolovi, nastupcovi...a nie manzelovi, zatovi a otcovi. Katolicka cirkev vie, preco vyzaduje od knazov celibat...aj ten je formou obety, ale slovicka obeta, obetovat sa, obetovat nieco Ti asi velmi nevonia...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 07 február 2007 :  10:23:53  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Mirec ...
A nie je vacsia obeta, ked sa clovek ozeni ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 07 február 2007 :  10:28:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Nuž a ak tou čiarkou a vyjadrením o cieľovej skupine (v dobovej súvislosti) ktorej boli slová určené, chceš naznačiť, že išlo o odporúčanie, resp. príkaz aby biskupi LEN dodržiavali monogamiu... musím podotknúť, že i v takom prípade je vyžadovanie celibátu porušovaním Slova Božieho.

Ostáva minimálne na každom jednotlivcovi nech je na akomkoľvek poste v cirkvi, či sa ožení, alebo nie.

prave vdaka tej dobovej suvislosti si myslim, ze vtedy mohli ist za knazov aj zenati muzi, ktori boli znami svojim bezuhonnym a vernym k jednej zene zivotom...

na kazdom jednotlivcovi, vravis? to je ako keby si povedal, ze co ked na slovensku nesmies riadit pod vplyvom alkoholu..Ty mozes, lebo Ty vies, ze nic neurobis...
cize ak chcem byt knazom, respektujem, ze sa tomu budem venovat nadovsetko, a neozenim sa... to je moj pohlad

mirecnr

Odoslaný - 07 február 2007 :  10:32:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Mirec ...
A nie je vacsia obeta, ked sa clovek ozeni ?

Osobne si myslim, ze zvolit si (nielen v tejto dobe) zivot s Jezisom, zit vieru, verit...je krasna obeta. a nie vzdy musi byt s utrpnym vyrazom na tvari...

bez komentara, lebo budeme upozorneni, ze odbocujeme od temy:)

arpad

Odoslaný - 07 február 2007 :  10:45:52  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Pavelba,

myslím, že kliatba vyrieknutá na koncile v stredoveku (1563) dodnes mnohým naháňa strach a preto tu narážaš na tvrdý odpor:

quote:
Ak niekto tvrdí, že stav manželský je nad stavom panenstva alebo celibátu a že nie je lepšie a požehnanejšie zostať panenským a v celibáte než byť v spojení manželského zväzku, nech je prekliaty.

Tvrdé?
A aký to rozpor s Božím Slovom:

...dobrorečte a nezlorečte. (Rím.12:14)

Ním (jazykom) dobrorečíme Pánovi, Bohu a Otcovi, a ním zlorečíme ľuďom, stvoreným na podobu Božiu;
z tých istých úst vychádza dobrorečenie i zlorečenie. Nemá to tak byť, moji bratia!
Či azda prameň z toho istého žriedla vrajska sladkú a horkú vodu?
Či môže, moji bratia, fík rodiť olivky alebo vinič fíky? Tak ani niktorý prameň nemôže vydať slanú i sladkú vodu. (Jakub 3:9-12)

Ale ak sa nevedia zdržať, nech sa oženia, poťažne vydajú, lebo je lepšie oženiť sa, poťažne vydať sa než horieť. (1 Korintským 7:9)

Zaujímavosťou je, že pod hrozbou kliatby, sú odsudzované tvrdenia a nie hriech, akým je smilstvo alebo konkubinát.

Všetko môžem, ale nie všetko prospieva.

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 07 február 2007 :  11:00:43  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal arpad
... myslím, že kliatba vyrieknutá na koncile v stredoveku (1563) ...

Arpad, len technicka poznamka ...
1563 uz nie je stredovek.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 07 február 2007 :  11:09:52  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Horšie je, že niekde vládne stredovek až dodnes.

Všetko môžem, ale nie všetko prospieva.

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 07 február 2007 :  13:46:03  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Práve úzka brána hovorí o viere v Jediného a Jeho jediné učenie.... preto sa ďalej píše... nie každý kto mi hovoril Pane a Pane... vojde do nebeského kráľovstva, vojde tam ten ktorý verí mne.. (voľne).

asi by bolo zalozit aj temu, ktora by rozoberala, co to znamena verit v Jezisa

Mato

Odoslaný - 07 február 2007 :  16:04:45  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Nebudem tu rozoberať Tvoje názory z posledného príspevku, môžeme pokračovať v príslušných témach. Iba toľko, že sú nedokázateľné z Písma (okrem cudzoložstva).

Ked nabuduce nieco nechces rozoberat, tak to ani nezacinaj.

K ostatnemu iba tolko, ze su Pismom nepopieratelne a vacsina znich aj dokazatelna. My ostatnu vsak vieme, nieco co Ty nevies, resp. vies ale v svojej pyche rozumu to odmietas

Strana: z 9 Previous Topic: Vlk v ruchu barankovom. Téma Next Topic: Filozofia  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06