Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Svata Inkvizicia
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Satana v ortodoxnej cirkvi Téma Next Topic: rudolf balaz
Strana: z 14

yardley

Stav: offline

Odoslaný - 19 november 2005 :  12:38:21  Zobraziť profil  Pridať yardley do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alg1

Takze obeti bol nenulovy pocet? Co to znamena? Ako treba vnimat cirkev?

Moj nazor je ten, že vinní sú jednotlivci, ako inkvizítori, ktorí v mene pravdy evanjelia siahli po prostriedkoch, ktoré evanjelium neponúka. Použitie historického pravidla Tempora respice! - pozerať sa na tieto udalosti očami tej doby, ale to neznamená ospravedlnenie týchto činov, ale očistenie od predsudkov, poloprávd a niektorých historických nánosov. Znamená to snažiť sa pochopiť príčiny tohoto javu v dejinách cirkvi, a zabezpečiť to, aby sa už neopakovali. Ja si myslím, že KC v dejinách prešla rôznymi obdobiami, prestála všetky režimy, otrokárske, feudálne, absolutistické, aj fašistické a komunistické, čo ju stálo aj to, že určité idey týchto režimov hlásali aj jej synovia a dcéry. Ale narozdiel napr. od islamu, tiež prešla očistou osvietenských polemík a útokov a tým sa dostala od konfrontácie k dialógu s filozofickým liberalizmom. I keď určité prúdy v cirkvi sú stále v "nostalgickom opojení za stredovekou Christianitas", ale myslím si, že tento smer nemá nádej na budúcnosť a postupom času sa zdiskredituje sám, viď aj prispievateľ s nickom veritas a jeho náhľad na inkvizíciu.
S pozdravom,
yardley.

Počet príspevkov: 10  ~  Člen od: 19 november 2005  ~  Posledná návšteva: 21 november 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

alg1

Odoslaný - 19 november 2005 :  12:43:42  Zobraziť profil  Pridať alg1 do zoznamu priateľov
To je sice lahke zvalit na jednotlivcov (ako to robia aj komunisti). Avsak inkvizicia bola vyhlasena papezom...

Počet príspevkov: 281  ~  Člen od: 14 september 2005  ~  Posledná návšteva: 19 november 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yardley

Odoslaný - 19 november 2005 :  13:01:24  Zobraziť profil  Pridať yardley do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alg1

To je sice lahke zvalit na jednotlivcov (ako to robia aj komunisti). Avsak inkvizicia bola vyhlasena papezom...

Neuznávam pojem kolektívnej viny. Existujú určité idey, ktoré hlásali a bulami potvrdzovali aj pápeži. Lenže, tieto buly v zmysle vieroučnom a mravoučnom ma dnes nezaväzujú vo svedomí. Existuje totiž dokument II. vat. koncilu o náboženskej slobode a slobode svedomia Dignitatis humanae, ktorý zakazuje nútenie konať v rozpore voči svojmu náboženskému , politickému presvedčeniu ako sa to stávalo v minulosti vo forme inkvizičnej praxe. Aj kánon 1358 Kódexu kanonického práva v rámci procesného hovorí, že "Priznanie alebo akékoľvek iné vyhlásenie stránky nemá nijakú silu, ak je zistené, že bolo urobené na základe omylu ohľadom skutku alebo bolo vynútené násilím alebo veľkým strachom.", k čomu tiež dochádzalo v inkvizičných procesoch, a tak by sa dalo pokračovať ďalej.
Ale možno teraz vás prekvapím. Je známe, že pápež Inocent III. sa "zaslúžil" o zavedenie inkvizície a dal podnet ku krutej krížovej výprave proti albigénskym kacírom. Ale už menej je známe, že je aj autorom výroku "Všetko, čo sa stane nie z presvedčenia, je hriech. A čo sa stane proti svedomiu, buduje peklo. Neslobodno poslúchať sudcu proti Bohu, lež treba sa radšej dať exkomunikovať."
yardley.

Počet príspevkov: 10  ~  Člen od: 19 november 2005  ~  Posledná návšteva: 21 november 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yardley

Odoslaný - 19 november 2005 :  13:05:18  Zobraziť profil  Pridať yardley do zoznamu priateľov
A ak sa bavíme o komunizme, tak komunizmus nikde vo svojich vyhláseniach sa nedištancoval od idey triedneho boja a nenávisti voči tzv. buržoázii.
yardley

alg1

Odoslaný - 19 november 2005 :  13:54:05  Zobraziť profil  Pridať alg1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal yardley

quote:
Pôvodne poslal alg1

Neuznávam pojem kolektívnej viny. Existujú určité idey, ktoré hlásali a bulami potvrdzovali aj pápeži. Lenže, tieto buly v zmysle vieroučnom a mravoučnom ma dnes nezaväzujú vo svedomí. Existuje totiž dokument II. vat. koncilu o náboženskej slobode a slobode svedomia Dignitatis humanae, ktorý zakazuje nútenie konať v rozpore voči svojmu náboženskému , politickému presvedčeniu ako sa to stávalo v minulosti vo forme inkvizičnej praxe. Aj kánon 1358 Kódexu kanonického práva v rámci procesného hovorí, že "Priznanie alebo akékoľvek iné vyhlásenie stránky nemá nijakú silu, ak je zistené, že bolo urobené na základe omylu ohľadom skutku alebo bolo vynútené násilím alebo veľkým strachom.", k čomu tiež dochádzalo v inkvizičných procesoch, a tak by sa dalo pokračovať ďalej.
Ale možno teraz vás prekvapím. Je známe, že pápež Inocent III. sa "zaslúžil" o zavedenie inkvizície a dal podnet ku krutej krížovej výprave proti albigénskym kacírom. Ale už menej je známe, že je aj autorom výroku "Všetko, čo sa stane nie z presvedčenia, je hriech. A čo sa stane proti svedomiu, buduje peklo. Neslobodno poslúchať sudcu proti Bohu, lež treba sa radšej dať exkomunikovať."
yardley.

Ak je niekto papez, tak je statutarny zastupca a zastupuje organizaciu. Takto by si mohol spochybnit aj fasizmus, komunizmus - ved pochybili "len niektori" plus vedenie. Inac aby som parafrazoval Inocenta III., aj komunisti a fasisi konali z presvedcenia, takze sa vyhybali hriechu. Ale on mal asi na mysli nabozenske presvedcenie, a ti inkvizitori ci udavaci nekonali z presvedcenia? A ako zistis ci si proti Bohu, ak nie podla papeza? A toho isteho co spustil tolke krviprelievanie?
P.S. K tej nenavisti - ako mozno chapat zmienky o obludach a padlych anjeloch? Zeby sa im neopustilo a skoncili by druhou smrtou v ohnivom jazere? Preco sa im neda novy vesmir, kde si mozu robit co chcu? - Ked je Boh tak milostivy? A to sa este nevrtam v starom zakone (vyvrazdovanie - kolektivne - vsetkych prvotodenych, chvalenie vrazdenia babylonskych deti, obyvatelov, ludske obete zo zajatcov, vyvrazdenie privrzencov ineho nabozenstva, politickych odporcov...).

Počet príspevkov: 281  ~  Člen od: 14 september 2005  ~  Posledná návšteva: 19 november 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yardley

Odoslaný - 19 november 2005 :  15:10:02  Zobraziť profil  Pridať yardley do zoznamu priateľov
Akoby RKC bola nejaká sro-cka.
Pápež nezastupuje žiadnu organizáciu, ale mal by byť zástupcom Krista na zemi. Ale on je tiež len človek, ktorý je hriešny a chybuje.

Podľa vašej argumentácie môžem takto postupovať a pokúsiť sa ich spochybniť, ale tento argument nie je dostatočný na to, aby som spochybňoval fašizmus a komunizmus ako ideológie. Primárne sú problémy spojené s komunizmom a fašizmom nasledovné:
Fašizmus hlása ideu rasovej nenávisti, a odhliadnuc od činov konkrétnych osôb (fašistov), je táto idea smerujúca proti dôstojnosti človeka, k potlačeniu práv a slobôd jednotlivcov a etnických skupín.
Komunizmus hlása triednu nenávisť, odhliadnuc od činov komunistov, ktorá je rovnako proti dôstojnosti človeka.
Kresťanstvo, aj KC dnes hlása evanjeliové pravdy - milosrdenstvo a lásku k blížnemu, dokonca k nepriateľom, odhliadnuc od hriechov a priestupkov jednotlivcov (kresťanov, katolíkov).

Určitý podiel spoluviny má aj Inocent III., podotýkam za ideu, protiviacu sa duchu evanjelioveho posolstva, čiže hriech, a za ten sa bude zodpovedať, keď bude (alebo stál) pred Bohom.
Čo sa týka P.S.
Padlý anjel je duchovná bytosť, ktorá nenávidí Boha a z tohoto dôvodu nestojí o jeho milosť a odpustenie. Sama sa odvracia od Boha a našla sa v Zle a nenávisti. A tento stav je neodvolateľný. Dá sa to pripodobniť s určitou rezervou k vašej zatvrdnutosti voči odpusteniu KC za hriechy jej synov a dcér. Nestojí a pohŕda Pravdou a Láskou, ktorú cíti aj k nej Boh. Má slobodnú vôľu a zneužíva ju proti svojmu Stvoriteľovi. Dúfam, že u vás tento stav nie je trvalý, a možno raz sa vrátite k svojmu Stvoriteľovi.

Lúčim sa s prianím pekného dňa, Yardley.

alg1

Odoslaný - 19 november 2005 :  18:34:48  Zobraziť profil  Pridať alg1 do zoznamu priateľov
Pápež nezastupuje žiadnu organizáciu, ale mal by byť zástupcom Krista na zemi.
Zastupuje a riadi cirkev, co je organizacia.
Kresťanstvo, aj KC dnes hlása evanjeliové pravdy - milosrdenstvo a lásku k blížnemu, dokonca k nepriateľom, odhliadnuc od hriechov a priestupkov jednotlivcov (kresťanov, katolíkov).
Nie je to v spore z dalsimi tvrdeniami o padlych anjeloch?
Určitý podiel spoluviny má aj Inocent III., podotýkam za ideu, protiviacu sa duchu evanjelioveho posolstva, čiže hriech, a za ten sa bude zodpovedať, keď bude (alebo stál) pred Bohom.
Ale on bol papez a mal sa zarucit za posobenie DS skrze cirkev (ved papez je nieco ako bozi zastupca, vyslanec vsak?). Takze asi DS neriadil cirkev a cirkev nie je to co mala byt podla NZ, kedze cas od casu sa odvrati svojim spravanim od Boha.
A tento stav je neodvolateľný.
Preco? Vari sa Boh viac (alebo rovnako) netesi zo syna, co sa k nemu vrati (aj ked predtym chybil), ako zo syna co je stale u neho?
Dá sa to pripodobniť s určitou rezervou k vašej zatvrdnutosti voči odpusteniu KC za hriechy jej synov a dcér.
Nemozem uplne vsetko, kazdemu odpustat. To by som dopadol ako fackovaci panak... Inu, Vy ste uz odpustili Hitlerovi a Stalinovi?
Nestojí a pohŕda Pravdou a Láskou, ktorú cíti aj k nej Boh.
Ako mozem o nieco stat a niecim pohrdat, o com neviem, co som nevidel ani nepocitil?
Dúfam, že u vás tento stav nie je trvalý, a možno raz sa vrátite k svojmu Stvoriteľovi.
Kedy som bol u Stvoritela? Ak nikdy, ako sa mozem vratit?

pavelba

Odoslaný - 20 november 2005 :  07:20:57  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Yardley

Ďakujem za Vaše vyjadrenie i za zdroje, ktoré ste menovali.

Váš názor beriem.
Čo sa týka vydavateľstva Eko-konzult, hm, je mi jedno čo všetko vydávajú, každý vydavateľ môže pochybiť a vydať "škvár" a platí to i opačne....
Inkvizíciou som sa nezaoberal detailnejšie, iba v súvislosti s Husom a anabaptistami. O tom by sme mohli hovoriť.

/Čo sa týka upalovania čarodejníc a inkvizície ako takej, súhlasím s tým, že vinný sú prevažne jednotlivci, ktorí ju iba dokonale využili v súvislosti s tou dobou. Jedná sa jak o udavačov, tak o sudcov.
Čo sa týka viny, hm, tu sa dá polemizovať. Tak ako niekto inkvizíciu spustil, tak ju mohol i stopnúť. Ale!
Inkvizícia nebola čo do svojho významu iba akýmsi represívnym a preventívnym prostriedkom proti kacírom, ale zasahovala do života bežných veriacich a vo vtedajšej situácii, kedy KC strácala "preferencie" bola i mocenským nástrojom, prirovnal by som ju ku gulagom, či koncentrákom alebo komunistickej štb, s tým rozdielom, že rozsudky boli rýchlejšie a popravy verejné na odstrašenie ostatných.
Preto sa domnievam, a nielen ja, že inkvizícia vlastne poslúžila moci KC, preto ju KC nestopla, ale ponechala jej voľný priebeh.
Nechápem len, prečo úrad inkvizície "kongregácia svätého oficia" zrušila až tak neskoro./

Toľko môj názor, ak ste i Vy už povedali svoje, môžem považovať zo svojej strany diskusiu o inkvizícii za uzavretú.
Pekný požehnaný deň prajem.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 20 november 2005 :  09:37:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Zastupuje a riadi cirkev, co je organizacia.
Iste su ti zname rozne modely riadenia a usporiadanie ekonomickych organizacii. Jednym z modelov je riaditelsky model, ktory sa uplatnuje pri velkych korporaciach. Organizacia je rozdelena na divizie, potom na lokalne pobocky a kazda z tychto subsystemov ma vlastrneho riaditela - statutara s volnym posobenim az do konfliktu.

Nie je to v spore z dalsimi tvrdeniami o padlych anjeloch?
A sktorymize menovite?

Ale on bol papez a mal sa zarucit za posobenie DS skrze cirkev (ved papez je nieco ako bozi zastupca, vyslanec vsak?). Takze asi DS neriadil cirkev a cirkev nie je to co mala byt podla NZ, kedze cas od casu sa odvrati svojim spravanim od Boha.
Ho! Tolko nekonzistencie...

Takbud cirkev riadi papez - potom by sa mohol zaruci, ale potom by to bolo tak, ze DS neriadi cirkev - lenze to je presne naopak, preto sa papez nemohol zarucit za nieco, co je mimo jeho moci, naopak, v cej moci sa nachadzal on. A tu uz mozme aplikovat vsetko, co sa o SV da.

Nemozem uplne vsetko, kazdemu odpustat. To by som dopadol ako fackovaci panak...
Tym si aj tak.

Ale mylis si odpustenie a nechavat sa fackovat. Nuz, radsej sa drz tej algebry a neplet sa tam, kde tomu nerozumies.

Inu, Vy ste uz odpustili Hitlerovi a Stalinovi?

Ako mozem o nieco stat a niecim pohrdat, o com neviem, co som nevidel ani nepocitil?
Ááa_, © Copyright 2005 Zdeno.

Kedy som bol u Stvoritela? Ak nikdy, ako sa mozem vratit?
Spominam si na slovfa jedneho dobreho filmu: Par Parmenu, kde sa o Gandalfovi snaziacemu sa v jaskyni otvorit ten mur:
Je to mozne, aby bol taky mudry clovek taky hlupy?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 20 november 2005 :  09:38:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
A ako zistis ci si proti Bohu, ak nie podla papeza?
Podla DS!

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 20 november 2005 :  11:21:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

To: Yardley

Ďakujem za Vaše vyjadrenie i za zdroje, ktoré ste menovali.

Váš názor beriem.
Čo sa týka vydavateľstva Eko-konzult, hm, je mi jedno čo všetko vydávajú, každý vydavateľ môže pochybiť a vydať "škvár" a platí to i opačne....
Inkvizíciou som sa nezaoberal detailnejšie, iba v súvislosti s Husom a anabaptistami. O tom by sme mohli hovoriť.

/Čo sa týka upalovania čarodejníc a inkvizície ako takej, súhlasím s tým, že vinný sú prevažne jednotlivci, ktorí ju iba dokonale využili v súvislosti s tou dobou. Jedná sa jak o udavačov, tak o sudcov.
Čo sa týka viny, hm, tu sa dá polemizovať. Tak ako niekto inkvizíciu spustil, tak ju mohol i stopnúť. Ale!
Inkvizícia nebola čo do svojho významu iba akýmsi represívnym a preventívnym prostriedkom proti kacírom, ale zasahovala do života bežných veriacich a vo vtedajšej situácii, kedy KC strácala "preferencie" bola i mocenským nástrojom, prirovnal by som ju ku gulagom, či koncentrákom alebo komunistickej štb, s tým rozdielom, že rozsudky boli rýchlejšie a popravy verejné na odstrašenie ostatných.
Preto sa domnievam, a nielen ja, že inkvizícia vlastne poslúžila moci KC, preto ju KC nestopla, ale ponechala jej voľný priebeh.
Nechápem len, prečo úrad inkvizície "kongregácia svätého oficia" zrušila až tak neskoro./

Toľko môj názor, ak ste i Vy už povedali svoje, môžem považovať zo svojej strany diskusiu o inkvizícii za uzavretú.
Pekný požehnaný deň prajem.

Vsimnite si idiotizmus posmoderneho cloveka 21 . storocia
Taky clovek sa nezaobera detailnejsie , ale v zapati zo seba vypoti znosku obvineni proti KC a zaklincuje to tvrdenim cit "Preto sa domnievam, a nielen ja, že inkvizícia vlastne poslúžila moci KC, preto ju KC nestopla, ale ponechala jej voľný priebeh.
Nechápem len, prečo úrad inkvizície "kongregácia svätého oficia" zrušila až tak neskoro.
Ja sa na rozdiel od teba divim , ze kongregacia Svateho Oficia vobec zrusena bola , lebo dovodom na jej zrusenie boli asi argumanty ala Pavelba
a na koniec samozrejme ukonci diskusiu , aby nikto nemal odvahu povedat ze idiotizmus zostane idiotizmom !

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 november 2005 :  14:02:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
"Už som sa bál", že si zmenil slovník a štýl "veriaceho katolíka"...
ale...

Cit:Vsimnite si idiotizmus posmoderneho cloveka 21 . storocia
...
a na koniec samozrejme ukonci diskusiu , aby nikto nemal odvahu povedat ze idiotizmus zostane idiotizmom !

"Našťastie", nie...

PS.Povšimnite si prosím použité úvodzovky...

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 20 november 2005 :  16:26:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
A teba co ako veriaceho nekatolika opravnuje napisat to , co si tu vypotil ? Ako sam dokazujes , ze nic , tak sa pozastavujes nad slovnikom . To mi absolutne neprekaza Idiotizmus je , ked niekto pouziva proti niekomu take metody ake pouzivas ty . V tresnom zakone sa tomu hovori nactiutrhanie , v desatoru Neprerieknes kriveho svedectva proti bliznemu svojmu , ked uz sa stavias do roly mentora moralky a slovnika veriaceho katolika

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 november 2005 :  18:16:32  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Amerika
Cit: V tresnom zakone sa tomu hovori nactiutrhanie , v desatoru Neprerieknes kriveho svedectva proti bliznemu svojmu , ked uz sa stavias do roly mentora moralky a slovnika veriaceho katolika

Brzdi priateľu. Emócie sú pekná vec, ale napr. v posteli....

Cit: A teba co ako veriaceho nekatolika opravnuje napisat to , co si tu vypotil ? Ako sam dokazujes , ze nic , tak sa pozastavujes nad slovnikom . To mi absolutne neprekaza Idiotizmus je , ked niekto pouziva proti niekomu take metody ake pouzivas ty .

Ano, slovník jednotlivca odráža i skutky.... napr. tie skutky na ktoré sa Vy tak radi odvolávate...

/Neviem o akých metódach hovoríš. Citovať a opierať sa o Písmo, ergo Božie Slovo, Ti pripadá ako neprijateľné? Porovnávať toto Slovo s činnosťou toho, kto sa vyhlasuje za "jediného kto má patent", ale skutkami a históriou (i inkvizícia) to vyvracia je podľa Teba "idiotizmus"?
No prepáč, Amerika..... myslel som, že budeme diskutovať, nie sa urážať navzájom kvôli osobným postojom. Ale Tebe to asi neprekáža. A rád a s gustom to využívaš./

Máš odpustené...

<°)))))><(

juja

Odoslaný - 20 november 2005 :  18:53:13  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Inkvizícia, ospravedlnenie, odpúšťanie. - Dobrý večer všetkým. Ďakujem yardley-mu za príspevky. Možno najcharakteristickejším bude poukázanie na tú prvú "odvolávku" na článok v KN č.15/2004 - teda pre mňa. Tie dva články sa na tej strane výnikajúco dopĺňajú. Čo píše prof. J.Haľko o filme Mel Gibsona, čo vlastne Gibson sám týmto filmom chce povedať a potom čo urobil pápež Ján Pavol II. Oľutoval a odprosil za celú cirkev, za nás všetkých, tak ako Ježiš, po tom všetkom, čo sme my ľudia s ním urobili, robíme a žiaľ budeme robiť, lebo to sme boli my a sme to stále my - ľudia. Tí ľudia, o ktorých niekto na tomto fóre píše, že ich nepovažuje, za veľmi inteligentných tvorov. Ale myslím si, že nám bolo daného dosť rozumu, citu, schopnosti vcítenia sa, aby sme rozmýšľali, cítilia snažili sa pochopiť druhého.A ON? ODPUSTIL NÁM! Ale nám sa akosi stále chce viac hľadať dôvody, prečo Mu neveriť, než veriť, že všetko, čo urobil, je z lásky a urobil to, aby sme uverili. A predsa tak ťažko uveríme. Preto sa mi zdá, že Ježišova otázka, či nájde pri svojom druhom príchode ešte veriaceho človeka, sedí(necitujem). Ja by som možno v tomto súvise ešte poukázala na knihu Jána Pavla II."Pamäť a identita", kde píše i o miere zla, o vykúpení, ktorým Boh určil veľkosť miery vymedzenej zlu. Odpúšťanie (aj Hitlerovi, či Stalinovi) je naozaj možné len zo zorného uhla vykúpenia a odpúšťania Ježiša Krista. Problémom možno ani nie je tak viera v existenciu Boha, skôr v existenciu láskavého, milujúceho Boha - Boha dobra. Tá častá otázka, prečo to On dopustil Ježišovi, židom, nám všetkým a i jednotlivcovi osobne. Myslím si, že odpoveď tkvie v mystériu vykúpenia - vykúpenia v bolesti, v mučivej bolesti pribitia na kríž a v oslobodzujúcom odpúšťaní vykúpenia. Položili ste si niekedy otázku, čo by sa stalo, keby Ježiš z kríža nadával a preklínal svojich mučiteľov? Naozaj by potom vstal z mŕtvych? Alebo, čo by sa stalo? A čo by sa potom stalo s nami? Stále chceme, aby sa nám na zemi žilo ako v raji! Ale my sme ho už raz mali a pre hriech - vedomý, dobrovoľne stratili! Budeš v bolesti... a v potu tváre... - prečo asi? Je to trest?, pomsta Boha? Možno! Preto prišiel Ježiš!Ale kedy je človek aspoň ako-tak poučiteľný? Kedy konečne začína rozmýšľať nad svojimi činmi? Až po čom všetkom, začne hľadať Boha - až keď to začne bolieť - na tele i na duši. To je aj moja skúsenosť.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 20 november 2005 :  19:31:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Idealna ukazka , ako sa modernisticka katolicka , alebo katolik zhodne s protestantom a katolikovi , ktory brani Pravdu napluje medzi oci . Laskavo si este raz vazena dama precitajte predmet sporu a skuste sa k tomu vyjadrit este raz

amerika1

Odoslaný - 20 november 2005 :  19:36:21  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Cit: V tresnom zakone sa tomu hovori nactiutrhanie , v desatoru Neprerieknes kriveho svedectva proti bliznemu svojmu , ked uz sa stavias do roly mentora moralky a slovnika veriaceho katolika

Cit: A teba co ako veriaceho nekatolika opravnuje napisat to , co si tu vypotil ? Ako sam dokazujes , ze nic , tak sa pozastavujes nad slovnikom . To mi absolutne neprekaza Idiotizmus je , ked niekto pouziva proti niekomu take metody ake pouzivas ty .

Ano, slovník jednotlivca odráža i skutky.... napr. tie skutky na ktoré sa Vy tak radi odvolávate...

/Neviem o akých metódach hovoríš. Citovať a opierať sa o Písmo, ergo Božie Slovo, Ti pripadá ako neprijateľné? Porovnávať toto Slovo s činnosťou toho, kto sa vyhlasuje za "jediného kto má patent", ale skutkami a históriou (i inkvizícia) to vyvracia je podľa Teba "idiotizmus"?
No prepáč, Amerika..... myslel som, že budeme diskutovať, nie sa urážať navzájom kvôli osobným postojom. Ale Tebe to asi neprekáža. A rád a s gustom to využívaš./

Máš odpustené...

Kto ma brzdit ? Kto tu hadzal milionove hausnumera ? Kto Inkviziciu prirovnaval k Stalinovi a Hitlerovi ? Kazdy obvineny pred inkvizicnym sudom musel mat riadne obhajcu a mal pravo sa branit . Mohol pokojne odvolat svoje pobludenie a odist domov . Ale ked niekto v mene nabozenskeho bluznenia rozvracal zivot vo svojej podstate ako napriklad vetva husitov adamiti , tak proti nim nezakrocila Katolicka Cirkev , ale samotny husiti . Blud dosiahol taky vrchol , ze samotnym bludarom uz bol odporny a citili jeho nebezpecenstvo
KIeby sme zili v normalnom state , a nie v tomto pseudodemokratickom bahne , tak by ta kazdy cestny muz pohnal pred sud , aby si tie svoje sprostosti obhajil
Ale podla teba aj to je nekrestanske Podla teba si katolik musi nechat urazat svoju Cirkev proti takym ako si ty

juja

Odoslaný - 20 november 2005 :  20:16:50  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Milý priateľu - je pekné že obhajujete. Aj Ježiš obhajoval a to pravdu Božiu, pozrite sa ako sa vyjadroval, trebárz aj voči tím, ktorí Ho (tak ako ja Vás, alebo tému - ako tvrdíte) nepochopili. Vyjadrujem sa k danej téme, ale v inom duchu, lebo vidím, že "rozhovor" nadobúda inú razantnosť, ktorá ani tak nevysvetľuje tomu druhému, ako ho zraňuje a jedno, kto to je.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yardley

Odoslaný - 20 november 2005 :  21:22:51  Zobraziť profil  Pridať yardley do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Idealna ukazka , ako sa modernisticka katolicka , alebo katolik zhodne s protestantom a katolikovi , ktory brani Pravdu napluje medzi oci . Laskavo si este raz vazena dama precitajte predmet sporu a skuste sa k tomu vyjadrit este raz

Dobrý večer,
Nechcel som reagovať, ale musím.
Poslúžim si úryvkom vyššie zmienenej knihy Gregorza Rysa, Inkvizice, s.47-49: " Na deň Narodenia Pána roku 1051 prikázal cisár Henrich III. obesiť v Goslare niekoľko (10-20) kacírov, pochytaných kniežaťom Lotrinska Godfridem. Ich hlavnou vinou bola skutočnosť, že odmietali jesť mäso. Anzelm, kanovník (a neskôr dekan) katedrálnej kapituly v Liege, tento čin rozoberá vo svojich Gesta episcoporum Leodensium a nie bez pohoršenia tu hovorí: Po bedlivom preštudovaní priebehu celej udalosti nemohli sme nájsť iný dôvod ich (tzn. kacírov) odsúdenia než len to, že odmietli poslušnosť jednému z biskupov, keď ten im prikázal zabiť kura. Anzelm pripomína tiež biskupa z Liege Waza, jedného z najváženejších teológov tej doby, a jeho korešpondenciu s Rogerom II., biskupom z Chalons sur Marne (1043-1062), na tému ako zaobchádzať s kacírmi. Wazo vtedy napísal:
Nasledujúc nášho Spasiteľa, ktorý ako mierny a pokorný srdcom neprišiel zvyšovať hlas ani bojovať, ale skôr trpieť násilie, posmech, bitie až po smrť na kríži, máme povinnosť takých tolerovať.
Ako dôvod múdry biskup uviedol Kristovo rozprávanie o pšenici a kúkoli, ktorým Pán žatvy dovolil, navzdory netrpezlivosti svojich služobníkov, rásť dohromady až do žatvy (porov. Mt 13, 24-30, 36-43).

Čo chcel Pán vyjaviť týmito slovami, keď nie svoju trpezlivosť, ktorú si praje, aby rovnako aj jeho kazatelia prejavovali svojim blúdiacim lížnym? A zvlášť ak tí, ktorí dnes sú kúkoľom, zajtra, obrátení, sa môžu stať pšenicou. (...) Pán si nepraje smrť hriešnika, ani sa neteší zničením smrteľných, ale vďaka svojej trpezlivosti vie, ako priviesť hriešnikov k pokániu. (...) Tiež my nehľadajme, ako s pomocou meča svetskej vlády zbaviť života tých, ktorí Boh Tvorca a Spasiteľ - takých, ako ich poznal - chcel ušetriť."
Nakoniec Waso pripomína evanjelijový paradox - môže sa ukázať, že tí, ktorí sa teraz dopúšťajú činov hodných odsúdenia, získajú v nebi významnejšie miesto než tí, ktorí teraz, spoliehajúc sa na svoju pravovernosť, sa ich osmeľujú odsudzovať. Štefan, prvomučeník, teší sa iste v nebi chválou Šavla, kedysi rúhača a svojho vraha. ktorý - ako sv. Pavol - ho nepochybne prevýšil svojou apoštolskou dôstojnosťou.
V poslednom odstavci svojho listu Wazo svojim spolubratom stavia pred oči počiatok ich služby: "Musíme si pamätať, že my, ktorí sme nazývaní biskupmi, sme pri obrade vysvätenia nedostali do ruky meč, ktorý náleží svetskej moci. Jedinou zbraňou, ku ktorej môže siahať vážnosťou situácie prinútený biskup (a to nie ani tak s cieľom zničiť kacírov, ale skôr pre ochranu pravovernej väčšiny pred jeho zhubným vplyvom), je vyobcovanie."

Pozrime sa aj na to, aký mal názor na upaľovanie kacírov známy kazateľ krížovej výpravy do sv. zeme, sv. Bernard z Clairvaux. Jeho názory do určitej miery súznejú s tými Wazovými. Povedal "Fides suadenda est, non imponenda." t.j. Viera má byť ponúknutá, nie nanútená. A ďalej píše, že kacírov je nutné získavať pomocou argumentov, vonkoncom nie zbraní! (capiantur non armis, sed argumentis)! V prípade, že presvedčovanie neprinesie kladné výsledky, zostáva ešte zbraň vyobcovania a až poslednou možnosťou je využitie pomoci svetského ramena. (svetské rameno ale pre neho neznamenalo upálenie ale uvrhnutie do väzenia).

A môj súčasný názor na inkvizíciu? V minulosti som mal podobné názory ako má amerika1, veritas, a im podobní. Že nám (tj. KC) veľmi pomohla pri zvládnutí smrteľného nebezpečenstva v podobe heréz ako napr. katari, valdenci, patareni apod. A tým pádom že by bola potrebná aj v súčasnosti. Ale dnes usudzujem o nej asi nasledovne. Stredoveká inkvizícia je výsledkom dobových pomerov na konci 12. a začiatkom 13. storočia, ktoré je špecifické prepojením medzi Cirkvou a štátom. Pre stredovekého človeka bol náboženský bludár zároveň politickým revolucionárom, ktorý napáda základy kresťanskej spoločnosti, tzv. Christianitas, a tým aj existencie Cirkvi a štátu. Z môjho pohľadu sa inkvizícia javí ako záležitosť čisto dobová, ktorá nemá žiaden dogmatický podklad. Za daných okolností bola inkvizícia, znovu podotýkam podľa vtedajšieho chápania, jediným účinným prostriedkom k potlačeniu hnutia, ktoré ohrozovalo trvanie cirkevného a štátneho poriadku.

Z hľadiska zásad kresťanského náboženstva - milosrdenstva a lásky - však treba stredovekú inkvizíciu odmietnuť ako metódu, ktorú evanjelium neponúka. Pretože Sväté Písmo pozná vieru len ako slobodnú odpoveď človeka na Božie volanie.

pavelba

Odoslaný - 20 november 2005 :  21:29:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Juja
Cit:Milý priateľu - je pekné že obhajujete. Aj Ježiš obhajoval a to pravdu Božiu, pozrite sa ako sa vyjadroval, trebárz aj voči tím, ktorí Ho (tak ako ja Vás, alebo tému - ako tvrdíte) nepochopili.

Ja Ameriku chápem, s vyjadrovaním má problém od začiatku, moja poznámka bola len na to aby si uvedomil... inak mu to nemám za zlé...

Cit: Kto tu hadzal milionove hausnumera ? Kto Inkviziciu prirovnaval k Stalinovi a Hitlerovi ?

/Ohľadom numier som sa vyjadril, že o tom pochybujem....
Nevytrhávaj z kontextu, ak už chceš, cituj celé pasáže...
Ale to by si musel aj príspevok brať ako celok..../

Cit: Kazdy obvineny pred inkvizicnym sudom musel mat riadne obhajcu a mal pravo sa branit .

/Iste. Tak tomu bolo v rámci vieroučných sporov a v súvislosti s významnejšími osobami. V prípade jednoduchých osôb bol obhajca skôr spolupracovníkom inkvizítora, ak nechcel byť v dohladnej dobe, na mieste obvineného, čo sa poľahky mohlo stať a neraz i stalo!/

/Cit: Ale ked niekto v mene nabozenskeho bluznenia rozvracal zivot vo svojej podstate ako napriklad vetva husitov adamiti , tak proti nim nezakrocila Katolicka Cirkev , ale samotny husiti .

Využiješ všetky možné a známe otrepané argumenty, ktoré poukazujú na čistotu KC a zvalujú vinu na iných, však? Načo sem miešaš Adamitov? Hovoríme o kacíroch, ktorých odsúdila KC. Hovoríme o inkvizícii, výmyslu KC. To nebol výmysel husitov!!!/

/Cit: KIeby sme zili v normalnom state , a nie v tomto pseudodemokratickom bahne , tak by ta kazdy cestny muz pohnal pred sud , aby si tie svoje sprostosti obhajil

A vieš, že by mi to až tak nevadilo? Súd je od toho, aby sa pravda ukázala. Samotná KC, by sa bála niekoho obžalovať, aby sa náhodou nezačala inkvizícia pretriasať v mediálnej forme, nedajbože na medzinárodnej úrovni. /

Cit:/ Ale podla teba aj to je nekrestanske Podla teba si katolik musi nechat urazat svoju Cirkev proti takym ako si ty

A to je presne to. Pokiaľ by som bol príslušník nejakej organizácie, ktorú by niekto urážal, bol by som tým dotknutý a reagoval by som ako Ty. Pokiaľ som príslušník Cirkvi Kristovej, viem že tieto veci sa diali bezo mňa, bez Krista,bez DS, bez Boha, bez príslušníkov Cirkvi Kristovej v inej roli ako obvinených, (a to nehovorím an-block) teda nemal by som ani čo obhajovať, prečo sa cítiť dotknutý./

To však v Tvojom prípade neplatí. Prečo?

<°)))))><(

yardley

Odoslaný - 20 november 2005 :  22:06:58  Zobraziť profil  Pridať yardley do zoznamu priateľov
Ešte k pôvodu inkvizície. Inkvizícia z lat. inquirere, znamená vyšetrovanie, a teda je to právnický termín. Tento postup nahradil starší akuzačný (obviňujúci) postup, uplatňovaný dovtedy. Jej pôvod môžeme vysledovať od čias Rímskej ríše. Čiže inkvizíciu, ako prvá nevymyslela KC ale rímski právnici. A paradoxne ju používali pri prenasledovaní kresťanov v uplynulých troch storočiach (1. až 3.). Len jej obnovou a znovunájdením článkov rímskeho práva, ktoré postihovali v staroveku prvotných kresťanov za zločin urážky majestátu (crimen laesae maiestatis), v 11. až do druhej polovice 12.stor. dekretistom Graciánom z Bologne, sa pričinilo o zavedenie inkvizície ako procesu a pragmatického nástroja proti kacírom. Jej podstata spočívala v prezumpcii viny obvineného, pripustenie anonymných denunciantov a pod.
Pre ďalšie informácie odkazujem na už zmienenú knihu Inkvizice od Grzegorza Rysa.
Lúčim sa s prianím príjemného zvyšku večera,
yardley.

juja

Odoslaný - 20 november 2005 :  22:13:28  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
yardley, Pali - ďakujem! A jasnačka - snažím sa pochopiť. Želám príjemnú dobrú noc, aj amerike1 a posielam "materinské", .

Judith

Mato

Odoslaný - 21 november 2005 :  02:33:24  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Ano, slovník jednotlivca odráža i skutky....

Nieco ako nazyvat katolikov dogmosledi? Alebo prirovnavat Cirkev ku komunizmu?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 21 november 2005 :  16:16:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ale i na bicykli, vo vode, ci pod skalnym utesom.

amerika1

Odoslaný - 21 november 2005 :  21:41:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja

Milý priateľu - je pekné že obhajujete. Aj Ježiš obhajoval a to pravdu Božiu, pozrite sa ako sa vyjadroval, trebárz aj voči tím, ktorí Ho (tak ako ja Vás, alebo tému - ako tvrdíte) nepochopili. Vyjadrujem sa k danej téme, ale v inom duchu, lebo vidím, že "rozhovor" nadobúda inú razantnosť, ktorá ani tak nevysvetľuje tomu druhému, ako ho zraňuje a jedno, kto to je.

Ak som ja Pavelbovi nieco nevysvetloval , tak si vazena pani precitajte kolko som toho napisal ako reakcie na jeho vyplody Ale idiotizmus spociva v tom , ze on neprestane a neprestane . Ked som Morphee odhalil , ze jej argumenty proti inkvizicnemu postupu proti albigenskym nesedia , tak aspon slusne opustila scenu . Ale Pavelba neprestane a neprestane . Proste idiotizmus , nic ine

Strana: z 14 Previous Topic: Satana v ortodoxnej cirkvi Téma Next Topic: rudolf balaz  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06