Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 homosexualita
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Zameranie prispievajucich Téma Next Topic: Dobru noc
Strana: z 4

veritas

Stav: offline

Odoslaný - 31 október 2005 :  08:18:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Na juja:
Pekne napísané, presne je to tak! Ď!
P.S.
Najviac o celibáte "kvíkajú" tí, čo ani len netušia, čo to je. Okrem iného je to aj dar o ktorý kňaz musí prosiť ale aj bojovať...
Aj tu už bolo o ňom popísané mnoho, no niektorí stále nechcú zhodiť škarupiny z očí...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  09:53:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Prečo musia žiť v celibáte? Lebo história ukázala a aj bežná prax, že je to tak lepšie. Kňaz potom namiesto slov "Moja rodina", "Môj voľný čas", "Moje peniaze", "Môj domov" - proste veľa "Moje..." zamieňa za slová "Moja farská rodina", "Môj čas venovaný druhým", "Peniaze pre farnosť", "Vaša fara" (budova),...
Hej, to ta nasa nedokonalost.

Iste si vieš predstaviť, že otec detí a manžel ženy sa musí v prvom rade venovať im. Až potom má mať čas na rozhovory s "cudzími" ľuďmi, s neznámimi, či s ľuďmi, čo potrebujú pomoc...
Hej, to ta nedokonalost a nahradenie krestanskeho principu pohanskym biologickym. Smutne no co uz.

Isto aj Ty, GMK, poznáš kňaza(ov), ktorí sa aj Tebe venujú. Si predstav, že by mali aj svoje rodiny a svoje rodinné starosti. Dokázali by sa potom tak veľmi venovať pastorácií? Ja tvrdím, že veľmi obiažne.

Sú cirkvi, kde sa muži ženia. Ale pravdupovediac, majú na starosti menej ľudí /napr. vedúci v zbore nemá na starosti veriacich z celej mestkej časti ale len tých, čo mu chodia do zboru./, majú menej bohoslužieb /ECAV napr. u nás v Rači má iba 2x do týždňa bohoslužby, narozdiel od KC, kde je každé ráno a večer sv. omša plná ľudí.
Tiež sviatosti - zaopatrovanie chorých, roznášanie sviatostí a v neposlednom rade starostlivosť aj o faru, ako správca farnosti.

No nevim, lebo na Petrzalku je len jedna ECAV fara a tiez sa venuju vsetkemu, co si povedal.

Asi toľko k tomu, prečo celibát. Je lepšie predchádzať problémom (napr. aj manželským nezhodám, ktoré sa nedajú vylúčiť) ako ich potom "hasiť".
Tak to je potom dobrejsie ani nesplodit dieta - lebo to moze byt zle. Asi taku logiku si apliokoval.

V rozpakoch by som bol - žiaľ, som poznačený okolím, ktoré je veľmi nevraživé k "nenormálnostiam" :(
Aj GM<k je abnormalny, excentricky a prapodivny a co? To je tvoj problem, ty sa stym musis vysporiadat a s tymto musis bojovat u seba. A ty zatial prenasas problem na ineho.

Áno, je to v spoločnosti a preto nepovažujem v tejto dobe za správne, robiť takéto kroky, lebo spoločnosť nie je pripravená. Žiaľ...
Tak nech sa pripravi, lebo ju pripravim ja.

Niekedy je sokova terapia vhodnou liecbou.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  09:56:44  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Hm, možno iba do tej doby, kým by sa Ťa to nedotklo osobne. Ak by napr. Tvojho Syna čoby miništranta začal obťažovať homosexuálny kňaz a pod... neviem, neviem, či by si bol tak kľudný, tolerantný...už vidím Tvoju pohodu, krvný tlak a "mierne" rozpaky . Tým netvrdím, že sa to nemôže stať hocikde inde vo svete, nielen na fare... ale stalo sa to i tam.
PavelBA, teraz si sa ukazal ako neretusovbany a nefalsovany pako a len pravid;la fora ma prinutili volit taketo slusne slovo.

Jednak si mylis homosexualitu a pedosexualitu a jednak sa sam dopustats tej najskodlivejsej predsudkovej neznasanlivosti, sku si len viem predstavit a este ju zaodievas do takehoto satu co by starosti o deti, ktore zasak takto iba zneuzivas na svohje propagandisticke ucely.

Dalej, kazdy jeden clkovek je tvor sexualny a preto sa ti rovnako dobre moze stat, ze sa takto nevhodne bude spravat k synom jeho ucitelka a pod.

Len sa divim, ze si neodolal a vyuzil si i tuto prilezitost na rypanie.

Zamysli sa uz konecne nad sebou!!!!

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  10:01:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ja som však hovoril o situácii, kedy by sa to priamo dotýkalo Teba. Ak by si mal dcéru, logicky budeš predpokladať, že bude priťahovať mužov a si s tým uzrozumený, nie? A môže sa k nej lepiť jak černoch, tak cigán, umelec či bezdovomec a môže byť kňaz, predseda JRD alebo člen vlády. [b]Ale s tým rátaš, i keď na každého budeš pozerať inak/.

Ak sa ti na chlapca začne lepiť homosexuál, a opäť to môže byť, černoch, cigán, umelec.....môže byť kňaz, predseda JRD alebo člen vlády.
S tým nerátaš a preto sa zachováš úplne inak. Už ma chápeš? Musím všetko takto polopatisticky? Uf.

A co tym ako chces povedat? Ma to aj nejaky zmysel???

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  10:03:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
ja som len sa chcel a na druhej strane aké by to bolo svedectvo pre nevericich H/L že katolícka církev má i takéto ovečky.
Ake by to bolo svedectvo? Kazdy jeden clovek je tvor sexualny a vyse 80 percent nema priamu heterosexualnu orientaciu ale taky nejaky mix a predstavivost. Problem je inde ako v tomto. Ale to si predsudkami posadnuty neznasanlivci nevedia uvedomit a radsej biju na jatkove lyncovanie.

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  10:05:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ano je to tak vysli nove nariadenia o zakaze primat homosexualov za kandidatov knazstva Aspon nejaka dobra sprava
To bolo dufam len ironicke, lebo by som ta musel oznacit za paka neznasanliveho.

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  10:06:50  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
neviem si predstaviť samého seba ako veriaci Homosexuál!!bol by to ťažký boj a sám v ňom.
Tak to neries, ked sa ta to netyka. To je prapodivny zvyk Slovensky * riesit co sa nas netyka. A najsamviac tie najintimnejsie a najsukromnejsie veci. Co sme az taki primitivni???

juja

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:33:51  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Odpvedám všetkým diskutujúcim: najprv si treba ujasniť diskusnú tému, pretože sa tu prelína viacero pojmov a je v tom už riadny chaos.Je tu pojem homosexuality, čo nie je sex. deviácia, teda porucha, ale sex. orientácia. Ďalej sa tu objavuje pojem celibátu, čo je o inom a už vôbec nie o prevencii problémov v manželstve, alebo vôbec nejakých problémov. Ďalej sa tu náznakovo objavuje diskusia o pastoračnej činnosti kňaza vo veľmi zjednodušenej forme a to výmeny "mojej rodiny" a pod. za "moja farnosť", čo tiež v skutočnosti takto nefunguje, pretože kňaz je tak isto človekom s rodinným zázemím, od ktorého sa neodpája jeho zavrhnutím, ale včlenením do Božieho diela, t.j. nie moje, tvoje, či naše, alebo farské, cirkevné, ale Božie - tak je v seminári formovaný, jeho povolanie je sviatosťou, teda mystériom, ktoré však navylučuje podstatu jeho osobnosti so všetkými pozitívnymi i negatívnymi vlastnoťami, danosťami, talentami. Tiež sa tu objavuje pojem hriechu, čo je intímna sféra, preto je spoveď neverejná, intímna, medzi kňazom, ako zástupcom Kristovým(preto aj existencia spovedného tajomstva)a hriešnika, ktorým je aj sám kňaz. Zrejmä si neuvedomujete, že každý kňaz má svojho osobného spovedníka a duchovného vodcu, ktorý mu i pomáha, ktorý mu i dáva tvrdé pokánia, ktoré, podobne ako jeho hriech, a hriech každého z nás, má zase aj verejný dopad, ktorý vidia všetci, všetci posudzujú, odsudzujú a aj často neodpúšťajú a najmä nie kňazovi, však!? A ešte sa tu objavil pojem pedofílie, čo už je sex. porucha, ktorá má aj svoje súdno-právne dopady, o ktorých som už hovorila v predchádzajúcom vstupe, keď kňaz vážne porušuje pravidlá svojho povolania. Aký je v takom prípade postup? Nuž taký, ako u bežného občana, súd, odsúdenie a trest. Čiže máme celú kopu pojmov, o čom teda diskutujete? A diskutujete vôbec ešte? Pomoc kňazovi, aby bol dobrým, nespočíva v tom, že budem objavovať jeho hriech a rozpytvávať ho na verejnosti. A keď ide o vážne prešľapy, potom sa koná.Je to v rukách cirkevného práva -dišpenzácia, cez vylúčenie, až exkomunikáciu, a zároveň v rukách svetského práva, čo som už spomenula. Ale najlepšou pomocou, môže byť vlastný príklad -pretože, my sme účastní na laickom kňažstve, a to je zase záväzkom pre nás, aby sme boli menej emotívni a viac realisti - účasť na omši - aktívna, hovorí vám to niečo? Nedávame práve my často kňzovi pociťovať ten zničujúci nihilizmus a prázdnotu, napr. keď naše spovede sú dokola o tom istom a teda o ničom, keď sme radi, že nás neobťažuje záväznejšími pokániami, ale stačí nám aj 20-40 otčenášov, len nech sa nemusíme zamýšľať nad našimi skutkami. Keď požadujeme krstenie, alebo sobášenie ako len nejaký zábavný, dojímavý obrad, ale už záväzok za tým nechcemem vidieť!! Keď podliehame gamblerstu, alkoholizmu, drogám, ale nedokážeme sa plnohodnotne postaviť za ich odstránenie z nášho života, lebo čakáme, že to spraví niekto za nás, keď citujeme zhusta Sväté Písmo, v sebaobdivujúcom postoji, ale nič z toho neprenášame do vlastného života, lebo to už je ťažké, keď sa chováme násilne voči vlastným rodinným príslušníkom, ktorým sme sľubovali lásku a pod., keď, keď, keď.... Verte mi, je to únavné, zničujúce, vyšťavujúce. Ale odporúčam vám, navštívte kňaza a porozprávajte sa s ním. Kedy ste s ním prežili jeden jeho deň s jeho povinnosťami a s vedomosťami, čo si od nás vypočul! Možno som vás teraz aj zaskočila, určite nechcem byť arbítrom kňazov, ale každá minca má dve strany. S pozdravom!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  22:12:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Juja v zasade suhlasim s Tvojim prispevkom, mam len jednu technicku pripomienku. Hovoris, ze homosexualita nie je deviacia, ale orientacia. Pod deviaciou rozumies poruchu, ale spravnejsie by mala byt odchylka (od normalu). Tu by sme sa sa mohli dostat do polemiky co je normalne, ale predpokladajme pre ucely tejto diskusie, ze heterosexualita.
A teraz otazka je clovek, ktory uspokojuje svoju pohlavnu tuzbu so zvieratami (zoofil) deviantny, alebo ma len inu orientaciu?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  22:12:23  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ide mi totiz o to, ze klasicke delenie sexualnych deviacii je na poruchy objektu sex. tuzby a poruchy sposobu naplnania sex. tuzby. Zoofilia zapada do prvej skupiny a (zatial) sa o nej nediskutuje, ze by mohla byt normalna. Homosexualita je vsak v ucebniciach psychiatrie vynata a je prizvukovane, ze to nie je deviacia. Pytam sa teda, preco prave homosexualita? Nie je to ucelove zo strany spolocnosti, ktora opat smeruje k tomu, co sa stalo v sodome a gomore?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 31 október 2005 :  22:35:12  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Tvoja otazka je velmik salamunska. Zoofil je podla mna clovek, ktorý ma sex. poruchu. Moze to byt ale dosledok vychovy tohto jedinca alebo inych okolnosti, ktorym nemusime uplne rozumiet. Homosexualita je ale osobiti druh deviacie, ktory nemusi byt uplne deviantny. Tu uz rozhoduje nas subjektivny postoj na tohto jedinca alebo istu skupinu jedincov.

"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia"
(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  22:52:22  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Homosexualita je ale osobiti druh deviacie, ktory nemusi byt uplne deviantny.

Moja otazka je salamunska? A co Tvoja odpoved? Deviacia, ktora nemusi byt deviantna? Za akych okolnosti je deviantna a za akych nie? Preco zoofilia nemoze byt za istych okolnosti nie uplne deviantna? A co uspokojvanie tuzby na veciach?

juja

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:06:33  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Iste, sex. deviácie sa rozdeľujú na poruchy objektu sex. túžby, napr. zoofília, pedofília, nekrofília, čiže chorobný je objekt,ktorý na sex, surovo povedané "použijem" a na poruchy spôsobu naplnenia sex. túžby, to zn. ako svoj "normálny" objekt vrámci heterosexuality "nenormálne", teda chorobne, čiže úchylne použijem - sadizmus, masochizmus. Čiže aj heterosexuál môže mať úchylné prejavy, alebo teda odchylné, lebo správne v psychiatrii, v psychológii sa hovorí o odchýlkach, resp, úchylkách. Homosexualita bola WHO vyňatá, lebo sa doslova nepreukázalo, že sa jedná o chorobu, keďže sa nedala detekovať vyšetreniami, výskumami. Sexuálne deviácie sa totižto definovali ako poruchy pohlavného pudu, ktoré môžu byť príčinou, inokedy následkom choroby. Je toho viacej. Svojho času sa aj homosexualita definovala ako s.d., pri ktorej išlo o úchylné sex. zameranie na opačné pohlavie a predpokladalo sa, že ide o vývojovú odchýlku, ktorej patogenéza ale nebola známa. Aj preto bola vyňatá. Ale uznávam, že je to diskutabilné. Možno väščí bol nátlak verejnosti. Teda tuším, kam svojou otázkou chcete prísť, ale tiež musím podotknúť, že nie som ani psychiatrom, ani teológom. Čiže, naše diskusie o týchto záležitostiach sú naozaj v rovine laickej! Možno by bolo dobré, kady sa k tomuto naozaj vyjadril aj odborník, aby fórum malo, resp. získalo aj takpovediac informačno-vzdlávací charakter, aby tým diskusia niekam diskutujúcich aj viedla. Alebo sa mýlim?

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:22:49  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja
Homosexualita bola WHO vyňatá, lebo sa doslova nepreukázalo, že sa jedná o chorobu, keďže sa nedala detekovať vyšetreniami, výskumami. Sexuálne deviácie sa totižto definovali ako poruchy pohlavného pudu, ktoré môžu byť príčinou, inokedy následkom choroby.

Tomuto nerozumiem. Zoofilia sa da detekovat vysetreniami? Vlastne da, ale takymi istymi vysetreniami sa da detekovat aj homosexualita.
Dalej nerozumiem, co sa mysli tym, ze sexualna deviacia je pricinou choroby?

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:26:00  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Co sa tyka vyjadrenia odbornika, som vsetkymi desiatimi za, vies o nejakom? Ak ano, prived ho prosim.

Ale aj tu je problem, aky odbornik sa ma vyjadrit? Psychiater? Ten nam povie nieco z mediciny. Knaz? Ten nam povie pohlad Boha a Cirkvi. Psycholog? Povie nam o problemoch, ake maju ludia s deviaciou. Co je pre nas najpodstatnejsie?

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:41:05  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Je tu pojem homosexuality, čo nie je sex. deviácia, teda porucha, ale sex. orientácia.
Ako povedal uz Mato, sucasna medecina definuje inu sexualnu orientaciu ako odchylku, teda deviaciu teda poruchu v objekte sexualneho zaujmu.

Ja vsak doplnim, ze - vdakaBohu - nie kazdy zaujem a sympatie a vztahy su sexualne, hoci su casto intimne.

Ďalej sa tu objavuje pojem celibátu, čo je o inom a už vôbec nie o prevencii problémov v manželstve, alebo vôbec nejakých problémov.
A o com je celibat? A preco?

Ďalej sa tu náznakovo objavuje diskusia o pastoračnej činnosti kňaza vo veľmi zjednodušenej forme a to výmeny "mojej rodiny" a pod. za "moja farnosť", čo tiež v skutočnosti takto nefunguje, pretože kňaz je tak isto človekom s rodinným zázemím, od ktorého sa neodpája jeho zavrhnutím, ale včlenením do Božieho diela, t.j. nie moje, tvoje, či naše, alebo farské, cirkevné, ale Božie - tak je v seminári formovaný, jeho povolanie je sviatosťou, teda mystériom, ktoré však navylučuje podstatu jeho osobnosti so všetkými pozitívnymi i negatívnymi vlastnoťami, danosťami, talentami.
Coz je sice pravda ale nijakym sposobom to nespochybnuje skutocnost (ako nam napr. PavelBA predviedli), ze v pripade existencie rodiny sa nevieme vyhnut akym javom ako su napr. u neho - ohananie sa zaujmami dietata - ci uz skutocnymi, ci uz ako zasterkou.

Tiež sa tu objavuje pojem hriechu, čo je intímna sféra, preto je spoveď neverejná, intímna, medzi kňazom, ako zástupcom Kristovým(preto aj existencia spovedného tajomstva)a hriešnika, ktorým je aj sám kňaz. Zrejmä si neuvedomujete, že každý kňaz má svojho osobného spovedníka a duchovného vodcu, ktorý mu i pomáha, ktorý mu i dáva tvrdé pokánia, ktoré, podobne ako jeho hriech, a hriech každého z nás, má zase aj verejný dopad...
No a?

...ktorý vidia všetci, všetci posudzujú, odsudzujú a aj často neodpúšťajú a najmä nie kňazovi, však!?
Ako kto neodpusta a ako co.

A ešte sa tu objavil pojem pedofílie, čo už je sex. porucha, ktorá má aj svoje súdno-právne dopady, o ktorých som už hovorila v predchádzajúcom vstupe, keď kňaz vážne porušuje pravidlá svojho povolania.
Je to porucha v objekte sexualneho pudum podobne ako homosexualita. Odsobne sa vsak zastavam, ze dochadza k zneuzivaniu a zamienaniu pedosexuality s inymi vecami, ktore uz nie su ani sexualnou poruchou ani negativnym javom.

Aký je v takom prípade postup? Nuž taký, ako u bežného občana, súd, odsúdenie a trest.
No a?

Pomoc kňazovi, aby bol dobrým, nespočíva v tom, že budem objavovať jeho hriech a rozpytvávať ho na verejnosti.
Spravne. Najme, ked rozpytvavanie ma jediny ucel - reality show a zavist a hadzanie kamenom do druheho.

Ale najlepšou pomocou, môže byť vlastný príklad -pretože, my sme účastní na laickom kňažstve, a to je zase záväzkom pre nás, aby sme boli menej emotívni a viac realisti - účasť na omši - aktívna, hovorí vám to niečo?
Tak toto je slovo do bitky.

Nedávame práve my často kňzovi pociťovať ten zničujúci nihilizmus a prázdnotu, napr. keď naše spovede sú dokola o tom istom a teda o ničom, keď sme radi, že nás neobťažuje záväznejšími pokániami, ale stačí nám aj 20-40 otčenášov, len nech sa nemusíme zamýšľať nad našimi skutkami. Keď požadujeme krstenie, alebo sobášenie ako len nejaký zábavný, dojímavý obrad, ale už záväzok za tým nechcemem vidieť!! Keď podliehame gamblerstu, alkoholizmu, drogám, ale nedokážeme sa plnohodnotne postaviť za ich odstránenie z nášho života, lebo čakáme, že to spraví niekto za nás, keď citujeme zhusta Sväté Písmo, v sebaobdivujúcom postoji, ale nič z toho neprenášame do vlastného života, lebo to už je ťažké, keď sa chováme násilne voči vlastným rodinným príslušníkom, ktorým sme sľubovali lásku a pod., keď, keď, keď.... Verte mi, je to únavné, zničujúce, vyšťavujúce. Ale odporúčam vám, navštívte kňaza a porozprávajte sa s ním. Kedy ste s ním prežili jeden jeho deň s jeho povinnosťami a s vedomosťami, čo si od nás vypočul!
S tymto nemozno nic ine, len suhlasit.

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:44:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Tvoja otazka je velmik salamunska.
A tvoja odpoved o nic menej...

Zoofil je podla mna clovek, ktorý ma sex. poruchu. Moze to byt ale dosledok vychovy tohto jedinca alebo inych okolnosti, ktorym nemusime uplne rozumiet.
Ako je rozdiel medzi sexualnou deviaciou a sexualnym spravanim, lebo sexualne spravanie este nemusi pramenit zo sexualnej orientacie. Ale o tom si zrejme tunak nechcel.

Homosexualita je ale osobiti druh deviacie, ktory nemusi byt uplne deviantny.
Hej osobity - tak ako je osibity druh deviacie napr. spominana zoofilia.

Tu uz rozhoduje nas subjektivny postoj na tohto jedinca alebo istu skupinu jedincov.
Toto je zase o niecom inom - o sposobe vyovnavania sa s danym javom tej-ktorej sexualnej deviacie.

Ale napada ma ine - a to laska medzi dvoma ludmi homosexualnej orientacie. Co ten vztah medzi nimi? Je aj ten chorobnou/poruchovou deviaciou?

Marcelllooo

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:47:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Co sa tyka vyjadrenia odbornika, som vsetkymi desiatimi za, vies o nejakom? Ak ano, prived ho prosim.

Ale aj tu je problem, aky odbornik sa ma vyjadrit? Psychiater? Ten nam povie nieco z mediciny. Knaz? Ten nam povie pohlad Boha a Cirkvi. Psycholog? Povie nam o problemoch, ake maju ludia s deviaciou. Co je pre nas najpodstatnejsie?

To ma zaujalo. Kazda myslienka tu ukryta....

juja

Odoslaný - 01 november 2005 :  01:31:13  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Príčinou choroby - myslí sa, že k tomuto správaniu dochádza napr. pri demenciách, alebo iných duševných poruchách, či chorobách.T.j. najprv bolo toto ochorenie, v rámci ktorého potom začalo dochádzať k tomuto prejavu. Následkom choroby, t.j. nasledkom somatických ochorení, napr. hormonálnych, diencefalitických a chromozomálnych porúch, ďalej organických lézií, t.j. poranení mozgu a miechy a pod. Neviem, či som si zapamätala všetky vaše otázky. Musím priznať, že už si nepamätám presnú interpretáciu, ale predsa laicky povedané a veľmi náznakovo, pri homosex. ide predsa skôr i o citový vzťah, ak vylúčime h. prostitúciu. Zatiaľ čo pri zoofílii ide naozaj o úchylné ukájanie. Myslím si, že ešte väčším problémom je pedofília. V skutku nechcem zavádzať, musela by som si dať tú námahu a spätne si túto problematiku naštudovať, aby som to presne vedela popísať. A do tretice, aký odborník - iste, každý bude hovoriť z pohľadu svojho a naozaj pre nás, vás a všetkých ostatných je dôležité to, čo "je pre nás najpodstatnejšie". A tu sme pri základe celej diskusie, čo je pre vás podstatné, prečo vôbec táto debata, v čom sa chcete zorientovať, vo svojich pocitoch, postojoch, predsudkoch, vo viere - ak si tu dáte odpoveď, budete vedieť, na ktorom odborníkovi vám bude najviac záležať, ktorého odpoveď budete najviac potrebovať a akceptovať. Ďalej,medicína preto predefinovala homosexualitu z odchýlky na orientáciu - nepoviem presne, či to bola iba vec medicíny, pretože ide aj o právne problémy, tu by som asi skôr mohla vyjadriť iba svoj názor, že ak niečo definujem, že to nie je odchýlka (ak ide o vývoj jedinca) a ani o úchylné správanie, tak to musím zadefinovať tak, aby sa s tým mohlo i právne jednoznačne narábať, orientácia je teda jednoduchší pojem, o to skôr, že už o heterosexualite sa hovorí ako o "normálnej" sex. orientácii. Ale vskutku, nejde len o definíciu čohosi, ktorá je dôležitá, ale aj o postoj k tomu. Toto je dosť komplikované, však? Asi je už neskoro. Pokračujem - celibát, je odopretie, resp, vzdanie sa akéhokoľvek sexuálneho styku, a keďže kanonické právo hovorí, že manželstvo je na prekážku kňažstvu, a cirkev mimomanželské sexuálne vzťahy neakceptuje, nesmie kňaz, alebo by nemal, žiť so ženou, ani tajne. Robí tak preto, aby sa úplne odovzdal Bohu a tomuto povolaniu, v ktorom je veľa problémov, a aj vlastných bude mať dosť, ktoré ale "nehasí" celibátom, ten nie je riešením, je postojom - vzdávam sa svojej lásky (by ste neverili, mnohí kňazi skutočne úprimne milovali a milujú tú svoju, ale nemali s ňou sexuálny styk a sú to zdraví muži), kvôli povolaniu, prichádzajúceho od Boha. Teda kňaz vstupom do celibátu nenašiel riešenie, ako predchádzať problémom so ženami a sexom, tie tam sú. Skôr našiel cestu, kadiaľ chce kráčať k Bohu. Ale to neznamená, že časom sa mu nemusí zmeniť pohľad na túto cestu. Vtedy je to ťažké. "Verejný dopad hriechu" - "No a?" Nuž presne o to tu ide. Netrúfla by som si na takú jednoduchú odpoveď, pretože, ak má niekto taký postoj, tak neberie vážne spoveď, neberie vážne ani eucharistiu a ešte stále netušíte teda o čo ide? Ale už nevládzem, nehnevajte sa, ale končím, lebo je takmer 02,30 hod.!!! Takže želám všetkým dobrú noc! Spite dobre!

Judith

Mato

Odoslaný - 01 november 2005 :  01:48:43  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja

Príčinou choroby - myslí sa, že k tomuto správaniu dochádza napr. pri demenciách, alebo iných duševných poruchách, či chorobách.T.j. najprv bolo toto ochorenie, v rámci ktorého potom začalo dochádzať k tomuto prejavu. Následkom choroby, t.j. nasledkom somatických ochorení..

Nechcem do toho viac vrtat, lebo to nie je podstatne pre tuto diskusiu, ale stale nechapem aky je rozdiel medzi ochorenim v ramci ktoreho doslo k prejavu a ochorenim nalsedkom ktoreho doslo k prejavu. Mne to stale znie ako to iste.

juja

Odoslaný - 01 november 2005 :  01:51:28  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Rýchlo sa musím ešte opraviť, kňažstvo je na prekážku manželstvu, sorry!

Judith

Mato

Odoslaný - 01 november 2005 :  01:51:37  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Dalej ma zaujala myslienka (ktoru tu uz ale podsuval GMK) a sice citova vazba homosexuala na svoj objekt. Budem sa musiet pozriet do literatury, ci sa nepopisuje aj citova vazba pri inych deviacich, alebo ide skutocne iba o hormonalnu zalezitost. To by potom mohol skutocne byt ten faktor, ktory homosexualitu vylucuje z bezneho delenia.

Aj ja prajem dobru noc, aj ked u nas je este len 0:50

juja

Odoslaný - 01 november 2005 :  01:59:50  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Demencia, je ochorenie dedičné - vec génov, s tým sa človek narodí. Ale napr. ťažká ateroskleróza u zdravého človeka povedie časom k dementnému správaniu, v rámci ktorého môže dôjsť ku takýmto prejavom. V prvom prípade sa narodí človek chorý, čo vedie k takému sex. prejavu, v druhom prípade sa narodí zdravý, žije ako zdravý, aj zostarne, ale kôrnatením tepien nedochádza k dotatočnému prekrveniu, vyživovaniu mozgu, niektoré jeho časti postupne odumierajú, čo okrem iného vedie i k takémuto sex. chovaniu.Je to už zrozumiteľnejšie?

Judith

Mato

Odoslaný - 01 november 2005 :  02:04:47  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja

Rýchlo sa musím ešte opraviť, kňažstvo je na prekážku manželstvu, sorry!

Isto?
Napr.
Kanon 194 hovori: Samým právom sa z cirkevného úradu odvoláva:
3. klerik, ktorý sa pokúsil uzavrieť hoci len občianske manželstvo

alebo

Kán. 643 - § 1. Do noviciátu sa neplatne prijíma:
jeden z manželov počas trvania manželstva

juja

Odoslaný - 01 november 2005 :  02:08:16  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
To som rada, že sa pozriete do kníh, to som chcela dosiahnuť, však som dobrá! Totiž, nie vzlom, diskutovať naozaj sa dá o probléme vtedy, keď mám o ňom solídne poznatky. Aj ja sa musím pozrieť, lebo som už veľa zabudla, takže ďakujem za trpezlivosť a ohľaduplnosť. Ale teraz naozaj dobrú noc!

Judith

Strana: z 4 Previous Topic: Zameranie prispievajucich Téma Next Topic: Dobru noc  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06