|
Odoslaný - 11 október 2012 : 12:56:28
|
citácia: túto perlu (Benedikt VIII zrejme urobil niečo čo je tak zbytočné, že to hádam ani nemal robiť, čo už, urobil to, kvôli takým ako ja a som mu vďačný) zapísať do komína bielou kriedou a rýchlo kúriť, nech zmizne čo najskôr... To je hneď odpoveď aj na to idiotské prirovnanie či A rovná sa B v jednom nemenovanom prípade, pochopil som, Benedikt VIII zrejme urobil zbytočné rozhodnutie, a vlastne tým spôsobil takrečno rozkol, lebo nikto nemal takú chápavosť ako tu predvádzajú giggi a Zachariáš...načo tam dodával niečo čo tam ani nemusí byť a okrem toho keď bolo jasné že to spôsobí problémy... svoje Vyznanie som napísal hore a znova ho sem dám, pokiaľ sa to zas zacyklí ala quo vadis... Bože rátaj mi túto diskusiu ako očistec. Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 12:33:02
Nikde som nenapísala, že Benedikt VIII urobil niečo zbytočné. Ja len tvrdím, že nezmenil význam Kréda. Ja uznávam všetky Kréda, ktoré boli doteraz schválené.
Očistec si predstavujete veľmi jednoducho... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 325 ~
Člen od: 04 júl 2012 ~
Posledná návšteva: 24 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 13:06:57
|
Vychod nepopiera vychadzanie Ducha Svateho zo Syna Vychod uci nasledovne
Duch Svaty vychadza od Otca skrze Syna |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 13:09:24
|
247Výraz Filioque nie je vo Vyznaní viery vyhlásenom roku 381 v Carihrade. Ale svätý pápež Lev Veľký ho podľa starobylej latinskej a alexandrijskej tradície dogmaticky vyznal už v roku 447,58 teda skôr ako Rím v roku 451 na Chalcedónskom koncile poznal a prijal Vyznanie viery z roku 381. Používanie tejto formuly vo Vyznaní viery sa pozvoľna (medzi 8. až 11. storočím) pripúšťalo v latinskej liturgii. Zavedenie výrazu Filioque do Nicejsko-carihradského vyznania viery do latinskej liturgie je však ešte aj dnes príčinou nezhody s pravoslávnymi cirkvami.
248Východná tradícia predovšetkým vyzdvihuje, že Otec je prvotný počiatok vo vzťahu k Duchu. Keď vyznáva, že Duch „vychádza z Otca“ (Jn 15, 26), tvrdí, že vychádza z Otca skrze Syna.59 Západná tradícia vyzdvihuje predovšetkým spoločenstvo jednej podstaty medzi Otcom a Synom, keď hovorí, že Duch vychádza z Otca i Syna (Filioque). A hovorí to „oprávnene a odôvodnene“,60 lebo večný poriadok božských osôb v ich spoločenstve jednej podstaty zahŕňa v sebe skutočnosť, že Otec je prvotný počiatok Ducha, pretože je „počiatok bez počiatku“,61 ale aj skutočnosť, že ako Otec jednorodeného Syna je spolu s ním jediný počiatok, z ktorého vychádza Duch Svätý „ako z jediného počiatku“ |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 13:54:08
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 13:57:36
|
citácia: Ja uznávam všetky Kréda, ktoré boli doteraz schválené. Očistec si predstavujete veľmi jednoducho... Pôvodne zaslal giggi - 11 október 2012 : 12:56:28
giggi uznávate dogmu, že Duch Svätý vychádza z Otca I SYNA? tak znie otázka, a nijako inak. Ak mi tu budete tvrdiť, že I SYNA je nepodstatné a neznamená nič, tak potom robíte z Benedikta VIII hlupáka, ktorý do Kréda strká nepodstatné veci. Takže vyznávate túto dogmu, či nie? (musím to oddeliť od kréda, lebo u vás dokonca aj krédo je len modlitba- ako ráno sa modlím za chlieb z maslom a večer za chlieb z lekvárom, proste podľa potreby) Popierate možnosť si odtrpieť na zemi to čo sa musí v očisci? (giggi vy si rozširujete paletu bludov?)
Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 13:54:08 [/quote]
Ja uznávam všetky dogmy a všetky koncily katolíckej cirkvi a Vy? Uznávate Nicejsko-carihradský koncil? A uznávate krédo, ktoré na ňom bolo schválené? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 14:09:22
|
Samozrejme uznávam každý koncil schválený pápežom a iba rozhodnutia schválené pápežom (nie všetko čo si každý koncil schválil, schválil aj pápež), N-C vyznanie uznávam iba s tým čo do neho doplnil Benedikt VIII, inak nie, a tobôž nie v prípade verejného vyznania viery. Ja mám predpísané iba také vyznanie, a nijaké iné, také bolo prijaté aj do sv. omše, také sa nado mnou zložilo pri krste. (samozrejme tie ďalšie ktoré rozvádzajú jednotlivé články sú ok. ) |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 14:13:11
|
citácia: Samozrejme uznávam každý koncil schválený pápežom a iba rozhodnutia schválené pápežom (nie všetko čo si každý koncil schválil, schválil aj pápež), N-C vyznanie uznávam iba s tým čo do neho doplnil Benedikt VIII, inak nie, a tobôž nie v prípade verejného vyznania viery. Ja mám predpísané iba také vyznanie, a nijaké iné, také bolo prijaté aj do sv. omše, také sa nado mnou zložilo pri krste. (samozrejme tie ďalšie ktoré rozvádzajú jednotlivé články sú ok. ) Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 14:09:22
Takže ho neuznávate. Ja príjmam dogmy bez výhrad. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 14:19:31
|
ale giggi vy tvrdíte, že dogma- Duch Svätý vychádza z Otca je to isté ako z Otca i Syna? takže sa zas vrátim k môjmu obvyklému, je Benedikt VIII niekto kto schválil len nejakú zbytočnú vec? Po jeho vsuvke je každý katolík POVINNÝ ju vyznávať. Je to totiž posledné dogmatické slovo ohľadne toho aký vzťah má Duch Svätý ku Otcovi a Synovi. Ak N-C sa uspokojil iba s citátom z Písma, tak toto už reflektuje celý kontext toho kde sa citát nachádza. giggi vy fakt rozširujete svoju paletu heréz? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 14:23:08
|
citácia: ale giggi vy tvrdíte, že dogma- Duch Svätý vychádza z Otca je to isté ako z Otca i Syna? takže sa zas vrátim k môjmu obvyklému, je Benedikt VIII niekto kto schválil len nejakú zbytočnú vec? Po jeho vsuvke je každý katolík POVINNÝ ju vyznávať. Je to totiž posledné dogmatické slovo ohľadne toho aký vzťah má Duch Svätý ku Otcovi a Synovi. Ak N-C sa uspokojil iba s citátom z Písma, tak toto už reflektuje celý kontext toho kde sa citát nachádza. giggi vy fakt rozširujete svoju paletu heréz? Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 14:19:31
Ja príjmam všetky dogmy bez výhrad. To je heréza? Pre koho? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 17:38:18
|
giggi, asi by som vám uveril, len keď pred mnou zložíte Protimodernistickú prísahu a detektor lži bude v pozore. Inak som si nie istý, možno tu len blufujete. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 07:40:28
|
citácia: giggi, asi by som vám uveril, len keď pred mnou zložíte Protimodernistickú prísahu a detektor lži bude v pozore. Inak som si nie istý, možno tu len blufujete. Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 17:38:18
Na Nicejsko-carihradskom koncile bolo vyhlásené Credo. Vy ho nevyznávate. Podľa Vás sa koncil mýlil. Podľa mňa je cirkev neomylná. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 07:56:52
|
Na Nicejsko-carihradskom koncile bolo vyhlásené Credo. Vy ho nevyznávate. Podľa Vás sa koncil mýlil. Podľa mňa je cirkev neomylná.
Pôvodne zaslal giggi - 12 október 2012 : 07:40:28 [/quote
Táto perla si zas zaslúži zverejniť- netuším ako sa došlo k úvahe, že ja tvrdím že N-C koncil sa mýlil (ja budem zásadne hovoriť iba o tom čo schválil pápež, aby som oddelil to čo si koncil vyhlásil sám), ale keďže som už videl aj to ako sa s Narážení urobí Národní Jídlo abbruské, tak pre tých čo sem chodia a naozaj neboli z tohoto totálne domotaní- KATOLÍK je POVINNÝ vyznávať N-C kredo len s dogmatickým FILIOQUE, to bez najmenšej debaty, kto o tomto pochybuje tak celá výbava výrazov heretik schizmatik, bludár atď, by mi nestačila na jeho pomenovanie.
pre giggi sa stále vracia ako bumereng tá istá otázka, ktorej sa vyhýba ako čert svätenej vode (budem používať skôr výraz -ako pokoncilný katolík predkoncilovému učeniu sv. Cirkvi)- Tvrdí Benedikt VIII, tým že doplnil FILIOQUE, že koncil sa mýlil? Je filioque dodatok typu- svetlo zo svetla?(akousi vysvetlivkou na okraj?) giggi a dobre si rozmyslite čo tu šplechnete, lebo ja už nebudem diskutovať dookola o tom istom a x krát povedanom.
len pripomeniem vaše perlenie-Nie, Benedikt VIII ho nepoprel, ani nijako nezmenil jeho význam. Keď Duch Sv. vychádza z Otca to neznamená, že nevychádza aj zo Syna. Toto len Vy popierate. takže giggi jasná otázka: je toto-qui ex Patre filioque procedit DOGMA? giggi ak sa náhodou dozviem, že nie, tak anthema sit (a nech vám to potvrdí x kňazov či bxvi)
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:02:07
|
citácia: Na Nicejsko-carihradskom koncile bolo vyhlásené Credo. Vy ho nevyznávate. Podľa Vás sa koncil mýlil. Podľa mňa je cirkev neomylná. Pôvodne zaslal giggi - 12 október 2012 : 07:40:28 [/quote Táto perla si zas zaslúži zverejniť- netuším ako sa došlo k úvahe, že ja tvrdím že N-C koncil sa mýlil (ja budem zásadne hovoriť iba o tom čo schválil pápež, aby som oddelil to čo si koncil vyhlásil sám), ale keďže som už videl aj to ako sa s Narážení urobí Národní Jídlo abbruské, tak pre tých čo sem chodia a naozaj neboli z tohoto totálne domotaní- KATOLÍK je POVINNÝ vyznávať N-C kredo len s dogmatickým FILIOQUE, to bez najmenšej debaty, kto o tomto pochybuje tak celá výbava výrazov heretik schizmatik, bludár atď, by mi nestačila na jeho pomenovanie. pre giggi sa stále vracia ako bumereng tá istá otázka, ktorej sa vyhýba ako čert svätenej vode (budem používať skôr výraz -ako pokoncilný katolík predkoncilovému učeniu sv. Cirkvi)- Tvrdí Benedikt VIII, tým že doplnil FILIOQUE, že koncil sa mýlil? Je filioque dodatok typu- svetlo zo svetla?(akousi vysvetlivkou na okraj?) giggi a dobre si rozmyslite čo tu šplechnete, lebo ja už nebudem diskutovať dookola o tom istom a x krát povedanom. len pripomeniem vaše perlenie-Nie, Benedikt VIII ho nepoprel, ani nijako nezmenil jeho význam. Keď Duch Sv. vychádza z Otca to neznamená, že nevychádza aj zo Syna. Toto len Vy popierate. takže giggi jasná otázka: je toto-qui ex Patre filioque procedit DOGMA? giggi ak sa náhodou dozviem, že nie, tak anthema sit (a nech vám to potvrdí x kňazov či bxvi) Pôvodne zaslal mino - 12 október 2012 : 07:56:52
Ok Vy považujete za dogmu iba to čo schválil Benedikt VIII. Veď načo ostatní pápeži..... Dovtedy akoby ani neboli. Nemá zmysel sa s Vami hádať. Podľa Vás sj Apoštolské vyznanie vyznáva niečo ine ako Nicejsko-carihradské. To bude asi iná viera však? Ja sa ničomu nevyhýbam to vy so vykrúcate ako... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:14:06
|
zas perla diskusie- Ok Vy považujete za dogmu iba to čo schválil Benedikt VIII. Veď načo ostatní pápeži..... Dovtedy akoby ani neboli. Nemá zmysel sa s Vami hádať. Podľa Vás sj Apoštolské vyznanie vyznáva niečo ine ako Nicejsko-carihradské
kto spochbnil okrem giggi a bxvi(ten zatiaľ len svojím vyznaním "viery") to čo schválil Benedikt VIII? Kto sa opovážil? kde som tvrdil že Apoštolské vyznáva niečo iné ako carihradské (toto inak považujem za pokoncilné vymývanie mozgov, lebo N-C kredo nie je super kredo, ktoré sa nemá doplňovať)
Pre nechápajúcich- N-C rozšírilo Niceyské, Benedikt VIII pridal Filioque, napr. Trident upresnil viac niektoré články, Kredo po 1854 pridá určite Nepoškvrnné počatie... bol by som tak blbý že by som tvrdil že si napr. trident odporuje s apoštolským? však je tu jasná kontinuita, PRIDÁVA SA, vybrusuje, spresňuje, kto tvrdí že ďalšie popiera to predchádzajúce, takisto FILIOQUE spresňuje N-C, nie popiera ako tu tvrdí jedna perlorodka.
Ako diabol pokrsteniu sa tu inak niekto vyhol jasnej odpovedi. (nemá NIKOHO kto si DOVOLIL ubrať v ČASOVEJ KONTINUITE, len samého diabla a ... a bude sa tu krútiť a vykrúcať sa ako ten had) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:18:08
|
citácia: zas perla diskusie- Ok Vy považujete za dogmu iba to čo schválil Benedikt VIII. Veď načo ostatní pápeži..... Dovtedy akoby ani neboli. Nemá zmysel sa s Vami hádať. Podľa Vás sj Apoštolské vyznanie vyznáva niečo ine ako Nicejsko-carihradské kto spochbnil okrem giggi a bxvi(ten zatiaľ len svojím vyznaním "viery") to čo schválil Benedikt VIII? Kto sa opovážil? kde som tvrdil že Apoštolské vyznáva niečo iné ako carihradské (toto inak považujem za pokoncilné vymývanie mozgov, lebo N-C kredo nie je super kredo, ktoré sa nemá doplňovať) Pre nechápajúcich- N-C rozšírilo Niceyské, Benedikt VIII pridal Filioque, napr. Trident upresnil viac niektoré články, Kredo po 1854 pridá určite Nepoškvrnné počatie... bol by som tak blbý že by som tvrdil že si napr. trident odporuje s apoštolským? však je tu jasná kontinuita, PRIDÁVA SA, vybrusuje, spresňuje, kto tvrdí že ďalšie popiera to predchádzajúce, takisto FILIOQUE spresňuje N-C, nie popiera ako tu tvrdí jedna perlorodka. Ako diabol pokrsteniu sa tu inak niekto vyhol jasnej odpovedi. (nemá NIKOHO kto si DOVOLIL ubrať v ČASOVEJ KONTINUITE, len samého diabla a ... a bude sa tu krútiť a vykrúcať sa ako ten had) Pôvodne zaslal mino - 12 október 2012 : 08:14:06
Aj uvažujete niekedy nad tým čo píšete? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:31:41
|
na rozdiel od vás... (ale dávam niekedy aj chytáky) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:42:14
|
Podstatna otazka je Ak by 2VK , alebo pokoncilni papezi vsunuli nieco do kreda, prijal by to obcesista, alebo by tu vystrajal ako cert pokropeny svatenou vodou? |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:45:17
|
inak giggi prijímate aj tzv. Vyznanie viery pavla vi- plod koncilu? Tiež nepoprel, ale zriedil to, už som naznačoval kde (podľa jeho vlastných slov). Ja toto nedostatočné vyznanie "viery" napr. neodriekam. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:56:06
|
citácia: inak giggi prijímate aj tzv. Vyznanie viery pavla vi- plod koncilu? Tiež nepoprel, ale zriedil to, už som naznačoval kde (podľa jeho vlastných slov). Ja toto nedostatočné vyznanie "viery" napr. neodriekam. Pôvodne zaslal mino - 12 október 2012 : 08:45:17
Už som to tu viackrát písala. Vyznávam všetky kréda, ktoré boli cirkevne schválené. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 08:59:17
|
"Hrdini" obrancovia udajne kristaloveho katolicizmu su Zachariasovi nejake odpovede dlzni |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 09:31:25
|
citácia: citácia: inak giggi prijímate aj tzv. Vyznanie viery pavla vi- plod koncilu? Tiež nepoprel, ale zriedil to, už som naznačoval kde (podľa jeho vlastných slov). Ja toto nedostatočné vyznanie "viery" napr. neodriekam. Pôvodne zaslal mino - 12 október 2012 : 08:45:17 Už som to tu viackrát písala. Vyznávam všetky kréda, ktoré boli cirkevne schválené. Pôvodne zaslal giggi - 12 október 2012 : 08:56:06
toto beriem giggi, nerieši to síce otázku, a zas sa niekto vyhol Protimodernistickej prísahe, tá vám nevonia? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 09:39:10
|
A bula Unam Sanctam ta vam nevonia? Zase sa tu niekto vyhyba zodpovedaniu podstatnych otazok , tak bude poukazovat na inych |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 09:49:51
|
Inak giggi musím pochváliť, že ste "neodtrhli" diabolské plody v podobe SKRZE SYNA, lebo to sa zjavne ani len nepodobá I SYNA, nieto ešte rovná. A uvidím či budete trhať iné diabolské plody, ktoré sa tu pocukrovane ponúkajú, v takej podoby, že keby odtrhol sám diabol tak má nebo otvorené. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 09:54:21
|
A preco tie diabolske plody ponechala Cirkev 700 rokov bez anathemy? Kto tie diabolske plody cukroval? Ako viete, ze ucenie Duch Svaty vychadza od Otca skrze Syna nevyznavali aj papezi? Kedy a kym odsudila Cirkev vychod ako hereticky? Ukazte to pritomnym! |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2012 : 10:03:07
|
toto beriem giggi, nerieši to síce otázku, a zas sa niekto vyhol Protimodernistickej prísahe, tá vám nevonia?
Pôvodne zaslal mino - 12 október 2012 : 09:31:25 [/quote]
Pán Ježiš hovorí: "Neprisahajte, ale Vaša reč nech je áno-áno a nie-nie". Povinnosť skladať protimodernistickú prísahu mali iba kňazi a teológovia(zdá sa Vám, že som kňaz?). Odkedy je táto povinnosť zrušená tak už nemusia ani oni. Preto je neprípustné skladať podobnú prísahu. Keď som si prečítala text, ja by som kvôli obsahu nemala problém ju zložiť zato Vy áno. Hlavne kvôli tomu, čo píšete o vývoji dogiem.
Za čtvrté upřímně přijímám učení víry, jak se nám dochovalo vždy v tomtéž smyslu a v tomtéž významu od apoštolů skrze pravověrné církevní Otce, a proto zcela zavrhuji bludnou smyšlenku o vývoji dogmat, jako by dogmata během času měnila smysl a význam a jako by nynější dogmata byla odlišná od těch, kterých se svatá Církev katolická přidržovala dříve, a rovněž zavrhuji každý omyl, na jehož základě je božský poklad víry, jenž byl odevzdán svaté Církvi katolické, Snoubence Kristově, a jenž má být od ní věrně střežen, nahrazován filozofickými nálezy nebo vůbec výtvory lidského vědomí, které se vraj postupně formovalo lidským úsilím a které se vraj má do budoucna v neustálém pokroku nadále zdokonalovat.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|