|
Odoslaný - 18 marec 2005 : 07:15:18
|
Téma, ktorej názov netreba viac vysvetlovať.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2005 : 07:29:36
|
Keďže sme diskutovali o vzťahoch v rodine ohľadom detí, začnem práve nimi.
Cielom založenia rodiny je mať potomstvo. Potomci boli považovaní /a dodnes to tak veriaci chápu/ ako dar od Boha. Bezdetnosť bola podľa Gen 16:4; 30:1,23 nešťastím a zlorečenstvom. Ako vidieť zo SZ, toto viedlo k rôznym opatreniam právneho rázu. Pri neplodnosti vlastnej ženy boli deti ich otrokyňe považované za legitímne deti manželov Gen 16:2; 30:3. Deti ako dar od Boha neboli považované za majetok človeka, ale boli majetkom Božím. Nepriamo to vidieť v správach o obetovaní detí, ktoré bolo samozrejme zakázané ale dialo sa hlavne u pohanov. Potvrdzujú to i mená, ktoré izraeliti dávali svojim deťom. Ukazujú na úzke spojenie detí s Bohom, npr. Samuel = Boh vyslyšal, Jonatán = Boh dal, Elizeus = Boh-moja spása, Nehemiáš = Boh potešil.
Môže byť dar od Boha spájaný zo sebectvom rodiča? Podľa mňa nie.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2005 : 11:23:50
|
Cielom založenia rodiny je mať potomstvo. Potomci boli považovaní /a dodnes to tak veriaci chápu/ ako dar od Boha. Mala oprava: Jednym z cielov zalozenia rodiny je mat potomstvo.
Poznamka 1: To vsak nevylucuje (ako som bol byval povedal) sebectvo vo vztahoch a cisty egoizmus pri ich zaobstaravani.
Poznamka 2: Nikde sa v Biblii nehovori o rodine ako o usporiadani vztahov, ci dokonca odporucanom resp. prikazanom usporiadani vztahov.
Bezdetnosť bola podľa Gen 16:4; 30:1,23 nešťastím a zlorečenstvom. A zaroven znizenim socialneho statusu, podobne ako slobodne matky, ci tzv. pankhardi. Nic nove pod Slnkom, predsudky vzdy boli, su a vzdy budu.
Ako vidieť zo SZ, toto viedlo k rôznym opatreniam právneho rázu. Pri neplodnosti vlastnej ženy boli deti ich otrokyňe považované za legitímne deti manželov Gen 16:2; 30:3. Co len potvrdzuje, co som hovoril: sbectvo a egoizmus rodicovstva - nielen vo vztahu k vlastnym detom, ale dokonca i k okoliu ako prostriedok zabezpecujuci spolocensky status, hned popri velkosti stada.
Deti ako dar od Boha neboli považované za majetok človeka, ale boli majetkom Božím. Cize nieco ako leasing. Ani leasovane auto nie je tvojim majetkom, aj ked ho mas plne v uzivani. Co vsak nic nemeni na podstate veci.
Nepriamo to vidieť v správach o obetovaní detí, ktoré bolo samozrejme zakázané ale dialo sa hlavne u pohanov. Tak toto mi vysvetli: ako sa to moze prejavit u pohanov, ktori nemali taketo chapanie vztahov.
Mimochodom, ake hlavne u pohanov, ked sam Boh ziadla obet syna?
Ukazujú na úzke spojenie detí s Bohom, npr. Samuel = Boh vyslyšal, Jonatán = Boh dal, Elizeus = Boh-moja spása, Nehemiáš = Boh potešil. Hej a ja som silne naviazany na iste udalosti v mojom zivote a s nimi sa stotoznujem. Znaci to, ze som majetkom ...?
A co potom meno Jezis? Nie je to potom tak, ze Maria dala svojmu synovi len meno, ktore bolo v tom obdobi bezne? A kult osobnosti sa vytvoril az neskor?
Môže byť dar od Boha spájaný zo sebectvom rodiča? Stale ma udivuje jedna vec, ako si clovek dokaze nahovorit presny opak toho, co je? Mozno by ste mi to mohli a vedeli vysvetlit.
O tento dar od Boha sa treba sam pricinit a to aktivnym, cielavedomim a cielenym posobenim (sulozou). Kto nesulozi, nerodi. Mozno za takejto situacie hovorit este o dare? Podla mna nie.
Vzhladom na uvedene sa da hovorit maximalne o leasingu, ci prenajme objektu (dietata).
Bez ohladu na to ale prichadzame k dovodu: spolocensky status, zadovazenie si plnenia od Boh, zadovazenie si objektu uspokojujuceho nase potreby (dieta). Inymi slovami - sebectvo.
Treba si totiz polozit dolezitu otazku: V ci prospech a preco koname tak, ako koname. V tomto pripade, v ci prospech a preco sulozime s jedinym cielom - mat potomstvo?
Zaverom: Len teraz neviem, polemizujes so mnou, alebo mi len dodavas dalsie argumenty pre moje tvrdenia? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2005 : 13:26:38
|
quote: Jednym z cielov zalozenia rodiny je mat potomstvo
čiže naplnenie Božej vôle a príkazu plodťe a množte sa. quote: Nikde sa v Biblii nehovori o rodine ako o usporiadani vztahov, ci dokonca odporucanom resp. prikazanom usporiadani vztahov.
Omyl omyl, zlatá rybko.
Biblia sa presne vyjadruje o pečovaní o dieťa i o výchove a teda postavení potomka v rodine.
Keď sa narodilo, bolo umyté, potreté soľou Ez 16:4 Lev 2:11,13. Chlapci boli ôsmy deň obrezaní a vtedy dostali i meno. Prvorodení chlapci boli zasvätení Bohu a preto museli byť vyplatení zvláštnou obeťou. Ex 13:13; Nu 18:15. Toľko o pečovaní o dieťa. Výchova: Pokiaľ boli deti malé a je to tak u veriacich dodnes, starala sa o nich žena. Či to bol chlapec, alebo dievča. Prís 31:1 Chlapca sa neskôr ujal otec Gen 18:19; Ex 13:8; Dt 4:9; Prís 3:1-2; 13:24; 15:5; 22:6; 29:15. Cieľ bol jediný. Vštiepiť dieťaťu uctu k rodičom a zvlášť k otcovi. Lebo otec bol vykonavateľom obetí a vzbura proti nemu bola považovaná za vzburu proti Bohu, ktorého otec v rodine zastupoval. Ex 20:12; Lev 19:3; Dt 5:16; 27:16; Prís 1:8; 6:20-23. S úctou a autoritou priamo súvisela poslušnosť. Opak bol často trestaný dokonca smrťou, i keď až po vynesení rozsudku súdom Dt 21:18-21; Ex 21:15,17. Náboženstvo bolo podkladom celej výchovy Prís 1:7 a oboznamovanie sa detí zo Zákonom patrilo k prvým povinnostiam rodičov. Dt 6:6...20,; 11:19. quote: O tento dar od Boha sa treba sam pricinit a to aktivnym, cielavedomim a cielenym posobenim (sulozou). Kto nesulozi, nerodi.
Mária neprevádzala s Jozefom potrebné úkony a predsa ostala tehotná a porodila. Aktívne sa však prejavila, keď jej anjel zvestoval jej úlohu. Povedala fiat, na tom síce katolíci stavajú jej pričinenie, no Boh vedel, že povie fiat a preto ju použil, tak ako mohol použiť ktorúkoľvek inú ženu. Taliani išli tak ďaleko, že dokonca založili automobilku s týmto slávnym výrokom. quote: Inymi slovami - sebectvo.
V plodení a rodení žiadne sebectvo nevidím, a ani vo výchove, je to iba napĺňanie Božích príkazov a dodržiavanie Jeho nariadení. I keď musím priznať, že neveriaci takýto motív môžu mať, no i tak nevedomky plnia vôlu a príkazy Boha. quote: Len teraz neviem, polemizujes so mnou, alebo mi len dodavas dalsie argumenty pre moje tvrdenia?
Ak sa Ti zdá, že Ti iba dodávam argumenty, som rád. Dúfam, že si porovnáš čo som napísal s uvedenými veršami a budeš tak isto reagovať, teda v Písme mi ukážeš, akí sme, my rodičia sebci.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2005 : 14:09:14
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Aktívne sa však prejavila, keď jej anjel zvestoval jej úlohu. Povedala fiat, na tom síce katolíci stavajú jej pričinenie, no Boh vedel, že povie fiat a preto ju použil,
Ako sa to len vola ten myslienkovy smer, ktory tvrdi ze vsetko je vopred predurcene a teda je jedno co robis, lebo Boh to uz aj tak vedel a teda Tvoja slobodna vola neexistuje (okrem tzv. GMKanizmu, ktory tvrdi v podstate nieco podobne, len to zaobaluje do DNA, programov a robotov) |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 marec 2005 : 14:21:21
|
GMK to bude vedieť, GMK Ti to uvedie, vysvetlí a doloží.... ja si skutočne neviem spomenúť...., žeby to bolo vekom? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 19:07:22
|
quote: MATO : Ako sa to len vola ten myslienkovy smer, ktory tvrdi ze vsetko je vopred predurcene
Fatalismus - víra v předurčenost osudu. |
|
|
|
Odoslaný - 21 marec 2005 : 23:59:27
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
GMK to bude vedieť, GMK Ti to uvedie, vysvetlí a doloží.... ja si skutočne neviem spomenúť...., žeby to bolo vekom?
Spravne, vekom. Odumieraju ti mozgove bunky, nosice tvojej pamate. A ziadnym inym sposobom nie je ubudajuca pamat nahradzana. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 00:09:28
|
čiže naplnenie Božej vôle a príkazu plodťe a množte sa. To je mozne. Ved to nikto ani nespochybnuje. Zase si predviedol krasny unik od predmetu veci k nic nehovoriacim frazeologickym jednotkam. Spomen si na predmet diskusie: ze dovodom je sebectvo a tuzba uspokojovat si potreby skrze deti.
Biblia sa presne vyjadruje o pečovaní o dieťa i o výchove a teda postavení potomka v rodine. Este raz, Biblia sa nevyjhadruje o usporiadani vztahov (trilateralnych), ale iba o bilateralnych vztahoch manzelia a potom rodicia-deti. Ziadna rodina spominana nie je. To je len konstrukt nad amec Biblie.
Cieľ bol jediný. Vštiepiť dieťaťu uctu k rodičom a zvlášť k otcovi. Tak ja uz neviem, pise za teba prispevky nejaky fantom? Citas a uvazujes nad tym, co pises?
Prave si napisal, co je cielom vychovy: Nanutit dietatu uctu k rodicom. Preco? Zo sebectva: Lebo otec bol vykonavateľom obetí a vzbura proti nemu bola považovaná za vzburu proti Bohu, ktorého otec v rodine zastupoval.
Mária neprevádzala s Jozefom potrebné úkony a predsa ostala tehotná a porodila. Nuz, to je len tvoja deklaracia.
V plodení a rodení žiadne sebectvo nevidím, a ani vo výchove, je to iba napĺňanie Božích príkazov a dodržiavanie Jeho nariadení. Rachachachachachacha!
Na tomto svete nie je nic zadarmo. Za to, ze dostanes hodnotu (dieta) musis platit, v okrem ineho i rodicovskymi starostami. Ale tuto investiciu si chgces vychutnt do posledneho grajciara vynosovosti.
Je teraz jedno, ci to transponujes na Bozie prikazanie, alebo z vlastnej vole.
Ak sa Ti zdá, že Ti iba dodávam argumenty, som rád. Ano, neustale dodavas argumenty, preco je rodicovstvo zalozene na sebectve.
Dúfam, že si porovnáš čo som napísal s uvedenými veršami a budeš tak isto reagovať, teda v Písme mi ukážeš, akí sme, my rodičia sebci... Odhliadnuc od skutocnosti, ze si tak uz urobil sam, (myslim tym to, aky sme my rodicia sebci) dokajes to kazdodenne svojimi skutkami.
A minimalne si to ukazal na svojom pripade ty sam. (Aj ked chapem, ze by si rad videl sam seba v dobrejsom svetle.) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 06:45:32
|
quote: Pôvodne poslal GMK Spravne, vekom. Odumieraju ti mozgove bunky, nosice tvojej pamate. A ziadnym inym sposobom nie je ubudajuca pamat nahradzana.
Nechce sa mi veriť, že by to presne tak fungovalo u ľudí. Analógia s Bad-sektorami mi nesedí. |
|
|
|
Odoslaný - 22 marec 2005 : 06:54:29
|
Nechce sa mi veriť, že by to presne tak fungovalo u ľudí. Vies comu vsetkemu sa nechce verit mne? Nechce sa mi verit, ze moja mater je taka sprosta aka je a ze mi spravila to, co spravila. Nechce sa mi verit, ze raz umriem a uz proste nebudem. Nechce sa mi verit, ze vacsina ludi su egoisticke svine a to vratane vacsiny tu vystupujucich na fore. Nechce sa mi verit ze nie som viac ako ostatne zvery, zivocichy. Nechce sa mi verit, ze ma zradili ti, ktorym som veril. Nechce sa mi verit dalsim veciam.
Jedna vec vsak je comu chcem a nechcem verit a druha, ako to v skutocnosti je.
Analógia s Bad-sektorami mi nesedí. Hej? A preco nie? Mas hadam nejake alternativne, medecinsky overene vysvetlenie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 04:45:20
|
Ako sa to len vola ten myslienkovy smer, ktory tvrdi ze vsetko je vopred predurcene a teda je jedno co robis, lebo Boh to uz aj tak vedel a teda Tvoja slobodna vola neexistuje Determinizmus.
okrem tzv. GMKanizmu, ktory tvrdi v podstate nieco podobne, len to zaobaluje do DNA, programov a robotov Mozes sa snazit zbavit neprijemnych suvislosti skutocnosti takymto bagatelizovanim a zosmiesnovanim GMK, tym ale skutocnost nezmenis.
Nezmenis, ze vyvoj cloveka je riadeny programovo, a ludske vedomie a myslenie je do znacnej miery determinovane telesnou stavbou.
Vies co je puberta a aky ma vyznam? Je to hormonalna prestavba organizmu, meni sa chemicke, hmotove i proporcne zlozenie organizmu s prislusnymi zmenami psychiky. A ako k nemu dochadza? Nuz - programovo.
Co je vychova? Je to nutenie dietata do isteho spravania. Je to makke programovanie, kde sa dietatu vstepuje isty hodnotovy system, spolu s paradigmami riesenia modelovych situacii. Ano, je to - programovanie.
Clovek ma vsak istu mieru slobody a rozmanitosti.
Este otazka: Preco anestetika posobia na vedomie takym zasadnym sposobom? Preco na vedomie a pamat podobnym zasadnym sposobom posobia psychotropne latky? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 04:47:27
|
PavelBA, zabudol si na tuto temu?
Reaguj. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 07:43:48
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Nechce sa mi veriť, že by to presne tak fungovalo u ľudí. Vies comu vsetkemu sa nechce verit mne? Nechce sa mi verit, ze moja mater je taka sprosta aka je a ze mi spravila to, co spravila. Nechce sa mi verit, ze raz umriem a uz proste nebudem. Nechce sa mi verit, ze vacsina ludi su egoisticke svine a to vratane vacsiny tu vystupujucich na fore. Nechce sa mi verit ze nie som viac ako ostatne zvery, zivocichy. Nechce sa mi verit, ze ma zradili ti, ktorym som veril. Nechce sa mi verit dalsim veciam.
Gluťo, na čom teraz fičíš ?
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 07:56:57
|
Gluťo, na čom teraz fičíš ? Vlkodlak, ano. Zase si to dokazal. Dokazal si prekonat vrchol svojej trapnosti.
Ale zopakujem: Vies comu vsetkemu sa nechce verit mne? Nechce sa mi verit, ze moja mater je taka sprosta aka je a ze mi spravila to, co spravila. Nechce sa mi verit, ze raz umriem a uz proste nebudem. Nechce sa mi verit, ze vacsina ludi su egoisticke svine a to vratane vacsiny tu vystupujucich na fore. Nechce sa mi verit ze nie som viac ako ostatne zvery, zivocichy. Nechce sa mi verit, ze ma zradili ti, ktorym som veril. Nechce sa mi verit dalsim veciam.
Jedna vec vsak je comu chcem a nechcem verit a druha, ako to v skutocnosti je.
Uz som tu spominal priklad smrtelne choreho, ktoremu zostavaju mozno hodiny zivota. Ked mu to lekar oznami - neveri a nevie sa zmierit so situaciou. Jedna vec je co chceme/nechceme, dalsia je skutocnost a nieco este ine je prijatie a zmierenie sa so skutocnostou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 12:35:53
|
GMK quote: Spomen si na predmet diskusie: ze dovodom je sebectvo a tuzba uspokojovat si potreby skrze deti.
Takže od začiatku.
Tou základnou rovinou a fundamentálnou otázkou je: aké miesto patrí v manželstve deťom? Rodenie a výchova detí je súčasťou manželskej reality. Keďže manželstvo je Božím zriadením od začiatku až do konca, nebude to naše, ale Božie zmýšľanie, ktoré bude určovať naše jednanie v manželstve i v otázke toho, či mať, alebo nemať deti. Preto sa pozrime do Božieho slova, Svätých písiem, aby sme našli odpoveď na našu základnú otázku: aké je miesto detí v manželstve kresťanov?
S omylom, že manželstvo je závislé na deťoch, sa úzko spája tvrdenie, že jediné oprávnené používanie sexuality je na plodenie detí. Nepochybne, príčinou pre takéto vyhlásenie je strach z dnešného trendu, ktorý od seba oddeľuje sex a plodenie. Písma však veľmi jasne ukazujú, že sexuálny vzťah medzi mužom a jeho manželkou má iný cieľ a väčší význam, než iba plodiť deti. Je to výraz úžasnej a udivujúcej manželskej intímnosti a prejav unikátneho vzťahu lásky, ktorý existuje v manželstve.
Božie slovo spomína výchovu detí a ich postavenie v manželstve v troch rozličných etapách ľudskej histórie. Tieto tri etapy sú opísané v troch textoch: Genesis 1:28, Genesis 3:16 a 1. Timoteovi 2:15. Dané texty vyučujú o postavení detí v manželstve podľa Božieho pôvodného ustanovenia v raji pred pádom, o dôsledkoch pádu na rodenie detí a o dnešnom význame rodičovstva v živote veriacej ženy v cirkvi.
Genesis 1:28 zachytáva mocné Božie slovo k práve stvorenému mužovi a jeho manželke, ktorým je udelený dar sexuality. Boh im svojím slovom prikazuje skrze tento dar privádzať deti na svet. „A Bôh ich požehnal a Bôh im riekol: Ploďte sa a množte sa a naplňte zem a podmaňte si ju a vládnite nad morskými rybami a nad nebeským vtáctvom i nad každým živým tvorom, ktorý sa plazí na zemi.“ Vo svojom pôvodnom ustanovení má sexuálny vzťah v manželstve ako Boží úmysel plodnosť a rozmnožovanie sa, teda privádzanie detí na svet. Taká bola Božia vôľa v súvislosti so sexualitou „od počiatku“. Boh spôsobil, aby sa tento plán pre počatie detí stal niečím, čo patrí k samotnej podstate sexuality. Cieľom, prečo mali Adam a Eva privádzať na svet deti, bolo naplnenie toho, aby človek vykonával vládu nad celou zemou. Adam s Evou by to sami nikdy nedokázali naplniť. Úplná nadvláda nad zemským tvorstvom vyžadovala celé pokolenie pobožných kráľov a kráľovien. Koniec prvej časti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 13:09:50
|
Zatiaľ som nikde v Písme, nepostrehol "sebectvo rodičov", skôr naopak! Ďalšia otázka je čo prináša dieťa rodičom?
Genesis 3:16 nás učí, že pád do hriechu ovplyvnil materstvo a rodenie detí: „Potom ešte povedal žene: Veľmi rozmnožím tvoju bolesť a tvoje tehotenstvo; v bolesti budeš rodiť deti, a tvoja túžba sa ponesie k tvojmu mužovi, a on bude panovať nad tebou.“ Tento text hovorí o treste, ktorý Boh uvalil na ženu pre jej podiel na páde. Je tu vyjadrené, že prídu útrapy, ktoré Boh privedie do sveta žien vo všeobecnosti. Od tohto bodu bude znášanie týchto obtiaží súčasťou ženského života. Tento trest obsahuje zintenzívnenie tehotenstva a nárast bolesti na strane ženy, čo sa týka tehotenstva. Inými slovami, žena teraz otehotnie častejšie ako pred pádom. Takisto bude v bolesti rodiť deti. Bolesť z tehotenstva sa netýka len fyzickej bolesti v čase pôrodu, aj keď už tá je sama osebe silná, ale týka sa aj fyzickej bolesti, ktorá často doprevádza nosenie dieťaťa pred pôrodom a fyzickej bolesti, ktorú matka znáša počas výchovy svojich detí. Táto bolesť z tehotenstva sa však nevzťahuje len výlučne na fyzickú bolesť a potiaže. Ten najtrpkejší žiaľ je ten, ktorý spočíva v rodení a výchove hriešnych detí. Zamyslite sa nad zármutkom Evy matky, keď pozorovala, ako jej prvorodený syn vyrástol do podoby bezbožného a neveriaceho muža a rozmýšľajte nad jej zármutkom, keď pochovávala syna, ktorého život bol prerušený uprostred mladosti rukou jeho vlastného brata, jej syna.
V 1. Timoteovi 2:15 Pavol po tom, čo poznamenal, že to bola žena, ktorá sa dala zviesť a ktorá zhrešila v raji ako prvá, hovorí: „No, bude spasená rodením detí, ak zostanú, ony ženy, vo viere a láske a v posvätení s rozumnosťou.“ Rodenie detí je dôležité do takej miery, že je spravidla cestou, na ktorej Boh zachraňuje veriace ženy. Zo všetkých týchto biblických pasáží je zjavné, že plodenie a výchova detí je Božou vôľou. Boh oboje učinil integrálnou súčasťou manželstva už na začiatku. Po páde uvalil na ženu bolestivú stránku tehotenstva. Boh posväcuje rodenie detí v cirkvi, aby sa tak z neho stala cesta spasenia pre veriace ženy. V týchto úryvkoch musíme predovšetkým vidieť to, že tehotenstvo a výchova detí je požehnaním pre veriacich. Na počiatku Boh požehnal Adama a Evu plodnosťou: „A Bôh ich požehnal a Bôh im riekol: .... množte sa (iné preklady uvádzajú: buďte plodní).“ (Genesis 1:28) Plodnosť znamenala pre manželstvo dobrú vec a ani tehotenstvo ako také, sa po páde nestalo prekliatím. Aj keď čítame, že Boh zlorečil hadovi a že Boh kvôli človekovi zlorečil pôde, nečítame, žeby Boh zlorečil Eve, keď na ňu uvalil materské útrapy. Bolesť, ktorá doprevádza počatie, bola pre Evu karhajúcim trestom, nie kliatbou. Navyše to, čo Boh po páde uvalil na ženu, nebolo tehotenstvo ako také, ale zintenzívnenie tehotenstva a nárast bolesti. Skutočnosť, že výchova detí je pre veriace ženy Božím požehnaním v Kristovi, je silne zdôraznená v 1. Timoteovi 2:15. Dnes je to pre ne cesta spasenia. Toto je spôsob, ktorým veriaci, žijúci v manželstve, hľadia na svoje deti: deti sú požehnanie. Pohľad tohto sveta je radikálne odlišný.
Svetské argumenty, založené na svetskom zmýšľaní a prispôsobené svetským plánom: Všetky sa sústreďujú okolo človeka. Apelujú na ľudskú túžbu po luxuse. Luxuse, ktorého by sa možno veľká rodina musela zriecť. Apelujú na ženskú túžbu mať veľa času na seba, čo je nemožné, ak má veľa detí. Vyznajme aj my, že tieto apely nachádzajú ochotnú odpoveď tiež v našom tele: deti, a najmä mnoho detí, sú nám na obtiaž a otravu, keďže stoja v ceste našej zábave a hrám. Boh nezastáva žiadnu zo svetských myšlienok „plánovaného rodičovstva“. Svet nepozná žiadneho Zvrchovaného Pána neba a zeme, ktorý riadi pôrodnosť podľa svojej všemúdrej rady. Ľudia vo svete nemajú žiadneho nebeského Otca, na ktorého by sa spoliehali, že im poskytne denný chlieb. Nesmieme sa dať ovplyvniť argumentáciou tohto sveta, ani si nemôžeme prisvojiť jeho pohľad na túto záležitosť. Ak by aj možno na zemi bolo príliš mnoho svetákov, môžeme rovnako povedať, že je tu primnoho detí Božích? Boží úmysel s deťmi na počiatku bol, aby existoval rod zbožných kráľov, ktorí mu poddajú celé tvorstvo. Dnes, vďaka zmluve milosti v Ježišovi Kristovi, Boh tento úmysel napĺňa skrze deti veriacich. Kristus buduje svoju cirkev z detí veriacich. Z týchto detí činí kráľov, ktorí s ním nielenže budú vládnuť raz navždy, ale ktorí už teraz začínajú panovať nad tvorstvom ako Boží služobníci, aby sa v nich tak napĺňal Boží plán pre deti z Genesis 1:28, „z úst nemluvniat a tých, ktorí požívajú prsia, pripravil si si chválu.“ (Matúš 21:16) Kvôli vyššie spomenutému, sú naše deti požehnaním, nie kliatbou, ani sebeckým cieľom. Takáto je radosť pobožnej matky, radosť, ktorá pohlcuje každý jej zármutok, najmä smútok z rodenia hriešnych detí. Za to stojí každá námaha a obeť veriacich rodičov. Vychovávajú deti, ktoré sú „dedičstvom Hospodinovým“, aby tieto deti mohli chváliť Boha teraz a na večnosť.
Preto sa dodnes vzťahuje na kresťanských manželov a manželky Pánove Slovo vyrieknuté v Jeremiášovi 29:5,6: „Staväjte domy a bývajte v nich, saďte zahrady a jedzte ich ovocie. Berte si ženy a ploďte synov a dcéry a berte i pre svojich synov ženy a svoje dcéry dávajte za mužov, aby rodily synov a dcéry, a množte sa tam, a nech vás neubúda!“Sláva Bohu
Koniec, zatiaľ. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 14:05:02
|
Takže od začiatku. Kludne.
Tou základnou rovinou a fundamentálnou otázkou je: aké miesto patrí v manželstve deťom? A vzhladom na otazku, ktoru riesime treba sucasne zodpovedat otazky, v ci prospech to je, na zaklade coho toto usporiadanie vyplyva a preco je prave taketo a nie ine.
Rodenie a výchova detí je súčastou manželskej reality. S tymto konstatovanim sa neda nic ine, len suhlasit.
Keďže manželstvo je Božím zriadením od začiatku až do konca, nebude to naše, ale Božie zmýšľanie, ktoré bude určovať naše jednanie v manželstve i v otázke toho, či mať, alebo nemať deti. Konstatovanie, ze manzelstvo je Bopzim zriadenim je len tvoj predpoklad, ktory nie je trivialny a preto by sa ho patilo dokazat. Ale mozme ho pre nase ucely predpokldat.
A ani tento predpoklad nevylucuje, ze je to iba Bozie zmyslanie (ustanovenia z Pisma), ktore su urcujuce. Uz si spomenul napriklad svoje zaujmy a tuzby, socialny status, biologicka pudovost a pod. Toto vsetko su faktory, ktore nemozno opomenut.
A zoberme si priklad manzelov, ktori nemozu mat deti, no napriek tomu sa snazia prekonat tuto Boziu volu.
Preto sa pozrime do Božieho slova, Svätých písiem, aby sme našli odpoveď na našu základnú otázku: aké je miesto detí v manželstve kresťanov? Zaroven aj otazky v ci prospech to je a kto ustanovil prislusne ustanovenia.
Nepochybne, príčinou pre takéto vyhlásenie je strach z dnešného trendu, ktorý od seba oddeľuje sex a plodenie. Písma však veľmi jasne ukazujú, že sexuálny vzťah medzi mužom a jeho manželkou má iný cieľ a väčší význam, než iba plodiť deti. Znovu ta musim upozornit, ze Pisma neukazuju nic. Pisma iba deklaruju. A co sa tyka sexuality, sexualny pud ma jasny vyznam a zamer: plodenie.
Podobne ako ina biologicka potreba - jedenie ma jediny zamer: saturacia kalorickeho deficitu. To, ze sa casom vyvinula gastronomia, ako urobit z uzitocneho prijemne je druha vec. Podobne je to aj so sexualitou.
Je to výraz úžasnej a udivujúcej manželskej intímnosti a prejav unikátneho vzťahu lásky, ktorý existuje v manželstve. Alebo naopak: je to prejav toho, ze to, co clovek pocituje ako laska je prejavom sexualneho pudu. Priklad: homosexualita. Preco homosexuali nepocituju laku k zene ale k muzovi? A preco lesby niek muzovi ale k zene? Cim sa ich laska lisi od lasky heterosexualnej?
Božie slovo spomína výchovu detí a ich postavenie v manželstve v troch rozličných etapách ľudskej histórie. A teraz je otazka, opisuju iba 'post mortem', teda zaznamenavaju uz dany stav, ci konstituuju normativu - ako tento vtah ma vyzerat?
Vo svojom pôvodnom ustanovení má sexuálny vzťah v manželstve ako Boží úmysel plodnosť a rozmnožovanie sa, teda privádzanie detí na svet. A hned si zodpovedajme otazku 'v ci prospech to je?' A hned dalsiu: preco plodim deti ja?
Cieľom, prečo mali Adam a Eva privádzať na svet deti, bolo naplnenie toho, aby človek vykonával vládu nad celou zemou. A este mi potom tvrd, ze vychova deti nie je realizaciou moci.
Zatiaľ som nikde v Písme, nepostrehol "sebectvo rodičov", skôr naopak! A hned sa spytajme otazku: 'preco je to tak?' a ' v ci prospech to je?' Odpovedou na druhu otazku je jednoznacne: V PavelBAov prospech to je. Nielen ze mu to zbytocne nedava pochybnosti ohladom jeho postavenia, naopak, dava mu to pocit hrdinstva. Zaroven ti to dava 'pozehnanie', ako i zabezpecuje pre deti 'vladu nad svetom'.
A podobne ako princip krestanstva "za ucelom spasy verim Kristovi", aj PavelBA, zaucelom naplnenia si svojich poitrieb nevidi toto sebectvo, ktore je zrejme a je ostatne dovodom aj tohoto nevidenia.
Ďalšia otázka je čo prináša dieťa rodičom? A hned sa spytajme: 'Za co dostavaju deti tieto plnenia?' A nemenej dolezitu otazku: 'Je to pre deti vztah dobrovolny, ci nanuteny?'
Zase od konca: Pre deti je to vztah nanuteni. A podobne tvrdi, ze to, co deti od rodicov dostavaju je len investicia za ucelom neskorsieho vynosu, ktore si rodic vyuzije do poslednej kvapky.
Je tu vyjadrené, že prídu útrapy, ktoré Boh privedie do sveta žien vo všeobecnosti. A zaroven to stavia materstvo do uplne inej pozocie. Materstvo uz nie je obeta pre dieta, porodne boilesti nie su obetovanim, ale trestom a nemaju s dietatom nic spolcne.
Mimochodom, orgazmus je najsamfasa vyvratenim tvrdenia, ktore tvrdis. Ao pre zenu, tak i pre muza. Kvoli orgazmu clovek sulozi. Ako zena, tak i muz. A ked z toho obcas vzide aj dalsi prospech (duieta) o to dobrejsie.
Inými slovami, žena teraz otehotnie častejšie ako pred pádom. A toto si akym sposobom vyextrahoval z uvedeneho?
Ten najtrpkejší žiaľ je ten, ktorý spočíva v rodení a výchove hriešnych detí. Dalsi dokaz sebectva v rodicovstve! Ved kazdy chceme (a plodime deti s tymto ucelom), aby boli pre nas radostou (uzitkom). Ale Boh zase sebecky vyzuil dieta na trestanie rodicov.
Rodenie detí je dôležité do takej miery, že je spravidla cestou, na ktorej Boh zachraňuje veriace ženy. A zase je rodicovstvo sebectvom - zabezpecuje spasu pre matku.
Zo všetkých týchto biblických pasáží je zjavné, že plodenie a výchova detí je Božou vôľou. S tymto by sa este mozno aj dalo suhlasit. Ale hned povedzme aj - je to na zaklade reaizacie sebectva: Bozej i ludskej.
V týchto úryvkoch musíme predovšetkým vidieť to, že tehotenstvo a výchova detí je požehnaním pre veriacich. A sebectvo v rodicovstve do tretice. Vychova deti je realizaciou moci a je plnenim v prospech rodicov, ktori s tymto zamerom a ucelom deti splodili. Je to naplnenim ich sebectva a ich zaujmu byt pozehnany a zabezpecit si najvacsiu hodnotu: deti.
Toto je spôsob, ktorým veriaci, žijúci v manželstve, hľadia na svoje deti: deti sú požehnanie. Spravne: Deti su plnenim v nas prospech. Zase len ciste sebectvo.
Vyznajme aj my, že tieto apely nachádzajú ochotnú odpoveď tiež v našom tele: deti, a najmä mnoho detí, sú nám na obtiaž a otravu, keďže stoja v ceste našej zábave a hrám. PavelBA, zabudas vsak na jednu podstatnu vec: vychova deti je najvyssia hodnota, ktoru clovek pozna (sam si to priznal).
A je len na cloveku, ake preferencie ma. Niekto sa uspokoji so skodovkou, ktoru si po vikendoch opravuje a zaberie mu to cely cas a iny len s Mercedesom.
Boží úmysel s deťmi na počiatku bol, aby existoval rod zbožných kráľov, ktorí mu poddajú celé tvorstvo. A tu je zase sebectvo Boha: Clovek je len tvor, co ma Bohovi uspokojovat jeho potreby.
Kvôli vyššie spomenutému, sú naše deti požehnaním, nie kliatbou, ani sebeckým cieľom. Oboje nejde dohromady.
Takáto je radosť pobožnej matky, radosť, ktorá pohlcuje každý jej zármutok, najmä smútok z rodenia hriešnych detí. Cize sebecky zaujem matky mat uzitok - radost.
Za to stojí každá námaha a obeť veriacich rodičov. Cize investicia je dobra - prinesie buduci vynos, ktory navyse mnohonasobne prekroci investovane vstupy.
Koniec, zatiaľ. Predpokladam, ze nie nadlho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 15:24:34
|
Neuveritelne, skutocne nedokazes napisat vlastny suvisly nazor? Ak nie, tak si daj hodiny slohu a potom sa vrat a prispievaj. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 15:35:13
|
Neuveritelne, skutocne nedokazes napisat vlastny suvisly nazor? Neuveritelnych je vela veci. Niektore pre GMK neuveritelne veci som uz napisal. Ale neuveritelna je napriklad i tvoja neochota sa zmierit so skutocnostou. Preto sa zas a znovu pokusas tuto realitu (ktora sa ti nepaci) zvratit vo svoj prospech.
Ale chces suvisly nazor k danej teme, tu je jeden: Rodicovstvo je realizacia sebectva v tej najvacsej moznej miere. Neuspokojime sa s nejakou vecou, co nam prinesie radost, potrebujeme, aby nam radost robila ziva, dychajuca a interaktivna vec - dieta. Toto je najvacsie uspokojenie pre cloveka! Casto dava cloveku zmysel zivota. Vzdy mu je vsak radostou.
Len kvoli tomu clovek sulozi, aby si zabezpecil tento prospech. A ked a mu nedari, urobi nemozne, aby si tento svoj prospech a sebecky zaujem zabezpecil: pocnuc umelym oplodnenim, adopciou konciac.
A kedze si chce clovek tento uzitok a radost clovek pre seba maximalizovat, vyvija za tymto ucelom adekvatnu snahu - vychovu. Vnutenim dietatu istych naorov, hodnot a preferencii rodic sleduje jedine: vlastny prospech a maximalizaciu vlastneho uzitku, radosti. Vsetko, co obetuje je len investicia, ktora ma priniest mnohonasobne vyssi vynos. Ostatne, do hrobu si aj tak nic nezoberieme. Tak treba si uzit co najviac na tejto zemi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2005 : 22:16:49
|
Neodpovedal si mi nič iné ako som už načrtol vo svojom príspevku: Svetské argumenty, založené na svetskom zmýšľaní a prispôsobené svetským plánom. Znevažuješ Boží zámer, manželstvo, deti a ich výchovu. Je to Tvoj názor, ja Ti ho neberiem, ale nesúhlasím s ním. V tomto bode sa stáva naša debata neplodnou, lebo ja neustúpim z pozície veriaceho Písmu a Ty z pozície vlastných názorov, podopretých svetským pohľadom. Iba sa chcem opýtat, ako s takýmito názormi môžeš vôbec žiť, a uvažovať o založení rodiny aby to odpovedalo a korešpondovalo s Božím pohľadom?
Takže, založenie rodiny je podľa Teba sebeckým činom človeka a nemá s Bohom nič spoločné?
A ak má, ako to podľa Teba súvisí?
Aké je Tvoje vysvetlenie úlohy, určenia Boha a človeka ohľadom manželstva, či už pri stvorení, alebo aj dnes? Nedá sa to spájať? Čo má prioritu?
Prestávam Ti rozumieť.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2005 : 00:16:58
|
Neodpovedal si mi nič iné ako som už načrtol vo svojom príspevku: Svetské argumenty, založené na svetskom zmýšľaní a prispôsobené svetským plánom. To je mozne. Nie je vlastne co nove vymysliet. Vsetko tu uz bolo.
A ostatne, kazdy clovek ma svoje sebecke predstavy, plany, im prisposobene zmyslanie a argumentaciu. Co je vsak sokujuce, ze medzi krestanom a nekrestanom nie je v principe vlastne ziaden rozdiel. Len pre uplnost podotknem, ze aj ty mas svetske plany a im prisposobene svetske zmyslanie a svetske argumenty, hoci sa na to snazis napasovat este aj Bibliu.
Znevažuješ Boží zámer, manželstvo, deti a ich výchovu. Nic neznevazujem. Prezri si este raz moje prispevky a urcite si vsimnes, ze nevyslovujem ziade moralne sudy. Nehovorim, ci je to zle alebo dobre. (Narozdiel od teba, PavelBA i Mata, ktori ste reagovali osobnym utokom na GMK.)
Vsetko co robim je analyza pohnutok a dovodov veducich k tej-ktorej cinnosti jednotlivca, skupiny a Boha. A ukazujem, ze tieto nie su take, ake mi tvrdite, ale naopak, su sebecke. Hovorim, ze vsetko, vsetka cinnost Boha, cloveka, i ludi je motivovana sebectvom a uspokojenim vlastnych potrieb.
• Boh nas stvoril, lebo mal s snami nejaky zamer, potreboval, aby ludia tento plan splnili, ludia su prostriedkom naplnenia jeho potrieb. • Manzelstvo je institut, v ktorom sa naplnaju sexualne a ine emocionalne potreby manzelov a vytvara sa predpoklad pre mocensky system, v ktorom za ucelom prospechu (radost a statsie) vychovavaju deti. • Vychova deti je mocensky nastroj rodicov (pripominam, ze dieta sa do vztahu s rodicmi dostava nedobrovolne), v ktorom rodic okrem naucenia potrebnym zrucnostiam si rodic zabezpecuje plnenie svojich potrieb v sucasnosti i do buducnosti. • Spasenie. Cielom krestana je spasa a za ucelom jej dosiahnutia robi vsetky potrebne cinnosti. Z pohnutky sebeckeho zaujmu ziskat vecny zivot a vecnu blazenost...
Je to Tvoj názor, ja Ti ho neberiem, ale nesúhlasím s ním. Ja by som prave ocenil, keby si mi ukazal v com a preco sa mylim. Zatial som zaznamenal jedine obranne reakcie padajucich snov vo forme utokov na GMK.
Ukaz, kde a preco sa mylim. Bol by som rad, keby si mi zobral moj nazor, lebo by som vo vlastnych ociach stupol (ale to je zase sebectvo).
V tomto bode sa stáva naša debata neplodnou, lebo ja neustúpim z pozície veriaceho Písmu a Ty z pozície vlastných názorov, podopretých svetským pohľadom. Nemusis ustupovat. Len svoju poziciu vyargumentuj.
Chapem vsak, ze sa nechces vzdat svojho pohladu. Zabezpecuje ti totiz pocit dolezitosti a vyznamenania. Ved si predsa jednym z tych, co plnia Bozi plan, jeden z vyvolenych. Status rodica je naplnajuci a povznasajuci. Nechces sa len tak vzdat tejto hodnoty.
Iba sa chcem opýtat, ako s takýmito názormi môžeš vôbec žiť. Nie je to ziadna rozpravka, ale kruta realita. Nepekna, nemilosrdna.
A uvažovať o založení rodiny aby to odpovedalo a korešpondovalo s Božím pohľadom? Ako si vobec prisiel na to, ze o niecom takomto uvazujem? Ako si prisiel na to, ze nehovorim uz z existujucich skusenosti?
A nemyl sa, nie je to zas az taky problem. Tak ako si objednavam v restauracii anglicky biftek, tak ako si objednam odbornika pri pokladani parkiet, tak si zabezpecim aj dieta.
Doplnujuca otazka: Aky je Bozi pohlad? GMKova ciastkova odpoved: Bozi pohlad je sebecky: zabezpecuje si vlastne zaujmy a ich naplnenie.
Takže, založenie rodiny je podľa Teba sebeckým činom človeka a nemá s Bohom nič spoločné? Manzelstvo je (podobne ako priatelstvo) vztahom rovnocennych partnerov, ktory sa rozhodli vzajomne si uspokojovat svoje potreby. To nic nemeni na veci, ze je vztahom sebeckym oboch partnerov.
Rodicovstvo je tiez sebeckym cinom uspokojovania svojich potrieb (sexualnych, emocnych), avsak s tym, ze dieta si rodic zotrocuje: vychovou, mocenskym systemom. Kvoli svojmu sebeckemu zaujmu a neochote prijst o uspokojenie potrieb.
Je tomu tak nezavisle od Boha. Z pohladu ateistu si dieta vytvara sam, teistovi umoznuje vytvorenie dietata Boh (v tomto pripade je vsak aj Boh sam sebcom). Boh tu vsak plni iba funkciu opravovatela ku chovaniu, ktore sme si zvolili a je nam prinosom.
Aké je Tvoje vysvetlenie úlohy, určenia Boha a človeka ohľadom manželstva, či už pri stvorení, alebo aj dnes? Je to jednoduche: sebectvo je tym hnacim motorom. Uspokojovanie vlastnych potrieb.
Boh nas stvoril, by si skrze nas uspokojil svoje iste potreby tvoriace jeho zamer, plan.
My koname tak sebecky, tak aby sme si uspokojili vlastne potreby. Niekedy si vsak vytvarame zvlastne ritualne praktiky a nahovarame si, ze to je vlastne dobre.
Čo má prioritu? To co si sam zvolis. Ty sam si tvorca hodnotoveho systemu a priorit.
Prestávam Ti rozumieť. Prave naopak. Zacinas mi rozumiet. Zacinas chapat, o co ide. Zaroven vsak je to sokujuce zistenie. Sokujuce a neprijemne zaroven. Tazko ho prijat, najme ked si predtym veril (a hadam i zil) v rozpravke.
Prirodzenou obrannou rekciou (aj ja som si tym musel prejst) je vzpieranie sa, neprijimanie reality.
Potom nasleduje iba precitnutie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2005 : 05:49:38
|
• Spasenie. Cielom krestana je spasa a za ucelom jej dosiahnutia robi vsetky potrebne cinnosti. Z pohnutky sebeckeho zaujmu ziskat vecny zivot a vecnu blazenost... Vidíš a tu sa mýliš. Spasenie je dar. Darom je niečo, čo si nezaslúžiš, v opačnom prípade to nie je dar, ale ocenenie.
Efezským 2:8 Lebo ste milosťou spasení skrze vieru, a to nie zo seba, je to dar Boží, 9 nie zo skutkov, aby sa niekto nechválil.
Čo má prioritu? To co si sam zvolis. Ty sam si tvorca hodnotoveho systemu a priorit.
Od: Tvorca hodnotového systému je Boh. I o tom je Písmo. Preto sa píše: z hľadiska Boha.... Vytvorený hodnotový systém človeka nie je reálny. Nedokáže správne určiť pojem spravodlivosť, podobne ako posúdiť mieru viny, dobra či zla. Absolútne to dokáže iba Boh. Takže máš dve možnosti. Buď si uvedomíš, alebo sa budeš snažiť uvedomiť si Boží hodnotový systém a priority, v tom prípade sa dočkáš i odpovede od Boha formou priamych zásahov, ktoré potvrdzujú Tvoje správne rozhodnutie, alebo si vytvoríš vlastné hodnoty a priority, ktoré do svojho plánu Boha nezahŕňajú. Ty sa však falošne budeš domnievať, aký si dobrý, ako by si postupoval Ty, buduješ si svoj svet bez ohľadu na to, aké plány má s Tebou Boh. Jednoducho sa na neho nespoliehaš a nedôveruješ mu, v čom Ťa poväčšinou utvrdí i pohľad na iných /okrem pohľadu na samého seba/, ktorí podľa Teba tiež nezaslúžene trpia, je im ubližované aa pod. Taký človek, berie spravodlivosť do svojich rúk, postupuje podľa svojho hodnotového rebríčka. Toto všetko platí jak v manželstve tak vo vzaťahu Ty a svet. Čo sa týka priorít a hodnôt, dnešný svet skutočne nepotrebuje Boha ale stavia sa na Jeho miesto a do Jeho pozície. Dnes a denne sa rozhoduje o bytí, či nebytí celých národov, a to z hľadiska sebectva a výhod života. Boh však takto nekoná. I keď namietneš, že i on nechal vyhľadiť celé národy, na rozdiel od nás ľudí mal a má na to právo. Podobne ako má právo na to, ži budeš biely, alebo čierny, či budeš žiť v prachu alebo v paláci. Či budeš mať dobrú ženu alebo semetriku.....
Príslovia 19:14 Dom a majetok sú dedičstvom po otcoch, ale od Hospodina rozumná žena. Zatiaľ asi toľko...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2005 : 06:40:49
|
Vidíš a tu sa mýliš. Spasenie je dar. Darom je niečo, čo si nezaslúžiš, v opačnom prípade to nie je dar, ale ocenenie. Spravne. Ale spasu si, podla Biblie, zasluhujes. Nestaci len prijat Krista (nie kazdy, kto mi vravi Pane, Pane...; pribeh o bohatom mladencovi; podobenstva o semiackach...; podobenstvo o safaroch).
A z rovnakeho dovodu nemozu byt darom ani deti.
Tvorca hodnotového systému je Boh. I o tom je Písmo. Hej. Boh si zvolil isty hodnotovy system. (Iny pre seba, iny pre nas.) Ale ako som bol byval povedal, kazdy si sam pre seba tvori vlastny hodnotovy system.
Vytvorený hodnotový systém človeka nie je reálny. O co menej realny je moj hodnotovy system, v ktorom je na prvom mieste uspokojenie mojich vlastnych potrieb, potom vsetko ostatne? O co menej realny je moj hodnotovy system, ktory stavia takuto postupnost ludi: JA, moji priatelia, moja rodina, moj pes, nez tvoj: BOH, synovia a zalema, vsetko ostatne?
Ktory je realny a preco? Ktory je nerealny a preco?
Nedokáže správne určiť pojem spravodlivosť, podobne ako posúdiť mieru viny, dobra či zla. Co? Ake su kriteria spravnosti a preco? Pojem spravodlivost viem urcit aj ja, a to hned niekolkymi roznymi sposobmi: • spravodlivo = rovnako • spravodlivo = adekvatne potrebam
Situacia 1: Ja i PavelBA robime pre zamestnavatela. Obaja sme odviedli rovnaku pracu. GMK i PavelBA dostal rovnaku mzdu. Situacia 2: Ja i PavelBA robime pre zamestnavatela. Obaja sme odviedli rovnaku pracu. GMK dostal menej ako PavelBA, lebo je sam a PavelBA viacej bo ma rodinu, ktoru vyzivuje.
Ktora situacia vyjadruje spravodlivost a ktora nie? Ktora z tychto dvoch situacii vyjadruje realnu spravodlivost a ktora nerealnu? Preco?
Absolútne to dokáže iba Boh. No a? Ja nepotrebujem absolutne urcenie spominanych pojmov. Mne absolutne staci, ked su urcene relativne - aby vyhovovali mne.
Takže máš dve možnosti. Buď si uvedomíš, alebo sa budeš snažiť uvedomiť si Boží hodnotový systém a priority, v tom prípade sa dočkáš i odpovede od Boha formou priamych zásahov, ktoré potvrdzujú Tvoje správne rozhodnutie, alebo si vytvoríš vlastné hodnoty a priority, ktoré do svojho plánu Boha nezahŕňajú. Ja si uvedomujem Bozi hodnotovy system a je fest sebecky.
Ty sa však falošne budeš domnievať, aký si dobrý, ako by si postupoval Ty, buduješ si svoj svet bez ohľadu na to, aké plány má s Tebou Boh. V com je falosna moja predstava, ze som dobry? Ved mam ine kriteria pre dobrost, ako ty.
Preco by malo byt zle, budovat si vlastny svet bez ohladu na to, aky zamer ma so mnou Boh?
Preco by som mal naplnaty sebeckupotrebu Boha, ktoru so mnou ma?
Nezabudaj, ze mam slobodnu volu. Za uplatnenie ktorej ma, mimochodom, pomstychtivo tresce, pokial nie je v sulade s jeho zaujmamy a planom.
Jednoducho sa na neho nespoliehaš a nedôveruješ mu, v čom Ťa poväčšinou utvrdí i pohľad na iných /okrem pohľadu na samého seba/, ktorí podľa Teba tiež nezaslúžene trpia, je im ubližované aa pod. Hej, tak to je. V com je moj pohlad mylny? Preco?
Taký človek, berie spravodlivosť do svojich rúk, postupuje podľa svojho hodnotového rebríčka. Toto všetko platí jak v manželstve tak vo vzaťahu Ty a svet. No a? Ved to je presne, co tvrdim. To vsak nemeni nic na veci, ze aj Bozi hodnotovy system je sebecky.
Čo sa týka priorít a hodnôt, dnešný svet skutočne nepotrebuje Boha ale stavia sa na Jeho miesto a do Jeho pozície. Hej. No a? Ved ale o tom nie je rec. Hovorime o Bozom systeme, o Bozom zamere, ktory je sebecky.
Dnes a denne sa rozhoduje o bytí, či nebytí celých národov, a to z hľadiska sebectva a výhod života. Boh však takto nekoná. Nie? Cital si ty vobec Stary zakon, kde Boh dava prikazy k agresivnym ofenzivnym vojnam, genocidam a vrazdeniu. Ci ako si predstavujes, ze Boh kona?
Je zasluhou najme ateistov, kori v priebehu 20 stor. a vytvorili nastroje na udrzanie mieru, ze zijeme v mierovejkrajine.
I keď namietneš, že i on nechal vyhľadiť celé národy, na rozdiel od nás ľudí mal a má na to právo. Muahahahahahahahahahaha! Rachachachachachachacha!
Tak toto je sila. Tak na totok sa fakt neda uz co povedat. Ale potvrdil si tym (zrejme nevdojak) jedno: Boh je kruty despota, ktory na dosiahnutie svojho sebeckeho zaujmu sa nestiti pouzit nasielie. Dokonca si uzurpuje pravo na mna. Sebecky.
Alebo alternativa, kedze Zidia potrebovali urobit tieto ofenzivy, nahovorili si, ze je to vola Bozia.
Podobne ako má právo na to, ži budeš biely, alebo čierny, či budeš žiť v prachu alebo v paláci. Či budeš mať dobrú ženu alebo semetriku... Lenze ja si beriem zivot do vlastnych ruk. A budem zit tak,ako si zariadim.
Mimochodom, zase si to dokazal. Odklon od temy. A stale cakam na citacie Pisma potvrdzujuce nesebectvo rodicovstva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2005 : 07:44:18
|
Este k tomu absolutnu Co sa tyka absolutnosti Boha, nie je to take,m ako by si sa nazdaval. Skusim ti to pripodobnit k situacii, ktoru aj ty vlmi dobre poznas: RKC.
RKC sama o sebe tvrdi, ze je jedinou a univerzalnou Cirkvou Kristovou, ze sa jej Boh zjavuje a to vsetko okolo. Akceptujes to? Nie. Skratka RKC nie je pr teba autoritou a nie je teda absolutnou autoritou, aj ked sama seba za nu povazuje a ked mala moznost sa tak spravala.
Podobne je to aj s tvojim Bohom. Nie je absolutnou autoritou.
Naopak, pravidla tohto sveta absolutnou autoritou su. Nikto si nemoze povedat, ze zrazu pre neho prirodne zakonitostio prestanui platit. Prirodne zakonitosti su jedinym absolutnom, ktore pozname.
A naopak, aj ty podliehas relativnosti svetskej moralky. Zodpovedaj mi na nasledujuce otazky: • Je Extaza drogou a je zla? • Su zle antidepresiva, ci ine farmakotika? Preco?
Este k naroku Boha na nas. Keby tebe pobili deti (schvalne pouzivam deti, lebo na tie je kazdy citlivy, obzvlast rodic) a este tvrdili, ze je to vola Bozia, tak im rozkopes gule, PavelBA. A takeho Boha posles do pecka.
Rovnako posles do pecka kazdeho, kto by nejakym sposobom odklonil plnenie voci tebe od tvojich synov.
Este ku skutocnosti viery. Spominal som, ze vsetko citenie je vdaka transmitteru serotoninu. Do akej miery mozme povedat, ze nase citenie je skutocne? Do akej miery mozme povedat, ze tento cukrik je ozaj sladky?
A co depresie? Ci obsedanto-kompulzivne poruchy? Nakolko je vedomie pri tychto poruchach skutocne a nakolko nie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2005 : 12:12:40