|
Odoslaný - 12 august 2005 : 10:30:12
|
quote: Pôvodne poslal veritas Zase jeden z krásnych bombastických objavov... A pravda je úplne inde... (Čo ak Irenej tento (alebo, podľa mňa úplne nejaký iný nevhodný text) spis nazval iba ako expresívne "judášov spis" v zmysle, že je to podvod, zdradcovský...) Ale dnešný svet chce senzácie, tak prečo nespojiť 3 úplne protirečiace si veci do jedného celku... Veď o čom by sa písalo...? O uhorkách?
este dodatok :
Študent František R. z Nových Zámkov sa nás spýtal, či jestvuje Evanjelium podľa Filipa, Evanjelium podľa Petra a Evanjelium podľa Judáša. Doc. Anton Tyrol z Katolíckeho biblického diela vo Svite odpovedal:
http://www.katnoviny.sk/Kn_2005/28_2005/listaren.htm |
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 12:24:13
|
quote: Pôvodne poslal Milan
quote: Pôvodne poslal veritas Zase jeden z krásnych bombastických objavov... A pravda je úplne inde... (Čo ak Irenej tento (alebo, podľa mňa úplne nejaký iný nevhodný text) spis nazval iba ako expresívne "judášov spis" v zmysle, že je to podvod, zdradcovský...) Ale dnešný svet chce senzácie, tak prečo nespojiť 3 úplne protirečiace si veci do jedného celku... Veď o čom by sa písalo...? O uhorkách?
este dodatok :
Študent František R. z Nových Zámkov sa nás spýtal, či jestvuje Evanjelium podľa Filipa, Evanjelium podľa Petra a Evanjelium podľa Judáša. Doc. Anton Tyrol z Katolíckeho biblického diela vo Svite odpovedal:
http://www.katnoviny.sk/Kn_2005/28_2005/listaren.htm
Vieš Milan, kým tu prítomným veriacim cirkevná autorita nenadiktuje v katechizme, ako sa majú k daným evanjeliám postaviť, budú brať za svoju kresťanskú povinnosť odsudzovať ich ako ich odsúdili na koncile pred 1700 rokmi (bez akejkoľvek hlbšej štúdie). Historici môžu ísť s ich fundovanými štúdiami o pravosti a veku dokumentov do péčka, pokiaľ v katechizme nie je jasne napísané, že sa jedná o Duchom Svätým zjavené pravdy. |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 12:29:24
|
Morphee, práveže apokryfy študujú odborníci - exegéti, teológovia, historici... Ale dokiaľ nebudú úplne preštudované, nemôže sa (nedá sa) zaujať jednoznačné stanovisko...
Ja si s radosťou prečítam aj apokryf. Ale neberiem ho ako smerodajný, pokiaľ ho múdrejší odo mňa nepreštudujú a aj mne ho nevysvetlia tak, aby som mu chápal...
Ja sa necítim byť tým, ktorý by z apokryfov vedel niečo vyčítať... Ja sa tomu nerozumie, a preto počkám, kým naozajstní odborníci niečo vyskúmajú a potom to aj odborne na ptričných miestach obhája... Teda veriť amatérskym stránkam a ich výkladom je pod moju úroveň - lebo by som tým len šliapal po odbornej (a pomalej) dôkladnej práci vedcov. |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 12:36:45
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Morphee, práveže apokryfy študujú odborníci - exegéti, teológovia, historici... Ale dokiaľ nebudú úplne preštudované, nemôže sa (nedá sa) zaujať jednoznačné stanovisko...
Ja si s radosťou prečítam aj apokryf. Ale neberiem ho ako smerodajný, pokiaľ ho múdrejší odo mňa nepreštudujú a aj mne ho nevysvetlia tak, aby som mu chápal...
Ja sa necítim byť tým, ktorý by z apokryfov vedel niečo vyčítať... Ja sa tomu nerozumie, a preto počkám, kým naozajstní odborníci niečo vyskúmajú a potom to aj odborne na ptričných miestach obhája... Teda veriť amatérskym stránkam a ich výkladom je pod moju úroveň - lebo by som tým len šliapal po odbornej (a pomalej) dôkladnej práci vedcov.
Ako odborne sú obhájené kánonické spisy NZ??? |
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 15:09:11
|
quote: Pôvodne poslal Morphee Vieš Milan, kým tu prítomným veriacim cirkevná autorita nenadiktuje v katechizme, ako sa majú k daným evanjeliám postaviť, budú brať za svoju kresťanskú povinnosť odsudzovať ich ako ich odsúdili na koncile pred 1700 rokmi (bez akejkoľvek hlbšej štúdie). Historici môžu ísť s ich fundovanými štúdiami o pravosti a veku dokumentov do péčka, pokiaľ v katechizme nie je jasne napísané, že sa jedná o Duchom Svätým zjavené pravdy.
Vies Morphee, preco mam verit tebe, ked mam pocit ze si posadnuta Egyptom a za vsetkym vidis Athona ? Preco by som mal verit vsetkym samozvanym internetovzm odbornikom ? Preco by som sa nemal s doverou obratit na Ucitelsky urad Cirkvy, ked som dosial nebol ani raz sklamany. |
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 15:13:36
|
Ved to je jasne vlcko, lebo Morphee vo svojej nekonecnej mudrosti a rozhladenosti tak povedala. A bodka, Ty si zadubeny a kym to nebudes mat v katechizme, tak nicomu neuveris. Tak co skaces? |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 15:26:45
|
Dobre teda, tak mi ozrejmite ako sa v 3. a 4. stor. selektovali spisy + ako inak sú doložené kánonické oproti nekánonickým. Čítali ste Filipove evanjelium? |
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2005 : 20:23:20
|
To: Morphee
Cit: Čítali ste Filipove evanjelium?
Dnes som ho prelúskal, a ak Ho porovnám zo všetkými štyrmi kanonizovanými Evanejeliami, je mi docela jasné, prečo ho nezaradili medzi nich. Svojou výpovednou hodnotou je na tom o 80 percent horšie. Uvedený text, ktorý si odporúčala občas nemá hlavy a päty.
Ešte uvediem jednu časť, ktorú by som prosil minimálne z Tvojej strany vysvetliť.
Cit: 12Někteří praví, že Marie počala ze Svatého ducha. Mýlí se. Nevědí, co říkají. Kdy se stalo, aby žena otěhotněla z ženy? Marie je panna, kterou žádná mocnost nepošpinila. Je prokletím pro židy, totiž pro apoštoly a žáky apoštolů. Tato panna, kterou žádná mocnost nepošpinila, (se zjevila), aby mocnosti pošpinily samy sebe. A Pán by neříkal: “Můj Otče, který jsi v nebi”, kdyby neměl ještě jiného otce. Říkal by jen: “Můj Otče”. Pán řekl učedníkům: (…) z každého domu (…) vneste do domu Otce, ale neberte nic v domě Otce, ani nic neodnášejte pryč.
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2005 : 00:11:28
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
To: Morphee
Cit: Čítali ste Filipove evanjelium?
Dnes som ho prelúskal, a ak Ho porovnám zo všetkými štyrmi kanonizovanými Evanejeliami, je mi docela jasné, prečo ho nezaradili medzi nich. Svojou výpovednou hodnotou je na tom o 80 percent horšie. Uvedený text, ktorý si odporúčala občas nemá hlavy a päty.
Ešte uvediem jednu časť, ktorú by som prosil minimálne z Tvojej strany vysvetliť.
Cit: 12Někteří praví, že Marie počala ze Svatého ducha. Mýlí se. Nevědí, co říkají. Kdy se stalo, aby žena otěhotněla z ženy? Marie je panna, kterou žádná mocnost nepošpinila. Je prokletím pro židy, totiž pro apoštoly a žáky apoštolů. Tato panna, kterou žádná mocnost nepošpinila, (se zjevila), aby mocnosti pošpinily samy sebe. A Pán by neříkal: “Můj Otče, který jsi v nebi”, kdyby neměl ještě jiného otce. Říkal by jen: “Můj Otče”. Pán řekl učedníkům: (…) z každého domu (…) vneste do domu Otce, ale neberte nic v domě Otce, ani nic neodnášejte pryč.
Duch Svätý nemôže oplodniť ženu. Duch Svätý je poznanie, nie semeno Boha. Mária bola panna - symbol čistej ženy - nie ženy s nepretrhnutou panenskou blanou. |
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2005 : 07:37:20
|
To: Morphee Cit:Duch Svätý nemôže oplodniť ženu. Duch Svätý je poznanie, nie semeno Boha.
Poznáš pojem "trojjedinosť" a Jeho význam? Keďže Boh Otec, Boh Syn a Duch Svätý sú jedno, prináležia im všetky vlastnosti, ktoré Písmo opisuje. Teda nie je pre Boha Stvoriteľa nemožné skrze Ducha Svätého stvoriť nový život v tele ženy.
1 Ján 5:7 Pretože traja sú, ktorí svedčia na nebi: Otec, Slovo a Svätý Duch. A tí traja sú jedno.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2005 : 19:29:30
|
Áno a práve preto takých ako si ty označuje gnostický autor evanjelia "Nevědí, co říkají."
Okrem toho, kánonické dokumenty nemajú hlavu ani pätu rovnako ako tie nekánonocké. Ide o to, že tie časti, ktorým ich prekladatelia nerozumeli boli vypustené, inde bolo niečo doplnené, aby všetko sedelo. To, že ty sa nazdávaš, že "Keďže Boh Otec, Boh Syn a Duch Svätý sú jedno, prináležia im všetky vlastnosti, ktoré Písmo opisuje. Teda nie je pre Boha Stvoriteľa nemožné skrze Ducha Svätého stvoriť nový život v tele ženy" je iba výsledkom náuky, ktorá ti bola daná a ktorú si prijal.
Lenže ak by ti táto náuka nebola daná a ty by si ju neprijal, považoval by si to za dokumet, čo nemá hlavu ani pätu.
Vďaka likvidácii gnostikov RKC nemôžeme rozumieť, o čom gnostický autor píše, lebo nám nie sú známe ich myšlienky a náuky. |
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2005 : 23:00:54
|
To: Morphee Cit: Lenže ak by ti táto náuka nebola daná a ty by si ju neprijal, považoval by si to za dokumet, čo nemá hlavu ani pätu.
Mne táto náuka nebola daná. Vyplýva to z učenia Písma. Ukáž mi kde je popretie učenie o trojjedinosti a nevytrhávaj jednotlivé verše.
Jednoducho, dokáž mi Písmom, že Boh nie je trojjediný.
Cit: Okrem toho, kánonické dokumenty nemajú hlavu ani pätu rovnako ako tie nekánonocké.
No, zatiaľ som z Tvojich príspevkov nevybadal, že by si mal serióznu znalosť o tom ako vznikla súčasná podoba Písma. Kto rozhodoval o tom, ktoré knihy patria do Biblie, a ktoré nie. Uvedením apokryfných Evanjelií, zvitkov a písomností, ktoré nemajú priamu inšpirovanosť, overenú svedectvami, či viacerými zdrojmi, si iba dokázal, že sú iba uverejnením názorov súčasníkov, ktorí sa nesnažili interpretovať učenie Krista, ale prejavovali a vyjadrovali iba vlastné myšlienky a do nich montovali vlastnú "múdrosť". Alebo s použitím odvolávky na učenie Krista, do nich vsúvali svoje vlastné myšlienky a "múdrosť".
Takže otázkou ostáva, prečo si uvádzal odkazy na apokryfné Evanjeliá, prečo veríš múdrosti človeka a nie múdrosti Boha. Správaš sa ako tí, ktorí uznávajú apokryfné dokumenty /skryté/ a pseudoepigrafické / tie, ktoré nikdy nemali kanonický status/. Napokon sa dá povedať, že všetci patria do skupiny, ktorá neuznáva dostatočnosť čistého Písma.
Poznám "veriacich", ktorí kľudne skombinujú evolúciu s vierou v Boha, ktorí skombinujú islám s katolicizmom, katolicizmus s pravoslávim, katolicizmus s protestantizmom.... Kresťanstvo je ale o niečom inom!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2005 : 20:37:29
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
1. Mne táto náuka nebola daná. Vyplýva to z učenia Písma. Ukáž mi kde je popretie učenie o trojjedinosti a nevytrhávaj jednotlivé verše.
2. Takže otázkou ostáva, prečo si uvádzal odkazy na apokryfné Evanjeliá, prečo veríš múdrosti človeka a nie múdrosti Boha. Správaš sa ako tí, ktorí uznávajú apokryfné dokumenty /skryté/ a pseudoepigrafické / tie, ktoré nikdy nemali kanonický status/. Napokon sa dá povedať, že všetci patria do skupiny, ktorá neuznáva dostatočnosť čistého Písma.
1. Písmo je enem výber rôznych dokumentov, ktorých boli 100vky. A všetky tieto 100vky sa do 4. stor. n. l. považovali za vhodné. Až na koncile sa rozhodlo o tom, ktorý dokument je a ktorý nie je "inšpirovaný" Duchom. Mohla by si mi teda napísať, podľa akých kritérii prebiehala táto selekcia.
2. Nekánonické dokumenty objavené neskôr, ktoré prekladali ľudia, ktorí nemali záujem o vytvorenie ideológie, sú pre mňa v mnohých ohľadoch vierohodnejšie. |
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2006 : 16:28:49
|
www.katolik.cz - odporucam aj pre nekatolikov.(otazky a odpovede) |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 február 2006 : 08:26:24
|
|
|
Odoslaný - 01 marec 2006 : 13:18:26
|
http://www.reflex.cz/Clanek13569.html
Co vy na to ?
I na tomto priklade(ci je pravdivy ci nie) mozno ilustrovat naivitu vykladacov Biblie pri vynasani radikalnych sudov. Teraz nemyslim toho profesora ...
Zaujimal by ma vas nazor na zmieneny clanok. |
|
|
|
Odoslaný - 01 marec 2006 : 16:15:52
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak Zaujimal by ma vas nazor na zmieneny clanok.
Ze tam nie je nic, co by ma prekvapovalo a takto nejako duchovne zije i GMK.
Aj ked chapem, ze pre niekoho, kto zil v nejakej predstave mozu byt odhalene skutocnosti sokujuce:
• Biblia nie je jedna kniha ale zbornik dvoch zbierok knih. • "Vůbec původní žánr, ve kterém se informace o Ježíšovi uchovávaly, byl jakýsi rozhovor se vzkříšeným Kristem. Šířil se ústně, ale šlo o pevnou, přesně uzavřenou sbírku. Podle dochovaných záznamů z ní vycházel i apoštol Pavel. Když se na žádost věřících vyslovoval k různým problémům, říkal obvykle:"K tomuto mám slovo Páně ..."Ale pak se ho třeba ptali na něco okrajového, například, jestli se mají holky vůbec vdávat, když má být ten konec světa, a on přiznává:"O nevdaných ženách nemám žádné slovo Páně. Ale mám také Ducha svatého, a tak vám řeknu své mínění ..."Z toho plyne, že zdroj byl původně zcela jasný, uzavřený. Pokračováním tohoto žánru byla Sbírka Ježíšových výroků, nedochovala se, ale citace z ní ano. V Nag Hamadí se pak objevila celá další série drobných samostatných textů, v nichž údajně sám Ježíš připomíná apoštolům, co všechno udělal." • "Takže v evangeliích jde spíš o literaturu než o nějaká svědectví apoštolů? O svědectví apoštolů nešlo nikdy. Žádné evangelium, jehož autorem by byl přímo nějaký Ježíšův učedník, neznáme. Nejstarší, Markovo, vzniklo až čtyřicet let po Ježíšově smrti. A teprve ono spolu se Sbírkou Ježíšových výroků posloužilo o deset let později jako předloha Matoušovi a Lukášovi." • "Co považovala za výstižné. A to dělali i evangelisté, ať už uznaní, nebo ne. Obecně můžeme říci, že až na výjimky se do bible dostali ti nejlepší. I jejich texty ovšem - na rozdíl od těch starozákonních - mají zřetelně lidský charakter. Poznamenávají je chyby opisovačů a ve středověku i záměrné dogmatické zákroky." • Historické okolnosti jeho narození jsou také vymyšlené? Mezinárodní delegace mudrců s dary je ryze literární a teologický motiv. Sčítání lidu v těch dobách probíhalo, ale není přesným vodítkem. A konjunkce hvězd teprve ne. Problém je v tom, že lidé na Ježíšovo narození vzpomínali až poté, co se proslavil. A zpětně si řekli, že ta hvězda, kterou viděli jako malí, byla asi kvůli němu. • "Takhle to nemůžete brát. Jejich zprávy nemůžete číst jako prostá sdělení - zásadní je celkový výklad. Tehdy ty texty fungovaly jinak. Tradiční byla řecká historiografie, kdy se narativním způsobem vyprávění vyjadřovaly i významy. Platila zásada, že dobrý historik si může vymyslet i bitvu, která se nikdy neodehrála, jen aby na ní charakterizoval povahu vybraného vojevůdce."
Ukazuje to predovsetkym na neznalost redaktora, ktory nerozozna rozdiel medzi evanjelikom a katolikom a z takehoto "pohanskeho" hladiska je aj cely clanok ladeny - je to autorova snaha 'zcivilnenia' krestanstva.
Sam profesor sa priznava ku skepticizmu.
Ale celkovo to neprekvapuje, bol som dost rozcarovany trendami ECAV, ktore sa stali tiez istou mafiou - ide jej o to, aby bola dobre vnimana svetom a tomuto pripisuje privelky vyznam s prislusnmymi marketingovymi aktivitami. Takymto sa mi javi aj cely clanok. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 11:41:09
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
http://www.reflex.cz/Clanek13569.html Co vy na to ?
Mňa naviac dojalo toto:
....A výkladů přibývá. Od nejstaršího pohledu - že Ježíš musel umřít, aby usmířil nějakou fatální chybu člověka, vinu Adamovu nebo něco podobného - až po veskrze moderní pochopení, že Ježíšův příběh prostě zjevuje, co před Bohem obstojí. Těžko dnes někdo uvěří, že svým utrpením na sebe vzal trest za lidské hříchy. Že před sebou měl obraz Boha, který byl pro něho tak cenný, že se ho nemohl vzdát, ani když mu hrozila smrt? To ano. Že to, co říkal a dělal, učil, staral se o nemocné, má budoucnost a vejde do nového věku tak jako po vzkříšení on sám? To jistě ...
Tuhle změnu asi moc věřících laiků nezaznamenalo. Ti v kostele dodnes slýchají o Ježíši, který vykoupil naše hříchy ...
Měli by ji zahlédnout. Na evangelické fakultě o ní učíme už druhou nebo třetí generaci bohoslovců. Církev je holt strašně veliká, a tudíž hrozně pomalá instituce. V Německu a ve Francii je tohle zpoždění o něco menší. A ve Španělsku zase trochu větší. Do budoucna jsem optimista.
A výkladov pribúda... haha, začínam závidieť katolíkom. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2006 : 14:17:38
|
http://www.saintgerard.com/
sv. Gerard(neviem prelozit do slovenciny) je patron matiek. v slovencine vysla knizka - clovek ktory sa hral s Bomom (alebo podobne)
na tejto stranke ponukaju volnu medailju sv. Gerarda. ale okrem registracie, treba prispiet do forumu, ktore je viacmenej zamenrane na prosby o modlitbu a adopcii. je to v anglictine.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 máj 2006 : 11:56:01
|
http://cistota.hudakcd.sk/ je to o tom, ako žiť pravú lásku, a okrem toho, kto nepočul Pavla Hudáka, tak nech si vypočuje jeho CDčká, tam to tiež nájdete, je to pre všetkých ľudí. |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2006 : 20:54:54
|
Obzvlášť škodlivé je, keď kresťanskí občianski lídri obetujú jednotu viery a schvália rozklad rozumu a zásad prirodzenej etiky, pretože podľahnú prchavým sociálnym trendom a falošným požiadavkám prieskumov verejnej mienky," povedal ostro Benedikt XVI.
berte to ako uputavku na clanok: http://www.sme.sk/c/2887048/Papez-Manzelstva-homosexalov-su-pochabost.html
PS. Tak ci onak, chlapik je ten nas papa. |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2006 : 22:31:18
|
Hej, aj mne sa zacina stale viac pacit. Stavia sa k problemom priamo a jednoznacne (a nie len k tomuto). Myslim, ze sa dockame nejakych pozitivnych zmien. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2006 : 20:43:31
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak PS. Tak ci onak, chlapik je ten nas papa.
A nas papa je zas chlapik... |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 február 2007 : 10:48:49
|
http://www.spovednica.sk
nie je to o spovedani, skor nieco na sposob linky dovery s moznostou verejneho precitania a nasledneho uzivatelskeho pradenia. viacmenej okruhy problemov su: - depresie - riesenie medziludskych vztahov - v mensej miere zdravotne problemy
myslim si ze ak aj neprispeje svojou "spovedou" tak urcite sa da poradit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2007 : 17:47:29
|
Caute, tu je jedna interesantná stránka LINKA ODSTRANENA Niekedy si treba aj preskúšať, či je naša viera skutočne pevná :-) |
Počet príspevkov: 93 ~
Člen od: 24 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 12 november 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|