|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 22:41:12
|
Čo ti hovoria tieto verše, GMK?
1 Korintským 1:20 Kde je múdry? Kde učený v zákone? Kde dišputant tohoto sveta? Či Bôh neobrátil múdrosti tohoto sveta na bláznovstvo? 1 Korintským 1:21 Lebo keď v múdrosti Božej svet skrze múdrosť nepoznal Boha, zaľúbilo sa Bohu skrze bláznovstvo kázne spasiť veriacich.
Lukáš 6:22 Blahoslavení budete, keď vás budú ľudia nenávidieť a keď vás vylúčia a budú haniť a vyvrhnú vaše meno jako zlé - pre Syna človeka.
Lukáš 21:16 No, budú vás zrádzať i vlastní rodičia i bratia i príbuzní i priatelia a usmrtia niektorých z vás, 17 a všetci vás budú nenávidieť pre moje meno. 18 Ale ani vlas s vašej hlavy nezhynie. 19 Svojou trpezlivosťou si dobyte svoje duše!
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 22:46:00
|
A kto je tu, i na tomto fóre, najväčší mudrlant oháňajúci sa múdrosťou tohoto sveta?
Žeby Pavelba posadnutý, nevysporiadaný, heretik, nenávidiaci RKC a všetky cirkvi.....?
Sa spamätaj.... priateľu.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 22:51:31
|
co je to heretik? |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 23:16:13
|
Heretik = novátor, rozkolník a kacír.
Rozkolník = rozvracač.... capišto? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 08:28:57
|
quote: Pôvodne poslal pavelba 1 Korintským 1:20 Kde je múdry? Kde učený v zákone? Kde dišputant tohoto sveta? Či Bôh neobrátil múdrosti tohoto sveta na bláznovstvo? 1 Korintským 1:21 Lebo keď v múdrosti Božej svet skrze múdrosť nepoznal Boha, zaľúbilo sa Bohu skrze bláznovstvo kázne spasiť veriacich.
Paly, neviem ci mas chut a ci sa to hodi do tohto threadu, ale aky mas ty vyklad na tuto cast Pisma. Mam totizto nedobru osobnu skusenost, ze casto tuto pasaz pocut z ust demagogov. Preto by ma zaujimalo, ako vnimas tuto pasaz ty. |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 08:59:01
|
Ono treba brať tie verše v kontexte od 1:18 až po 25. Už prorok Izaiáš predpovedal, že evanjelium sa dostane do stretu s ľudskou múdrosťou /IZ 29:14/... Boh podľa Písiem často používa metódy, ktoré "mudrcom" tohoto sveta pripadajú bláznivé, niekedy aj samotnému človeku, ktorého sa týkajú nepochopiteľné, ale v konečnom efekte prinášajú výsledky. Ľudská múdrosť sa domnieva, že človek si spasenie môže zaslúžiť, alebo vydobiť. Apoštol Pavel tu kladie otázku kde sú učenci, mudrci, rečníci tohoto veku? Vyhľadával Boh ich radu, aby mal plán spasenia cenu? Dokázali by vytvoriť plán záchrany, keby to Boh ponechal na nich? NIE. Boh urobil múdrosť sveta bláznovstvom, pokiaľ ide o poznanie Boha. Človek nemôže dospieť k poznaniu Boha vlastnou múdrosťou, ako sa o to snažia niektorí i na tomto fóre. Stárčia sa Boh ľuďom ukazoval rôznymi spôsobmi a len málo v neho a jemu uverilo naplno. Napríklad židia nechceli veriť, dokiaľ nevideli nejaký zázrak, či znamenie. Gréci zas oceňovali múdrosť človeka... Pavel im na to hovorí: Ale my kážeme Krista ukrižovaného.
25-ty verš to pekne zakončuje: Boh nie je ani nemúdry ani slabý, to čo sa ľuďom vidí na Bohu ako nemúdre, je múdrejšie ako všetka ľudská múdrosť.
Sorry za dlhší príspevok, viem že Ty nerád čítaš... ale napísať to jednou vetou, to ozaj nejde... ha ha ibaže by som nikde nedal žiadnu bodku.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 09:35:36
|
aha a da sa pomenovanie heretik vnimat aj pozitivne? ci len negativne? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 09:42:51
|
Asi len negatívne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 10:50:48
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Ono treba brať tie verše v kontexte od 1:18 až po 25. Už prorok Izaiáš predpovedal, že evanjelium sa dostane do stretu s ľudskou múdrosťou /IZ 29:14/... Boh podľa Písiem často používa metódy, ktoré "mudrcom" tohoto sveta pripadajú bláznivé, niekedy aj samotnému človeku, ktorého sa týkajú nepochopiteľné, ale v konečnom efekte prinášajú výsledky. Ľudská múdrosť sa domnieva, že človek si spasenie môže zaslúžiť, alebo vydobiť. Apoštol Pavel tu kladie otázku kde sú učenci, mudrci, rečníci tohoto veku? Vyhľadával Boh ich radu, aby mal plán spasenia cenu? Dokázali by vytvoriť plán záchrany, keby to Boh ponechal na nich? NIE. Boh urobil múdrosť sveta bláznovstvom, pokiaľ ide o poznanie Boha. Človek nemôže dospieť k poznaniu Boha vlastnou múdrosťou, ako sa o to snažia niektorí i na tomto fóre. Stárčia sa Boh ľuďom ukazoval rôznymi spôsobmi a len málo v neho a jemu uverilo naplno. Napríklad židia nechceli veriť, dokiaľ nevideli nejaký zázrak, či znamenie. Gréci zas oceňovali múdrosť človeka... Pavel im na to hovorí: Ale my kážeme Krista ukrižovaného.
25-ty verš to pekne zakončuje: Boh nie je ani nemúdry ani slabý, to čo sa ľuďom vidí na Bohu ako nemúdre, je múdrejšie ako všetka ľudská múdrosť.
Sorry za dlhší príspevok, viem že Ty nerád čítaš... ale napísať to jednou vetou, to ozaj nejde... ha ha ibaže by som nikde nedal žiadnu bodku....
Vidis, paly, ja to vnimam inac ... Teda suhlasim s tvojim uvodom, ze to musis vnimat v kontexte. Zda sa mi logicke, a kdesi som aj cital toto vysvetlenie: Pavol zacal svoje tazenie v greckych koloniach Mlej Azie. Dosahoval uspechy, vznikali prve cirkvy. Korint, Efez, Galicia ... S jedlom rastie chut. Preto Pavol, aj na pozvanie miestnej inteligencie vystupil v Aeropagu, kde by mohol prezentovat svoje ucenie. Urcite ho jeho chyr predbehol a preto nie je cudne, ze bol o neho zaujem. Ako dopadol - to mozno takisto precitat v Pisme. Predstavil hodnoty ako obeta, smrt za hriechy, ukrizovanie Boha, odmena v dalsom zivote vs. hodnoty vtedajsieho helenizmu. Hedonizmus, stoicka filozofia, materalizmus. Samozrejme, ze uspech nemohol slavit, ak si pamatam, nazvali ho tlc-hubom ... Preto, zda sa ze aj kus znechuteny(aj nad svojim zlyhanim) apostol vycita Grekom ze pozaduju mudrost a Zidom, ze pozaduju znamenia. Preto myslim, ze ked stavial mudrost sveta vs. ukrizovaneho Krista, konfrontoval grecku(pozivacnu)filozofiu vs. Kristov asketicky odkaz. To je moj pohlad.
PS. Prosim(kohokolvek) o citlive pripomienky k tejto teme, aby sme ju neutopili opat v nezmyselnej steci ... |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 11:55:28
|
Moze byt. Ostatne, je to vidno pri pohlade a konfrontacii Adamovho fora a povedzme tohoto.
Nemyslim vsak, ze sa jedna o jediny pohlad a aspekt tohoto 'konfliktu', skor iba o jeden z uhlov z ktoreho n problem mozeme pozerat. Kristus naznacil aj dalsie: v praktickom zivote. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:13:46
|
Dopekla, zabudol som dopisat, ze vystupil v Atenskom Aeropagu. Vnimavy citatel urcite pochopil... |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:25:59
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
Dopekla, zabudol som dopisat, ze vystupil v Atenskom Aeropagu. Vnimavy citatel urcite pochopil...
Sakra, do pyyytla!!!!!!!!!!
Ved toto uplne meni uhol pohladu! Situacia sa dramaticky meni. Uz nikdy nebude moj svet taky ako predtym! Uz nikdy to nebude take, ako predtym... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:30:13
|
hm, ale novatorstvo nemusi byt vzdy zle...nebol aj frantisek z assisi novator? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:33:58
|
quote: Pôvodne poslal janka
hm, ale novatorstvo nemusi byt vzdy zle...nebol aj frantisek z assisi novator?
Ani revolucia nemusi byt zla! Ved Jezis je najsamvacsi revolucionar zo vsetkych!!!
Zalezi vsak na tom, co buras a co postavis. A na akych zakladoch! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 13:53:35
|
quote: Pôvodne poslal janka
hm, ale novatorstvo nemusi byt vzdy zle...nebol aj frantisek z assisi novator?
Ako to myslis, Janka ? Nejako mi usiel kontext. |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 15:19:32
|
heretik v pozitivnom zmysle slova. Teda heretik od bezneho vyznavania Pana. A novator? Vies, ze Anjel Pana, sa prvy modlil sv. Frantisek? |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 16:44:23
|
vlcko, pozerala som jeden film o nom a potom sme sa o tom bavili...ze vlastne svojim prikladnym zivotom priniesol zmenu, ozivenie vtedajsej cirkvi...tak ako napisal alesko...heretik od bezneho vyznavania Pana...ale to o tom Anjel Pana som nevedela |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 05:30:42
|
vidis, Janka, clovek sa uci cely zivot:) |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 09:00:43
|
Janka, Alesko ... Vcera som trocha nahliadol do moralnej teologie a zda sa, ze so slovickom "heretik" treba narabat opatrne. Mam na mysli terminy ako "pozitivny heretik", ci "heretik od bezneho vyznavania Pana".
Myslim, ze su to chybne tvrdenia a v suvislosti so sv. Frantiskom by bolo urcite vhodnejsie pouzivat ine terminy. Reformator ? |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 12:23:14
|
jasne vlcko, chcel som to len trochu uvolnene napisat. heretik je niekedy odpadlik(mne sa toto slovo asociuje s jednou prihodou - mojho kamarata spoluziaka tak volali, lebo pri nejakej akcii odpadol - a tak sa z neho stal Odpadlik) |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|