Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 5 Božie prikázanie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Su polovnici vlastne pytliaci? Téma Next Topic: Je Genezis v rozpore so súčasnou vedou ?
Strana: z 7

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 12 máj 2005 :  10:26:51  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Morphee: k tomu co si napisala uz len tolko, ze dufam, ze Tvoj manzel/partner/otec nikdy nebude v situacii, ze Ta necha znasilnit a zavrazdit, len aby manzelku a deti nasilnika nepripravil o otca.

Lajos:stale sa odvolavas na doslovne chapanie, ale uhybas pred otazkou ci este mas oci a ruky.

Vseobecne: tato cela diskusia je ukazkou krestanskej nedospelosti a o par rokov, ked ako krestania viac dospejeme snad pochopime.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 12 máj 2005 :  11:19:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

A pre Morphee:
Ten vojak, čo ide znásilňovať, asi nemôže byť až tak skvelím synom, otcom a mužom svojej ženy... Skôr by som povedal, že je to zvrhlík, čo krkavčím spôsobom, využijúc vojnu a bezbranných, si dobre "užije"...
Takému je naozaj lepšie, keď ho Maťo "hodí s mlyským kameňom do morskej hlbiny", aby už nepohoršoval a neohrozoval slabých a myličkých...

To by si sa divil... príslušníci Waffen-SS, alebo aj vojaci Wehrmachtu nosili v náprsných vačkoch vedľa fotografií svojich manželiek a detí z rodinných osláv aj fotografie pozabíjaných nepriateľov ako trofeje. Ale vlastne, robili to všetci vojaci. Aj môj starý otec sa nechal vyfotiť pri zabitých Rusoch. A môžem vám tu odprísahať, že svoju ženu a svoje deti nadovšetko miloval.

quote:
Pôvodne poslal veritas
Spravodlivý vojak zverstvá nerobí, ale bráni svoju vlasť, svoju domovinu, svojich ľudí a rodinu, deti...
Ak je aj kreťanom, každý večer namiesto hrania kariet v stane sa v samote modlí, aby vojna skončila a aby Boh bol milostivý k všetkým, ktorých postihuje...
Môj názor.

Ácho, jo. Romantik... Vojak sa modlí asi iba vtedy ak mu dôjdu náboje... A na fronte bráni v prvom rade svoj vlastný život. Ak je trošku odvážnejší, tak aj životy svojich spolubojovníkov. To isté robia vojaci na oboch stranách frontu.

quote:
Pôvodne poslal Maťo
Morphee: k tomu co si napisala uz len tolko, ze dufam, ze Tvoj manzel/partner/otec nikdy nebude v situacii, ze Ta necha znasilnit a zavrazdit, len aby manzelku a deti nasilnika nepripravil o otca.

Ale ty si ma nepochopil. Hovorím, že čo je pre teba spravodlivé, je pre toho druhého nespravodlivé. A hovorím tiež, že človek si neuvedomuje všetky dopady svojich činov. A v tom je vojna od základu nespravodlivá. A riešiť niečo vojnou, znamená prehrať.

Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 12 máj 2005 :  11:30:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
No, veď ako hovoríme - vojna je obrovské zlo a treba sa jej vystríhať!

Ale brániť si svoje máme právo. Je na nás, či ho využijeme...
Ak to právo využijeme, hriech nemáme...
A o tomto je tu diskusia - či je zabitie v sebaobrane hriechom alebo nie. Jasná odpoveď: Nie, nie je.

Ad. romantik...
asi som... a som aj dost veliký optimista... ;)
No máš pravdu s tými vojakmi - trofeje a tak...
Ale trofeje si robili aj dozorcovia v Iraku... Mali sa väzni brániť alebo nastaviť aj druhé líce...? Alebo dozorcov s láskou prepustíme...? Veď tých väzňou ani nezabili... "iba" ich ponížili a pošliapali ich dôstojnosť... A iba sa pri nich odfotili...
Toto je hriech! Toto je hriech vojny...
Vo všeobecnosti je to ale naozaj všetko veľmi zložité.

Ale čo je jednoduché je to, že ak niečo (niekoho) bránim (chránim) a zraním alebo usmrtím protivníka, tak hriech nemám...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 12 máj 2005 :  12:06:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Morphee

quote:
Pôvodne poslal veritas

Ale napr. čo hovoril Mato, ja by som možno seba ani tak nechránil, a možno ja by som aj druhé líce nastavil (ak by mňa niekto ohrozoval), ale keby som videl, že niekto útočí či ohrozuje slabšieho, urobil by som čokoľvek, aby som obeť zachránil... Aj za cenu takú, že útočníka zraním, ži zabijem... A viem, že by som hriech nemal, dokonca by som vykonal dobrý skutok - zachránil som svojho blížneho...

Ale však netreba sa hneď vraždiť. Hádam najskôr treba skúsiť diskusiu, ni?

Jasne najskor vraha poprosime ci by nebol taky laskavy a nevrazdil , ci by sa mu neuracilo spravat sa podla spolocenskych noriem zvanych zakony a az potom uplatnime trestno - pravne sankcie . To je sialenstvo a nie rozum . S tymi , co nechcu respektovat zakon sa nevyjednava , ale stat ma na to trestno - pravno masineriu a donucovaci aparat a musi ho v pripade porusovania zakonov bezodkladne a zo vsetkou moznou mierou pouzit na zabranenie porusovania zakonov .
To aby v spolocnost neovladlo zlo , len pre informaciu tych sektarskych pseudokrestanskych nazorovych oponentov.

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 12 máj 2005 :  12:30:43  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Morphee
Vlkovi sa podarilo dokonca obviniť pacifizmus za 55. mil. obetí druhej svetovej vojny. Tomu absolútne nerozumiem, lebo nie pacifisti vojnu začali a nie pacifisti vojnu viedli.

Morphee, ale však sama si predsa povedala, že po vojne je každý generál, že nik nemohol tušiť, v nejkom tridsiatom osmom, že ako to nakoniec vypáli. Tak ako ?
Samozrejme, Nemci začali vojnu. Ale nemajú svoj diel zodpovednosti za to, že to zašlo až tak ďaleko aj nečinné veľmoci ? Poznáš ten filmový materiál, kde Chamberlain, po prílete z Mníchova máva zmluvou zo slovami - Toto zabezpečí mier v Európe ?
Alebo, keď bolo napadnuté Poľsko, Francuzsko a Anglicko vyhlásilo vojnu Nemecku, ale v skutočnosti sa nebojovalo ? Ake mal následky pacifizmus týchto krajín na ďalší vývoj v Európe ? Ako reagovalo USA na vtedajšie dianie v Európe ? Či nie ako pacifista ?
Morphee, mne sa zdá, že všetci snívali svoj sen o pacifizme, o mieri. Zobudili sa až keď nemecké vojská pochodovali Parížom. Niektorí ešte neskoršie. Podstatné je, že zahasiť požiar, ktorý zachvátil celý svet sa podarilo iba za cenu veľkých obetí. Nebudeš ma hádam presviedčať, že ak by koalícia buchla po stole v 1938, či 1939, došlo by to až tak ďaleko.
Ešte k tvojej pripomienke k neutralite Švajčiarska. Áno, v Švajčiarsku sa vo WWII takmer nebojovalo. Ale čo by povedali na tvoje postoje k neutralite takí obyvatelia Amsterdamu, zmasakrovaní nemeckým letectvom aj napriek tomu, že kapitulácia bola v podstate podpísana?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

vader

Odoslaný - 12 máj 2005 :  13:00:08  Zobraziť profil  Pridať vader do zoznamu priateľov
Jasne sa hovori ze NEZABIJES. O tej vojne a podobne asi len tolko, ked prisli po Jezisa do zahrady a spytal sa ich koho hladaju. Ked odpovedali ze Jezisa z Nazaretu, on iba povedal Ja som a oni niektori spadli alebo cuvli. Ked je On s nami, nemame dovod sa bat

Ján 18:5 A oni mu odpovedali: Ježiša Nazarejského. Na to im povedal Ježiš: Ja som. A stál s nimi aj Judáš, jeho zradca.
Ján 18:6 A jako im povedal: Ja som, postúpili nazpät a padli na zem.

12 To je moje prikázanie, aby ste sa milovali navzájom, ako som ja vás miloval.
13 Nad to väčšej lásky nemá nikto, než aby niekto položil svoj život za svojich priateľov.
14 Vy ste mojimi priateľmi, ak činíte všetko, čo vám ja prikazujem.

Ale skutocne musi byt s nami, inac to nema vyznam...

Romans 8:14 Lebo všetci, ktorí sú vedení Duchom Božím, tí sú synmi Božími.

Počet príspevkov: 399  ~  Člen od: 08 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 20 október 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 12 máj 2005 :  13:08:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
To je pravda!
Ale máme my takú silnú vieru, keď toto povieme, aby nepriateľ ušiel...? Ja verím, že vierou sa dá odohnať nepriateľa. Boh si svojich ochráni...

Ale čo ak sme my tým nástrojom, aby sme ochránili blížneho...?

A v príklade o pohoršení nám Kristus jasne zanechal spôsob, čo s pohoršovateľmi: Mk 9,42
Keď si už naozaj nijako nevieme dať rady ... tak máme ako ľudia (naši sudcovia a vodcovia) moc urobiť krivde koniec: Jn 19,11...

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 12 máj 2005 :  14:24:19  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Morphee
Ale ty si ma nepochopil. Hovorím, že čo je pre teba spravodlivé, je pre toho druhého nespravodlivé. A hovorím tiež, že človek si neuvedomuje všetky dopady svojich činov. A v tom je vojna od základu nespravodlivá. A riešiť niečo vojnou, znamená prehrať.

Clovek si urcite neuvedomuje plny dopad toho co robi. To vsak v tomto kontexte predstavuje iba filozoficke uvahy bez suvisu s kontextom, ktory bol, hresim, ked zabijem v sebaobrane ci uz svojej alebo obrane inych pred zjavnym nasilim?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 12 máj 2005 :  14:27:42  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
pokr. Ak som samozrejem vycerpal vsetky ostatne moznosti, ako nasiliu zabranit? Odpoved je jasna, nehresim. Filozofovanie o tom, ake motivy ma jeden stat aby napadol druhy a ci ten druhy ma alebo nema dovod sa branit je len zahmlievanie problemu.
Nikto tu netvrdi, ze vojna je spravna a ze nieco riesi. Tak isto nie je spravne nasilie na jednotlivcovi. Avsak nanestastie, je niekedy ozbrojeny odpor jediny sposob ako sa branit.
Ale ako som uz napisal, tato diskusia svedci o krestanskej nezrelosti a nepomoze nic ine, ako modlitba a cas, aby sme pochopili o co skutocne ide.

veritas

Odoslaný - 12 máj 2005 :  15:46:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Niečo od zrelých kresťanov:
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20050512023

(...akoby čítali našu diskusiu... Inu - Duch Svätý vanie ako sa mu chce...)

Mato

Odoslaný - 12 máj 2005 :  19:31:11  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Co Ty vies, mozno niekto cita

Morphee

Odoslaný - 12 máj 2005 :  19:50:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Niečo od zrelých kresťanov:
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20050512023

(...akoby čítali našu diskusiu... Inu - Duch Svätý vanie ako sa mu chce...)

Ale múdro vraví ten pán... Migliore. Plný súhlas.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 13 máj 2005 :  12:27:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Predovsetkym sa tu pletu hrusky s jablkami
1 .Jezis vazeny obetuje svoj zivot dobrovolne za spasu sveta .
2 , co s luidskym hriechom
3 , stale obhajujete pravo utocnika , ale co obet ?
4 , obrana prava je povinnost

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 13 máj 2005 :  12:32:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Nasilie ako posledny prostriedok Dobre suhlasim i ked v tom prispevku ide hlavne o vojnu a proti tomu nic nemam ak sa zbrane pouziju az ako posledna moznost
Ale predstavte si ze ste velitelom protiteroristickej jednotky . Teroristi zajali rukojemnikov . Aku moznost zvolite ? Budete rozmyslat aby vasim zasahom neutrpel utocnik , alebo budete volit zasah , aby ste co najviac vylucili moznost obeti zo strany rukojemnikov ?
A niektori by meditovali nad Nezabijes a pokojne by nechali rukojemnikov postrielat ?

veritas

Odoslaný - 13 máj 2005 :  12:35:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
stale obhajujete pravo utocnika , ale co obet

Múdro! Ale niektorí proste nie a nie pochopiť...

Vlkodlak

Odoslaný - 13 máj 2005 :  13:16:55  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Súhlas Amerika. A možno by si potom aj umyli ruky ako Pilát.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 13 máj 2005 :  13:45:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
3 , stale obhajujete pravo utocnika , ale co obet ?

Ja som hovorila hlavne o vojne. Dnešná moderná vojna nie je o vojakoch, ale o civiloch. A tam nie je nijaký útočník a nijaká obeť, lebo všetci sú obeťami. Alebo si myslíte, že dajme tomu civil Iračan Abdul Al Chaim, povolaním dajme tomu predavač, ktorý je zabitý pri americkom útoku je útočník a jeho smrť bola správna? Namiesto Abdula si môžete dosadiť Hansa alebo Guiseppeho... výsledok je vždy rovnaký. Nijaká spravodlivosť sa nedá dosiahnuť vojnou súčastného typu (platnou od roku 1939).

Čo je právo? Aké právo máte na mysli? Naše právo, alebo právo tých druhých? Ale to len tak na margo. Aby reč nestála.

Toto by ma zaujímalo viac:
Okrem otázky o „práve na vojnu“ a o „práve vo vojne“ treba venovať väčšiu pozornosť aj „právu po vojne“.

Kedy je právo na vojnu a o akom práve vo vojne je reč?

Lajos

Odoslaný - 13 máj 2005 :  14:16:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
Tak preco sa Jezis obetoval, ved podla teba jeho povinnostou bolo sa branit, ako si mohol dovolit sa dobrovolne obetovat a zasa dookola,ze Myslim ze stacilo, obe strany maju argumenty pre aj proti, treba sa nam modlit...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 13 máj 2005 :  14:28:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Myslim ze stacilo, obe strany maju argumenty pre aj proti, treba sa nam modlit...

...alebo sa ešte môžeme pozabíjať. A spor bude vyriešený podľa práva a spravodlivosti = nebude mať kto hádať, zostane enem víťaz, nezáležiac na tom, či má pravdu or not.

veritas

Odoslaný - 13 máj 2005 :  14:29:32  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Súhlasím...
Úprimná modlitba je viac, ako rečnenie...

So zabíjaním by som, Morphee, veľmi nežartoval...

Vlkodlak

Odoslaný - 13 máj 2005 :  15:18:54  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Vy sa choďte modliť, ja sa radšej pripravím na lov. Čo nevidieť začína srnec ...

Mato

Odoslaný - 13 máj 2005 :  15:26:34  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Co zacina? Srnec?

veritas

Odoslaný - 13 máj 2005 :  15:29:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ani ja nechápem...
...srnec...

Vlkodlak

Odoslaný - 13 máj 2005 :  16:20:00  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
... doba odstrelu . Však som vravel, že som aj poľovník.

Mato

Odoslaný - 13 máj 2005 :  17:28:58  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
A odkedy vlci srnce strielaju? Ci dnes uz ani vlci nie su co byvali?

Strana: z 7 Previous Topic: Su polovnici vlastne pytliaci? Téma Next Topic: Je Genezis v rozpore so súčasnou vedou ?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06