|
Odoslaný - 15 september 2006 : 12:03:17
|
Este dodatok:
Pre Rad.ek:
quote: Myslím, že běžně polemizujeme a mluvíme o věcech a osobách, které neumíme zcela jednoznačně definovat. A tak zobecňujeme a zobecňujeme, až najdeme neco opakovatelného, zákonitého, v řádu. Potom pro to vymyslíme pojem, a můžeme se pokusit to definovat, popsat zákonitost.
S tým súhlasím, ale nemyslíš že v otázkách o Bohu by sme mali byt predsa dalej, než v elementarnom kladení otázok, ktoré po dlhom usilí niekedy mozno( Ty zrejme zastavas nazor, ze nikdy ) povedu k nasmu dokonanemu poznavaniu predmetu poznania ?
quote: Lidský jazyk neumí Boha vystihnout definicí, vždy bychom ho zkreslili.
Na Tvojej odpovedi ma fascinuje zaujímava kombinácia: pragmatickej definície zložiek poznávacieho procesu ( v tom sa orientuješ s prehladom ) a istej fatálnej ( tzv.kauzalnu predurčenosť, ako istý variant fatálnosti viem pochopiť - potom Ťa ale musím vyzvať: predlož argumenty prosím) premisy, že poznávací proces nie je možné dokonat (v zmysle poznania PODSTATY, nie formy - tie sa neustále menia ... Ja sa ale pýtam na nemennú podstatu Boha - nie jeho formálne prejavy - rozumieš mi? )
A tak furt dostávam ten istý typ odpovede: opis, resp. popis formálných prejavov Boha. To mna, ale nezaujima. To vykuknem z okna a vidim, Ok?
Ja som hlboko presvedcený, ze dokonane (nie zacate, alebo rozbehnute) poznanie Boha, by znemoznilo bohatým vladárom odkazovat sa na Boziu moc v zabijani nevinnych, mafianom verit v svoj uprimný vztah k Bohu, ..., obycajnemu cloviecikovi chodit v nedelu do kostola a cez tyzden okradat blizneho, ... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 25 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 07 január 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 12:32:58
|
Ahoj GMK, aké bolo leto?
quote: Boh je jedna entita a identita. Jezis je osoba, Stvoritel je osoba, duch je osoba.
Dobre, tak to skúsme takto: ja si nemyslím, že BOH, DUCH SVATY a JEZIS su tou istou entitou, či identitou.
Ide o tri rozne komplexy (výraz entita mi nesedí, ak ho použijem pre samostatného DUCHA SV., ale ani s totožnosťou podstaty Boha a Ducha nesúhlasím - riešenie treba hľadať inde ...), ktoré sa nelíšia len identitou ( o tom sa nesporím ), ale aj svojím generačným posunom (teda nutne aj entitou, ak vych. z toho že nie su totozny). Inak povedané: DUCH SVATÝ je z Boha
T.j. Boh je univerzálny (rovnaký pre všetkých), ale Duch Svatý je špeciálny "výtvor (produkt) z dielne Boha" pre jeho budúceho nositeľa.
ahoj |
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 25 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 07 január 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 13:34:33
|
quote: Pôvodne poslal gonadom Ale nemyslíš že v otázkách o Bohu by sme mali byt predsa dalej, než v elementarnom kladení otázok, ktoré po dlhom usilí niekedy mozno( Ty zrejme zastavas nazor, ze nikdy ) povedu k nasmu dokonanemu poznavaniu predmetu poznania ?
Když to řeknu jazykem církve, tak věřím, že v tomto světě porušeném hříchem možná můžeme dokonat poznávání stvořiteského díla (hmoty v časoprostoru), ale nevěřím, že můžeme dokonat poznání Boha v jeho podstatě (vždy tu pro nás bude tajemstvím).
quote: Pôvodne poslal gonadom Lidský jazyk neumí Boha vystihnout definicí, vždy bychom ho zkreslili. Na Tvojej odpovedi ma fascinuje zaujímava kombinácia: pragmatickej definície zložiek poznávacieho procesu ( v tom sa orientuješ s prehladom ) a istej fatálnej ( tzv.kauzalnu predurčenosť, ako istý variant fatálnosti viem pochopiť - potom Ťa ale musím vyzvať: predlož argumenty prosím) premisy, že poznávací proces nie je možné dokonat (v zmysle poznania PODSTATY, nie formy - tie sa neustále menia ... Ja sa ale pýtam na nemennú podstatu Boha - nie jeho formálne prejavy - rozumieš mi? )
Musím se přiznat, že spíš jen tuším, než rozumím, co chceš říct. Chtělo by to u mě alespoň nějaké základy filosofie, které nemám. Pokud mluvím o Bohu vycházím ze své zkušenosti, z běžně používaných pojmů, a z toho co učí (o čem svědčí) církev. Nemám zatím ujasněno, co můžeme o Bohu tvrdit na základě pouhého rozumu (mám mezery ve filosofii). A v některých věcech, které by zřejmě na základě filosofie bylo možné tvrdit, jsem pouze na rovině víry. Takže zkusím nějaké argumenty z mého pohledu: - svět jak ho známe (časoprostor a hmota) není celá skutečnost. - Celá skutečnost obsahuje ještě něco mimo časoprostor a hmotu. - Věřím, že užíváním rozumu na základě zkušenosti jsme schopni tvrdit, že existuje to něco mimo časoprostor a hmotu (minimálně příčina časoprostoru a hmoty – Bůh), ale podstatu tohoto něčeho neumíme ze své nynější pozice vyzkoumat, odhalit. - Poznávání Boha tedy nespočívá v tom, že my odhalujeme jeho podstatu, ale do jaké míry on nás nechá nahlédnout do své podstaty.
quote: Pôvodne poslal gonadom Ja som hlboko presvedcený, ze dokonane (nie zacate, alebo rozbehnute) poznanie Boha, by znemoznilo bohatým vladárom odkazovat sa na Boziu moc v zabijani nevinnych, mafianom verit v svoj uprimný vztah k Bohu, ..., obycajnemu cloviecikovi chodit v nedelu do kostola a cez tyzden okradat blizneho, ...
Já nejsem takový optimista. Všechno to, co píšeš, by možná bylo možné, ale myslím že pouze za cenu odejmutí svobodné vůle člověku. To Bůh zřejmě nechtěl.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 14:06:07
|
gonadom, mozno je chybou uzatvarat Boha do ludskych slov. Lebo vacsinou ludia maju predtsvau ze Boh je akasi energia, alebo duch... Takisto ako pod Pojmom DS si predtsavime trebars nieco ako ducha. Preto mozno prijimas Krista ako osobu lebo vies ze to bol clovek. podla mna je chybou predtsavovat si ze Boh je takou istou postavou ako clovek |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 14:37:10
|
gonadom:
Pre Pierra: ak si so mnou chces vymienat cosi viac, ako urazky (BLUD je vyraz
- OK. Hlboko sa ti ospravedlnujem. A lutujem ako som na teba hned reagoval. Som tu od niektorych uz zvyknuty ze sa hrubo a urazlivo spravaju voci mne a mojej viere. A uz to pomaly cakam od kazdeho co ma iny nazor . Takze ti zatial len slusne oznamujem ze vtedy uvedeny tvoj nazor bol v rozpore s mojim .
K slusnym sa snazim spravat vzdy ako tak slusne, musim si zapamatat ze Ty patris k tym slusnym .
Ahoj |
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 19:34:44
|
quote: Pôvodne poslal gonadom potom Ťa ale musím vyzvať: predlož argumenty prosím) premisy, že poznávací proces nie je možné dokonat
Hovori sa mu Godelova veta o neuplnosti: http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del's_incompleteness_theorem
quote: Ja som hlboko presvedcený, ze dokonane (nie zacate, alebo rozbehnute) poznanie Boha, by znemoznilo bohatým vladárom odkazovat sa na Boziu moc v zabijani nevinnych, mafianom verit v svoj uprimný vztah k Bohu, ..., obycajnemu cloviecikovi chodit v nedelu do kostola a cez tyzden okradat blizneho, ...
Suhlasim. Poznanie Boha sa vsak deje na emocionalnj a prezitkovej rovine. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 19:36:30
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
gonadom:
Pre Pierra: ak si so mnou chces vymienat cosi viac, ako urazky (BLUD je vyraz
- OK. Hlboko sa ti ospravedlnujem. A lutujem ako som na teba hned reagoval. Som tu od niektorych uz zvyknuty ze sa hrubo a urazlivo spravaju voci mne a mojej viere. A uz to pomaly cakam od kazdeho co ma iny nazor . Takze ti zatial len slusne oznamujem ze vtedy uvedeny tvoj nazor bol v rozpore s mojim .
K slusnym sa snazim spravat vzdy ako tak slusne, musim si zapamatat ze Ty patris k tym slusnym .
Ahoj
Ty si iny vypatlanec, tusim, z tohoto foru uz. Nemal by si uvazovat o abstinencii? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 19:40:47
|
quote: Pôvodne poslal gonadom
Ahoj GMK, aké bolo leto?
Celkom fajn. Aj ked rozbity hrncek uz nikdy nebude ako predtym a pukliny s lepom vzdy ostanu badatelne.
quote: Dobre, tak to skúsme takto: ja si nemyslím, že BOH, DUCH SVATY a JEZIS su tou istou entitou, či identitou.
No a?
quote: Ide o tri rozne komplexy (výraz entita mi nesedí, ak ho použijem pre samostatného DUCHA SV., ale ani s totožnosťou podstaty Boha a Ducha nesúhlasím - riešenie treba hľadať inde ...), ktoré sa nelíšia len identitou ( o tom sa nesporím ), ale aj svojím generačným posunom (teda nutne aj entitou, ak vych. z toho že nie su totozny). [b]Inak povedané: DUCH SVATÝ je z Boha
Pises dlho a nudne.
Nie je novinkou, ze ja, v tomto ohlade, pripodobnujem Boha k normovanej baze nD priestoru. Myslim, ze s tym si uz oboznameny.
Len doplnim model o vysvetlenie: Lej baza ako celok je kompletna a plna, hoci jej sucasti mozu byt osve a existuje aj osve, patria vsak nerozlucne k sebe.
quote: T.j. Boh je univerzálny (rovnaký pre všetkých), ale Duch Svatý je špeciálny "výtvor (produkt) z dielne Boha" pre jeho budúceho nositeľa.
No a? Co dalej. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 september 2006 : 19:44:06
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek - Celá skutečnost obsahuje ještě něco mimo časoprostor a hmotu.
Len pripomeniem, ze casopriestor a hmota su spojene nadoby - jedno bez druheho je nezmysel. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2006 : 15:00:03
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal gonadom [quote]Ja som hlboko presvedcený, ze dokonane (nie zacate, alebo rozbehnute) poznanie Boha, by znemoznilo bohatým vladárom odkazovat sa na Boziu moc v zabijani nevinnych, mafianom verit v svoj uprimný vztah k Bohu, ..., obycajnemu cloviecikovi chodit v nedelu do kostola a cez tyzden okradat blizneho, ...
Suhlasim. Poznanie Boha sa vsak deje na emocionalnj a prezitkovej rovine.
Poznať Boha môže len znovuzrodený človek. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2006 : 15:19:59
|
nesuhlasim. lebo za Jezisom chodili chori ludia a ti boli kolkorazy aj hriesni. a aj dnes, nachadzaju prave ti "hriesnici" - ti ktori si to priznaju ze su hriesnici. a nemusi to byt prave po krste. aj obrateneie neveriaceho je vysledkom cinnosti Boha, takze to by som tak naplno netvrdil. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2006 : 16:00:14
|
A akým "zmyslom" môže teda neobrátený človek poznať Boha? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2006 : 16:18:28
|
pardon az teraz som si vsimol "poznat" a nie "spoznat". ale kazdopadne cez svedomie. okrem ineho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 10:13:22
|
Skor by som to rozlíšila odobne ako u ľudí - poznať niekoho z videnia a poznať niekoho tak, že máš s ním vzťah. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 12:35:47
|
quote: Pôvodne poslal gonadom
Okrem Toho, casto som castovany od jedinych pravovernych, ze veriaci hovori inac. Ja kladiem otazky, davam sa cely do odpovedi ... myslim ze to je uprimny postoj, a zda sa mi ECHTovne krestansky. Co nemozem povedat o cloveku, ktory na prvom stretnuti s neznamym (myslim, ze by sme ich mali a´priori milovat, a milovaných predsa neuražame, ci nie? ), ho uráža.
LOL ten je tu nový.
Ale zabŕdol si do témy, ktorú popotiahnem ďalej. Nebudem sa tu rozpisovať, aký nezmysel je trojjediný Boh. Ale povšimnem si vaše správanie sa.
Gonadom má svoj názor na celú vec. Je to jeho presvedčenie, ku ktorému (keďže nie je oficiálne) evidentne prišiel sám. Je to ukážkový príklad úprimne veriaceho, ktorý chce pochopiť svoju vieru a rozmýšľa nad ňou.
Na strane druhej stoja ľudia ako je Pierre, ktorí sa považujú za "pravoverných", hľadia na ostatných povýšenecky, ba priam ukážkovo podľa Biblie (farizej sa modlí v chráme). Nevedia, prečo veria v to, alebo ono. Ak by sa narodili inde, boli by rovnako pravoerní trebárs Alahovi. Ako ľudské papagáje opakujú to, čo im niekto iný nadiktoval. A akýkoľvek prejav samostatného uvažovania (nad vierou), okamžite zahdzujú a potláčajú, presne tak, ako to robia tí, od ktorých získali náboženské vzdelanie.
Godadom chcel normálne diskutovať o viere. Síce svojej, ale o viere. Jeho príspevok nebol nijako urážlivý a ani sa nesnažil nič z výmyslov katolíckych silou mocou vyvrátiť. A čo sa mu dostalo od prvého príspevku v reakcii na jeho názor od Pierra?
Ach jo, Pierre. Si ty ale úbožiak. Ideál katolíka. |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 12:43:12
|
morphee, obdivujem mata ze si dal zavazok nereagovat emocionalne... ja by som to teraz tak potreboval ako sol aby som ti moc expresivne nepovedal ze si vtipna az moc. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 12:48:47
|
quote: Pôvodne poslal alesko
morphee, obdivujem mata ze si dal zavazok nereagovat emocionalne... ja by som to teraz tak potreboval ako sol aby som ti moc expresivne nepovedal ze si vtipna az moc.
Veď si pokojne uľav. Aj tak pôjdeš ku spovedi a budeš znova čistý. |
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 12:54:25
|
ja na spoved nemozem takze tak lahko sa ma nezbavis. resp. ja tak spoved nevyuzivam aby som si mohol beztrestne robit co sa mi zachce. mozno taki ludia su ale nie je to spravne ze totak robia |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 12:57:41
|
quote: Pôvodne poslal alesko
ja na spoved nemozem takze tak lahko sa ma nezbavis.
Keď sa potrebujem zbaviť teba, alebo hocikoho z tohto fóra, tak sem jednoducho za čas neprídem. |
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:02:53
|
tha ako chces.... ale nie.... len ked uz tu si, tak skus jemnejsie niekedy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:09:58
|
Jemnejšie neviem. |
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:21:38
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Godadom chcel normálne diskutovať o viere. Síce svojej, ale o viere. Jeho príspevok nebol nijako urážlivý
Souhlas. Kdybys četla diskusi i dál, pochopil to už i Pierre. Od tebe je to podobné, když teď útočíš na Pierra. Nic k věci, jen emoce.
quote: Pôvodne poslal Morphee a ani sa nesnažil nič z výmyslov katolíckych silou mocou vyvrátiť.
Jak víš, že to, co učí katolická církev, jsou výmysly? Musím se ohradit - jen tomu věříš. Katolická církev to, co učí jako dogmata, nedokazuje. Jsou to definované části zjevení, které přijala od Krista, kterému věří. Můžeš tomu nevěřit, můžeš to odmítat, můžeš si vymýšlet své pravdy víry (a taky to myslím děláš), ale to je tak asi všechno.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:22:10
|
tak si zober detske struhatko a tam to ostruhaj a potom pis oki?
p.s. A mrkvicku nastryuhat neces? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:23:43
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
Jemnejšie neviem.
Měníš se, zdá se mi. Podle toho, co už jsem od tebe četl, bývala jsi jemnější. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:42:25
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek
quote: Pôvodne poslal Morphee
Jemnejšie neviem.
Měníš se, zdá se mi. Podle toho, co už jsem od tebe četl, bývala jsi jemnější.
Samozrejme, že sa mením. A okrem toho sa prispôsobujem tunajším móresom. Ale teraz vážne. Keď som bola prvýkrát na diskusii katolíckej (to som bola ešte čiastočne veriaca), bola som podobne vyvalená ako Gonadom. |
|
|
|
|
|
|
|