|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:06:45
|
kajo, mato, do katolickej apologetiky som pridal clanok o celibate... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:14:52
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Kajo: Za nic na svete nechces pochopit ako to je a tak pleties hrusky s jablkami len aby si dokazal ze cirkev je zla a hotovo. Vycitas nam ze su u nas zli ludia, ked ich exkomunikujeme, zasa nam to vycitas. Nuz fakt sranda
Ja som sa slušne opravil aby vyniklo čo som chcel povedať. Nevidím tam žiadne hrušky s jablkami.Neni pravda že mi ide o dokázanie že cirkev je zlá a hotovo. Exkomunikáciu nevyčítam ja, raz si ju budete vyčítať vy, to som mój napísal. Nechcete pochopiť že dávno mi ide o jediné- vidím u vás kopec rozporov a pýtam sa, ako s nimi viete žiť. |
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:19:41
|
Kajo, tam, kde žiješ Ty, nie je kopec rozporov? Ako tam vieš zase žiť Ty? Tá spoločnosť, ktorá akože neverí, nežije v rozporoch a rozpormi? Ale viera dáva lepšie možnosti sa s nimi vyrovnať a začať im vzdorovať, ak sú negatívne, tak to vnímam napr. ja. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:23:38
|
juja opakujem sa. ja som ateizmus nevyhľadával. Nič rozumnejšie však neni poruke. |
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:23:44
|
no juja o tomto by som rad vediet viac...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:25:15
|
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja
juja opakujem sa. ja som ateizmus nevyhľadával. Nič rozumnejšie však neni poruke.
ale je, teizmus
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:27:40
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:29:44
|
obavam sa ze pred sebou a prave do neho nabiehavas plnou parou. ateizmus neexistuje, zobud sa chlape!!!! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:31:37
|
Kajo, veď netvrdím, že úmyselne si vyhľadával, ale máš ten dojem a sám to i proklamuješ, že si sa v Cirkvi sklamal a teda si z nej viac na odchode, ako na príchode. Nič rozumnejšie, ako viera, nie je zase pre nás po ruke, lebo keď všetko ľudské je nespoľahlivé, zlyháva a sklamáva, tak Kto mi ešte zostáva? Pre mňa práve Boh a viera v Neho a RKC - no teda pre mňa, lebo práve pre tie chyby a niekedy i zo sklamania zo seba samej, predsa vo viere nachádza silu pre snahu napraviť ich a konať teda to dobro, tým mi je blízka, lebo je i ľudská - ľudská vo svojich tak chybách, ako i veľkých skutkoch. To ma priťahuje, lebo je mi podobná, myslím ako človeku hriešnemu. Ešte pridávam - vedenie DS znamená práve ten prerod, ten moment pochopenia omylu a to platí na každého a hocikde. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:35:42
|
No rozhodne za ateizmus nebudem nastavovať svoj krk. Ale že by som mal byť speť teistom... Poviem to jemne aby ma Maťo nevykázal: som presvedčený že celý kresťanský teizmus je jeden kolosálny podvod na ľuďoch. |
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:37:40
|
ano, kolosalne sa Jezis narodila bol tu a vsetko kolosalne dosvedcene od nekrestanov. kolosalny podvod - krestania a nekrestania podvadzaju cely svet. Kolosalne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:40:29
|
V čom kolosálny podvod, Kajo? Snáď v tom, že to Ty vnímaš, ako lákanie do svätosti, ktorá neexistuje? |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 22:47:49
|
kolosalny podvod lebo to pravne nemoze obist. a co sa tyka cirkvi to su oblasti jednoznacne dane, takze nemoze kluckovat... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 00:07:40
|
Kajo: Nechcete pochopiť že dávno mi ide o jediné- vidím u vás kopec rozporov a pýtam sa, ako s nimi viete žiť.
- Uplne v pohode. Lebo to co pokladas za rozpory, nie vsetko su rozory. A este stale zabudas ze u nas kazdy zodpoveda len sam za saba. Ked biskup alebo inkvizitor spravi nieco zle, je to medzi nim a Bohom. Ked si v skole, nema ta co trapit moralka ucitelov, mas akurat prijmat ucivo co predkladaju. Rovnako aj ked si v cirkvi, nema ta co trapit moralka biskupov, mas od nich prijat vieroucnu latku, ich osobna moralnost je cisto ich vec, za tu sa Ty predsa zodpovedat nebudes. Co ta po nom, Ty pod za mnou - povedal Jezis, tak nejako.
A cirkev je svata nie len preto ze ma svatych ludi, ma aj svate duchovne dedictvo, ma toho viac. A neomylna je vo vieroucnych otazkach, a nie v inkvizicnych, ani vojnovych, ani politickych, atd. Jasne?
Alebo radsej este raz: Cirkev je neomylna vo vieroucnych otazkach - v tom ma to Kristovo vedenie - co si minule spomenul a pokusal sa to dat do suvisu s niecim uplne inym (To je to tvoje miesanie jablk s hruskami). A tak ti z toho samozrejme hned vznikli rozpory.
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 08:26:40
|
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Obyčajné korektné povedanie, že áno, cirkev mala a má problémy s morálkou.
ZAse jsi nic nepochopil, nebo zcela úmyslně (to je pravděpodobnější) se snažíš tvářit nechápavě. Církev jako společenství založené Kristem nemá svobodnou vůli, nemá problémy s morálkou, předává neporušené zjevení převzaté od Krista. Ti, kteří je tvoří, křesťané, stejně jako všichni ostatní lildé mají svobodnou vůli, mají problémy s morálkou. díky tomu, že církev má poměrně podrobně definované co je objektivně dobré a špatné, na základě tohoto hodnotového systému může posuzovat jak činy křesťanů tak všech ostatních jako "dobré" nebo "špatné".
Jako poznámka k tomu: Vzhledem k tomu, že ateisté nic takového jako objektovní dobro a zlo neuznávají, je pro mě záhadou na základě čeho vlastně ateisté kritizují jakékoliv lidské jednání jako špatné nebo naopak chválí jako dobré. Myslím, že každý ateista si na zákldě své víry vybere to, co se mu jeví jako dobré, ostatní si určí jako zlé. Na základě tohoto potom posuzuje druhé, v tvém případě křesťany. Někdy se to snaží zaobalit tím, že dobré je to, co není zákonem zakázané (na čem se shodne daná společnost).
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Radek správne povedal, každého vec je, či ho to rozumne odradí alebo nerozumne udrží v cirkvi. Ale toto celkom takto Radek nepovedal však áno.
Máš pravdu, zcela jistě jsem to tak neřekl.
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Pointa je ale taká.
Není.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 08:30:19
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Kajo: OK, cirkev je svata i zaroven hriesna.
Tiež som tomu protirečeniu kedysi veril. Teraz viem že ide o nesúmerateľné pojmy. Jeden vyjadruje historický poetizmus a druhý historický realizmus.
Nevíš nic, jen věříš. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 08:38:55
|
No vidíš. V skutočnosti, cirkev má úplne štandardné prvky správania sa ako hociaká iná gruppa, sociologicky povedané.
Ano, církev má v sobě i lidské prvky, je tvořena lidmi.
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Nás irituje, že si namýšľate o sebe niečo viac, než ste.
Tak kterou skupinu myslíš tím "nás". Kdo je ta dobrá skupina, která má správný náhled na to, co je dobré a co špatné?
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Vaším slovníkom ide o churchspeak o vedenie Duchom Svetým, založením Ježišom a vzormi apoštolov a svetých atď, ako píšeš.
Nejde o slovník, ale o předávanou víru. My (katolíci) tomu věříme. Věříme, že je to pravda. zatím jsi neuvedl nic, co by nás v tom mělo zviklat.
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Ale svet vám takto nerozumie a podľa mňa, právom vám to dáva cítiť. Nerozumieme, ako ste mohli likvidovať životy v inkvizícii, a neskôr sa ospravedlňovať no stále trvať na tom, že vás vedie ten istý Boh.
Máš pravdu, že každé zlo (jednání proti Božímu zákonu, který církev hlásá) církvi škodí. Jestli jsi ale někdy něco o křesťanství chápal, potom víš, že to není společenství, které má v první řadě vnutit lidem nějaký model chování. Křesťanské poselství je hlavně v něčem jiném.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 09:58:29
|
Kresťanské posolstvo je hlavne v niečom inom. Veď práve. V inkvizičnom správaní nie, na to ste prišli po štyristo rokoch. V celibáte, exkomunikáciách antikondómoch atď. nie no vy na to prídete v ďalekej budúcnosti. My čo nemáme zaviazané oči šatkou viery vidíme už teraz že ešte budete mať za čo prosiť o odpustenie. Keby Boh naozaj bol, určite neni taký ako si myslíte že je. |
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 12:10:52
|
To je mile... tak clovek neveriaci v existenciu Boha nam tu ide porozpravat, aky by ten Boh mal byt. Trocha schizofrenia, nie? Ale rad si vypocujem, aky by teba bol. Nech sa paci, mozes zacat. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 13:06:20
|
Bozsky Kaja: Vidim ze ignorujuc vsetko, zasa dookola znova a znova spivas svoju pesnicku, ze?
Kresťanské posolstvo je hlavne v niečom inom.
V com zasa? To posolstvo kazdemu jednotlivcovi akurat vzdy ukazovalo a ukazuje cestu k svatosti a ku spase. Ja na kazdom jednom ci sa tym smerom vybere alebo nie.
V inkvizičnom správaní nie, na to ste prišli po štyristo rokoch.
- Nie, to sme vdeli vzdy, inkvizicia predsa nechodila ucit evanelium, to mali na starosti ini ludia. Inkvizicia vtedy bola trestajuca organizacia, sledujuca dodrziavanie zakonov. Podobne ako dnesna justicia. Dnes mame sudy a prokuratorov, vtedy sme mali inkvizitorov, aj. Dnesna justicia tiez nechodi hlasat krestanske posolstvo, no mame ju vo vsetkych krestanskych krajinach. Vsade kde vladnu krestania, maju nejaku justiciu. Mame tam zakony vychadzajuce z krestanskej moralky. A iste sa tam obcas nejake omyly stanu. Ale aj za to sa kludne mozeme ospravedlnit. Vsak preco nie? A ja mozem aj teraz: Ospravedlnujem sa za to, ze v krestanskych krajinach mame justiciu, ktora robi aj chyby. Pre teba asi dalsi dokaz, ze nemame Bozie vedenie .
V celibáte, exkomunikáciách antikondómoch atď. nie no vy na to prídete v ďalekej budúcnosti.
- Uz kolky krat sa ti to tu vysvetluje? Za za celibat sa nemozeme ospravedlnovat uz z principu, lebo to nikomu nenutime, je to cisto interna zalezitost, je to sucast knazskej sluzby, ktoru kazdy prijma celkom dobrovolne a ak sa mu nepaci, kedykolvek moze tuto sluzbu opustit. To by nemalo logiku. Nezmyselne su ja dalsie veci, zasa pleties jedno cez druhe. Este kolko razy ti to mame opakovat? Cirkev je neomylna akurat v konkretnych veciach a z tych sa ospravedlnovat nebude, lebo v tom ma uz to Bozie vedenie.
A ze Ty veris ze sa bude, nuz pekna viera, ved my vieme ze vy ateisti ste az fanaticki veriaci, akurat verite v ine veci .
A k tomu co povedal Lajos i ja sa pripajam, tiez si to rad precitam, aky to vlastne musi byt Boh podla ateistu.
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 14:16:33
|
Kresťanské posolstvo je hlavne v niečom inom. Veď práve. V inkvizičnom správaní nie, na to ste prišli po štyristo rokoch. V celibáte, exkomunikáciách antikondómoch atď. nie no vy na to prídete v ďalekej budúcnosti. My čo nemáme zaviazané oči šatkou viery vidíme už teraz že ešte budete mať za čo prosiť o odpustenie. Keby Boh naozaj bol, určite neni taký ako si myslíte že je.
co sa tzka celibatu uy som ti ray odkayoval claniok na krede, kňtak si aspon precitaj a potom kritizuj.
pozri http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=963 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 15:44:08
|
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja My čo nemáme zaviazané oči šatkou viery vidíme už teraz že ešte budete mať za čo prosiť o odpustenie.
Toto ma zaujalo. Liberalizmus je ako revolucia. Poziera vlastne deti. Vidno to vsade naokolo. Mozno sa za teba niekto pomodli, aby si sa velmi nedoudieral, pokym opat dostanes rozum.
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 15:56:11
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak Toto ma zaujalo. Liberalizmus je ako revolucia. Poziera vlastne deti.
K podobnemu zaveru som prisiel aj ja.
Okrem konzumacie maloletych je vsak dalsi jej dosledok: rozpad hodnot a poriadku a kludu a vsetkeho dobreho...
To je dalsi zaujimavy paradox. Aby som bol slobodny, nesmiem si robit co chcem a musim sa drzat naozaj nakratko... |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2006 : 16:30:20
|
Kresťanské posolstvo je hlavne v niečom inom. Veď práve. V inkvizičnom správaní nie, na to ste prišli po štyristo rokoch.
Zřejmě nechceš chápat, co se Ti píše. To, že existuje kongregace pro nauku víry jasně ukazuje, že církev chce stále rozlišovat co je blud, co je nemorální, co je nekřesťanské, stejně jako to dělala vždy. V celých dějinách křesťanství křesťané hřeší a jednají proti své víře. Na každém z nás se najde něco nekřesťanského. To ví křesťané dva tisíce let, ne čtyři sta let. Někdy je to, a bylo to, velmi vidět. Dá se to nazvat třeba tak, že brány pekel se stále snaží přemáhat církev, založenou na Petrovi.
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja V celibáte, exkomunikáciách antikondómoch atď. nie no vy na to prídete v ďalekej budúcnosti.
Asi těžko. Pohled na celibát, na právo exkomunikovat, i na sexualitu se asi těžko změní. Možná někdy církev zruší povinnost celibátu pro kněží v římskokatolické církvi, má na to právo. No a? Stejně jako uznala za moudré ho v jisté době zavést, tak může nastat doba, kdy uzná za moudré ho zrušit. To nic nemění na hodnotě celibátu pro toho, kdo se pro něj rozhodne na základě doporučení Apoštola Pavla nebo příkladu jiných křesťanů a také hlavně Ježíše Krista.
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja My čo nemáme zaviazané oči šatkou viery vidíme už teraz že ešte budete mať za čo prosiť o odpustenie.
To je tvůj hluboký omyl. Možná nemáš pohled víry křesťanské, ale k tomu, co se vyjadřuješ, docházíš pouze na základě toho, čemu věříš, a o čem nemůžeš tvrdit, že to víš. A myslím, že o odpuštění stále prosí křesťané víc než ateisté.
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja Keby Boh naozaj bol, určite neni taký ako si myslíte že je.
S tím musím částečně souhlasit. My opravdu toho o Bohu víme velmi málo. Bůh ve své podstatě zůstává lidskému chápání skrytý. Věříme, že víme pouze to, co se rozhodl sám o sobě zjevit. A to, co se rozhodl zjevit, věříme že víme v dnešní době právě díky svědectví církve. Každá naše konkrétní představa nám zřejmě Boha do jisté míry zkresluje. I představa, jak si představuješ Boha, kdyby podle Tebe byl, je již zkreslením toho, jaký Bůh ve skutečnosti je.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 15 august 2006 : 13:49:40
|
Hej, hej, pionta je v tom ze katolici su banda neomylna, taki nadludia, nadradena rasa a podobne
Ze jo, Kajo? |
|
|
|
|
|
|