Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Otazka ohladom Jezisovych 2 vyrokov
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Turínske plátno, podvrh Téma Next Topic: Svätorečenie Jána Pavla Druhého ano - nie a preco
Strana: z 12

Koki

Stav: offline

Odoslaný - 22 marec 2014 :  05:07:33  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
To je to, že tu neuvádzajú podrobnosti ohľadom prevzatého textu. Veď ktovie ako sa na podobné úsudky pozerá dnešná Cirkev?
Nie som si istý či uvedené Denzingerove pastoračné názory neboli stavané pre jeho dobu...

http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1460  ~  Člen od: 14 september 2013  ~  Posledná návšteva: 25 marec 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 22 marec 2014 :  05:35:47  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Je tam presne napisane, ze to je z Denzingera a su tam konkretne ciselne odkazy, mozete si to preverit. Co presnejsie by ste chceli?

Dnesna Cirkev sa na to musi pozerat presne tak isto, kedze ide o neomylne vyroky. Ak sa na to pozera inak, mame velky problem. Vlastne Vy nie, Vy ste uz ukazali, ze dokazete vyznavat aj tezu aj antitezu sucasne .

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Koki

Odoslaný - 22 marec 2014 :  05:55:00  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Nepoznal som to meno, ale napadlo ma že ide len o dobové myšlienky, dnes už nepoužiteľné.
A tieto dva body sú skôr jeho súkromným názorom, než zjavenou pravdou a neomylným výrokom:

- Svate Pisma nesmu byt dostupne vsade a kazdemu v ludovych jazykoch lebo to sposobi viac skody ako uzitku (1603)
- Svate Pisma maju citat iba ti, co su schopni intelektom uchopit pravdy v nich obsiahnute (1604)

P.S.: Som presvedčený že na islam sa pozerá každý katolík rovnako. Tie inde uvedené názory si neodporujú.

http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1460  ~  Člen od: 14 september 2013  ~  Posledná návšteva: 25 marec 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 22 marec 2014 :  09:42:49  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Koki, precitaj si este raz, co napisala Janka:
citácia:
Vsak ta skaza vsade naokolo len potvrdila pravdivost tych vyrokov.

Pôvodne zaslal janka - 21 marec 2014 :  22:23:04

a ja s nou suhlasim.

Bibliu ma citat naozaj len ten, kto je ochotny sa viest pri tom citani Bohom a Jeho Cirkvou a nie sam sebou.

Bez Boha, bez Cirkvi a bez modlitby neodporucam nikomu citat Bibliu, lebo Biblia bola napisana s Mocou Ducha Sväteho, je to zbierka knih, su to vsetko inspirovane spisy napisane z Bozieho vnuknutia.

=> ak tie slova diktoval Boh, tak jedine Boh nam ich moze vysvetlit a povedat tak, ako to myslel.

Ved aj sama Cirkev hovori, ze Sväte Pismo si v ziadnom pripade netreba prekladat samoprekladom, ze to treba meditovat, ze to treba zit, ze to treba pochopit tak, ako to chce od nas Boh, lebo to On napisal, co napisal a nie my a => ak je raz toho autorom Boh, mali by sme sa nechat viest Nim a nie sebou, a preco? Lebo znova: My sme to nenapisali! Napisal to Boh!

Takze Bibliu by si nemal citat ten, kto veri sebe a nikomu inemu.

Bibliu si ma citat jedine ten, kto je ochotny si priznat pravdu - ze nie je dokonaly, ze ho moze oklamat hocico, hocikedy a ze moze za tym byt hocikto a ze obozretnosti a opatrnosti nie je nikdy dost.

Sami sväti ludia v ich zivotopisoch a myslienkach je napisane, ze akonahle sa clovek prestava viest Bohom a Jeho Cirkvou, nemoze sa stat takyto clovek nikdy svätym.

Lebo svätym byt znamena zit v pravde a ak si raz niekto nechce priznat pravdu, nemoze byt svätym dovtedy, dokym si tu pravdu neprizna, ze bez Boha a Jeho Cirkvi je strateny. A preco aj bez Cirkvi? Lebo ju vedie Boh-Otec, Jezis Kristus a Duch Sväty. => clovek je strateny bez Boha a Jeho Cirkvi a zasa Cirkev je stratena bez Boha. Ak zlyha Cirkev, ostava tu Boh, ktory nikdy nezlyha, lebo je Dokonaly a Dokonale Sväty.

Boh kona len tam, kde vidi vieru. A samotna viera nestaci, lebo Boh pysnym odporuje, ale pokornym dava milost, preto svätym clovekom moze byt len clovek pokorny a nie pysny, lebo pycha je nepriznanie si pravdy a pokora je uznanie si pravdy.

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 22 marec 2014 :  15:30:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

A tieto dva body sú skôr jeho súkromným názorom, než zjavenou pravdou a neomylným výrokom:

- Svate Pisma nesmu byt dostupne vsade a kazdemu v ludovych jazykoch lebo to sposobi viac skody ako uzitku (1603)
- Svate Pisma maju citat iba ti, co su schopni intelektom uchopit pravdy v nich obsiahnute (1604)

Pôvodne zaslal Koki - 22 marec 2014 :  05:55:00

Vy asi fakt nevnimate co sa tu pise - Denzinger bol prvy zostavovatel diela zvaneho Enchiridion Symbolorum et Definitionum, na ktore sa dnes bezne odvolavame ako na Donzingera. Toto dielo je zbierka neomylnych vyrokov Magisteria, nie su to sukromne nazory Denzingera.

Ten posledny bod, co je podla Vas Denzingerov sukromny pastoracny nazor, je v skutocnosti nazor Pia VII, ktorym potvrdzuje Innocenta III.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 22 marec 2014 :  15:35:06  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Pre Janku:
Odkial mate tie citaty?
Ja som nasiel citat pod cislom 1605, (http://denzinger.patristica.net/#n1600) ktory hovori

For so great is the depth of Divine Scripture that not only the simple and the unlettered, but even the learned and prudent are not fully able to explore the understanding of it. Therefore, Scripture says that many "searching have failed in their search" [Ps. 63:7].

A to nie je presne to iste, co ste sem nakopirovali.

Koki

Odoslaný - 22 marec 2014 :  15:46:50  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Je fakt že neviem kto to povedal, ale uvažujem čo povedal. Ak to boli pápeži, museli to teda povedať dosť dávno... Neomylný výrok musí platiť absolútne, no hento sa na dogmu nepodobá. Veď inak by zásadne škodil každý, kto daruje Bibliu v materinskom jazyku duševne postihnutému.

janka

Odoslaný - 22 marec 2014 :  21:20:36  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

a ja s nou suhlasim.

Bibliu ma citat naozaj len ten, kto je ochotny sa viest pri tom citani Bohom a Jeho Cirkvou a nie sam sebou.

Bez Boha, bez Cirkvi a bez modlitby neodporucam nikomu citat Bibliu, lebo Biblia bola napisana s Mocou Ducha Sväteho, je to zbierka knih, su to vsetko inspirovane spisy napisane z Bozieho vnuknutia.

=> ak tie slova diktoval Boh, tak jedine Boh nam ich moze vysvetlit a povedat tak, ako to myslel.

Ved aj sama Cirkev hovori, ze Sväte Pismo si v ziadnom pripade netreba prekladat samoprekladom, ze to treba meditovat, ze to treba zit, ze to treba pochopit tak, ako to chce od nas Boh, lebo to On napisal, co napisal a nie my a => ak je raz toho autorom Boh, mali by sme sa nechat viest Nim a nie sebou, a preco? Lebo znova: My sme to nenapisali! Napisal to Boh!

Bibliu si ma citat jedine ten, kto je ochotny si priznat pravdu - ze nie je dokonaly, ze ho moze oklamat hocico, hocikedy a ze moze za tym byt hocikto a ze obozretnosti a opatrnosti nie je nikdy dost.

Sami sväti ludia v ich zivotopisoch a myslienkach je napisane, ze akonahle sa clovek prestava viest Bohom a Jeho Cirkvou, nemoze sa stat takyto clovek nikdy svätym.

Lebo svätym byt znamena zit v pravde a ak si raz niekto nechce priznat pravdu, nemoze byt svätym dovtedy, dokym si tu pravdu neprizna, ze bez Boha a Jeho Cirkvi je strateny. A preco aj bez Cirkvi? Lebo ju vedie Boh-Otec, Jezis Kristus a Duch Sväty. => clovek je strateny bez Boha a Jeho Cirkvi a zasa Cirkev je stratena bez Boha. Ak zlyha Cirkev, ostava tu Boh, ktory nikdy nezlyha, lebo je Dokonaly a Dokonale Sväty.

Boh kona len tam, kde vidi vieru. A samotna viera nestaci, lebo Boh pysnym odporuje, ale pokornym dava milost, preto svätym clovekom moze byt len clovek pokorny a nie pysny, lebo pycha je nepriznanie si pravdy a pokora je uznanie si pravdy.

Pôvodne zaslal sinceretly - 22 marec 2014 :  09:42:49

Ako toto uz neviem ako nazvat. Ci sa smiat, ci plakat.
Po tomto vysvetleni sa uz necudujem, ze je u Vas problem prijimat ucenie Cirkvi a ze davate prednost svojim fantaziam.

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 22 marec 2014 :  21:27:13  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
Pre Janku:
Odkial mate tie citaty?
Ja som nasiel citat pod cislom 1605, (http://denzinger.patristica.net/#n1600) ktory hovori

For so great is the depth of Divine Scripture that not only the simple and the unlettered, but even the learned and prudent are not fully able to explore the understanding of it. Therefore, Scripture says that many "searching have failed in their search" [Ps. 63:7].

A to nie je presne to iste, co ste sem nakopirovali.

Pôvodne zaslal Mato - 22 marec 2014 :  15:35:06

Kopirovala som z temy http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=2918&whichpage=3

Inak, ak som pochopila, Denzinger je original v latincine, tak by bol hadam vhodnejsi latinsky original a ten prelozeny. Lebo v ludovej reci moze lahko dojst aj k malej zmene a veta nebude mat ten isty vyznam.

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 23 marec 2014 :  09:15:56  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

a ja s nou suhlasim.

Pôvodne zaslal sinceretly - 22 marec 2014 :  09:42:49

Ako toto uz neviem ako nazvat. Ci sa smiat, ci plakat.
Po tomto vysvetleni sa uz necudujem, ze je u Vas problem prijimat ucenie Cirkvi a ze davate prednost svojim fantaziam.

Pôvodne zaslal janka - 22 marec 2014 :  21:20:36

Ja som napisal, ako je mozne pochopit Bibliu tak, ako to chce od nas Boh, aby sme ju pochopili.

Ak mate lepsie riesenie, a Vy ho mate, inak by Ste nenapisala, co Ste napisala, tak prosim, sem s nim. Predlozte teraz Vase riesenie, ako je mozne celu Bibliu pochopit tak, ako ju mame pochopit podla Boha, lebo to On ju napisal, ked ju diktoval ludom, lebo cela Biblia je zbierka knih, a to vsetko su inspirovane spisy napisane z vnuknutia Boha-Otca, Jezisa Krista i Ducha Sväteho. Takze vyzyvam Vas, Janka, k tomu, aby Ste nam predlozila Vase riesenie, a Vy ho naozaj mate, inak by Ste skutocne nenapisala to, co Ste nenapisala, takze sem s nim. Cakam, Janka.
Urcite nie som jediny, koho to zaujima.

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 23 marec 2014 :  20:17:00  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
sinceretly, nesuhlasim s Vami, malokoho tieto veci zaujimaju. Ked Vas to naozaj zaujima, sluzi Vam to k dobru.

Cirkev sa nikdy nemoze mylit!

"Primi predmet neomylnosti Cirkve predstavuji vsecky nabozenske pravdy viry a mravu, ktere jsou formalne obsazeny v pramenech zjeveni Boziho."

" Neprimy predmet neomylnosti tvori vsechny pravdy a veci, bez nichz by nebylo mozno poklad zjeveni Boziho uchovati neporusenym."

Mame sa nechat viest jedine Cirkvou katolickou!

Takze aj Pismo Svate
- musi vsak byt vykladane v zmysle v akom ho jednomyselne chapali Otcovia a Cirkev (Denz.786, 995, 1788, 1944)

Vy si nesmiete nic pridavat, filozofovat. Proste zabudnut na seba.

A ked citat, tak naozaj dobre pripraveny. Ked Vas citanie zvadza k Vasim uvaham, o hentych v uvodnom prispevku tejto temy ani nehovorim, tak isto nie ste pripraveny. Ani nahodou.

sinceretly

Odoslaný - 24 marec 2014 :  10:44:38  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Kazdy krestan vie, ze nie je krestan ako krestan a ze my ludia nie sme dokonaly ani omylom a ze my vsetci sme hriesni, btw. aj ti ostatni ludia to vedia, aj ked si to niekedy nechcu priznat - predsalen nikto z nas nie je dokonaly, aj ked by sme tak zili, vzdy bude platit, ze sme hriesni a nedokonali.

To, ze hlavou zeny je muz, este neznamena, ze zena ma svojho muza posluchat vo vsetkom, teda aj v takych veciach, ktore su v rozpore s Bozim Zakonom a s Jeho pravidlami. V takomto pripade zena nie ze moze, ale musi odmietnut poslusnost svojmu muzovi v takychto veciach.

Tak, ako hlavou muza je Kristus, to este neznamena, ze Jezis si moze robit s muzom a zenou co sa Mu len zachce, lebo On kona volu svojho Nebeskeho Otca, sam to o sebe povedal, ked zil tu na Zemi.

=> Jezis Kristus s Duchom Svätym sa riadia pravidlami Boha-Otca, Jeho Svätym Zakonom.

A Najhlavnejsou Hlavou je Boh-Otec. Lebo to On vyslovil Slovo, bez Ktoreho nepovstalo nic z toho, co povstalo.

On dal tomu vsetkemu slobodnu volu a kazdy, kto si co zvoli, to bude aj mat: Laska-Nebo alebo Nenavist-Peklo.

Jezis Kristus je vtelene Slovo svojho Nebeskeho Otca. Ved je napisane: ,,..a Slovo sa Telom stalo, a prebyvalo medzi nami.."

=> Jezis Kristus je skutocne vtelene Bozie-Otcovo Slovo.

Boh-Otec chce, aby zena posluchala svojho muza, aby muz posluchal Jeho Jednorodeneho Syna Jezisa Krista i Ducha Sväteho zaroven a aby Jezis Kristus spolu s Duchom Svätym posluchal Jeho.

A aby to tak mohlo byt, musi to byt vsetko v medziach Zakona Boha-Otca.

=> ma to byt tak, ako to povedal Boh:
citácia:
Prvý list Korinťanom - kapitola 11
1 Napodobňujte ma, ako aj ja napodobňujem Krista.
2 Chválim vás, že vo všetkom na mňa pamätáte a zachovávate moje učenie, ako som vám ho odovzdal.
3 Ale chcem, aby ste vedeli, že hlavou každého muža je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista Boh Otec.

a zaroven to ma byt vsetko v medziach Zakona Boha-Otca, lebo to Boh zalozil svoju Cirkev a nie Cirkev Boha. A na to treba brat ohlad.

janka

Odoslaný - 24 marec 2014 :  20:28:55  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
sinceretly, z akeho zdroja ste cerpal pri tomto prispevku?

sinceretly

Odoslaný - 25 marec 2014 :  11:24:59  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Tieto:

- to, co som odpozoroval
- to, co som sa dozvedel od druhych
- to, co som si precital zo Sväteho Pisma
- premyslanie nad tym vsetkym, uvazovanie, zamyslanie sa, preverovanie si toho, ci je to, co som sa dozvedel, naozaj pravda
- aj vdaka modlitbam to mam, lebo raz som si pozeral duchovne cvicenia na youtube a tam bolo povedane, ze ten, kto miluje, vie vsetko, aj ked nevie nic a ze clovek, ktory bol velmi mudry a ludia si od neho chodili pytat rady a tak a pytali sa ho, odkial ma tu mudrost a tak, a mu povedali na jeho knihy, ze su mudre a tak.. a on im na to odpovedal, ze v jednej modlitbe Otce nas sa skryva este väcsia mudrost nez v tom, co je v nom a co vydal vsetky tie knihy, ze to, co vie on, je nic v porovnani s 1 modlitbou. A je to naozaj tak, lebo ten clovek nemal informacie od seba, ale od Boha a rovnako tak vsetko to, co mam zo Sväteho Pisma, mam od Boha, lebo to On ho napisal prostrednictvom Jeho sluzobnikov.

Hladal som pravdu, chcel som ju najst a nasiel som ju. Teraz to, co som sa dozvedel a co som si preskumal, tak odovzdavam druhym a reagujem na prispevky pouzivatelov tohoto fora, ak sa mi nieco nezda, vyjadrim na danu vec svoj nazor, popripade podporim nieco, o com viem, ze je to spravne a tak sa vzajomne radime navzajom co je spravne a co nie a podporujeme sa a ak vidim nejake hadky a konflikty, tak sa snazi poukazovat na to, ze sme krestania a ze tak by sme sa aj mali spravat, ze hlavne kvoli nam samotnym Cirkev prichadza o veriacich a v 1 knihe som sa dozvedel, ze vsetky tie sekty, ktore tu su dnes vo svete, ze su castokrat na tom omnoho lepsie nez samotna Kristova Cirkev.

A preco je to tak? Lebo kazde kralovstvo vnutorne rozdelene neobstoji a spustne. Ale ti, ktori drzia pokope, to este jaks-taks udrziavaju s Bozou Mocou v chode, ale ti, ktori rozdeluju a nezhromazduju, uz viac nie su clenmi Bozieho kralovstva, takze ti, ktori ho nicia, tak skodia nielen sebe, ale aj tym druhym.

Treba si uvedomit, ze ak sme uz na 1 lodi, tak by sme sa tak aj mali spravat.

Kolko je takych situacii, co sa stalo druhym - niekto niekoho zradil alebo tak.. clovek, od ktoreho by sa to najviac dalo cakat, ze by ublizil, ten paradoxne najviac pomohol a zase clovek, od ktoreho by sa to dalo najmenej cakat, ze by ublizil, ten ublizil najviac, ako sa len dalo a aj nedalo.

Jezis Kristus prisiel ku svojim vlastnym, a Jeho vlastni Ho neprijali..

a tak dalej.

Ale tym, ktori Ho prijali, dal Moc stat sa Bozimi Synmi, lebo to prave o nich je napisane, ze:

blahoslaveni ti, co siria pokoj, lebo ich budu nazyvat Bozimi Synmi.

A tak dalej.

Kto je s Jezisom, zhromazduje spolu s Nim. Kto s Nim nie je, rozdeluje.

Takze preto je aj v Biblii napisane, ze synov Bozieho kralovstva bude cakat vecne zatratenie a ze ti, ktori mali byt zatrateni ako prvi, boli nakoniec Bohom omilosteni a spaseni, lebo ti pochopili, co znamena slovicko TIM. Timove spravanie. Vsetci s Bohom a Boh s nami a nie vsetci proti Bohu a Boh s nami aj nadalej.

Boh caka, ale nebude cakat vecne, aby to bolo spravodlive. Kazdy, kto si co zvoli, to bude aj mat, Boh odplati kazdemu podla jeho skutkov za to, co sme robili, kym sme zili v tele.

Zaver:

Clovek nikdy nic nemal, nema a ani nebude mat sam od seba, vsetko ma od tych druhych.

V Biblii je napisane, ze cloveka mozeme spoznat po ovoci, lebo nerodi dobry strom zle ovocie a zly strom dobre ovocie.

Ze kazdy strom, ktory neprinasa dobre ovocie, vytnu a hodia do ohna.

=> Nic nemam od seba, vsetko mam od Boha.

janka

Odoslaný - 25 marec 2014 :  11:35:11  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Dakujem.
Tak to skusme takto, ja sem dam nieco z Katechizmu, Vy si to precitajte a ci najdete nejaky rozdiel medzi tym, co ste napisal vyssie Vy a Katechizmom.

7. Čo máme činiť, aby sme dosiahli večné spasenie?
Aby sme dosiahli večné spasenie,
1. máme veriť, čo nám Boh zjavil,
2. máme plniť, čo nám Boh prikázal,
3.máme užívať prostriedky milosti božej.

a) Zjaviť znamená; povedať inému také pravdy, ktoré on z vlast-
nej skúsenosti nemôže poznať. Boh dal ľuďom zjavenie skrze
patriarchov a prorokov a nakoniec skrze svojho vteleného
Syna, Ježiša Krista.
b) Boh nám dal desať prikázaní.
c) Milosť božiu dosahujeme prijímaním sviatosti, užívaním svä-
tenín a modlitbou.

8. Ako sa menuje knižka, z ktorej sa učíme o zjavených prav-
dách, o božích prikázaniach a o prostriedkoch milosti bo-
žej?

Knižka z ktorej sa učíme o zjavených pravdách, o božích
prikázaniach a o prostriedkoch milostí božej, sa menuje
K a t e c h i z m u s.

a) Katechizmus je rozdelený na tri čiastky. Prvá čiastka pojed-
náva o zjavených pravdách, ktoré máme veriť; druhá o božích
prikázaniach, ktoré máme plniť (zachovávať]; tretia o pro-
striedkoch milosti božej, ktoré máme užívať.
b] Kto verí, čo Boh zjavil, kto sa usiluje plniť, čo Boh Prikázal
kto užíva prostriedky milosti božej, menuje sa i nábožným
človekom.

9. Čo máme činiť v prvom rade, ak chceme byť spasení?
Ak chceme byť spasení, máme v prvom rade veriť všetko,
čo Boh zjavil.

10. Prečo veríme všetko, čo Boh zjavil?
Všetko, čo Boh zjavil, veríme
1. preto, lebo svätý Boh nemôže luhať,
2. preto, lebo vševediaci Boh sa nemôže mýliť.

• 11. Kto nás učí, čo Boh zjavil?
Tomu, čo Boh zjavil, nás učí Cirkev Kristova.
Ježiš Kristus ustanovil svoju Cirkev za zvestovateľku
a vysvetľovateľku zjavenia božieho.

sinceretly

Odoslaný - 25 marec 2014 :  11:59:44  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Z toho, co Ste tu uviedla, je zjavne, ze Cirkev ma veci od Boha a nie Boh od svojej vlastnej Cirkvi.

=> ze Cirkev ma posluchat Boha a nie Boh Cirkev.

A preco? Lebo to Boh zalozil svoju vlastnu Cirkev a nie Cirkev Jeho.

=> zena sa ma podriadovat svojmu muzovi, ale len ak to bude v sulade s Bohom-Otcom. Muz sa nesmie podriadovat zene. Moze ju len vypocut a na zaklade nazoru Boha-Otca na danu vec moze nieco spravit, ale len to, co je v sulade s Bohom-Otcom.

Muz sa ma podriadovat Kristovi a Duchu Svätemu. Nie naopak. Naopak jedine tak, ak by to bolo v sulade s Bohom-Otcom.

Jezis Kristus s Duchom Svätym sa maju podriadovat Bohu-Otcu. Nie naopak. Naopak jedine tak, ak by to bolo v sulade s Bohom-Otcom.

A preco? Lebo v Bohu su 3 rozne Osoby: Boh-Otec, Jezis Kristus i Duch Sväty, 3 Osoby - Ktore premyslaju. Ktore maju vsetko svoje vlastne. A ak by nieco chceli urobit sami od seba, neustale sa musia kontrolovat, ci je to v sulade s Bohom-Otcom, lebo On je Ich Hlavou.

Takze ano, Janka, zena ma posluchat svojho muza, muz Jezisa Krista a Ducha Sväteho, Jezis Kristus s Duchom Svätym zasa Boha-Otca.

=> ze vsetko sa ma riadit Bohom-Otcom. Aj Jeho vlastna Cirkev, ktoru si On sam zalozil s Jezisom Kristom a s Duchom Svätym.

Takze treba popritom posluchani doverovat, to ano, ale aj preverovat.

Sam Boh to od nas ziada, aby sme sa riadili heslom doveruj, ale preveruj, a to aj vtedy, ak by sme mali 100% istotu, Boha tym neurazime ani omylom, lebo ak je On uz raz Vecna Pravda, tak je proste Vecna Pravda a cim viac si to takto budeme preverovat, tym viac Mu pomozeme a tym viac to bude vsetko sluzit Jemu a vobec Mu tym nic neposkodime, poskodit by sme Mu mohli jedine vtedy, ak by Tou Pravdou nebol, lenze On uz Pravda je, a nie len taka hocijaka, ale Vecna.

=> treba aj preverovat. Aspon sa utvrdime vo viere vo Vecnu Pravdu - v samotneho Boha. Sam Boh to tak chce, aby sme to tak robili. Ja som to urobil a vidite, ako to dopadlo - len Jemu to pomohlo.

Dal som vam vsetkym priklad, ze treba doverovat, ale aj preverovat, najlepsie vzdy. Donekonecna. Bohu je to velmi mile, ak pri tej dovere aj pouzivame rozum a premyslame. Mame mozog a rozum od Boha, tak by sme ho mali pouzivat. Je to velmi dolezite.

Ja uz som sa poucil a naozaj velmi lutujem kazdeho jedneho okamihu, v ktorom som si to vsetko poriadne nepreveril. Je to moja chyba. A velmi, velmi toho lutujem. Neustale to mam pred sebou aj ked na to nemyslim, stale na to myslim. Je to hrozne. Najlepsie by bolo, ked by som ziadnu chybu neurobil. Lenze nie som dokonaly. Kazdy 1 z nas robime chyby. Treba sa s tym zmierit. Cim skor, tym lepsie to zistime - tu pravdu, ze naozaj bez Boha sme uplne strateni, lebo to On je Dokonalost a od Neho to vsetko je a od nas ani omylom. Vsetko, co mame, mame od Neho. †

janka

Odoslaný - 25 marec 2014 :  12:48:45  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
sinceretly, ked by ste suhlasil, dala by som Vam otazku, na ktoru by ste odpovedal len jednou vetou. To co mate v hlave k danej otazke zhrnte do jednej vety, ktora vystihuje podstatu Vasich myslienok.

Kto nas uci, co Boh zjavil?

sinceretly

Odoslaný - 25 marec 2014 :  12:50:01  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Kto naucil Cirkev, ktora nas uci, co nam Boh zjavil? Boh alebo Cirkev samu seba?

janka

Odoslaný - 25 marec 2014 :  12:56:07  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Prosim Vas, odpovedzte na tu otazku, aby sme neodbehli od temy, kym nemame vyriesene hento.

sinceretly

Odoslaný - 25 marec 2014 :  13:00:25  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Uz som odpovedal.

Ale zopakujem to znovu:

Cirkev nas to vsetko uci.

A od koho to ma Cirkev? Od Boha.

Ziak nie je nad ucitela. Tak ani Cirkev nie je nad Boha.

Ludia v Cirkvi su nedokonali, hriesni, taki sme my vsetci, co z toho vyplyva? Ze clovek zlyhat moze, ale Boh nie a tam, kde zlyhava clovek, treba posluchat Boha a tam, kde clovek nezlyhava, tam ho treba posluchat, lebo je vedeny Bohom, lebo je v Jeho Cirkvi, treba Kristovu Cirkev posluchat, ale len v tom, co je v sulade podla Boha, a preco?

Lebo to Cirkev poslucha Boha, a tak dava svojim oveckam nauku na zaklade toho, co ju samu naucil Boh.

=> Cirkev uci veriacich, ale zasa Boh uci Cirkev. V Cirkvi su aj cierne ovce a navyse vsetci su v nej nedokonali, ale nedokonali su aj ti ostatni, my vsetci sme nedokonali a tak kazdy moze Boha zjavovat len v takom mnozstve, v akom Mu je poslusny.

Takze tak.

janka

Odoslaný - 25 marec 2014 :  21:32:58  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Ak som spravne pochopila, Vy tvrdite, ze Cirkev sa moze mylit?

Koki

Odoslaný - 25 marec 2014 :  22:32:01  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Janka, veď to tvrdia aj tzv. tradicionalisti, teda veriaci (vraj) verní Cirkvi minulosti, nie však prítomnosti.

janka

Odoslaný - 25 marec 2014 :  22:49:17  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Tradicionalisti neveria ani Vasej, ani tej pravej KC.
Oni radi vyberaju, co sa im hodi.

sinceretly

Odoslaný - 26 marec 2014 :  09:07:49  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Cirkev sa nemoze mylit, ak je vedena Bohom. To ale neznamena, ze vzdy je neomylna, lebo Boh dal kazdemu jednemu z nas slobodnu volu z nesmiernej lasky k nam, ktoru On plne respektuje.

Co to znamena? Ze ak sa niekto v Cirkvi rozhodne neviest Bohom, tak je vedeny vsetkym moznym, len nie Bohom, lebo Ho takyto clovek odmietol.

Dokaz je v tom, ako niektori knazi na sv. omsiach vyucuju Bozi lud, ze peklo neexistuje, ze peklo je prazdne.

Dalej dalsi, ktori uznavaju antikoncepciu.

Dokonca su aj taki, ktori uznavaju potrat. - to som asi prehnal, toto sa asi este nestalo, ci? Ja neviem, ale aj taka moznost moze byt, o tych ostatnych viem, ze sa to deje z toho, co som sa dozvedel.

(a tak dalej)

Ale su aj taki, ktori to myslia naozaj vazne s Bohom. Takito ludia su vedeni Bohom.

Panna Maria - tie varovania, co nam dava a tak, co som cital, tak v nich je napisane, ze dieta ma posluchat svojich rodicov, ale ak mu rodicia nutia nieco, co je proti Bohu, ma pravo odmietnut, nie ze moze, ale musi neposluchnut rodicov a posluchnut Boha, lebo dieta moze posluchnut rodicov len vtedy, ak tym posluchne zaroven aj Boha a to iste plati aj na veriacich a Kristovu Cirkev - mame posluchat Cirkev, ale len ak tym zaroven posluchneme Boha, a preco?

Lebo to Boh zalozil Cirkev a nie Cirkev Boha. Lebo Boh je Hlavou Cirkvi, ktoru zalozil a nie Cirkev hlavou Boha!

A tak sa treba k tomu postavit. Byt verny Cirkvi, ale len v tom vsetkom, v com je Cirkev verna Bohu.

janka

Odoslaný - 26 marec 2014 :  10:19:47  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
sinceretly, Vy rozoznavate medzi Cirkvou uciacou a pocuvajucou?
K akemu ucelu ustanovil Pan Jezis Cirkev?
Podla akeho pravidla sa riadite v rozoznavani, co sa paci Bohu a co nie?

Strana: z 12 Previous Topic: Turínske plátno, podvrh Téma Next Topic: Svätorečenie Jána Pavla Druhého ano - nie a preco  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06