|
Odoslaný - 31 december 2005 : 23:52:58
|
Co si myslite, co je oporou a stlpom pravdy?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2006 : 16:37:50
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Co si myslite, co je oporou a stlpom pravdy?
Cirkev |
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2006 : 19:09:52
|
Evangelium. |
My milujeme Jeho , lebo On prv miloval nas.
|
Krajina: Vatican City ~
Počet príspevkov: 61 ~
Člen od: 15 november 2005 ~
Posledná návšteva: 06 február 2008
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2006 : 20:05:47
|
Cirkev je zijuce Evanjelium |
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2006 : 20:22:40
|
Gabriel: práve Evanjelium vsak tvrdi nieco ine.
Ostatni: este nejake nazory? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2006 : 20:50:38
|
Iste.... veď ešte čakáš na môj názor...
Oporou je Slovo Božie. Pretože je od samotného Boha, čo sa už nedá povedať o vyhláseniach, učeniach a dogmách tých či oných cirkví.... |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 január 2006 : 21:03:44
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Oporou je Slovo Božie.
A kde to je napisane?
Lebo ja v Bozom slove citam "ale ak sa omeškám, aby si vedel, ako si máš počínať v Božom dome, ktorým je Cirkev živého Boha, stĺp a opora pravdy." 1 Tim 3,15 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 január 2006 : 16:55:09
|
No, Mato... nejako Ti nik neodpoveda |
|
|
|
Odoslaný - 04 január 2006 : 17:16:16
|
Nuz odpovedal si Ty. Ostatni nemaju radi, ked su oni ti, co maju odpovedat. Omnoho radsej maju, ked oni kladu otazky o ktorych si myslia, ze v nich maju jasno. Ukazuje sa vsak, ze ani to nie je pravda... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 február 2006 : 13:32:52
|
Podľa mňa je oporou a stĺpom pravdy Cirkev živého Boha,ktorej základom je predsa jej zakladateľ,Ježiš,Syn živého Boha,Mesiáš,veď On povedal:,,Ježiš mu odpovedal: "Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa. " Jn 14,6.Takže mojou odpoveďou aj je,že oporou a stĺpom pravdy je sám Ježiš,lebo On sám je pravdou. |
Johnny:-) |
|
|
|
Odoslaný - 19 február 2006 : 14:47:18
|
Pockaj Jezis je pravdou a sucasne aj oporou a stlpom pravdy? Dobre som to pochopil? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 február 2006 : 15:08:15
|
Co je opora a stlp pravdy? MATEMATIKA! A empiricka skusenost, vseobecne dokazana, lebo verit len tak svedectvu niekomu je fakt odvaha. |
"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia" (Allen) |
|
|
|
Odoslaný - 19 február 2006 : 15:15:35
|
quote: Co je opora a stlp pravdy? MATEMATIKA! A empiricka skusenost, vseobecne dokazana, lebo verit len tak svedectvu niekomu je fakt odvaha.
Zaujimave. A ako budes overovat pravdu vo viacdimenzionalnom priestore o ktorom nedokazeme mat ani predstavu? Myslis ze poznas vsetko co existuje, cele jsucno? Boh ho pozna, ale Ty? Staci verit Bohu a Jeho slovu... verit vlastnemu rozumu je v tomto pripade fakt odvaha... |
|
|
|
Odoslaný - 19 február 2006 : 15:26:37
|
Keby bolo keby, ze? Stara dobra namietka. Zisti si nieco o Ludwigovi Wittgensteinovi, a hlavne o jeho diele Tractatus logico-philosophicus, potom mozno pochopis. Ani ja s nim uplne nesuhlasim, ale v mnohom ano. |
|
|
|
Odoslaný - 19 február 2006 : 17:31:32
|
quote: Pôvodne poslal Syseľ
Keby bolo keby, ze? Stara dobra namietka. Zisti si nieco o Ludwigovi Wittgensteinovi, a hlavne o jeho diele Tractatus logico-philosophicus, potom mozno pochopis. Ani ja s nim uplne nesuhlasim, ale v mnohom ano.
neviem co chcel tymto basnik povedat, cital som nieco napr. http://www.flu.cas.cz/Logica/lide/sousedik/negativniteologie2.doc alebo tu http://www.js.amo.cz/archive/philo/Wittgenstein-Tractatus.html a jeste tady a tady a dalsich tisice zlepseni... ale je to len jeden z tisicov hladajucich. Suhlasis aj s jeho nasledujucim tvrdenim, ktore uviedol v Tebou spominanom diele, cast 4.003? „Většina vět a otázek, které byly napsány o filosofických věcech, není nepravdivá, nýbrž nesmyslná. Nemůžeme proto vůbec takové otázky zodpovědět, nýbrž jen prokázat jejich nesmyslnost. Většina otázek a vět filosofů spočívá na tom, že nerozumíme naší jazykové logice. A nelze se divit, že nejhlubší problémy vlastně žádné problémy nejsou.“ „O čem nelze mluvit, o tom se musí mlčet.“. TO si mi nedal moc dobry tip Sysle... Ani Wittgenstein nie je schopny odpovedat naniektore otazky... ani dalsi. Rovnako ja Ta mozem odporucit napr. na Clauda Tresmontanta a jeho Dejiny vesmiru a smysl stvroření ci Barrovu Teorii všeho alebo vyborne dielo Alexandra Koyré Od uzavřeného světa k nekonečnému vesmíru. alebo hoci aj telefonny zoznam kazdy pise svoje teorie a kazdy je vlastne sam sebe filozofom ibaze nie kazdy je taky znamy... Pismo neni filozoficky traktat a Cirkev Pismo starocia zachovava aby sa splnilo co predpovedal Jezis: Veru, hovorím vám: Kým sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani jediné písmeno, ani jediná čiarka zo Zákona, kým sa všetko nesplní. Matus 5.18 Aj vdaka stlpu a opore pravdy ktorou je Cirkev... filozofovia mozu uvazovat do konca sveta... aj tak maju k dispozicii iba ten rozum, ktory im daroval Boh... a pred Bohom su vsetky aj tie najuzasnjsie filozoficke uvahy iba kusom blata... |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 17:39:27
|
quote: Pôvodne poslal Syseľ
Co je opora a stlp pravdy? MATEMATIKA! A empiricka skusenost, vseobecne dokazana, lebo verit len tak svedectvu niekomu je fakt odvaha.
Řekl bych, že to nějak otáčíš. Empirická zkušenost ve své jedinečnosti je přece předpoklad toho, že něco můžeš dokazovat. Dokazovat můžeš něco zobecněného, jestli to platí ve všem, co díky empirické zkušenosti vnímáš. Ale jak chceš například dokazovat podmínky možnosti empirické zkušenosti, to proč vůbec je nějaká empirická zkušenost? Dokázat můžeš to, v čem platí nějaká zákonitost. Ale jak chceš dokázat to, kde se vzala ta zákonitost. Nevyřešíš to tvrzením, že když to nějakou tvou metodou řešit nejde, tak je to nesmyslné. A já myslím, že to jsou od počátku lidstva otázky, které nás nejvíc zajímají. A které přírodní vědy ani matematika neřeší. Já bych to viděl tak, že oporou a sloupem pravdy je zdravý rozum - nevěřit nevěrohodnému. Věrohodné může být klidně svědectví toho, kdo je věrohodný v tom, co si můžu ověřit.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 19:14:27
|
Patrik, s vwëtou, ktoru si citoval, suhlasim. Je pravda co hovori, no keby to takto bolo, cela tato diskusia, vsetky taketo fora a diskusie vobec, cele ludske snazenie o hladani pravdy by bolo marne. Wittgenstein v zaverecnej casti traktatu hovori o tom, ze cela logika je len rebrik, ktorim treba prist na prah vypovedatelneho, aby sme ho potom mohli odhodit(kedze si sa s Wittgensteinom tak podrobne zoznamil, myslim, ze vies co rozumel pod pojmami "vypovedatelne" a "ukazatelne"). Dalej uz musi kazdy sam. Tu uz mozeme len (ne)suhlasit s istimi nazormi na tieto veci. (Ne)suhlas je nase osobne, subjektivne meradlo pravdivosti. Objektivne, vseobecne mozme povazovat za pravdive len to, co splna definiciu pravdy, co pravda naozaj je a je vseobecne uznana a dokazana, subjektivne mozeme urcit pravdivostnu hodnotu prakticky vsetkemu. Tu je dalsi doleziti fakt, ktory je zaklad mojej uvahy, ktorou som si doplnil Wittgensteinovo ucenie: "ukazatelnym" veciam si nemozme nikdy narokovat urcit vseobecnu pravdivostnu hodnotu. My mozme mat nazor, no nemozme ho roztrubovat zbytocne do okolia a hlasat, ze je to pravda. Nakoniec pravda moze byt beztak ina, a nikto nema zaruku, ze ma (ne)pravdu. |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 19:29:20
|
quote: My mozme mat nazor, no nemozme ho roztrubovat zbytocne do okolia a hlasat, ze je to pravda. Nakoniec pravda moze byt beztak ina, a nikto nema zaruku, ze ma (ne)pravdu.
Sysel fakt si protirecis ako uz hovoril rad.ek. Preco ma niekto pravo svoj nazor roztrubovat do sveta ako pan Wittgenstein a iny nie? Kde je pravda?, pytal sa Pilat pred 2000 rokmi... a Pravda stala rovno pred nim... Vsetko filozofovanie je menej ako Kristus, na Nom je postaveny tento svet a pre Neho bol aj stvoreny... nepodcenujem filozofiu ako velky dar Boha nam ludom premyslat a haldat pravdu ... ale pravdou je predsa On... Vzdy ked citam dalsie a dalsie filozoficke traktaty ktorych zakladom neni Evanjelium, vzdy si spominam na jeden citat z Pisma... Dajte si pozor, aby vás niekto nezviedol filozofiou a prázdnym mámením, založeným na ľudských obyčajoch a na živloch sveta, a nie na Kristovi! Kolosanom 2.8 |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 19:50:58
|
Precital si tu vetu celu, alebo ta tak strhla ta cast, ktoru tak horlivo vyvracias. Wittgenstein nikdy nepovedal ze ma pravdu! Kdezto vy to robite furt! Povedal, ze on vyriesil tieto problemy pre seba. Nikto nemusi brat vyrok, ze vyriesil tento problem, ako pravdu. Lebo on si to ani nenarokoval mat pravdu. |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:03:16
|
HEj Sysel citam zvacsa cele prispevky, lepsie sa mi to potom pochopi. Tak preco mna nutis citat niekoho kto si riesi problemy len pre seba? A preco potom on necital moje uvahy? Vidis uz ten rozpor v tom co pises? |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:22:03
|
Spravil si logicku chybu: ako mohol vobec citat tvoje prispevky, ked je uz 55 rokov po smrti? Ty nebodaj mas take "uslachtile" umysli, ze riesis osobne problemy aj druhych? Lebo svetonazor je osobna vec druhych, a citanim nazorov druhych si len svoj svetonazor porovnavame z druhymi a prip. vylepsujeme, menime, upresnujeme, dotvarame. |
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2006 : 20:24:21
|
nespravil som logicku chybu ale nepochopil si sarkasticky ton... samozrejme ze nemohol citat moje prispevky... akurat som dal na rovinu vzajomne citanie filozofickych uvah... preco ja sa mam riadit citanim filozofickych uvah inych a ini nie mojimi? takze ziadna logicka chyba ale nepochopenie isteho sarkazmu... |
|
|