Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Telo Kristovo a transsubstanciácia
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Práca Ducha Svätého Téma Next Topic: Eucharistia - skutocne Telo a Krv?
Strana: z 4

pavelba

Stav: offline

Odoslaný - 05 jún 2006 :  12:45:56  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Dobre Aleško. Nechápem, ako sa môže oplátka premeniť na telo Kristovo. Môžeš mi to vysvetliť? Skús tak normálne, vysvetlenie v Katechizme KC som čítal niekoľkokrát, tak skús nepoužívať podobnú rétoriku ako "tajomstvo", konsekrácia (vysvätenie).

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora 

Ales

Odoslaný - 05 jún 2006 :  12:51:52  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to odo mna neziadaj pouzivat take pojmy.

ale zacnem pouzivat Bibliu, mozem?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  13:03:04  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Iste... budem len rád.

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 05 jún 2006 :  13:07:17  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
takze v prvom rade sa pozrieme na tieto verse. NZ, slova Pana Ježiša:
Jn 6 hlavne od verša 26.
Ten verš ktorý ma hlavne zaujíma je verš 53.

čiže požiadavka Pána Ježiša. Vieš mi vysvetliť čo si ty predstavuješ ako by si naplnil tieto slová?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  13:27:45  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Vieš mi vysvetliť čo si ty predstavuješ ako by si naplnil tieto slová?

To, že sa prehlásil za chlieb života, ktorý zostúpil z nebies a to, že upozornil nato, že kdo nebude "Jeho" sťa chlieb jesť, nie je ničím iným ako Jeho prijímať, sýtiť sa ním. Porovnanie a použitie chleba v jeho výrokoch, naznačuje nielen frekvenciu, (veď to bola strava každodenná), ale i dôležitosť prijímania Jeho samotného. Porovnanie s mannou, ktorá padala z neba, ľudia ju jedli a predsa zomreli, je len ďalším poukazom na to, že obyč. chlieb nasytí iba telo, kým On nasytí i ducha. Nejde o nič menej a ani viac, ako o to, aby si Bol v Kristu a On v Tebe.

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 05 jún 2006 :  13:44:30  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ale konkretne: ako sa ja, 2000 rokov po kristovi môžem najesť Krista?

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:27:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: ale konkretne: ako sa ja, 2000 rokov po kristovi môžem najesť Krista?

Konkrétne: Tak že sa nasýtiš Jeho prísľubami, že sa spoliehaš na Jeho zasľúbenia, učenie tak, že žiješ s Ním. Nepočul si nikdy o tom, že Ťa Kristus napĺňa? Všetkým čo potrebuješ!

Hádam mi chceš povedať, že sa naješ kúsku oplatky a už nepociťuješ hlad?

To nemá s nasýtením žalúdka vôbec nič spoločné. Ak však pocítiš duševný hlad po istotách, môžeš sa nasýtiť nielen Božím Slovom, ale i Milosťou, ktorú ponúka Ježíš. O tom hovorí Kristus i Pavel, keď prehlasuje:

Ján 15:4  Zostaňte vo mne a ja vo vás;
Ján 17:23 ja v nich a ty vo mne, aby boli dokonalí v jedno, aby svet vedel, že si ma ty poslal, a že si ich miloval ako si mňa miloval.
Galatským 1:15 Ale keď sa zaľúbilo Bohu, ktorý ma oddelil od života mojej matky a povolal svojou milosťou,
16  zjaviť vo mne svojeho Syna
Galatským 2:20 S Kristom spolu ukrižovaný som a žijem už nie ja, ale žije vo mne Kristus, a to, čo teraz žijem v tele, vo viere Syna Božieho žijem, ktorý si ma zamiloval a vydal sám seba za mňa.

<°)))))><(

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:40:55  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Inu ja by som to zostrucnil, my katolici Jezisovi verime, vieme ze je schpny robit akekolvek fantasticke zazraky, a ked teda zdvihne chlieb a hovori: toto je moje telo..., proste verime mu.

A nie len katolici. Je to zaujimave no eucharistiu rovnako chapu a uznavaju azda vsetky najstarsie krestanske cirkvi, len tie najnovsie sa toho zriekli.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:48:22  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Uhm.. tak potom i pred dvermi na kostole si musíte kľakať, lebo Pán Ježíš povedal:

Ján 10:9  Ja som dvere. Ak niekto vojde cezo mňa, bude zachránený, a vojde aj vyjde i pašu najde.

Akú pašu to mal na mysli? Žeby oplátku, či živý chlieb? Žeby bol z dreva i s pántami?

<°)))))><(

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:52:17  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Takže jednomu veríte a druhému nie? Veď ako si práve poznamenal, dokáže robiť zázraky! (O čom vôbec nepochybujem!)

<°)))))><(

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:57:05  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Sice si pri v chadzani do kostola skutocne aj klakame, ale nie koli dveram

On je dvere i cesta a prava a zivot, ale On sam je dvere i cesta, no nie kazde dvere co vidime su On

On neukazal na dvere a nepovedal, hla to som ja. Takze ziadne dvere co v reale vidime nemozeme pokladat za Jezisa.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:59:05  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Cit: ale konkretne: ako sa ja, 2000 rokov po kristovi môžem najesť Krista?

Konkrétne: Tak že sa nasýtiš Jeho prísľubami, že sa spoliehaš na Jeho zasľúbenia, učenie tak, že žiješ s Ním. Nepočul si nikdy o tom, že Ťa Kristus napĺňa? Všetkým čo potrebuješ!

Hádam mi chceš povedať, že sa naješ kúsku oplatky a už nepociťuješ hlad?

To nemá s nasýtením žalúdka vôbec nič spoločné. Ak však pocítiš duševný hlad po istotách, môžeš sa nasýtiť nielen Božím Slovom, ale i Milosťou, ktorú ponúka Ježíš. O tom hovorí Kristus i Pavel, keď prehlasuje:

pavol, este raz ta poprosim, teraz slusnym sposobom: pred premenenim je to oplatka, po premeneni to uz je Telo Kristovo. vyjadruj sa prosim uctivejsie - ked uz nie z ucty ku mne, tak uz aspon z ucty ku Kristovi. Ked aj ty neveris, ale aspon respektuj moj nazor a nazor katolikov.

Mas pravdu, fyzicky ma Eucharistie nemusi nakrmit. Myslim si ze o to ani Jezisovi neslo. Prakticky povedane, dobre si mieril ze sa jedna hlavne o duchovnu rovinu.

Akym sposobom mozem prijmut Krista? Je to len citanim? Pocuvanim? Len modlenim?

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  16:59:14  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
On neukazal na dvere a nepovedal, hla to som ja. Takze ziadne dvere co v reale vidime nemozeme pokladat za Jezisa. Ale pri chlebe to uz spravil ! Smaozrejme pri tom konkretnom chlebe.

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:10:51  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Aleško
Cit: Akym sposobom mozem prijmut Krista? Je to len citanim? Pocuvanim? Len modlenim?
Opäť si odignoroval to, čo som napísal, a to som ešte dal boldom a červeným!
Nikoho neurážam, zatiaľ si mi nevysvetlil, ako sa prejaví to premenenie a načo je to vôbec dobré.

To: Pierre
Cit: Ale pri chlebe to uz spravil ! Smaozrejme pri tom konkretnom chlebe.

Fajn, a premenil sa na neho, keď ho držal v rukách?

<°)))))><(

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:18:02  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
"Fajn, a premenil sa na neho, keď ho držal v rukách?"

- Nebolo to vidiet, ale ked to povedal, tak mu verime, spravil aj ovela vacsie zazraky, preto nemame dovod mu neverit.

A vieme i to ze robil zazraky viditelne aj neviditelne, toto je teda pre nas evidentne jeden z tych neviditelnych.

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:23:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
A nikdy Ťa nenapadlo (nerozmýšlal si nad tým) načo sú tam tie slová o tom, že:

Toto je moje telo, ktoré sa za vás dáva; to čiňte na moju pamiatku.

<°)))))><(

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:26:08  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
No mame to cinit na jeho pamiatku, tym sa vsak nijako nespochybnuje ze je to jeho telo presne tak ako hovori.

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:27:43  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Teda apostolom dal prikaz i moc aby to cinili.

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:50:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit:tym sa vsak nijako nespochybnuje ze je to jeho telo presne tak ako hovori.

Nejde mi spochybnenie Jeho slov. Ide mi o to, že Vy si na ich základe predstavujete, že jete samotného Krista a tým sa (ak som to dobre pochopil) očisťujete a konáte Jeho vôlu.

Naopak normálny kresťan vie, že Kristus nemal v úmysle aby sme pojedali Jeho fyzické telo, ani aby sme pili jeho fyzickú krv. (Čo ani Vy nerobíte u laikov, teda odopierate im časť príkazu samotného Boha).

Jedením a pitím si máme Krista pripomínať tak, že tento úkon činíme na Jeho Pamiatku, presne tak ako to nariadil! Máme Jeho telo symbolicky prijímať "ako chlieb a víno", telo a krv. Obidve veci (chlieb a víno) sú prirovnané k telu a krvi, to ako vie každé dieťa, nefunguje ak nie je spoločne.

Príkaz na lámanie chleba a slová o tom, že toto je moje telo, má veľmi úzku súvislosť práve so spomínanými veršami Aleškom. CHlieb a víno, boli základnými potravinami, bez ktorých život nebol možný. Preto to prirovnanie. On dal svoje telo a život za nás, bez jeho života, nemá nikto život. Máme si to pripomínať, nie Ho premieňať. Ak by išlo o premieňanie v časovo - vzdialenejšej budúcnosti, bol by to jasne uviedol.
Transsubstanciácia je založená na nedokonalom vysvetlení si spomenutých veršov, čo by som nemal za zlé ľuďom tej doby (prvé storočie). Ako však vidieť v Písmach, existovali kresťania ktorí správne pochopili význam Pripomínania si Pánovej Večere. Až neskôr z nej vznikla táto nebiblická praktika! Transsubstanciácia, čiže premieňanie bola pevne zavedená a odobrená až na IV. Lateránskom koncile v roku 1215, ako odpoveď na protest dómskeho kňaza Berengára z Toursu, ktorý popieral fyzickú prítomnosť Krista v eucharistickej oplátke a žiadal návrat k zvykom prvotnej cirkvi!

Skutky 2:46  A každodenne zotrvávajúc jednomyseľne v chráme a lámuc chlieb po domoch brali pokrm v plesaní a v prostote srdca,
47  chválili Boha a mali milosť u všetkého ľudu. A Pán pridával cirkvi zachránených každý deň.

Ďakujte, jedzte a pite, v žiadnom prípade nezanemá "Posväcujte a premieňajte"!

<°)))))><(

Vlkodlak

Odoslaný - 05 jún 2006 :  17:56:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Paly, ja velmi vasim mudrovackam nerozumiem, preto ponukam svoju, vlciu(rozumej jednoduchu - nieco ako sedliacky rozum) viziu.
Ked sa protestanti oddelili od RKC a ked boli nasledne zaradom poexkomunikovani, nebolo zrazu medzi nasledovnikmi Kalvina ci Lutera kompetentnych person, co by mohli vykonavat platne obetu. Samozrejme, lidri vedeli, ze nemaju kompetencie (podla Kanonu RKC a podla vtedy platneho ucenia Cirkvi) platnych kanzov a bol pruser. Pretoze veriaci v novej cirkvach sa pravom citili ukrivdeni, ze ked boli v katolickom kostole, i k spovedi mohli ist, i k prijimaniu a teraz nic. Naco potom takeho farara co nic nevie. Ani spovedat, ani birmovat ani prijimanie pripravit. A este potmehud i faru i Maru. Preto vasi dali hlavy dokopy a prisli na to, ze sviatosti, to su len vymysel RKC. Pobalamutili ludi a bol pokoj. Ti sa zisli v budove, pospievali, pekne pohovorili a sli domov. Zrazu zistili, ze uz im nic nechyba.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 05 jún 2006 :  18:03:53  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Lcko
Cit: co by mohli vykonavat platne obetu.

No konečne aspoň jeden katolík priznal, že pri eucharistii prichádza k znovuobetovaniu Krista, ergo Jeho obeť nebola dostatočná a treba Ho križovať znova a znova pri každej omši... To ale znamená jasné popretie DOSTATOČNEJ KRISTOVEJ OBETE na kríži Golgoty!

Cit: Preto vasi dali hlavy dokopy a prisli na to, ze sviatosti, to su len vymysel RKC. Pobalamutili ludi a bol pokoj. Ti sa zisli v budove, pospievali, pekne pohovorili a sli domov. Zrazu zistili, ze uz im nic nechyba.

Neviem či "Vaši, naši, niekto iný", kresťan ako som ja sa nehlási k protestantom ani k nikomu inému, ale k Písmu, prvotnej Cirkvi, skutočnej Cirkvi Kristovej. To že sa niekomu nepáči systém tej či onej cirkvi, ešte neznamená, že má nejaké nové poznanie a pravdu! Jedine návrat ku Kristovi a pôvodným nasledovníkom Krista, tak ako to praktizovala prvotná cirkev, je posunom späť k PRAVDE a skutočnej spasiteľnej viere!

<°)))))><(

Pierre

Odoslaný - 05 jún 2006 :  20:00:05  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Ja len tolko, tie Jezisove slova ked to hovori su az moc jednoznacne a tvrdo rázne vo vsetkych evanieliach.

Kristove slova su jasne:
nepovedal "toto je symbol mojho tala", ale priamo toto je moje telo!

Marcelllooo

Odoslaný - 06 jún 2006 :  00:20:29  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Akú pašu to mal na mysli? Žeby oplátku, či živý chlieb? Žeby bol z dreva i s pántami?

Chapem kam mieris - ak je Kristus strava, potom ho enzymy rozlozia a cast je pouzita v metabolizme cloveka a cast je vykakana...

Ale to ma i dalsie rozmery - Vezmite a jedze, toto je moje telo, ktore sa za vas vydava. Potom vzal kalich a vravel pite, toto je moja krv. To znaci, ze prijimanim chleba (oplatky) a vina prijimame Kristovo telo a krv.

Dalej, ak sa budeme pridrzat tvojho vylucnbe duchovneho konceptu, stracaju opodstyatnenie aj tvoje vyhrady voci RKC, ze neoiju vino. Sak naco, ked je to, podobne ako v pripade obradneho kupania nemluvniat, len zbytocny teater.

PavelBA, mas tu nejake nekonzistencie.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 06 jún 2006 :  00:24:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Máme Jeho telo symbolicky prijímať "ako chlieb a víno", telo a krv. Obidve veci (chlieb a víno) sú prirovnané k telu a krvi, to ako vie každé dieťa, nefunguje ak nie je spoločne.

Ajajajajaj - ajaj, PavelBA. Teraz si to zasa raz pekne skonil.

Takze sa jedna iba o symbolizmus? Hovori Kristus v obrazoch? Preco nie potom aj Genezis, ci hocaky zazrak, co je opisany?

quote:
Máme si to pripomínať, nie Ho premieňať.

Aky vyznam ma vecera panova? Je to len pietna spomienka, aku mavame 1.11 na dusicky?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 06 jún 2006 :  00:26:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Paly, ja velmi vasim mudrovackam nerozumiem, preto ponukam svoju, vlciu(rozumej jednoduchu - nieco ako sedliacky rozum) viziu.
Ked sa protestanti oddelili od RKC a ked boli nasledne zaradom poexkomunikovani, nebolo zrazu medzi nasledovnikmi Kalvina ci Lutera kompetentnych person, co by mohli vykonavat platne obetu. Samozrejme, lidri vedeli, ze nemaju kompetencie (podla Kanonu RKC a podla vtedy platneho ucenia Cirkvi) platnych kanzov a bol pruser. Pretoze veriaci v novej cirkvach sa pravom citili ukrivdeni, ze ked boli v katolickom kostole, i k spovedi mohli ist, i k prijimaniu a teraz nic. Naco potom takeho farara co nic nevie. Ani spovedat, ani birmovat ani prijimanie pripravit. A este potmehud i faru i Maru. Preto vasi dali hlavy dokopy a prisli na to, ze sviatosti, to su len vymysel RKC. Pobalamutili ludi a bol pokoj. Ti sa zisli v budove, pospievali, pekne pohovorili a sli domov. Zrazu zistili, ze uz im nic nechyba.

Ajajajajajajaj, Vlcko Tlcko, ty si ale riadny vol.

Uz som ti viacero razy vycital tvoju agresivitu a robim tak znovu.

pavelba

Odoslaný - 06 jún 2006 :  06:13:35  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: GMK
Cit: Takze sa jedna iba o symbolizmus? Hovori Kristus v obrazoch? Preco nie potom aj Genezis, ci hocaky zazrak, co je opisany?

No a ak by som to chcel ešte skomplikovať, otvoril by som pohľad na symboliku jedenia baránka v SZ. Večera Pána, pri ktorej Ježíš symbolicky obetoval svoje telo slovami, toto je moje telo, ktoré sa dáva za Vás. Samozrejme, že to nebolo jeho telo, veď stále stál medzi nimi a nič z Neho nechýbalo, bol to iba predobraz toho, čo malo nasledovať. Súvis s jedením baránka nájdeš v Luk 22:7-16.

Maťo tento pohľad na premieňanie celkom uspokojivo vysvetlil (v intenciách RKC) v zvlášť otvorenej téme(neviem prečo inde, mohol i tu). Na záver dodáva:
Cit: že prijímajúci by mal byť "plne presvedčený, že zdanlivý chlieb, nie je chlebom, hoci ho tak chuťou vníma, ale že to je telo Krista a že zdanlivé víno, nie je vínom, hoci sa tak zmyslom javí."

Slovné spojenia "mal by byť" a "zdanlivé víno, chlieb", iba naznačuje, že je to želanie človeka, nie fakt, ktorý sa udial pri poslednej večeri. Apoštoli nikde nehovoria o tom, žeby pri nej vtedy jedli Krista. Naopak v skutkoch čítame, že prvotní kresťania jedávali a lámali tento chlieb po domoch s radosťou a ďakovaním, nie v chrámoch (a pri tom mohli!) pri vykonávaní ďalšej a ďalšej obety. Konali tak na Pamiatku, ktorú ustanovil Pán Ježíš.

Skutky 2:46 A každodenne zotrvávajúc jednomyseľne v chráme a lámuc chlieb po domoch brali pokrm v plesaní a v prostote srdca,
47 chválili Boha a mali milosť u všetkého ľudu. A Pán pridával cirkvi zachránených každý deň.

<°)))))><(

Strana: z 4 Previous Topic: Práca Ducha Svätého Téma Next Topic: Eucharistia - skutocne Telo a Krv?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06