|
Odoslaný - 22 december 2004 : 20:17:55
|
Mozno ste si vsimli, ze som vytvoril temu s podobnym nazvom. Tato jej "sesterska" tema sluzi prave tym, ktory by k nej chceli nieco povedat, ale nemaju osobnu skusenost, tak ako to bolo specifikovane v originalnej teme.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 december 2004 : 08:51:33
|
Domnievam sa, že práve do tejto témy môžem prispieť aj ja, lebo ja osobne nemám s podobnými darmi skúsenosti. Mám len poznatky z "druhej ruky", od priateľov, ktorí niektorý z darov majú...
No ešte chcem napísať, že v nedávnej minulosti som si hovoril, načo mi to je...? Nepotrebujem žiadny takýto dar, mne stačí to, čo mám...
No v súčasnosti stále viac túžim po niektorom z darov Ducha, hlavne preto, aby som mohol byť svojmu okoliu užitočný. Preto zatiaľ si vzbudzujem túžbu a verím, že postupom času začnem aj úpenlivo prosiť o dary Ducha a najmä také, ktoré sú pre farnosť alebo spoločenstvo užitočné... Bože, buď mi v tomto na pomoci!
P.S. No prajem si úprimný dar Ducha - so všetkou rozvahou a zodpovednosťou a nie nejaký pseudodar a nerád by som praktizoval "ducharinu"... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 december 2004 : 19:20:14
|
Co presne povazujes za "ducharinu"? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 január 2005 : 16:11:36
|
este vela neviem o duchu svatom...chcem vediet ci charizmy a dary ducha su to iste?
ozaj veritas,nie je aj to dar ducha svateho,ked vies vysvetlovat pismo a rozumies sa mu? |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2005 : 07:42:08
|
quote: este vela neviem o duchu svatom...chcem vediet ci charizmy a dary ducha su to iste?
Ano, v preklade charizma je vlastne dar, darovat. Dost jasnym znakom ze ide o dar Ducha je neocakavanost, dar sa neda vynutit, prichadza nahle a rovnako nahle zanika. To su hlavne emocne prejavy, ako napriklad dar smiechu, radosti, placu... Potom su dary pre druhych, ako je dar poznania, mudrosti, proroctva, primluvcej modlitby, uzdravenia. Samozrejme aj tu sa niekedy prejavuje slabost cloveka a v niektorych spolocenstvach, ak dary neprichadzaju, tak si niektori psychicky slabsi jedinci zacnu dary vymyslat, hlavne sa to tyka darov uzdravenia a proroctva. Tam je potrebne byt velmi opatrny. Velmi casto k tomu dochadza v roznych protestanstkych charizmatickych zboroch, u Adventistov, Letnicnych a podobne... co je aj pochopitelne, pretoze tie skupiny neziju z Eucharistie a teda lahko sklznu do extremov. |
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2005 : 12:36:21
|
vdaka patrik... aj ked nie som si ista,a neviem ci to nesuvisi s mojou povahou...ked sa modlim,(sama,inak to zadrziavam)v 95 percentach placem...ale vazne som si nie ista,ci to ma s darmi nieco spolocne...aj ked so modlidby nejdem preto aby som si poplakala a radost a smiech som uz tiez zazila...radost na omsi,mala som chut na nej skakat,ale to som sa tiez zdrazala ale ked som sla cestou domov,bola som ako poblaznena...mno a smiech...sla som z chvla a z nicoho nic som sa zacala smiat ale to som tak isto potom potlacila,kedze som isla pomedzi ludi a na toto mi kamarat povedal,ked som mu to vravela,ze to moze byt prejav ducha... inak sa tiez bojim,aby som si nieco nenavravala...heh raz ked som sa modlila,mala som obavu,ci si fakt nieco nenavravam,ci idem za panom uprimnne a tak...povedala som mu,ze ked ja cakam ze budem plakat on nech urobi opak,ked ja budem cakat smiech nech on mi urobi opak...proste nech on kona nie moja mysel...vtedy som prezila taku modlidbu...boli to chvaly,ked som mala slzy v ociach a popritom sa smiala...zdalo sa mi ze som prezila velmi pozehnany cas..ale aj tak nie som si vazne ista... a tuzim velmi po daroch hlavne pre druhych,hlavne co neveria,aby boh cezo mna posobil
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2005 : 12:38:22
|
z kamena vodu nedostanes, takze zatvrdlive srdce by plakat nedokazalo... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2005 : 13:54:29
|
Janka, to co si opisala moze byt kludne dar slz napriklad. VIes, niekedy to prechadza z prirodzeneho placu do daru. Da sa to rozlisit tak ze pri dare placu to nejaky cas nejde vobec zastavit a hlavne ze clovek pri tom citi zaroven velku ulavu, akoby vyplakaval nieco zo seba. A nie vzdy musia emocionalne dary nastupit naraz, ale vacsinou ich clovek nejaky cas preziva a naraz sa prejavia navonok. Alebo krasny je dar lutosti, ked clovek akoby vidi, citi, ze zhresil a ublizil Bohu... je to ohromne pokorujuci a oslobodzujuci dar. A taktiez je zvlastny dar bazne, ked zazivas take uvedomenie si Bozej velkosti a Tvojej nicoty a predsa citis ako Boh velmi po Tebe tuzi a zalezi mu na Tebe. Taketo dary pomahaju ludom ktori mozno maju problemy sa prejavit v emocionalnej modlitbe a ich vztah k Bohu je viac na rozumovej urovni. Tam im Boh naplna srdce a dary su akymsi "pretecenim" ich srdca. A je to naozaj stretnutie s Bohom aj cez tieto dary Ducha Svateho. |
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2005 : 14:51:10
|
Suhlasim s patrikom, bol som svedkom aj takehoto nezastavitelneho placu pri modlitbe... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2005 : 21:18:56
|
Ja sám som prežil nezastaviteľný plač, proste pár sekúnd, minút, kedy som bol mimo. Bolo to na pohrebe mojej mamy. Celý čas pred tým, cca mesiac, som bol v stave, kedy sa smrť očakávala, po tom ako situácia nastala, som bol tzv. imúnny. Prišiel však čas, jedna sekunda, kedy sa všetko zlomilo a nastalo neovládateľné chovanie a reakcia. Bolo mi úplne jedno, že sa nachádzam medzi cca 200 ľuďmi...
Tu však hovorím o stave, ktorý s vierou nemá nič podobné. Avšak, človek si dokáže uvedomiť svoju nemohúcnosť a prejaviť nad ňou ľútosť podobne, ako veriaci dokáže prejaviť ľútosť pri dôkaze vlastnej hriešnosti. Tu už ide o vieru.
A tu je rozdiel.
Ľutovať sa /v modlitbe/, je to isté, ako sa ľutovať pri strate blízkeho, je to ľútosť človeka v ponímaní človeka. Ľutovať svoju hriešnosť, plakať pri pokání, je niečo úplne iné.V prvom prípade ľutujem seba, v druhom ľutujem svoj stav, ergo to ako som sklamal Boha.... |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 09:38:19
|
Včera v aute som rozmýšľal na týmto:
Keby som mal mnoho hmotných vecí, čo by som s nimi robil...? Ihneď ma napadlo, že keby som ich mal veľa asi by som ich porozdával. A hneď ma napadlo... Veritas, ako by si rozdával...? No asi tak, že tie najlepšie a najkrajšie by som dal iným a tie horšie by som si nechal pre používanie pre seba, ak by som takú vec potreboval...
A potom ma napadlo: Ako by si to rozdával...? Asi tak, že by som povedal vtedy a vtedy budem rozdávať, kto chce, nech príde a dám mu... A prvý problém - čo ak prídu aj taký, ktorí to nepotrebujú a prídu sa len obohatiť...? Dobre, povedal som si: Nech ten, čo potrebuje, príde osobne a vypýta si to s uvedením dôvodu, načo to chce... Druhý problém - prišli by nejaký a mali by vymyslený alebo nepravdivý problém, pre ktorý tú vec chcú...
A preto ma nakoniec napadlo, že asi najlepšie bude, ak tieto veci budem rozdávať tak, že sám si vyhliadnem niekoho, o kom si myslím, že ju potrebuje... A vtedy som si uvedomil, že rozdávať veci treba iba tým, ktorí sú hodný tejto veci, ktorí ju viedia používať, ktorí sa jej potešia a ktorý z nej budú mať plnohodnotný úžitok...
A hneď sa mi vynorila táto téma o daroch... Aj Boh rozdáva zo svojich darov len tým, o ktorých vie, že ich potešia, že budú na úžitok, že ho budú vedieť používať a že ich dar neomrzí...
Čo vy na to...? |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 09:52:58
|
V súvislosti s Tvojím príspevkom ma napadol jeden príbeh, ktorý som kedysi dávno čítal:
V chudobnej dedine žilo cez dvesto ľudí. Starosta a "bankár" v jednej osobe, požičiaval peniaze na nákup potravín a tak sa čoskoro stalo, že celá dedina bola po uši zadĺžená. Nevedeli sa dlhov zbaviť. Tu prišiel do dediny neznámy človek a nasledujúci deň vylepil po stĺpoch oznam, že každý, kto sa dostaví do dvanástej hodiny nasledujúceho dňa do starostovej kancelárie sa svojich dlhov môže zbaviť, lebo on ich za každého osobne zaplatí. Druhý deň, bola celá dedina na rýnku a ľudia si šepkali, filozofovali: "Iste od nás za to bude niečo chcieť.." Do starostovho domu sa báli vstúpiť.
Ako sa napĺňal čas, cez dav sa predral deduško so starenkou, vystúpil po schodoch zaklopal a vošiel. Neznámy sa usmial: "Vitajte, Vaše dlhy sú uhradené..." Na veži začala odbíjať dvanásta... Z tej dediny boli prví, jediní a poslední čo neznámemu uverili..
Koniec príbehu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 09:57:03
|
Pekné a pravdivé... Niekedy veľmi filozofujeme, namiesto toho, aby z nás vyskočil nejaký skutok... A pritom stačilo iba s dôverou vojsť...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 09:57:19
|
A ako to suvisi s darmi Ducha a tym, ze pavel tvrdi, ze su nebezpecne, lebo nevie rozlisit ci su to ozaj dary Ducha? (sorry za otazku, v noci som malo spal, asi som pomalsi) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 10:01:41
|
To: Mato Nuž ako to súvisí? Neviem, jednoducho ma to napadlo pri čítaní toho, ako by Veritas rozdával zadarmo... Ak môžeš Matko, nehľadaj v mojich príspevkoch stále iba skryté narážky na Vašu cirkev. To nemôžem napísať niečo len tak z duše? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 10:41:43
|
Vies, Pavel, je to take nezvykle, ale mohol by si taketo veci robit castejsie(tie pribehy). A navyse aj vhod prisiel. Ale dik za napad na temu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 11:15:04
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Ak môžeš Matko, nehľadaj v mojich príspevkoch stále iba skryté narážky na Vašu cirkev. To nemôžem napísať niečo len tak z duše?
Samozrejme ze mozes, ale je to tak nezvykle, ze tomu clovek skoro az nemoze uverit. Kiez by Ti to vydrzalo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 12:03:29
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2005 : 13:22:43
|
este by som chcela k tym slzam... taky ocistujuci plac som zazila 3x...a este 2x taky,ze mi islo akokeby puknut srdce...bolo to kratke a keby to asi trvalo dlhsie asi neprezijem....vtedy som sa citila strasne stastna,milovana a este neviem ako uzasne,tak uzasne,ze sa to nedalo vydrzat... tie ostatne place co mam pri modlidbe by mohli vyplyvat asi z mojej povahy,ale vzdy vtedy spoznavam boha,po kazdej modlidbe ho poznam lepsie...ale o tom je kazda modlidba,ci uz niekto place alebo nie |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2005 : 11:07:40
|
vies, aj sv. Augustin vo svojich Vyznaniach pise o svojom placi najme pri Liturgii |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 február 2005 : 18:12:48
|
Rada by som reagovala na povodnu otazku o daroch a charizmach... POcula som na to takto vysvetlene:
Dary Ducha Svateho = osobitna pritomnost D.S. v cloveku nutna pre jeho spasu.. Charizmy = prejavy Ducha, ktore Boh chce prejavit k zachrane druhych.
Cize dary su pre moj osobny rast...tu moze byt dar pokoja, modlitby, radosti, dar lutosti, kajucnosti, hlbokej lasky atd. Je to ucast na Kristovom bohatstve... A charizmy su pre druhych, napr. manzelstvo ma svoju charizmu, aj knazstvo, moze byt charizma sluzby chorym, detom a pod, proste pre sluzbu Cirkvi..ale aj specialne charizmy, ako napr modlitba v jazykoch, poznanie, vysvetlovanie, rozlisovanie atd. Pritomnost Ducha sa prejavuje zjavne a skryte. Zjavne ako napr dar slz, o ktorom ste tu trochu hovorili, dalej veselost Ducha, modlitba v jazykoch, ci ine charizmy... Vacsina ludi vsak preziva skrytu pritomnost D.S... "Ducha nemozno zazit, On je Duch, moznoe zazit len ludske pochody, ktore v nas posobi, tie prezivame a zarovenm poznavame, ze je nesposobujeme sami" (Klement) |
|
|
|
|
|
|