|
Odoslaný - 18 jún 2005 : 22:15:53
|
Mato, ja mám na mysli podmieňovanie... ak budeš chcieť mať sviatočné manželstvo, musíš ho uzatvoriť v KC. Vo tom teďka melu.... a melu... a to mal na mysli pisateľ tých príkladov....
Prečo neuznať sviatostnosť manželstva napr. pri odobrení akýmkoľvek svedkom vo viere? Prečo neuznať sviatostnosť a toleranciu medzi východnou, západnou /katolíckou/, protestantskou, baptistickou, proste kresťanskou cirkvou, a prečo to nemáte zakotvené v kánone, keď všetky ostatné cirkvi uznávajú manželstvá nielen uzatvorené v iných cirkvách ale i v civilnom živote?
Viem, že namietneš, že i KC uznáva všetky manželstvá... no Váš KKP hovorí niečo iné, viď vyššie.
Prečo to obhajovať cit: Tak isto druha strana, pokial nesuhlasi s vierou svojho partnera az do tej miery, ze nesuhlasi aby sa ich deti vychovavali v tejto viere, preco si tohto partnera chce vziat?
Prečo nenapísať, že veriaci sú si vo viere a príslušnosti k Cirkvi Kristovej rovní, a nerobiť rozdiely medzi tým, kto čo vyslúžil a čomu sa veriaci musí zaviazať?
Znova opakujem, že autor mal práve tieto otázky na mysli a odvolával sa na evanjelický-kresťanský prúd, ktorý sa v týchto otázkach zhoduje. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 00:28:13
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Mato, ja mám na mysli podmieňovanie... ak budeš chcieť mať sviatočné manželstvo, musíš ho uzatvoriť v KC. Vo tom teďka melu.... a melu... a to mal na mysli pisateľ tých príkladov....
Myslim ze s tym mletim, si to dost vystihol. Najprv si ujasni pojem sviatosti. Pokial som totiz pochopil z Tvojich prispevkov, sviatosti neuznavas (z prinicipu, ako vsetko co ma nieco spolocne s KC). Pretoze ale sviatosti vysluhuje KC a ak chces mat SVAITOSTNE manzelstvo tak ako ho chape KC , je logicke, ze Ti ho musi vysluzit KC. A pokial teda veris v bozskost KC, cim si katolik je zasa logicke, ze toto vysluzenie budes od Cirkvi pozadovat. Pokial tomu neveris a si papierovy katolik, jasne ze Ta nastve, ze druhy partner nieco musi slubovat. V tom pripade ale v prvom rade stoji za zamyslenie, preco tuto sviatost od KC vobec pozadovat. Takze o com to vlastne "meles", lebo uz som z Teba uplne domotany. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 00:48:25
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Prečo nenapísať, že veriaci sú si vo viere a príslušnosti k Cirkvi Kristovej rovní, a nerobiť rozdiely medzi tým, kto čo vyslúžil a čomu sa veriaci musí zaviazať?
Ved tomuto ani Ty sam neveris, tak sa nezosmiesnuj. Ved Ty prvy robis z katolikov menejcennych, rutiacich sa do pekla. Ved Ty prvy si sa dal znova pokrstit, lebo krst, ktory Ti vysluzila KC nebol pre Teba rovny. Vader to dotiahol do dokonalosti a spravil z nas posadnytuch demonom katolicizmu, cernoknaznikov a vyznavacov kultu slnka. Nastastie ho neberiem celkom vazne, takze som sa neurazil, ale ako prejav toho, ze sme si rovni to v ziadnom priapde nepovazujem. Ani to co robis Ty za to nepovazujem. Takze na zaver uz len otazka Vzal by si si za zenu katolicku? Ak ano preco, ak nie preco? (odhlaidnuc od toho, ze si uz zenaty, hypoteticky predpokladajme, ze si este slobodny) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 07:45:24
|
Pavel, nic v zlom, ale poloz jednoduchu otazku. Poviem pravdu, hoc ma to necti, ale nechce sa mi tvoje litanie citat. |
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 10:40:17
|
Ale Vĺčko! Sám si ma odkázal na KKP a tak som v tomto duchu reagoval a Ty to nazveš litánie, ktoré sa Ti nechce ani čítať. Tak načo si sa zapájal do diskusie a dal si tú námahu, aby si mi pohľadal časti KKP, ktoré súvisia s manželstvom a vysluhovaním kňazom?
Nechápem. Hm... Vlastne chápem, že Vy, teda Ty asi nechápeš ani KKP a máš to iba ako obranný štít, ktorý nastavíš vždy vtedy, ak nevieš odpovedať. Je to dosť deravý štít, to Biblia, Božie Slovo je štítom dokonalým. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 11:05:21
|
To: Mato Cit: Vzal by si si za zenu katolicku? Ak ano preco, ak nie preco? Dosť dlho som nad touto otázkou uvažoval...
Jednoznačne viem povedať, že by som nepristúpil na sobáš v kat. kostole. KC deklaruje v knihe "Obrady krstu detí a sobášne obrady-podľa Rímskeho rituálu" SsvVojtecha, Bratislava 1976, že "manželstvo vzniká manželskou zmluvou, čiže neodvolateľnou vzájomnou dohodou, ktorou sa manželia slobodne sebe navzájom darujú a vzájomne sa prijímajú".
Je to krásna a pravdivá definícia manželskej zmluvy, nie sviatosti manželstva. Že ide o zmluvu potvrdil i Druhý Vatikánsky koncil v "Dokumenty II. Vatikánskeho koncilu GS 48".
Rozdiely sú teda nasledovné: 1. Do stavu manželského sa nevstupuje sviatosťou, ale zmluvou. 2. Boh neurčil žiaden obrad pre vstup do manželstva, ani nikde v NZ nenájdeš žiaden predpis, ako by mal manželský obrad vyzerať. Boh neočakáva obrad, ale zmluvu. 3. Manželstvo nespája kňaz, ale Boh. Ani pri uzatváraní manželskej zmluvy sa nemá prisahať, a nikto to od Teba nemá vyžadovať. 4. Sviatostné manželstvo je nebiblický výraz, môžeme hovoriť o svätom manželstve. To samozrejme existuje, svätým ho však nerobí spôsob uzavretia, ale skutočnosť, že v ňom prebýva a koná Duch Svätý.
Pri zohľadnení týchto skutočností, by som nebol proti uzatvoreniu manželstva s katolíčkou, keby som ju miloval a chceli by sme sa zobrať. Zobral by som si ju, ale biblickým spôsobom. Verím, že keby bola úprimne veriaca, oddaná Pánovi Kristovi i ona by pochopila, že sobášny obrad podľa ustanovení KC je nebiblický. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 12:38:07
|
Jednoznačne viem povedať, že by som nepristúpil na sobáš v kat. kostole.
Ale a to preco? V tomto pripade uz neplati, ze "Prečo neuznať sviatostnosť manželstva napr. pri odobrení akýmkoľvek svedkom vo viere?" a hlavne "Prečo nenapísať, že veriaci sú si vo viere a príslušnosti k Cirkvi Kristovej rovní, a nerobiť rozdiely medzi tým, kto čo vyslúžil a čomu sa veriaci musí zaviazať?" Pavel, znova opakujem, nezosmiesnuj sa otacanim nazorov podla toho, co sa Ti prave hodi. Lebo ine meno ako smiesna demagogia neviem najst pre Tvoje tvrdenie o rovnosti vo svetle Tvojho dvojiteho krstu a odmietania toho, aby Ti sviatost manzelstva vysluzila KC.
pozn. pod ciarou: Ide mi to s tym zvyraznovanim textu, ci mam pouzit viac farieb? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 jún 2005 : 18:34:35
|
Cit: Pavel, znova opakujem, nezosmiesnuj sa otacanim nazorov podla toho, co sa Ti prave hodi. Lebo ine meno ako smiesna demagogia neviem najst pre Tvoje tvrdenie o rovnosti vo svetle Tvojho dvojiteho krstu a odmietania toho, aby Ti sviatost manzelstva vysluzila KC.
Od: Hm... iste, použil som viackrát slovo "sviatostnosť" a mal som na mysli svätosť...resp mal som ho definovať a uviesť rozdiel, máš pravdu. Kto však číta moje príspevky vcelku, je mu jasné o čom hovorím.
Čo sa týka dvojitého krstu.... krst novorodeniat sme už tuším prebrali a krst obráteného človeka, ktorý si krst plne uvedomuje a vie o čom to je, asi tiež.
Vyslúženie /a teraz si dám pozor.../, svätého manželstva, odobrenie manželskej zmluvy svedkami, svedkom, je v súlade s Písmami. Odmietanie ceremónie, ktorú má právo vykonať iba človek určený, či iba delegovaný určeným, kde je ako vrchol požadovaná moja prísaha je prirodzené a v súlade s Písmami.
Ty alebo Vy ste mi zatiaľ ešte neodpovedali na moje prečo. Prečo???
Môžem ich zopakovať:
Cit:A ja sa pýtam, prečo by veriaci, ktorý je z inej kresťanskej církvi by mal pristúpiť na katolícku vieru a prečo je podmienený súhlas na manželstvo sľubom katolíckej stránky, aby ich potomstvo bolo vychovávané v kat. viere? ....či všetky manželstvá uzatvorené mimo KC a bez jej asistencie sú vlastne životom na „hromádce“ bez Božieho požehnania? Túto stránku, otázku, ste mi zatiaľ nikto uspokojivo nevysvetlili.
K poznámke pod čiarou: Ide Ti to s tým zvýrazňovaním... a celkom dobre sa to číta. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 06:35:04
|
Ale Vĺčko! Sám si ma odkázal na KKP a tak som v tomto duchu reagoval a Ty to nazveš litánie, ktoré sa Ti nechce ani čítať. Tak načo si sa zapájal do diskusie a dal si tú námahu, aby si mi pohľadal časti KKP, ktoré súvisia s manželstvom a vysluhovaním kňazom?
Nechápem. Hm... Vlastne chápem, že Vy, teda Ty asi nechápeš ani KKP a máš to iba ako obranný štít, ktorý nastavíš vždy vtedy, ak nevieš odpovedať. Je to dosť deravý štít, to Biblia, Božie Slovo je štítom dokonalým.
Nie, ale vsimni aka je moja strucna odpoved. Tvoje su z 3/4 Ctrl+C, Ctrl+V. Nechce sa mi predierat hustinou. Na jednoduche otazky sa lahko odpoveda. Slohove prace sa mi citat nechce ... |
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 10:34:53
|
Hm... ctrl+c a ctrl+v som použil zámerne aby si si /a nielen Ty/ mohol pozrieť čo príslušný kánon, paragraf hovorí. Nuž ak to poznáš z hlavy, kľudne citáty označené farebne preskoč a môžeme pokračovať. Alebo už nie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 jún 2005 : 11:46:23
|
vies, to co vycitas vlckovi robis ty sam. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2005 : 09:34:21
|
napadla ma jedna otazka ohladom manzelstva. ako je to so vztahom manzelstvo-prve prikazanie. kedy je porusujem v manzelstve prve prikazanie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2005 : 11:42:47
|
No asi je to vtedy, keď ľúbiš manželku viac ako dobrého Pána Boha. Aleško, ale neboj, tento hriech zvyčajne netrvá dlho... |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2005 : 11:49:46
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
No asi je to vtedy, keď ľúbiš manželku viac ako dobrého Pána Boha. Aleško, ale neboj, tento hriech zvyčajne netrvá dlho...
Je prve prikazanie naozaj o ziarlivosti a o tom, ze Boh chce byt |No.1 a ostatnych odsuva na dalsiu kolaj? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2005 : 12:56:03
|
Myslím, že Boh je žiarlivý.., ale o odsúvaní druhých to nie je. Skôr: Zostaňte vo mne a ja vo vás, ako letorast nemôže niesť ovocie sám od seba, keby nezostal na viniči, tak ani vy, keby ste nezostali vo mne. Ján 15,4 ... aby boli všetci jedno, jako si ty, Otče, vo mne a ja v tebe, aby aj oni boli v nás jedno.. Ján 17, 21 ... aby láska, ktorou si ma miloval, bola v nich a ja v nich. Ján 17,26
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2005 : 13:00:30
|
Amen. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2005 : 18:17:06
|
No asi je to vtedy, keď ľúbiš manželku viac ako dobrého Pána Boha. Aleško, ale neboj, tento hriech zvyčajne netrvá dlho...
Ved ani Nezosmilnis netrva dlho a aky je to tazky hriech |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2005 : 10:18:41
|
Myslím, že Boh je žiarlivý.., ale o odsúvaní druhých to nie je.
Tak tomu teda nerozumiem. Ak je ziarlivy, znamena to, ze on chce byt No.1. Zaroven sa nechce delit o tuto poziciu s inymi. Tym padom ostatnych posuva dalej.
Nechapem tomu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2005 : 12:00:25
|
pokusim sa ti to vysvetlit. Boh nikdy nedava na vyber bud Ja alebo zlato(napr.). ale ja mozem mat i zlato a byt aj s Bohom. cize ide skor o uvedeni na spravnu mieru. Cize nemusim byt alebo s dievcatom alebo s Bohom. Ale ked ju mam rad, mozem byt s dievcatom v Bozom naruci. Nie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 september 2005 : 11:58:41
|
Ak by si chcel podľa niekoho/niečoho iného viesť svoj život, tak v tom prípade je žiarlivý. Boh je No.1.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 september 2005 : 18:40:23
|
Ak by si chcel podľa niekoho/niečoho iného viesť svoj život, tak v tom prípade je žiarlivý. Boh je No.1.
Cize ak mam povedzme priatela, s ktorym mame iste plany - uz je ziarlivy. Ak mam manzelku s ktorou mam iste plany - uz je ziarlivy. Ak mam rodinu s ktorou mam iste plany - uz je ziarlivy. Ak mam firmu s ktorou mam iste plany - uz je ziarlivy.
Je zrejme, ze vsetky vymenovane nie su ekvivalentne s Bozou volou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 september 2005 : 21:09:55
|
Odpoved je jednoducha NIE |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2005 : 10:19:56
|
Prečo chceš v živote robiť niečo, čo nie je v zhode s Božou vôlou? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2005 : 14:50:49
|
Prečo chceš v živote robiť niečo, čo nie je v zhode s Božou vôlou?
A preco by nie? Preco by nemohlo aspon co sa mojho zivota tyka: Dej sa vola GMKova? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2005 : 15:00:32
|
Ale ono to tak byt moze. Od toho mame slobodnu volu. Otazka len znie, preco taketo "nech sa deje moja, len moja a nikoho ineho vola" vedie obvykle k desivym vysledkom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|