|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 16:44:54
|
Prekliati su vsetci, ktori neveria v najsvatejsiu eucharistiu... toto je skutocne ovocie ducha. Ale akeho?
Katolickeho alebo svateho? |
Romans 8:14 Lebo všetci, ktorí sú vedení Duchom Božím, tí sú synmi Božími. |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 16:52:06
|
Treba vedieť, čo slovo "prekliaty" znamená a čo znamenalo v tej dobe, kedy sa používalo.
Ak však máš na mysli slovné spojenie "anathema sit!", znamená to niečo iné... Staršie dogmy bývajú zakončené slovami "anathema sit!" - čo sa prekladá "nech je vyobcovaný", "buď z cirkvi vylúčený" (niekedy skratka b. z c. v.), ľudskejší a teologicky jasnejší je preklad "stavia sa mimo Cirkev".
Napr. dogma "Kto neverí, že Kristus je celý Boh a celý človek, anathema sit". Ale niekorí "odborníci" (či skôr neprajníci) to prekladajú ako "nech je prekliaty"...
Vader, komu veríš? Odborníkom alebo "odborníkom"? |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 17:34:46
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Haha, nejako ste vpredu.., ja v 9 st. a vy už pri Husovi.
quote: Pôvodne poslal amerika1
Hus bol zatvrdnuty heretik , ktory svojim ucenim vyvolaval nepokoje , porusoval platne statne zakony a po zasluhe bol potrestany , bodka !
Len sa chcem spýtať, prečo to RKC nepraktizuje aj teraz týmto spôsobom? Čo sa zmenilo? Herézy, RKC, či niečo iné ...?
pretoze hlasanie nekatolickej nauky nie je spojene s nasilnostami , preto . A pretoze mame liberalny stat , v ktorom sa nabozenstvo ocitlo na okraji , neurcuje smerovanie statu , mravnosti a zakonov . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 18:29:31
|
quote: Pôvodne poslal veritas Vader, komu veríš? Odborníkom alebo "odborníkom"?
Pastorovi. Ale ci je to odbornik, alebo "odbornik" to mozem len odhadovat. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 18:44:58
|
Hm, takže zas nedostanem odpoveď, iba výčitky na moju hlavu...
A argument typu: Ak by to bola chyba, KC tu už nie je, pretože jej nepriateia by ju prevalcovali pomocou tohto argumentu...
Nič nevysvetľuje, ani nedokazuje!!! KC je tu i so svojimi dogmami a chybami, ktoré si nechce priznať, však Veritas... "ukáž mi jediný omyl..."... proste prežila to, i keď podľa svojich vlastných pravidiel, bola sama sebou teda exkomunikovaná v roku 1378... ale keďže dnes "je jiná-nová doba", jak sa hovorí vo filme K.... hoši guten tag, tak to čo bolo neplatí, o tom sa nebudeme baviť a hotovo, lebo to bolo vtedy a teraz je teraz. Žial i to je spôsob odpovede. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 18:50:54
|
Ešte by som dodal, tak to možno platí v RKC ale nie u Boha.... Na to by ste nemali zabudnúť.... |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 20:09:32
|
quote: Pôvodne poslal pavelba KC je tu i so svojimi dogmami a chybami, ktoré si nechce priznať, však Veritas...
Hmmm.... Toto mi připomíná jednu zcela konkrétní neblahou událost. Situace diametrálně odlišná, schéma však stejné...
Kdysi jsem byl u svědků Jehovových. Ti v té době zakazovali civilní službu. Tedy, oni ji oficiálně "nezakazovali", ale pokud někdo namísto vojny zvolil CS, byl vyloučen (BTW - když žádali o registraci v ČR, v tomto směru lhali). Já už v té době měl vojnu i CS (jako náhradu za cvičení) za sebou, takže jsem měl celkem slušné ponětí, o co tu jde (narozdíl od "borců" z řad SJ, kteří nebyli ani na vojně, ale zato o tom "zasvěceně" mudrovali). Měl jsem kvůli tomu s nimi dlouhé debaty. Pak CS povolili (samozřejmě přes Strážnou věž, což je určitá obdoba KKC). Jenže, po roce vyšel ve SV článek, že předchozí zákaz byl Boží vůlí, že to tak chtěl Bůh. Jinými slovy, nejprve Bůh CS zakázal, pro křesťana byla nepřípustná, pak najednou přípustná byla.
Namísto aby se SJ za své chyby postiženým omluvili (jak to dělají slušní lidé), svalili vše na Boha. Jak jednoduché, jak demagogické! Tohle byla poslední KAPKA, která vedla k našemu rozhcodu. Svět se však vesele točí dál, a oni jsou ve svých očích v naprostém pořádku. Žádná lidská chyba, to všechno Bůh. A pokud má někdo vinu, pak jsou to ti, kteří s dřívějším zákazem CS nesouhlasili.
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 00:32:30
|
quote: Pôvodne poslal Zbysek (samozřejmě přes Strážnou věž, což je určitá obdoba KKC).
Cakal by som od Teba viac intelignecie ako tuto ubohost, ale asi som Ta precenil. Vlastne nie, dalsi zakomplexovany protestant, co si hoji svoje rany z minulosti. Neviem ci to tu nepremenujem na Psychoterapeuticke okienko pre ranenych, alebo protestanti sem sa, tu sa vam ulavi od vnutorneho napatia, navazajte sa do KC kolko chcete, my si to radi vypocujeme, ved sme za to plateni, nie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 08:10:48
|
quote: Pôvodne poslal Mato
quote: Pôvodne poslal Zbysek (samozřejmě přes Strážnou věž, což je určitá obdoba KKC).
Cakal by som od Teba viac intelignecie ako tuto ubohost, ale asi som Ta precenil.
Než začneš rozvíjet své představy o tom, jak by jiní měli jít na léčení, pak věz, že SV je časopis, ve kterém jsou zveřejňovány ústřední závazné nauky SJ. Jestliže tedy napíšu, že je to určitá obdoba KKC, pak věz, že vím co píšu a proč to píšu. |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 09:17:04
|
Takže keď porovnám jablko s mandarinkou, len preto, že obe sú gulate, tak vlastne mandarinka je obdoba jablka... Zbyšek, no comment. Ty si dal do "obdoby" sektu a cirkev... Trošku silná káva aj pre mňa, hneď dopoludnia...
A aby si vedel, že viem, čo píšem: Katechyzmus je vysvetľovanie viery - nedá sa novelizovať, upravovať, nie je možné aktualizovať učenie ani preformulovávanie dogiem.
Strážna veža, a sekta SJ (no, SJ, už nikdy nebudem používať - veď to vyzerá ako Societa Jesu - rehoľný rád...). Takže: Sekta SvJh svoje učenie neustále aktualizuje a mení a toto učenie musí vysvetľovať a zverejňovať vždy v obežníku... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 10:17:03
|
Pekne napisane veritas, pes ma styri nohy a je cicavec, takze je vlastne obdobou kravy, je to svojim sposobom to iste. Skutocne ma to prestava bavit, zbysek, precitaj si pozorne pravidla prispievania do tohto fora a priprav sa na to, ze budem vyzadovat ich dodrziavanie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 10:33:46
|
quote: Pôvodne poslal Mato Pekne napisane veritas, ...
No, pánové, na podružnostech se umíte točit pěkně. Můžete se však vyjádřit k tomu podstatnému, co jsem napsal? Doufám, že podstanou myšlenku umíte najít... |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 10:54:53
|
Zbyšek, je nutné sa vyjadriť k tomu, čo nazývaš "podružnosti", lebo práve pri nich nastáva veľa nepochopenia...
Rozumej to tak, že ako Ti ja môžem vysvetľovať niečo o Cirkvi (dokonca vysvetľovať pojem neomylnosť Cirkvi), keď tvrdíš, že KKC je "obdobou" strážnej veže...
To znamenená, že ja s Tebou nemôžem diskutovať o "pevnej strave" - chyby, ospravedlňovanie, neomyslnosť, dogmy, keď Ty potrebuješ ešte "miečnu stravu" - t.j. vysvetlenie elementárnych vecí (Porov. Hebr 5,12.14)
Rozumieme sa...? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 11:44:59
|
Pôvodne poslal veritas Zbyšek, je nutné sa vyjadriť k tomu, čo nazývaš "podružnosti", lebo práve pri nich nastáva veľa nepochopenia...
Čili klasika. Někdo něco řekne a posluchač, namísto aby se snažil zachytit to podstatné, najde si nějakou vedlejší zmínku o které se domnívá, že jí rozumí a začne se po ní vozit. Samozřejmě si to stejně vykládá po svém, něco si k tomu přidá, něco ubere, a pak to celé postaví jako hlavní spor. Po nějaké době už nikdo neví, čím to vlastně začalo a hlavní idea se ztratí. Pak není divu, že je tolik církví, které se mezi sebou hádají a vyvražďují. Grrrrrr.
keď tvrdíš, že KKC je "obdobou" strážnej veže...
Uhaháá. KKC je zdoj hlavní věrouky RKC, SV je hlavní zdroj věrouky svědků. Ale protože vím, že vydávání obou zdrojů funguje poněkud jinak (BTW, rozhodně není pravdou, že KKC se nikdy nemění), napsal jsem, že se jedná o obdobu, nikoliv o totéž. A napsal jsem to proto, aby bylo zřejmé, že stanovisko vydané ve SV je pro svědka stejně závazné, jako stanovisko vydané v KKC pro římského katolíka. Jestli je vám (nevykám ti, je vás víc) to kamenem klopýtání, pak sorry, ale to je už váš problém přehnané přecitlivělosti plynoucí z nepochopení a upínání se na vedlejší informace.
Takže, pánové: zareagujete k hlavní myšlence, nebo se hodláte hádat o kravinách? |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 11:54:25
|
OK, ďakujeme za vysvetlenie (keďže je nás viac) a objasnenie - objasnenie, domnievam sa, bolo nutné z oboch strán. Pri diskusii sa musia niektoré veci objasňovať, aby bol rovnaký terminologický slovník.
Teda, keďže sme si objasnili záležitosť okolo KCC verzus SV, resp. niečo ohľadom SvJh, tak môžme pokračovať v hlavnej línii našej dišputy.
Poprosím Ťa, teda, (najmä pre tých ostatných, aby boli v obraze) o jasnejšie sformulovanie otázky (problému) ohľadne ktorého sa rozpútala táto debata.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 12:03:04
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Vlastne nie, dalsi zakomplexovany protestant, co si hoji svoje rany z minulosti. Neviem ci to tu nepremenujem na Psychoterapeuticke okienko pre ranenych, alebo protestanti sem sa, tu sa vam ulavi od vnutorneho napatia, navazajte sa do KC kolko chcete, my si to radi vypocujeme, ved sme za to plateni, nie?
Neviem ako ostaní, ale ja nie som zakomplexovaný prostestant ani si tu nemienim uľavovať od vnútorného napätia a navážať sa do RKC. Mám iné pohľady a toto je pre mňa, okrem iného, aj možnosť vyjasniť, čomu vlaste RKC veria a prečo /nakoľko tí v mojom okolí sú viacmenej papieroví/. A keď nesúhlasím, prečo to berieš ako útok, prečo takéto blue hodnotenia?
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 12:30:00
|
quote: Pôvodne poslal veritas tak môžme pokračovať v hlavnej línii našej dišputy.
Poprosím Ťa, teda, (najmä pre tých ostatných, aby boli v obraze) o jasnejšie sformulovanie otázky (problému) ohľadne ktorého sa rozpútala táto debata.
Já jsem žádnou otázku nepokládal. Jen jsem doplnil tvrzení Pavelby konkrétním příkladem z živé reality. A zkonstatoval jsem, že schéma je stejné. |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 12:45:34
|
Priateľu, žiaľ neviem s Tebou súhlasiť, že schéma je rovnaká... Ale, OK, Jehovistov ja už nechám na pokoji...
Pýtam sa teda (lebo reč je o ospravedlnení sa KC za chyby):
Za čo by sa mala KC ospravedlniť Jánovi Husovi? Aké chyby KC urobila?
Zatiaľ som tu nečítal ani jednu konkrétnu chybu, hoc' mnohí tvrdia, že ich vidia plno...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 13:17:42
|
Pôvodne poslal veritas Pýtam sa teda (lebo reč je o ospravedlnení sa KC za chyby):
No konečně...
Za čo by sa mala KC ospravedlniť Jánovi Husovi? Aké chyby KC urobila?
Zatiaľ som tu nečítal ani jednu konkrétnu chybu, hoc' mnohí tvrdia, že ich vidia plno...
Takže teď konečně kladu otázku: je pravda to, co zde Pavelba napsal, nebo není? Pokud je, je schéma stejné, protože v takovém případě RKC lpí na dřívějším rozhodnutí a tváří se, jakoby vlastně k žádné chybě nedošlo. Pokud to pravda není, je třeba ukázat, jak to bylo ve skutečnosti. Nejlépe přímou a nezkreslenou citací z toho, co tvrdil Hus a následným rozborem, proč je to tak špatně, že si to zasloužilo upálení. A kdo vlastně Husa odsoudil k upálení. |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 13:42:39
|
Presne tak, Zbyšek, konečne sa môžme pohnúť ďalej. Keď asi dve hodiny vydržíte, napíšem sem všetko, čo si sa pýtal. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 14:10:09
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 14:38:15
|
V tom texte vidím značné nedostatky... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 15:22:03
|
Bez urazky, tato tema sem uz davno nepatri, tych co vedia citat odkazujem na bod 6 pravidiel. Pockam este na veritasovo vyjadrenie a tato tema sa uzamyka. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 15:40:45
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Hm, takže zas nedostanem odpoveď, iba výčitky na moju hlavu...
A argument typu: Ak by to bola chyba, KC tu už nie je, pretože jej nepriateia by ju prevalcovali pomocou tohto argumentu...
Nič nevysvetľuje, ani nedokazuje!!! KC je tu i so svojimi dogmami a chybami, ktoré si nechce priznať, však Veritas... "ukáž mi jediný omyl..."... proste prežila to, i keď podľa svojich vlastných pravidiel, bola sama sebou teda exkomunikovaná v roku 1378... ale keďže dnes "je jiná-nová doba", jak sa hovorí vo filme K.... hoši guten tag, tak to čo bolo neplatí, o tom sa nebudeme baviť a hotovo, lebo to bolo vtedy a teraz je teraz. Žial i to je spôsob odpovede.
Katolicka Cirkev nemoze a nemohla byt exkomunokovana cela pretoze minimalne jeden z papezov nebol pravym papezom , a teda bol protipapezom , a teda jeho exkomunikacne dekrety su nulitne od sameho pociatku |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2005 : 15:41:42
|
Tak po dlhom prepisovaní a vyextrahovaní toho najpodstatnejšieho, odpovedám Zbyškovi, za čo a prečo bol Ján Hus upálený. Tiež si mysím, že tento text sem patrí, lebo je to pohľad z katolíckeho uhla, ktorý tu na tomto fóre, v prevahe nekatolíckych útokov značne absentoval:
Smutné pomery, ktoré v Cirkvi boli kvôli rozkolu pápežov, boli príčinou toho, že cirkevná disciplína na celej čiare klasala a v Cirkvi sa medzi klérom zakorenili zlé zlozvyky. Volanie po cirkevných reformách boli všeobecné. Mnohí však vo svojom úsilí priniesť nápravu do Cirkvi, odchýlili sa od katolíckeho učenia, vzdialili sa od Cirkvi a aj nezákonnou cestou chceli vykonať cirkevné reformy.
Prvý takýto muž bol Ján Viklif (+1384). Prvý raz verejne vystúpil, keď Eduard III., kráľ v Anglicku, odoprel pápežovi Urbanovi V. platiť ročný poplatok, k plateniu ktorého sa kráľ Ján Bezzemok zaviazal. Viklif bránil stanovisko kráľa, vystúpil proti pápežovým požiadavkám (kňaz!), proti svätopeterskému halieru a iným poplatkom, vlastne voči celému majetku kléru.
Týmto si získal priazeň kráľovského dvora, šľachty a ľudu (už je to tu). Keď sa z priazne kráľa stal profesorom na oxfordskej univerzite, začal svoje bludy rozširovať a učiť, obzvlášť tie o najsv. Sviatosti Oltárnej. Jeho bludné názory podvracali žobraví mnísi, preto ich vášnivo napádal, obzvlášť od toho času, keď im musel prepustiť miesto rektora konviktu univerzity v Oxforde. Keď však jeho bludné náuky spôsobili vzburu medzi ľudom a keď kráľovská moc (a stolička) bola nimi ohrozená, bol Viklif svoho úradu pozbavený (kráľ dal-kráľ vzal). Odchádza do úzadia na svohu faru do Lutterworthu, kde napísal svoje hlavné dielo "Trialogus" - rozhovor troch osôb (Pravda, Lož, Múdrosť). Onedlho umrel na porážku (+1384). Z jeho spisov bolo 45 uznaných za bludné. Bludy Ján Viklifa: a) úrad učiteľský: učil panteizmu, absolútnej predestinácii, Písmo vyhlásil (ON!) za jediný zdroj viery, Písmo si môže ktokoľvek slobodne vykladať
b) úrad kňazský: zavrhol obetu sv. omše, zapieral prítomnosť Krista v najsv. Sviatosti Oltárnej, odmietol sv. spoveď, pomazanie chorých a odpustky. Učil, že kňaz v hriechu udeľuje neplatné sviatosti.
c) úrad pastiersky: učil, že biskupský úrad nie je od Krista, že kňazi nesmú mať žiadny majetok, a cirkevní predstavení, ako aj panovníci, ak žijú v smrteľnom hriechu, strácajú všetku moc.
Touto náukou dal Viklif základ činnosti reformátorov XVI. storočia. Viklifovi prívrženci v Anglicku sa volali loliardi ale v Anglicku bolo ich pôsobenie v zárodku potlačené.
Ján Hus
Medzi pražskou a oxfordskou univerzitou sa udržiavali čulé styky, obzvlášť od svadby sestry kráľa Václava IV., Anny s anglickým kráľom Richardom II. Pre tieto priateľské styky sa Viklifove spisy dostali do Prahy, do rúk Jána Husa.
Ten ich horlivo študoval, obhajoval a vyučoval, lebo sa mu zapáčili. Univerzita však väčšinou hlasov zakázala učenie Viklifa. Hus preto začal hlásať toto učenie v Betlhemskej kaplnke v Prahe. Bránil Viklifove spisy a bezohľadne napádal duchovenstvo vo svojich kázňach. Týmto si mnohých znepriatelil. Boli na neho podané mnohé sťažnosti - cez biskupa, arcibiskupa až po pápeža. Arcibiskup Zbynek z rozhodnutia pápaža zakázal Husovi kázať. Hus však neposlúchol a kázal ďalej, ignorujúc pápežské rozhodnutie. Hus, stratiac podporu arcibiskupa, očakával podporu od kráľovkého dvora. Dostala sa mu v tej podobe, že kráľov hlas pri hlasovaní zavážil a bolo povolené prednášať Viklifove spisy na pražskej univerzite (tzv. dekrét Kutnohorský, zo dňa 18. januára 1409)
Keďže Hus naďalej hlásal Viklifa, pápež ho dal do kliatby za neposlušnosť, čo sa v Prahe stretlo s veľkým odporom. Potom boli ešte ďalšie veľké nezhody, čo sa mi tu ale nechce vypisovať... Hus sa napokon utiahol na Kozí Hrádok u Tábora.
Kráľ Žigmund, aby upokojil náboženské pomery, výrazne sa pričinil o zvolanie Kostnického snemu (1414-1418). Bol vyzvaný aj Hus, aby sa zúčastnil a zabezpečil mu aj bezpečnosť na ceste. Hus do Kostnice prišiel - 3. 11. 1414. Bola z neho zložená kliadba (aby sa mohli v Kostnici slúžiť bohoslužby). Husovi bolo však zakázané kázať a slúžiť omšu. Toto neposlúchol a v súkromnom príbytku kázal a slúžil sv. omšu svojim priateľom. Chytili ho a uväznili.
Snem ustanovil zvláštnu komisiu, ktorá mala preskúmať učenie Jána Husa a jeho spisy. (Teda žiadné hŕ-bŕ!) Po dlhom a vážnom skúmaní a rokovaní, uznala 30 článkov za bludné. Potom bol 3x verejne vypočúvaný a napomenutý, aby bludy už nehlásal. Hus však tvrdošijne odporoval a žiadal, aby jeho náuka bola dôkazmi z Biblie podvrátená. Zabudol však, že už i v tom je blud, že sv. Písmo vyhlasuje za jediný prameň viery. Hus sa nijako nechcel podrobiť vyhláseniu snemu a 1. júla 1415 sa osvedčil, že svoje učenie nemôže a ani nechce odvolať a preto bol snemom vyhlásený za verejného kacíra, daný znova do kliadby a ako kacír bol na potrestanie odovzdaný svetskej moci. Podľa ríšskeho trestného zákona bol Hus ako tvrdošijný kacír upálený 6. júla 1415. O rok neskôr na tom istom mieste bol upálený jeho priateľ Hieronym Pražský.
Husovo učenie bolo v podstate rovnaké ako Viklifovo. Hlavné bludy Husove: - jediný prameň viery je sv. Písmo; zavrhuje živé - ústne podanie viery; - uznáva iba neviditeľnú cirkev, ktorá sa skladá len zo zboru predurčených (praedestinatorum universitas) - neuznáva pápeža - cirkevná poslušnosť nemá oporu v Písme a je vynálezom cirkevnej hierarchie - každý duchovný, ktorý je v hriechu nekoná platne sviatosti - kto zotrváva v smrteľnom hriechu, stráca svoju moc (klér ale i panovníci) a má sa vzdať svojho úradu (veľmi nebezpečné učenie!!!) - hriešnik nemá právo na majetok, hoci spravodlivý má akési právo na všetky viditeľné veci (komunizmus spravodlivých)
Takéto učenie bolo nebezpečné a viedlo k rozvratu náboženského ale i spoločenskému.
Zdroj: Cirkevné dejiny, L. Petráš, Trnava 1946 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|