Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Mala kritika katolickeho myslenia.
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Nikto sa ma nepytal... Téma Next Topic: Přírodní vědy, filosofie, zjevení
Strana: z 4

Lajos

Stav: offline

Odoslaný - 20 február 2006 :  09:34:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
cize ked si hodim nad hlavu kamen a on mi na nu padne uz je to nesloboda, lebo som bol za svoj cin potrestany.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:08:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

a nie je to co si napisal nezodpovednost?

Nie, nie je. Zodpovednost a nezodpovednost su uz ine kategorie.
Zodpovednost je vlastne len inym slovom vychcanost - spravam sa tak, ze sa vyhybam trestom a zhromazdujem iba zisky. Naopak, nezodpovednost je, ked sa nevyhybam represii.

Problem s tymito terminmi je, ze uz obsahuju znacnu davku moralneho hodnotenia a subjektivity. Rovnke konanie moze byt pre niekoho nezodpovedne, a pre ineho hrdinske.

Priklad: Totalitny stat. Jan B je v nom nespokojny so svojim postavenim ako i postavenim svojich spoluobcanov. Vyvija aktivity na zmnenu tohoto stavu. Vysledkom je, ze totaliotny rezim sa brani aj vyvinutim represie voci Janovi B. Z jedneho pohladu bol Jan B. nezodpovedny - skratka si domrvil zivot. Pre ineho bol hrdinom - obetoval sa za slobodu.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:11:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

cize ked si hodim nad hlavu kamen a on mi na nu padne uz je to nesloboda, lebo som bol za svoj cin potrestany.

Samozrejme: nie sme v tomto ohlade slobodny, tak ako nie sme slobodny vo vacsine veci nasich zivotov. Nie sme slobodny lietat, ani dychat pod vodou. Toto vsetko obmedzuje nasu slobodu - nikto sa nevyberie na prechadzku peknym dnom hlbokeho jazera.

Aby sme tuto nesl;obodu prekonali - vymyslame veslijake finty: Pre kamen na hlavu sme vymysleli helmu, pre lietanie rogalu a hadraplany, pre podmorske dobrodruzstva akvalungy.

Tak ako si tunelari nasli fintu ako obist napr. zakony.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:11:14  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
lajos, je to hruba nezodpovednost, pretoze poznas prirodne zakony.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:17:48  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
gmk, lenze ja mozem porusit kvoli zodpovednosti aj zakon. navonok zasluzim si trest na strane druhej urobim dobry skutok
uvediem priklad(mozno nie najvhodnejsi - niekto si zlomi nohu a poziadaju ma aby som ho odviezol. zodpovednym skutkom je ho odviest napriek tomu ze zodpovednostou je aj ist na sluzobnu cestu ktoru ma poslal sef.

zodpovednost - vzniklo zo slova odpovedat, cize ja svojim spravanim odpovedam na prikazy niekoho druheho. Ak ju mam voci Bohu, tak je pre mna dolezitejsia zlomena noha. ak ju mam voci praci a peniazom... cize podla toho ako odpoviem(svojim spravanim) podla toho budu nasledovat reakcie. Ale ak ju mam voci Bohu, budem mat na vyber ci a ktori trest je pre mna horsi: ci vyhodenie z prace alebo vycitky svedomia.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:20:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Samozrejme: nie sme v tomto ohlade slobodny, tak ako nie sme slobodny vo vacsine veci nasich zivotov. Nie sme slobodny lietat, ani dychat pod vodou. Toto vsetko obmedzuje nasu slobodu - nikto sa nevyberie na prechadzku peknym dnom hlbokeho jazera.
to nie je nesloboda. TO SU DOSLEDKY. Kazdy clovek existuje v nejakom systeme. Telo funguje ako system. Ak zacnem fajcit a tym dostavat do tela jedy, je to moja slobodna vola, ale musim si uvedomovat aj nasledky mojho konania. To ze nejaka vec funguje ma aj svoje pravidla. Mam slobodnu volu, mozem ich porusit, ale potom by som mal ocakavat aj nasladky. To nie je nesloboda, to je princip fungovania.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:29:31  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ale inac chcapem v jednom gmk: my nie sme slobodni menit fyzikalne zakony. chvala Panu Bohu za to.

Lajos

Odoslaný - 20 február 2006 :  12:34:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Dostali sme slobodu "viest" a spravovat tuto Zem a ako to dopadlo vidime pri pohlade z okna.

Marcelllooo

Odoslaný - 20 február 2006 :  15:33:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

gmk, lenze ja mozem porusit kvoli zodpovednosti aj zakon. navonok zasluzim si trest na strane druhej urobim dobry skutok
uvediem priklad(mozno nie najvhodnejsi - niekto si zlomi nohu a poziadaju ma aby som ho odviezol. zodpovednym skutkom je ho odviest napriek tomu ze zodpovednostou je aj ist na sluzobnu cestu ktoru ma poslal sef.

Ano - musis si vybrat, co je pre teba prioritou. O nicom inom to ani nie je.

quote:
zodpovednost - vzniklo zo slova odpovedat, cize ja svojim spravanim odpovedam na prikazy niekoho druheho.

Vlastne ano, je to sposob reakcie na pruchadzajuce poziadavky.

Otazka znie: Preco mam tu-ktoru plnit?

quote:
cize podla toho ako odpoviem(svojim spravanim) podla toho budu nasledovat reakcie. Ale ak ju mam voci Bohu, budem mat na vyber ci a ktori trest je pre mna horsi: ci vyhodenie z prace alebo vycitky svedomia.

Ano - cize nevolis podla toho, co je spravne a z lasky - teda, ze by si chcel nieco pre niekoho spravit a co je pre koho dolezitejsie, ale len sebecky kvili sebe, aby si mal cim mensi trest, len zo strachu.

Marcelllooo

Odoslaný - 20 február 2006 :  16:09:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos
to nie je nesloboda. TO SU DOSLEDKY.

Tieto dva terminy sa predsa nevylucuju. Naopak, rozsiruju chapanie reality.

quote:
Kazdy clovek existuje v nejakom systeme. Telo funguje ako system. Ak zacnem fajcit a tym dostavat do tela jedy, je to moja slobodna vola, ale musim si uvedomovat aj nasledky mojho konania.

No neviem, ci je to celkom tvoja slobodna vola - ide predsa o zavisost a zavisy clovek uz z principu nemoze byt slobodny.

Inac nase telo - to je kopa biochemickych procesov, ktore podmienuju nase spravanie: hlad, sexualny apetit, smad, chut pustit si Rachmaninova - to vsetko nie je nase slobodne ropzhodnutie, to je nevyhnutnost sposobena chemickym rozpolozenim naich organizmov.

quote:
To ze nejaka vec funguje ma aj svoje pravidla. Mam slobodnu volu, mozem ich porusit, ale potom by som mal ocakavat aj nasladky. To nie je nesloboda, to je princip fungovania.

Je to princip fungovania a je to aj nesloboda. Ja som nikdy netvrdil, ze nas princip fungovania je sloboda, naopak - tvrdim, ze je nim nesloboda a sebeckost.

Priklad: Majme totalitny rezim. Majme novinara, ktory chce pravdivo referovat a dfemaskovat. System funguje tgak ako funguje a preto vyvinie reprsiu proti novinarovi, napriklad ho uvezni.

Mozno hovorit o slobodnej krajine? Mozno hovorit o slobode slova?

Ales

Odoslaný - 20 február 2006 :  16:19:02  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano je ta prva moznost. druha moznost je zvolit si nieco z lasky.

Lajos

Odoslaný - 20 február 2006 :  16:27:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Mozno hovorit o slobodnej krajine? Mozno hovorit o slobode slova?
No vidis a to je zasa nieco, co nejde generalizovat. Vid priklad karikatur Mohameda. Principialne je tu sloboda slova, ale su tu aj nejake pravidla slusnosti. Nie som muslim, ale nebudem ho urazat, pretoze reakcia nenecha na seba dlho cakat. Tak ako napisal Hrib. To co spravili arabi je dokazom ich nezrelosti a manipulovania, to co predviedla europa je zasa dokazom jej prazdnosti duchovnej, dusevnej...ako to uz nazveme. Takze nie je novinar ako novinar, nie je pripevok ako prispevok, nie je sloboda ako sloboda. Koniec koncov, nie je ani dobre ani zle, su len dosledky.

Marcelllooo

Odoslaný - 20 február 2006 :  21:46:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos
No vidis a to je zasa nieco, co nejde generalizovat. Vid priklad karikatur Mohameda. Principialne je tu sloboda slova, ale su tu aj nejake pravidla slusnosti. Nie som muslim, ale nebudem ho urazat, pretoze reakcia nenecha na seba dlho cakat.

Cize obetujes slobodu slova na ukor fanatikov urazlivych. Presne tak - sloboda slova je v tomto pripade obmedzena.

quote:
Takze nie je novinar ako novinar, nie je pripevok ako prispevok, nie je sloboda ako sloboda.

Kto to rozlisis?

Strana: z 4 Previous Topic: Nikto sa ma nepytal... Téma Next Topic: Přírodní vědy, filosofie, zjevení  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06