|
Odoslaný - 10 október 2012 : 09:03:41
|
citácia: len stručne- vyjasnite si čo je to SYMBOLON a čo vyjadruje. Asi je to ťažko len bežná modlitba. Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 08:14:59
Tak potom všetci čo sa po Nicejsko-carihradskom koncile modlili vyznanie viery bez filioque napriek tomu, že vedeli, že tam patrí, tak to boli heretici? Na čele s pápežom Levom III?
Nicejsko-carihradské vyznanie viery má veľkú autoritu preto, že pochádza z prvých dvoch ekumenických koncilov (r. 325 a r. 381).465 Ešte aj dnes je spoločné všetkým veľkým cirkvám Východu i Západu. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 325 ~
Člen od: 04 júl 2012 ~
Posledná návšteva: 24 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 09:27:45
|
Absurdná otázka, ktorá nejako stále nedokáže pochopiť o čo tu ide, ale skúsim absurdnú aj ja- všetci čo sa modlili po Nicey vyznanie viery bez carihradského dodatku boli heretici?(do roku nie 381, pozor, tento bol až dodatočne uznaný pápežom) To fakt bolo to, čo sa pridalo v Carihrade niečo tak nové, že to nikto neveril predtým (len to nemal povinnosť odriekať)?
giggi vy nechápete úplne jednoduchú vec. keď sa PRIDÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ tak už nie je možné UBRAŤ, a je jedno či do pridania tomu neveril čert, diabol, svätec, pápež, Jano Praženica, či XY z Horného Výplachu... |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 09:42:52
|
citácia: Absurdná otázka, ktorá nejako stále nedokáže pochopiť o čo tu ide, ale skúsim absurdnú aj ja- všetci čo sa modlili po Nicey vyznanie viery bez carihradského dodatku boli heretici?(do roku nie 381, pozor, tento bol až dodatočne uznaný pápežom) To fakt bolo to, čo sa pridalo v Carihrade niečo tak nové, že to nikto neveril predtým (len to nemal povinnosť odriekať)? giggi vy nechápete úplne jednoduchú vec. keď sa PRIDÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ tak už nie je možné UBRAŤ, a je jedno či do pridania tomu neveril čert, diabol, svätec, pápež, Jano Praženica, či XY z Horného Výplachu... Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 09:27:45
Skúsim ešte raz. Ja hovorím o modlitbe, nie o dogme. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 11:52:53
|
A ja opakujem, že SYMBOLUM je dogma, keď si ju večer pred spaním odrieknete bez 20 slov je to otázka vášho svedomia, ale keď ju odriekne pápež VEREJNE bez čo len čiarky, tak... ani nechcem domýšľať, ja za seba viem, že za moje verejné vyznanie viery bez čo len čiarky sa na mňa zvalí milión päť exkomunikácií... ja by som sa ju verejne radšej modlil po latinsky aby ani neúmyselne som neprekrútil význam čo len čiarky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 12:04:43
|
citácia: A ja opakujem, že SYMBOLUM je dogma, keď si ju večer pred spaním odrieknete bez 20 slov je to otázka vášho svedomia, ale keď ju odriekne pápež VEREJNE bez čo len čiarky, tak... ani nechcem domýšľať, ja za seba viem, že za moje verejné vyznanie viery bez čo len čiarky sa na mňa zvalí milión päť exkomunikácií... ja by som sa ju verejne radšej modlil po latinsky aby ani neúmyselne som neprekrútil význam čo len čiarky. Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 11:52:53
A čo ostatné vyznania viery, kde filioque nie je? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 12:14:18
|
Bože môj, stále dookola... od doby čo ho tam vložil Benedikt VIII tam je a BODKA. PO LOPATE- TO ŽE DUCH SVATÝ VYCHÁDZA Z OTCA I SYNA je DOGMA
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 12:17:30
|
citácia: Bože môj, stále dookola... od doby čo ho tam vložil Benedikt VIII tam je a BODKA. <span id='hl' style='background-color: yellow'>PO LOPATE- TO ŽE DUCH SVATÝ VYCHÁDZA Z OTCA I SYNA je DOGMA[/hl] Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 12:14:18
Myslela som Apoštolské vyznanie viery. Ak ste o ňom niekedy počuli. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 12:19:43
|
Tak to je taká dogma, že čiarka von a 300 miliónov exkomunikácií... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 13:30:35
|
citácia: Bože môj, stále dookola... od doby čo ho tam vložil Benedikt VIII tam je a BODKA. <span id='hl' style='background-color: yellow'>PO LOPATE- TO ŽE DUCH SVATÝ VYCHÁDZA Z OTCA I SYNA je DOGMA[/hl] Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 12:14:18
A dovtedy vychádzal iba z Otca |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
Počet príspevkov: 1345 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 26 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 13:51:55
|
Mino,už strúha ceruzku,tak som zvedavý |
Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista. 1.Pt 2,4-5 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 13:54:10
|
zdá sa že to tu bude stále dookola- ale skúsim ešte posledný pokus- naozaj posledný, nebudem tu riešiť hrubé nevedomosti katolíkov
nie Zachariáš, dovtedy nikto nebol viazaný vo svedomí keď tvrdil, že vychádza z Otca, ak nerozumiete tejto absolútne jednoduchej veci a pýtate sa zjavne ironicky takú triviálnu vec, ktorú musí vedieť každý katolík, keď ho o polnoci prebudia
Inak strašne divná logika- zrejme Panna Mária nebola do roku 1854 Nepoškvrnene počatá, ešte jedno takéto trollovanie ala giggi a Zachariáš tak potom tu bude treba otvoriť sekciu pre Trollov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 14:04:01
|
citácia: nie Zachariáš, dovtedy nikto nebol viazaný vo svedomí keď tvrdil, že vychádza z Otca. Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 13:54:10
Dogma je dogma.Tam neuhneš.
Takže dovtedy nikto nemohol tvrdiť inak ako to,že :
Verím v Ducha svätého,ktorý z Otca vychádza
A každý bol v tomto viazaný vo svojom svedomí.
Podpísali to aj pápeži.
Jeden pápež predsa nemôže učiť jedno a druhý iné.Veď o tom tu unissono kričia všetci tradijci všetkých odtieňov.
Tak ako to vlastne je?Ja sa len pýtam.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 14:11:07
|
Do roku 1854 mohol čert, diabol, Janko Hraško, ujo Imro, Cecil XXXIII, svätec, Lucifer, Archaniel Michal BEZ toho aby sa dopustili hriechu tvrdiť že Panna Mária nie je Nepoškvrnene počatá, po tomto roku to už može tvrdiť len heretik, schizmatik, veď je to tak jasné že hádam idem do škôlky sa spýtať či tomu rozumejú. Aký pápež si dovolil vyhlásiť, stanoviť, definovať ako Bohom zjavenú pravdu že Syn vychádza iba z Otca... kto toto vyhlásil, ktorý heretický pápež?????? Ak nerozoznáte dogmatické vyhlásenie Riadneho a Mimoriadneho magistéria od toho že niekto ešte nechce niečo vyhlásiť, dokonca giggi to tam aj napísala že to Lev III veril, len to tam nechcel dať - dôvody sú jasné(to isté v prípade Nepoškvrneného počatia napr. ktoré sa verilo aj pred 1854)tak potom si treba sadnúť a doštudovať základné veci, a nie tu trollovať .
Ani vo sne, ani v najdivokejšej fantázii by ma nenapadlo, že tu bude treba riešiť také hrubé nevedomosti. Je to nakoniec aj varovanie aby, katolíci čítali také cirkevné dejiny kde sa veci vysvetlia, a nie kde niekto z vyjadrenia- Lev III slávnostne ... má pocit, že sa jednalo o ex cathedra ktoré nejako tvrdí že filioque je či už blud, alebo do Symbolu nepatrí... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 15:46:20
|
kto nemiluje blizneho, nemiluje ani Boha, hovori Boh v Biblii.
od sv.Ignaca z Loyoly- "Vlastnosťou Boha a jeho anjelov je svojimi hnutiami dávať opravdivú duchovnú radosť a veselosť, a odstraňovať každý zármutok a zmätok." (D.C. 329) [jb]
|
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 16:09:34
|
radar, tu sa čaká na to, čo znamená vypustiť si len tak z pasie filioque zo SYMBOLU. (a máte pravdu, zmätok tu je, garant viery sa nejako pozabudol) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2012 : 16:17:31
|
Otcové koncilu zahájí Rok víry .
Mons. Rino Fisichella dnes dopoledne v Tiskovém středisku Svatého stolce prezentoval průběh a symboliku liturgické celebrace, která ve čtvrtek 11. října – tedy pozítří – zahájí Rok víry, vyhlášený Svatým otcem.
Přesně po padesáti letech od zahájení II. Vatikánského koncilu projde Svatopetrským náměstím procesí účastníků liturgické slavnosti jako evokace dlouhého průvodu koncilních otců, vysvětlil předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Zapojí se do něj biskupové přítomní na probíhajícím biskupském synodu, předsedové všech biskupských konferencí z celého světa a 14 koncilních otců. Ačkoliv bylo pozváno všech sedmdesát účastníků koncilu, kteří jsou dosud naživu, většina se nemohla dostavit kvůli zdravotním problémům či pokročilému věku, poznamenal Mons. Fisichella.
Po procesí bude následovat intronizace Písma svatého, za použití téhož Písma a čtecího pultu z času koncilního jednání. Při zahájení eucharistické celebrace budou přečteny úryvky ze čtyř koncilních konstitucí a v jejím závěru Svatý otec zopakuje předání poselství Božímu lidu na znamení kontinuity koncilního učení.
Benedikt XVI. tato poselství předá různým složkám společnosti– vládcům, vědcům a myslitelům, umělcům, ženám, dělníkům, chudým, nemocným a trpícím a konečně mládeži. Mezi zástupci těchto různých společenských kategorií, ke kterým se církev obrací dnes stejně jako před padesáti lety, budou známé osobnosti i řadoví věřící z celého světa – od německého filosofa Roberta Spaemanna až po jednoho ze 32 horníků, kteří strávili dva měsíce uvězněni v dole chilského San José. V samém závěru slavnostního zahájení Roku víry Svatý otec předá dvěma zástupcům katechetů zvláštní vydání Katechismu katolické církve, který byl publikován před dvaceti lety.
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=17229
Davam s velkou radostou do pozornosti /aj hostom/, ze je mozne sledovat zajtra /vo stvrtok/ priamy prenos zo zahajenia Roku viery.Podrobnosti najdete nizsie.
http://www.tvlux.sk/news/read/priamy-prenos-z-otvorenia-roku-viery |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 06:47:07
|
citácia: Aký pápež si dovolil vyhlásiť, stanoviť, definovať ako Bohom zjavenú pravdu že Syn vychádza iba z Otca... kto toto vyhlásil, ktorý heretický pápež????? Pôvodne zaslal mino - 10 október 2012 : 14:11:07
Syn sa rodí z Otca.IBA Z OTCA.Alebo spochybníte aj koncil v Nicei?
Verím,že ste sa vo svojej otázke iba poplietol z prílišného zápalu.Takže kľud,nohy do tepla a skúste rozmýšľať s chladnou hlavou.
Tvrdíte,že pred vyhlásením dogmy si môže hocikto hlásať hocičo,po jej prijatí už nie.Použijem teraz vaše tvrdenie aby som vám ukázal na logickú chybu,ktorej sa takto dopúšťate :
Ak pred prijatím Creda Rímskou cirkvou si pápež meditoval o tom,že Duch svätý vychádza z Otca i Syna,tak po tom,čo na koncile v Chalcedone,kde Rím prijal predchádzajúci koncil v Carihrade za všeobecný a prijal aj ním definované Credo,kde sa jasne povedalo,že Duch svätý vychádza z Otca a zároveň sa zakázalo túto dogmu meniť a podpísal to aj slávny a svätý pápež Lev,ktorého ústami prehovoril Peter(netreba si ho pliesť z Levom III. ktorý odmietal pridávať filioque do Creda,to bolo o pár storočí neskôr),tak potom sa nemalo už nič meniť a punktum.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:17:04
|
Pokiaľ mi tu dávate v nejakej prílišnej horlivosti nejaké dokumenty- Nicey- tak tam poprosím originál, nebojte sa s gréčtinou si poradím, a potom budeme diskutovať kto nemá nohy v teple. A zvýrazniť slovíčko IBA, v gréčtine. (inak akty Nicey nie sú zachované tak som strašne zvedavý na ten "zdroj" ... prílišná horlivosť fakt niekedy škodí, ale zas ma teší že sme sa posunuli od Leva III ku Nicey)A mýlite si pojmy, koncil sa samozrejme môže mýliť, neomylné je iba to čo podpísal pápež, a mňa zaujíma iba to. Ak rozhodli tam o tom že v Bohu sú Štyria, a neodsúhlasil to pápež tak ma to nezaujíma. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:21:53
|
Ak pred prijatím Creda Rímskou cirkvou si pápež meditoval o tom,že Duch svätý vychádza z Otca i Syna,tak po tom,čo na koncile v Chalcedone,kde Rím prijal predchádzajúci koncil v Carihrade za všeobecný a prijal aj ním definované Credo,kde sa jasne povedalo,že Duch svätý vychádza z Otca a zároveň sa zakázalo túto dogmu meniť a podpísal to aj slávny a svätý pápež Lev,ktorého ústami prehovoril Peter(netreba si ho pliesť z Levom III. ktorý odmietal pridávať filioque do Creda,to bolo o pár storočí neskôr),tak potom sa nemalo už nič meniť a punktum.
Pôvodne zaslal Zachariáš - 11 október 2012 : 06:47:07 [/quote]
na túto mega ultra super blbosť len jedno, punktum sa pridávalo, nielen BVIII, existuje aj vyznanie Tridentu atď...môžete trikrát hádať komu je viac jasnejšie čo môže a čo nie- napr. Tridentu či nejakému Zachariášovi z kredo.sk (a každý dokument zásadne v originále, lebo ak je to Judákových dejín a pod. "prameňov" tak to patrí kdesi na iné miesta, vykurovacia sezóna začala) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:27:46
|
Tvrdíte,že pred vyhlásením dogmy si môže hocikto hlásať hocičo,po jej prijatí už nie.Použijem teraz vaše tvrdenie aby som vám ukázal na logickú chybu,ktorej sa takto dopúšťate :
Pôvodne zaslal Zachariáš - 11 október 2012 : 06:47:07 [/quote]
na túto hyper mega ultra extra blbosť ani neviem čo robiť, lebo ak je čo len náhodou pravda, tak potom je RKC holubník, sedí to, lebo toto zrejme tvrdia tí čo tam sedia 50 rokov na najvyšších postoch, buď to je pravda, alebo ONI nie sú RKC... hádajte čo si vyberám.(a nepísal som veriť hocičo- bol som presný, nie je vo svedomí viazaný pod ťažkým hriechom keď neverí, či pochybuje) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:32:05
|
citácia: Ak pred prijatím Creda Rímskou cirkvou si pápež meditoval o tom,že Duch svätý vychádza z Otca i Syna,tak po tom,čo na koncile v Chalcedone,kde Rím prijal predchádzajúci koncil v Carihrade za všeobecný a prijal aj ním definované Credo,kde sa jasne povedalo,že Duch svätý vychádza z Otca a zároveň sa zakázalo túto dogmu meniť a podpísal to aj slávny a svätý pápež Lev,ktorého ústami prehovoril Peter(netreba si ho pliesť z Levom III. ktorý odmietal pridávať filioque do Creda,to bolo o pár storočí neskôr),tak potom sa nemalo už nič meniť a punktum. Pôvodne zaslal Zachariáš - 11 október 2012 : 06:47:07
na túto mega ultra super blbosť len jedno, punktum sa pridávalo, nielen BVIII, existuje aj vyznanie Tridentu atď...môžete trikrát hádať komu je viac jasnejšie čo môže a čo nie- napr. Tridentu či nejakému Zachariášovi z kredo.sk (a každý dokument zásadne v originále, lebo ak je to Judákových dejín a pod. "prameňov" tak to patrí kdesi na iné miesta, vykurovacia sezóna začala)
Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 07:21:53 [/quote]
Tak pre Vás je záväzný iba tridentský koncil. Iné akoby ani neboli... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:36:46
|
giggi zas? napísal som napr. Trident, vyznanie viery je aj pavla vi... (nepozeral som ho tak neviem posúdiť čo tam je)... a pozrite si koľko ich je ak máte Denzingera. ja som len narážal na to že Zachariáš si mýli pojmy, takže giggi- ja o koze- vy o voze |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:44:42
|
citácia: giggi zas? napísal som napr. Trident, vyznanie viery je aj pavla vi... (nepozeral som ho tak neviem posúdiť čo tam je)... a pozrite si koľko ich je ak máte Denzingera. ja som len narážal na to že Zachariáš si mýli pojmy, takže giggi- ja o koze- vy o voze Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 07:36:46
Ja si tiež myslím, že IIVK je jasnejšie čo môže a čo nie ako Minovi alebo hocikomu z fóra. To ale nerieši prečo v pôvodnom Nicejsko-carihradskom vyznaní nie je uvedené filioque. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 07:52:15
|
giggi to tu už bolo povedané, tak cŕŕŕŕŕŕŕŕn zobudiť sa, to sa už nerieši čo bolo a čo nebolo (aj Nepoškvrnené počatie tam nebolo, však?- však inak problém, že garant viery sa nehlási aj k iným pridaným článkom, ono to problém nie je, ale Filioque áno, to bolo jasne dogmaticky stanovené, mali si vybrať vyznanie kde sa nič nehovorí o Duchu Svätom, a potom by to bolo ok, ale vyznať vieru s bludom už chyba je- ja to nazývam heréza) iivk, má problém sám so sebou, sám nevie aký je. Takže zas to nie je môj problém, ja mu tlieskam, pre túto nejasnosť si môžem vyberať- vďaka Bohu za iivk, celkom úprimne to myslím (ako presne to neprezradím)
a inak riešenie to malo- mal odriekať iba Apoštolské vyznanie, to spoločné s pravoslávnymi máme, ale Niceysko- carihradské už nie. to je problém. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2012 : 08:08:57
|
citácia: giggi to tu už bolo povedané, tak cŕŕŕŕŕŕŕŕn zobudiť sa, to sa už nerieši čo bolo a čo nebolo (aj Nepoškvrnené počatie tam nebolo, však?- však inak problém, že garant viery sa nehlási aj k iným pridaným článkom, ono to problém nie je, ale Filioque áno, to bolo jasne dogmaticky stanovené, mali si vybrať vyznanie kde sa nič nehovorí o Duchu Svätom, a potom by to bolo ok, ale vyznať vieru s bludom už chyba je- ja to nazývam heréza) iivk, má problém sám so sebou, sám nevie aký je. Takže zas to nie je môj problém, ja mu tlieskam, pre túto nejasnosť si môžem vyberať- vďaka Bohu za iivk, celkom úprimne to myslím (ako presne to neprezradím) a inak riešenie to malo- mal odriekať iba Apoštolské vyznanie, to spoločné s pravoslávnymi máme, ale Niceysko- carihradské už nie. to je problém. Pôvodne zaslal mino - 11 október 2012 : 07:52:15
V tomto prípade nesúhlasím. Prečo potom bolo na Nicejsko-carihradskom koncile schválené, že "vychádza z Otca", keď podľa Vás je to blud. Aj keď trúfate si.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|