Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Dogma o smrti Panny Márie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Papez a Turecko Téma Next Topic: Nová
Strana: z 10

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 27 november 2006 :  12:27:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco

Ako možno hovoriť o pôvode Ježiša, keď existuje odjakživa a naveky? Iba v období od -5/-7 do +29/+30 nášho letopočtu tu bol aj ako človek, telesne, splniť svoju úlohu.

No a? V com je problem? Existuju entity, ktore maju dokonca povod v samych sebe.

Elementarny priklad: normovana normalna baza nD euklidovskeho priestoru. Kazdy vektor v takomto priestore je skalarnym nasobkom bazy, v nasom pripade (e1,...,en). Lenze co baza samotna, ved aj to je vektor? Nuz ukazeme, ze baza daneho priestoru je generovana sebou samotnou:

(e1,...,en)=[(1,0,0,...,0)^T; (0,1,0,...,0)^T; (0,0,1,...,0)^T; ... ; (0,0,0,...,1)^T]=[1.(1,0,0,...,0)^T; 1.(0,1,0,...,0)^T; 1.(0,0,1,...,0)^T; ... ; 1.(0,0,0,...,1)^T]=(e1,...,en)^T.(e1,...,en)
CBTD.

Dovolim si vsak upozornit na inu vec: Bozi syn tu vsak bol odjakziva, ale az telesny Kristus sa nazyva aj menom Jezis.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 27 november 2006 :  14:09:50  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Laco

Ako možno hovoriť o pôvode Ježiša, keď existuje odjakživa a naveky? Iba v období od -5/-7 do +29/+30 nášho letopočtu tu bol aj ako človek, telesne, splniť svoju úlohu.

verim.... splodeneho nie stvoreneho.....

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 27 november 2006 :  14:28:01  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Arpad: Jezis ale uz vyse 2000 rokov maminku ma, s tym sa uz neda pohnut, on sam si ju vybral, nie je to ziadne ruhanie, ona ho naozaj porodila, a preto je i naozaj jeho matka. A On je zasa i naozajstny Boh. A ako som ti uz povedal, my presne vieme ako to spravne chapat a tak to aj chapeme, my sa do omylu nedostaneme, to sa moze stat len tebe. To mas to same ako s napisom na papezovej ciapke, my vieme ako to treba chapat, ty nevies. Ale to je len tvoja smola. Nestaraj sa do katolikov ked im nerozumies, my sa do tvojej sekty tiez nestarame, kasleme na nu.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sasulnik

Odoslaný - 27 november 2006 :  15:01:53  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal arpad
Povedať o niečom, že je blud je veľmi jednoduché. Svoje tvrdenie podložiť relevantnými dôkazmi je celkom iná vec.

Ježiš Kristus, pravý Boh z Boha pravého, je pravý Boh a pravý človek.
Tvrdiť, že má pôvod z Boha, keď vieme, že je pravý Boh a je Boh od počiatku, je blbosť. Preto blud.

Iná vec, ak sa hovoríš z teologického pohľadu Najv. Trojice:
Otec plodí Syna a Syn je plodený Otcom.
Otec a Syn vydychujú Svätého Ducha a Svätý Duch je vydychovaný Otcom a Synom.
Teda ak pod výrazom "pôvod z Boha" máš na mysli plodenie Syna Otcom alebo vydychovanie Sväteho Ducha Otcom a Synom, potom to, čo si tvrdil, nie je blud.
Pre budúcnosť je potrebné sa vyjadrovať presnejšie.

Neviem čo si chcel svojím príspevkom 25 Nov 2006 22:47:
quote:
Pôvodne poslal arpad
...Božia existencia nezačala u Ježiša. Boh je nadčasový, duchovný. Človek je telesný, časný.
Boží Syn po svojom vtelení (nie narodení) dostal meno Ježiš.(Lukáš 1:31)
Nie je žiadny dôvod si myslieť, že Mária, matka Ježišova, bola pred Jeho narodením bez dedičného hriechu (nepoškvrnená), naopak (Rímskym 3:23). Takisto, bezhriešnosť Ježišovho života nemôžeme odvodzovať od matky, ale od Otca. Hlúposťou je myslieť si, že to má niečo spoločné s genetikov. Nemá. Podľa Božieho Slova je dedičstvo záležitosť otcov (Príslovia 19:14), a tak je to aj s dedičným hriechom. Podobne vo všetkých Biblických rodokmeňoch sú dôležitý otcovia. Žena, matka je v tomto prípade irelevantná (Ján 2:4). (Nech mi emancipované ženy prepáčia).
Teda Ježiš bol bez dedičného hriechu preto, že mal svoj pôvod v Bohu.
Ďalej, k smrti Márie, matky Ježišovej treba uviesť, že Biblia túto udalosť nezaznamenáva.
Vyvstáva nám otázka, s akým cieľom vznikli a sú živené dogmy o nepoškvrnenosti, bohorodičke, nanebovzatí, ktoré v Božom Slove nemajú základ. Niektorí tu písali, že sú prístupní takýmto myšlienkam mariánskeho kultu, ale Mária pre nich nie je Bohom. Aké potom počuli evanjelium? O kom bola tá dobrá správa?...

presne povedať, ale dá sa z toho vydedukovať istá zvláštnosť.
Teraz sa nezamerám na preblahoslovenú Bohorodičku ale na Ježiša Krista, pravého Boha z Boha pravého, nášho vykupiteľa.

Akoby si chcel tvrdiť, aspoň dúfam, že si to nechcel, že Ježiš Kristus, pravý Boh z Boha pravého, je len človek.
Ak potom si bezhriešnosť (človeka Ježiša) Krista dedukoval z jeho pôvodu od Boha, tak je to blud ako noha.

Tvrdiť, že Ježiš Kristus bol len človekom, či už celý svoj život medzi ľuďmi alebo časť svojho života, je blud ako noha.
Dúfam, že toto si naozaj nemyslíš.

Zároveň sa dá vydedukovať Tvoje ostré rozlišenie medzi Ježišom Kristom a druhou božskou osobou, nazývanou Synom, teda že Boh Syn a Ježiš Kristus sú rôzni. A to je ďalší blud ako noha.
Dúfam, že toto nechceš tvrdiť.

Nie je div, že potom je jednoduché povedať na to čo si povedal blud.

Zrhnutie a návrh:
Ak máš záujem, môžeme diskutovať o dogme o Najv. Trojici, ale upozorňujem, že so mnou sa v tomto smere veľa diskutovať nedá.

Nezabudni, že Najs. Trojica nie je explicitne definovaná v Sv. Písme.
Učenie o Najv. Trojici pochádza z učenia cirkevných a koncilových otcov.
Závoreň učenie o Trojici je zahrnuté v nicejsko-carihradskom vyznaní viery.

Maťo o.i. začal vypisovať rôzne herézy proti Najv. Trojici, takže to odporučujem ako material k diskusii.

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 27 november 2006 :  16:19:01  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal sasulnik
Zrhnutie a návrh:
Ak máš záujem, môžeme diskutovať o dogme o Najv. Trojici, ale upozorňujem, že so mnou sa v tomto smere veľa diskutovať nedá.

Ja by som zaujem mal, co arpad, to neviem...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 27 november 2006 :  18:22:44  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Dovolim si vsak upozornit na inu vec: Bozi syn tu vsak bol odjakziva, ale az telesny Kristus sa nazyva aj menom Jezis.

Jasné, aj Izaiáš ho nazval takmer všeobecne, ako Immanuel = S nami Boh.
Nehnevaj sa, tie entity a Euklida odložme, keď budem vo forme, alebo zatiaľ vyhľadaj pána Igora Kapišinského.

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 27 november 2006 :  20:04:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
A ako som ti uz povedal, my presne vieme ako to spravne chapat a tak to aj chapeme, my sa do omylu nedostaneme...

Si presvedceny o svojej neomylnosti?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 27 november 2006 :  20:15:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal sasulnik
Ježiš Kristus, pravý Boh z Boha pravého, je pravý Boh a pravý človek.

Kedze je to pravy Boh a clovek z praveho Boha, mozno konstatovat, ze mam v Bohu povod, nie?

quote:
Iná vec, ak sa hovoríš z teologického pohľadu Najv. Trojice:
Otec plodí Syna a Syn je plodený Otcom.
Otec a Syn vydychujú Svätého Ducha a Svätý Duch je vydychovaný Otcom a Synom.
Teda ak pod výrazom "pôvod z Boha" máš na mysli plodenie Syna Otcom alebo vydychovanie Sväteho Ducha Otcom a Synom, potom to, čo si tvrdil, nie je blud.
Pre budúcnosť je potrebné sa vyjadrovať presnejšie.

No vidis, ako si sa chytil do siete vlastnych pseudofilozofickych sofizmov!

Pristihnuty pri cine.

quote:
Teraz sa nezamerám na preblahoslovenú Bohorodičku ale na Ježiša Krista, pravého Boha z Boha pravého, nášho vykupiteľa.

Co sa stalo?!?!?!!!

quote:
Akoby si chcel tvrdiť, aspoň dúfam, že si to nechcel, že Ježiš Kristus, pravý Boh z Boha pravého, je len človek.

Zároveň sa dá vydedukovať Tvoje ostré rozlišenie medzi Ježišom Kristom a druhou božskou osobou, nazývanou Synom, teda že Boh Syn a Ježiš Kristus sú rôzni. A to je ďalší blud ako noha.
Dúfam, že toto nechceš tvrdiť.

A na toto si ako dosiel? Ci si musis za kazdu cenu vytvarat oponenturu, aby si mal proti comu protestovat?

quote:
Ak potom si bezhriešnosť (človeka Ježiša) Krista dedukoval z jeho pôvodu od Boha, tak je to blud ako noha.

A z coho to dedukovat? Samozrejme, ze Bozia 'esencialita' sposobila jeho bezhriesnost. Nie je to vsak jediny element, ktory ju udrziaval, to sa pridala uz i poslusnost cloveka Jezisa. Skratka, elo bolo v sulade s Duchom.

quote:

To sme si vsimli. Postradas totiz zakladny zmysel pre logiku...

quote:
Nezabudni, že Najs. Trojica nie je explicitne definovaná v Sv. Písme.
Učenie o Najv. Trojici pochádza z učenia cirkevných a koncilových otcov.
Závoreň učenie o Trojici je zahrnuté v nicejsko-carihradskom vyznaní viery.

Mas pravdu v tom, ze nie je explicitne urcena v Pisme, ale je tam uvedena (Trojica) IMPLICITNE.

To znaci, ze nie je pravdive ani tvoje tvrdenie, ze ucenie o Trojici pochadza od 'otcov', ale ze ucenie o Trojici otcov pochadza z Pisma a publikovane bolo na Nicejskom koncile.

Mato

Odoslaný - 27 november 2006 :  21:43:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
No vidis, ako si sa chytil do siete vlastnych pseudofilozofickych sofizmov!

Az na to, ze to nie su pseudofilozoficke sofizmy, ale strucne zhrnuta elementarna teologia Trojice, ktoru zda sa kazdy okrem Teba pozna...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 27 november 2006 :  23:40:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
Az na to, ze to nie su pseudofilozoficke sofizmy, ale strucne zhrnuta elementarna teologia Trojice, ktoru zda sa kazdy okrem Teba pozna...

Ja vase pseudofilozoficke sofizmy poznam. A nie som v tomto poznani sam.

Mato

Odoslaný - 27 november 2006 :  23:46:47  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ano aj Luther to nazyval pseudosofizmy...

Pierre

Odoslaný - 28 november 2006 :  03:50:26  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal Pierre
A ako som ti uz povedal, my presne vieme ako to spravne chapat a tak to aj chapeme, my sa do omylu nedostaneme...

Si presvedceny o svojej neomylnosti?

- O svojej osobnej nie, ale o cirkevnej ano.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 28 november 2006 :  08:30:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Ano aj Luther to nazyval pseudosofizmy...

Hej_? Pouzil rovnaky terminus technicus_?

To je srandovne.

quote:
Pôvodne poslal Pierre
O svojej osobnej nie, ale o cirkevnej ano.

Tak ako sa potom mozes spolahnut na svoj nazor, ze RKC je neomylna? Co ked sa mylis prave v tomto bode, kedze to pripustas?

Mato

Odoslaný - 28 november 2006 :  12:15:41  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
To je srandovne.

Skor tragicke.

Ales

Odoslaný - 28 november 2006 :  13:26:37  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
mato, po kom to díťe jenom je......

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 28 november 2006 :  13:42:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

mato, po kom to díťe jenom je......

Moj otec raz prisiel s takouto basnickou:

Matko nestastna!
... cos to porodila?
Vzdyt to neni dite,
hodte na nej site;
vzdyt je to zver!

Ales

Odoslaný - 28 november 2006 :  14:54:46  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no myslel somm skor na to preco mas ty a luther podobjne nazory, ale ako vidim ty vies niekedy prekonat i sameho seba

Marcelllooo

Odoslaný - 28 november 2006 :  15:47:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

no myslel somm skor na to preco mas ty a luther podobjne nazory

Lebo mame podobne zmyslanie, zrejme.

Ales

Odoslaný - 28 november 2006 :  17:09:15  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no sak a preto to moje: po kom to dite jenom je....

Marcelllooo

Odoslaný - 28 november 2006 :  21:56:51  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

no sak a preto to moje: po kom to dite jenom je....

Moj otec raz prisiel s takouto basnickou:

Matko nestastna!
... cos to porodila?
Vzdyt to neni dite,
hodte na nej site;
vzdyt je to zver!

P.S. Svoje nazory si vytvaram sam za seba a zhoda s p. Luterom je naozaj len zhoda okolnosti.

Pierre

Odoslaný - 29 november 2006 :  02:02:19  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Svoje nazory si vytvaram sam za seba a zhoda s p. Luterom je naozaj len zhoda okolnosti.

- Hmm, svoje nazory si vytvaras na zaklade informacii ktore sa k tebe dostavaju, a kedze si v Luteranskej cirkvi, je jasne aj ake informacie sa k tebe dostavaju.

Marcelllooo

Odoslaný - 29 november 2006 :  07:49:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
svoje nazory si vytvaras na zaklade informacii ktore sa k tebe dostavaju, a kedze si v Luteranskej cirkvi, je jasne aj ake informacie sa k tebe dostavaju.

Nie som v Luteranskej cirkvi. Som clenom ECAV.

ECAV nie je marktingova agentura, ani spravodajska, jedine informacie, ktore siri su tie z Biblie.

Svoje nazory si formujem na zaklade roznych vstupov, ktore su diverzifikovane, objektivne, nezavisle a doveryhodne.

Ales

Odoslaný - 29 november 2006 :  08:58:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano lenze tie informacie ktore sa k tebe dostavaju z eCAv su "politicky" ovplyvnene

Marcelllooo

Odoslaný - 29 november 2006 :  10:20:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

ano lenze tie informacie ktore sa k tebe dostavaju z eCAv su "politicky" ovplyvnene

Ako vies ake informacie sa ku mne z ECAV dostavaju a ako vies, ze su politicky ovplyvnovane_? Ako vies, aky vplyv na mna a formovanie mojich nazorov ma ECAV a informacie od nej pochadzajuce_?
Ukaz mi analyzu informacii, ktore ku mne z ECAV prudia, na zaklade ktorej vyriekavas toto konstatovanie!

Alebo ze by sa jednalo prave u teba (ale nielen u teba, kedze zrejme hovoris to, co si aj ini myslia) o mystifikaciu, ktorej musis verit, aby bola tvoja antiECAV nalada udrziavana v stave bojovej pohotovosti_?

Pierre

Odoslaný - 29 november 2006 :  18:11:01  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
GMK:
Ako vies, aky vplyv na mna a formovanie mojich nazorov ma ECAV a informacie od nej pochadzajuce_?

- Tak nejako to vidime, ze mas klasicke protestanske zmyslanie je az do oci bijuce. I ked uznavam ze v niecom sa odklonujes.

Strana: z 10 Previous Topic: Papez a Turecko Téma Next Topic: Nová  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06