|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 15:32:19
|
To veritas: quote: Zakazuje snáď biblia robiť podoby Boha...?
spytaj sa ludi, ktori studuju Toru, SZ... spytaj sa Zidov, ci je mozne si urobit podobu-obraz, znak Boha..., ak uznam ze Kristus je Boh, tak je to na zamyslenie, minimalne. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 15:57:10
|
To: Veritas
Cit: Kristus ako Boh - ale už ako pre človeka predstaviteľný, tomu sa klaniame PROSTREDNÍCTVOM (aj) obrazov, podôb a sôch. Ale neklaniame sa tým sochám ale tomu, koho predstavujú - t.j. Kristovi - Bohu.
Hm, a ako vieš, že mal Kristus dlhé vlasy? A v tejto podobe je najčastejšie zobrazovaný! V dobe NZ boli dlhé vlasy pre muža hanbou! 1Kor 11:14! I keď tieto slová písal Pavel církvi v Grécku. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 16:08:44
|
...tak tato otazka by ma tiez zaujmala...podoby Krista na vsetky mozne sposoby...ako je to teda? |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 19:23:53
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Cit: A robí Cirkev podoby Boha ako slnko...
Ano robí... každá monštrancia, má podobu slnka....
Je úplne jedno, čo je stredobodom, je to symbol slnka.....
Nuz mne osobne pripomna skor mesiac, slnko sa kresli a zobrazuje uplne inak. No ale ked pali povedal, ze slnko, tak slnko. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2005 : 20:53:55
|
Prosím Mato, nehádž opäť všetko na mňa. Všetky názory a úvahy, ktoré tu prezentujem, uvádzam, sa nezakladajú na tom na čo som prišiel ja, ale na názoroch biblistoch a evanjelistoch, žijúcich niekoľko storočí dozadu....
Vy sa odvolávate na cirkevných otcov a tradíciu, ja na poznanie veriacich, ktoré korešponduje s Písmom a názory, ktoré sú overiteľné v Písme. Preto sa pýtam, väčšinou márne /v niektorých prípadoch/ a čakám odpovede.... jediné čoho sa vždy dočkám je odsúdenie, alebo iba ironická poznámka typu: No ale ked pali povedal, ze slnko, tak slnko.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 06:54:42
|
Mato, Paly ma pravdu. Co pamatam, tak za tym Slnkom je Vader. Uz sa mi za nim aj cnie ... |
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 10:27:09
|
Skúsim jednoducho odpovedať, že prečo existuej množstvo podôb Ježišovej tváre.
No preto, lebo ho kreslil vždy iný človek. Maliar, keď kreslil Krista, vždy vybral takú tvár, ktorá bola v tej dobe a v tom kraji tou najkrajšou. A tu treba vidieť tú hĺbku a krásu: zobrazujeme Krista najkrajšie ako vieme a z lásky k nemu, aby sme mohli lepšie prichádzať k nemu...
Opakujem, čo už povdali dávno predo mnou pápeži: Tým, čo je pre vzdelaných Písmo, tým je pre nevzdelaných obraz.
Dneska už nemáme tak pomaľované kostoly freskami a výjavmi z Písma, či zo života Krista. Lebo vieme všetci čítať. No v minulosti, keď bola negramotnosť veľká, tak práve tieto maľby udržiavali úctu a oddanosť k Bohu...
Pali a ostatní "biblisti". Akú vieru by ste mali napr. v 13. alebo v 17. storočí, keď by ste nevedeli čítať (biblia sa číta) ani písať...? Podľa toho, čo tu predvádzate, asi slabú alebo nulovú... Neinklinovali by ste viac k nakresleným výjavom z Biblie? Nerozjímali by ste napr. pred freskou zmŕtvychvstania, hoci aj s "vlasatým" Kristom...? (Alebo by ste ako negramotní meditovali nad množstvom písmenok z Biblie...? Alebo by ste išli študovať...? Ako sa to podarilo 1% z vtedajších ľudí...?) Vďaka tradícii (a aj maľbám) ste teraz tu v tejto pozícii, kde ste... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 10:46:00
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Pali a ostatní "biblisti". Akú vieru by ste mali napr. v 13. alebo v 17. storočí, keď by ste nevedeli čítať (biblia sa číta) ani písať...? Podľa toho, čo tu predvádzate, asi slabú alebo nulovú... Neinklinovali by ste viac k nakresleným výjavom z Biblie? Nerozjímali by ste napr. pred freskou zmŕtvychvstania, hoci aj s "vlasatým" Kristom...? (Alebo by ste ako negramotní meditovali nad množstvom písmenok z Biblie...? Alebo by ste išli študovať...? Ako sa to podarilo 1% z vtedajších ľudí...?) Vďaka tradícii (a aj maľbám) ste teraz tu v tejto pozícii, kde ste...
V 13. storočí by som bola poriadna pohanka; obetovala by som Perunovi, meditovala by som v dubovom hájiku... pokiaľ by neprišli dajakí kresťania a nepodpálili by ho.
Veritas, inak zabúdaš, že Biblia bola pre bežných smrteľníkov zakázané čítanie, takže aj keby sme čítať vedeli, bolo by nám to na prd. A duchovní vodcovia vedeli prečo ten zákaz. Najlepším spôsobom totiž, ako odpadnúť od kresťanstva, je prečítať si celú Bibliu, vrátane SZ. |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 10:50:40
|
quote: Veritas, inak zabúdaš, že Biblia bola pre bežných smrteľníkov zakázané čítanie,
Ako sa potom bežní smrteľníci stávali svätcami, vyznavačmi, mučeními pre vieru...? Ako sa bežní dedinskí chlapci stávali kňazmi, a ako sa bežné dievčatá z dediny stávali Kristovými nevestami...?
Ona nebola zakázaná čítať, ale vykladať - aby nevznikali rôzne sekty (a vieme, že vznikali)... Ale to je zakázané aj dodnes: 2Pt 1,20... Čitať ju mohli teda len tí, čo už mali aké-také elementárne vzdelanie a dispozície správne chápať nadčasové veci v nej napísané... (A tak by to malo byť aj dnes!) |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 august 2005 : 21:12:23
|
To: Veritas Cit: Ona nebola zakázaná čítať, ale vykladať - aby nevznikali rôzne sekty (a vieme, že vznikali)... Ale to je zakázané aj dodnes: 2Pt 1,20... Čitať ju mohli teda len tí, čo už mali aké-také elementárne vzdelanie
Tak bola zakázaná čítať? Podľa histórie ju bolo zakázané i vlastniť!
Cit: Akú vieru by ste mali napr. v 13. alebo v 17. storočí, keď by ste nevedeli čítať (biblia sa číta) ani písať...?
To, či by som nevedel čítať a písať je diskutabilné. Viem, veľa veriacich sa obrátilo na základe počutia. Ale vždy existovalo Slovo Božie, ktoré bolo čisté. Preto Biblia nikdy nezanikla. A tí čo poznali čisté Slovo Božie ho posúvali ďalej, napr. i v ústnom podaní.
Odporúčam Ti prečítať si edíciu od Kristíny Royovej, i keď to už je z iného storočia. Ak sa však pozrieš do obdobia, ktoré spomínaš, existovalo učenie korešpondujúce so Slovom Božím, napr. protestantizmus, Európa bola rozdelená vo viere na veľa častí. Generalizovať všetkých pod analfabetizmus... len aby si dokázal, že jedine katolická viera je to pravé, a jedine ona mala správny výklad pre chudákov nevzdelancov, by bolo zavádzaním. A to Ty nechceš, však? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 06:54:22
|
quote: Pôvodne poslal pavelba ... Ak sa však pozrieš do obdobia, ktoré spomínaš, existovalo učenie korešpondujúce so Slovom Božím, napr. protestantizmus ...
Mam ta rad. Paly, a ako je potom mozne, ze existuje vela protestantskych uceni navzajom si nekorespondujucich ? |
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 08:52:15
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
Paly, a ako je potom mozne, ze existuje vela protestantskych uceni navzajom si nekorespondujucich ?
Napríklad...? |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 09:14:25
|
Ale korešpondujú ...všetky dojedného nemajú radi katolícke vierovyznaie a riadia sa len podľa Biblie... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 10:48:14
|
Aniko, aby sme nerozoberali narocne teologicke problemy, spomeniem iba jeden ...
Nech s nikoho nedotkne, pouzil som denominacie iba kao priklad.
Adventisti siedmeho dna (?) so zdvihnutou pastou hrozia katolikom, aki su nebiblicki, pomaly pohania ... A trebars luterani v nedelu spievaju spolu v kostole na veceri Panovej ... I jedni i druhy tvrdia, ze vystupili z tmy(rozumej RKC) pod vedenim Ducha. A ja doteraz neviem, preco kazdy inym smerom. |
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 12:03:50
|
Lebo maju sparavny nekatolicky vyklad biblie . Mimochodom zakazane bolo vlastnit len nekatolicke preklady . Pred vynajdenim knihtlace ,uznajte , ze biblia predsa len nebola dostat v kazdom knihkupectve . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 02 august 2005 : 12:11:41
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
quote: Pôvodne poslal veritas
Pali a ostatní "biblisti". Akú vieru by ste mali napr. v 13. alebo v 17. storočí, keď by ste nevedeli čítať (biblia sa číta) ani písať...? Podľa toho, čo tu predvádzate, asi slabú alebo nulovú... Neinklinovali by ste viac k nakresleným výjavom z Biblie? Nerozjímali by ste napr. pred freskou zmŕtvychvstania, hoci aj s "vlasatým" Kristom...? (Alebo by ste ako negramotní meditovali nad množstvom písmenok z Biblie...? Alebo by ste išli študovať...? Ako sa to podarilo 1% z vtedajších ľudí...?) Vďaka tradícii (a aj maľbám) ste teraz tu v tejto pozícii, kde ste...
V 13. storočí by som bola poriadna pohanka; obetovala by som Perunovi, meditovala by som v dubovom hájiku... pokiaľ by neprišli dajakí kresťania a nepodpálili by ho.
Veritas, inak zabúdaš, že Biblia bola pre bežných smrteľníkov zakázané čítanie, takže aj keby sme čítať vedeli, bolo by nám to na prd. A duchovní vodcovia vedeli prečo ten zákaz. Najlepším spôsobom totiž, ako odpadnúť od kresťanstva, je prečítať si celú Bibliu, vrátane SZ.
ä
Ja mam za mojim bytom pekny dubovy hajik . Mozes prist a obetovat Perunovi aj v 21 . storoci . A my lesy nepodpalujeme ! Katolicka Cirkev udrzovala lud v nevedomosti , aby ho mohla lepsie ovladat a vykoristovat . Aby krmili tucne bruska mnichov . Len skoda , ze benediktini ucili lud obrabat podu . A preco potom pri kazdom klastore vznikala skola , tak to vezne neviem . A kto zalozil prve univerzity ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 06:55:56
|
Aniko, aby sme nerozoberali narocne teologicke problemy, spomeniem iba jeden ... Adventisti siedmeho dna (?)..... A ja doteraz neviem, preco kazdy inym smerom.
Mne to pripadá, že je to rovnaké ako v katolicizme. Aj z neho vychádzajú rôzne prúdy a učenia. Lenže RKC má páky, aby tú či onú dogmu vyhlásila za heréziu. Protestanti nie. Čo sa týka CASD a z toho čo som o nich čítala a čo mi oni povedali, dosť dominantným na učení o svätení soboty bolo práve nadprirozené zjavenie /Písmom si to potom začali potvrdzovať/.
quote: Pôvodne poslal Veritas
Ale korešpondujú ...všetky dojedného nemajú radi katolícke vierovyznaie a riadia sa len podľa Biblie...
A s ktorým katolíckym vierovyznaním by som mala mať problém? Poznám apoštolské a Nikajské /tie sú OK - teda aspoň pre mňa/. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 11:09:41
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Prosím Mato, nehádž opäť všetko na mňa. Všetky názory a úvahy, ktoré tu prezentujem, uvádzam, sa nezakladajú na tom na čo som prišiel ja, ale na názoroch biblistoch a evanjelistoch, žijúcich niekoľko storočí dozadu....
Vy sa odvolávate na cirkevných otcov a tradíciu, ja na poznanie veriacich, ktoré korešponduje s Písmom a názory, ktoré sú overiteľné v Písme. Preto sa pýtam, väčšinou márne /v niektorých prípadoch/ a čakám odpovede.... jediné čoho sa vždy dočkám je odsúdenie, alebo iba ironická poznámka typu: No ale ked pali povedal, ze slnko, tak slnko.
Ja poznam len styroch evanjelistov Matusa , Marka Lukasa a Jana . Mas este nejake evanjelium ? Hod do placu nech sa pobavime ! |
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 11:16:22
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Aniko, aby sme nerozoberali narocne teologicke problemy, spomeniem iba jeden ... Adventisti siedmeho dna (?)..... A ja doteraz neviem, preco kazdy inym smerom.
Mne to pripadá, že je to rovnaké ako v katolicizme. Aj z neho vychádzajú rôzne prúdy a učenia. Lenže RKC má páky, aby tú či onú dogmu vyhlásila za heréziu. Protestanti nie. Čo sa týka CASD a z toho čo som o nich čítala a čo mi oni povedali, dosť dominantným na učení o svätení soboty bolo práve nadprirozené zjavenie /Písmom si to potom začali potvrdzovať/.
quote: Pôvodne poslal Veritas
Ale korešpondujú ...všetky dojedného nemajú radi katolícke vierovyznaie a riadia sa len podľa Biblie...
A s ktorým katolíckym vierovyznaním by som mala mať problém? Poznám apoštolské a Nikajské /tie sú OK - teda aspoň pre mňa/.
No rovnake ako v katolicizme to nie je . Roznost katolicizmu ma jedno spolocne Ucitelsky urad , co protestantizmus nepozna . |
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 20:01:07
|
quote: Pôvodne poslal Aniko Lenže RKC má páky, aby tú či onú dogmu vyhlásila za heréziu.
Aniko, a teraz na oplatku vysvetluj ty mne. Po bratsky. Som zvedavy. |
|
|
|
Odoslaný - 05 august 2005 : 07:42:58
|
Amerika1 No rovnake ako v katolicizme to nie je . Roznost katolicizmu ma jedno spolocne Ucitelsky urad , co protestantizmus nepozna . Čo značí v katolicizme Učitelský úrad? Kto ho dostáva? Aj ako protestati máme predsa učiteľov. Vlkodlak Aniko, a teraz na oplatku vysvetluj ty mne. Po bratsky. Som zvedavy. Nerozumiem čo chceš vysvetliť? Či RKC neurčuje, ktoré učenie je heréza a ktoré nie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 august 2005 : 14:32:18
|
Zlata Aniko, naozaj neviem ktora dogma bola prehlasena za hereziu. Pomoz mi s tym. Bola by to vazna vec, ak by si mala pravdu. Ja skor vsazam na uhorkovu sezonu ... |
|
|
|
Odoslaný - 16 august 2005 : 13:40:40
|
Zlata Aniko, naozaj neviem ktora dogma bola prehlasena za hereziu. Pomoz mi s tym. Bola by to vazna vec, ak by si mala pravdu. Ja skor vsazam na uhorkovu sezonu ...
Asi výraz "dogma" nie je vhodný../lepšie "učenie"/, ale zober si spomenutú CASD, pre nich je svätenie soboty dogmou. Nie je to pre RKC vari herézia? A prosím, nehovor mi "zlatá", lebo taká nie som .. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 august 2005 : 08:22:54
|
Aniko, Aniko ... |
|
|
|
Odoslaný - 18 august 2005 : 12:17:06
|
..iba povzdych?! Vĺčik, však si ma mal rozniesť v zuboch, nemusíš brať ohľady, že som babizňa... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|