Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Tatko v sutane
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Filozofia Téma Next Topic: Čo sa tu všetko za ten čas stalo....+ zase Cirkev
Strana: z 5

Ales

Stav: offline

Odoslaný - 22 január 2007 :  14:33:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
pojdem vykradnem banku a porpitom zastrelim par typkov, sak je to Bozia vola, ked to dopusti.....

resp. mozem si robit co hcem ajtak to bude Bozia vola ked sa to stane... hoci to moze byt proti Bozim prikazaniam.... ROTFL....

neviem preco ale pripomina mi to kalvinizmus.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 22 január 2007 :  14:42:37  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Marcelllooo

quote:
Pôvodne poslal rad.ek
Je podivné, když křesťan v případě početí nemanželského dítěte, nevidí hřích. I v tomto případě je zřejmé porušení minimálně Božího přikázání – nesesmilníš.

Netrufam si konstatovat smilnenie u dotycneho knaza.
Nepoznam okolnosti a nenecham priebeh svojej prilisnej horlivosti.

Nemusíš být ani příliš horlivý, ani si troufat něco konstatovat.
Daný kněz oznámil, že čeká nemanželské dítě.
Zřejmě to neoznámil ani z horlivosti ani z troufalosti.
Jaká jiná příčina početí nemanželského dítěte přichází kromě smilstva ještě v úvahu?

quote:
Pôvodne poslal rad.ek
quote:
Je automaticky vždy nejlepším řešením v případě početí nemanželského dítěte, chtít spolu uzavřít manželství (popřípadě spolu začít žít ve společné domácnosti), jen proto, že tito dva spolu počali nemanželské dítě?

Dalsia otazka vyvstava: Naozaj riesime tuto otazku?

My tuto otázku asi neřešíme.
Zřejmě ji bude řešit dotyčný kněz a řeší ji dnes mnoho lidí, kteří čekají nemanželské dítě.
Je poměrně bežné, že každý předpokládá, že Ti kdo nemanželské dítě počali, zpřetrhají stávající svazky a závazky, a budou spolu žít (zřejmě proto, aby dítěti, které čekají utvořili rodinu).
Já zatím bez nějakých odpovědí pokládám otázku, jestli je vždy nejlepší řešení začít s někým žít ve společné domácnosti jen proto, že s ním čekám nemanželské dítě?

quote:
Pôvodne poslal rad.ek
A citajuc tuto tvoju otazku sa spytam hned 'B': Ake ine moznosti mame a ake je ich usporiadanie podla optimalilty riesenia?

Pokud někdo čeká nemanželské dítě, má vždy minimálně dvě řešení:
- uzavřít manželství s tím, s kým čeká dítě (popřípadě s ním začít žít ve společné domácnosti, pokud uzavření manžeství něco brání). Často přitom dochází k rozbití původního manželství, popřípadě v tomto případě by zřejmě došlo k laicizování kněze a ukončení jeho kněžeské služby v církvi.
- neuzavřít manžeství s tím, s kým čeká dítě (popřípadě s ním nezačít žít ve společné domácmonsoti). Přitom často může zůstat zachováno původní manželství, v tomto případě by asi nutně nemuselo dojít k ukončení kněžské služby dotyčného kněze.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 22 január 2007 :  16:47:29  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Ja to na nom ako si to ten knaz teraz vyriesi a nas do toho nic. Milan to tu hodil aby sme vraj boli v obraze , asi si neborak myslel ze my o takych veciach nevieme alebo co . My vsak moc dobre vieme ze take pripady sa vzdy stavali, stavaju a stavat budu.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

nikto

Odoslaný - 22 január 2007 :  17:11:44  Zobraziť profil  Pridať nikto do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

nikto:
Hovorím o otvorenosti pacienta k poradcovi a nie poradcu k pacientovi.

To je ale myslim uz skor vec dovery. A dovera sa zaklada na inych faktorkoch. To aj keby bol knaz neviem ako dlho manzelom, este to neznamena ze budem voci nemu zakonite otvorenejsi.

Ty putuješ životom s páskou na očiach?Nehnevaj sa, ale nemá zmysel diskutovať s niekým, kto za svoj život si nevšimol "vrana k vrane sadá".

Počet príspevkov: 78  ~  Člen od: 02 január 2007  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 22 január 2007 :  17:25:13  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Nikto: Ty i dalsi pritomni ste jasna ukazka, ze to nie vzdy plati, sadli ste si na katolicke forum, hoci nie ste katolici . A hoci vam to tu naznacujeme i obcas jesne hovorime, stale pri nas sedite .

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

nikto

Odoslaný - 22 január 2007 :  17:33:20  Zobraziť profil  Pridať nikto do zoznamu priateľov
Pierre, keby som našiel svoje vtáčie spoločenstvo, tak tam už dávno sedím.Mimochodom,na nete však neplatia viaceré zákony.Momentálne sedím na viacerých konároch rôznych stromov a mnohí sedia aj na viacerých konároch jedného stromu.

Počet príspevkov: 78  ~  Člen od: 02 január 2007  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 22 január 2007 :  17:35:15  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
pierre, ale platí, v tomto má pravdu.

oni sem chodia, lebo tam vo vnútri ich to taha ku katolicizmu, len aby si to nepriprustili tak vystupuju tak ako vystupuju....

neboj, jedneho dna zmudreju pochopia, a ked odpustiaa Pan im nejakym sposobom otvori srdce, uvidis, este i nas predbehnu v svatosti....

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 22 január 2007 :  18:38:54  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
nikto:
Je prinajmensom neseriozne a az primitivne ohanat sa ludovymi prisloviami akoby uz nejakymi hotovymi dokazmi. Dovera a jej ziskavanie je trochu komplikovaniesia vec. A ak si myslis ze si tu moju ziskas tym ze budes slobodny ako ja, alebo zenaty ako ja, tak to je prave mat pasku na ociach.

Dalej je i podivne od cloveka co si mysli ze je krestan, spochybnovat celibat, ked ho vrelo odporuca apostol sv. Pavol v biblii. Vieme ze to nie je len tak pre srandu, ale ma to pomerne velky hlboky zmysel.

A tu mas nejake protestanske vtacie spolocenstvo: http://www.milosh.sk/phorum/

Miško

Odoslaný - 22 január 2007 :  19:23:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Miško  Pridať Miško do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

quote:
Pôvodne poslal Miško

quote:
Pôvodne poslal Pierre

Misko:
A tiež je hlúpe, aby sa nič s tým nerobilo, aby sa pápež stále pasívne zachoval k tejto otázke.

- A co je ti na tom hlupe?

Oveľa otvorenejšie a prijateľnejšie by bolo, keby sa otvorila nejaká diskusia a synoda- a to nielen rímskych biskupov ale trošku širšia.

- Nepleties si RKC nahodou s nejakym svetskym ludovym zhromazdenim?

A co je ti na tom hlupe?
-To, čo som povedal.

Nepleties si RKC nahodou s nejakym svetskym ludovym zhromazdenim?

- Nevedel som Pierre, že koncil, synody a rekolekcie považuješ za ľudové zhormaždenia...

- Mame to teda chapat tak ze doterajsiu cirkvenu prax vo veci celibatu povazujes za hlupost?

- A nepovazujem nic z toho za bezne ludove zhromazdenie, ale ty asi cirkev takto nejako vnimas, ked navrhujes o tejto veci nejaku sirsiu otvorenejsiu diskusiu a nie len biskupov. Ako keby RKC bola ludovodemokraticka organizacia kde o tom co je spravne a co nie, rozhoduju nazory ludi prevladajuce v sirsej (teda nie len biskupskej) diskusii.

Nie, praktizovanie celibátu nepovažujem za hlúposť.
Tými širšími diskusiami som myslel stretnutia širšieho kléru, nie len toho rímskeho. A určite by sa prišlo na mnohé pekné veci...nemôžme stále donekonečna len krútiť hlavou...dajú sa nájsť riešenia, ktoré budú prijateľné aj pre tých, ktorí celibát preferujú, aj pre tých, ktorí by sa radšej oženili...ale o tom treba viesť dialóg!!!

Obiedientia et pax.
Poslušnosť a pokoj.
Ján XXIII.

Počet príspevkov: 236  ~  Člen od: 04 november 2005  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 január 2007 :  19:52:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek
Jaká jiná příčina početí nemanželského dítěte přichází kromě smilstva ještě v úvahu?

Mozno laska_?
Zle zorganizovana, ale preco nie_?

quote:
Je poměrně bežné, že každý předpokládá, že Ti kdo nemanželské dítě počali, zpřetrhají stávající svazky a závazky, a budou spolu žít (zřejmě proto, aby dítěti, které čekají utvořili rodinu).

Nie je nutne pretrhat existujuce zvazky a zavazky, aspon nie v tejto situacii.

quote:
Já zatím bez nějakých odpovědí pokládám otázku, jestli je vždy nejlepší řešení začít s někým žít ve společné domácnosti jen proto, že s ním čekám nemanželské dítě?

Ak sa jedna o jediny dovod, potom je otazak mozno na mieste.

Ak sa vsak pytas, ci je to najlepsia moznost, pytas sa, ci je to moznost lepsia ako vsetky ostatne. Musi byt teda minimalne este jedna, s ktorou porovnavas, ktora je (aspon podla tvojho nazoru) lepsia ako ta, ktora je uvedena.

Na tu sa ta pytam: aka je ina moznost, ktora je lepsim riesenim nez to, ktore je uvedene a preco?

quote:
- uzavřít manželství s tím, s kým čeká dítě (popřípadě s ním začít žít ve společné domácnosti, pokud uzavření manžeství něco brání). Často přitom dochází k rozbití původního manželství, popřípadě v tomto případě by zřejmě došlo k laicizování kněze a ukončení jeho kněžeské služby v církvi.
- neuzavřít manžeství s tím, s kým čeká dítě (popřípadě s ním nezačít žít ve společné domácmonsoti). Přitom často může zůstat zachováno původní manželství, v tomto případě by asi nutně nemuselo dojít k ukončení kněžské služby dotyčného kněze.

A teraz, prosim ta, zhodnot, zanalyzuj, jednotlive moznosti.

Mne kazdopadne pripada lepsou moznost 1. Dotycny je cestny k spolocenstvu, v ktorom bol knaz a hlasi sa k dietatu, ktore splodil.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 január 2007 :  19:54:04  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko
oni sem chodia, lebo tam vo vnútri ich to taha ku katolicizmu, len aby si to nepriprustili tak vystupuju tak ako vystupuju....

Teraz neviem, ci to mam chapat ako satiru a tda by to bolo v poriadku alebo tomu naozaj veris a potom sa pytam, v com je problem pri konstituovani tvojich nazorov?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 január 2007 :  19:56:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Dalej je i podivne od cloveka co si mysli ze je krestan, spochybnovat celibat, ked ho vrelo odporuca apostol sv. Pavol v biblii. Vieme ze to nie je len tak pre srandu, ale ma to pomerne velky hlboky zmysel.

Uvedene odporucanie ma vsak jeden maly nedostatok: Ak by sme sa nim dosledne vsetci riadili, uz davno by sme vyhynuli a nebolo by tu ani mna ani teba.

Asi to nebude take ruzove s tym celibatom...

quote:
A tu mas nejake protestanske vtacie spolocenstvo: http://www.milosh.sk/phorum/

To je teda naozaj od teba cierny humor a trosku i absurdny.

Marcelllooo

Odoslaný - 22 január 2007 :  19:57:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Miško
dajú sa nájsť riešenia, ktoré budú prijateľné aj pre tých, ktorí celibát preferujú, aj pre tých, ktorí by sa radšej oženili...ale o tom treba viesť dialóg!!!

Dialog je preto dialog, ze sa zidu minimalne dve strany, ktore diskutuju s cielom naist spolocne riesenie. Toto spolocne riesenie ma byt konsenzualne.

Mas pocit, ze sa tu nachadzaju dve strany, ktore chcu diskutovat a viest dialog, nebodaj s cielom naist spolocne konsenzualne riesenie?

Ja nie.

nikto

Odoslaný - 22 január 2007 :  20:06:20  Zobraziť profil  Pridať nikto do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

nikto:
Je prinajmensom neseriozne a az primitivne ohanat sa ludovymi prisloviami akoby uz nejakymi hotovymi dokazmi. Dovera a jej ziskavanie je trochu komplikovaniesia vec. A ak si myslis ze si tu moju ziskas tym ze budes slobodny ako ja, alebo zenaty ako ja, tak to je prave mat pasku na ociach.

Dalej je i podivne od cloveka co si mysli ze je krestan, spochybnovat celibat, ked ho vrelo odporuca apostol sv. Pavol v biblii. Vieme ze to nie je len tak pre srandu, ale ma to pomerne velky hlboky zmysel...

Potvrdil si mi, že s tebou nemá žiaden zmysel diskutovať.Nielenže nečítaš, to čo som napísal, ale stále prekrúcaš, moje slová.A tak ťa vyzývam, aby si na mňa nereagoval, nemám záujem viesť s tebou žiadnu diskusiu.Ani ja už nebudem na teba reagovať.Ďakujem.

Pierre

Odoslaný - 22 január 2007 :  21:49:36  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
nikto:
Tak to mas smolu priatelko, lebo ak sem zasa nieco hodis, s cim ja nebudem suhlasit, a budem mat naladu reagovat, tak reagovat budem, ak to teda zbadam. Jedina moznost ako sa aspon vo vacsine pripadov vyhnut mojej reakcii je nepisat nic, ani len v naznaku, proti katolickej cirkvi a jej praktikam. A ak sa chces uplne vyhnut mojim reakciam, potom nepis vobec nic. Vsak ono ma tiez kto vie ako nenadchyna ze musim vobec reagovat na take "famozne" argumenty ako "vrana k vrane sada" a ine prislovia, ktore podkladas ako jediny dokaz pre svoje tvrdenia .

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  00:54:46  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcelllooo:
Uvedene odporucanie ma vsak jeden maly nedostatok: Ak by sme sa nim dosledne vsetci riadili, uz davno by sme vyhynuli

- A aj preto to odporucanie nie je urcene pre vsetkych, ale iba pre niektorych co si myslia ze to zvladnu. Nema teda ziaden nedostatok, je celkom v pohode.

Mozno laska_?

- Hmm , to si odloz do dievcenskeho kruzku poezie. Pricinou je hlavne sexualny pud a nasledny sex, ked uz. Bez toho by k nicomu nedoslo. A za dalsie, tym nijako nevyvracias ze sa stale jedna len o smilstvo, ak je to mimo manzelstva. Len sa ten jasny fakt snazis zahmlievat.

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  01:38:48  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Misko:
Nie, praktizovanie celibátu nepovažujem za hlúposť.

- Nepytam sa len na samotny celibat, ale na cirkevnu prax vtom a okolo toho. Napisal si ze to povazujes za hlupost. Cim si oplul starocnu cirkevnu prax a cely rad papezov oznacil v podstate za hlupakov, lebo s tym nic nerobia - ako si sam uviedol. A chcel by som sa uz konecne k tomu dostat. No podla toho ako stale vyhybavo reagujes, odhadujem, ze si to asi napisal iba z urcitej nerozvaznej prchkosti a nie zeby to bol tvoj jasny postoj. Nabuduce trochu vaz slova, uz Marcelo ti to minule odporucal.

Tými širšími diskusiami som myslel stretnutia širšieho kléru, nie len toho rímskeho.

- A rimski biskupi ti nestacia? Vsak oni dobre poznaju prax inych kat. cirkvi, vedia co by im mohli odporucit, tych moznosti zasa nie je az tak vela. A zbor rimskych biskupov ma i v otazkach viery a mravov neomylnost, maju Svateho Ducha, a tebe je to malo? A preco vlastne chces ten celibat riesit? Len preto ze ho obcas nejaky knaz nezvladne?

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  08:10:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
A aj preto to odporucanie nie je urcene pre vsetkych, ale iba pre niektorych co si myslia ze to zvladnu. Nema teda ziaden nedostatok, je celkom v pohode.

Spravne, teda pre tych, co nemaju povolanie byt manzelmi a manzelkami.

Nie je viazane, podla Biblie, na vykon ineho povolania, napr. knazskeho.

quote:
Hmm , to si odloz do dievcenskeho kruzku poezie. Pricinou je hlavne sexualny pud a nasledny sex, ked uz. Bez toho by k nicomu nedoslo.

Viem ze ty, podobne ako mnoho inych emocionalnych mrzakov nielen RKC+, ale i nonRKC a ateistov je presvedcenych o biologickej podmienenosti prezivania, citov. Ty mozno neovladas svoje telo, ako mnoho inych, ale nie su vsetci taki. Viem, ze ty, podobne ako mnohi ini apriori predpokladas to zle (paradoxne bulvar+ syndrom) u druheho a snazis sa tento svoj deformovany pohlad preniest na ostatnyh.

Clovek je dichotomicky jedinec: ma telo a psyche, pricom sa obojsmerne ovplyvnuju: telesny stav ma vplyv na psychiku a psychicky stav naopak, psychika ma priamy vplyv na telesny stav.

Skoda, Pierre, ze ty si len biologicky robot. Zaujimave vsak, ze krestan zastava materialisticky pohlad na fyziologiu cloveka. U Vlcka najdes pochopenie.

quote:
A za dalsie, tym nijako nevyvracias ze sa stale jedna len o smilstvo, ak je to mimo manzelstva. Len sa ten jasny fakt snazis zahmlievat.

Samozrejme, ze nic nevyvraciam, lebo nepoznam, skutocny skutkovy stav a preo nemozem danu situaciu ani dotycneho knaza posudit.

A kedze, podla vsetkeho, tymito informaciami nedisponujes ani ty, dopustas sa sam hriechu a prestupenia Boieho prikazania, JUDr. Pierre Lynch.

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  08:13:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
A preco vlastne chces ten celibat riesit? Len preto ze ho obcas nejaky knaz nezvladne?

Ako si spravne poznamenal inde: Nie pre kazdeho je celibat. A mas pravdu: Nie pre kazdeho knaza je celibat.

Milan

Odoslaný - 23 január 2007 :  10:02:46  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

Ja to na nom ako si to ten knaz teraz vyriesi a nas do toho nic. Milan to tu hodil aby sme vraj boli v obraze , asi si neborak myslel ze my o takych veciach nevieme alebo co . My vsak moc dobre vieme ze take pripady sa vzdy stavali, stavaju a stavat budu.

- aby si bol v obraze ... bolo myslene a napisane ironicky,pripustam,ale to bola odpoved len tebe!(tak neprekrucaj).... a ako uvadzas vieme o takych veciach !... zaujmave, len sme ticho vsak? ...

- smutne konstatovanie :My vsak moc dobre vieme ze take pripady sa vzdy stavali, stavaju a stavat budu..., nemyslis?

- mojim ucelom nebolo pri vlozeni otvoreni tejto temy robit si posmech z katolickej cirkvi ale dat podnet, nakolko sme na fore k debate zas a zas len k teme co sa tu uz neraz a neraz pretriasala... pretoze ako si poznamenal : My vsak moc dobre vieme ze take pripady sa vzdy stavali, stavaju a stavat budu.... tak co by sa malo urobit aby sa to nestavalo ?

- a debata sa zaujmavo rozvija, len cakam, kto bude prvy, co ju zamerne odvedie inym smerom aby sa stala neopodstatnenou a tak sa zamkne ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  10:41:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Milan
smutne konstatovanie :My vsak moc dobre vieme ze take pripady sa vzdy stavali, stavaju a stavat budu..., nemyslis?

Smutne, veru, smutne.

Svet nie je raj.

quote:
tak co by sa malo urobit aby sa to nestavalo ?

Alebo aby sa ich vyskyt aspon minimalizoval, ako i dosledky z takehoto spravania.

Na kriminalitu sme vymysleli policiu a justiciu.

quote:
a debata sa zaujmavo rozvija, len cakam, kto bude prvy, co ju zamerne odvedie inym smerom aby sa stala neopodstatnenou a tak sa zamkne ...

Aj ty si si vsimol tieto cenzurne tahy?

mirecnr

Odoslaný - 23 január 2007 :  11:44:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

Ja skor vnimam pierrovo konstatovanie ako realne priznanie si a vzatie na vedomie, ze ani knazi nie su nadludia, ale ludske bytosti s moznostou pochybenia, zhresenia.
Nevidim tu nic o cenzurovani, skor mi je, uprimne povedane neprijemne, ako dost chulostivy problem knaza a jednej zeny rozoberate a analyzujete. Vam by sa pacilo, keby niekto rozoberal Vas (intimny) zivot? a bez Vas, priatelia?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 23 január 2007 :  12:52:41  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Milan
- a debata sa zaujmavo rozvija, len cakam, kto bude prvy, co ju zamerne odvedie inym smerom aby sa stala neopodstatnenou a tak sa zamkne ...

Presne ako som pisal v inej casti. Sposob ako pomaly ukoncit cinnost tohto fora tak, aby si to nikto ani nevsimol, spociva v uzamykani diskusii, ktore sa vzdialia od podstaty. Z nejakeho dovodu nikto neotvori temu novu, zameranu na ten problem, ktory ho zaujima, ale radsej pisu vsetci do jednej Ak nebude k dispozicii taka divoka tema, nikto nic nenapise a ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 23 január 2007 :  13:11:29  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcellooo:
Nie je viazane, podla Biblie, na vykon ineho povolania, napr. knazskeho.

- Spravne, ale my katolici vieme ze cirkev ma pravo zavazovat a rozvazovat cokolvek, a ma i vysostne pravo urcovat koho do knazskeho stavu pusti a koho nie. To uz by bolo velmi divne keby nemala. A i ten samotny knaz tieto veci uznava, takze niet o com diskutovat. Je to jeho vec, jeho problem, a pochybujem zeby stal o tieto bulvarne clanky a diskusie o nom.

...Clovek je dichotomicky jedinec: ma telo a psyche, pricom sa obojsmerne ovplyvnuju...

Pises vela ale ziaden vecny argument. Ver priatelu ze ak by si v sebe nemal sexualny pud, mohol by voci komukolvek mat neviem aku lasku, no zo sexu by nic nebolo. Darmo budes frflat a inym hovorit ze su mrzaci, v skutocnosti si sam poriadny mrzak ak si to nedokazes pripustit. Manzelstva by veru zo ziadnej vyspevovanej lasky nevznikali nebyt pohlavnej pritazlivosti, sexu a z toho nesledne rodenie deti. Taka je realita.

A kedze, podla vsetkeho, tymito informaciami nedisponujes ani ty..

- Tato bulvarno babsko klebetna diskusia ani mna veru netesi, je mi priam protivna, ale zial neda mi nereagovat na vseliake blbosti co sa tu objavuju na adresu celibatu, toho knaza a veci s tym suvisiacich. A toho velkeho milovnika bulvaru a odpornych klebiet co to sem stale zanasa – Milana by som odtialto aj okamzite vykazal. Nech si ide hladat seberovnych co podobne stupidne klebety maju radi.

Nie pre kazdeho knaza je celibat.

- Tak potom nech sa netlaci vykonavat knazsku sluzbu, moze byt dobrym katechetom, napriklad. Pravidla su u katolikov jasne, ak chces byt mnich alebo knaz, musis prijat celibat.

Alebo aby sa ich vyskyt aspon minimalizoval, ako i dosledky z takehoto spravania.

- To mas ako s kazdym inym hriechom. Ako minimalizovat jeho dopustanie sa? Podla mna je iba jedna cesta, viac sa spajat s Bohom a tym od neho cerpat energiu proti tej vecnej naklonnosti k hriechu. A vsak to aj vlastne cirkev stale uci a prizvukuje, len svet kaze ludom aby ju nepocuvali, aby si vytvarali radsej vlastne nazory atd. atd. a toho ukazkovy priklad je tu Misko a Samanka.

Marcelllooo

Odoslaný - 23 január 2007 :  13:55:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Spravne, ale my katolici vieme ze cirkev ma pravo zavazovat a rozvazovat cokolvek, a ma i vysostne pravo urcovat koho do knazskeho stavu pusti a koho nie. To uz by bolo velmi divne keby nemala. A i ten samotny knaz tieto veci uznava, takze niet o com diskutovat.

1.
Knaz porusil RKC pravidla a to aj priznal.

O com diskutujeme je, ze ci zhresil = teda ci narusil vztah s Bohom a bliznymi. V tomto pripade tvrdim, ze to nie je nam jasne a nenalezi nam to riesit.

2.
Vy RKC+ si namyslate, ze mate pravo na vsetko. Nebezpecnost takehoto fanatizmu nam tu demonstroval amerika1.

quote:
Pises vela ale ziaden vecny argument. Ver priatelu ze ak by si v sebe nemal sexualny pud, mohol by voci komukolvek mat neviem aku lasku, no zo sexu by nic nebolo.

No a?

quote:
Darmo budes frflat a inym hovorit ze su mrzaci, v skutocnosti si sam poriadny mrzak ak si to nedokazes pripustit.

Ja si dokazem pripustit smutnu skutocnost, ze existuju emocionalny mrzaci, ako si aj ty.

quote:
Manzelstva by veru zo ziadnej vyspevovanej lasky nevznikali nebyt pohlavnej pritazlivosti, sexu a z toho nesledne rodenie deti. Taka je realita.

Taka je realita emocionalneho mrzactva, ktoremu si podlahol. Mozno neovladanie sameho seba, mozno podlahnutie telu, ako pise Jezis. To si uvedomujem. Uvedomujem si taktiez, ze si zastanca materializmu a biologickej pudovo/memovo riadenej podmienenosti vsetkeho prezivania.

Skutocnost je vsak taka, ze medzi manzelmi je/ma byt predovsetkym laska, porozumenie, priatelstvo a az nasledne aj sexualne zitie.

Je mi ta luto.

quote:
A toho velkeho milovnika bulvaru a odpornych klebiet co to sem stale zanasa – Milana by som odtialto aj okamzite vykazal. Nech si ide hladat seberovnych co podobne stupidne klebety maju radi.

S tym by sa azda dalo suhlasit.

quote:
To mas ako s kazdym inym hriechom. Ako minimalizovat jeho dopustanie sa?

Velmi podobnymi opatreniami akymi je prevencia kriminality.

Strana: z 5 Previous Topic: Filozofia Téma Next Topic: Čo sa tu všetko za ten čas stalo....+ zase Cirkev  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06