Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Spontanna regresia alebo vzkriesenie?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Svätorečenie Jána Pavla Druhého ano - nie a preco Téma Next Topic: Ježišova rasa
Strana: z 7

Guliver

Stav: offline

Odoslaný - 23 január 2014 :  19:16:46  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
Čo Vás konkrétne popudilo? Slovo pofidérny alebo neoverený? Príbeh o dorastenej nohe je pofidérny na tom trvám a nevšiol som si, že by ste zmenil názor. A ostatné ktoré ste ponúkli sú podľa mojich kritérií neoverné takže sa na mňa nehnevajte, ale Vaše vzrušenie je neopodstatnené. Alebo treba veriť každému, všetko, bez skúmania?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 23 január 2014 :  19:21:23  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Suhlasim s MartinP.

Guliver, treba skumat, to ano, ALE netreba prehliadat pravdu.

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 23 január 2014 :  19:33:47  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
Poučte ma, ako Vy skúmate pravdu? Podobne ako v téme o evolúcii?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MartinP

Odoslaný - 24 január 2014 :  09:01:56  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
citácia:
Čo Vás konkrétne popudilo? Slovo pofidérny alebo neoverený? Príbeh o dorastenej nohe je pofidérny na tom trvám a nevšiol som si, že by ste zmenil názor. A ostatné ktoré ste ponúkli sú podľa mojich kritérií neoverné takže sa na mňa nehnevajte, ale Vaše vzrušenie je neopodstatnené. Alebo treba veriť každému, všetko, bez skúmania?

Pôvodne zaslal Guliver - 23 január 2014 :  19:16:46

Toto je lepsie vyjadrenie. Aspon je rozlisene na co sa ako pozerate.

Pochybnost o dorastenej nohe si utvrdzujete nazormi zo stranky, ktora apriori chce pochybovat a na to bola zalozena. Pricom netvrdi, ze vie ako to bolo ale, ze ked chce pochybovat tak by mohol ak zo vsetkeho dokazoveho materialu vyberie iba oficialne dokumenty a vynecha svedecke vypovede. Potom vnikne dokazova diera. Ked teda ignoruje vypovede a svedectva a chce mat iba razitka tak nachadza priestor na spekulacie. Potom vie vytvorit inu verziu ale zial v tej musia vsetci klamat aby mu to sedelo. Na tomto ste vy postavili svoje "lahko dostupne spochybnenie".

Svoje tvrdenie ste posunuli dalej ako to je na skeptickej stranke vobec podane.

Na tomto zaklade potom nazvete pofidernym oficialne vysetreny zazrak so vsetkymi dostupnymi svedectvami priamych akterov v case ked sa to stalo a hned aj vysetrovalo.

Takze toto znamena pre vas pofiderny.

Co potom ten neovereny?
Hovorim vam ako priamy ucastnik a svedok
alebo ako svedok z prvej ruky.
Aj Evanjelia mate od svedkov z prvej ruky alebo od priameho ucastnika.
Na tejto urovni mozeme mat este stale overene spravy.

Tu sa bavime o Pravde no vy predpokladate, ze ak nemate "dokaz" uz to je neoverene, a posuvate to vyznamovo az k nehodnoverne.

Kedze som priznal ucast na tych svedectvach chcel som vam to urobit tym cim to je. Svedectvom skutocnej udalosti aj ked nie dokazom no iste dobrym povzbudenim a navodom.

Formalizovat to chybne pod nejake suhrnne slova s ovela hlbsim posunom k "nedoveryhodne" nie je prospesny postup.
Nemusite samozrejme nic z mojich ponuk prijat aj ked su uplne pravdive. No to co pisete vy nie je o pravde, pravdive by bolo jednoducho si priznat, ze to neviete alebo len nechcete prijat.

Nie, ze vam ponukam nieco pofiderne alebo neoverene.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 24 január 2014 :  09:11:33  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Guliver, hladal som a nasiel som.

Lebo kazdy, kto hlada, najde, ale najde to len vtedy, ak to najst aj naozaj chce, inak to proste nenajde, to je pochopitelne.

Bez Boha by som ju nenasiel, lebo On je Pravda a vsetko je to od Neho.

Boh nam dal prostriedky - sviatosti, modlitby..

Su to len prostriedky. Ma to sluzit na skutky.

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  09:55:19  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Pochybnost o dorastenej nohe si utvrdzujete nazormi zo stranky, ktora apriori chce pochybovat a na to bola zalozena.

Zavádzate a obávam sa že aj priamo klamete: 1/ žiaden link som na pôvodný príspevok nedal 2/ ak by ste si ho vygooglili tak by ste prišiel na to, že stránka informuje o všetkých dostupných aspektoch a nie, že apriori pochybuje. A samozrejme, že oficiálne dokumenty majú inú váhu ako svedecké výpovede, to azda nechcete spochybniť.
citácia:
Ak svoje svedectvá a výroky tu na fóre považujete za vierohodné prečo sa nepodpisujete celým menom ako autor, ktorého príspevok som sem dal?

citácia:
Ale kdeže, skúste doštudovať.

citácia:
Tu sa bavime o Pravde no vy predpokladate, ze ak nemate "dokaz" uz to je neoverene, a posuvate to vyznamovo az k nehodnoverne.
Predpokladám, že si uvedomujete komu ponúkate svoje svedectvá. Neveriacim v Boha. Nie veriacim, tí ich nepotrebujú. A skúste sa zamyslieť: Vy veríte všetkým svedectvám? Napr. o únosoch mimozenšťanmi?

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  10:01:01  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Guliver, hladal som a nasiel som.
Pôvodne zaslal sinceretly - 24 január 2014 :  09:11:33

No len to žiaľ nič nehovorí o tom, či to čo ste našiel je pravda. Aj keď to budete stále dokola opakovať. Doslovný výklad Biblie nie je pravda.

sinceretly

Odoslaný - 24 január 2014 :  10:11:29  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
U Boha neexistuje cas.

Ak je teda v knihe Genezis napisane, co vsetko Boh stvoril - postupne 1 za druhym, tak to tak aj urobil a tie casy to su uz len detaily.

Okrem toho Biblia je zbierka knih.

V Biblii su zaznamenane rozne udalosti, co vsetko sa stalo, je v nej aj kniha kronik...

Zaujimave je, ze vsetky stare historicke spisy sa beru doslova a vazne, nikto nepochybuje o tom, ze kedysi tu zil Alexander velky a neviem kto este kazdy, ale to, ze tu zil Jezis Kristus, spochybnuju viaceri ludia, aj napriek tomu, ze aj On tu bol zapisany, ze tu zil.

A ked sme uz pri tych mimozemstanoch, pozrite sa na toto video:

UFO Illuminati Plan - Iluminatsko Satanisticka udalost
citácia:

To su vazne veci a treba o tom hovorit.

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  10:21:37  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
U Boha neexistuje cas.
Operujete s časom: potom isto viete čo to je. Zadefinujte čas.
citácia:
Ak je teda v knihe Genezis napisane, co vsetko Boh stvoril - postupne 1 za druhym, tak to tak aj urobil a tie casy to su uz len detaily.
Tak to je pokrok: čas je detail, prečo by detailom nemalo byť aj to ostatné? Skúste pochopiť, že odkazom Genezis je posolstvo, že pôvodca všetkého, vrátane života a človeka je Boh. A to je čo sa týka stvorenia všetko. Ako s tým koliduje evolúcia?

Jój iluminátov a satanistov prosím do inej témy...

saxsax

Odoslaný - 24 január 2014 :  11:00:57  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
U Boha neexistuje cas.

Okrem toho Biblia je zbierka knih.

V Biblii su zaznamenane rozne udalosti, co vsetko sa stalo, je v nej aj kniha kronik...

Zaujimave je, ze vsetky stare historicke spisy sa beru doslova a vazne, nikto nepochybuje o tom, ze kedysi tu zil Alexander velky a neviem kto este kazdy, ale to, ze tu zil Jezis Kristus, spochybnuju viaceri ludia, aj napriek tomu, ze aj On tu bol zapisany, ze tu zil.

Pôvodne zaslal sinceretly - 24 január 2014 :  10:11:29

ano suhlasim, je zaujimave ze kopu teologov a biblistov sa zaobera niecim, cim by sa poniektori z nich ani nemali

Hoci mysliaci jednotlivci uz davno vedia (dokonca niekolko tisicroci!),
ze Pentateuch Zidom neodovzdal boh prostrednictvom Mojzisa, u nas sa deti na nabozenstve este aj dnes ucia opak. Ucitelia ich vedomostne udrziavaju na urovni pred n. l., pripadne v stredoveku. Vzdelana Europa si uz od cias osvietenstva jednoznacne osvojuje poznatok, ze text Pentateuchu pozostava z niekolkych zdrojov a od niekolkych autorov. A nie je historicka pravda dokonca taka, ze v case, ked podla Biblie mal zidovsky a krestansky Boh odovzdat vyvolenemu narodu
svoje predstavy a prikazy, vtedy tento jeden Boh v mysliach Izraelcov este ani neexistoval ?

A pochybnosti o existencii Jezissa?

O Jezisovi, neexistuje ani jedna jedina objektivna zmienka. Uplne nic. Existenciu, zivot Jezisa Krista nezaznamenava ziaden dodnes najdeny
sudoby dokument! Mala skupina buducich krestanov , spociatku vylucne zidovska v tom obdobi zrejme nezaujal Jezis tak, aby ktosi povazoval za dolezite sa o jej vodcovi zmienit. V zakone, uradnom nariadeni alebo len tak v liste priatelovi, pribuznym. Pri tom pocte zazrakov, ktore sa mali stat, je to az neuveritelne! Hovori to skor o tom, ze veci sa nestali tak, ako sa pise v krestanskej literature z neskorsieho obdobia, alebo sa nestali vobec.

Alexander Velky, asi predsa len existoval , o nom sa najde zmienok dost.

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  11:17:47  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
O Jezisovi, neexistuje ani jedna jedina objektivna zmienka. Uplne nic. Existenciu, zivot Jezisa Krista nezaznamenava ziaden dodnes najdeny sudoby dokument! Mala skupina buducich krestanov , spociatku vylucne zidovska v tom obdobi zrejme nezaujal Jezis tak, aby ktosi povazoval za dolezite sa o jej vodcovi zmienit. V zakone, uradnom nariadeni alebo len tak v liste priatelovi, pribuznym. Pri tom pocte zazrakov, ktore sa mali stat, je to az neuveritelne! Hovori to skor o tom, ze veci sa nestali tak, ako sa pise v krestanskej literature z neskorsieho obdobia, alebo sa nestali vobec.
Pôvodne zaslal saxsax - 24 január 2014 :  11:00:57

Odporúčam tento súbor prednášok z Yale:
http://oyc.yale.edu/religious-studies
špeciálne:
http://oyc.yale.edu/religious-studies/rlst-152/lecture-13

MartinP

Odoslaný - 24 január 2014 :  12:47:17  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pochybnost o dorastenej nohe si utvrdzujete nazormi zo stranky, ktora apriori chce pochybovat a na to bola zalozena.

Zavádzate a obávam sa že aj priamo klamete: 1/ žiaden link som na pôvodný príspevok nedal 2/ ak by ste si ho vygooglili tak by ste prišiel na to, že stránka informuje o všetkých dostupných aspektoch a nie, že apriori pochybuje. A samozrejme, že oficiálne dokumenty majú inú váhu ako svedecké výpovede, to azda nechcete spochybniť.
Mozeme to upresnit ale nezmeni sa podstata. Svedecke vypovede aj o samotnej amputacii su citovane doslova, to je fakt.
Tvrdenie, ze neexistuje doklad o vykone amputacie, to je dalsi fakt.

Takze mame potvrdenie svedectvom chirurga ako a co robil, co je sucastou spisu.
Mame dnesne tvrdenie skeptika, ze nenasiel o tomto vykone iny oficialny doklad.

Toto jednoducho nezmenite. Drzme sa podstaty neskusajme zavadzat hodnotenia motivacii.
Tvrdim, ze vase oznacenie o pofidernosti je prehanym tvrdenim
ak cast svedectiev zo spisu vynechame,
na zaklade selekcie podkladov a naslednej ucelovej konstrukcii ineho vysvetlenia.

Nic viac vam nehovorim. Prosim aj vas drzme sa podstaty a nie skumania ci klamem alebo nie. Rovnako ako vy som rychlo nasiel na webe stranku skeptika podla vasho linku a jeho mena.

Takze ak ostaneme pri doveryhodnosti vysetrovania zazraku, mame to podstatne a to su vyjadrenia tych co tu nohu amputovali.
Ci niekto dnes vie najst zaznam z knihy vykonov v spise - pochybujem, ze videl originalny spis, alebo v nemocnicnych archivoch po viac ako 300 rokoch, to ma uz velmi nemoze znepokojit.

Citaciou vyrokov pan profesora, co operoval a ako operoval sa potvrdzuje, ze vtedy ked sa vysetrovalo a zapisovalo bol tam a osobne svedcil co urobil. Pamatal si ho velmi dobre lebo je tam zmieneny aj sok nemocnicnych zamestnancov ci osobne profesora z toho, ze ho vidi na oboch nohach.

To je iste viac ako papier s razitkom, ktore dnes niekto nevie najst.

citácia:
citácia:
Ak svoje svedectvá a výroky tu na fóre považujete za vierohodné prečo sa nepodpisujete celým menom ako autor, ktorého príspevok som sem dal?
To je snad uplne ina kapitola ci nick alebo nie. Priznal som osobnu ucast a tento fakt je podstatny pre to, ze svedcim a nielen reprodukujem.

citácia:
citácia:
Ale kdeže, skúste doštudovať.
Dakujem za radu, predpokladam, ze mi uznate, ze som si nieco z Pisma a o Pisme uz precital. Otazka je kto z nas co cital a co uznava za doveryhodne zistenia. Mozeme mat rozne zdroje.

citácia:
citácia:
Predpokladám, že si uvedomujete komu ponúkate svoje svedectvá. Neveriacim v Boha. Nie veriacim, tí ich nepotrebujú. A skúste sa zamyslieť: Vy veríte všetkým svedectvám? Napr. o únosoch mimozenšťanmi?

Pôvodne zaslal Guliver - 24 január 2014 :  09:55:19

Mate pravdu, neberiem vsetko automaticky.

Aj vam uznavam moznost nedoverovat ako legitimnu.
Preto vam vravim, ze osobne som tam bol a vselico sme zazili a davam priklady udalosti, ktore ste zatial nedocenili, aby ste videli, ze vam mozem poskytovat urcity stupen dovernosti s tymto dianim.

Tiez vam vravim, ze to je pre pomoc aby ste mohli mat nadej a skusit ak sa odhodlate prijat nieco ako navod. Nie je to dokaz.

Navyse chapem, ze pre neveriaceho bez hladu po Bohu je to odo mna plana snaha.
Mam vsak nejak doveru, ze vy sa pokusate urobit si jasno lebo by ste aj boli ochotny hladat len sa vam to javi akesi prilis moc sci-fi, takze ste opatrny.

Beriem vase vyhrady, snazim sa poukazat kde je nieco prestrelene aby vam nezahatali to co mate pred sebou pravdive. Ze to je pravdive to viem, nie z viery, ze to je mozne ale ako ten co prave toto zazil.
Prave preto, ze to je osobne svedectvo a som tu s vami v diskusii ako priamy ucastnik ma to hlbsiu hodnotu.

Dvaja pochybujuci s tymto istym materialom nemozu mat istotu a ostali by im iba pochybnosti ale prave teraz vy na toto nie ste odkazany.
Preto som vam dal to zdoraznene priznanie, ze je to osobna skusenost.

Takto si mozeme rozumiet? Je to na vas ale je to lepsie ako ste si mozno ochotny pripustit.

Najlepsie by bolo keby ste to mohli sam zazit alebo aspon vidiet a pocut svedectva na vlastne oci. To by som vam, rad umoznil tiez. Ak by ste chceli naozaj som ochotny a moji bratia budu tak isto. Usudok je vzdy na vas.
Tym by sme asi vyriesili aj problem s nickom.
Drzim vam palce v hladani.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  13:25:40  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
Asi pochopíte, keď Vám oznámim, že nemienim donekončna rozoberať niečo, čomu tak urputne veríte. Je to Vaša súkromná vec. Len berte na vedomie, že efekt ktorý očakávate sa od logicky mysliaceho - neveriaceho človeka nedočkáte. Ak neexistuje oficiálny doklad o amputácii, nemôžete predsa predpokladať, že k nej došlo, ak sa v nemocnici zákroky dokumentujú. Alebo považujte amputáciu za marginálnu, nehodnú dokumentovania? Ja by som skôr považoval výpovede po ohlásení zázraku za účelové a poplatné dobe.

Anonymné svedectvo je prejavom strachu z kompromitácie ak sa ukáže, že je nepravdivé. A preto je veľmi málo dôveryhodné.

To že ste niečo o Biblii čítal neznamená, že ste aj niečo pravdivé zistil. Vaše tvrdenie o prvej ruke a pod. svedčia o opaku. Príspevok vyššie máte slušný zdroj štúdia (nie viery, nebojte sa) ktorý Vám mnohé na základe faktov osvetlí.

A ešte niečo: stále sa prezentujete ako niekto kto VIE. Dovoľte aby som Vám pripomenul, že pýcha predchádza pád.

sinceretly

Odoslaný - 24 január 2014 :  13:50:53  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
citácia:
zivot Jezisa Krista nezaznamenava ziaden dodnes najdeny
sudoby dokument!

A co Biblia? Tam su zaznamy a je ich viac nez dost.

Uz samotny fakt, ze Bibliu napisalo tolko ludi a je to take presne, ze vsetko tam dokopy sedi a vsetko so vsetkym suvisi v Biblii.

Tam su spisy, co vsetko sa stalo.. z celej Biblie sa da dostat len k 1 zaveru - ze Boh je zivy.

Sam Pan Boh v tej Biblii je napisane, ze On hovoril, ze nech sa ukazu tie modly, ze ked im tak ti ludia veria, ze ci ich vyslobodia v case suzenia a nic sa nestalo.

Kolkokrat vyslobodil svoj lud Boh zo zajatia.

Kolko bolo takych pripadov, kde zasiahol a nie ze bolo, ale aj su a aj budu, lebo On je Ten, Ktory Je, existuje, Ktory je Zivy.

Najprv si precitaj komplet celu Bibliu a az potom ju posudzuj, inak tvoje nazory budu nepresne a taketo zavery nie su pravdive a spravodlive ani omylom.

Takze ak aj napriek tomu tu budes sudit Bibliu, o niecom to bude svedcit.

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  13:57:34  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
....a je to take presne, ze vsetko tam dokopy sedi a vsetko so vsetkym suvisi v Biblii.
Pôvodne zaslal sinceretly - 24 január 2014 :  13:50:53

Ajajáj, že ste ju poriadne neštudovali? Aj Vám odporúčam, pre vlastné dobro a ak ste toho schopný: http://oyc.yale.edu/religious-studies
Nebojte sa nejde o spochybňovanie Vašej viery, ale o pravdivé fakty, aby ste sa zbytočne nezhadzoval v diskusiách pred oponentami.

saxsax

Odoslaný - 24 január 2014 :  14:11:40  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
zivot Jezisa Krista nezaznamenava ziaden dodnes najdeny
sudoby dokument!

A co Biblia? Tam su zaznamy a je ich viac nez dost.

Uz samotny fakt, ze Bibliu napisalo tolko ludi a je to take presne, ze vsetko tam dokopy sedi a vsetko so vsetkym suvisi v Biblii.

Tam su spisy, co vsetko sa stalo.. z celej Biblie sa da dostat len k 1 zaveru - ze Boh je zivy.

Sam Pan Boh v tej Biblii je napisane, ze On hovoril, ze nech sa ukazu tie modly, ze ked im tak ti ludia veria, ze ci ich vyslobodia v case suzenia a nic sa nestalo.

Kolkokrat vyslobodil svoj lud Boh zo zajatia.

Kolko bolo takych pripadov, kde zasiahol a nie ze bolo, ale aj su a ajbudu, lebo On je Ten, Ktory Je, existuje, Ktory je Zivy.

Pôvodne zaslal sinceretly - 24 január 2014 :  13:50:53

a co Biblia ? co s nou ?

Historici sa zhoduju na tom, ze v pracach starovekych autorov
z mimokrestanskeho prostredia existuju styri pisomne zmienky o Jezisovi.
Ani jedna vsak nie je z obdobia, v ktorom mal Jezis zit, vsetky
pochadzaju z obdobia niekolko desiatok (az zhruba sto) rokov po jeho pravdepodobnej smrti.

Ved napriklad Filon z Alexandrie (asi 20 pred n. l. az 50 n. l.) napisal dielo o zivotnom osude Pilata Pontskeho. Ani slovkom sa v nom vsak nezmienuje o ukrizovani Jezisa Nazaretskeho a o podiele Pilata na nom. Aj ked dnes to podla krestanskych spisov vyznieva tak, ze to bol cin, ktory mal Pilata Pontskeho „preslavit“ na cely zivot, nezmazatelne ho dostat do dejin. Ved v sucasnosti uz tohto cloveka malokto na svete pozna inaksie ako prostrednictvom legendy o Jezisovi. Z toho, ze Filon sud nad Jezisom nespomenul, mozeme vyvodit toto: Bud sa cin nestal alebo autor o nom nevedel, co by vsak znamenalo, ze v tom case sa mu neprikladal ziaden vyznam, ze vtedajsia spolocnost a autor sam nepovazovali Jezisa za doleziteho zmienky.

To rovnake svedectvo vydavaju aj Slovenske prostonarodne Dobsinskeho rozpravky, preco im neveris ?

Tvrdim znova, ze existenciu, zivot Jezisa Krista nezaznamenava ziaden dodnes najdeny sudoby dokument!

Vies o nejakom? Daj vediet.

Podla najvacsich autorit krestanstva, evanjelistov, bolo ukrizovanie celokozmickou zalezitostou.

Ani historici inych narodov nezaznamenali nic zo spominanej kozmickej udalosti. A hoci zidovski kronikari detailne zaznamenavali aj malo dolezite
udalosti, tykajuce sa jeruzalemskeho chramu, nezaznamenali v Novom zakone spominane roztrhnutie opony. Ani zatmenie slnka, ani ozivenie mrtvych. Nezaznamenali nic!

To len na objasnenie tvojho pocudovania preco ludia veria ze existoval Alexander Velky a preco niektori pochybuju, ze existoval Jezis.

Guliver, ten odkaz, druhy som letmo pozrel, ale nezachytil som nic o sudobych dokumentoch ci podobnych dokazoch, tie rozbory z evanjelii su o inom ....

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  14:37:12  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Guliver, ten odkaz, druhy som letmo pozrel, ale nezachytil som nic o sudobych dokumentoch ci podobnych dokazoch, tie rozbory z evanjelii su o inom ...
Pôvodne zaslal saxsax - 24 január 2014 :  14:11:40

Asi sa zhodneme, že aj Evanjeliá su druh historického dokumentu, otázka je, ako verne odzrkadlujú historickú skutočnosť - konkrétne napr. historického Ježiša. Plus treba vziať do úvahy aj nekanonické zdroje a ich relatívne nedávny objav. A samozrejme asi nebudeme podozrievať Yale z nejakej zaujatosti (ak áno prosím argumenty). V každom prípade sa dá racionálne dôjsť k záveru, že Ježiš skutočne existoval a žil zhruba v období, ktoré popisujú Evanjeliá. V tom by nemal byť spor.

saxsax

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:13:23  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Guliver, ten odkaz, druhy som letmo pozrel, ale nezachytil som nic o sudobych dokumentoch ci podobnych dokazoch, tie rozbory z evanjelii su o inom ...
Pôvodne zaslal saxsax - 24 január 2014 :  14:11:40

Asi sa zhodneme, že aj Evanjeliá su druh historického dokumentu, otázka je, ako verne odzrkadlujú historickú skutočnosť - konkrétne napr. historického Ježiša. Plus treba vziať do úvahy aj nekanonické zdroje a ich relatívne nedávny objav. A samozrejme asi nebudeme podozrievať Yale z nejakej zaujatosti (ak áno prosím argumenty). V každom prípade sa dá racionálne dôjsť k záveru, že Ježiš skutočne existoval a žil zhruba v období, ktoré popisujú Evanjeliá. V tom by nemal byť spor.

Pôvodne zaslal Guliver - 24 január 2014 :  14:37:12

Ja sam nemam problem s tym ze nejaka postava Jezisa mohla existovat, ide o to aku skutocnu ulohu zohrala.

A ci zil Jezis pave v tom obdobi ako popisuju evanjelia? Ved prave o tom sa tu bavime a odpovedame na rozhorcenie sinceretlyho preco ludia nepochybuju o Alexandrovi Velkom ale o Jezisovi.

V rokoch, v ktorych mal zit Jezis Nazaretsky, naratali historici v Palestine podla pisomnych zmienok najmenej dvanast prorokov a mesiasov. Jednym z najznamejsich mal byt clovek, ktoreho sudoby historik Jozef Flavius oznacil za „egyptskeholziproroka“. Zhromazdil vraj az 30000 ludi, priviedol ich na Olivovu horu a tvrdil, ze pod jeho vedenim padnu hradby Jeruzalema.Namiesto hradieb vsak pod naporom Rimanov padla polovica ludi, ktori mu uverili. Vyznamny bol aj prorok Teodas. Sustredil niekolko stoviek Zidov. Ich cielom bolo prejst rieku Jordan (Teodas sluboval, ze zastavi vodu podobne ako Jozue) a na druhom brehu zit bez rimskeho jarma. Rimania ich vsak zmasakrovali a hlavu Teodasa priniesli do Jeruzalema. Podobne (zvacsa vsak smrtou ukrizovanim) skoncili viaceri proroci. Rimania sa tak usilovali predchadzat ocakavanej vzbure Zidov.

Zakladatelia krestanstva vsak nemohli ostat iba pri myslienkach. Potrebovali zazraky a ritualy. Bez nich by ucenie nebolo pre veriacich zaujimave, neprerazilo by. Kedze vsak o zazrakoch ne existuje ani najmensi dokaz, hoci ak by sa zazraky konali, dokazy, objektivne zaznamy o nich by museli zostat, spochybnuje to cele ucenie, holu existenciu Jezisa. A prave od zazrakov sa odvija podstata krestanstva (predovsetkym ukrizovanie – vykupenie, zmrtvychvstanie). Ak nie je pravda, ze Jezis robil zazraky, neklamu nam rovnako aj v tom, ze existoval alebo ze sa usiloval o to ci ono?

Kedze badatelia nenasli dokazy v inych pramenoch, usilovali sa k pravde preluskat cez krestansku literaturu. Aj ked bolo jasne, ze je ucelova, a preto tendencna.

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:17:16  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
Výborne potom je pre Vás (samozrejme pre každého kto má záujem) tá prednáška ako stvorená, pretože kriticky - racionálne posudzuje prístupné texty a dochádza k racionálnym záverom.

It is obvious that certain narratives in the New Testament contradict each other and cannot be woven into a historically coherent whole. How, then, do scholars construct who the "historical Jesus" was? There are several principles that historical Jesus researchers follow, which include considering data that 1) has multiple attestations and 2) is dissimilar to a text's theological tendencies as more likely to be historical. Using the modern methods of historical research, it becomes possible to construct a "historical Jesus."

MartinP

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:26:26  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
citácia:
Asi pochopíte, keď Vám oznámim, že nemienim donekončna rozoberať niečo, čomu tak urputne veríte. Je to Vaša súkromná vec. Len berte na vedomie, že efekt ktorý očakávate sa od logicky mysliaceho - neveriaceho človeka nedočkáte. Ak neexistuje oficiálny doklad o amputácii, nemôžete predsa predpokladať, že k nej došlo, ak sa v nemocnici zákroky dokumentujú. Alebo považujte amputáciu za marginálnu, nehodnú dokumentovania? Ja by som skôr považoval výpovede po ohlásení zázraku za účelové a poplatné dobe.

Anonymné svedectvo je prejavom strachu z kompromitácie ak sa ukáže, že je nepravdivé. A preto je veľmi málo dôveryhodné.

To že ste niečo o Biblii čítal neznamená, že ste aj niečo pravdivé zistil. Vaše tvrdenie o prvej ruke a pod. svedčia o opaku. Príspevok vyššie máte slušný zdroj štúdia (nie viery, nebojte sa) ktorý Vám mnohé na základe faktov osvetlí.

A ešte niečo: stále sa prezentujete ako niekto kto VIE. Dovoľte aby som Vám pripomenul, že pýcha predchádza pád.

Pôvodne zaslal Guliver - 24 január 2014 :  13:25:40

Takto to nema zmysel. Nezdovodnite si svoje odmietanie tym, ze napiste nepravdy o tom kto vam nieco ponuka.

Mozete odmietnut ved mate uplnu slobodu ale toto je len o vas.
Ak vas nejak mozem povzbudit tak len toto - Kazdy vas zaver v predoslom prispevku je tu mimo. Bohuzial kazdy jeden.

Nejde o urputnost viery. Ste akoby v pozicii cloveka zvonka sapito a niekto z ucinkujucich vam prisiel povedat co sa deje dnu. Tam vy nevidite. Mozete si hovorit ake je to nedoveryhodne. Skutocnost je, ze ten clovek vie, ze ma pravdu a vam iba nieco oznamuje. Nezmeni svoje tvrdenie len preto, ze vam svet artistov pripada neuveritelny.

chyba oficialny doklad - svedecka vypoved profesora, ktory nohu amputoval v spisoch je. To je ten zavazny doklad, ktory tam musi byt. Nie to co dnes (!) nevie niekto, neviem ako kedy s kym najst.
Alebo myslite , ze videl originalne spisy a studoval ich? Dovolim si predpokladat, ze to by uviedol velmi rad na svojej stranke, ale to tam nespomina. Iba tvrdi co chyba.

Pan profesor svedcil, operaciu podrobne opisal a jeho svedectvo tam je.
Kiez by sme chapali svet chirurgie okolo roku 1640 a nedomyslali si dnesok do vtedajsku.

anonymita - Ak by ste citali pozorne, ponukol som vam zazit alebo vidiet svedectvo na vlastne oci. Tym by sa nedalo posluzit ak by som sa vam bal odhalit.
Co vas nick, to co pisete je odhalitelne falosne a nechcete utrpiet hanbu?

Pismo
Mate pocit, ze Jan a Lukas,ci Marek zvany Jan neboli sucasnikmi apostolov?
Jan je autenticky. Marek je velmi pravdepodobne Petrov ucenik. Hovorim vsak s neveriacim je to tak? Zalezi co chcete citat.

VIEM znamena pychu?
To co viem som napisal, plati vsak stav ako v priklade s sapito.
Pychu sem mozete davat neustale. Ten citat je platny vzdy: Pycha predchadza pad.

Preto nech je nam pycha daleko.
Co vsak s tym, ze vam davam svedectvo ake pycha neumoznuje prezit?
Ak pycha nie, tak co ano?

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:35:30  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
Máte pravdu nemá to zmysel, ak svet vašej pravdy je cirkus, značne ste ohraničil úroveň Vašich divákov (nemohol som si pomôcť).

Viete dnes pozýva kde kdo, naposledy to boli tuším jehovisti. Vnímam to ako reklamu - najprv musí zaujať až potom je predpoklad že sa siahne po výrobku.

Znalosť okolností vzniku písma nie je o pocitoch ale faktoch a štúdiu. Nebudem tu opakovať link, kde sa môžete dozvedieť podstatné, ak chcete určite si ho nájdete.

Nepripúšťať si možnosť omylu a stavať sa do pozície majiteľa cirkusu je nepochybne prejav pýchy (nechcel som napísať hlúposti, lebo to zjavne nie ste).

MartinP

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:39:29  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
citácia:
Výborne potom je pre Vás (samozrejme pre každého kto má záujem) tá prednáška ako stvorená, pretože kriticky - racionálne posudzuje prístupné texty a dochádza k racionálnym záverom.
Pôvodne zaslal Guliver - 24 január 2014 :  15:17:16

Asi by bolo zaujimave vidiet racionalny zaver
o Jezisovom a Petrovom chodeni po vode...
o comkolvek zazracnom v Evanjeliach alebo neskor v skutkoch apostolov.

Co je podla ateistu racionalny zaver?

Jediny racionalny zaver, je zdovodnit uplne odmietnutie alebo sa mylim?
Vsetko ine len nie Jezis ako Slovo, ktore staci a deju sa veci doslova nemozne. Napriklad mrtvy Lazar ozije zdravy?

Mate teda odvahu uverit bez dokazov vasej metodologie, ze tu ide o vam nepochopitelny ale realny svet?

MartinP

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:40:39  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
citácia:
Máte pravdu nemá to zmysel, ak svet vašej pravdy je cirkus, značne ste ohraničil úroveň Vašich divákov (nemohol som si pomôcť).

Viete dnes pozýva kde kdo, naposledy to boli tuším jehovisti. Vnímam to ako reklamu - najprv musí zaujať až potom je predpoklad že sa siahne po výrobku.

Znalosť okolností vzniku písma nie je o pocitoch ale faktoch a štúdiu. Nebudem tu opakovať link, kde sa môžete dozvedieť podstatné, ak chcete určite si ho nájdete.

Nepripúšťať si možnosť omylu a stavať sa do pozície majiteľa cirkusu je nepochybne prejav pýchy (nechcel som napísať hlúposti, lebo to zjavne nie ste).

Pôvodne zaslal Guliver - 24 január 2014 :  15:35:30

Tymto ste sa velmi zhodili , ak sa vam neda inak mozem s vami diskusiu obmedzit ale dalej sa uz neponizujte.

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:44:51  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Asi by bolo zaujimave vidiet racionalny zaver
Pôvodne zaslal MartinP - 24 január 2014 :  15:39:29

Čo Vám bráni? Prednáška je voľne dostupná. Teším sa na argumenty.

Guliver

Odoslaný - 24 január 2014 :  15:46:24  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Tymto ste sa velmi zhodili , ak sa vam neda inak mozem s vami diskusiu obmedzit ale dalej sa uz neponizujte.
Pôvodne zaslal MartinP - 24 január 2014 :  15:40:39

A tak pardón, pán je svedok?

Strana: z 7 Previous Topic: Svätorečenie Jána Pavla Druhého ano - nie a preco Téma Next Topic: Ježišova rasa  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06