Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Preco byt krestanom?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Comu veri stehlo? Téma Next Topic: V akom vzťahu je pápež a Ježiš?
Strana: z 3

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 28 marec 2006 :  19:23:03  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Dnes mi polozil tuto otazku moj moslimsky kolega. Kontext je asi taky, ze ked cches od niekoho, aby sa stal, alebo aspon zaujimal o krestanstvo, mal by si mu vediet odpovedt na otazku, preco by sa mal stat krestanom.

Co by ste odpovedali Vy?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

Marcelllooo

Odoslaný - 28 marec 2006 :  20:10:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Dnes mi polozil tuto otazku moj moslimsky kolega. Kontext je asi taky, ze ked cches od niekoho, aby sa stal, alebo aspon zaujimal o krestanstvo, mal by si mu vediet odpovedt na otazku, preco by sa mal stat krestanom.

Co by ste odpovedali Vy?

Ááa_, ide ta na islam lamat, co_? Radsej sa s nim do debaty nepustaj, pasca to je na teba nachystana!

Zaroven to skryuva jednu pascu" hladanie raciopnalneho odovodneniatvojich rmocionalnmych rozhodnuti.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 28 marec 2006 :  23:14:16  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Co by ste odpovedali Vy?

Protože to, co je v křesťanství podstatné, je zjevené přímo Bohem - Ježíšem Kristem, bez lidského prostředníka.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 marec 2006 :  10:45:20  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Temu som rodelil, lebo sa odklonila na uvahy, ako clovek prichadza k nabozenstvu.

Preto pripomnam otazku, ako zdovodnite neveriacemu, preco by sa mal stat krestanom?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 29 marec 2006 :  10:49:47  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
nereba zdovodnovat ale ukaza priklad. lebo ako bolo povedane, zbyocne sa zamoas a mozes zblbnut aj seba.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 29 marec 2006 :  11:20:32  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
tiez si myslim, ze treba skor priklad...osobne svedectvo

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 marec 2006 :  13:35:16  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Cize na tuto otazku mu poviete, pozri sa na mna a uvidis odpoved? Je to naozaj len o tom ako zijes? Poznam moslima, ktory zije to comu veri a je to tiez dobry clovek. Preco by sa teda mal stavat krestanom? Co tym ziska?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 29 marec 2006 :  14:04:51  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to zavisi od situacie. ale vysvetlis mu ze Islam sice tiez ma Jezisa, ale tento Jezis nie je len akymsi mudrym muzom, ale vysvetlis mu v skratke Kredo. a ukazes na rozdiely v islame s krestanstvom - najme extremizmus, samovrazdy(smrt za vieru) a tak.

ale pripravil by som sa potom skor na otazku - preco ked je krestanstvo taketo - preco potom ludia sa tak nespravaju, resp. preco minulost...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stehlo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  14:37:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stehlo  Send stehlo an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: stehlo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: stehlo  Poslať Yahooo! správu pre: stehlo  Pridať stehlo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek
Protože to, co je v křesťanství podstatné, je zjevené přímo Bohem - Ježíšem Kristem, bez lidského prostředníka.

Je možné vysvetliť [mi] takýto nezmysel?

Počet príspevkov: 27  ~  Člen od: 29 marec 2006  ~  Posledná návšteva: 26 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 29 marec 2006 :  14:47:45  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal stehlo

quote:
Pôvodne poslal rad.ek

Je možné vysvetliť [mi] takýto nezmysel?

Křesťané věří, že Ježíš Kristus je pravý Bůh a pravý člověk.
Proč se Ti to zdá jako nesmysl?

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stehlo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  15:09:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stehlo  Send stehlo an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: stehlo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: stehlo  Poslať Yahooo! správu pre: stehlo  Pridať stehlo do zoznamu priateľov

1) Nepýtal som sa, kto v čo verí.

2) Ako to môže byť zjavené bez ľudského prostredníka? (Ježiš bol neviditeľný, nehmotný, nedotknuteľný nič?)

3) Aký to má súvis s pôvodnou otázkou od Mata?

Počet príspevkov: 27  ~  Člen od: 29 marec 2006  ~  Posledná návšteva: 26 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 29 marec 2006 :  16:14:21  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal stehlo

Na co jiného se chceš ptát na katolickém diskusním fóru než na křesťanskou víru?

quote:
Pôvodne poslal stehlo
2) Ako to môže byť zjavené bez ľudského prostredníka? (Ježiš bol neviditeľný, nehmotný, nedotknuteľný nič?)

Ježíš byl viditelný, hmotný, dotknutelný člověk. A byl to také Bůh. V jedné osobě.

quote:
Pôvodne poslal stehlo

Je to moje odpověď na jeho otázku, proč má smysl být křesťanem. Podle mě, pokud je pravda to, co církev učí o Kristu, nemůže už člověk lépe poznat Boha, než skrze něho.

rad.ek

Mato

Odoslaný - 29 marec 2006 :  16:15:51  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Zaujimave, ake tazke je odpovedat na jednoduchu otazku. Uz druhy krat usla diskusia niekam inam a musel som ju delit, ale odpoved som este nedostal. On ten moslim je dost skuseny v diskusiach a zjavne vie, ze na tuto otazku nie je lahke odpovedat a preto ju kladie.

Tak este raz, do tretice vsetko dobre, preco byt krestanom (a nie budhistom, islamistom, hare-krisnistom)?

rad.ek

Odoslaný - 29 marec 2006 :  16:17:42  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Zaujimave, ake tazke je odpovedat na jednoduchu otazku. Uz druhy krat usla diskusia niekam inam a musel som ju delit, ale odpoved som este nedostal. On ten moslim je dost skuseny v diskusiach a zjavne vie, ze na tuto otazku nie je lahke odpovedat a preto ju kladie.

Tak este raz, do tretice vsetko dobre, preco byt krestanom (a nie budhistom, islamistom, hare-krisnistom)?

Proč jít ke kováříčkovi,když můžu ke kováři?

rad.ek

Ales

Odoslaný - 29 marec 2006 :  16:22:08  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ak je dost skuseny v debate, tak uz potom nepotrebuje vediet ale iba potrebuje s tebou diskutovat. tam by som ho radsej miesto debaty ozaj zobral do kostola na omsu, poukazoval mu stranky na internete co vsetko krestania robia a popytal by som sa ci aj moslimovia to dokazu robit.
Moslimovia maju aj Jezisa aj Pannu Mariu - ako mudru zenu a na priklade jej zivota vysvetlil preco sa ona rozhodla byt Matkou Cirkvi.
Popripade ukazal by som ze islam je len nejaka filozoficka zlatanina toho co tu bolo a ze vychadza z krestanstva, kde si to Mohamed vysvetlil po svojom a tam uz skusenosti mas a ak nie posli ho za amerikom, ten mu to hned vysvetli(nemyslim tuto poslednu vetu uplne vazne ale treba sa zamysliet).

Marcelllooo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  16:37:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Cize na tuto otazku mu poviete, pozri sa na mna a uvidis odpoved? Je to naozaj len o tom ako zijes? Poznam moslima, ktory zije to comu veri a je to tiez dobry clovek. Preco by sa teda mal stavat krestanom? Co tym ziska?

PRESNE! A si tam!
A si v tej pasci! A si tam, kde ta chcel mat!

Odhliadnime teraz od takej veci ako spolocnosti so zivym Bohom a suvisiacim stastim, ktore je vsak dosledok snazenia, nie ciel.

Krestanstvo je o dvoch veciach:
- vztah k druhym ludom
- vztah so zivym Bohom

Vztah k druhym ludom moze mat prikladne (a krestansky) vyrieseny aj nekrestan. Zanedbava vsak potom tu druhu zlozku.

Je na nom, ci chce alebo nechce udrziavat vztah so zivym Bohom. Ak nechce, je to jeho rozhodnutie.

Vsimni si taktiez, ze hovorime cely cas o vztahu, teda o niecom, kde hra rolu subjektivno a citovost a navyse aj duchovno. Otazka ucelu a vyhod a racionalneho odovodnenia je preto z principu nespravne polozena. Ci uz z nevedomosti (niekto, kto nema vela skusenosti s touto oblastou) alebo ako astavena pasca zvadzacov a spekulantov.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 29 marec 2006 :  16:51:08  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Je na nom, ci chce alebo nechce udrziavat vztah so zivym Bohom. Ak nechce, je to jeho rozhodnutie.

Takže myslíš, že vztah s živým Bohem nemůže mít nekřesťan?

rad.ek

Marcelllooo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  17:03:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal stehlo

To je chyba. Mal by si ju cim skorej napravit. Nebudes totizto dostavat spravne vysledky.

quote:

Ked sa pustas do debaty na nabozensku trematiku na katolickom fore, mal by si si nastudovat aspon zaklady a nezhadzovat sa totalnou nevedomostou, ktora v kombinacii s aroganciou roi vola akurat tak z teba.

quote:

Zasadny.

Marcelllooo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  17:05:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek

Poviem to asi takto: Manzelsky vztah so zenou moze mat akurat tak jej manzel.

Iste chapes, co ti chcem povedat.

rad.ek

Odoslaný - 29 marec 2006 :  17:07:28  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal rad.ek

Poviem to asi takto: Manzelsky vztah so zenou moze mat akurat tak jej manzel.

Iste chapes, co ti chcem povedat.

Doufám, že chápu, jen jestli je to argument pro muslima.

rad.ek

Marcelllooo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  17:08:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Tak je to ten zlejsi a zakernejsi priklad: zvadzac a spekulant. Nahystal ti pascu a ty si mu do nej ochotne vliezol.

Mato

Odoslaný - 29 marec 2006 :  19:01:20  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Stale sa ohansa nejakou pascou. Mozno to z jeho strany je pokus o zneistenie, to nepopieram, ale uz ma asi dobre poznas, aby si vedel, ze mojou vierou len tak nieco neotrasie. Len vzdy ked sa vynoria taketo otazky (a to aj od Teba, aniko, ci pavlaba) patram po odpovediach a to robim aj v tomto pripade.
Nerozumiem, co si presne chcel povedat tym este predchadzajucim prispevkom (Je na nom, ci chce alebo nechce udrziavat vztah so zivym Bohom. Ak nechce, je to jeho rozhodnutie.), lebo aj moslimovia maju vztah z Bohom a silny.

Marcelllooo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  22:04:48  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Stale sa ohansa nejakou pascou.

Lebo ti bola nachystana a ti ocividne do nej mienis stupit.

quote:
Mozno to z jeho strany je pokus o zneistenie, to nepopieram, ale uz ma asi dobre poznas, aby si vedel, ze mojou vierou len tak nieco neotrasie. Len vzdy ked sa vynoria taketo otazky (a to aj od Teba, aniko, ci pavlaba) patram po odpovediach a to robim aj v tomto pripade.

To je od teba pekne, spravne a poctive.

quote:
Nerozumiem, co si presne chcel povedat tym este predchadzajucim prispevkom (Je na nom, ci chce alebo nechce udrziavat vztah so zivym Bohom. Ak nechce, je to jeho rozhodnutie.), lebo aj moslimovia maju vztah z Bohom a silny.

Otazka znie: s kym ze to maju moslimovia vztah? Aky vztah to je?

Je to vztah k zivemu Bohu, Hospodinu, ktory nas stvoril, vtelil sa do cloveka Jezisa krista a za nas zomrel? Alebo k niekomu/niecomu inemu?

Aky je to vztah? Je to vztah, ktory je ocakavany od Boha a Nim aj prijaty?

Doplnujuca otazka: mame moznost posudit, ze nasa predstava Boha je spravna a moslimska nie? Ako? Na zaklade coho?

rad.ek

Odoslaný - 29 marec 2006 :  22:29:51  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Aky je to vztah? Je to vztah, ktory je ocakavany od Boha a Nim aj prijaty?

No podle toho příkladu s manželstvím připouštíš, jak jsem pochopil, že by zřejmě vztah mít mohli, ale ne "manželský", spíš "platonický", ne naplněný, kdy se dotyční ještě nepoznali.

rad.ek

Marcelllooo

Odoslaný - 29 marec 2006 :  23:44:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek
No podle toho příkladu s manželstvím připouštíš, jak jsem pochopil, že by zřejmě vztah mít mohli, ale ne "manželský", spíš "platonický", ne naplněný, kdy se dotyční ještě nepoznali.

Hej tak nejako. Z tohto nenaplnenia taktiez prameni zufalstvo a snaha naklonit si priazen Boha agresivnymi skutkami zufalstva.

Je tu taktiez jeden dalsi dolezity aspekt: zla a skreslena predstava o manzelke, teda o Bohu a strata kontaktu s realitou.

Znovu vsak zdoraznim svoju poznamku: Mame moznost posudit, ze nasa predstava Boha je spravna a moslimska nie? Ako? Na zaklade coho (tak aby to aj moslim uznal)?

amerika1

Odoslaný - 29 marec 2006 :  23:57:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
No a teraz jedna otazka Kto z vas cital Koran ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: Comu veri stehlo? Téma Next Topic: V akom vzťahu je pápež a Ježiš?  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06