|
Odoslaný - 21 november 2006 : 05:50:07
|
Cit:
Lenže farár si vždy urobí podľa svojho a aj teraz on vyberal, kto bude vymaľovaný v kostole. A dopadlo to takto - my sa modlíme a hľadíme pri tom na farárovu protežantku a Milana Fiľa. Najprv sme si mysleli, že z toho bude zle ešte aj vo Vatikáne, no a vidíte, biskup obraz vysvätil, ani okom nemrkol.
Zaujímavý príbeh z Heľpy a ešte zaujímavejší farár.... Celý príbeh
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 08:21:39
|
Ale veď vždy to tak bolo, že mecenáši v rámci protislužby prepožičiavali svoje podobizne svätým alebo boli na maľbe zakomponovaní v skupinke štatistov. A keď Heľpanom vadí, že Fiľo ešte žije - aj tam sa dá poradiť (...). Ak by v 8. stor. vyhrali obrazoborci, mali by sme dnes o problém menej. Cha-cha. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 08:47:22
|
quote: Pôvodne poslal Laco
Ale veď vždy to tak bolo, že mecenáši v rámci protislužby prepožičiavali svoje podobizne svätým alebo boli na maľbe zakomponovaní v skupinke štatistov. A keď Heľpanom vadí, že Fiľo ešte žije - aj tam sa dá poradiť (...). Ak by v 8. stor. vyhrali obrazoborci, mali by sme dnes o problém menej. Cha-cha.
Netreba obrazoborcov, stacilo by dodrziavat prikazanie o nezhotovovani podobizne.
Ale ked nakoniec vyhral marketing nad Bozimi prikazaniami,mame to tu. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 09:09:12
|
ach, plus sedem dni.... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 10:06:25
|
quote: Pôvodne poslal alesko
ach, plus sedem dni....
- co ach, plus sedem dni ???
- je to bulvar, ale asi je to pravda, ked to takto zverejnili, nie?... a nad tym sa treba zamysliet a nie nad tym, ze to podal plus sedem... ostatne servilne noviny sa mozno boja .... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 10:12:50
|
quote: Pôvodne poslal GMK Netreba obrazoborcov, stacilo by dodrziavat prikazanie o nezhotovovani podobizne.
Veď som myslel na rok 726 a byzantského vladára Leva III. Sýrskeho, nie na nejakého blázna, ktorý chcel rozbiť Michelangelovmu Dávidovi kladivom hlavu. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 12:32:58
|
quote: Pôvodne poslal Milan to bulvar, ale asi je to pravda, ked to takto zverejnili, nie?
Toto je co za divnu vetu?
Je bulvar doveryhodny zdroj a ci nie? Podla mna nie. Tym si priamo odpovedas aj na druhu otazku, ci je to asi pravda - nemusi byt. Bulvar nie je seriozna spravodajska agentura.
... a nad tym sa treba zamysliet a nie nad tym, ze to podal plus sedem... ostatne servilne noviny sa mozno boja ....
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2006 : 16:56:34
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal Milan to bulvar, ale asi je to pravda, ked to takto zverejnili, nie?
Toto je co za divnu vetu?
Je bulvar doveryhodny zdroj a ci nie? Podla mna nie. Tym si priamo odpovedas aj na druhu otazku, ci je to asi pravda - nemusi byt. Bulvar nie je seriozna spravodajska agentura.
... a nad tym sa treba zamysliet a nie nad tym, ze to podal plus sedem... ostatne servilne noviny sa mozno boja ....
- slovickarime?....zas ti vypadlo jedno slovo!... ale budiz!, lepsie by to znelo inak napisane, ale je to tak, ako napisali... chces cislo na tu faru do Heľpy?.... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 08:28:14
|
quote: Pôvodne poslal Milan slovickarime?
Kdeze! Analyzujeme, ci je bulvar serioznym informacnym zdrojom, ktory prinasa hodnoverne spravodajstvo.
Zisitili sme, ze nie.
Takze si polozme otazku" Je Plus 7 Dni bulvar? Ty tvrdis, ze ano. Vezmuc do uvahy predchadzajuci zaver, mozno verit bulvaru?
quote: zas ti vypadlo jedno slovo!...
Ktore?
quote: lepsie by to znelo inak napisane, ale je to tak, ako napisali...
Mozno je a mozno nie je. To nie je nateraz predmetom nasej diskusie. Ja sa divym tvojmu pristupu: Niecooznacis za bulvar (teda nedoveryhodny infozdroj) a zaroven tvrdis, ze je to asi pravda.
Na zaklade coho teda veris danej informacii? Na zaklade hodnovernosti infozdroja to nebude.
Ze by osobna zaujatost bola tym hnacim motorom?
quote: chces cislo na tu faru do Heľpy?...
Hod ho do placu! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 10:38:43
|
Podľa mňa bulvár nerovná sa klamstvo, jeho metódou je vyťahovanie špinavej bielizne na verejnosť, ku ktorému by sa seriózne periodikum nikdy neznížilo, ani za cenu stúpajúcej remitendy. Jedna udalosť sa dá totiž opísať tak, že si ju všetci zúčastnení vystrihnú a celý život ukazujú hrdo známym, ale aj tak, že niektorí môžu skončiť prinajlepšom v blázinci. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 11:00:44
|
Podľa mňa bulvár nerovná sa klamstvo
A tvrdil to azda niekto?
quote: jeho metódou je vyťahovanie špinavej bielizne na verejnosť, ku ktorému by sa seriózne periodikum nikdy neznížilo, ani za cenu stúpajúcej remitendy.
Zabudas taktiez na metodu neoverenych obvineni az po vylozene lzi.
quote: Jedna udalosť sa dá totiž opísať tak, že si ju všetci zúčastnení vystrihnú a celý život ukazujú hrdo známym, ale aj tak, že niektorí môžu skončiť prinajlepšom v blázinci.
A preto hovorim o nedoveryhodnom infozdroji so snahou manipulovat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 12:06:08
|
quote: Pôvodne poslal GMK Zabudas taktiez na metodu neoverenych obvineni az po vylozene lzi.
Nezabúdam, ale načo sa rozpisovať o všeobecne známych veciach ako dva nezávislé zdroje informácií, overovanie si skutočností u dotknutých osôb, autorizácii, úmyselne publikovaných bombastických lžiach na titulke s vopred plánovaným dementi s mikropísmom niekde vzadu, atď. Svojou predchádzajúcou poznámkou som chcel pomôcť Milanovi vymotať sa s dilemy o bulvári a (ne)pravde. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 12:23:49
|
quote: Pôvodne poslal Laco Svojou predchádzajúcou poznámkou som chcel pomôcť Milanovi vymotať sa s dilemy o bulvári a (ne)pravde.
Takze si chcel lzou pomoct klamarovi vyhovorit sa zo lzi? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 12:45:19
|
Teraz zasa očakávaš, že sa Ťa pobúrene opýtam, akú som napísal lož, aby si si donekonečna mohol čosi dokazovať. Tak teda dobre. Čo to akou lžou? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 12:53:51
|
Teraz zasa očakávaš, že sa Ťa pobúrene opýtam, akú som napísal lož, aby si si donekonečna mohol čosi dokazovať?
Nie, neocakavam takuto otazku. Ocakavam, tvoje uvedomenie.
quote: Čo to akou lžou?
Zda sa, ze moje ocakavanie bolo prilis optimisticke.
Takze porovnaj nasledovne dve vety: 1. Podľa mňa bulvár nerovná sa klamstvo, ... 2. Nezabúdam, ale načo sa rozpisovať o všeobecne známych veciach ako ..., úmyselne publikovaných bombastických lžiach na titulke s vopred plánovaným dementi s mikropísmom niekde vzadu, atď.
O ucelnosti konania zase vypoveda toto tvoje tvrdenie: Svojou predchádzajúcou poznámkou som chcel pomôcť Milanovi vymotať sa s dilemy o bulvári a (ne)pravde. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 13:18:05
|
Lož nebýva len holou lžou. Môže byť aj pravdou, ale úmyselne (bulvárom) nedopovedanou (aj neúmyselne, napr. ako v mojom prípade). Nešlo mi ani tak o držaní strany Milanovi (ďalšia moja lož?), ako mu pomôcť ukončiť váš never ending story, ale tuším za cenu, že teraz nebudem mať pokoj ja. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 13:40:18
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal Milan slovickarime?
Kdeze! Analyzujeme, ci je bulvar serioznym informacnym zdrojom, ktory prinasa hodnoverne spravodajstvo.
Zisitili sme, ze nie.
Takze si polozme otazku" Je Plus 7 Dni bulvar? Ty tvrdis, ze ano. Vezmuc do uvahy predchadzajuci zaver, mozno verit bulvaru?
[quote]zas ti vypadlo jedno slovo!... Ktore?
lepsie by to znelo inak napisane, ale je to tak, ako napisali... Mozno je a mozno nie je. To nie je nateraz predmetom nasej diskusie. Ja sa divym tvojmu pristupu: Niecooznacis za bulvar (teda nedoveryhodny infozdroj) a zaroven tvrdis, ze je to asi pravda.
Na zaklade coho teda veris danej informacii? Na zaklade hodnovernosti infozdroja to nebude.
Ze by osobna zaujatost bola tym hnacim motorom?
chces cislo na tu faru do Heľpy?... Hod ho do placu!
- tu ho mas! .... kontakt: 048/618 62 71
- to nie je zaujatost, preco? .... chcel som jednoducho naznacit, ze aj ten bulvar moze vychadzat zo skutocnych faktov, ci nie.... a zavolaj si tam ....
- a preto som klamar ? ...
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 16:55:01
|
Podľa mňa bulvár nerovná sa klamstvo, jeho metódou je vyťahovanie špinavej bielizne na verejnosť, ku ktorému by sa seriózne periodikum nikdy neznížilo, ani za cenu stúpajúcej remitendy. Jedna udalosť sa dá totiž opísať tak, že si ju všetci zúčastnení vystrihnú a celý život ukazujú hrdo známym, ale aj tak, že niektorí môžu skončiť prinajlepšom v blázinci.
skor by som povedala, ze bulvar je o tom, ze dokaze z obycajnej udalosti urobit to, co chce...a samozrejme, aby sa to predavalo...adela banasova sa pomyli a vyhlasi, ze tomas vypadol z lets dance a jeden dennik z toho urobi to, co to vobec nebolo...takze bulvaru staci jedna veta...a on si s nou spravi, co chce...a s povodnym vyznamom to nemalo nic spolocne...a to je este ten " lepsi " pripad...zvyknu si aj uplne vymyslat za vsetkym su peniaze:lets dance ma sledovanost...tak dame nejaky clanok o tom...preda sa, budu peniaze...a pre lets dance je to tiez reklama...obojstranne vyhodne...len nechapem co ma z toho cirkev, ked je furt ociernovana...zeby viac skutocnych veriacich?
este taka sranda:pocuvala som fun radio a tam bol host tomas bezdeda a pytali sa ho, ci je to pravda, ze sa rozchadza s adelou...on povedal, ze to nie je pravda...a o chvilu davali na uz spominany tyzdennik reklamu a v nej uzasny titulok, ze sa rozchadzaju...mi bolo smiesne z toho celeho
ps. a pavel sa stotoznujes s citatom tej tetky, ze v kostole maju byt len svaty? |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 18:37:02
|
No, dosť ste zabŕdli na inú nôtu.... o dôveryhodnosti, ktorá je predsa poľahky overiteľná, ak by mal niekto záujem a chuť sa previesť do Heľpy....Keďže nikto tento záujem nemá, potom sú len dve možnosti a to 1. spoľahnúť sa na zdroj, alebo 2. ho zavrhnúť...
Tu mi napadá paralela v súvislosti s overovaním si.... rkc príslušníci tiež slepo veria svojmu "bulváru", a nie sú ochotní si overiť to čomu veria v Písmach a u Boha....
No nič vráťme sa k téme... Ot. 1. Čo si od toho sľubuje pánko-farárko, žeby ďalšiu dovolenku, či nový nezdaniteľný príspevok od bohatého mecenáša?
Ot. 2. V širšom kontexte: Čo si od vyobrazovania svätých sľubujete Vy?
To je zároveň odpoveď Janke na jej ot/pozn: Cit: ps. a pavel sa stotoznujes s citatom tej tetky, ze v kostole maju byt len svaty?
Nie nestotožňujem. V kostole, nazvime to v Chráme, má-majú byť veriaci a Boh... sami dobre vieme, že Boh je Boh, a Kristus bol-je Boh. Ďalej vieme, že si nemáme Boha zobrazovať... nič na tom nemení fakt, že Boh sa nám zjavil v tele Ježiša Krista... toto ospravedlnenie v súvislosti s obrazmi je úbohým vysvetlením a nedokonalou obhajobou toho, čo si ľudia v kostoloch namaľovali a maľujú... Ak by sa chceli verne držať toho, že iba Boha si možno zobrazovať, lebo sa nám On sám zjavil, (čo je iba želanie a nie fakt) potom by si nemohli vyobrazovať ďalšiu časť (podľa rkc) božej rodinky.... Boh Otec, Boh Syn, Duch Svätý a matka boha Mária!...
Teda tá tetka sa mýlila. V tom, že nie obrazy mecenášov nemajú v kostole čo robiť, ale ani obrazy svätých a Boha tam nemajú čo robiť! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 19:27:55
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Ot. 1. Čo si od toho sľubuje pánko-farárko, žeby ďalšiu dovolenku, či nový nezdaniteľný príspevok od bohatého mecenáša?
Bulvarny nadpis pise PavelBA zamerne, a ci len pod vplyvov svojho podvedomia?
quote: Ot. 2. V širšom kontexte: Čo si od vyobrazovania svätých sľubujete Vy?
Myslim, ze toto som sa uz naucil: Je to pripominanie si pozitivneho prikladu ludi, ktori su toho hodni. Je to ako fotografia na svoju matku, deti, brata, priatelov.
Dobre?
quote: Teda tá tetka sa mýlila. V tom, že nie obrazy mecenášov nemajú v kostole čo robiť, ale ani obrazy svätých a Boha tam nemajú čo robiť!
Suhlas. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 21:08:28
|
gmk, mas pravdu, radsej tam nebudes davat svatych ani obraz Jezisa, lebo by neustali poukazovali na to, ze rkc ma len pravdu, a to vy(non rkc) nikdy nepripustite... takto si to lahko zdovodnite(vraj pismo) a potom aspon ludom zmiznu priklady z oci ako maju zit s Bohom.... zeby tah diabla aby udrziaval ludi v iluzii aky su nadherni krestania a nevideli ako sa maju neustale zdokonalovat? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 21:17:16
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Cit: ps. a pavel sa stotoznujes s citatom tej tetky, ze v kostole maju byt len svaty?
Nie nestotožňujem. V kostole, nazvime to v Chráme, má-majú byť veriaci a Boh...
a to som si myslel ze cirkev je spolocenstvo veriacich - zijucich a tych ktori predisli nas do vecnosti... a ze tym padom kde je Boh su aj oni a teda maju pravo tam byt v tom chrame zaroven s nami aby sme spolu chvalili a velebili Boha.... ale tebe o to nejde, tebe vyhovuje, cim menej ludi tym skor mozes byt ty tym ktorym saa budu riadit. Ty ani nechces chvalit Boha so vsetkymi ostatnymi, ty len chces machrovat pre ostatnymi.... a v tom ti ti svati vadia, lebo by zrazu ukazali z su lepsi ludia ako ty - a by ukazali ako treba naozaj zit(odhlaidnuc od toh, ze by ukazovali ze rkc ma pravdu, co prave ukazuje dovod preco ich tam neces mat)
p.s. zivot svatych je evanjelium v praxi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 november 2006 : 22:06:55
|
quote: Pôvodne poslal alesko
gmk, mas pravdu, radsej tam nebudes davat svatych ani obraz Jezisa, lebo by neustali poukazovali na to, ze rkc ma len pravdu, a to vy(non rkc) nikdy nepripustite...
Co?! Na com slapes?
Podobizen svatych do kostola nedavamae preto, lebo Boh prikazal nezhotovovat podobizne. Vysvetli mi, v com moze porusenie tohoto prikazaniu ukazat, ze ma RKC pravdu a v com ma pravdu???
quote: a potom aspon ludom zmiznu priklady z oci ako maju zit s Bohom...
Prikladom v mame v Biblii dost, ale i inde. Na to vsak nepotrebujeme mat zhotovenu ich podobizen a uz vobec nie mat s touto podobiznou virtualny vztah.
quote: zeby tah diabla aby udrziaval ludi v iluzii aky su nadherni krestania a nevideli ako sa maju neustale zdokonalovat?
Niektorym moze dat do srdc namyslenost a povysenost, prameniacu z tohoto a naopak, pre niektorych moze tato namyslenost nutkat, aby nemali podobizne. To je vsetko mozne.
Nic to vsak nemeni na veci, ze podobizen nie je v chrame preto, ze sa podobizen jednoducho nema zhotovovat. A rozumny krestan to robi z tohoto dovodu.
Zoberme si iny priklad: slavenie sabatu. Na pohlad prkotina, no Boh sa vyjadruje, ze je symbolo jeho zmluvy s Mojzisom... A vidime, ze naoko prkotina vedie k velkemu hriechu. Podobne je tomu aj s tou prkotinou ohladom podobizne.
quote: a to som si myslel ze cirkev je spolocenstvo veriacich - zijucich a tych ktori predisli nas do vecnosti... a ze tym padom kde je Boh su aj oni a teda maju pravo tam byt v tom chrame zaroven s nami aby sme spolu chvalili a velebili Boha...
Ano, mrtvi maju pravo byt s Bohom, lenze nie ich clovekom vyrobene podobizne. Mrtvi velebia Boha, lenze inde ako na Zemi.
quote: ale tebe o to nejde, tebe vyhovuje, cim menej ludi tym skor mozes byt ty tym ktorym saa budu riadit. Ty ani nechces chvalit Boha so vsetkymi ostatnymi, ty len chces machrovat pre ostatnymi...
Ani nie machrovat, ako presadzovat svoju volu.
quote: a v tom ti ti svati vadia, lebo by zrazu ukazali z su lepsi ludia ako ty - a by ukazali ako treba naozaj zit(odhlaidnuc od toh, ze by ukazovali ze rkc ma pravdu, co prave ukazuje dovod preco ich tam neces mat)
A nielen svati... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 november 2006 : 06:09:07
|
To: Alesko Cit: Ty ani nechces chvalit Boha so vsetkymi ostatnymi, ty len chces machrovat pre ostatnymi.... a v tom ti ti svati vadia, lebo by zrazu ukazali z su lepsi ludia ako ty - a by ukazali ako treba naozaj zit
Tak tu si strelil capa. Na to, aby som videl ako žili bratia kresťania, ako si mám z nich brať príklad, mi obraz prd pomôže. Niečo iné je literatúra, napr. Royová, od ktorej mám takmer všetky knihy-spisy, niečo iné sú životopisy významných kresťanov a niečo iné je literatúra faktu. Tam vidíš skutočné príklady, ktoré tiahnu... Boh dobre vedel, prečo zakazoval zobrazovanie, hlavný dôvod nájdeš v Iz 44:6-25. Boh sa nikdy nemýli! Ako vidieť v prípade farára z Heľpy, človek toto porušenie opäť dotiahol do absurdity, kedy má v chráme obrazy žijúcich, ktorí sa tam dostali preto, lebo sú materiálne bohatší, ako ostatní veriaci. Moja babka navštevovala denne (niekedy i dvakrát,trikrát) kostol takmer 75 rokov (zomrela ako 97-ročná). Na každej omši prispela do zvončeka, nevynechala jedinú zbierku na kostol, i keby na chleba nebolo. Pri VEĽMI skromnom odhade do neho "vrazila" (ak zoberiem do úvahy hodnotu vtedajšej koruny a dnešnej až do roku 2001) v prepočte cca 700-800 tisíc. Jej obraz by si vedľa oltára márne hľadal, podobne ako obrazy ostatných úprimných veriacich.
PS. Za to, že niekto prispeje dajme tomu so sto miliónov 500 tisíckami na kostol a zaplatí dovolenku farárovi sa stane veriacim kresťanom, svätým, na ktorého treba obracať zrak pri rozjímaní v chráme??? Ešte že na to neprišli politici a kandidujúce strany so svojimi lídrami... to by tie kostoly za pár šupov (oproti volebnej kampani s bilboardami) vyzerali hahahahaha, a možno o pár rokov aj budú, pri takomto trende rkc... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 november 2006 : 09:33:56
|
Ja som pochopil tu pretriasané prikázanie z Desatora ako prevenciu proti modlárstvu (nezhotovíš - potom sa ani nebudeš klaňať). Bohu asi nešlo o to, že jeho podobizňa, alebo jeho syna, pri všetkej úcte napr. k Michelangelovi, bude vždy len karikatúrou ich skutočnej podoby. Šlo (a ide) mu o to, čo tvrdí aj v Desatore a inde, že je spomedzi bohov jediný, ktorý je živý. Prestúpením jeho zákazu teda nie je a priori zhotovenie, v čom ma utvrdzuje aj takýto príklad - biblický film, napr. Umučenie Krista od Mela Gibsona - no kto by sa klaňal dévédéčku alebo bozkával obrazovku od múch? Tu hrozí oveľa väčšie nebezpečenstvo - klaňanie sa zhotovenému, neživému materiálu. Pozrel som si pred chvíľou aj odporúčaného Izaiáša kap. 44 od 9. verša - fakticky sa tam hovorí o tom, že (pre zvýšenie kontrastu to trochu pozmením a pritvrdím) človek si postaví z dreva latrínu a zo zvyšného materiálu rytinu, ktorej sa bude klaňať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 november 2006 : 10:14:33
|
pali ta to ty vadi a brojis prot obrazom za to ze tvoja babka sa tam nedostala ci co?
vies, niekedy mam pocit, ze keby rkc hlasala obrazoborectvo, tak ty by si just hlasal, preco si kostol vyzdobit obrazmi. proste povedzme si to otvorene: keby to hlasal ktosi druhy a nie rkc, tak by ti to bolo sumafuk.
a co sa tyka tych prikladov: samozrejem ze zdrojom je literatura, ale obraz ma pripominat to co si cital.... a nielen velkych krestanov.... bud sme si rovni a potom je doleziti kazdy krestan, resp. priklad kazdeho krestana(svateho) alebo nutne musis mat nejake kriterium na to ci je niekto "velky" krestan a hodny napodobovania na ceste k Jezisovi. a tu je aj ta podtstata obrazov - nie pripominat si toho cloveka, ale pripominat si ake velke ucinil Pan skrze toho cloveka, a ake postoje mal ten clvoek k Bohu. Ak toto vynechas a mam si niekoho pripominat len preto ze sa pekne usmieva, alebo len prispel do kostola vacsou sumou tak potom to je modlarstvo.... ale rozhodne nie to ze tie obrazy pouzijem ako: 1. vyzdobu(uz len z kulturneho hladiska, by som nejako mohol vyzdobit prostredie kde sa stretavam s niekym tak Vazenym a Cennym) alebo 2. na pripomenutie toho, aky mam byt ja vo vztahu k Bohu(napr. sv. Frantisek moze pomahat ludom ktory maju problemy so vztahom k rodicom, coz Jezis prakticky nemohol, ale takto skrze toho cloveka vidiet to, ze sa snazil zachovat ako Jezis - pre mna je osobne prakticky priklad v podobnej situacii cennejsi, ako len slova biblie, ktore sice pekne, ale prakticky neviem ako aplikovatelne) 3. na pripomenutie to, ze Boh pomaha kazdemu cloveku bez rozdielu na postavenie(su svati z roznych spolocenskychg vrstiev) 4. na pripoomenutie toho, ze Boh pomaha v tazkej situacii(ako to neraz vidiet na zivote svatych) 5. na pripomenutie to, ze aj my mame hrdinsky vyznavat Boha pred ludmi(ako to napr. urobili viaceri svati a stalo ich to zivot).
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|