|
Odoslaný - 01 február 2005 : 18:05:04
|
quote: Takze evidentne dokazu krestania politicky ovplyvnovat nielen zdrziavanie odluky cirkvi od statu (ale dokazu aj ovplyvnovat myslenie ludi a ludia zas ich myslenie)
Ak toto niekto robi tak to urcite nie je krestan, hoci sa za neho vydava. A odluka cirkiev od statu je jeden zo zakladnych predpokladov ich nezavislosti, takze cim skor bude, tym lepsie. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 február 2005 : 21:50:51
|
Len zopár čriepkov:
Ako hlavný praktický rozdiel medzi veriacim a neveriacim vidím to, že veriaci sa zo všetkého zlého môže vyspovedať a bude mu odpustené, zatiaľ čo neveriaci buď musí navštíviť psychoanalytika (keď je bohatší), psychológa (ak je pocit viny vážnejší) alebo jednoducho zle nerobí (vo väzniciach percento veriacich vysoko prekračuje percento veriacich v populácii).
Vždy ma zamrazí, keď čítam, že
quote: Lajos: krestanskou povinnostou nie je iba vyjadrit svoj nazor, ale aktivne sa zasadzovat za to, aby boli bozie zakony dodrziavane
Nepochybujem, ze touto povinnosťou bola vedena inkvizicia, križiacke výpravy do svätej zeme, pokresťančovanie indiánov, antireformácia a pod...
quote: Veritas: Prečo dokáže veriť napr. zákonom, či parlamentu alebo už len cestovnému poriadku na zastávke...?
No ja neviem, ale zákony, parlament, cestovný poriadok a pod rešpektujem, aj keď si o nich myslím svoje. Nepoznám ale nikoho, kto by veril napríklad presnosti cestovného poriadku, ak sa presvedčil o tom, že autobusy nejdú presne. Poznám ale veľa ľudí, ktorí nepoprosia boha, aby na pár hodín zastavil slnko, lebo aj keď takáto historka je v biblii, asi nepredpokladajú, že by boli vypočutí a ich prosbe bolo vyhovené. Už ste to skúsili?
quote: Veritas: Prečo neverí niečomu, čomu veria milióny ľudí... Ba čo viac, niektorí za vieru obetovali život...
Ja zas neviem, prečo veľa ľudí je kresťanmi, keď oveľa väčší počet miliónov ľudí kresťanmi nie je. A veľa z týchto nekresťanov boli zbavených života kresťanmi pri presadzovaní kresťanských dogiem.
quote: Ann: Ale nikde nie je napisane, ze krestania nemozu zarabat a byt mozno milionarmi
Maťo, čo povieš na tento citát? Z tvojho príspevku som mal pocit, že sa nad tým úprimne zamýšľaš a trápi ťa to. Neviem, čo si o tom myslíš ty, ale mám taký pocit, že tvoj spasiteľ hovorí na viacerých miestach jasnou rečou (všetko rozdať, blahoslavení chudobní, ťava a ihla ...) Pavelba to obracia tak, že to platí iba na tých, čo si na majetku zakladajú. Osobne to pokladám za svätokrádež, takto sa pokúšať dezinterpretovať posolstvo od spasiteľa. Všetko, čo je vo svätých knihách treba brať doslovne a nie pokúšať sa interpretovať tak, ako to momentálne niekomu vyhovuje. Pripomínate mi s týmto vykladačov Nostradamových proroctiev, tiež si v nich dokážu nájsť to, čo im vyhovuje.
quote: Lajos: Rozdiel medzi krestanom a pohanom v majetku je ten, ze neveriaci clovek to povazuje za svoj majetok, urceny na svoje pozitky, kdezto veriaci sa povazuje za povereneho spravovat Bozi majetok a tomu sa podriaduje aj jeho pouzitie.
Hlavne, že si si to pekne zdôvodnil. Úprimne, ak vyhráš milión, venuješ ho cirkvi na oslávenie najvyššieho alebo si kúpiš auto a zrekonštruuješ byt?
BTW, načo je bohu Boží majetok? Čo sa stane, ak taký boží majetok zdedí nehodný (rozumej neveriaci) syn? Nie je to marenie božieho plánu?
quote: Mirecnr: chces azda povedat, ze papez trval na drahom oltari?
Chceš ty azda povedať, že netrval?
quote: Lajos: odluka cirkiev od statu je jeden zo zakladnych predpokladov ich nezavislosti, takze cim skor bude, tym lepsie
Buď taký dobrý a propaguj túto myšlienku, kadiaľ chodíš. Žiaľ si myslím, že hlavne z cirkevných kruhov a KDH (ale aby sme boli úprimní, platí to o takmer všetkých stranách, nielen o tých s K v názve) sa nestretneš s priaznivou odozvou. No a za pár rokov možno vyslovenie takejto požiadavky bude trestným činom poburovania proti náboženskému vierovyznaniu. BTW, chceš zrušiť aj zmluvu medzi katolíckou cirkvou (OK, hovorme tomu svätá stolica) vrátane všetkých následných zmlúv? Čéče, za toto ťa upália |
|
|
|
Odoslaný - 02 február 2005 : 07:38:04
|
quote: veriaci sa zo všetkého zlého môže vyspovedať a bude mu odpustené, zatiaľ čo neveriaci buď musí navštíviť psychoanalytika
Tak presne toto je to, co urcite nefunguje a kam mnoho ludi sklzlo. Je to extra scestne a prava viera to urcite nieje. Je to nieco ako ked si ludia liecia svedomie financnymi darmi do Azie. S krestanstvom to nema nic spolocne. quote: Nepochybujem, ze touto povinnosťou bola vedena inkvizicia, križiacke výpravy do svätej zeme, pokresťančovanie indiánov, antireformácia a pod...
Nevtlacaj mi do ust nieco, co som nepovedal. Inac patrim medzi do reformovanej cirkvi. Oppakujem este raz, neprisudzuj krestanstvu veci, ktore s nim nemaju nic spolocne a ktore sa zan iba skryvaju. quote: A veľa z týchto nekresťanov boli zbavených života kresťanmi pri presadzovaní kresťanských dogiem.
aj opacne quote: Hlavne, že si si to pekne zdôvodnil. Úprimne, ak vyhráš milión, venuješ ho cirkvi na oslávenie najvyššieho alebo si kúpiš auto a zrekonštruuješ byt?
A kde je napisane, ze najlepsie spravovane peniaze su tie v tej cirkvi. Zial skutocnost ukazuje, ze je to prave naopak. Za to ako hospodarim so zverenymi vecami sa budem zodpovedat ja a nie cirkev, takze nebudem sa umelo zbavovat zodpovedonosti tym ze ich dam cirkvi. Ovala radsej by som ich dal na konkretnu pomoc, ktoru mozem poskytnut sam. Pocul si o niecom ako desiatok Aj to je jedna z moznosti ako moze dojst k odluke od statu. quote: No a za pár rokov možno vyslovenie takejto požiadavky bude trestným činom poburovania proti náboženskému vierovyznaniu.
No tak to ma asi zavru. A co ma KDH spolocne s krestanstvom A co sa tyka zmluvy s Vatikanom, nie som RKC+, takze bez komentara. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|