|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 12:45:56
|
Dobre Aleško. Nechápem, ako sa môže oplátka premeniť na telo Kristovo. Môžeš mi to vysvetliť? Skús tak normálne, vysvetlenie v Katechizme KC som čítal niekoľkokrát, tak skús nepoužívať podobnú rétoriku ako "tajomstvo", konsekrácia (vysvätenie).
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 12:51:52
|
to odo mna neziadaj pouzivat take pojmy.
ale zacnem pouzivat Bibliu, mozem? |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 13:03:04
|
Iste... budem len rád. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 13:07:17
|
takze v prvom rade sa pozrieme na tieto verse. NZ, slova Pana Ježiša: Jn 6 hlavne od verša 26. Ten verš ktorý ma hlavne zaujíma je verš 53.
čiže požiadavka Pána Ježiša. Vieš mi vysvetliť čo si ty predstavuješ ako by si naplnil tieto slová? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 13:27:45
|
Cit: Vieš mi vysvetliť čo si ty predstavuješ ako by si naplnil tieto slová?
To, že sa prehlásil za chlieb života, ktorý zostúpil z nebies a to, že upozornil nato, že kdo nebude "Jeho" sťa chlieb jesť, nie je ničím iným ako Jeho prijímať, sýtiť sa ním. Porovnanie a použitie chleba v jeho výrokoch, naznačuje nielen frekvenciu, (veď to bola strava každodenná), ale i dôležitosť prijímania Jeho samotného. Porovnanie s mannou, ktorá padala z neba, ľudia ju jedli a predsa zomreli, je len ďalším poukazom na to, že obyč. chlieb nasytí iba telo, kým On nasytí i ducha. Nejde o nič menej a ani viac, ako o to, aby si Bol v Kristu a On v Tebe. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 13:44:30
|
ale konkretne: ako sa ja, 2000 rokov po kristovi môžem najesť Krista? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:27:11
|
Cit: ale konkretne: ako sa ja, 2000 rokov po kristovi môžem najesť Krista?
Konkrétne: Tak že sa nasýtiš Jeho prísľubami, že sa spoliehaš na Jeho zasľúbenia, učenie tak, že žiješ s Ním. Nepočul si nikdy o tom, že Ťa Kristus napĺňa? Všetkým čo potrebuješ!
Hádam mi chceš povedať, že sa naješ kúsku oplatky a už nepociťuješ hlad?
To nemá s nasýtením žalúdka vôbec nič spoločné. Ak však pocítiš duševný hlad po istotách, môžeš sa nasýtiť nielen Božím Slovom, ale i Milosťou, ktorú ponúka Ježíš. O tom hovorí Kristus i Pavel, keď prehlasuje:
Ján 15:4 Zostaňte vo mne a ja vo vás; Ján 17:23 ja v nich a ty vo mne, aby boli dokonalí v jedno, aby svet vedel, že si ma ty poslal, a že si ich miloval ako si mňa miloval. Galatským 1:15 Ale keď sa zaľúbilo Bohu, ktorý ma oddelil od života mojej matky a povolal svojou milosťou, 16 zjaviť vo mne svojeho Syna Galatským 2:20 S Kristom spolu ukrižovaný som a žijem už nie ja, ale žije vo mne Kristus, a to, čo teraz žijem v tele, vo viere Syna Božieho žijem, ktorý si ma zamiloval a vydal sám seba za mňa.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:40:55
|
Inu ja by som to zostrucnil, my katolici Jezisovi verime, vieme ze je schpny robit akekolvek fantasticke zazraky, a ked teda zdvihne chlieb a hovori: toto je moje telo..., proste verime mu.
A nie len katolici. Je to zaujimave no eucharistiu rovnako chapu a uznavaju azda vsetky najstarsie krestanske cirkvi, len tie najnovsie sa toho zriekli.
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:48:22
|
Uhm.. tak potom i pred dvermi na kostole si musíte kľakať, lebo Pán Ježíš povedal:
Ján 10:9 Ja som dvere. Ak niekto vojde cezo mňa, bude zachránený, a vojde aj vyjde i pašu najde.
Akú pašu to mal na mysli? Žeby oplátku, či živý chlieb? Žeby bol z dreva i s pántami? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:52:17
|
Takže jednomu veríte a druhému nie? Veď ako si práve poznamenal, dokáže robiť zázraky! (O čom vôbec nepochybujem!) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:57:05
|
Sice si pri v chadzani do kostola skutocne aj klakame, ale nie koli dveram
On je dvere i cesta a prava a zivot, ale On sam je dvere i cesta, no nie kazde dvere co vidime su On
On neukazal na dvere a nepovedal, hla to som ja. Takze ziadne dvere co v reale vidime nemozeme pokladat za Jezisa. |
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:59:05
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Cit: ale konkretne: ako sa ja, 2000 rokov po kristovi môžem najesť Krista?
Konkrétne: Tak že sa nasýtiš Jeho prísľubami, že sa spoliehaš na Jeho zasľúbenia, učenie tak, že žiješ s Ním. Nepočul si nikdy o tom, že Ťa Kristus napĺňa? Všetkým čo potrebuješ!
Hádam mi chceš povedať, že sa naješ kúsku oplatky a už nepociťuješ hlad?
To nemá s nasýtením žalúdka vôbec nič spoločné. Ak však pocítiš duševný hlad po istotách, môžeš sa nasýtiť nielen Božím Slovom, ale i Milosťou, ktorú ponúka Ježíš. O tom hovorí Kristus i Pavel, keď prehlasuje:
pavol, este raz ta poprosim, teraz slusnym sposobom: pred premenenim je to oplatka, po premeneni to uz je Telo Kristovo. vyjadruj sa prosim uctivejsie - ked uz nie z ucty ku mne, tak uz aspon z ucty ku Kristovi. Ked aj ty neveris, ale aspon respektuj moj nazor a nazor katolikov.
Mas pravdu, fyzicky ma Eucharistie nemusi nakrmit. Myslim si ze o to ani Jezisovi neslo. Prakticky povedane, dobre si mieril ze sa jedna hlavne o duchovnu rovinu.
Akym sposobom mozem prijmut Krista? Je to len citanim? Pocuvanim? Len modlenim?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 16:59:14
|
On neukazal na dvere a nepovedal, hla to som ja. Takze ziadne dvere co v reale vidime nemozeme pokladat za Jezisa. Ale pri chlebe to uz spravil ! Smaozrejme pri tom konkretnom chlebe. |
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:10:51
|
To: Aleško Cit: Akym sposobom mozem prijmut Krista? Je to len citanim? Pocuvanim? Len modlenim? Opäť si odignoroval to, čo som napísal, a to som ešte dal boldom a červeným! Nikoho neurážam, zatiaľ si mi nevysvetlil, ako sa prejaví to premenenie a načo je to vôbec dobré.
To: Pierre Cit: Ale pri chlebe to uz spravil ! Smaozrejme pri tom konkretnom chlebe.
Fajn, a premenil sa na neho, keď ho držal v rukách?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:18:02
|
"Fajn, a premenil sa na neho, keď ho držal v rukách?"
- Nebolo to vidiet, ale ked to povedal, tak mu verime, spravil aj ovela vacsie zazraky, preto nemame dovod mu neverit.
A vieme i to ze robil zazraky viditelne aj neviditelne, toto je teda pre nas evidentne jeden z tych neviditelnych. |
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:23:10
|
A nikdy Ťa nenapadlo (nerozmýšlal si nad tým) načo sú tam tie slová o tom, že:
Toto je moje telo, ktoré sa za vás dáva; to čiňte na moju pamiatku.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:26:08
|
No mame to cinit na jeho pamiatku, tym sa vsak nijako nespochybnuje ze je to jeho telo presne tak ako hovori. |
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:27:43
|
Teda apostolom dal prikaz i moc aby to cinili. |
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:50:11
|
Cit:tym sa vsak nijako nespochybnuje ze je to jeho telo presne tak ako hovori.
Nejde mi spochybnenie Jeho slov. Ide mi o to, že Vy si na ich základe predstavujete, že jete samotného Krista a tým sa (ak som to dobre pochopil) očisťujete a konáte Jeho vôlu.
Naopak normálny kresťan vie, že Kristus nemal v úmysle aby sme pojedali Jeho fyzické telo, ani aby sme pili jeho fyzickú krv. (Čo ani Vy nerobíte u laikov, teda odopierate im časť príkazu samotného Boha).
Jedením a pitím si máme Krista pripomínať tak, že tento úkon činíme na Jeho Pamiatku, presne tak ako to nariadil! Máme Jeho telo symbolicky prijímať "ako chlieb a víno", telo a krv. Obidve veci (chlieb a víno) sú prirovnané k telu a krvi, to ako vie každé dieťa, nefunguje ak nie je spoločne.
Príkaz na lámanie chleba a slová o tom, že toto je moje telo, má veľmi úzku súvislosť práve so spomínanými veršami Aleškom. CHlieb a víno, boli základnými potravinami, bez ktorých život nebol možný. Preto to prirovnanie. On dal svoje telo a život za nás, bez jeho života, nemá nikto život. Máme si to pripomínať, nie Ho premieňať. Ak by išlo o premieňanie v časovo - vzdialenejšej budúcnosti, bol by to jasne uviedol. Transsubstanciácia je založená na nedokonalom vysvetlení si spomenutých veršov, čo by som nemal za zlé ľuďom tej doby (prvé storočie). Ako však vidieť v Písmach, existovali kresťania ktorí správne pochopili význam Pripomínania si Pánovej Večere. Až neskôr z nej vznikla táto nebiblická praktika! Transsubstanciácia, čiže premieňanie bola pevne zavedená a odobrená až na IV. Lateránskom koncile v roku 1215, ako odpoveď na protest dómskeho kňaza Berengára z Toursu, ktorý popieral fyzickú prítomnosť Krista v eucharistickej oplátke a žiadal návrat k zvykom prvotnej cirkvi!
Skutky 2:46 A každodenne zotrvávajúc jednomyseľne v chráme a lámuc chlieb po domoch brali pokrm v plesaní a v prostote srdca, 47 chválili Boha a mali milosť u všetkého ľudu. A Pán pridával cirkvi zachránených každý deň.
Ďakujte, jedzte a pite, v žiadnom prípade nezanemá "Posväcujte a premieňajte"! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 17:56:10
|
Paly, ja velmi vasim mudrovackam nerozumiem, preto ponukam svoju, vlciu(rozumej jednoduchu - nieco ako sedliacky rozum) viziu. Ked sa protestanti oddelili od RKC a ked boli nasledne zaradom poexkomunikovani, nebolo zrazu medzi nasledovnikmi Kalvina ci Lutera kompetentnych person, co by mohli vykonavat platne obetu. Samozrejme, lidri vedeli, ze nemaju kompetencie (podla Kanonu RKC a podla vtedy platneho ucenia Cirkvi) platnych kanzov a bol pruser. Pretoze veriaci v novej cirkvach sa pravom citili ukrivdeni, ze ked boli v katolickom kostole, i k spovedi mohli ist, i k prijimaniu a teraz nic. Naco potom takeho farara co nic nevie. Ani spovedat, ani birmovat ani prijimanie pripravit. A este potmehud i faru i Maru. Preto vasi dali hlavy dokopy a prisli na to, ze sviatosti, to su len vymysel RKC. Pobalamutili ludi a bol pokoj. Ti sa zisli v budove, pospievali, pekne pohovorili a sli domov. Zrazu zistili, ze uz im nic nechyba. |
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 18:03:53
|
To: Lcko Cit: co by mohli vykonavat platne obetu.
No konečne aspoň jeden katolík priznal, že pri eucharistii prichádza k znovuobetovaniu Krista, ergo Jeho obeť nebola dostatočná a treba Ho križovať znova a znova pri každej omši... To ale znamená jasné popretie DOSTATOČNEJ KRISTOVEJ OBETE na kríži Golgoty!
Cit: Preto vasi dali hlavy dokopy a prisli na to, ze sviatosti, to su len vymysel RKC. Pobalamutili ludi a bol pokoj. Ti sa zisli v budove, pospievali, pekne pohovorili a sli domov. Zrazu zistili, ze uz im nic nechyba.
Neviem či "Vaši, naši, niekto iný", kresťan ako som ja sa nehlási k protestantom ani k nikomu inému, ale k Písmu, prvotnej Cirkvi, skutočnej Cirkvi Kristovej. To že sa niekomu nepáči systém tej či onej cirkvi, ešte neznamená, že má nejaké nové poznanie a pravdu! Jedine návrat ku Kristovi a pôvodným nasledovníkom Krista, tak ako to praktizovala prvotná cirkev, je posunom späť k PRAVDE a skutočnej spasiteľnej viere! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 jún 2006 : 20:00:05
|
Ja len tolko, tie Jezisove slova ked to hovori su az moc jednoznacne a tvrdo rázne vo vsetkych evanieliach.
Kristove slova su jasne: nepovedal "toto je symbol mojho tala", ale priamo toto je moje telo! |
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 00:20:29
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Akú pašu to mal na mysli? Žeby oplátku, či živý chlieb? Žeby bol z dreva i s pántami?
Chapem kam mieris - ak je Kristus strava, potom ho enzymy rozlozia a cast je pouzita v metabolizme cloveka a cast je vykakana...
Ale to ma i dalsie rozmery - Vezmite a jedze, toto je moje telo, ktore sa za vas vydava. Potom vzal kalich a vravel pite, toto je moja krv. To znaci, ze prijimanim chleba (oplatky) a vina prijimame Kristovo telo a krv.
Dalej, ak sa budeme pridrzat tvojho vylucnbe duchovneho konceptu, stracaju opodstyatnenie aj tvoje vyhrady voci RKC, ze neoiju vino. Sak naco, ked je to, podobne ako v pripade obradneho kupania nemluvniat, len zbytocny teater.
PavelBA, mas tu nejake nekonzistencie. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 00:24:26
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Máme Jeho telo symbolicky prijímať "ako chlieb a víno", telo a krv. Obidve veci (chlieb a víno) sú prirovnané k telu a krvi, to ako vie každé dieťa, nefunguje ak nie je spoločne.
Ajajajajaj - ajaj, PavelBA. Teraz si to zasa raz pekne skonil.
Takze sa jedna iba o symbolizmus? Hovori Kristus v obrazoch? Preco nie potom aj Genezis, ci hocaky zazrak, co je opisany?
quote: Máme si to pripomínať, nie Ho premieňať.
Aky vyznam ma vecera panova? Je to len pietna spomienka, aku mavame 1.11 na dusicky? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 00:26:08
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
Paly, ja velmi vasim mudrovackam nerozumiem, preto ponukam svoju, vlciu(rozumej jednoduchu - nieco ako sedliacky rozum) viziu. Ked sa protestanti oddelili od RKC a ked boli nasledne zaradom poexkomunikovani, nebolo zrazu medzi nasledovnikmi Kalvina ci Lutera kompetentnych person, co by mohli vykonavat platne obetu. Samozrejme, lidri vedeli, ze nemaju kompetencie (podla Kanonu RKC a podla vtedy platneho ucenia Cirkvi) platnych kanzov a bol pruser. Pretoze veriaci v novej cirkvach sa pravom citili ukrivdeni, ze ked boli v katolickom kostole, i k spovedi mohli ist, i k prijimaniu a teraz nic. Naco potom takeho farara co nic nevie. Ani spovedat, ani birmovat ani prijimanie pripravit. A este potmehud i faru i Maru. Preto vasi dali hlavy dokopy a prisli na to, ze sviatosti, to su len vymysel RKC. Pobalamutili ludi a bol pokoj. Ti sa zisli v budove, pospievali, pekne pohovorili a sli domov. Zrazu zistili, ze uz im nic nechyba.
Ajajajajajajaj, Vlcko Tlcko, ty si ale riadny vol.
Uz som ti viacero razy vycital tvoju agresivitu a robim tak znovu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2006 : 06:13:35
|
To: GMK Cit: Takze sa jedna iba o symbolizmus? Hovori Kristus v obrazoch? Preco nie potom aj Genezis, ci hocaky zazrak, co je opisany?
No a ak by som to chcel ešte skomplikovať, otvoril by som pohľad na symboliku jedenia baránka v SZ. Večera Pána, pri ktorej Ježíš symbolicky obetoval svoje telo slovami, toto je moje telo, ktoré sa dáva za Vás. Samozrejme, že to nebolo jeho telo, veď stále stál medzi nimi a nič z Neho nechýbalo, bol to iba predobraz toho, čo malo nasledovať. Súvis s jedením baránka nájdeš v Luk 22:7-16.
Maťo tento pohľad na premieňanie celkom uspokojivo vysvetlil (v intenciách RKC) v zvlášť otvorenej téme(neviem prečo inde, mohol i tu). Na záver dodáva: Cit: že prijímajúci by mal byť "plne presvedčený, že zdanlivý chlieb, nie je chlebom, hoci ho tak chuťou vníma, ale že to je telo Krista a že zdanlivé víno, nie je vínom, hoci sa tak zmyslom javí."
Slovné spojenia "mal by byť" a "zdanlivé víno, chlieb", iba naznačuje, že je to želanie človeka, nie fakt, ktorý sa udial pri poslednej večeri. Apoštoli nikde nehovoria o tom, žeby pri nej vtedy jedli Krista. Naopak v skutkoch čítame, že prvotní kresťania jedávali a lámali tento chlieb po domoch s radosťou a ďakovaním, nie v chrámoch (a pri tom mohli!) pri vykonávaní ďalšej a ďalšej obety. Konali tak na Pamiatku, ktorú ustanovil Pán Ježíš.
Skutky 2:46 A každodenne zotrvávajúc jednomyseľne v chráme a lámuc chlieb po domoch brali pokrm v plesaní a v prostote srdca, 47 chválili Boha a mali milosť u všetkého ľudu. A Pán pridával cirkvi zachránených každý deň.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|