|
Odoslaný - 02 október 2014 : 20:31:56
|
Pán Ježiš si Judáša vyvolil za apoštola aj keď vedel že ho zradí. Keby ho Judáš nezradil Pán by za nás nezomrel a nebolo by žiadne vykúpenie, teda to čo spravil, bola Božia vôla. Vieme že doňho vstúpil zlý duch. Teda satan dobrovoľne spolupracoval na našom vykúpení aj keď vedel že sa tým vlastne zničí? Pán taktiež povedal Pilátovi, žeby nemal nad ním žiadnu moc, pokiaľ by mu nebola danná od Otca. Je správne chápať náš život, moc a skutky ako osud, teda že nám boli dopredu danné? Potom by sme mohli hovoriť o našom živote ako o tzv. predurčení, teda že to či budeme spasení alebo nie je dopredu danné Bohom. Z tohto pohľadu môžeme chápať aj knihu života, že kto v nej nie je zapísaný od stvorenia sveta, vlastne nebude spasený. Inak si logicky neviem vysvetliť ako niekto môže mať také šťastie že sa narodí ako kresťan katolík, iný sa narodí v Indií ako hinduista. Niekto je zdravý a iný sa narodí ako siamské dvojča atď. Judáš, rímski vojaci aj diabol nesmiernym spôsobom napomohli nášmu vykúpeniu, ktoré uskutočnil Pán Ježiš a sú zatratení. Som zvedavý na vaše reakcie :)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 58 ~
Člen od: 01 október 2014 ~
Posledná návšteva: 30 jún 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2014 : 20:41:38
|
citácia: Z tohto pohľadu môžeme chápať aj knihu života, že kto v nej nie je zapísaný od stvorenia sveta, vlastne nebude spasený. Inak si logicky neviem vysvetliť ako niekto môže mať také šťastie že sa narodí ako kresťan katolík, iný sa narodí v Indií ako hinduista. Pôvodne zaslal Milankoo - 02 október 2014 : 20:31:56
Toto si napísal pekne a pravdivo, ale na to tu odpoveď nedostaneš, oni ju nemajú. Určite dostaneš ale kopec fráz, floskúl atď ... prázdnych rečí. |
Pri písaní svojich príspevkov vychádzam z metódy sofiologie ako aj z knihy Angelológia dejín. |
Počet príspevkov: 894 ~
Člen od: 12 apríl 2013 ~
Posledná návšteva: 19 august 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2014 : 20:59:11
|
Rovnako ako Judáš bol ustanovený za apoštola a splnením Božej vôľe je zatratený, Panna Mária bola od stvorenia sveta predurčená za Matku Božiu a plnením Božej vôľe je spasená a povýšená nas všetky ostatné stvorenia. Myslím že všetko je Božia vôľa neexistuje milosrdensto ani spravodlivosť. Eliáš dal všetkých pohanských kňazov zhodiť z útesu aj keď Boží zákon znie nezabiješ a nikdy nezomrel ale bol na ohnivom voze vzatý do neba. Je to pre mňa veľká záhada. Nesnažím sa to pochopiť logicky lebo sa to nedá iba skloniť hlavu a povedať Boh je veľký čo je typické heslo Islamu. Som kresťan ale iné pomenovanie na túto skutočnosť nemám. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2014 : 21:55:44
|
Přemýšlet nad takovými otázkami je k ničemu, riskuje se akorát ztráta víry, ďábel toho využije zaseje semínko pochybování a vzejde z toho ztráta víry. Osud a předurčení je blbost to by jsme byly jen loutky, Bůh chce aby se člověk rozhodl svojí svobodnou vůlí pro život věčný s Bohem, ale může i Boha svobodně odmítnout a dostane věčnou smrt.
Kniha Sirachovca 15,14-17 On na začiatku stvoril človeka a dal mu slobodu rozhodovať sa. Ak budeš chcieť, budeš zachovávať prikázania a budeš konať verne podľa dobrej vôle. Pán ti predložil oheň i vodu: vystrieš ruku za tým, čo budeš chcieť. Pred človekom je život i smrť a bude mu dané to, pre čo sa rozhodne. |
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 113 ~
Člen od: 20 október 2013 ~
Posledná návšteva: 25 august 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 október 2014 : 22:11:14
|
Pravda sa nehľadá zatváraním očí a ignorovaním. Čo by si robil keby si bol Judáš? Alebo rímsky vojak? Keby si bol Pánovi verný tak by si zostal spravodlivým ale žiadne vykúpenie by sa neudialo. A keby si ho zradil alebo pribil na kríž a odmietol za mesiáša tak by celý svet bol vykúpený ale ty zatratený. Diabol dobre vedel že Ježiš je Boží Syn a že jeho smrťou bude navždy porazený a predsa výnimočným spôsobom spolupracoval s Bohom na našom vykúpení. Panna Mária ho porodila a diabol ho cez Judáša a vojakov zabil. Obidve veci boli nevyhnutné. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2014 : 19:15:29
|
Judáš sa mohol rozhodnúť inak. Boh vedel ako sa Judáš rozhodne(predurčenie) ale predsa rozhodnutie spravil Judáš- nebol nútený. Nemusel Ježiša zradiť, on chcel. Slobodne sa tak rozhodol pretože neprijal Eucharisticke tajomstvo o Kristovi. Rovnako aj Panna Mária mohla odmietnuť byť Božou matkou. Ale Boh vedel že sa to nestane. Bola uchránená od poškvrny dedičného hriechu ale rozhodnutie už bolo len na nej. Mi nepoznáme Božu vôľu a teda nevieme ako čo dopadne- konáme tak ako chceme. Boh nechce nikoho zatratiť to človek sa zatratí odmietnutím Božej milosti. Tak to bolo aj v prípade Judáša. Syn človeka ide na smrť ako je napísané ale beda tomu kto ho zrádza(voľné parafrázovanie)- nečítal si to? Diabol už nemal na výber(nie je vševediaci)ale vedel že smrťou Krista bude završené naše vykúpenie a tak stavil všetko na poslednú kartu- skúsiť Ježiša zlomiť pre jeho ľudskú prirodzenosť- to sa mu ale nepodarilo.
Takže Boh už teraz vie kto bude a kto nebude spasený, mi nie a rozhodovanie o našom živote je na nás. |
"Toto robíme pre priateľov, aby so zajatím tela nebola zajatá aj ich duša." |
Počet príspevkov: 273 ~
Člen od: 03 február 2014 ~
Posledná návšteva: 27 december 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 október 2014 : 19:24:09
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2014 : 10:39:33
|
citácia: Boh od večnosti vie ako veci dopadnú bez toho, aby to on nadiktoval. On vie (na rozdiel odo mňa) aj to, čo si zajtra kúpim na večeru. Pôvodne zaslal Koki - 03 október 2014 : 19:24:09
To viem aj ja, na takéto debiliny nemusíš povolávať Boha. No jedlo, čo iné. |
Pri písaní svojich príspevkov vychádzam z metódy sofiologie ako aj z knihy Angelológia dejín. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2014 : 21:35:22
|
Milankoo citácia: Keby ho Judáš nezradil Pán by za nás nezomrel a nebolo by žiadne vykúpenie Toto je nesprávny predpoklad. Boh predsa nepotreboval Ježišovu smrť, aby nás mohol vykúpiť.
citácia: Potom by sme mohli hovoriť o našom živote ako o tzv. predurčení, teda že to či budeme spasení alebo nie je dopredu danné Bohom. Milankoo, stretávaš sa asi s kresťanmi, ktorí Ti dávajú rôzne otázky a snažia sa Ti ukázať, že veci sa majú trochu inak, ako si sa doteraz učil. Odporúčam Ti zohnať si všetky knihy od Scotta Hahna, on je konvertita, v minulosti patril práve k evanjelikálnym kresťanom, ale spoznal, že pravdu učí katolícka cirkev. V jeho knihách preto nájdeš mnoho odpovedí na otázky, ktoré dostávaš, je to ľahké čítanie a aj veľmi poučné a vôbec nie nudné.
citácia: Diabol dobre vedel že Ježiš je Boží Syn a že jeho smrťou bude navždy porazený a predsa výnimočným spôsobom spolupracoval s Bohom na našom vykúpení. Panna Mária ho porodila a diabol ho cez Judáša a vojakov zabil. Obidve veci boli nevyhnutné. Prečo myslíš, že diabol dokonale poznal Ježišovu identitu? Ja si skôr myslím, že ju nedokázal v plnosti odhaliť. Podstatu veci myslím, že veľmi dobre ilustruje C. S. Lewis vo svojich Kronikách Narnie. |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2014 : 21:44:53
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2014 : 23:34:52
|
citácia: Bol to len jednoduchý príklad, že Boh dávno vie ako sa kedy rozhodneme. Pôvodne zaslal Koki - 04 október 2014 : 21:44:53
Jednoduchý ale nie výstižný, on sa zaujíma o činy a nie o banality |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 október 2014 : 14:12:10
|
citácia: citácia: Bol to len jednoduchý príklad, že Boh dávno vie ako sa kedy rozhodneme. Pôvodne zaslal Koki - 04 október 2014 : 21:44:53 Jednoduchý ale nie výstižný, on sa zaujíma o činy a nie o banality Pôvodne zaslal Chodec - 04 október 2014 : 23:34:52 Boh sa zaujíma aj o banality, Boh sa o nás zaujíma, čo iné by asi znamenalo, že máme ešte aj vlasy na hlave zrátané?!!!! Napríklad odpoveď "jedlo" nemusí byť vôbec správna. Ja si možno zajtra na večeru nekúpim jedlo ale pitie a potom čo? Potom si jednoducho nedal správnu odpoveď.
K téme: Ja to zatiaľ chápem takto (nakoľko sú veci okolo predurčenia človeku ťažko pochopiteľné, lebo sa vymykajú našim skúsenostiam). Boh síce všetko vie, lebo nie je ohraničený časom, ale to, čo sa stane neurčil dopredu. Predpoznal, čiže poznal skôr ako sa to z nášho pohľadu stalo, je len náš konštrukt, ale pre neho nie je čas limitom. Pripodobnil by som to šachovým partiám. On proste hrá včerajšiu, dnešnú aj zajtrajšiu partiu práve teraz. Je natoľko flexibilný, že keď sa rozhodnem inak, ako plánoval alebo teda chcel, okamžite prispôsobí svoje plány. Je proste úžasný.
Judášova zrada nebola Božia vôľa, Boh predsa nechce smrť hriešnika a ani nechce, aby sme konali zlo. Boh len vedel, že Judáš sa pohybuje na hrane. Napriek tomu, že to Ježiš o ňom vedel, napriek tomu mu chcel dať šancu. Neviem, či to tak môžem napísať, ale Ježiš chcel Judášovi ukázať, že ho má rád a že mu na ňom záleží. Dá sa nájsť, že bol k nemu pozorný a vysvetľoval mu veci (keď Judášovi išlo len o peniaze - umývanie nôh). No Judáš sa aj tak rozhodol zle. Na Judášovi sa môžeme naučiť, že Boh pre našu spásu ide naozaj do krajnosti. Nikto mu nemôže vyčítať, že ho nechal zatratiť, Boh sa každého snaží priviesť k sebe. Je milosrdný dovtedy, kým nepretečie pohár. Ale ako som napísal, je to moje špekulovanie o tom, čo ma neskutočne presahuje. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 október 2014 : 14:43:49
|
Ako to chápem s Judášom ja, vám vlastne napísať ani nemôžem, už dostávam avízo, že som veľmi kontroverzný a mám ísť inde. Môj pohľad, ako sa dá už u mňa predpokladať, je diametrálne na míle vzdialený tomu čo tu prekladáte. Čo už. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 október 2014 : 14:45:59
|
citácia: Ako to chápem s Judášom ja, vám vlastne napísať ani nemôžem, už dostávam avízo, že som veľmi kontroverzný a mám ísť inde. Môj pohľad, ako sa dá už u mňa predpokladať, je diametrálne na míle vzdialený tomu čo tu prekladáte. Čo už. Pôvodne zaslal Chodec - 06 október 2014 : 14:43:49 Pokojne napíš, ak to bude slušne a vecne, nevidím problém. Môžeme prediskutovať. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 október 2014 : 15:57:12
|
citácia: Pokojne napíš, ak to bude slušne a vecne, nevidím problém. Môžeme prediskutovať. Pôvodne zaslal Mx - 06 október 2014 : 14:45:59
Je to slušné, aj vecne a predsa nemôžem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|