Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Neomylnost - polemika
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: riesenie konfliktov - Je to v sulade s pismom? Téma Next Topic: A dost Kajo
Strana: z 5

pavelba

Stav: offline

Odoslaný - 14 august 2006 :  17:29:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Stále ste pýtali dôkazy o tom, že čo bolo povedané ex-cathedra, že už nikdy nebolo menené...

Našiel som prípad, ktorý je odpoveďou na to, že i ex-cathedra nie je neomylným vyhlásením.

Pápež Honorius (625-638 ) reagoval na výzvu carihradského patriarchu Sergiusa, ktorý ho žiadal o vyjadrenie k nasledovnej vete:

Cit: V Kristu sú síce dve prirodzenosti, Božská a ľudská, majú však len jednu vôlu, jednu činnosť.

Odpoveď ex-cathedra znela. Cit: Do toho či sú v Kristu dve činnosti nás nič nie je. Napomínam Vás, aby ste sa varovali hovoriť vo vašich rečiach o jednej alebo dvoch činnostiach Božej a s nami hlásali jediného Pána, Ježiša Krista, Syna Boha živého.

Za túto odpoveď, ex-cathedra!, bol po svojej smrti daný do kliatby na sneme VI. všeobecnom, čiže III. Carihradskom ktorý prebiehal od 7. novembra 680 do 16 septembra 681. Bola na neho uvalená kliatba, a vyhlásené anathema.... večné zatratenie... samozrejme... ex-cathedra!

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora 

Pierre

Odoslaný - 14 august 2006 :  19:41:44  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov

No jo Palino.
Trosku svj text zmenim:

Proste Mato ti to objasni...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 14 august 2006 :  20:06:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

Do toho či sú v Kristu dve činnosti nás nič nie je.

No jo Palino. Ale toto nebude vieroucna otazka. Skor nejake napomenutie. A teda to bude zrejme z tych co som uz spomenul ze iny papez moze v pohode zrusit. A neuvadza sa tam ani vecna platnost. Takze nic. Keby si take dva dokumenty nasiel, ze ex catedra a s uvedenim platnosti na veky. To by sme mali o com polemizovat. Respektive potom budeme volat Ameriku

Ale aj tak by som si poprosil odpoved: Tu neslo o zrusenie predchadzajucej vyhlasky pre jej neaktualnost. Tu islo o jej zrusenie, pre nespravnost, za co bol autor prekliaty!

Ako je to mozne? Frisko volaj pomoc kamosa Ameriku!

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 14 august 2006 :  20:30:50  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Našiel som prípad, ktorý je odpoveďou na to, že i ex-cathedra nie je neomylným vyhlásením.

Pápež Honorius (625-638 ) reagoval na výzvu carihradského patriarchu Sergiusa, ktorý ho žiadal o vyjadrenie k nasledovnej vete:

Na Honoriusa som cakal, cudujem sa, ze to trvalo az tak dlho, kym ho niekto spomenul

Podla fundamentalistickych komentatorov, ich najlepsia kauza sa tyka papeza Honoria. Hovoria, ze specificky ucil monothelitizmus, herezu ktora tvrdi, ze Kristus mal iba jednu volu (bozsku) a nie dve vole (bozsku a ludsku), tak ako veria ortodoxni krestania.

To ale v ziadnom pripade nie je to, co urobil Honorius. Aj velmi povrchny pohlad do zaznamov (aj ten citat pavlaba, hoci neviem aku ma doveryhodnost) ukazuje, ze sa jednoducho rozhodol neurobit rozhodnutie. Ronald Knox to vysvetluje "Podla svojho najlepsieho ludskeho vedomia si myslel, ze tento rozpor by sa mal nechat otovoreny, kvoli vacsiemu pokoju v Cirkvi. My, mudri po boji, hovorime, ze sa mylil. Ale myslim si, ze nikto nikto netvrdil, ze papez je neomylny pri NEdefinovani dogmy."
Zdroj:Papal Infallability

Tazko teda hovorit o vyhlaseni ex-cathedra, pretoze hoci to nie je uplne sukromny list, nic nedefinuje ani nic nezavrhuje a uz vobec nezavazuje celu Cirkev prijat ucenie v nom napisane. Mozno by stalo za to znova si zopakovat, co je to vyhlasenie ex-cathedra, komu je adresovane a ake ma dalsie nalezitosti. Kedze je to oblubena tema, vypracujem k tomu prislusny komentar v apologetickej sekcii.

A na zaver uz iba technicke poznamky, anathema v tomto kontexte, ako ju spominas nie je vyhlasovana ex-cathedra. Vid predchadzajuci odstavec.
Anathema neznamena vecne zatratenie, uz som to pisal 3 krat, ale rad sa zopakujem:

Exkomunikacia - jej cieľom je priviesť spurných späť k praktizovaniu viery a poslušnosti. Pozrime sa teraz na jej dôsledky. Keď svätý Pavol povedal, nech je každý kto hlása iné evanjelium prekliaty (pozn. prekladateľa: v gréckom a latinskom texte Písma je použité slovo anathema, ktoré znamená aj vylúčený, suspendovaný) (Gal 1,8), neodsúdil tohto človeka do pekla. Označil ho za falošného učiteľa. A presne to isté ako Pavol, robí aj Cirkev, keď v svojich oficiálnych dokumentoch sprevádza svoje rozhodnutia výrazom „nech je prekliaty" (anathema sit). Inými slovami tým hovorí, že „každý, kto učí niečo iné je falošným učiteľom". Neodsudzuje tým nikoho do pekla.
Zdroj: Comu skutocne veria katolici

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 14 august 2006 :  20:54:04  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Nó Mato je profik, netreba volat ani Ameriku.

Je to jeden divne znejuci dokument, ktory nehlasa ziadnu dogmu, ziadne ucenie. Netvrdi nic. V podstate tento dokument je neutralny, jednoznacne nic nehovori. Takze sa ten papez ani v nicom nepomylil, lebo ani nic konkretne nepovedal. Jasne ako facka.

A nahnevani boli na neho asi prave preto, ze toto by si papez nemal dovolovat, vypisovat dokumenty co o tom nic konkretne nehovoria, no.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 14 august 2006 :  21:01:53  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
A ono vobec ked s niecim pride kolega Pavelba, uz mozme vopred vediet ze to bude domotane, u neho je to uz pravidlom

Mato

Odoslaný - 14 august 2006 :  21:14:19  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
A nahnevani boli na neho asi prave preto, ze toto by si papez nemal dovolovat, vypisovat dokumenty co nic konkretne nehovoria, no.

Prave ze nahnevani na neho boli za to, ze sa ako papez mal vyjadrit a mal vyhlasit ex-cathedra, ze Jezis ma dve vole a ukoncit tak tu herezu. Jeho chyba z naseho pohladu spociva v tom, ze to neurobil, ze nepouzil moc, ktoru dostal od Boha, ze vlastne zakopal svoj talent.
I ked ako ten povodny autor pise, my to hodnotime po boji, on bol v celkom inej situacii.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 14 august 2006 :  21:16:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Je to jeden divne znejuci dokument, ktory nehlasa ziadnu dogmu, ziadne ucenie. Netvrdi nic. V podstate tento dokument je neutralny, jednoznacne nic nehovori. Takze sa ten papez ani v nicom nepomylil, lebo ani nic konkretne nepovedal. Jasne ako facka.

To ako vtedy, ked Boh povedal: Som, ten, ktory som? Tiez moc nepovedal, len, ze sa moc nemame starat o analyticky robor jeho osobnosti.

Podobne ako tento tu: Nestarajte sa, su ovela dolezaitejsie veci, co vam maju po rozume behat. Neprinalezi nam poznat5 podstatu Jezisa atd.

A tu zrazu uuups...

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 14 august 2006 :  21:26:59  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Prave ze nahnevani na neho boli, za to, ze sa ako papez mal vyjadrit a mal vyhlasit ex-cathedra, ze Jezis ma dve vole a ukoncit tak tu herezu.

OK. Ja som napisal ze nahnevani na neho boli za tu nejasnu neutralitu, co vlastne hadam tiez sedi. Chceli aby nieco jasne spravil, no nechal tak .

GMK: Boh povedal: SOM. Tento papez: Nechajte tak. Myslim ze v tom je rozdiel .

Marcelllooo

Odoslaný - 14 august 2006 :  21:42:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
GMK: Boh povedal: SOM. Tento papez: Nechajte tak. Myslim ze v tom je rozdiel.

Obaja povedali: Neprinalezi Vam riesit tieto veci, nechajte tak.

Preco v pripade papeza ex-cathedra je to zrazu zle a zrusene a zrusitelne? Preco nie nieco ine?

Pierre

Odoslaný - 14 august 2006 :  21:46:49  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
GMK: Nie, Boh v podstate povedal: som ten ktory naozaj existuje. Nic viac.

A nevymyslaj uz!

pavelba

Odoslaný - 15 august 2006 :  05:38:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

A ono vobec ked s niecim pride kolega Pavelba, uz mozme vopred vediet ze to bude domotane, u neho je to uz pravidlom

Honorius, je pomerne známy prípad a už sa o ňom popísalo dosť a dosť. Vy tvrdíte, že nešlo o vieroučné vyhlásenie ex-cathedra a tým zdôvodňujete, že sa vlastne nič nestalo. Nuž ak sa pozrieme na dôsledky, ktoré malo toto jeho písomné vyhlásenie, už to také jednoznačné nie je.

1. Ak by to bol len list, osobné vyhlásenie, ktoré nebolo vieroučným, prečo sa potom o ňom rokovalo 42 rokov po smrti Honoria a to ešte na VI. všeobecnom koncile celej cirkvi? Tento osobný list a súkromné vyhlásenie malo byť dávno zapadnuté prachom.

2. Ak by to nebolo vieroučné vyhlásenie, prečo také prísne odsúdenie mŕtveho pápeža?

3. Maťko, píšeš, že anathema je cit: Exkomunikacia - jej cieľom je priviesť spurných späť k praktizovaniu viery a poslušnosti.

Tak to mi teraz vysvetli, ako tento rozsudok priviedol Honoria k praktizovaniu viery a k poslušnosti, keď bol 42 rokov už mŕtvy?

Anathema, prekliatie v tomto prípade znamenalo negáciu toho, čo Honorius vyhlasoval z pozície pápeža ex-cathedra. A tým bola i spomínaná odpoveď carihradskému patriarchovi Sergiovi.

Vysvetlenie RKC je v tomto prípade slabé a obhajoba neomylnosti neúčinná.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 15 august 2006 :  07:15:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre

GMK: Nie, Boh v podstate povedal: som ten ktory naozaj existuje. Nic viac.

Ale, priklanas sa ku GMKovej exageze tohto versiku? Vyborne.

Ale to nie je jediny priklad, co nam Boh povedal: nestarajte sa, neprinalezi Vam to:
Nesudte
Nezhromazdujte bohatstva na Zemi
Ne...

Aj Honorius tak: Nespekulujte nad pseudofilozofickymi hovadinami!

quote:
A nevymyslaj uz!

Cogito ergo sum. Dubito ergo cogito ergo sum.

Poznamka: Frisko si nieco o tom nastudujte a mne tu predvedte resers, lebo veraze uverim PavelBAovi s jeho interpretaciou (doteraz mam pocit, ze nie je vsetko celkom tak jak vravi).

Pierre

Odoslaný - 15 august 2006 :  10:34:01  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Spekulujete ludia a co mate? Nic. Spekulujete o nicom. Papez nic konkretne nevyhlasil a o tom spekulujete .

Ak by to nebolo vieroučné vyhlásenie, prečo také prísne odsúdenie mŕtveho pápeža?

prečo sa potom o ňom rokovalo 42 rokov

Len sa ty nesnaz Palino podsuvat take slabe a priehladne argumentiky, ze ked sa o tom dlho rokovalo, ze na tom nieco potom urcite bolo.

Ved prave preto o nom tak dlho rokovali, ze napisal nejaky nejasny list.

Papez sa ma vyjadrit jasne, bud je to tak alebo onak, a nie nechajte tak .
Preto to odsudenie.

Pierre

Odoslaný - 15 august 2006 :  10:38:27  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
GMK: Neporovnavaj papeza s Bohom. Ich podobnost je len nahodna

Marcelllooo

Odoslaný - 15 august 2006 :  11:44:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Papez sa ma vyjadrit jasne, bud je to tak alebo onak, a nie nechajte tak.

A ty tu teraz nemudruj jak sa ma papez vyjadrovat, to ti neprinalezi. Ved papez ma od Boha autoritu, moc a schopnost, pri vyhlaseniach ex-cathedra, hlasat Bozsku pravdu, tato nie je z jeho vole, ale len z vole Boha, vniknutim Ducha svateho papezovi, co by namestnikovi Bozom na Zemi skrze neho Bozie zdelenie ohlasit.

Papez teda totiz nekonal zo svojej vole, ale z vole Bozej a odsudenim papeza, Boha odsudzujeme, ze sa vyjadril velmi presne, konkretne a vecne:
TOTO NERIESTE, NEPRINALEZI TO DO VASEJ KOMPETENCIE.

Zaver: Aplikujuc podobenstvo o rozdvojenom dome, vidime, ze papezstvo a ex-cathedra sa nelisia v nicom od zaverov XIV. zjazdu KSC.

Ci hej?

Pierre

Odoslaný - 15 august 2006 :  12:19:19  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
GMK: To si pleties. Papez nie je stelesnenim Boha .

Papez teda totiz nekonal zo svojej vole, ale z vole Bozej

- Nie. Papez ma vlstnu volu. To zachadzas pridaleko. Je chraneny len aby nespravil nieco co je v priamom rozpore s pravdou. A to nespravil.

Spravil iba chybu, z vlastnej vole, v tom, ze pravdu neohlasil, vykaslal sa . Bolo mu luto tych heretikov.

Mato

Odoslaný - 15 august 2006 :  12:32:32  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Papez teda totiz nekonal zo svojej vole, ale z vole Bozej a odsudenim papeza,

Tu je kamen urazu, papez totiz ma vlastnu volu a ako som uz x-krat povedal, pacha aj hriechy, mame papezov (v skutocnosti su velmi ojedineli a preto tak biju do oci), ktori pachali aj tazke hriechy. Odsudenim hriechu nijako nedosudzujeme Boha, robime iba to, co nam kazal.

Duch svaty totiz zarucuje papezovi neomilnost iba pri.... ale to by som sa uz asi 150ty raz opakoval a to sa mi nechce. Dodam to do apologetickej sekcie, ked budem mat cas.

Mato

Odoslaný - 15 august 2006 :  12:35:49  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
1. Ak by to bol len list, osobné vyhlásenie, ktoré nebolo vieroučným, prečo sa potom o ňom rokovalo 42 rokov po smrti Honoria a to ešte na VI. všeobecnom koncile celej cirkvi? Tento osobný list a súkromné vyhlásenie malo byť dávno zapadnuté prachom.

Zasa necitas poriadne? Nebol to uplne osobny list, bola to jeho odpoved na oficalny dotaz. Kedze v nej ale nic nedefinuje ani nic nezavruhuje a ani nezavazuje veriacich, aby prijali ucenie v tomto liste obsiahnute, nesplna kriteria na vyhlasenie ex-cathedra.

Skutocne si myslis, ze hlavnym bodom dotycneho snemu bol ten list papeza Honoria?

Marcelllooo

Odoslaný - 15 august 2006 :  13:13:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
Tu je kamen urazu, papez totiz ma vlastnu volu a ako som uz x-krat povedal, pacha aj hriechy, mame papezov (v skutocnosti su velmi ojedineli a preto tak biju do oci), ktori pachali aj tazke hriechy.

Ak by si si precital celu vetu, videl by si, ze hovorimk o vyhlaseniach ex-cathedra, nie o cinnosti a voli papeza ako takeho vo vseobecnosti.

Su vyhlasenia ex-cathedra volou Bozou, ci len volou cloveka?

quote:
Duch svatty totiz zarucuje papezovi neomilnost iba pri...

Presne o tomto pripade aj hovorim. Tak konal ex-cathedra Honorius z vole Boha ci nie?

quote:
Pôvodne poslal Mato

quote:
Pôvodne poslal pavelba

Zasa necitas poriadne? Nebol to uplne osobny list, bola to jeho odpoved na oficalny dotaz. Kedze v nej ale nic nedefinuje ani nic nezavruhuje a ani nezavazuje veriacich, aby prijali ucenie v tomto liste obsiahnute, nesplna kriteria na vyhlasenie ex-cathedra.

Skutocne si myslis, ze hlavnym bodom dotycneho snemu bol ten list papeza Honoria?

Takze to nebolo ex-cathedra?

Pierre

Odoslaný - 15 august 2006 :  13:22:35  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
GMK:
Aha, takze ked papezi vyhlasuju daco ex-cathedra, tak si len uplatnuju svoju volu? Nie je to vola Bozia, lebo take cosi tvrdit by bolo pridalekym zachadzanim?

Tusim ze to uz pomaly zacinas chapat spravne. Vyhlasuje to z vlastnej vole, nie je k tomu nicim nuteny. Boh ho chrani len od omylu, aby nevyhlasil nieco co je v priamom rozpore s pravdou.

Mato

Odoslaný - 15 august 2006 :  14:25:46  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Takze to nebolo ex-cathedra?

Vrat sa prosim k prispevku zo 14 Aug 2006 : 20:30:50.

Marcelllooo

Odoslaný - 15 august 2006 :  14:58:44  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Pierre
Tusim ze to uz pomaly zacinas chapat spravne. Vyhlasuje to z vlastnej vole, nie je k tomu nicim nuteny. Boh ho chrani len od omylu, aby nevyhlasil nieco co je v priamom rozpore s pravdou.

Takze ale potom, vsetky vieroucne ex-cathedra vyhlasenia su ale len ucenim cloveka, z jeho vole, su pridavkami k vyhlaseniam Boha, ktore nam dal. Su nielen navyse, ale su aj hranim sa na Boha. Odporuju aj slovam Pisma o nepridavani.

Co s tym? Ako sa s tym vyrovname?

Marcelllooo

Odoslaný - 15 august 2006 :  15:01:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Mato: Teda nebolo to ex-cathedra?

Mato

Odoslaný - 15 august 2006 :  15:21:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Takze ale potom, vsetky vieroucne ex-cathedra vyhlasenia su ale len ucenim cloveka, z jeho vole, su pridavkami k vyhlaseniam Boha,

Opat nespravne. Su to vyhlasenia cloveka, z jeho vlastnej vole, ale v pripade ze definuje nejaku pravdu viery, alebo moralky GARANTUJE BOH, ze NECHYBI.
Ked vyhlasuje svoj nazor na GMK, komentuje svoju veceru, ci odhaduje ake bude pocasie, tato garancia neplati.
To s tym.

quote:

Neviem v com mas problem, nevies citat, ci nevies nalistovat predmetny prispevok? V druhom pripade Ti kopirujem relevantu cast, v prvom pripade Ti neviem pomoct.
Tazko teda hovorit o vyhlaseni ex-cathedra, pretoze hoci to nie je uplne sukromny list, nic nedefinuje ani nic nezavrhuje a uz vobec nezavazuje celu Cirkev prijat ucenie v nom napisane. Mozno by stalo za to znova si zopakovat, co je to vyhlasenie ex-cathedra, komu je adresovane a ake ma dalsie nalezitosti.

Marcelllooo

Odoslaný - 15 august 2006 :  16:55:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
Su to vyhlasenia cloveka, z jeho vlastnej vole, ale v pripade ze definuje nejaku pravdu viery, alebo moralky GARANTUJE BOH, ze NECHYBI.
Ked vyhlasuje svoj nazor na GMK, komentuje svoju veceru, ci odhaduje ake bude pocasie, tato garancia neplati.

Nuz, tu mi potom nieco nesedi - tak ci onak mas v tom konstrukte chybu.

Garantovat moze Boh iba to, najme pri nasej nestabilite a nespolahlivosti, co nam Boh sam vnukne, ci zjavi, o to skor vo veciach Ucenia. Ak je teda taketo vyhlasenie ex-cathedra, potom nie je v poriadku jeho zrusenie.

Ak vsak je ex-cathedra vyhlasenie cloveka, o ktorom veris, e je Bohom garantovana neomylnost - prosim potvrdenie tejto garancie ako i mechanizmus jej naplnenia. Lebo inak je to ako ked si vietnamec nasije na tricko: 100% adidas.

quote:

Neviem v com mas problem, nevies citat, ci nevies nalistovat predmetny prispevok?[/quote]
Berme to tak, ze neviem citat: odpovedz teda jednoslovne (ano/nie): Bolo to vyhlasenie ex-cathedra?

Strana: z 5 Previous Topic: riesenie konfliktov - Je to v sulade s pismom? Téma Next Topic: A dost Kajo  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06