Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Nástenka a ankety
 Novy portal
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Stretnutie prispievatelov Téma Next Topic: 2006
Strana: z 5

janka

Stav: offline

Odoslaný - 03 máj 2005 :  15:50:42  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
zacal fungovat novy portal:
www.isidorus.net/sk
ste srdecne vitani...a ak by sa niekto citil, ze by dokazal prispiet niecim...staci sa ozvat na adresy co su tam uvedene:)

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora 

Ales

Odoslaný - 25 august 2005 :  13:57:33  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ja by som upozornil na adresu alesko.host.sk

preco som tuto adresu zvolil a co preco a naco a zaco... nech sa paci tam je to vysvetlene.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 06 september 2005 :  19:44:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

zacal fungovat novy portal:
www.isidorus.net/sk
ste srdecne vitani...a ak by sa niekto citil, ze by dokazal prispiet niecim...staci sa ozvat na adresy co su tam uvedene:)

Tak som sa tam pozrel a prve , co som precital bolo
Príjmali by ste sviatosti od žien, keby bola vo vašej cirkvi umožnená ich svätenie / ordinácia?
Ja mam vazne smolu

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 07 september 2005 :  11:15:03  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
esteze si nesiel na moju adresu, lebo to by ta zrovna odrovnalo...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 07 september 2005 :  11:49:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Vidis , to je koren problemu . Papez sa k ordinacii zien jasne vyjadril . Ale modernych katolikov stale mata " no ale , co by ste robili v takom pripade ?" Takze sa pocita s tym , ze vlastne papez odmietol ordinaciu zien v tomto danom case , ale niektori katolici stale veria , ze v buducnosti sa nazor Cirkvi zmeni . Ako sa moze zmenit , ked papez svoje odmietnutie podoprel Zjavenim v Pisme a Tradiciou ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 07 september 2005 :  11:53:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
MOžno treba byť úplne jasný: keď niekto začne takto vymýšľať (nejaký moderný katolík) tak jednoznačne byť proti so stručným vysvetlením, že je to podložené Písmom, Tradíciou a Cirkvou. A bez debaty... (Alebo s debatou na úrovni a podloženou faktami a nie dojmami...)
Lebo , čím viac sa začne mútiť voda, tým horšie to môže dopadnúť... (môj názor).

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 07 september 2005 :  11:54:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Inak je to skryty utok na sviatostne knazstvo . Na platnu knazku vysviacku je potrebna materia a forma . A tou materiou moze byt len pokrsteny muz . Inak mozeme debatovat aj o tom , ci mozno cloveka pokrstit kofolou , alebo ci sv. omsi moze byt namiesto vina coca - cola .

Ales

Odoslaný - 08 september 2005 :  08:03:47  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
vies amerika, to je neustale poukazovanie na to, vsak evanjelici maju a co katolici. A tam to zacina.
Ono, patrilo by sa skor uvedomit si preco muzi a preco nie zeny. A to si mnohi ludia neuvedomuju. Hladia len na vonkajsok nie na vnutro.

Marcelllooo

Odoslaný - 08 september 2005 :  08:06:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ono, patrilo by sa skor uvedomit si preco muzi a preco nie zeny.
Preco?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 08 september 2005 :  08:07:55  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
co si myslis ty GMK, preco?

Morphee

Odoslaný - 01 január 2006 :  12:32:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Má to pôvod v histórii. U židov ako u všetkých Semitov mala žena v spoločnosti druhotné postavenie, než muž. Dobre to vidno na apokryfoch, podľa ktorých s Ježišom chodila i žena (Mária, jeho snúbenka), čo sa mimoriadne nepáčilo niektorým učeníkom, hlavne teda Petrovi.

Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 02 január 2006 :  16:44:44  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
quote:
Ono, patrilo by sa skor uvedomit si preco muzi a preco nie zeny.

Argumenty ze Jezis si vyvolil za ucennikov a z nich nasledne apostolov iba muzov a nie zeny uz dnes asi nepostacuju... ale jeden argument je neprekonatelny... viete si niekto predstavit ze by zeny spovedaly a dokazaly udrzat spovedne tajomstvo???????????????

Počet príspevkov: 1409  ~  Člen od: 06 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 02 január 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 január 2006 :  18:21:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 02 január 2006 :  18:38:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
A tie dlhe kazne ! Kym sa zenska vyrecni !

Mato

Odoslaný - 02 január 2006 :  18:42:57  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Nehovoriac o piatich farbach ruch na ktore by bola obmedzena, katastrofa

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 02 január 2006 :  18:53:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
a kazda omsa by zacinala s poriadnym meskanim... kym by sa upravila... museli by sa odstranit zrkadla zo sakristie... no skratka by to bolo narocne...

Počet príspevkov: 1409  ~  Člen od: 06 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 02 január 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 02 január 2006 :  19:19:06  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Patrik - nejde len o udržanie tajomstva, to poznám zase ja veľa ukecaných mužov, aj oni majú problém udržať tajomstvo, najmä keď sa nejedná o ich vlastné. Ale horšie je, že mnohým problémom žien kňazi - muži nerozumejú a to mám od nich samotných. Takže z tohoto pohľadu... Lenže boli časy, ak si dobre vzpomínam, keď sa ženám neprisudzovala ani duša a zmenilo sa to, aj keď teraz nechcem protirečiť z akého dôvodu kňazmi nie sú ženy a prečo sú iba muži, ale jeden nikdy nevie...Viem, diskusia je o tom vo Vatikáne zastavená, vlastne skončená. Aj samotná spoločnosť má ešte stále veľké problémy prijať ženu vo vyšších vládnych, finančných a na iných verejných vedúcich postoch. Ale nič nie je nemožné - Bohu a nakoniec i nám ženám, ak len budeme chcieť. Bez nás žien by mnohé pozitívne nebolo a je len smutným, že si to spoločnosť uvedomuje na medzinárodný deň matiek, alebo predtým na MDŽ.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 január 2006 :  19:57:43  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja
Ale horšie je, že mnohým problémom žien kňazi - muži nerozumejú

Najhorsie ale je, ze ani zeny same im nerozumeju, tak tazko mozu ocakavat, ze im bude rozumiet muz

quote:

Ale nič nie je nemožné - Bohu a nakoniec i nám ženám, ak len budeme chcieť.

Ak len budete chciet? Chces tym povedat, ze zeny dosiahnu vsetko co chcu, aj ked je to proti vsetkemu co Cirkev kedy ucila? Nie som extremne tradicny ako amerika1, ale v tomto pripade je postoj Cirkvi jasny a myslim, ze vyjadrenim nadeje v svatenie zien za knazky zachadzas silne na protestanstku stranu. Mozno by bolo dobre, keby si tento svoj prispevok ukazala duchovnemu priatelovi, co povie...

juja

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:02:33  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Povedala som mu. Keďže ma pozná, tak sa schuti zasmial. Pýtala som sa ho pre istotu ako je to so "ženou bez duše" a teda takýto oficiálny postoj Cirkev nikdy nezaujala, boli to len také "bočné" názory, takže sa toto ako argument nedá veľmi použiť. Beriem! Ide mi skôr o to, že (a nevnímam to len ja tak) to neustále zosadzovanie ženy na druhé miesto, vyvoláva skôr pocit krivdy. Áno poznám oficiálny postoj Cirkvi, viem, že Ježiš bol mužom, aj že kňaz Ho vlastne zastupuje, ale v živote sa mi nie raz stalo, že o určitých "veciach" sa mi s ním ťažko hovorilo a bolo by mi vyhovovalo, keby Ho zastupovala skôr žena a to je pochopiteľné. Tiež nemám dojem, že by si ženy sebe menej nerozumeli, ako si sebe nerozumejú muži. Sú jednoducho v živote jedných i druhých situácie, kde sa nevedia vymotať a vtedy je dobré oprieť sa skôr o "seberovných". Viem, že Cirkev zo svojich princípov nepustí, ale práve z toho pocitu ukrivdenia vo mne stále trčí taká GMK-ovská otázka:-prečo nie? Našla som i webovú stránku, kde som našla pozitívny postoj ku ženskej spiritualite, než ako sa bežne stretávam. Ale uvedediem ju až neskôr, keď toto pošlem, lebo sa mi už raz stratila odpoveď.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:07:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja
Ide mi skôr o to, že (a nevnímam to len ja tak) to neustále zosadzovanie ženy na druhé miesto, vyvoláva skôr pocit krivdy.

Toto trosku (dost) zavana feminizmom. Ake neustale zosadzovanie na druhe miesto mas na mysli?

juja

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:07:15  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
http://www.chlapi.cz/rohr/RRsouhrn.html, http://www.chlapi.cz/rohr2003/Brno.html toto sú tie web. stránky

Judith

juja

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:18:41  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
som femina, tak asi som feministka. To druhé miesto vnímam v postojoch - napr. dievčatá miništrantky, alebo štúdium teológie - i keď práve toto je dnes skôr možné, ako v minulosti, ale ten spôsob vyjadrovania zo strany mužov je viac taký no - aj zosmiešňujúci. Alebo tá akoby výčitka, že kostoly sú plné "len" žien a to ešte starých, nerobí to dobre, aj keď sa trebárs snažím pochopiť a teda aj uznať, že mužov je v kostoloch málo a aj dôvody by som mohla uznať, napr. že muži inak vnímajú a najmä prejavujú zbožnosť a pod.

Judith

Mato

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:37:28  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
No neviem ci tvrdit, ze kazda femina je aj feministka je odovodnene. Moja manzelka by sa urcite nepotesila, keby si ju takto nazvala a urcite ani moja mama, ci teta. Femina sa totiz nerovna feministka. Mozno femina, ktora nechape rozdielne (nie v zmysle lepsi a podradnejsi) ulohy muza a zeny v zivote a aj spolocnosti sa za feministku vyhlasi, aby zakryla svoju neistotu.

Nechce sa mi teraz vecer citat tie prispevky toho knaza, je to dlhe, precitam si cez den, ale aj keby tvrdil cokolvek, Cirkev nikdy nedavala zenu na podradne miesto. Ked chces vidiet co je to podradne postavenie, zoznam sa blizsie s Islamom. Prave v krestanstve ma zena svoju hodnotu, len si treba uvedomit, to co si feministky nechcu uvedomit, ze muz a zena su ini a preto proste musia mat ine ulohy a zodpovednost. Nikdy nemozu byt absolutne rovni a opakujem, teraz nehovorim o rovnosti ako ludskej bytosti, tam rovni su, ale o ulohach v spolocnosti a rodine. A ake su tieto ulohu nam dost jasne hovori aj Biblia a ta absolutnu rovnost nespomina ani nahodou.

juja

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:40:16  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Chcela som ešte k tým stránkam dodatočne pripísať, že ony sa týkajú rozdielnosti mužskej a ženskej spirituality, ale nie uvádzania žien do stavu kňažského - toho sa netýkajú a o to mi nešlo, keď som poukazovala na tieto stránky.

Judith

Mato

Odoslaný - 02 január 2006 :  21:43:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
A co je zle na tom, ze hovoria, ze zenska a muzska spiritualita su ine? Ved su, tak isto ako je ine emocne spracovavanie a dokonca aj fyziologia tela.
To ale predsa neznamena, ze zenska spiritualita ci fyziologia je podradnejsia...

juja

Odoslaný - 02 január 2006 :  22:25:24  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Môže byť, že som zneistená, v živote som prešla krízovými situáciami, kde som sa stretla aj s tou diskrimináciou práve len pre to pohlavie a nebolo to príjemné, ale samo, že nie som jediná, ktorá prešla nejakými kríz. situáciami. Viem aj o rovnosti ľudských bytostí a o rozdielnych úlohách a povinnostiach, aj o oficiálnych vyhláseniach či Cirkevných, alebo štátnych a určite nesúhlasím s takým zrovnoprávnením, ktoré nakoniec vo svojom dôsledku vedie práve k neúcte voči ženám. Takže hádam aj tuším, čo má tvoja manželka, či mamina na mysli. Aj o tom som už niečo počula, ako to je so ženami v Islame. A určite sa nedá porovnať postoj Cirkvi a Islamu voči ženám. Iste - áno, u nás to nie je tak, ako trebárs v Indii, alebo v Afrike, či v Afganistane atď., ale v praxi to tiež nie je také ružové (- aj keď nie také surové, ako v islame), takže predsa akosi neviem z toho vylúčiť akúsi pachuť irónie a neustáleho žalovania, že sa všade derieme a všetko chceme obsadiť a čo všetko je prefeminizované a ešte aj v kostole je nás "priveľa". No aj to platí, že moje skúsenosti nemám zovšeobecňovať, aj keď som o tom už hovorila i s viacerými ženami. Hm - takže tak. Možno to súvisí práve s tým, čo človek zažije a aký uhol pohľadu na "vec" takto získa.

Judith

Strana: z 5 Previous Topic: Stretnutie prispievatelov Téma Next Topic: 2006  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06