Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Tatko v sutane
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Filozofia Téma Next Topic: Čo sa tu všetko za ten čas stalo....+ zase Cirkev
Strana: z 5

Pierre

Stav: offline

Odoslaný - 23 január 2007 :  14:16:26  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Milan:
aby si bol v obraze ... bolo myslene a napisane ironicky,pripustam,ale to bola odpoved len tebe!(tak neprekrucaj)....

- A ostatnym je teda odpoved aka? Preco sem stale pchas ten bulvar?

a ako uvadzas vieme o takych veciach !... zaujmave, len sme ticho vsak? ...

- Ano, presne tak, dokonca knazi maju u nas spovedne tajomstvo, ktore sa bere velmi prisne. Osobne hriechy kazdeho jednotlivca sa nemaju co riesit v novinach.

smutne konstatovanie :My vsak moc dobre vieme ze take pripady sa vzdy stavali, stavaju a stavat budu..., nemyslis?

- Ano myslim.

tak co by sa malo urobit aby sa to nestavalo ?

- Len to co som uz napisal i Marcelovi a co uz tisícrocia kaze ludom cirkev. Viac sa spajat s Bohom a tym od neho cerpat energiu proti tej vecnej naklonnosti k hriechu. Z praxe vieme ze to najlepsie funguje. A viem to i ja z vlastnej praxe. Ziadne sprisnovanie alebo naopak uvolnovania zavazkov nepomaha. Darmo sa budu robit snemy a velke otvorene diskusie, ako Misko navrhuje a mysli ze to je azda riesenie, ma klasicke zosvetstene myslenie aj ked skor asi len papagajuje co vsade pocuje, tu vetu pocujeme ozaj v mediach skoro denne, ako nejaky vseliek na vsetky problemy sa vzdy pouzije ta otrepana fraza ze treba spravit otvorenejsiu diskusiu...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  15:30:38  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcellooo:
Knaz porusil RKC pravidla a to aj priznal.
O com diskutujeme je, ze ci zhresil = teda ci narusil vztah s Bohom a bliznymi. V tomto pripade tvrdim, ze to nie je nam jasne a nenalezi nam to riesit.

- RKC pravidla su: nezosmilnis, atd. Pochop ze podla katolickej logiky je hriechom prave porusenie pravidiel RKC. To je kazdemu katolikovi jasne. Preto nediskutujeme o tom ci je to hriech alebo nie (my uz vieme ze je), ale iba o tom ci to nejaky protestant menom Marcelo za hriech povazuje alebo nie.

Vy RKC+ si namyslate, ze mate pravo na vsetko.

- No na vsetko celkom nie, iba na to na co mame pravo, a toho je dost .

nam tu demonstroval amerika1.

- Kde?

No a?

- No a to, ze k sexu nedochadza z lasky ale zo sexualneho pudu. Bez toho pudu by ziaden sex nebol, nech by bola laska akokolvek velka.

Ja si dokazem pripustit smutnu skutocnost, ze existuju emocionalny mrzaci, ako si aj ty.

- Tak to si toho, zial, pripustas dost malo...

Skutocnost je vsak taka, ze medzi manzelmi je/ma byt predovsetkym laska, porozumenie, priatelstvo a az nasledne aj sexualne zitie.

- To vsetko tam ma byt, no tie prve veci nie su hlavny dovod manzelstva, bez sexualneho pudu by veru tak chlapci za dievcatami nebehali a nezenili sa. Manzelsto sa uzatvara hlavne preto aby prichadzali na svet deti. Nebyt toho a s tym spojenych pudov ako je sexualny alebo i matersky, nebolo by ziadne manzelstvo.

- A k tym vsetkym invektivam co si ich odzrazu zacal chrlit tak vela na tak malom priestore. Je vidiet ze zasa reagujes ako klasicky blbec, chybaju ti argumenty, a tak ich nahradzas pocetnymi prazdnymi invektivmi – tvoja stara znama priehladna vlasnost, ktora o tebe vela prezradza.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  16:02:15  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
RKC pravidla su: nezosmilnis, atd. Pochop ze podla katolickej logiky je hriechom prave porusenie pravidiel RKC. To je kazdemu katolikovi jasne.

Ze sa jedna o porusenie RKC pravidiel sa nikto neskriepi. Hovorime o poruseni vztahu s Bohom, teda hriechu.

quote:
No a to, ze k sexu nedochadza z lasky ale zo sexualneho pudu. Bez toho pudu by ziaden sex nebol, nech by bola laska akokolvek velka.

Omyl. Logicky i fakticky.

K sexu moze doist ako uspokojenie sexualnehopudu, alebo moze doist ako vyvrcholenie partnerskej (mileneckej) lasky.

quote:
Tak to si toho, zial, pripustas dost malo...

Ani nemam chut poznavat ta dalej.

quote:
To vsetko tam ma byt, no tie prve veci nie su hlavny dovod manzelstva, bez sexualneho pudu by veru tak chlapci za dievcatami nebehali a nezenili sa. Manzelsto sa uzatvara hlavne preto aby prichadzali na svet deti. Nebyt toho a s tym spojenych pudov ako je sexualny alebo i matersky, nebolo by ziadne manzelstvo.

Vravim: degenerovany pohlad emocionalneho mrzaka a podlahnuteho svojim nizkym tuzbam.

quote:
A k tym vsetkym invektivam co si ich odzrazu zacal chrlit tak vela na tak malom priestore.

Omyl: Chapem tvoju obrannu reakciu bagatelizovania, ale musim ta vyviest z omylu - to nie su invektivy, to je konstatovanie smutneho stavu, diagnostika.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  16:12:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
To vsetko tam ma byt, no tie prve veci nie su hlavny dovod manzelstva, bez sexualneho pudu by veru tak chlapci za dievcatami nebehali a nezenili sa. Manzelsto sa uzatvara hlavne preto aby prichadzali na svet deti. Nebyt toho a s tym spojenych pudov ako je sexualny alebo i matersky, nebolo by ziadne manzelstvo.

Len jedna otazka. Si zenaty?

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  16:54:45  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcellooo:
Ze sa jedna o porusenie RKC pravidiel sa nikto neskriepi. Hovorime o poruseni vztahu s Bohom, teda hriechu.

- Cirkev je telo Kristovo, kto porusi vztah s tymto telom, porusi ho i s Kristom, teda Bohom. Kto sa oddeli od nasej cirkvi, oddeli sa i od Boha. Pre nas niet o com diskutovat, u nas vsjo jasno .

Omyl. Logicky i fakticky.
K sexu moze doist ako uspokojenie sexualnehopudu, alebo moze doist ako vyvrcholenie partnerskej (mileneckej) lasky.

- No prave sam ukazujes ze zda sa ze ani logicky ani fakticky, pac i sam potvrdzujes co hovorim. Akurat ten zaver treba poopravit. To vyvrcholenie milenenckej lasky je totiz podmienene sexualnym pudom. Bez toho pudu by ziadne take vyvrcholenie nenastalo.

Ani nemam chut poznavat ta dalej.

- Tak to som velmi rad .

degenerovany pohlad emocionalneho mrzaka a podlahnuteho svojim nizkym tuzbam.

- Hmm, to je fakt uzasny protiargument. Nieco podobne by som teraz ja mal hodit na tvoju adresu a uz budeme ako medzi tvojimi kamosmi v krčme .

to nie su invektivy, to je konstatovanie smutneho stavu, diagnostika.

- OK, ja sa ti aj teraz prisposobim myslenim. Ked teda uz nemas argumenty, vzdy zacinas diagnostikovat svojho oponenta. Podobne ako vsetci blbci .

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  16:56:07  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Lajos: nepytaj sa!

Miško

Odoslaný - 23 január 2007 :  19:20:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Miško  Pridať Miško do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

Misko:
Nie, praktizovanie celibátu nepovažujem za hlúposť.

- Nepytam sa len na samotny celibat, ale na cirkevnu prax vtom a okolo toho. Napisal si ze to povazujes za hlupost. Cim si oplul starocnu cirkevnu prax a cely rad papezov oznacil v podstate za hlupakov, lebo s tym nic nerobia - ako si sam uviedol. A chcel by som sa uz konecne k tomu dostat. No podla toho ako stale vyhybavo reagujes, odhadujem, ze si to asi napisal iba z urcitej nerozvaznej prchkosti a nie zeby to bol tvoj jasny postoj. Nabuduce trochu vaz slova, uz Marcelo ti to minule odporucal.

Tými širšími diskusiami som myslel stretnutia širšieho kléru, nie len toho rímskeho.

- A rimski biskupi ti nestacia? Vsak oni dobre poznaju prax inych kat. cirkvi, vedia co by im mohli odporucit, tych moznosti zasa nie je az tak vela. A zbor rimskych biskupov ma i v otazkach viery a mravov neomylnost, maju Svateho Ducha, a tebe je to malo? A preco vlastne chces ten celibat riesit? Len preto ze ho obcas nejaky knaz nezvladne?

Znova si ma veľmi pobavil, lebo sa ma snažíš presvedčiť o tom, čo si nemyslím, a ty si myslíš , že si to mylím. Sanžíš mi vsugerovať to, čo si o mojich myšlienkach myslíš....ale to je biedne...vlastne si sa nijako neobhájil.
JA SOM NEPOVEDAL O CELIBÁTE, ŽE JE HLÚPOSŤ!!! To si povedal ty. Môj postoj je dosť jasný: NEODSUDZUJEM RKC ZA TISÍCROČNÚ PRAX CELIBÁTU. z nerozvážnosti som nič nepovedal.celibát je skutočne vec často potrebná,aby kňaz mohol si vykonávať svoje pastoračné povinnosti. A má to aj niečo do seba, je pekné, že z lásky k Bohu sa dokáže človek zrieknuť manželstva a dokáže sa Bohu oddťa celý...to ti nie je jasné?? Dúfam, že som bol dosť konkrétny.

Nie, rímski biskupi mi nestačia. Vari tvoria rímski biskupi celý klérus, vari majú rímski biskupi nižšiu právomoc, ako ostatní biskupi? Vari nie sú všetci na jednej lodi, vari neobsiahli všetci tú istú vysviacku? Vari nekonajú všetci pod vplyvom Ducha Svätého? Prečo by sa nemohli zapojiť všetci? Vidíš v tom problém? Alebo sa ti zdá letenka do Ríma drahá? Veď ty ju nemusíš platiť....biskup si ju zaplatí- nebuď vypočítavý. Celibát chcem riešiť, lebo je to otázka naliehavá, určite ju nechcem riešiť iba ja, a určite jej riešenie by nebolo na škodu...Cirkev má spolupracovať celá!

Obiedientia et pax.
Poslušnosť a pokoj.
Ján XXIII.

Počet príspevkov: 236  ~  Člen od: 04 november 2005  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  19:29:54  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Misko, takze repete:

Nepytam sa len na samotny celibat, ale na cirkevnu prax vtom a okolo toho. Napisal si ze to povazujes za hlupost. Cim si oplul starocnu cirkevnu prax a cely rad papezov oznacil v podstate za hlupakov, lebo s tym nic nerobia - ako si sam uviedol.

A aky to ma zmysel tahat tam neviem kolkych dalsich ludi, ked ten biskupsky zbor ma uz sam o sebe neomylnost? Ked ich bude viac budu mat azda vacsiu neomylnost ci co? To je jasny nezmysel. A este dufam ze sa rozumieme spravne, ze pod pojmom "rimski biskupi" myslime biskupov z RKC a nie len biskupov z mesta Rim .

A preco to vlasne chces? Len preto ze obcas nejaky knaz celibat nezvladne?
Aky mas teda s tym problem?

Miško

Odoslaný - 23 január 2007 :  19:48:37  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Miško  Pridať Miško do zoznamu priateľov

Neviem, kde si zobral toto:
Napisal si ze to povazujes za hlupost. Cim si oplul starocnu cirkevnu prax a cely rad papezov oznacil v podstate za hlupakov, lebo s tym nic nerobia - ako si sam uviedol.
S tým, že si domýšľavý ti nepomôžem.

A aky to ma zmysel tahat tam neviem kolkych dalsich ludi, ked ten biskupsky zbor ma uz sam o sebe neomylnost? Ked ich bude viac budu mat azda vacsiu neomylnost ci co? To je jasny nezmysel.
A keby ten biskupský zbor zrazu vyhlásil, že celibát sa odteraz volí dobrovoľne, bol by podľa teba tiež neomylný? Predpokladám, že áno. A keby zrazu ten zbor biskupov povolil potraty, eutanázie, bol by tiež neomylný? prepdokladám, že podľa teba áno. (to bola utopistická myšlienka, to priznávam, ale tak asi chápeš neomylnosť). Nechcel som sa baviť o neomylnosti biskupov, ale o tom, keby sa im dal všetkým väčší priestor- všetkým. Majú na to právo? Majú. Bolo by to na škodu Nebolo. Cirkev by bola viac spojená, väzby v nej by boli úzko utužované- aj v otázke celibátu.

A preco to vlasne chces? Preto ze obcas nejaky knaz celibat nezvladne?
Aky mas teda s tym problem?

Trápia ma problémy Cirkvi- ak by ma netrápili, tak to by bolo zlé, asi by som nebol katolík...ak by som nebol katolík, tak tu nie som.Myslím, že je správne, ak sa katolík zaujíma o dianie v Cirkvi, je to prejav zodpovednosti za vieru. Nie nejaký kňaz nezvládne, on nie je iba jeden...tu nejde iba o slabosť kňazov. A Ak by bol iba jeden: Vari sa Ježiš nevrátil hľadať jednu jedinú stratenú ovečku? Nebuď ľahostajný a nehovor ,,nejaký kňaz sem - tam" .To by nepovedal ani Ježiš- jemu záleží na každom.

Obiedientia et pax.
Poslušnosť a pokoj.
Ján XXIII.

Počet príspevkov: 236  ~  Člen od: 04 november 2005  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  19:54:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Cirkev je telo Kristovo, kto porusi vztah s tymto telom, porusi ho i s Kristom, teda Bohom. Kto sa oddeli od nasej cirkvi, oddeli sa i od Boha. Pre nas niet o com diskutovat, u nas vsjo jasno.

Cirkev Kristova je sice mozno Jezisovym telom, Cirkev Kristova a RKC vsak nie su jedno a to iste; su to vlastne dost odlisne entity. I ked maju azda zopar rovnakych prvkov.

quote:
No prave sam ukazujes ze zda sa ze ani logicky ani fakticky, pac i sam potvrdzujes co hovorim. Akurat ten zaver treba poopravit. To vyvrcholenie partnerskej lasky je totiz podmienene sexualnym pudom. Bez toho pudu by ziadne take vyvrcholenie nenastalo.

Kedze tvrdohlavo nastojis na vlastnych chorobnych myslienkach, mozem len jedine: zopakovat, ze sexualny pud je prostriedok a funkcionalita tela, nie ciel a motivacia.

Mas trosku pomotane veci v hlavicke-makovicke.

quote:
Tak to som velmi rad.

Nie tak ako ja.

quote:
Hmm, to je fakt uzasny protiargument.

To nie je protiargument, to nie je hypoteza, to nie je ani invektiva. To je konstatovanie tvojho osobnostneho profilu...

quote:
Ked teda uz nemas argumenty, vzdy zacinas diagnostikovat svojho oponenta.

...a osobnostny profil je nieco co je nutne si vytvorit, ked s niekym komunikujem. Je to nutne, aby som zvlil spravne komunikacne nastroje.

V tvojom pripade sme sa dostali do situacie, ze nepotrebujem argument. Nepotrebujem ich hned z niekolkych dovodov:
- sme v situacii, ked uz nie je co nove a prinosne povedat
- sme v situacii, ze ziadas rozumne argumenty na nezmyselne fantasmagorie
- sme v situacii, kedy mi je komunikacia s tebou priam z neprijemna

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  20:21:12  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Misko:

Toto si napisal:

A tiež je hlúpe, aby sa nič s tým nerobilo, aby sa pápež stále pasívne zachoval k tejto otázke.

- Takze doterajsia starocna cirkevna prax, ktora ako pises nic s tym nerobi a nechava vsetko tak ako bolo doteraz je podla teba hlupost. Zial, to si napisal.

Cirkev by bola viac spojená, väzby v nej by boli úzko utužované

- No to je asi jediny argument ktory by sa mozno dal ako tak uznat.

tu nejde iba o slabosť kňazov. A Ak by bol iba jeden: Vari sa Ježiš nevrátil hľadať jednu jedinú stratenú ovečku? Nebuď ľahostajný a nehovor ,,nejaký kňaz sem - tam" .To by nepovedal ani Ježiš- jemu záleží na každom.

- Vsak ten knaz nie je vyhnany z ovcinca, zostva v nom nadalej, iba ze sa zmeni jeho postavenie. Takze ziadna stratena ovca. Teda nic, zatial ziaden dovod preco by sa malo nieco menit.

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  20:55:34  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Lajos: nepytaj sa!
ale vzhladom k tomu, co si napisal, je to regulerna otazka. Skus odpovedat. Ak neodpovies, to je tiez do urcitej miery odpoved.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:08:48  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Lajos: Nepytaj sa, nechcem odpovedat. Nechcem tu o sebe nic prezradzat. Aj ked viem ze uz som naprezradzal vela .

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:38:33  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcelo a teraz este ty

Cirkev Kristova je sice mozno Jezisovym telom, Cirkev Kristova a RKC vsak nie su jedno a to iste; su to vlastne dost odlisne entity. I ked maju azda zopar rovnakych prvkov.

- O tom Marcelo nerozhoduje. Ako som uz pisal, mozeme sa bavit iba ak o tom co si Marcelo mysli a nemysli. No ako to v skutocnosti je, v tom maju katolici davno jasno, tam niet o com polemizovat. RKC je jedina prava cirkev Kristova, vieme ze ty to samozrejme nemozes uznat, ale to nas netrapi.

- No a teraz k tej diskusii. Dalsie tvoje argumenty uz nie su argumentami ani len v naznaku, co si i sam uvedomujes, je teda zbytocne nieco pisat na take reakcie, akoze chorobne myslienky, fantasmagorie, atd. No skratak spravas sa ako vzdy ked si v koncoch a chybaju ti argumenty. To sme tu uz videli vela krat a pri viacerych ludoch, ked sa s tebou niekto pustil do dlhsej diskusie, a ak si zacal byt v uzkych, vzdy to dopadlo rovnako, takto nejako bezne koncievas. Normalny clovek ked nema dalsie argumenty, tak jednoduchu necha tak a ide prec, len ty vzdy musis na zaver robit to prihluple teatro kde uz nepises nic k teme, ale vacsinou uz len pises aky je vraj tvoj oponent . Takto vzdy ukazes ze nie len ze nemas argumenty ale ze si i blbec. Mal by si zmenit forum a ist napr. tam kde je take koncievanie zvykom

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:39:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
No poprevde to co si napisal o pohnutkach do manzelstva o tebe napovedalo dost. Nesud podla seba inych.

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:40:19  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
RKC je jedina prava cirkev Kristova, vieme ze ty to samozrejme nemozes uznat, ale to nas netrapi.
aj zmysel pre humor mas.

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:41:12  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Lajos:
No poprevde to co si napisal o pohnutkach do manzelstva

- Ved prave ze som aj skusal nemysliet na seba, ale skor ako je to pri inych .

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:43:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
jednoducho toto co ty...
quote:

clovek, ktory Bibliu cita a za krestana sa vyhlasuje tvrdit nemoze. Jedine na zaklade vlastnej skuenosti, resp. hodne zleho detstva (mozna trauma z rozvodu rodicov).

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:47:38  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Lajos: No skus specifikovat s cim konkretne mas problem. Mozno ze som sa vyjadril nepresne a mohol by som jemne opravit .

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:51:07  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
S celym tym vyjadrenim. Je zcestne.

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  21:54:31  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Tak skusim hned to prve:

bez sexualneho pudu by veru tak chlapci za dievcatami nebehali a nezenili sa.

Myslis ze keby nebol pohlavny pud, zeby chlapci rovnako behali za dievcatami?

Lajos

Odoslaný - 23 január 2007 :  22:19:09  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
nieco ine je behat za divcatom, a nieco ine je ozenit sa, a uplne nieco ine je zit v manzelstve. Asi tak pre zaciatok.

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  23:34:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

No poprevde to co si napisal o pohnutkach do manzelstva o tebe napovedalo dost. Nesud podla seba inych.

To je dalsi zo znakov emocionalneho mrzactva - nedostatok empatie a absencia schopnosti pochopit, ze niekto moze byt uplne iny.

rad.ek

Odoslaný - 23 január 2007 :  23:36:01  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Marcelllooo

quote:
Pôvodne poslal rad.ek
Jaká jiná příčina početí nemanželského dítěte přichází kromě smilstva ještě v úvahu?

Mozno laska_?
Zle zorganizovana, ale preco nie_?

Zřejmě tu stačí konstatovat, že se neshodneme na tom, že je možné sex mimo manželství uvažovat někdy jako chtěný Bohem v souladu s Božím zákonem.

quote:
Pôvodne poslal Marcelllooo
quote:
Já zatím bez nějakých odpovědí pokládám otázku, jestli je vždy nejlepší řešení začít s někým žít ve společné domácnosti jen proto, že s ním čekám nemanželské dítě?

Ak sa jedna o jediny dovod, potom je otazak mozno na mieste.

Ano, toto předpokládané řešení, které podle mě vyplývá z článku, bylo důvodem, proč jsem se vůbec do této diskuse zapojil a touto svou nezodpovězenou otázkou jsem chtěl zpochybnit toto jediné možné předpokládané řešení jako jediné dobré.

K tomu chci říct, že pokud neznám konkrétní situaci tohoto kněze (a tu neznám) nechci nijak posuzovat jestli jedná dobře a spekulovat o tom co by měl správně dělat. Má ty dvě možnosti, které jsem už napsal, v každém případě je čestné, když se ke svému dítěti hlásí.

V tom článku se tato situace kněze, který čeká dítě, jaksi samozřejmě svezla k tomu, že:
- za nezvládnutí celibátu tohoto kněze (a dalších kněží, kteří jej poruší) může církev
- že je normální a jasné a přizozeně dobré řešení, že tento kněz se ožení
- byla negativně podávána jeho matka, která naznačila možnost, že by se oženit nemusel a mohl zůstat knězem

Myslím, že nic z toho není tak jednoznačné, a možná by bylo na otevření samostatných témat.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  23:42:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
- O tom Marcelo nerozhoduje. Ako som uz pisal, mozeme sa bavit iba ak o tom co si Marcelo mysli a nemysli. No ako to v skutocnosti je, v tom maju katolici davno jasno, tam niet o com polemizovat. RKC je jedina prava cirkev Kristova, vieme ze ty to samozrejme nemozes uznat, ale to nas netrapi.

Mozeme sa bavit o tom, co si Marcelllooo mysli alebo nemysli, rovnako sa mozeme bavit, co si Pierre mysli alebo nemysli.

Alebo sa mozeme rozpravat o tom, ako to je: Cirkev Kristova nie je totozna s RKC, i ked sa najdu spolocne prvky.

Alebo taktiez mozeme skonstatovat, ze nevieme, ci sa dotycny knaz dopustil hriechu proti Bohu i ked porusil pravidla RKC.

quote:
No a teraz k tej diskusii.

Nemienim pristupit na tvoju hru a ukoncim ju jedinym rozumnym sposobom a to konstatovanim, ze si fas.

Tym je povedane vsecko ako i to, ze to je najpadnejsi argument na tvoje (de)mentalne sekrecie.

Strana: z 5 Previous Topic: Filozofia Téma Next Topic: Čo sa tu všetko za ten čas stalo....+ zase Cirkev  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06