|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:16:45
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:22:11
|
citácia: citácia: Ked clovek najde v duchovnom zapase zjwdnotenie s volou Panovou,uz je iny.Nehlada nic,po com tuzi svet.Nie je viazany na veci,uspech,moc.A uspokoji sa s tym,co je nevyhnutne.A pritom je to stastny clovek. Pôvodne zaslal Zachariáš - 26 január 2014 : 17:11:38 Používate na môj vkus príliš formálny, abstraktný jazyk a keď sa ho snažím dešifrovať narážam na konflikt s relitou. Pôvodne zaslal Guliver - 26 január 2014 : 17:15:19
Precitajte si Pavlove listy.Pise v nich,ze vie oplyvat(materialnym dostatkom) ale aj chudobu znasat.Je mu to jedno,pretoze nehlada uspokojenie vo veciach ale v sireni Bozieho kralovstva.Nevadia mu ani okovy ani palicovanie a ked je treba,pracuje vlastnymi rukami,hoci by nemusel.A pripomina,aby sme sa stale radovali.Je uplne slobodny clovek,pretoze je cely Kristov. |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1345 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 26 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:26:17
|
Ale na to aby som hlavné uspokojenie v živote nevidel len vo veciach nemusím ich úplne odmietnuť: mám rozum viem kam smerujem a čo z toho vyplýva. |
Počet príspevkov: 730 ~
Člen od: 13 marec 2009 ~
Posledná návšteva: 13 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:35:21
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:44:10
|
citácia: Zachi, hovoríš to tak ako keby boj proti akýmsi vášňam, ktorých vraj púštni mnísi narátali až stovku, bol kľúčovou úlohou v živote kresťana. Už sa vidím s mečom v ruke aby som stínal sto drakov chrliacich na mňa oheň vášne. Pôvodne zaslal Koki - 26 január 2014 : 17:35:21
Je to duchovna skusenost mnohych svatcov,je to odporucane samotnym Kristom(ked ta pohorsuje tvoje oko...)apostolmi,cirkevnymi otcami... Kto podstupi tento zapas,ziska mnohe Bozie milosti a stava sa pozehnanim aj pre ostatnych.
|
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:52:13
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 17:56:42
|
A oblúkom sa vraciame k pôvodnej otázke:
citácia: Jak je to s umrtvováním? Je to nutné jak se umrtvovali za starých časů, kdybych to použil na dnešní dobu znamenalo by to zřeknout se televize, internetu,... Podľa môjho názoru nie je dobré mechanicky prenášať skúsenosť z dávnej minulosti do súčasnosti. A v podstate to nie je ani možné (skúste sa večer bičovať a potom ísť na preventívnu zdravotnú prehliadku). Chce to cit pre mieru a zdravý rozum. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 18:19:14
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 19:23:00
|
Umrtvování myslím jako radikální zřeknutí se pro Krista a z lásky k němu, všeho co si můžu přát a z čeho se můžu těšit. Vždyť když člověk zakusí lásku Ježíše Krista, tak vše co pochází ze světa všechny radosti, požitky, rozkoše jsou pro něho jen pouhý odpad. Samozřejmě je tady velké pokušení pýchy ale když člověk ví že bez Ježíše Krista nemůže dělat nic, že všechno co má v sobě dobrého je jenom Boží dar a že jediné co člověk vlastní a čeho je sám schopen je jen hřích a zlo (Jan 15, 5)„Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce, neboť beze mne nemůžete dělat nic.“
|
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 113 ~
Člen od: 20 október 2013 ~
Posledná návšteva: 25 august 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 19:34:36
|
Kristus je ten isty.Citajte Jeho Slovo ku ucenikom.Je platne i dnes.
“Kto ide za mnou a nenesie svoj kriz,nemoze byt mojim ucenikom“ Lk14.27
„Ale ked sa postis,pomaz si hlavu a umy si tvar,aby nie ludia videli,ze sa postis,ale tvoj Otec...“
“Oblecte sa do celej vystroje Bozej,aby ste mohli obstat proti ukladom diabla.Ved nas boj nie je proti krvi a telu ale proti knizatstvam a mocnostiam,proti panom sveta tejto temnosti,proti zlym duchom...“ Ef.6,11n
“Ludia budu totiz sebecki,milovnici penazi,chvastavi,spurni,ruhavi,..,milovnci skor rozkosi ako Boha.„ 2Tim3,2nn
“Ked Kristus trpel telesne,vyzbrojte sa aj vy tym istym zmyslanim,ze kto trpel telesne,prestal hresit,aby dokial je este v tele-nezil viac podla ludskych ziadostiale podla vole Bozej“ 1Pet4,1n
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 19:54:00
|
citácia: Neviem, neskúšal som sústrediť svoju myseľ na vyhľadávanie vášní a boj proti nim. Tomu nerozumiem. Skús hovoriť súčasným jazykom katolíka. Nestačí mi spytovanie svedomia a sviatosť pokánia? Pôvodne zaslal Koki - 26 január 2014 : 17:52:13
Ak stale opakujes tie iste hriechy,tak chodis v kruhu a duchovne nerasties.
Sucasny krestan-katolik ma rovnake prostriedky v boji proti hriechu ako mali aj uplne prvi krestania - modlitbu,skutky pokania a sviatosti.To vsetko spoluu s Bozou milostou.Nic sa na tom nezmenilo a ani nezmeni. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 19:57:36
|
Na zaver dodam,ze ak umrtvovanie nie je konane z vrucnej lasky k Bohu,tak je marne.Asketi bez lasky su nevrli a zlostni a ich ovocie je zle. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 20:15:59
|
citácia: Umrtvování myslím jako radikální zřeknutí se pro Krista a z lásky k němu, všeho co si můžu přát a z čeho se můžu těšit. Vždyť když člověk zakusí lásku Ježíše Krista, tak vše co pochází ze světa všechny radosti, požitky, rozkoše jsou pro něho jen pouhý odpad. Samozřejmě je tady velké pokušení pýchy ale když člověk ví že bez Ježíše Krista nemůže dělat nic, že všechno co má v sobě dobrého je jenom Boží dar a že jediné co člověk vlastní a čeho je sám schopen je jen hřích a zlo (Jan 15, 5)„Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce, neboť beze mne nemůžete dělat nic.“ Kľudne sa zriekajte čoho len chcete, ruší ma len Váš radikalizmus a emocionálny slovník (ja viem, môj problém). Aby ste sa v určitom veku napokon neocitli v čakárni u špecializovného odborníka. Neboli by ste totiž prvý. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 20:40:04
|
Tu poslednu poznamku ste si pokojne mohol odpustit,Guliver.Prilis malo viete o tych,ktorym ste to adresoval.Nikto vas nenuti ist cestou umrtvovania.Neposmievajte sa vsak tym,co by chceli na tuto cestu,primerane svojim zivotnym okolnostiam,nastupit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 20:43:03
|
Ako ste prišiel na to, že sa posmievam? Len som spomenul reálne riziko. Ak chcete kľudne si o tom niečo naštudujte. Ani kňazi, rádové sestry, atď. od toho nie sú uchránení. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 20:44:51
|
Tu musim dat len Zachariasovi za pravdu ked chvali umrtvovanie, svojho casu som ho praktizoval i ja ze som sa zriekal napriklad sladkosti niekedy i umrtvoval volu ked som namiesto venovaniu sa sebe nieco pre druhych spravil, a malo to pozitivny vplyv na moj psychicky a duchovny zivot a lutujem ze som s tym presta,l umrtvovanie nie je len bicovanie ako si mylne niektori myslia inak dik Zacharias za prispevky v tejto teme trosku sa mi pomohli zamysliet a pouvazovat ci by som nemal znova sa trosku umrtvovat Niekto v tejto teme pisal ze ako moze sa kralovna umrtvovat Ono i Frantisek Saleszky vo Filotei povedal ze ina je naboznost reholnika ina biskupa a ina robotnika a dodal ze napriklad biskup nemoze rovnaku cestu ako reholnik mat v naboznosti, ze nemoze tak ako reholnik cely den stravit v rozjimani a pod. |
Gratias agamus domino deo nostro, dignum et iustum est. Professio fidei Tridentina |
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 05 máj 2013 ~
Posledná návšteva: 13 jún 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 20:48:39
|
Aby nedošlo k nedorozumeniu, nikto tu nie je voči odopieraniu si, ak je to primerané. Ale poutníkov radikalizmus je jednoducho nezdravý (naivný?). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 21:20:10
|
Gregorius, však hento by mohli byť normálne každodenné veci, s tým pôstom a drobnými službami iným, nehodné takého preduchovnelého titulu "umŕtvovanie". Treba sa skrátka viac priblížiť Bohu duchovnejším životom, a ide to. Keď som sa obrátil, prečítal som si mnohé knižky a chcel som byť svätý; prestal som s muzikou, naľahko som sa v zime obliekal, doma som nekúril a spal nezakrytý na zemi, jedol som raz za deň až večer a moje najobľúbenejšie jedlo bolo chlieb s olejom, nosil som jedny šaty, chodil dvakrát denne na Prijímanie, a neviem čo všetko som robil, ale nemal som dojem že sa tým posväcujem a stávam sa lepším. Tak som s tým po rokoch praštil a paradoxne až potom sa konečne pohol môj duchovný život dopredu... Spomeniem tu ešte iné skúsenosti zo života: Niektorí veraci zahoria nábožnosťou a hneď idú hory prenášať; dajú výpoveď v zamestnaní, predajú si byt a poďho do rehole s hlavou plnou ideálov, myšlienok a obrazov zo stredovekých príbehov mystikov a svätých. Potom za päť rokov ich stretávaš ako sa vracajú domov, nemajúc vlastné bývanie ani prácu. A potom buď vstúpili do manželstva alebo zostali sami ako prst, odkázaní na pomoc rodiny. Poznám u nás zopár takýchto prípadov. |
http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg |
Počet príspevkov: 1460 ~
Člen od: 14 september 2013 ~
Posledná návšteva: 25 marec 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 21:56:40
|
Myslím že umrtvování je velmi důležité, z vlastní zkušenosti jsem poznal že když jsem se přiklonil ke světu v nějaké věci tak nejhorší následky na zbožnost způsobila koupě nějaké věci kterou jsem chtěl, stejné následky způsobilo když jsem se oddal svým zálibám nebo když jsem zhlédl nějaký film vše způsobilo v duši velkou temnotu, vyprahlost, roztržitost, výčitky, pocit zrady, neschopnost milovat Ježíše Krista, pocit jako bych byl nevěřící, neschopnost modlitby. Podobné následky povstaly při běžných starostech. Dobrovolný lehký hřích ničí také zbožnost, těžký hřích je zabiják zbožnosti. |
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 113 ~
Člen od: 20 október 2013 ~
Posledná návšteva: 25 august 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 22:23:06
|
Svätý Pavol hovori : "Ak žijete podľa tela, zomriete, ale ak duchom umŕtvujete skutky tela, budete žiť. Nech sa teda každý usiluje vytrvale zapierať svoju vôľu a vlastný úsudok a všetky svoje zmysly."
Nemusíš vyhľadávať mimoriadne umŕtvovanie. Nech je však umŕtvovanie súčasťou tvojho každodenného života. To je bezpodmienečne potrebný prostriedok na dosiahnutie tvojho cieľa. Umŕtvovanie ťa urobí schopným aj zomrieť za Krista.
Svätý Vincent ti navrhuje viacero prostriedkov vhodných aj pre súčasné pomery: -Verne plň svoje stavovské povinnosti. Im daj prednosť pred tým, čo ti je príjemnejšie -Pracuj vytrvalo ako služobník -Buď skromný pokiaľ ide o materiálne dobrá, napr. odev, peniaze, zariadenie izby, v ktorej obývaš -Ráno vstávaj ochotne v určený čas, aby si mohol chváliť Boha a povzbudiť spolubratov zapojením sa do spoločnej modlitby s nimi -Len zriedka žiadaj dajaké privilégiá alebo uvoľnenie spod zachovávania predpisov Spoločnosti -Chráň sa kritiky a výrazov, ktoré sú príčinou roztržiek -Vyhľadávaj spoločenstvo tak s tými, ktorí sú ti nepríjemní, ako aj s tými, ktorí sú ti príjemní -Buď mierny v pití a jedení. Chráň sa nespokojnosti a nešomri na stravu ani na nápoje -Mierni sa a buď kritický v sledovaní televízie, rádia, filmov alebo iných médií
http://www.vincentini.sk/spiritualita/vincentske-sluby-a-cnosti/vincentske-cnosti/umrtvovanie |
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2014 : 22:24:01
|
Koki ono je to o tom, kto je na akej duchovnej urovni samozrejme pre svateho to com so ja pokladal za umrtvovanie by bola samozrejmost a v umrtvovani nejde o vykony ze musim sa coj co stoj napr. zbycovat do krve v Scaramelliho asketike som sa docital ze take umrtvovanie pokial otupuje cloka mina sa svojej funkci, lebo jeho funkciu nie je cloveka oslabit ale posilnit PLUS ked sa clovek stane hrdym na to ako sa dokaze narozdiel od inych umrtvovat je to aj hriech pychy, a este posledna a dolezita vec Ak spovednik odoprie niekomu umrtvovanie a onen clovek sa bude napriek tomu umrtvovat je take umrtvovanie pred Bohom ohavnost a hriech, takze nezabudat na poslusnost. |
Gratias agamus domino deo nostro, dignum et iustum est. Professio fidei Tridentina |
Počet príspevkov: 196 ~
Člen od: 05 máj 2013 ~
Posledná návšteva: 13 jún 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 január 2014 : 12:22:16
|
Scaramelliho asketika, konecne tu padlo okrem modernistickych taranin(a odkazov na modernisticke stranky a taraniny), a kadejakych samovykladov Pisma (alebo "pisma", kedze s modernistami nemam spolocne ani len to)aj konecne nieco katolicke. Clovek by si myslel ze v takejto teme to bude samozrejmost.
|
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 január 2014 : 12:43:16
|
Aj ked som to tu neuviedol,vychadzal som z asketickeho ucenia sv.Bazila Velkeho.Kto nevie,tak to bol “modernista“ z 4.storocia. Mino,radsej sa umrtvuj v pisani. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 január 2014 : 13:35:33
|
Vie niekto ako reagovaL Bazil v 4 storoci, ako nas upozornil hlavny taraj tu (pokial viem tak Bazil je Cirkevny Otec a zastupca Tradicie, a netusim odkedy Tradiciu si vyklada hocijaky taraj z ulice)na molinizmus, kvietizmus , jansenizmus, amerikanizmus?
Lebo zrejme hlavny taraj to nejako vie, okrem toho ze sa mu sniva ze ma mandat na vyklad Cirkevnych Otcov. |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 január 2014 : 14:16:01
|
Poutník potrebuje konkrétnu pomoc a Vy sa miesto toho začnete doťahovať a napádať? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|