|
Odoslaný - 20 február 2006 : 14:28:15
|
Ahojte všetci Chcem sa Vás spýtať ako je možné, že vzniklo zlo ? Veď Boh je dobrý? Kde sa vzalo? Viem že v Biblii je tam príbeh o tom ako satanovi ľudia podľahli. Ale prečo potom Boh stvoril zlo? Alebo Boh je dobrý a prečo potom zniklo z Neho zlo? Alebo odkiaľ sa vzal Boh? On musel byť stále, čiže večne? Prečo človek zhrešil ak bol dokonalý? Myslím že ten príbeh ako vznikol svet a ako prví ľudia podľahli hriechu je len určitá predstava ľudí o svete, ktorí žili v tej dobe, a vôbec sa nedá brať doslovne.
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 17:29:39
|
Ahoj Asidenina. Zlo je samoplodiaca sila. K predpokladu zla je potrebne mat slobodne konajucu bytost. Ale ta otazka ktoru si polozil predpoklada ze mas ujasnene axiomu dobra. Co to je dobro? Ako ho definujes? Ukradnut nieco je pre Teba dobre a pre okradnuteho zle /relativne/. Alebo take zemetrasenie. Je to dobro ci zlo? Ak by neexistovali zemetrasenia, ktorymi si zem akoby "ulavuje" tak by po istom case explodovala. atd... kto definuje co je absolutne dobro a zlo? Tu je problem v axiome... takze ak chces hoovrit o dobre ci zle, musis prijat axiomu dobra ktoru stanovil Boh alebo si nejaku vytvorit vlastnu, ale ako vies ze Ty mas spravny pohlad na pravdu? Pribeh ktory uvadza Pismo je pravdivy, pretoze Boh nemoze klamat. Moze byt samozrejme chapany inac ludmi nasej doby a inac ho mohli pochopil ludia pisuci prvi Pismo pod vplyvom Ducha. To je ale uz len sposob interpretacie. Ale ako to ze Boh dovoluje zlo? Roky som hladal odpoved na tuto otazku... a hlavne preco Boh diabla neznicil? A prestal Boh milovat Lucifera potom ako zhresil? Prestava Boh milovat ludi ktori idu do zatratenia? To su otazky na ktore mozno nepozname presnu odpoved... ale co som pochopil bolo prave to ze Boh nenici... Boh mohol po vzbure anjelov tychto znicit... ale co potom s takou risou moci? Vladnut mozes alebo mocou alebo laskou. Boh sa rozhodol pre tu druhu moznost a ja uz trochu chapem preco. Ak by som bol anjelom a videl co Boh urobil s kazdym v ktorom sa obajvil naznak zla... lasku by vystriedal strach. Co ak aj ja zhresim? Boh ma hned znici? Hrozny zivot v strachu... Chcel by si taky zit? Ja veru nie. V tom, ze Boh neznicil zlo a tych ktori zlu prepadli, ja vidim obdorvsku uctu a respekt aku Boh ma k tomu co stvoril. A Ohromnu Boziu velkost a pokoru... Clovek bol stvoreny ako dokonaly ale prave sloboda ho hodila tam kde sme... ale ak chce niekto byt milovany, musi dat tomu od koho po tom tuzi absolutnu slobodu... cena za lasku je vysoka... Inac odporucam TI par knih ktore mne objasnili tuto nelahku temu ktoru si nadhodil... asi najlepsie dielo o tejto otazke je kniha od Jeana Miguela Garriguesa Boh, v ktorom neni idea zla /Sloboda cloveka v Bozom srdci/ ktora toto prebera velmi vycerpavajucim sposobom, potom knihu Takzvane zlo http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=106575&afil=1062 o agresii a "zle" v slobode...., potom od Petra Hahne brozurku Utrpeni proc ho Boh dopousti, od Cliforda Goldsteina Proc mlcis Boze? potom zajimavu knihu od C. Ervina Lutzera Nepritel z raje http://www.navrat.cz/book.asp?bookid=99&buy=1 hlboku knihu od Carla Carretta A Buh videl, ze je to dobre a este zaujimavy psychologicky profil Judasa od kolektivu nemeckych autorov Kdo jsi, Jidasi? http://www.navrat.cz/book.asp?bookid=195&buy=1 a par zajimavych odkazov na webu: http://www.blisty.cz/2004/9/20/art19812.html http://www.tvojevolba.cz/namzlo.html a dobra je aj Dostojevskeho kniha Besi |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 18:22:50
|
Vďaka, Patrik! |
Judith |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 19:48:47
|
Patrik cheš povedať, že to čo sa mne zdá zlé je pre niekoho dobré, ak je však Boh dobrý prečo je potom zlo? Myslíš, že aj zlo je dobré?Asi nie.Všetky tie príbehy o diabloch a anieloch sú len fantáziou ľudí, ako dáka bájka, čo keď si tú celú Bibliu vymysleli ľudia? Boh dopúšťa aj zlo. Prečo keď boli ľudia takí dokonalí zrazu zhrešili? Celé sa mi to javý ako boj dobra a zla. |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 19:57:36
|
Asined, nic take povedat nechcem. Ak je Boh dobry... ale co to je podla Teba dobro? Casto my pokladame za dobro to co je v skutocnosti zlo. Co prinasa zle ovocie. Co ublizuje inym. Dobro pre nas nemusi znamenat dobro pre inych. Tu mozes velmi lahko sklznut k relativizmu. A kazdy sa takto stava normou spravnosti a rozhododvania toho co je dobre a co zle. Zlo nemoze byt dobre... ale Boh moze zlo dopustit aby vytazil z toho dobro... mozem dakovat Bohu za dobre veci ale tazko sa mi dakuje za to ze dopusta aby sa dialo zlo... ale ak by Boh zabranil konat zlo musel by nam vziat slobodu. A tak by sme nemohli milovat. A kedze podstatou Boha je laska, dopusta zlo ba co viac, berie ho na seba. A to je nepochopitelne... ako Boh, v ktorom neni ani tien zla a On sa je ciste dobro moze takto "tolerovat" zlo... Je to tajmostvo v istom slova zmysele a nas mozocek je prilis malicky aby pochopil BOha ktory vsetko presahuje... Mozes povazovat Pismo za bajku... je to Tvoj postoj. Ja som prave v Biblii stretol prvy krat Boha a cim viac som ju cital tym viac som sa jej nevedel nasytit... Javi sa TI to uplne spravne, cely pribeh dramy spasy je pribeh boja dobra a zla. CO myslis, je viac dobra alebo zla? |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:06:24
|
Pozri, Asined. Taketo otazky vedu k dvom zaverom z hladiska zdraveho rozumu: 1.Boh existuje, ale je dost cudny 2.Boh neexistuje Ja sa takymito otazkami ani nezaoberam, lebo moj nazor zodpoveda druhemu tvrdeniu. |
"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia" (Allen) |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:07:49
|
Este stastie ze Boh neprestane existovat ked v Neho neveris Ale mas pravdu Sysle v bode prvom. Boh je naozaj velmi cudny. Neprestava milovat ludi ktori sa Mu vysmievaju, ktori Nim opovrhuju, dalej na nich posiela slnko aj dazd a nic co urobia proti Bohu nedokaze v Bohu zahasit tu lasku k nim. Je naozaj cudny ze neznicil dielo svojich ruk ked na tom svorne zacali ti ktori sa postavili proti Bohu pracovat. Je velmi cudny ze neustale caka na kazdeho kto tuzi po zivote v plnosti a nic nevycita nikomu kto sa k Nemu obrati hoci by bol akokolvek zly a objime kazdeho cloveka. Je velmi cudny ze to s nami nevzdal... mas pravdu... obdivujem tohoto cudneho Boha.. |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:29:16
|
Je viac dobra alebo zla? Jeden bude vyzdvihovať stále to dobro a inému sa zdá že je viac zla. Naozaj si myslíte že Boh je láska? Láska, ktorá nechá ľudí trpieť. Ako môžeš vedieť že Boh nás miluje? Nikdy ti to nepovedal, nikdy ku mne nehovoril rečou. Načo bol Bohu človek? Keď ho nestvoril ani dokonalým, lebo by nikdy nezhrešil. A nakoniec ako by ste vysvetlili človeku ktorý neverí, že Boh je tu? V podstate neexistuje žiadny dôkaz, môžeš buď veriť aleb neveriť. Takže z lásky ho stvoril, myslím teraz človeka? Boha si neviem ani predstaviť a tiež sa mi zdá, že na niektoré otázky sa netreba pýtať, lebo potom to aj tak nikam nevedie. |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:40:18
|
Ano Asined, tiez haldame odpoved na tieto otazky... preco dobry Boh nechava ludi trpiet... zdanlivy rozpor sa tu natiska... ak je Boh dobry a vsemohuci, preco dovoli utrpenie? Ak je dobry tak neni potom vsemohuci ak nezabrani zlu.. alebo je vsemohuci ale potom nemoze byt dobry... O hladani Boha v utrpeni je tiez viac knih ludi ktori tym presli... uzasna je napriklad Yanceova Kde je Buh, kdyz to boli? http://www.navrat.cz/book.asp?bookid=161&buy=1 a dalsie... VIem ze ma Boh miluje. Ako vies ze mi to nikdy nepovedal? Dlho som Boha vobec nepoznal... a stal som na hranici pekla ked som sa s Nim stretol... ale opisat sa to neda... tak ako nedokazes opisat farboslepemu cervenu farbu... raz som sa snazil to opisat co je vztah s Bohom jednej neveriacej kolegyni ktora to chcela vediet a slova su naozaj slabe... ale uvedomil som si ze to asi nemoze pochopit aky hlboky vztah moze byt medzi clovekom a Bohom... ako keby chcelo dieta pochopit hlbku manzelskeho vztahu... Naco bol Bohu clovek... to veru netusim spytaj sa Ho... asi po cloveku tuzil alebo tuzil sa darovat... laska sa zvacsuje davanim... NEvysvetlujem uz neveriacim ze Boh tu je... robim vo firme kde neni nikto veriaci... skorej sa snazil hovorit o Bohu svojim zivotom... aj ked uznavam ze to niekedy vobec nezvladam... |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 21:02:00
|
Veď to. Zdá sa mi, že aj keby som sa za svojho člena svojej rodiny, ktorý je neveriaci modlila nemomohlo by to.Nuž áno máme slobodnú vôľu, ale mám pocit že neveriaci ľudia si myslia že oni majú pravdu. A nie preto žeby Bohu neverili, ale preto že sú presedčení že nie je. Prečo je na svete milióny náboženstiev? A všetci si myslia že Oni sú tí praví. Človek keď uverí, zdá sa vie, že čo mu po celý ten čas chýbalo. Myslím že sa Boha spýtam načo mu sú ľudia, ale dnes asi bude znova mlčaťTá komunikácia s nami ľudmi a Bohom sa mi zdá dosť nepriama. Neviem si predstaviť Boha,je to taký čudný Boh, ak vôbec je. Ale prečo Boh hneď neporazí to zlo tak na to sa Ho tiež spýtam.
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 21:15:17
|
No,pokúsim sa povedať,ako to vidím ja.Boh je zvrchovane dobrý,je tým Najvyšším Dobrom,ktoré vôbec existuje,je teda pôvodcom tých menších dobier...Boh všetko,čo stvoril,vyhlásil za dobré,aj človeka.No stvoril nás slobodných,čiže nechcel z nás mať robotov,ale bytosti so slobodnou vôlou,a ak sa pýtaš či je pôvodcom zla?Nie je,On zlo nestvoril....človek svoju slobodnú vôlu zneužil a týmpádom bol hriech na svete.Boh nestvoril zlo,ale len možnosť zla,teda možnosť,ktorú ćlovek uplatnil,zneužil svoju slobodnú vôlu-prvý hriech=zlo.Takto je tá postupnosť,ako to ja vnímam.Ak som sa v niečom mýlil,tak ma poopravte. |
Johnny:-) |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 21:33:38
|
quote: Myslím že sa Boha spýtam načo mu sú ľudia, ale dnes asi bude znova mlčať
Mlcanie je rodnym jazykom Boha... zvykni si na to... |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 21:43:03
|
No mlčanie....skúsil už niekto z vás Boha počúvať?!Nemyslím to zle,je to myslené ono tak,že dnešná doba je taká hektická,hlučná a povrchná.Ľudia,keď ich niečo trápi alebo majú kvôli niećomu výčitky svedomia,alebo sa vyhýbajú riešiť mnohé problémy v živote,či sa týkajú medziĺudských vzťahov alebo vzťahu s Bohom a iné.Tak často je jednoduchšie siahnuť po TV či diskmene,hudbne a naplno ju počúvať a nechať sa tak prehlušiť,svoje svedomie a pod.Bolo by dobré dakedy sa pozostaviť,nájsť si čas niekedy,keď bude okolo nás ticho,či už to bude prechádzka do prírody a pritom vnímať ticho aj vo svojom vnútri,stíšiť sa a načúvať Bohu,čo nám v tom tichu chce možno povedať.Kto to z vás skúšal?Ja hej,je to úžasné. |
Johnny:-) |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 21:58:02
|
quote: Pôvodne poslal Asined Myslíš, že aj zlo je dobré?
Vsetko zle je na nieco dobre.
V rozpravkach sa vsetko zle na dobre obrati. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 22:36:37
|
Asi sa diabol, či ako sa volá zlo na dobré nezmení? Žeby sa diabol nakoniec vrátil ku Bohu. Ale potom by už nebolo zlo. A dobro by nemohlo zvíťaziť nad zlom a láska nad nenávisťou a živoť nad smrťou. Možno aj na svete, nielen v rozprávkach je potrebné zlo. |
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 07:23:29
|
quote: Pôvodne poslal Asined
Asi sa diabol, či ako sa volá zlo na dobré nezmení? Žeby sa diabol nakoniec vrátil ku Bohu. Ale potom by už nebolo zlo. A dobro by nemohlo zvíťaziť nad zlom a láska nad nenávisťou a živoť nad smrťou. Možno aj na svete, nielen v rozprávkach je potrebné zlo.
O diablovi si nieco precitaj tu: http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=726. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 08:54:52
|
boh cloveka nestvoril ako dokonaleho...dokonaly je len boh...on cloveka stvoril na svoj obraz a toto bolo dobre...a kedze clovek nie je dokonaly, urobil chybu a zhresil...clovek narozdiel od boha nie je vsevediaci,keby bol nerobil by chyby |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 09:00:05
|
quote: Pôvodne poslal janka
boh cloveka nestvoril ako dokonaleho...dokonaly je len boh...on cloveka stvoril na svoj obraz a toto bolo dobre...a kedze clovek nie je dokonaly, urobil chybu a zhresil...clovek narozdiel od boha nie je vsevediaci,keby bol nerobil by chyby
Nuz, ale to si musime potom vysvetlit:
Kedze Boh cloveka neurobil dokonalym, zamerne ho urobil nedokonalym - preco? Je za to zodpovedny?
A ako potom idu do suladu verse, ze nas ucinil na svoj obraz a zaroven nedokonalymi - to akoze aj on je nedokonaly?
V Genezis sa pise, ze stvoril cloveka - a bolo to dobre. Inde sa vravi zase, ze nikto nie je dobry, jedine Boh. Co teda? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 09:01:28
|
janka budem reagovat len na tvoj posledny prispevok(aj ked to bude gmkov styl, snad ma nezazaluje): Ked Boh stvoril na svoj obraz a clovek nie je dokonaly? Vies tu ma to zaujima ako geometra. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 09:03:38
|
quote: Pôvodne poslal alesko
janka budem reagovat len na tvoj posledny prispevok(aj ked to bude gmkov styl, snad ma nezazaluje): Ked Boh stvoril na svoj obraz a clovek nie je dokonaly? Vies tu ma to zaujima ako geometra.
Hej, presne an toto som myslel aj ja! Obraz je predsas 'zrkadlo'... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 10:17:52
|
Janka ani ja s Tebou nesuhlasim... dokonca aj po pade prvych ludi mohol ostat clovek dokonaly... aspon tak to tvrdi Pismo... napr. V krajine Hus žil istý muž, menom Jób. Bol to muž dokonalý a statočný, bál sa Pána a chránil sa zlého. Job 1.1 A Jezis nas sam vyzyva, aby sme boli tak dokonali, ako je Jeho Otec nebesky dokonaly. /Matus 5.48/ ale aj SZ takto vyzyva Buď dokonalý a bezúhonný pred Pánom, svojím Bohom! Deutronomium 18.13 Ale opat mozeme sa zacat bavit o axiome slova dokonalost. CO to znamena? Boh je dokonaly o tom neni pochyb a neni pochyb ze moze stvorit nieco dokonale... teda tak ze to uz lepsie nejde? Co to znamena dokonalost??? A dalej, co znamena ten Bozi obraz? Je dieta ktore splodim mojim obrazom? Zjavne nie. Tak o akom obraze hovori Boh v pripade stvorenia cloveka? |
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 16:54:27
|
Načo bolo Bohovi zlo? Ľudia si vymysleli rozprávky o tom ako vzniklo zlo teda že diabol bol aniel a neposlúchol boha. a zrazu bolo na svete zlo. Ak teda zlo nestvoril boh, stvorilo sa samo? A ešte jedna otázka, mne sa nedá pochopiť ako to, že boha nikto nestvoril, teda ale aj boh sa z dačoho musel stvoriť no nie? aj ja si myslím, že ak boh stvoril človeka, síce neviem z čoho, asi z dákej hmoty, a spravil ho dokonalým, teda človek bol ako boh. boha predsa nikdy diabol nepokúšal, ak sme my ľudia tiež boli ako on, aj keby sme mali slobodnú vôľu,aj tak by sme teoreticky mali nad zlom a pokušením zvíťaziť. pretože ak sme zhrešili, tak nás boh nemohol urobiť dokonalými. možno si boh teraz o tom všetkom myslí úpne niečo iné, a pravdu vie len on,a my sa tu trápime.škoda že sa s nami nerozpráva...mohol by sa zapojiť do diskusie a bolo by všetko jasné
|
|
|
|
Odoslaný - 21 február 2006 : 22:19:33
|
mno chlapci, tu by som to rozdelila na dokonalost, ktoru ma boh a dokonalost aku ma clovek o tom, ze boh je dokonaly niet pochyb....no tuto dokonalost si neviem predstavit,presahuje ma to
clovek je vlastne tiez dokonaly v tom ohlade, ze boh dal cloveku to co clovek potrebuje aby bol dokonalym clovekom:telo, dusu(vlastnosti), ducha....alebo ako to mam rozdelit potom je ina dokonalost,ktoru nadobudame skusenostou...tym, ze sa ucime od boha...cim clovek viac pozna boha, tym viac sa od neho uci a je mu obrazom aj v tejto sfere,ktoru by som nazvala nehmotnou
preto aj o jobovi mohli povedat, ze je dokonaly...lebo bol ovela lepsi a viditelne lepsi od ostatnych ludi okolo neho a podla mna ho porovnavali co do dokonalosti s nimi a nie s bohom pan jezis nas vyzyva aby sme boli dokonaly ako je nas nebesky otec...po prve je to vyzva,mame sa o to snazit a po druhe, je to prave ta dokonalost,ktorej sa mame ucit a teda ju ziskavame skusenostami je predsa logicke, ze nemozeme dosiahnut taku dokonalost aku ma boh
a ze sme stvoreny na obraz boha...uz som pisala niekde, ze sme stvoreny na obraz boha, lasky...laska je stastna, ked miluje a je milovana...toto je podla mna ten obraz, ktory nam boh dal...clovek je tiez vtedy naozaj stastny ked miluje a je milovany ale urcite nam boh dal aj ine dary,ktore su na jeho obraz...je to slobodna vola, rozum, city a tak
a tym,ze ma kazdy clovek inu zmes vlastnosti nie je taky isty ako niekto iny si myslim, ze to,ze sme stvoreny na obraz boha nie je v tom,a by sme boli sablonami ,a aj z tohto mi vychadza, ze su tam ine veci napr. ten obraz lasky,slobodnej vole...,ktore maju byt tym obrazom boha, na ktory sme stvoreny
takze takto to chapem ja
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2006 : 00:59:05
|
quote: Pôvodne poslal Asined
Načo bolo Bohovi zlo? Ľudia si vymysleli rozprávky o tom ako vzniklo zlo teda že diabol bol aniel a neposlúchol boha. a zrazu bolo na svete zlo. Ak teda zlo nestvoril boh, stvorilo sa samo? A ešte jedna otázka, mne sa nedá pochopiť ako to, že boha nikto nestvoril, teda ale aj boh sa z dačoho musel stvoriť no nie? aj ja si myslím, že ak boh stvoril človeka, síce neviem z čoho, asi z dákej hmoty, a spravil ho dokonalým, teda človek bol ako boh. boha predsa nikdy diabol nepokúšal, ak sme my ľudia tiež boli ako on, aj keby sme mali slobodnú vôľu,aj tak by sme teoreticky mali nad zlom a pokušením zvíťaziť. pretože ak sme zhrešili, tak nás boh nemohol urobiť dokonalými. možno si boh teraz o tom všetkom myslí úpne niečo iné, a pravdu vie len on,a my sa tu trápime.škoda že sa s nami nerozpráva...mohol by sa zapojiť do diskusie a bolo by všetko jasné
Ak oznacis Pismo a to co cez Pismo Boh zjavil ludom o sebe a celom vesmire za rozpravky, je akakolvek dalsia diskusia s Tebou bezpredmetna. A teda aj odpovede na Tvoje otazky stracaju zmysel. Mas to poriadne domotane, odporucam TI citat Pismo, hlavne Evanjelia a Katechizmus katolicej Cirkvi. Inac budes len sa tocit v tychto pseudoteoriach ako pes okolo svojho chvosta ale nikdy nikam nedojdes. Ako lod plaviaca sa po mori bez posadky odnikadial nikam... |
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2006 : 01:06:42
|
quote: mno chlapci, tu by som to rozdelila na dokonalost, ktoru ma boh a dokonalost aku ma clovek o tom, ze boh je dokonaly niet pochyb....no tuto dokonalost si neviem predstavit,presahuje ma to atd atd adt
NIelen TEba Janka... Isteze ina dokonalost je dokonalost Boha a ina ludska... preto som povedal ze na zaciatok si musime ujasnit axiomu slova dokonalost... Premylslal som znova o tom ze sme stvoreni na Jeho obraz. Boh zjavuje v Pisme ze ukaze svoju slavu. AJ Jezis casto hovoril ze prisiel aby zjavil slavu Boha Otca. Mozno aj preto v ludoch sa objavuje tuba po slave a uznani... ak sme stvoreni na Jeho obraz, znamena to ze mame aj Jeho vlastnosti? Tuzi Boh sam po sebe? Teda tuzi Otec po Synovi, Syn po Duchu a podobne? Myslim ze hodne veci nas presahuje ale najviac vnutorny zivot Boha v 3 osobach. Je ale asi tajomstvom Bozia dokonalost nezhresit... a tato nam chyba... ale preco? Ako to ze Boh dokaze nezhresit a my nie? A budeme moct zhresit v nebi? Ak ano co nas caka? Presun do pekla? Ak nie, budeme mat potom este slobodnu volu? |
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2006 : 08:51:11
|
boh ma vlastnosti,ktore ho robia bohom,clovek ma vlastnosti, ktore ho robia clovekom, anjel ma vlastnosti, ktore ho robia anjelom...v tomto je stvorenie dokonale vsetko je z boha, preto musi mat v sebe jeho crty a teda aj clovek ma jeho niektore vlastnosti,jasne ze jeden clovek nema vsetky....kazdy ma nejaku kombinaciu toto vsetko je pre mna este dokonalost nedokonalost je uz tam,ked clovek chce robit veci podla svojej vole a nie podla vole boha(vzdaluje sa od stvoritela,ktory je pre neho pramen zivota), ktory je vsevediaci,vie ake nasledky prinasa nase konanie...vseveducnost je len vlstnost boha,ktora ho robi bohom, preto ju clovek nema takze dala by sa takto zadefinovat dokonalost???
preto clovek hresi,lebo nevie to, co vie boh a nie je dokonala laska...dokonala laska miluje viac inych ako seba...to je aj tajomstvo svatej trojice....vypada to,ze boh miluje sam seba ale vlastne sam seba nemiluje,lebo miluje ine osoby...miluje sa navzajom aj ked je jedno...mno proste tajomstvo a este ma napadlo k tej slave...jezis robil vsetko preto, aby oslavil boha otca a nie seba...v tomto je tuzba slavy dokonala ,ale akonahle tuzim oslavovat seba uz je nedokonala,lebo nevedie k bohu(laske) ale od boha(lasky) tie dalsie otazky sa uz tusim niekde preberali v nebi budeme mat slobodnu volu,ale uz nebude pokusitela, teda nebudeme pokusany vzdalovat sa od boha a nebudeme hresit
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|