Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Anjel strážny
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ovocie fora Téma Next Topic: warez - kradez  alebo nie - pokracovanie
Strana: z 8

Lajos

Stav: offline

Odoslaný - 20 júl 2005 :  13:32:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Luther, (resp. aj potom jeho veľmi "iniciatívni" nasledovatelia) boli asi neomylní, keď si dovolili z kánonu "vyhodiť" "pár" kníh... Ale nech nám bratia nekatolíci sami, ale v inej téme o tom porozprávajú...

Spytaj sa Zidov, preco ich aj oni nemaju.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 20 júl 2005 :  13:49:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

A Jakubov list... (hovorí sa tam o skutkoch...)

...ten máme., je dobrý...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 20 júl 2005 :  14:23:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Zaujimal by ma mechanizmus "vyhadzovania" knih z Pisma. Kto na to ma mandat, na zaklade coho sa to robi. Mohol by som napr aj ja, ak by som bol trebars v ecav vyskrtnut takeho Marka ? Resp. kto a za akych podmienok to moze spravit ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 júl 2005 :  14:25:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Trošku som popátral v Písmach a slovníkoch a dal som niečo dokopy o anjeloch. Dúfam, že toto moje hodnotenie bude v súlade s tým, čo si o anjeloch myslíte aj Vy. Tu je:

Anjeli.

Anjel = z gréckeho slova "angelos" = posol. V starom Grécku tak bol označovaný každý, kto niesol nejaké posolstvo.

V SZ hebrejsky "maĺak", znamená tak posla ako aj nadprirodzenú bytosť.
Nikde v SZ nemajú tieto bytosti nejakú samostatnú funkciu vedľa Boha, nikde im nie je preukazovaná úcta náležiaca Bohu.
Viera v naprostú jedinečnosť Božiu zatláča anjelov do oblasti pomocných služieb.
1. Vedú človeka Gen 24:7,40
2. Vedú celý národ Ex 23:20,23.
3. Vedú prorokov 1Kr 13:18; 19:5; 2Kr 1:3,15
4. Vykonávajú božie súdy na ľuďoch 2Sam 24:16-17; 2Kr 19:35
5. A v neposlednom rade ochraňujú ľudí Gen 19:15

Vždy sú však viditeľní, či už vo sne, alebo naozaj.

V NZ prítomnosť anjelov zvestuje, že Ježíš prináša kráľovstvo Božie. Na anjelov sa tu nekladie žiaden zvláštny dôraz, Ježíšova prítomnosť ich zatláča do úzadia.
Najviac sú spomínaní v Skutkoch, kde jednajú v prospech apoštolov, vyriaďujú Božiu vôľu alebo trestajú nepriateľov cirkvi 12:23, ale i tu ustupuje anjel pred Pánom 18:9!

Boh nepotrebuje dnes anjelov k vyriaďovaniu svojho posolstva ľuďom, posolstvo je v Evanjeliách a ich účasť /anjelov/ na vydaní Zákona ich robí relatívne menejcennými v zrovnaní s tým, čo vykonal Kristus. Ga 3:19 a por. s Židom 2:2. Ani v 1Pet 1:12 nie je dané v budúcnosti anjelom uzrieť to, čo je pripravené pre veriacich.
Ďalej v Kol 2:18 sa hovorí priamo proti uctievaniu anjelov!

V ep Židom 1:14 a v Zjav Jan 19:10 sa o nich hovorí ako v SZ, sú to služobníci, duchovia u tých, ktorí majú svedectvo Kristovo.

Na záver:
Viera v anjelov nie je význačným rysom kresťanov, nachádza sa i v pohanstve a to vo veľkej miere tam, kde ide o znázornenie nadprirodzenej vznešenosti a moci pohanských bohov.
Pre kresťanov blízkosť Boha nesprostredkovávajú anjeli, ale Kristus a zhromaždenie veriacich. I keď ani apoštol Pavel nepopiera ich existenciu, záleží mu na tom, aby vyzdvihol slávu Kristovu a On sám o nich hovorí:

1 Korintským 15:24 potom koniec, keď oddá kráľovstvo Bohu a Otcovi, keď zruší každé kniežatstvo a každú vrchnosť a moc.

Rímskym 8:38 Lebo som presvedčený, že ani smrť ani život ani anjeli ani vrchnosti ani moci ani prítomné ani budúce veci
39 ani vysokosť ani hlbokosť ani niktoré iné stvorenie nebude môcť odlúčiť nás od lásky Božej, ktorá je v Kristu Ježišovi, našom Pánovi.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 20 júl 2005 :  14:32:44  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
mne sa pacilo, odbocim od temy:
jeden slovensky arcibiskup, prisiel do africkej krajiny. A tam bolo zauzivane ze posol=ten kto poslal. A vdp. arcibiskup prisiel ako posol DS a vitali ho: Vitaj DS!

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 júl 2005 :  14:40:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Uvedte ma do deja.
Viackrat som videl, ze protestanti hovoria - tu, ci onu knihu v Pisme nemame ... Vedel som o Makabejcoch, teraz citam o Tobiasovi ...

Ako to je ? Preco ich nemate(ju) ?

O tom som už písal, v podstate takmer identické ako nájdeš tu: http://www.krestan-ba.wz.cz/Biblia%20a%20apokryfy.html

Aby ste mi nevyčítali, že sa opäť opakujem, dal som iba link.
Pekný deň prajem.

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 20 júl 2005 :  15:13:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
OK ďakujeme Palino.
Ale dvíham výstražne prst pre ostatných, že tam chýbajú pramene, citácie, autorstvo, či definovanie pojmov (apokryf je u nekatolíkov niečo úplne iné ako u katolíkov!). Tak podobne aj nevieme ani, či je to kompilát, či vlastná práca. Nemáme ani možnosť poznať odborných poradcov, oponentov, kritikov...

Teda je to len čisto informatívny článok, ktorý ak neublíži, tak ani nepomôže...
Dátum aktualicácie napovedá, že článok je živý - ale čo sa v ňom zmenilo? Absentuje komentár ku zmenám a opravám...
Takže tak... ;)
Ale ako prvotná odrazová plocha do problematiky je to - možno - dobré...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 júl 2005 :  21:58:31  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: nevieme ani, či je to kompilát, či vlastná práca. Nemáme ani možnosť poznať odborných poradcov, oponentov, kritikov...

Mojím cieľom nie je nikdy podať kompletnú analýzu. Z dostupných zdrojov a po dlhšej úvahe, modlitbách spíšem článoček. Môžete s ním nesúhlasiť, môžete ho odsúdiť, ale je tu.

Som len rád, ak moje úvahy podliehajú kritike a keď sa dozviem čo nesprávne vidím a chápem. Kto chce, ten si to sám porovná s históriou, nájde zdroje, ktoré buď korešpondujú s tým čo je napísané, alebo nie. Opäť ide o subjektívny pohľad, i keď v mojom prípade sa opieram o názory biblickej spoločnosti Universities and Colleges Christian Fellowship, England; Leicester.
Možno Ti viac napovie spolupráca tejto spoločnosti s
Bible college; Singapore. Tyndale house, Cambridge. University of Manchester. London Bible College. University of Liverpool. Regent College; Vancouver.

Čo sa týka apokryfov, pseudoepigrafov je to ťažká téma, ktorá sa vlečie už dvetisíc rokov...

Čo sa týka aktualizácie, tento článok som písal pred takmer rokom a pol, niečo som v ňom menil a hlavne dopĺňal pri založení stránky a uverejnení, takže preto ten dátum aktualizácie.

Komentár k opravám... hm, dobrý nápad, dosiaľ som ho nedostal sám, ďakujem. Skúsim s tým niečo urobiť v tom zmysle, kde som sa dozvedel nové pohľady a fakty, no to by znamenalo ponechať pôvodnú verziu a doplniť ju o aktualizáciu jednotlivých viet... no, budem nad tým rozmýšľať......

<°)))))><(

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:14:41  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Po dlhsom case sa opat vraciam k tejto teme:

Z Apoklaypsy vieme, ze anjelov je v nebi pomerne vela. Bez prestania sa klanaju Bohu (Zjv 4,8). A davaju na nas pozor. Druha a tretia kapitola jasne hovoria, ze kazda miestna cirkev ma anjela strazcu. To by nas, co patrime do Cirkvi, malo uistit, ze mozeme pocitat s pomocou patrona svoje miestnej cirkvi.
....
Anjeli z Knihy zjavenia ovladaju zivly, vietor a more, aby plnili Boziu volu (kap 7). V 7. az 9. tej kapitole sa objasnuje, ze anjeli su mocnymi bojovnikmi a ze ustavicne bojuju na Bozej strane - cize ak sme verni, aj na nasej strane.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:19:21  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Ahoj jajka!
Podla mna anjel strazni moze byt aj hocikto z nas. Predstav si, ze teraz na teba mysli, napriklad, tvoj priatel a praje ti len to najlepsie. Je tvoj anjel strazni.

"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia"
(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:22:22  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
V prenesenom vyzname urcite. Aj bodyguardi sa oznacuju ako anjeli strazni. Ale ako vidime vyssie, je jasne, ze anjeli su skutocne duchovne bytosti. A to je nieco celkom ine, ako na Teba mysliaci priatel.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:22:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
a ci som ho citil(anjela strazneho)? Pravdaze. Ked som citil, ze pri mne niekto stoji.

(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:24:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Mato, a kto su podla teba duchovne bytosti?

(Allen)

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  21:52:13  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Nerozumiem otazke. Anjeli su anjeli. Stvorene duchovne bytosti.

Syseľ

Odoslaný - 31 október 2005 :  22:04:27  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Ma RKC jednoznacnu definiciu duchovnej bytosti?

(Allen)

Mato

Odoslaný - 31 október 2005 :  23:03:30  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Neviem ci duchovnej bytosti, ale podstatne veci o anjeloch najdes v Katechizme body 328 a dalej

janka

Odoslaný - 01 november 2005 :  12:38:28  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
v jednej casti som otvorila temu intuicia...pretoze si to neviem vysvetlit...ma napadlo, ci si prave intuiciu nezamienam s tym, ze mi pomaha boh v roznych situaciach aj prostrednictvom anjela
v mojom zivote vidim ako som vedena, chranena zhora...preto ma to napadlo

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 01 november 2005 :  12:42:51  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

v jednej casti som otvorila temu intuicia...pretoze si to neviem vysvetlit...ma napadlo, ci si prave intuiciu nezamienam s tym, ze mi pomaha boh v roznych situaciach aj prostrednictvom anjela
v mojom zivote vidim ako som vedena, chranena zhora...preto ma to napadlo

A mna napadlo presne opacne...

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 01 november 2005 :  21:49:34  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ahoj Jajka(ahoj Janka,
Asi pred 3 rokmi som počul rozprávanie nejakého(mimochodom práve počúvam TWist - spieva Žbirka a aj Marika G. Ťažko to vysvetliť niekomu, kto si Slovensko užíva každý deň. Je to dobrý pocit.) "znalca" vecí mysteriózných, o tom že prichádza obdobie AVATARA, ktorý pozná Boha. Je to údajne strážny anjel, ktorý má pomocť ľudstvu.
Možno to bude znieť neoriginálne, ale pre mňa je anjelom spásy každé malé dieťa, ktoré sa na mňa pozrie Naširoko otvorenými zrakmi. Nie tak dávno som v zprávach zo Slovenska, videl ďakovať Róma za záchranu jeho dcérky. Aj to bol moj Anjel spásy. Vo chvíľach nášho duchovného bezvedomia nás vie "ČOSI" prebudiť. Reagujeme na príznak, ktorý sme predtým prehliadali. Otcovská láska aj nesympatického človeka - je nám pochopiteľná. Ba dávame jej prioritu.
Mojimi avatarmi sú ľudia. často ma znepokojuje ich správanie. Ale za ich spásu sa prihovára úprimný cit niektorých z nich. A ako je to v Biblii? ...nájsť hoc len jedného, potom ba malo zmysel dúfať ...
Jajka, je to asi z iného súdka, ale dúfam že nevadí

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 02 november 2005 :  19:17:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Možno to bude znieť neoriginálne, ale pre mňa je anjelom spásy každé malé dieťa, ktoré sa na mňa pozrie Naširoko otvorenými zrakmi.
A preco len dieta? Lebo je take milene? Preco nie starenka, co sa vlecie domov s nakupom a ty jej pomozes a odmeni ta tiez usmevom a nasiroko otvorenymi ocami.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 november 2005 :  20:03:46  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja len upozornujem, ze bez ohladu na to, co si kto pod anjelom predstavuje, su to skutocne existujuce duchovne bytosti. Taketo predstavy ako nam podsuva gonadom su velmi podobne bludom Abd-ru-shina ci ako sa to pise a sluzia len jednemu cielu - odviest pozornost ludi od prebiehajuceho duchovneho boja, aby mal diabol lahsiu pracu. Takze hlavne katolici pozor, nedajte sa obalamutit.

gonadom

Odoslaný - 03 november 2005 :  07:05:10  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ahoj Mato,
Je mi úprimne ľúto,že Tvoj prvý príspevok smerom ku mne vznikol z nedorozumenia. Som oponentom manipulácíí. Nie som šíriteľom žiadného východného náboženstva, či filozófie. Som šíriteľom svojho poznania. Ale to Ty asi tiež. Chceš si so mnou vymieňať myšlienky? Stále čakám na tie materiály, ktoré si v lete sľúbil k otázke Sv. Trojice. Maj sa

GMK
Áno aj starenka. Len dnes ma povečšine taká starenka preválcuje cestou k voľnému sedadlu v BUSe , ak stojím v dráhe jej pohybu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 03 november 2005 :  08:16:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Je mi úprimne ľúto,že Tvoj prvý príspevok smerom ku mne vznikol z nedorozumenia. Som oponentom manipulácíí.
Ty si oponentom ja ich nepraktizujem a zzavrhujem a odmietam.

Nie som šíriteľom žiadného východného náboženstva, či filozófie. Som šíriteľom svojho poznania.
WTF? Akeho poznania?

Áno aj starenka. Len dnes ma povečšine taká starenka preválcuje cestou k voľnému sedadlu v BUSe, ak stojím v dráhe jej pohybu.
Ako aka - dnes som jednu taku odprevadil a za ruku viedol a bolo to fajn pre oboch. Aka bola rada, ze mala takeho fesaka pri sebe. A GMk ol rad, ze ma taku fesandu pri sebe.

Mato

Odoslaný - 03 november 2005 :  14:49:23  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal gonadom
Som šíriteľom svojho poznania. Ale to Ty asi tiež.

Ja nie. Ja sa snazim sirit poznanie, ktore nam dal Boh a ktore spravuje jeho Cirkev. Aj ked priznavam, ze obcas z nevedomosti sirim aj nejaku svoju dezinterpretaciu... Ale to Ty asi tiez...

gonadom

Odoslaný - 03 november 2005 :  16:20:25  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Maťo,
úprimne sa ma dotýka Tvoj sarkazmus. Verím, že len úprimný zápal pre dobro veci Ťa viedol do tejto polohy, bez ktorej sa obaja zaobídeme

Strana: z 8 Previous Topic: Ovocie fora Téma Next Topic: warez - kradez  alebo nie - pokracovanie  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06