Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 warez - kradez alebo nie ?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Panna Mária a Boh Téma Next Topic: Manželstvo, rodina
Strana: z 9

mortinia

Stav: offline

Odoslaný - 04 november 2011 :  22:31:13  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

Napíšte, čo odnímam tvorcovi programu, aby to napĺňalo definíciu krádeže.

Pôvodne zaslal Reconquistador - 04 november 2011 :  22:07:12

! duševné vlastníctvo!
pretože software je vec nehmotná, rovnako ako parná energia. Ak ťaháte načierno elektrinu - je to v poriadku?????
Predmetom právnych vzťahov sú aj informácie a databázy vytvárané na báze automatizovaných informačných systémov, počítačových programov, algoritmov a pod.

môže ísť teda o krádež užitku - tzv. furtum usus, prípadne § 212, písm. e) TZ
potom samozrejme je dôležité, načo s ten program používa - teda aplikujeme niekedy aj § 219 ods. 2 TZ

ale v neposlednom rade tým, že si niekto zdarma stiahne program, ktorý je spoplatnený, tak má z toho neoprávnený prospech, pretože inak by za ten program mal zaplatiť - takže samozrejme § 247 TZ... nooo, ešte by sa kde čo našlo, keby som viac zapla hlavu..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 04 november 2011 :  22:32:59  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
a aby toho nebolo málo, tak tu máte obč. zák.

§ 442a

(1) Pri porušení alebo ohrození práva duševného vlastníctva sa uhrádza aj nemajetková ujma v peniazoch, ak by sa priznanie iného zadosťučinenia, najmä ospravedlnenie alebo zverejnenie rozsudku súdu na náklady osoby, ktorá porušila alebo ohrozila právo duševného vlastníctva, nezdalo postačujúce.

(2) Pri porušení alebo ohrození práva duševného vlastníctva, ktoré môže byť predmetom licenčnej zmluvy, výška náhrady škody, ak ju nemožno určiť inak, určí sa najmenej vo výške odmeny, ktorá by za získanie takej licencie bola zvyčajná v čase neoprávneného zásahu do tohto práva; to sa primerane vzťahuje aj na práva duševného vlastníctva, ktoré môžu byť predmetom prevodu.

§ 443

Pri určení výšky škody na veci sa vychádza z ceny v čase poškodenia.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 04 november 2011 :  22:52:34  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
mortinia: My tu píšeme o hriechu, nie o paragrafoch, takže ste mimo témy. Vaše porovnanie s elektrinou je naviac úplne mimo, pretože tým, že by som ju odoberal, by v sieti ubúdala...

Dodám už teda k Vám len toľko, že zákony Slovenskej republiky uznávam len do tej miery, aby som sebe, či iným nenarobil problémy. Inak sa ma netýkajú. Takže ak máte k dispozícii zákon Habsburskej monarchie, či Uhorského kráľovstva, ktorý toho zakazuje, dajte vedieť, ale legitimitu parlamentu povstaleckého územia zvaného Slovenská republika neuznávam teda neuznávam ani zákony ním vydávané za pre mňa pod hriechom poslušnosti k civilnej autorite záväzné. A preto by toto nebolo pre mňa ani porušením 4. prikázania kvôli porušovaniu zákonov legitímnej svetskej vrchnosti.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 04 november 2011 :  23:04:37  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
mortinia: My tu píšeme o hriechu, nie o paragrafoch, takže ste mimo témy. Vaše porovnanie s elektrinou je naviac úplne mimo, pretože tým, že by som ju odoberal, by v sieti ubúdala...

Dodám už teda k Vám len toľko, že zákony Slovenskej republiky uznávam len do tej miery, aby som sebe, či iným nenarobil problémy. Inak sa ma netýkajú. Takže ak máte k dispozícii zákon Habsburskej monarchie, či Uhorského kráľovstva, ktorý toho zakazuje, dajte vedieť, ale legitimitu parlamentu povstaleckého územia zvaného Slovenská republika neuznávam teda neuznávam ani zákony ním vydávané za pre mňa pod hriechom poslušnosti k civilnej autorite záväzné. A preto by toto nebolo pre mňa ani porušením 4. prikázania kvôli porušovaniu zákonov legitímnej svetskej vrchnosti.

Pôvodne zaslal Reconquistador - 04 november 2011 :  22:52:34

recon - to vy ste sa pýtali, čo komu odnímate, ak niečo načierno sťahujete.. ja odpovedám duševné vlastníctvo.
fuh.. to som netušila, že vyžijete v Rakúsku Uhorsku.. tak potom pardon - ale v Rak. - UH. ešte software neexistoval, rovnako ako internet - ale ak máte záujem tak mám tr. zák. z r. 1878 - volá sa "Trestný zákonník o zločinoch a prečinoch, Zákonný článok V/1878" v hlave XXVI. máte definované krádeže jednoduché alebo kvalifikované - takže aj vtedy krádež poznali, rovnako ako krádež poznáme teraz recon...
vy robte ako uznáte za vhodné a ak vám to svedomie dovolí, sťahujte osnužesť.. Ja iba vravím, že to je hriech. Upozorniť som vás upozornila..

predstavte si - ono je to teraz v r. 2011 nejak tak, že krádež je aj v svetských zákonoch, ale zároveň ju máme zahrnutú aj v desatore.. a neuveríte, ale tak to bolo aj za Rakúska-Uhorska..

Reconquistador

Odoslaný - 04 november 2011 :  23:16:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Ja som tu písal o katechizmovej definícii krádeže a podľa tejto definície to krádež nie je, pretože neodnímam nič. Ani autorské práva. K tomu by došlo, ak by som sa ja vydával za autora celého, alebo často softvéru - a to by som si nikdy nedovolil.

No a to, že je to ilegálne v rámci Slovenských zákonov, to mi je jasné... ale to je mimo témy

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 04 november 2011 :  23:22:55  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
Ja som tu písal o katechizmovej definícii krádeže a podľa tejto definície to krádež nie je, pretože neodnímam nič. Ani autorské práva. K tomu by došlo, ak by som sa ja vydával za autora celého, alebo často softvéru - a to by som si nikdy nedovolil.

No a to, že je to ilegálne v rámci Slovenských zákonov, to mi je jasné... ale to je mimo témy

Pôvodne zaslal Reconquistador - 04 november 2011 :  23:16:47

toto vám dovoľuje podľa vás načierno si sťahovať programy?? to sa kde píše????
2408 Siedme prikázanie zakazuje krádež, to jest neoprávnené prisvojenie si cudzieho vlastníctva proti rozumnej vôli majiteľa. Nie je krádežou, ak sa dá predpokladať jeho súhlas alebo ak je odmietnutie v rozpore s rozumom a všeobecným určením dobier. Taký je prípad zjavnej a naliehavej potreby, keď jediným prostriedkom, ako uspokojiť bezprostredné a základné potreby (jedlo, prístrešie, odev a pod.), je mať k dispozícii a použiť cudzie dobrá.

ved sa tam píše, že pokiaľ majiteľ - v tomto prípade softwaru - o tom nevie a vy si jeho software prisvojujete, tak je to krádež -
či ten software, čo ste si načierno stiahli, bol pre všeobecné dobro???
recon - mám vás rada, ale niekedy vám naozaj nerozumiem..

Reconquistador

Odoslaný - 04 november 2011 :  23:33:45  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
...neoprávnené prisvojenie si cudzieho vlastníctva...
Pôvodne zaslal mortinia - 04 november 2011 :  23:22:55

Ale práve o toto tu ide! O neoprávnené prisvojenie si cudzieho vlastníctva. A stiahnutím si programu, hudby, či filmu si nič neprisvojujem. Dokonca ani spomínané autorské práva (keďže to, čo prípadne stiahnem, samotným stiahnutím nebudem vydávať za svoje dielo). Ak to ale budem označovať za môj výtvor, vtedy by som si autorské práva prisvojil a to by bola krádež.

PS: Píšem síce v prvom rode (kvôli jednoduchosti), no či toto konanie sedí aj na mňa, to nechám na fantáziu, či úsudok ostatných diskutujúcich. S výnimkou toho, čo som písal o politike, to je môj názor.

mortinia

Odoslaný - 04 november 2011 :  23:40:10  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
...neoprávnené prisvojenie si cudzieho vlastníctva...
Pôvodne zaslal mortinia - 04 november 2011 :  23:22:55

Ale práve o toto tu ide! O neoprávnené prisvojenie si cudzieho vlastníctva. A stiahnutím si programu, hudby, či filmu si nič neprisvojujem. Dokonca ani spomínané autorské práva (keďže to, čo prípadne stiahnem, samotným stiahnutím nebudem vydávať za svoje dielo). Ak to ale budem označovať za môj výtvor, vtedy by som si autorské práva prisvojil a to by bola krádež.

PS: Píšem síce v prvom rode (kvôli jednoduchosti), no či toto konanie sedí aj na mňa, to nechám na fantáziu, či úsudok ostatných diskutujúcich. S výnimkou toho, čo som písal o politike, to je môj názor.

Pôvodne zaslal Reconquistador - 04 november 2011 :  23:33:45

ale jaj som nepísala o autorských právach - ale o duševnom vlastníctve.
no ved sú stránky, kde si hudbu stiahnete aj zadarmo, nemusíte načierno.. ale už to, že inému spôsobíte majetkovú škodu - pretože by zarobil viac, ak by ste si to kúpili, to už fakt krádež je.. a takisto, ak niekto vymyslí software, tak je to jeho vec, jeho vlastníctvo a on rozhodne, kto si ho kúpi, príp. komu ho predá - ak mu ho vezmete bez jeho vedomia - jemu fyzicky neubudne, ale z vlastníctva mu reálne ubudne, tá jeho vec zrazu stráca hodnotu.. ja neviem.. Vy robte ako myslíte, ja ked sa naučim načierno sťahovať, budem sa z toho spovedať ak to vaše svedomie tak necíti, tak to nechajte tak..

Reconquistador

Odoslaný - 04 november 2011 :  23:55:52  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Hľadal som na nete definície duševného vlastníctva, no všetko, čo som našiel súhlasí s tým, ak duševné vlastníctvo nazvem podmnožinou autorských práv. Nič to teda na veci nemení. Porušil by som ho, ak by som to, čo stiahnem vydal za svoje...

Ales

Odoslaný - 05 november 2011 :  07:27:07  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
recon existuje freeware shareware trialware demo na odskusanie programu. Sem tam aj online programy.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 05 november 2011 :  08:59:41  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
recon existuje freeware shareware trialware demo na odskusanie programu. Sem tam aj online programy.

Pôvodne zaslal Ales - 05 november 2011 :  07:27:07

Ak už chcete písať, tak aspoň píšte k téme.
PS: Ako informatik toto, čo ste napísali samozrejme poznám

slavom

Odoslaný - 05 november 2011 :  09:28:14  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
tieto pojmy poznam aj ja a niesom ani informatik, a recon skuste sa na to aj vy spytat nejakeho knaza (napr pri spovedi) a tiez napiste co vam povedal, oukej?

TOTUS TUUS (motto bl. Jana Pavla II)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 261  ~  Člen od: 02 november 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 05 november 2011 :  09:29:04  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
je to k teme. Vyhovorka typu iba skusam potom kupim je ...nic Platna.
Keby ti slo o odskusanie tak stiahnes legal verzie na to urcene.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 05 november 2011 :  09:35:50  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Usly zisk sa predsa neda odnat...

Pôvodne zaslal Mato - 04 november 2011 :  22:11:11

ja by som pouzit termin potencialny zisk

to, co som nacierno stiahol, sice nepripravi priamo vlastnika o nejaku hodnotu, ale keby som si chcel danu "vec" zadovazit legalnym sposobom, tak si ju musim kupit/prenajat za nejaku protihodnotu (peniaze) a to by uz islo vlastnikovi do aktiv

problem pri softveri je ten, ze je ho mozne kopirovat bez toho aby original stratil nieco zo svojej hodnoty, keby sa dal napr chlieb kopirovat tak ako sa da kopirovat povedzme nejaky program, tak by to bolo to iste

skusme analogiu (je trosku krkolomna) - ked pisem pisomku a odpisem od suseda tak co pom spravil? ukradol (skopiroval z jedneho media na druhe) som jeho vedomosti (dusevne vlastnictvo - nehmotne) bez toho, aby som mu nejake ubral a eventualne budem potrestany, ak to vykonna moc (ucitelka) zaznamena; ale aj ked to nezaznamena, ziak, od ktoreho som odpisovam moze neskor ziadat protihodnotu, lebo inak nabuduce uz neda odpisat

povodny GUEST635

He will learn... no king rules forever...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mak

Odoslaný - 05 november 2011 :  11:25:59  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
citácia:
Hľadal som na nete definície duševného vlastníctva, no všetko, čo som našiel súhlasí s tým, ak duševné vlastníctvo nazvem podmnožinou autorských práv. Nič to teda na veci nemení. Porušil by som ho, ak by som to, čo stiahnem vydal za svoje...

Pôvodne zaslal Reconquistador - 04 november 2011 :  23:55:52

podla autorského práva vlastníkom diela je ten kto ho vytvoril. Preto stiahnutie SW, ale Aj kopírovanie článku, knihy, hudby, obrazov je krádežou pokial sa to deje bez súhlasu autora.
Takže stiahnutím hry kradneš toto dielo. Ináč by to bolo veľmi pochybné svedectvo o tvojom kresťanstve keby ťa zavreli pre krádež SW. A svetské zákony a nariadenia si tiež povinný dodržiavať ak nie sú v rozpore so zákony Božimi. Toto ti prikazuje 4. božie prikázanie. Takže darmo špekuluješ či to je krádež alebo nie, ale si povinný dodržiavať to čo káže zákon.Mortinia ti to vysvetlila. Nemôžeš povedať že zákony ťa nezaujímajú. Si povinný ich dodržiavať a ak nie tak páchaš hriech.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 05 november 2011 :  12:21:17  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
namietka je: tym nikomu neublizujem. Priamo nie. Aj sa tazko urcuje dokym je ta hodnota sw tak mala ze je to len lahky hriech. A otazny je postoj krestana napr. ked chce potom ziskat odpustky kde sa vyžaduje odpútanost aj od ľahkého hriechu. Povedal by som že ľahký hriech viac učí pýche a ťažký skôr pokore. A či sťahovanie je krádež by sa mala jednoznačne vyjadriť cirkev.

slavom

Odoslaný - 05 november 2011 :  12:49:30  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
podlamna neje ze 1-49 € lahky, 49-a vyssie tazky a tak je to o tom ze ked dakto na tu hru fakt nema tak si ju stahne, ale ked dakto zaraba tazke prachy a 50 eur je prenho nic ale nechce sa mu ist do obchodu alebo je lakomy aj na tych 50 € a stiahne tak je to tazky hriech

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 261  ~  Člen od: 02 november 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:00:56  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
Prekopírovanie stránok z knihy je úplne bežnou vecou a deje sa to aj oficiálne. Nie je to ani protizákonné a aj priamo v knižnici to umožnia. Pri programoch ide o to isté.

mak: Čo sa týka zákonov, ja som sa vyjadril, aký je v tomto smere môj postoj k zákonom Slovenska a prečo nie je hriešny.

slavom

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:08:38  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
ale v kniznici tu knihu zakupili a ty si platis za tuto sluzbu clensky poplatok, a zakon hovori ze ani napr. online film si nemozes pozriet ked ho nemas zakupeny

Reconquistador

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:18:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
ale v kniznici tu knihu zakupili a ty si platis za tuto sluzbu clensky poplatok, a zakon hovori ze ani napr. online film si nemozes pozriet ked ho nemas zakupeny

Pôvodne zaslal slavom - 05 november 2011 :  13:08:38

Aj človek, ktorý ten program dá na internet pre stiahnutie si ho kúpil. Čo sa týka podmienok, za akých ho poskytne (členský poplatok, zobrazenie reklamy, či nič), to je už medzi ním a sťahujúcim.

slavom

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:28:30  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
a co tak sa spytat knaza?

Reconquistador

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:43:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
a co tak sa spytat knaza?

Pôvodne zaslal slavom - 05 november 2011 :  13:28:30

Ak by som mal na to dôvod, či nejakú pochybnosť, mohol by som sa spýtať. Od kňaza (Spiraga, ktorý ten katechizmus spísal) mám definíciu krádeže a podľa nej to krádež nie je a tak na otázky kňazovi nevidím dôvod. Či s ním mám prejsť celý katechizmus a pýtať sa ho, či to je pravda?

slavom

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:48:11  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
ale ved sa ho spytaj, zaberie ti to 5 sekund, hoci aj pri spovedi, a potom sa o to podel s nami
ked dovod nechces najst tak ho nenajdes
PS: je to len pre tvoje dobro, co ak?...

saxsax

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:54:56  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
toto sa tu riesilo a bola tu i upnuta odpoved knaza, je to kradez, kto chce si to najde, teda ak to admin nezmaznul ...

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slavom

Odoslaný - 05 november 2011 :  13:58:58  Zobraziť profil  Pridať slavom do zoznamu priateľov
sak ja som sa na to vcera pytal tez knaza a na 4 strane je zhrnute co mi povedal

Strana: z 9 Previous Topic: Panna Mária a Boh Téma Next Topic: Manželstvo, rodina  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06