Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Prikazanie Cti... ak clovek nechce uz zit na zemi |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 08:26:04
|
"Cti otca svojho a matku svoju, aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dá Pán, Boh tvoj" (Ex 20,12).
Ako ma toto prikazanie chapat clovek co uz nechce zit na tejto zemi, koli bolesti a dodrziava Nezabijes seba ani ineho?
V matematike su pojmy
I.nutna podmienka- ak nie je splnena tak nikdy nemoze nastat dosledok t.j. v tomto pripade kto necti otca i matku svoju bez ohladu na ine skutocnosti nebude dlho zit na zemi...
II. postacujuca podmienka - ak je splnena tak je splneny dosledok t.j. v tomto pripade kto cti otca i matku svoju bez ohladu na ine skutocnosti bude dlho zit na zemi...
III. nutna postacujuca podmienka ak je splnena tak je splneny dosledok a sucane ak nie je splnena tak nikdy nemoze nastat dosledok t.j. v tomto pripade Prave ten a len ten kto cti otca i matku svoju bude dlho zit na zemi...
Ako teda treba chapat prikazania Judaizmu vo vzthau na Kristovo ucenie...
Ak teda nebude clovek ctit rodicov, bude jeho zivot ukonceny v dosledku toho? Je teda nectenie rodicov poziadavkou pre Boha na smrt?
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 08:27:54
|
To posledne totiz naznacuje
Kto zlorečí svojmu otcovi alebo svojej matke, musí zomrieť. (Ex 21,17) |
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 09:08:59
|
quote: Pôvodne poslal peto
To posledne totiz naznacuje
Kto zlorečí svojmu otcovi alebo svojej matke, musí zomrieť. (Ex 21,17)
Iste si si vsimol, ze ustanovenie Bozieho prikazania nie je implikaciou, ci nebodaj ekvivalenciou a teda nema zmysel sa rozpravat o pricinno - naslednych vztahoch.
Ustanovenie ti nieco prikazuje cinit - ctiti si rodicov, a prezradza ti ucel takehoto konania.
Je mi vsak podivne, ze si mam niekoho ctit nie pre neho sameho, ale len pre svoj zisk.
Dalej, vsimnime si, ze uz v tych casoch sa mnohi stretavali s podobnymi myslienkami, ake tu predostiera aj GMK, a aby sa potlacili, vymyslel sa takyto nastroj na ich eliminaciu. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 09:31:59
|
gmk sa snazi pochopit svoje egoisticke spravanie...
Myslim si, osobny nazor, ze si ich mame ctit. to prikazanie tu nie je na to aby som nutne ctil si rodicov navonok(kvoli Bohu) ale vnutorne ich posuval bokom. ale ide o to aby som to robil z vnutorneho rozhodnutia. Posluchnut z lasky k Bohu znamena potom ale vtedy ked sa ja vnutorne k tomu neviem dopracovat(a brat ich z prirodzenosti takych akych su). V suvislosti na temu ktoru sme sa inde bavili - lebo ta ucta k nasim rodicom prechadza na uctu k nebeskym rodicom. a navyse ak sa naucime ucte k nebeskym rodicom, naucime sa milovat nasich rodicov. Ak to nedodrzis, umries - ale umru vztahy, ked umru k rodicom, nebeskym i pozemskym, umru i vztahy k druhym ludom. Cize fyzicky zit budes, mozno i sto rokov dalej, ale formalne si zomrel. Alebo si myslis ze mozes milovat Boha a blizneho nie? |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 10:30:42
|
quote: Pôvodne poslal alesko
gmk sa snazi pochopit svoje egoisticke spravanie...
GMK ho chape.
quote: Myslim si, osobny nazor, ze si ich mame ctit. to prikazanie tu nie je na to aby som nutne ctil si rodicov navonok(kvoli Bohu) ale vnutorne ich posuval bokom.
A podobne aj priatelov, deti, ujov, pratety a predavacky v obchode.
quote: ale ide o to aby som to robil z vnutorneho rozhodnutia.
Cize z lasky. Ale - taku cest si treba zasluzit.
quote: V suvislosti na temu ktoru sme sa inde bavili - lebo ta ucta k nasim rodicom prechadza na uctu k nebeskym rodicom.
Hej - vidim, ze to beres personifikovane s tym Bohom.
Podobne ako ucta k priatelom, predavacom, ujovi a sesternici.
quote: Ak to nedodrzis, umries - ale umru vztahy, ked umru k rodicom, nebeskym i pozemskym, umru i vztahy k druhym ludom.
Ani nie. To, ze zanedbavas nejakeho cloveka este neznamena, ze zanedbavas vsetkych.
quote: Alebo si myslis ze mozes milovat Boha a blizneho nie?
To si nemyslim. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 13:12:55
|
zanedbavanim jedneho cloveka moze vsetko zacat. A ked uz zacnes niekoho zanedbavat, tak to uz je znamkou uzatvarania, odtahovania a narusenia vztahov. je to ochorenie, da sa uzdraviet, ale cim je tato choroba pokrocilejsia, tym vacsie smrtelne nebezpecenstvo hrozi. ale pokial viem Jezis vie vzkriesit aj uplne mrtvych. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 15:23:33
|
[quuute]zanedbavanim jedneho cloveka moze vsetko zacat. A ked uz zacnes niekoho zanedbavat, tak to uz je znamkou uzatvarania, odtahovania a narusenia vztahov. je to ochorenie, da sa uzdraviet, ale cim je tato choroba pokrocilejsia, tym vacsie smrtelne nebezpecenstvo hrozi. ale pokial viem Jezis vie vzkriesit aj uplne mrtvych.[/qoute]
velmi zaujimave az na jeden problem diagnozu F60.6 Vyhybava osobnost, ktora moze byt sposobena genticky,klinickou zmenou napr. znizenie dokrvenia mozgu po zapale mozgovych blan - meningis serosa- ak aj psychicky a to najma ako obranny mechanizmus pred sikanou na zakladnej skole... To posledne vlastne umzoni cloveku sikanu, ktoru ucitelia aj za socilazmu ingnorovali, prezit. Ja viem potom vznikaju problemy v nadvazovani partnerskych vztahov, v komunikacii so zvyhodnenou skupinou v spolocnosti, vo vztahu student-ucitel na oboch stranach barikady atd... Ale s tym si nikto na svete nevie poradit a ten clovek vobec nemusi byt zly... |
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 16:23:24
|
peto. ale tu nejde o to ci je ten clovek zly. v jadre sme dobri vsetci. kazdy z nas ma nejake zabrany komunikovat s tym-ktorym clovekom. ale tu ide o uctu. to ze stracam uctu k druhemu moze znamenat ze stracam uctu k sebe. a o to skor ide - nie velmi vedome, ale ublizjem samemu sebe. uzavretost moze byt aj z pychy(ineho nepotrebujem) - vyplyvajuca predovsetkym zo zraneni. Ale kolkorazy uzavrwenost vyplyva z tohoto(popisem na priklade: ked sa oskres a dotykas sa daneho miesta, tak ta to boli. co robis automaticky a podvedome? chranis to miesto pred dotykom. ked mas vnutorne zranenia, je to podobne. potom mozes v urcitom momente len kricat, skriabat a ublizovat druhemu, ale len preto ze tebe bolo ublizene. no popritom ta trapiaj to ze ublizujes druhym. a dostavame sa aj k jadru ucte k rodicom: ak sa snazis aspon na prikaz(Bozi prikaz) mat v ucte rodicov(co je to ucta?) tak zacnes mat aj rad sam seba. a tak sa stavas otvoreenjsi voi druhym. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 marec 2006 : 19:44:10
|
quote: Pôvodne poslal alesko v jadre sme dobri vsetci.
Toto je velmi naivna predstava, ktorej som doinedavna veril aj ja. Bohuzial, skutopcnost mi ukazala jak to naozaj je: niekto proste zly je.
quote: kazdy z nas ma nejake zabrany komunikovat s tym-ktorym clovekom.
Napriklad: A je poriadny trulo. B ma nudi a zbytocne zdrziava. C je prilis namysleny.
quote: ale tu ide o uctu. to ze stracam uctu k druhemu moze znamenat ze stracam uctu k sebe. a o to skor ide - nie velmi vedome, ale ublizjem samemu sebe.
Takze zase ide o 'mna' az v prvom rade, nejde ani tak o toho druheho, ako o 'mna'. Ciste sebectvo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 marec 2006 : 09:51:36
|
ano gmk, len som ta chcel potesit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 12:38:04
|
quote: Pôvodne poslal peto
V matematike su pojmy
I.nutna podmienka- ak nie je splnena tak nikdy nemoze nastat dosledok t.j. v tomto pripade kto necti otca i matku svoju bez ohladu na ine skutocnosti nebude dlho zit na zemi...
II. postacujuca podmienka - ak je splnena tak je splneny dosledok t.j. v tomto pripade kto cti otca i matku svoju bez ohladu na ine skutocnosti bude dlho zit na zemi...
III. nutna postacujuca podmienka ak je splnena tak je splneny dosledok a sucane ak nie je splnena tak nikdy nemoze nastat dosledok t.j. v tomto pripade Prave ten a len ten kto cti otca i matku svoju bude dlho zit na zemi...
Ako teda treba chapat prikazania Judaizmu vo vzthau na Kristovo ucenie...
Ak teda nebude clovek ctit rodicov, bude jeho zivot ukonceny v dosledku toho? Je teda nectenie rodicov poziadavkou pre Boha na smrt?
Zabúdaš na dodatok, ktorý síce znie zbytočne, ale je snáď najdôležitejším z celej vety: "...aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dá Pán, Boh tvoj."
Takže tebou vyššie uvedené znamená iba toľko, že Izraelita, čo si nectí rodičov, nebude dlho žiť na zemi, ktorú mu dá Pán, Boh jeho. A naopak, ak si rodičov bude ctiť, bude žiť dlho na zemi, ktorú mu dá Pán, Boh jeho. To samozrejme neznamená, že úbohý Izraelita, čo si nectí rodičov (v zmysle predkov) na skutku zomrie. Iba bude žiť na zemi, ktorú mu nedá Pán, Boh jeho. Teda nebude žiť v Izraeli, ktorú si Židia nárokujú a nechcem sa teraz miešať do toho, či právom, alebo nie. Je to tak prosté! |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 12:54:01
|
quote:
velmi zaujimave az na jeden problem diagnozu F60.6 Vyhybava osobnost...
A kde ty chodíš na tie diagnózy? To čítaš zo zdravotnej karty? |
|
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 21:16:55
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
quote:
velmi zaujimave az na jeden problem diagnozu F60.6 Vyhybava osobnost...
A kde ty chodíš na tie diagnózy? To čítaš zo zdravotnej karty?
zo svojej |
|
|
|
Odoslaný - 07 marec 2006 : 23:57:54
|
Ach so! |
|
|
|
|
|
|
|