|
Odoslaný - 15 december 2005 : 15:22:21
|
Casto sa stretavam na tomto fore s vetami a la "treba verit a nie rozmyslat" ci "myslenim dospievame k nazorom shodnym s ucenim RKC". Jednym slovom, fideizmus. Preto som sa rozhodol, ze uskutocnym mensiu protiargumentaciu: Problem spociva v katolikoch, hoci aj intelektom vyspelich, skusenich a dospelich, ze svoje myslenie uzavreli do mantinelov dogiem, z ktorych nechcu popustit. Preto pri svojom rozmyslani dospievaju k zaverom, ktore su zhodne z ucenim RKC a myslia si, ze aj ich "odpadnuti bratia" k tomu musia dospiet. Ich myslenie je, bez urazky, obmedzene. Nechcem urazit, len protiargument. A komu sa to nelubi tak moze ist vie kam...
|
"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia" (Allen) |
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2005 : 16:55:57
|
...... a myslia si, ze aj ich "odpadnuti bratia" k tomu musia dospiet....
JA SI TO NEMYSLIM TAK AK CHCE NIEKTO CITAT MYSLIENKY, NECH SA TO NAJPRV NAUCI...TAKZE IDEM...SA UCIT...ASTRU
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2005 : 17:37:34
|
quote: Pôvodne poslal Syseľ Nechcem urazit, len protiargument. A komu sa to nelubi tak moze ist vie kam...
A kde je ten protiargument? Tvrdenie ze je niekto obmedzeny povazujes sa protiargument? Nuz uz druhy krat musim dat klobuk dole pred Tebou... Tvoje argumnety su proste nepriestrelne... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 december 2005 : 23:14:46
|
Toto nebol protiargument,Syseľ,skôr by som povedal že si len tu naznačil a vyjadril týmto svoj postoj ku kresťanom-katolíkom,ako ich Ty vnímaš!A ja som nikdy netvrdil a to som kresťan-katolík,že treba veriť a rozmýšlať nie,to nie....myslenie a viera idú spolu ruka v ruke. |
Johnny:-) |
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2005 : 06:26:44
|
Sysel, tiez s Tebou nesuhlasim. Nie pre formulaciu Tvojho protiargumentu, ale poviem Ti, ze mne prave viera vela dala a stale dava, a jasne si uvedomujem, ze nemat ju, nemat taky blizky vztah s Jezisom, bol by som uuuuplne inde, ako som teraz, a asi by som na to nebol prilis hrdy. Sice by som "splyval s davom", tvaril sa sam pred sebou, ze to je v pohode, ze to sa tak teraz nosí, robí, ze to je "in", ale vnutorne by som urcite spokojny nebol. Cize, hoci je mozno navonok brat katolicku vieru ako v niecom obmedzujucu, v skutocnosti ma oslobodzuje...od vyciteik a hriechu. Vdaka Ti, Boze, ze nas tak milujes. |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2005 : 13:04:02
|
Syseľ vieš, nad niektorými vecami sa proste vo viere nedá rozmýšľať - lebo sú rovno Bohom zjavené (napr. mnohé dogmy) a teda čo je Bohom zjavené nad tým sa nemôže diskutovať. Ba ani pochopiť rozumom sa to nedá, lebo Boh nás vysoko prevyšuje. Napr. tajomstvo trojjedinosti. Je to dogma o ktorej sa neuvažuje. Alebo zjavená dogma: Boh je len jeden a je nekonečný. Tu sa proste nemôže nad tým rozmýšľať, lebo rozum nikdy nepochopí, prečo je len jeden a nekonečný Boh...
Zamýšľať sa je možné a rozumom uvažovať treba, vo veciach, ako dosiahnuť spásu. Viď príklad z Bibilie: podobenstvo o nepoctivom správcovi. Rozmýšľal, ako sa vyhnúť trest. Tam sám Kristus ľudí rozdelil: ľudia svetla a ľudia sveta. Ľudia sveta rozmýšľajú - a veľmi úpenlivo, ako zo sveta pre seba čo najviac vyťažiť. Ľudia svetla by mali rozmýšľať a zvažovať, aké prostriedky sú pre neho najvohdnejšie na získanie spásy a večného života. Asi tak... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2005 : 11:48:08
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Syseľ vieš, nad niektorými vecami sa proste vo viere nedá rozmýšľať - lebo sú rovno Bohom zjavené (napr. mnohé dogmy) a teda čo je Bohom zjavené nad tým sa nemôže diskutovať. Ba ani pochopiť rozumom sa to nedá, lebo Boh nás vysoko prevyšuje. Napr. tajomstvo trojjedinosti. Je to dogma o ktorej sa neuvažuje. Alebo zjavená dogma: Boh je len jeden a je nekonečný. Tu sa proste nemôže nad tým rozmýšľať, lebo rozum nikdy nepochopí, prečo je len jeden a nekonečný Boh...
Ale da sa o tom uvazovat a rozmyslat a modelovat to, povedzme i matematicky.
Lenze ako vysvetlis, ze Zidia nikdy taketo nic nemali a predsa by sme mali mat, cisto teoreticky, rovnakeho Boha?
quote: Zamýšľať sa je možné a rozumom uvažovať treba, vo veciach, ako dosiahnuť spásu.
Ale ani tu to nebude take jednoduche. Lebo vzdy sa najde nejaky amerikansky normalizator, ktory ti povie, ze ani tu sa nemas prilis co zamyslat.
quote: Ľudia sveta rozmýšľajú - a veľmi úpenlivo, ako zo sveta pre seba čo najviac vyťažiť. Ľudia svetla by mali rozmýšľať a zvažovať, aké prostriedky sú pre neho najvohdnejšie na získanie spásy a večného života. Asi tak...
Hej, ci ze ti rozmyslaju, ako urobit, aby pre seba co najviac vytazili z dlhodobeho hladiska duchovneho zisku. Dobre rozumiem? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 12:20:37
|
Syseľ,to možno iba niektorí kresťania-katolíci tvrdia azda že netreba rozmýšlať ale veriť,čiastočne majú pravdu.No kvôli týmto pár ľuďom začneš ihneď kritizovať všetkých kresťanov-katolíkov?Nikto ti asi nepovedal,že viera a rozum si neprotirečia,vyvoď si z toho patričné závery..... P.S.A to,že som napísal,že majú iba ,,čiastočne" pravdu,znamená,že si musíme dať pozor,aby to bola iba slepá viera,lebo s takou nezmôžeš nič.Raz nám kňaz na svätej omši povedal,že kto ešte nikdy nemal pochybnosti či ťažkosti vo viere,buď klame,alebo je to tým,že má slepú vieru,a slepá viera ti pochybnosti neprinesie.Ale kto chce ísť ešte ďalej,môže jeho viera prejsť zaujímavým vývojom,až k živej viere...a tá bude musieť bojovať s pochybnosťami. Ak vytrváte, zachováte si život. Lk 21,19 |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 13:27:16
|
Tu by bolo namieste sa opýtať z akého dôvodu si viera (náboženská) a rozum neprotirečia? Čo ak je obshaom náboženskej viery čosi, čo je vo vzájomnom protiklade, aj potom si neprotirečia? Či potom musí rozum ustúpiť? |
Jedno kresťanstvo, jedna Cirkev, jeden Boh |
Krajina: Bhutan ~
Počet príspevkov: 94 ~
Člen od: 15 august 2005 ~
Posledná návšteva: 03 jún 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 13:33:07
|
Podľa mňa sa povrchne môže zdať,že v Písme svätom si niektoré pasáže protirečia,ale to je púovrchné zdanie,kto to vážne skúma,zistí,že tam je súlad,nie protiurečenie,a tolko k tomu ešte rozumu.......nie všetko sa dá pochopiť rozumom.Kebyže sme pochopili Boha,už by nebol Bohom. |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 14:28:27
|
To či je Boh Bohom závisí od toho či ho chápeme?
Katolícka Cirkev učí, že svet bol stvorený láskavým a vševediacim Bohom, ktokoľvek je dobrý a je schopný zabrániť nejakému utrpeniu, urobí to, Boh mu nezabránil, stvoril tento svet hoc vedel aký bude, preto takýto Boh nemôže byť dobrý. |
Jedno kresťanstvo, jedna Cirkev, jeden Boh |
Krajina: Bhutan ~
Počet príspevkov: 94 ~
Člen od: 15 august 2005 ~
Posledná návšteva: 03 jún 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 16:07:58
|
Je Boh dobrý, spravodlivý, všemohúci, vševidiaci, všadeprítomný??? Tak prečo nezabránil, nezachránil, pripustil, prečo neodpovedá, mlčí?!?!?! To sú hádam večné otázky ľudí, hádam v každom veku, od prvého príchodu Ježiša a aj pred Ním. A podľa mňa to súvisí s dedičným hriechom -"tam je pes zakopaný". Sme Jeho stvorenia na Jeho obraz stvorení, to znamená, že On nami disponuje, používa nás na Svoje plány, sme Jeho služobníci v dobrom. A na Jeho obraz stvorení znamená, že nás vyzbrojil "talentami" každého podľa miery, akú nám On určil podľa Svojej vôle. Tými talentami je myslená celá naša telesná, duševná a duchovná výbava, teda aj schopnosť milovať, myslieť, vôľovo konať a slobodne a zodpovedne sa rozhodovať, aby sme boli schopní konať v Jeho intenciách, teda spĺňať Jeho požiadavky, pretože On mal pri stvorení prvých ľudí jasný úmysel - plán! Tým, že nám dal toto všetko, prejavil nám veľkú lásku a čo si ďalej myslel? No kto to vie? Je snáď On poplatný nám vysvetľovať, prečo sa rozhodol tak, či onak? Ale kto je tu pred Ním zodpovedným za svoje myšlienky, činy, lásky, či hriechy - človek! To človek zlyhal a dal sa zviesť diablom. A tak všetok priamy kontakt s Bohom bol prerušený. A ak dobre čítam Písmo, tak sa Boh odmlčal na pomerne dlhé obdobie (v ľudskom ponímaní času), kým opäť začal komunikovať so starými prorokmi. A po celý čas na celej ceste ľudstva až po dnešné časy sprevádzal ktosi veľmi verne človeka - diabol=hriech. A bol usilovný. Využíva všetky naše talenty, len aby sa nám dostal do duše a narušil v nej všetko, čoho je len schopný. A preto rozhádaní kresťania, vedúci medzi sebou aj krvavé boje a prenasledovania. To je preňho pôžitok. Jednostní kresťania? To by bolo preňho zlé. Ale takto... Preto si neustále budeme tieto otázky klásť a ťažko hľadať odpovede, pretože ten priamy kontakt s Bohom je fuč! Budeme sa navzájom obviňovať z takého či oného falošného prejavu a bludárstva a zataľ sú hádam našim najväčším problémom naše falošné predstavy o Bohu a z toho vznikajúce ťažkosti, teda pri tej obmedzenej komunikácii s Ním je to dosť ťažké. A predsa je tu v podobe svojho syna Ježiša a je tu i naše svedomie. Nemám na mysli to zahlušené, ktoré si už nerobí z ničoho nič, ale to, ktoré vníma. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 17:22:07
|
quote: Pôvodne poslal juja
Je Boh dobrý, spravodlivý, všemohúci, vševidiaci, všadeprítomný??? Tak prečo nezabránil, nezachránil, pripustil, prečo neodpovedá, mlčí?!?!?! To sú hádam večné otázky ľudí, hádam v každom veku, od prvého príchodu Ježiša a aj pred Ním. A podľa mňa to súvisí s dedičným hriechom -"tam je pes zakopaný". Sme Jeho stvorenia na Jeho obraz stvorení, to znamená, že On nami disponuje, používa nás na Svoje plány, sme Jeho služobníci v dobrom. A na Jeho obraz stvorení znamená, že nás vyzbrojil "talentami" každého podľa miery, akú nám On určil podľa Svojej vôle. Tými talentami je myslená celá naša telesná, duševná a duchovná výbava, teda aj schopnosť milovať, myslieť, vôľovo konať a slobodne a zodpovedne sa rozhodovať, aby sme boli schopní konať v Jeho intenciách, teda spĺňať Jeho požiadavky, pretože On mal pri stvorení prvých ľudí jasný úmysel - plán! Tým, že nám dal toto všetko, prejavil nám veľkú lásku a čo si ďalej myslel? No kto to vie? Je snáď On poplatný nám vysvetľovať, prečo sa rozhodol tak, či onak? Ale kto je tu pred Ním zodpovedným za svoje myšlienky, činy, lásky, či hriechy - človek! To človek zlyhal a dal sa zviesť diablom. A tak všetok priamy kontakt s Bohom bol prerušený. A ak dobre čítam Písmo, tak sa Boh odmlčal na pomerne dlhé obdobie (v ľudskom ponímaní času), kým opäť začal komunikovať so starými prorokmi. A po celý čas na celej ceste ľudstva až po dnešné časy sprevádzal ktosi veľmi verne človeka - diabol=hriech. A bol usilovný. Využíva všetky naše talenty, len aby sa nám dostal do duše a narušil v nej všetko, čoho je len schopný. A preto rozhádaní kresťania, vedúci medzi sebou aj krvavé boje a prenasledovania. To je preňho pôžitok. Jednostní kresťania? To by bolo preňho zlé. Ale takto... Preto si neustále budeme tieto otázky klásť a ťažko hľadať odpovede, pretože ten priamy kontakt s Bohom je fuč! Budeme sa navzájom obviňovať z takého či oného falošného prejavu a bludárstva a zataľ sú hádam našim najväčším problémom naše falošné predstavy o Bohu a z toho vznikajúce ťažkosti, teda pri tej obmedzenej komunikácii s Ním je to dosť ťažké. A predsa je tu v podobe svojho syna Ježiša a je tu i naše svedomie. Nemám na mysli to zahlušené, ktoré si už nerobí z ničoho nič, ale to, ktoré vníma.
Svedomie,onen Boží hlas v nás,ktorý nám hovorí čo je správne a čo nie,teda našepkáva...ale ako je to s človekom,ktorý vyrástol v zločinnom prostredí?Má aj taký čo nepovažuje za zlé vraždiť a robí len to,čo vidí vo svojom okolí,má svedomie?Ako to vlastne je? |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 19:07:54
|
Podľa mňa ho má, ono, podobne ako tie talenty, bolo dané každému. Prostredie, výchova, dedičnosť - to je povedzme, že tá naša prirodzenoť - to sú faktory, ktoré formujú osobnosť človeka. Aj zločinec sa môže zmeniť(pokiaľ nie je duševne chorý, nemám na mysli mentálne retardovaného - to je iný problém, ale i on je ovplyvniteľný i k dobrému i k zlému), posledný prípad je na smrť odsúdený a nedávno popravený niekoľkonásobný vrah, ktorý práve vo väzení sa zmenil - začalo pracovať jeho svedomie a ak počúval tento hlas, čo asi áno, zmena nastala, dokonca vraj písal i detské knihy. Prostredie robí veľa a to práve v rôznych slamoch a okrajových štvrtiach nie len Ameriky, je veľmi ťažké. Preto Cirkev kladie taký dôraz na príkladne žitý život kresťana, i katolíka. Ba naňho obvzvlášť, pretože má dobré príklady, o ktoré sa môže oprieť, napr. Do Bosco, pápež Ján Pavol II., sv. František z Assissi a pod. Neznamená, že má kopírovať ich život, má žiť svoj život, ale z ich použiť tú pozitívnu inšpiráciu od Ježiša. To sú vysoko postavené latky, ale nie nedosiahnuteľné, pretože aj oni boli ľuďmi, ktorí boi hriešni a hľadali, kritizovali, búrili sa a nakoniec neodlúčiac sa os Cirkvi, dali jej ďalšiu dimenziu a to je niečo, čo môže každý z nás. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 20:16:30
|
už len samotný nadpis sa mi nezdá-malá kritika katolíckeho myslenia. ako vieš o čom a ako rozmýšľa toľko ľudí,ktorí aspoň formálne patria do katolíckej Cirkvi? rádovo to sú stovky miliónov ľudí.povedzme že 1% je silno veriacich.to sú stále milióny.mne konkrétne Boh pomáha aj v myslení pri čisto technických záležitostiach. |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 21:10:09
|
quote: Pôvodne poslal Peet
už len samotný nadpis sa mi nezdá-malá kritika katolíckeho myslenia. ako vieš o čom a ako rozmýšľa toľko ľudí,ktorí aspoň formálne patria do katolíckej Cirkvi? rádovo to sú stovky miliónov ľudí.povedzme že 1% je silno veriacich.to sú stále milióny.mne konkrétne Boh pomáha aj v myslení pri čisto technických záležitostiach.
Lenže vieš,Syseľ má predsudky voči kreSťanom-katolíkom,tak sa nediv kvôli tomu nadpisu. |
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 21:15:14
|
quote: Pôvodne poslal sergej ivanovič Tu by bolo namieste sa opýtať z akého dôvodu si viera (náboženská) a rozum neprotirečia?
Ten dovod je zrejme jednoduchy, aj ked z isteho hladiska znie tautologicky: Neprotirecia si z toho dovodu, ze tu ziaden rozpor nie je.
quote: Čo ak je obshaom náboženskej viery čosi, čo je vo vzájomnom protiklade, aj potom si neprotirečia? Či potom musí rozum ustúpiť?
Lenze, co ak nie je? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2005 : 21:18:27
|
quote: Pôvodne poslal sergej ivanovič To či je Boh Bohom závisí od toho či ho chápeme?
Samozrejme, ze nie. Ale je jeho vlastnostou, ze mu nerozumieme, preto ak by sme mu nerozumeli, nieco by tu nesedelo a nadisla by ta rozporuplnost, ktorej sa chceme, najme po tvojom doraznom varovani, vyhnut.
quote: Katolícka Cirkev učí, že svet bol stvorený láskavým a vševediacim Bohom, ktokoľvek je dobrý a je schopný zabrániť nejakému utrpeniu, urobí to, Boh mu nezabránil, stvoril tento svet hoc vedel aký bude, preto takýto Boh nemôže byť dobrý.
Pravdupovediac, uz mi to tu chybalo - takato naparovacia hlava, co si sovj mindrak kompenzuje takto uboho.
Zadefinuj kategorie dobra a zla spolu s dovodmi takejto kategorizacie.
Potom sa mozno pohneme dalej. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 09:43:18
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal sergej ivanovič To či je Boh Bohom závisí od toho či ho chápeme?
Samozrejme, ze nie. Ale je jeho vlastnostou, ze mu nerozumieme, preto ak by sme mu nerozumeli, nieco by tu nesedelo a nadisla by ta rozporuplnost, ktorej sa chceme, najme po tvojom doraznom varovani, vyhnut.
quote: Katolícka Cirkev učí, že svet bol stvorený láskavým a vševediacim Bohom, ktokoľvek je dobrý a je schopný zabrániť nejakému utrpeniu, urobí to, Boh mu nezabránil, stvoril tento svet hoc vedel aký bude, preto takýto Boh nemôže byť dobrý.
Pravdupovediac, uz mi to tu chybalo - takato naparovacia hlava, co si sovj mindrak kompenzuje takto uboho.
Zadefinuj kategorie dobra a zla spolu s dovodmi takejto kategorizacie.
Potom sa mozno pohneme dalej.
Ako môže byť Boh nedobrý,t.j zlý?Veru by mal definovať kategórie dobra a zla,inak nevie o com hovorí,ako môže človek hovorit do niečoho Bohu,že robí zle?Čo sme my oproti Bohu? |
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 11:17:09
|
quote: Pôvodne poslal Odijan Ako môže byť Boh nedobrý,t.j zlý?Veru by mal definovať kategórie dobra a zla,inak nevie o com hovorí,ako môže človek hovorit do niečoho Bohu,že robí zle?Čo sme my oproti Bohu?
Jednoducho - ze ho prehlasime za zleho... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 11:39:31
|
gmk, si ako clovek ktory robil zakon o autorskom prave - definicia definicia ale hlavna vec ze tomu nie je rozumiet. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 15:03:45
|
quote: Pôvodne poslal alesko
gmk, si ako clovek ktory robil zakon o autorskom prave - definicia definicia ale hlavna vec ze tomu nie je rozumiet.
To bude mozno tym, ze som skutocne spoluautorom niekolkych pravnych noriem SR...
http://gmk.rovniankova14.sk/prace.html |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 15:14:11
|
tak uz chapem preco tomu nerozumiet.... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 15:19:52
|
no GMK... to vysvetluje ale neospravedlnuje Tvoje chovanie |
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 15:27:50
|
quote: Pôvodne poslal Patrik
no GMK... to vysvetluje ale neospravedlnuje Tvoje chovanie
Niet sa za co ospravedlnovat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 december 2005 : 16:48:17
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal Patrik
no GMK... to vysvetluje ale neospravedlnuje Tvoje chovanie
Niet sa za co ospravedlnovat.
Nuž či sa ospravedlníš za niečo,o čom neviem(a Patrik hádam vie) alebo neospravedlníš,ostáva to vecou tvojho svedomia a vedomia,takže nik ťa do toho nemôže nútiť,robiť rozhodnutia za teba. |
|
|
|
|
|
|