|
Odoslaný - 11 august 2006 : 22:39:57
|
Ako tak čítam príspevky tuná kresťanských bratov a sestier, zisťujem, že sú navlas rovnaké, ako príspevky ostatných ľudí, či už ateistov, pohanov alebo teistov iných vierovyznaní.
"Počuli ste, že bolo povedané: Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa! Ja vám však hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za svojich prenasledovateľov, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. On dáva svojmu slnku vychádzať na zlých i na dobrých – a dáva pršať na spravodlivých i nespravodlivých. Veď ak milujete tých, ktorí vás milujú, akúže máte zásluhu? Či to isté nerobia mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo význačného tým robíte? Či to isté nerobia aj pohania?" (Mt 5, 43-48)
Ako ironicky v porovnaní s praxou teda vyznieva poznámka k uvedenému textu pod čiarou, kde autor píše, že "láska k nepriateľovi je čisto kresťanskou náukou." (PORÚBČAN, Štefan, SJ. Nový zákon podľa grécko-semitskej pôvodiny. Rím: Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda. 1968.)
O láske k nepriateľovi viete iba ak tak hovoriť, či lepšie povedané kázať. Diskusie na internete (resp. na tomto fóre) ukazujú, že sa správate rovnako agresívne, ako hockto iný. Ba možno ešte agresívnejšie, ak sa šahá na vaše presvedčenie (Pierre, Maťo). Na ateistickom fóre som sa s toľkou agresiou nestretla. Vlastne len raz a to som diskutovala práve s GMK.
Takže drahí bratia a sestry, či to isté nerobia aj pohania?
|
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2006 : 22:55:27
|
Skoda ze si pleties lasku k nepriatelovi a hlupost, ktoru by si rada u nas nasla, aby sme si nechali od takych ako Ty skakat po hlave.
Ako Pierre napisal, o krestanstve nevies nic, ale ides krestanov poucovat ako maju zit a co maju robit
Mala by si byt radsej komikom |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2006 : 23:02:28
|
No, ja si myslím, že viem o kresťanstve dosť, poneváč som kresťanom bola dosť dlhú dobu svojho života.
Komikom som možno mala byť. I keď v naživo nie som veľmi vtipná. |
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 02:24:22
|
quote: Pôvodne poslal Morphee I keď v naživo nie som veľmi vtipná.
Ani takto offline, pokial sa k temam svetonazorovym vyjadrujes. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 02:25:47
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Skoda ze si pleties lasku k nepriatelovi a hlupost, ktoru by si rada u nas nasla, aby sme si nechali od takych ako Ty skakat po hlave.
Sucastou snahy o skakanie po hlave je aj takyto apel, ktory, cuduj sa svete, zase neni z jej vlastnej hlavy...
Jak sa vravi: Poturcenec zlejsi od Turka. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 04:24:19
|
Ba možno ešte agresívnejšie, ak sa šahá na vaše presvedčenie (Pierre, Maťo).
Nejake dievcatko tu spomenulo mna? Hmm, zeby som jej preukazal tu laskavost a reagoval? Nuz OK, ale vaz si toho milacik, keby som ta tak velmi, velmi, velmi nemiloval, nespravim to:
Ja dokazem milovat i trestat zaroven, ako otec svoje deti napriklad. Teda ak som na niekoho zly, to este neznamena ze ho nenavidim. Mozem ho kludne mat velmi rad.
Takze milacik, ak sa ti bude niekedy zdat ze som na teba zly, ber to tak, ze ti davam take male vychovne lekcie.
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 09:54:22
|
quote: o, ja si myslím, že viem o kresťanstve dosť, poneváč som kresťanom bola dosť dlhú dobu svojho života.
Ak by si skutocne pochopila, co je krestanstvo, tak takuto vetu nenapises. To ze si bola clenom RKC neznamena ze si bola ja krestan. Mylis si pojmy s dojmami. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 18:07:58
|
OK. Už ma to nebaví. Čo som chcela vedieť, to už viem. Takže sa tu zas dlhšie neukážem. Radujte sa, veselte sa!
Aľeľuja! |
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 20:24:55
|
Divne, ale z tohto prispevku sa ani neradujem, ani neveselim. Akurat ti uprimne prajem vela stastia. |
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2006 : 21:26:10
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
OK. Už ma to nebaví.
Konecne, lebo mna to uz nebavilo dlhsiu dobu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 12:23:09
|
Maťo ja ti poviem čo ťa nebaví. Pravda sa nepríjemne počúva a Morphee má pravdu. Ani toto tvoje sveté fórum sa nechová kresťanskejšie než hocitoré iné. Tých šesť ľudí čo tu máš pod palcom. Pre zvyšok si nezaujímavý. Dokola mlátite tisíckrát povedané a dopredu jasné témy. Maťo toto ti neni ľahostajné viem.
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 13:15:03
|
quote: Pôvodne poslal Bozskej Kaja
Maťo ja ti poviem čo ťa nebaví. Pravda sa nepríjemne počúva a Morphee má pravdu.
Morphee trepe podobne ako Ty. Obaja si musite zvyknut, ze ked chcete otovrit diskusiu, musite sa na nu pripravit a mat po ruke padne argumenty, nie iba nejake emocne blaboly.
quote:
Pre zvyšok si nezaujímavý.
Pre Teba to zaujimave zjavne je, ked sa sem silou mocou tlacis. Problem ale je, ze nikoho nezaujimas a tak plujes a kopes, aby si na seba upozornil.
quote:
Dokola mlátite tisíckrát povedané a dopredu jasné témy.
To pises o sebe a Tvojich kamaratoch od Adama? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2006 : 13:20:46
|
Poďme odzadku. Neviem kto je Adam. Asi nejaké fórum, na ktoré sa musím ísť podívať, dík za tip. Dám ruku do ohňa že tam nenájdem o nič inší prístup než tu. Ale inde je pointa. Pointa je v tom, že bez ohľadu na to, ako je to u Adama, tu je to jednoducho TAK, že stále sa točíte o tom istom. Každý jeden z tuprítomných (a ja iba odkukávam od vás). |
|
|
|
Odoslaný - 16 august 2006 : 11:27:26
|
Prečo vlastne byť kresťanom? Vážne, prečo vlastne. Otázka má širší záber, za kresťanstvo môžeme dosadiť judaizmus, islam, budhizmus atď. Vždy voľajakí veriaci boli a vždy budú. Ale prečo zrovna ja alebo ty, priateli? |
|
|
|
Odoslaný - 16 august 2006 : 11:37:10
|
Preco vlastne byt ateistom? Vazne, preco vlastne. Otazka ma sirsi zaber, ze na zaklade popretia Boha vzniklo mnoho izmov, ktorymi sa ho ludia snazili nahradit. Vzdy volajaki neveriaci boli a vzdy budu. A preco zrovna ja alebo ty, priateli?
|
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|