Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 NOM, prečo pre mňa nie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sv. Terezka Jeziskova Téma Next Topic: M.Kuffa kontakt
Strana: z 13

mino

Stav: offline

Odoslaný - 16 október 2012 :  15:06:27  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
satis est

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 16 október 2012 :  23:21:22  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Teraz mi už ostáva len jedno, pochopiť ako sa im toto mohlo podariť. Veselo si zmeniť niečo čo cca 1500 rokov sa nikto neodvážil. Ja neviem, niekde som písal o pravosláví, že tam snaha zmeniť niečo v nejakej modlitbe je brané ako heréza, a tu ide o niečo čoho sa nikto neopovážil ani dotknúť. Je to hádam aj tým, že mnohí z nás sa už do toho narodili. Veď vtedy mali vypuknúť také protesty... neuveriteľné, kto- čo katolíkov pripravilo na také rezignované prijatie? Len hŕstka si toto všimla? Zvyšok si povedal- však to robia takí, čo hádam vedia čo môžu... nakoniec oni sami sa museli nejako vyrovnať s "problémami" ako Quo primum a zrejme aj iné o ktorých neviem.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 21 október 2012 :  12:02:08  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Ked uz sme pri tych porovnaniach konkretnych partii "misalu" a misalu,

ukazme si tam dalsiu zaujimavu "drobnost" v rozdieloch medzi NOM a katolickou omsou (tentokrat vyznacene cervenym ramcekom):

NOM

versus katolicky misal

Rukopis siestich protestantskych spolutvorcov NOMu je tam, no do oci to bije az ked si clovek uvedomi ten obrovsky podstatny rozdiel, ktory stoji a pada doslova na jednej ciarke.
NOM sa na povodny ritus naozaj iba podoba, je to vsak uplne ina teologia, iny vyznamovy vesmir.

Vidite to tam?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 21 október 2012 :  12:37:14  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Okrem vynechania požehnania, vidno samozrejme aj to že tam čiarka neodďeľuje žehnanie a vzdávanie vďaky, a tak je to obyčajná narácia.

mino

Odoslaný - 21 október 2012 :  19:09:32  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Na NOM sa dá vyobliekať už aj takto ako tu na treťom obrázku http://the-hermeneutic-of-continuity.blogspot.sk/2012/08/what-is-it-with-brazilian-church-and.html a to mi signalizuje, že "doba" sa fakt zmenila. A ja s tým nechcem mať nič spoločné.

mino

Odoslaný - 03 apríl 2013 :  13:53:59  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:

Privilegovaná mystička María-Julia Jahenny, velice přiléhavě považovaná za nejvíc omilostněnou a stigmatizovanou mystičku v dějinách Církve. Narozená 12. února 1850 v malé vesnici v Bretoňsku – Blain. Nejstarší z pěti dětí, byla vychována katolickými, prostými rodiči v živé víře, kterou jsou lidé z Bretaně pověstní. Ježíš ji vyznamenával mnoha milostmi již od dob jejího prvního přijímání, milostmi, na něž odpovídala rostoucí zbožností a úctou. Přidružila se k třetímu řádu svatého Františka již před dvacátým rokem života, aby se mohla posvěcovat účinně ve světě. Od svých 23 let až do své smrti o šedesát let později, měla na svém těle stigmata mnohem viditelnější, než je známo u předchozích stigmatiků. K pěti ranám na rukou, nohou a boku, María Julia trpěla též ranami od trnové koruny, od kříže na svém boku a rovněž i ranami od bičování, i od provazů, jimiž byl Ježíš spoután, jakož i dalšími mystické povahy.

Žila svůj život jako obětovaná, aby vyhověla přání Krista, konat smír za hříchy Francie a světa. Měla hojná zjevení Ježíše a svaté Panny, mnoha prorocká osvícení. S neomylnou přesností předpověděla dvě světové války, zvolení svatého Pia X., různá pronásledování Církve, tresty za odpad Francie od víry – mnoho zůstalo ještě nepublikováno. Byla příkladně poslušná svých duchovních vůdců, prostá a čestná. Její varování o posledních dobách by měli číst všichni, kdo „mají uši“.

María Julia byla nepřetržitě sledována vědci – pro některé byla zázrakem, zažila i jízlivost nevěrců, obdiv svého dlouholetého přítele Msgr. Fouriera, biskupa z Nantes, a okruhu těch, kteří šířili její sdělení nevděčnému a mdlému světu. Odešla do nebes 4. března 1941. Střídavě slepá, hluchá, ochrnutá a němá, žila po mnoho let svého života pouze z nebeského chleba. Nelze tedy ignorovat, poselství Ježíšem jí svěřené pro naše kritické dny ohledně tzv. nové liturgie.

„Sděluji vám následující výstrahu: učedníci, kteří nejsou v souladu s mým evangeliem, nyní usilovně pracují, aby podle svých vlastních idejí a pod vlivem nepřítele duší, předělali mši, která obsahuje slova, ohavná v mých očích. Když ta osudová hodina nastane, bude to zkouškou víry mých kněží. V prvním období bude jediné mé vlastní kněžství, které má svůj počátek ode Mně. Druhé období bude období perzekuce, kdy nepřátelé víry a svatého náboženství vnutí své formulace do knih jiného celebrování. Mnoho mých kněží odmítnou novou knihu, pečetěnou slovy propasti, jiní ji však přijmou.

10. května 1904 naše Paní popsala nové kněžstvo a jeho liturgii:

„Oni se nezastaví na své svatokrádežné a nenávistné cestě. Budou dále podvracet všechno jedním rázem – svatou Církev, kněžstvo a víru mých dětí“. Madona oznámila rozptýlení pastýřů samotnou Církví, pastýřů věrných, kteří budou nahrazeni jinými “formovanými peklem“, kteří budou hlásat nové evangelium, nové svátosti, nové chrámy, nové křty, nová společenství.

citácia:
Aj napriek temnosti, niekto by nepovedal, že je teraz "druhé obdobie",ktoré bude obdobie prenasledovania. Každý má väčšinou predstavy prenasledovania ala Dioklecián. A hovorí, že by malo byť "mnoho" čo odmietne "knihu druhého celebrovania", napriek tomu tam vodítko vidím. Ale asi to nebude konkrétne k tomu ako tá zmena bude vypadať- hovorí sa dokonca o pridaní slov, NOM práve uberal, ale zas pridal "dvojzmysly".

No ak sa odvolate na Jahenny,
tak tam niet ziadneho problemu s rozlisovanim dvoch obdobi.
Nie je problem urcit, kde je hranica medzi nimi.
Knihy celebrovani...ved aha, porovnajte:

NOM:

a misal predosleho obdobia:

(Tam okrem ineho vidite, ze NOM skutocne pridaval, nielen takzvane eucharisticke modlitby, prefacie a kadeco, ale najma to najdolezitejsie, co omsu cini omsou, rozsiril "opis ustanovenia vecere")

NOM je zlomom v porovnani s predkoncilovym misalom, ktory kontinualne nebol "zlomeny" prakticky nikdy predtym, co si oni modernisti aj sami popriznavaju.
Len pre ilustraciu, sam NOM obsahuje od Montiniho (Pavol VI.) dokument hned v uvode, kde sa pise:

"...svätému Piovi V. predovšetkým záležalo na tom, aby zachoval
vtedajšiu tradíciu, ktorú neprávom napádali, a preto v posvätných obradoch zaviedol iba nepatrné zmeny. A skutočne misál z roku 1570 sa iba málo odlišuje od prvého, vôbec kedy tlačou vydaného misála z roku 1474. Ten zasa verne reprodukuje misál z čias pápeža Inocenta III."

Sami strojcovia NOMu ukazuju, ze reformuju ritus, ktory minimalne do stredoveku (Inocent III. vladol na prelome 12. a 13. storocia) bol rozdielny oproti tridentskemu vydaniu iba v zmysle "nepatrnych zmien".
Odtial by sa zase dalo stopovat kracanim v case, ze "kniha celebrovania" cize omsovy ritus, bol prakticky ustaleny uz od prvopociatku, co - preskocme teraz kopec dokazov o tom - potvrdzuje napriklad aj take modernisticke eso svojej doby,
ako bol Pius Parsch, ked lanaril katolikov pred 2VK na idey tzv. liturgickeho hnutia. Ako pise o predkoncilovej omsi (nie o NOMe):

Nic z toho neplati na NOM, je to novotvar, zlom, ktory sa hra na kontinuitu. Odtial, netreba ani Jahenny ani inych , kludne ju nerozumne mozno nebrat vazne, pod carovnou formulkou ze nikto nie je viazany akceptovat tento typ posty z neba (Zjavenie je zavazne). Avsak ked uz sa niekto odvola na Jahenny, ako napriklad Vy, ma vyriesenu "zahadu", ktore obdobie je ktorym, a ktora kniha celebrovania je tou z pekla.

Pôvodne zaslal Rarach - 16 október 2012 :  12:37:41

Teraz najviac rozmýšľam, či sa ešte teda niečo pokazí. Dnes je totiž na mieste "autority" niekto, kto pochádza z oblasti, kde nejaké predpisy k vysluhovaniu berú ako doporučenia.
Ak to stiahne ešte viac než to je, tak neviem, asi už napíšem transparent:,, Ľudia preč od satanoslužby!!! " a budem putovať po okolí... i keď mám výčitky, či by som nemal už teraz.
I keď mi je jasné, že asi aj tak nepochodím, uvarené žaby už aj tak zoberú všetko.

Rafael

Odoslaný - 08 apríl 2013 :  18:22:33  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov

Neboli vsetci slepi a lahostajni k tomu, co sa dialo po Koncile:

(vynatok)

okrem ineho, ten uplny zaver je zaujimavy...
presne ten isty osud zhrozenia, nemlcania,
a bariery nezaujmu a lahostajnosti,
streta kazdeho obrancu KC,
ci uz sa cini dnes, pred rokom, ci pred 40 rokmi..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 12 apríl 2013 :  16:57:24  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ten krstný list ma zaujíma, lebo neviem či nebudú chcieť toto indivídum blahorečiť. Hrdinské cnosti vraj mal.

Mx

Odoslaný - 12 apríl 2013 :  23:30:32  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
To je zaujímavé, ani môj rodný list sa nedá nájsť. A mojim spolužiakom bol tiež jeden veľký komunista. A dokonca jedného spolužiaka minimálne mám aj v base. Môj osud je spečatený. Kedysi mohol človek zato, akých mal rodičov, dnes už aj za to, kto bol jeho spolužiakom.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 12 apríl 2013 :  23:48:14  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ak sa nejaký Mx stane pápežom(Boh nás od toho ochraňuj), tak sa budem zaujímať aj o jeho krstný list.

Mx

Odoslaný - 13 apríl 2013 :  00:19:35  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
To veru bude trvať, kým bude nejaký Mikuláš X, alebo Martin X, alebo Marcel X. Ostatné mená ma M by začínali od I.

Ale celkom dobré je, že z toho, že sa novinárom nepodarilo nájsť rodný list je potrebné niečo usudzovať.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 13 apríl 2013 :  08:19:46  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ja som vlastne položil otázku preto, lebo skrýva podotázku- a podarilo sa to dodnes?

Lebo tu máme niečo čo nepozná ani temné storočie, ani renesančné pápežstvo- montovanie svätožiary na hlavy ničiteľov, arcidarebákov a gaunerov.
Ale zas nepochybujem o Mx-ovej snahe, a určite mi vyhrabe niečo možno od čias Adama (proste ďalšie dejinné vybrusovania určitej otázky má Mx chronicky v paži- vidím to pri napr. CEAO a ďalších vybrusovaniach, kde v pohode siaha kľudne pred to) a ukáže mi, že sa také niečo stalo.

Rafael

Odoslaný - 13 apríl 2013 :  09:14:02  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Autor clanku pan Bohaty, uz nezije, jedna z moznosti ako co myslel, by bola zistit to priamo od neho, co uz mozne nie je.
Netreba sa zbytocne pohorsovat nad argumentacnou chudobou toho, co pise.
Clanok nebol akademickym pojednanim a jeho ulohou bolo zjavne ine, nez citatelov presviedcat nezvratnymi dokazmi.
Vsak aj preto som tu ukazku sem (necelu) dal, iba ako dokaz,
ze nie vzdy a nie vsetci v pokoncilnom obdobi zostali slepia netykavi,
ked sa ucinky "jara Cirkvi" zacali prejavovat vo svojej zhubnej podobe.
Vzhladom na tento aspekt, je uplne fuk, existencia nejakeho novinoveho clanku ci nejakeho Bohateho, co sa iba postazoval verejne:
kto nie je mentalne retardovany a ma volu nezabetonovanu v zlom, na vystrazne zdvihnuty prst okoliteho diania ma rozhodne ine zdroje, o ktore sa moze opriet.

Avsak ked uz sa tu nadrieklo, ze je smiesne snazit sa na zaklade neuspesneho patrania novinarov po krstnom liste Montiniho vyvopdzovat nelegitimitu Pavla VI.,

priznajme - ano, je to strasne smiesne a nestalo by to za rec.

By, keby...

...keby neslo len o prvoplanovu reakciu citatela, ktory sa zasmeje nad ubohostou Bohateho veticky a ma vec za vybavenu.
V skutocnosti je to vsak cele ovela zaujimavejsie a ovela hrozivejsie.

a.) ze Montiniho krstny list akosi zahadne nie je k najdeniu, netvrdi len Bohaty a nejaky novinovy platok, ale je to informacia,
ktora s apred tridsiatimi rokmi celkom hojne prepierala v celej Cirkvi.
Toto Bohaty mozno vedel, ale dnesny vacsinovy jeho citatel urcite nie, sudiac podla jeho mavnutia rukou.

b.) ze je to informacia z prostredia novinarskych tvrdeni, dnesny prvoplanovy odmietac zavrhne skor, nez sa nad tym vobec trosku zamysli.
Da sa to pochopit, kedze skusenost s novinarmi je tristna,
tolko lzi, prekrucani a demagogie, kolkych su schopni zurnalisticki diletanti ci zapredanci,
je kazdemu normalnemu cloveku dnes vec,
ktoru nepotrebuje mat dokazovanu,
kedze ju denne moze zazivat na vlastne oci napriec celym spektorm medialnych vyplodov.

Avsak , vazeni, ktori sa pousmievate nad Bohateho vetickou,
ruku na srdce, na zaklade akych informacii vlastne vy sami aj dnes formujete svoju informovanost o svete a cirkvi?
Nie je to nahodou zase len ten demagogicky novinarsky svet, ktory sa najlepsie vie postarat, aby ste nasavali informacie presne toho druhu, ake vam chcu do povedomia dostat?
Tam mate Kovacika, TKKBS, hovorcov biskupskych uradov, ..tam mate Tornieliho, Ricciho, Lombardiho, Radiovaticana, Katolicke noviny, LUX TV, a celu plejadu dalsich profesionalnych spravodajskych pracovnikov, ,
ktori sa staraju jedine o ten spravny druh informacii, ake maju na verejnost prenikat!

Je preto smiesne skor ine: nie tak usmievat sa nad neuspechom novinarov nad najdenim krstneho listu Montiniho,
ale to, ze ti co sa usmievaju, sami su produktom medialnych hier z produkcie prislusnych institucii.

Vo vasich informovanostiach mainstreamoveho druhu ste presne tam, kde je aj ona veticka od Bohateho - v akejkolvek otazke, nielen specifickej.

c.) Samotne usmiatie sa nad novinarmi, je kratkozrake aj z dalsieho vazneho dovodu.
napriklad, poznate toto?

Ano, je to tak - v skutocnosti jedine relevantne veci vedia svetu predlozit iba urcite novinarske kruhy.
Nikto z beznych ludi nema to, co tito spravodajci: styky, vazby, informacie, pristup pre inych zakazany, otvorene dvere vselikde, spolupracovnikov, zdroje.
Bez tohto druhu novinarov by sme vsetci zili v matrixe a iba v matrixe: vsetku relevantnu predkoncilovu teologicku spisbu vyhodili na smetisko, nahradiac ju svojimi produkciami..
Pan Boh zaplat za skutocnych investigativcov tohto druhu!

Kontrolna otazka: co myslite, o akych novinaroch asi tak hovoril Bohaty a vlastne cely svet pred tridsiatimi rokmi vo veci Montiniho krstneho listu?
Napoveda: slobodomurarske LOsservatore Romano a pod., to teda urcite neboli, ti taketo veci velice radi nechavaju vyhnit do stratena naprostym mlcanim.

d.) Avsak investigativa nespi a vzdy sa najde niekto, kto pusti stavu.
Tak to byva, a v nadvaznosti na Montiniho neexistenciu krstneho listu,
ked to nenasli ani novinari toho druhu, ako je ukazka vyssie,
skutocne mame padne dovody Bohatemu verit,
lebo tie investigativne, dobre informovane zurnalisticke zistenia nestoja na vode tvrdeni vycucanych z prsta.
Napriklad poznate toto?

Skratim to.
Ked uz nieco vediet, tak si vyberajte sakramensky, co od koho citat.
Martinezova je okrem toho ze je prespikovana pramenmi a zjavne velkymi skusenostami,
je velmi velmi nestravitelne citanie pre slabe zaludky pokoncilneho zaludka,
ziveneho kasickami a balastom oficialnych medii.

e.) pre neexistenciu Montiniho krstneho listu nasvedcuje aj ina skutocnost,
tuna len naznakom od dalsieho informovaneho nielen novinara (rozoberane inde):

Velknazsky a slobodomurarsky efod nemoze na seba dat nik iny,
iba kastovny zid a vysoky zasvatenec.
Neexistuje doteraz jediny protest zo strany ortodoxneho alebo heterodoxneho zidovstva,
ani ineho lozoveho druhu (napriklad taka AntiDefamaqueLodge, ktora rada protestuje aj pri prkotinach),
ze jak si tento efod Montini vobec dovolil verejne nosit.

Kto ma mozgovnu v poriadku, pouzi ju na vyvodenie dosledkov.

f.) takze smejme sa z novinarov,
hlavne ich vsetkych hadzme do jedneho vreca,
a tych ktorych nehodime,
urcite su to ti, ktori beru svoj plat nadarmo - ti oficialni samozrejme.
(ironia)

Pre zorientovaneho katolika je vsak veticka od Bohateho,
velmi dobre a znepokojivo podlozena celym vesmirom vyznamov a skumani od tych,
ktori na to maju skutocne prostriedky, kontakty a moznosti.
Ak sa jeho rodny list nezachoval - ako zidovi, vopred predurcenemu do skupiny, z ktorych sa bude budovat vatikansky najvyssi elektorat, krst ani nesmel byt udeleny - pre katolikov a kat cir to znamena dalekosiahle dosledky:

Napriklad, odpada fura otazok,
aku vahu ma nejaky vraj koncil,
aku vahu maju pokoncilne zmeny podpisane Montinim,
aku vahu maju sviatosti udelene a reformovane Montinim,
aku platnost potom maju nove omse na cele s precedami vzniklych z novych obradov,
aku legitimitu maju Montinim menovani kardinali,
aku legitimitu maju Montiniho nasledovnici v pontifexovani,
atd atd atd.

Nie su to jedine argumenty, ani jedine nosne argumenty,
zorientovany katolik nepotrebuje toto vsetko vediet,
aby musel mat vo svedomi problem akceptovat realitu clenstva v pokoncilnej lodke (presnejsie Titanicu).
Iba ze, vsetko krasne do seba zapada, dava to zmysel, vsetko spolu suvisi.

mino

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  08:57:13  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Kto chce počúvať tohoto "predskokana" Antikrista nech si počúva. Ale pre mňa je tu ešte jeden problém- misál 1962.

Mato

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  11:31:06  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja mam len takuto otazku - dnes uz su katolici a to vratane knazov dokonalo narkotizovani a su ochotni prehliadnut, ci ospravedlnit vsetko.

Ale v case Pavla VI. to tak nebolo, vzdelanie knazov bolo na vysokej urovni, biskupi boli takisto pravoverni, ako je teda mozne, ze tie dosledky, ktore tu naznacujete nebola schopna vyvodit vacsina vtedajsich knazov a biskupov?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

maaajo

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  16:41:45  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: maaajo  Pridať maaajo do zoznamu priateľov
Niečo podobné zaujíma aj mňa. Ešte dokážem pochopiť, že sa väčšina nechala zviesť. Len mi robí problém prijať, že z učiacej Cirkvi nevyvodil príslušné závery takmer nikto, vrátane takých és ako kardinál Ottaviani, Siri či Bacci.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 721  ~  Člen od: 25 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 január 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 14 apríl 2013 :  17:22:59  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
S tou pravovernosťou to nebolo až také ružové, keďže s prijatím novôt nemala väčšina problém, čo je následok odpadu, ktorý sa vtedy už dovršoval. Skutočnosť, že existoval minimálny odpor, však nijako nevylučuje naznačované dôsledky, načo upozorňuje bula CEAO:

"Ztrácejí eo ipso veškerou autoritu i svůj úřad... ta nemůže být zplatněna... ani samou intronizací římského velekněze nebo složením holdu nebo poslušností prokazovanou mu ode všech, i kdyby trvala jakkoliv dlouho vůbec nijak nemůže dosáhnout platnosti."

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  01:40:11  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Ale v case Pavla VI. to tak nebolo, vzdelanie knazov bolo na vysokej urovni, biskupi boli takisto pravoverni, ako je teda mozne, ze tie dosledky, ktore tu naznacujete nebola schopna vyvodit vacsina vtedajsich knazov a biskupov?
...
Niečo podobné zaujíma aj mňa. Ešte dokážem pochopiť, že sa väčšina nechala zviesť. Len mi robí problém prijať, že z učiacej Cirkvi nevyvodil príslušné závery takmer nikto, vrátane takých és ako kardinál Ottaviani, Siri či Bacci.

podla mna prave toto je jeden z dokazov ze 2 vat koncil bol legitimny ....
neuznali ho len male osamotene skupinky o par ludoch a kardinal Lebfebre
a to nehovorim o argumentoch ktore sa stale tocia okolo prehnaneho dorazu na formalne zalezitosti
zatial som nenasiel jediny dokaz ze by koncil bol vedla v niecom podstatnom
vzdy je to len zadrapovanie do malickosti a vonkajsich veci .... kde Cirkev ma pravo svojim rozhodnutim a mocou klucov nieco zmenit ...
to uz protestanti mali lepsie argumenty ...

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 15 apríl 2013 :  07:03:29  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal maaajo - 14 apríl 2013 :  16:41:45

Tu je inak aj namieste sa spýtať: Ako to mysleli potom v tej inštrukcii- Poslušnosťou vás privedieme do neposlušnosti?

misojogi

Odoslaný - 16 apríl 2013 :  00:51:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Ako to mysleli potom v tej inštrukcii- Poslušnosťou vás privedieme do neposlušnosti?

nejaky kontext odkial sa citat vzal ?

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 16 apríl 2013 :  17:00:12  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov

Z dobovej tlace..

misojogi

Odoslaný - 17 apríl 2013 :  00:29:01  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Z dobovej tlace..

asi omyl
precital som si komplet text, ale nenasiel som tam ziadnu suvislost s uvedenou otazkou ...
ani mi nepripadal "dobovy" ale skor nedavno napisany

sv.Ignac z Loyoly

Elo

Odoslaný - 17 apríl 2013 :  09:43:51  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
Teraz mi už ostáva len jedno, pochopiť ako sa im toto mohlo podariť. Veselo si zmeniť niečo čo cca 1500 rokov sa nikto neodvážil.
zaslal mino
Takže priznávate nepriamo, že pred 1500 rokmi mala sv. omša inú formu?... A prečo sa podľa vás neemožno vrátiť práve k tej predchádzajúcej?... Určite, Mino, na samom začiatku bola omša ešte jednoduchšia. Viete si predstaviť, žeby apoštoli, alebo prípadne aj v nasledujúcich storočiach prenasledovania /2.- 3. storočie/ bola omša takým zložitým procesom ako tá, ktorá je "vaša"?...
Viete, ja som bol vysvätený tajne, a viem, že sme slúžili za socializmu omšu po domoch a chatách, a prírode, a to celekombez nejakého rúcha, ani zlatý kalich nebol, lebo bolo treba sa pred eštébákmi maskovať... A myslíte, že to nebola pravá omša?... Vari podstatou omše sú rôzne obrady okiadzania, či oblečenia, či zložité ceremónie? Určite nie. To hlavné, čo je podstatou omše, je bohoslužba Slova a bohoslužba obety sa určite zachovala. A tým že sa zjednodušila, a viac priblížila k apoštolským časom, to je podľa mňa a podľa drvivej väčšiny katolíkov na svete len plus.
Napokon pre tých málo "fajnšmekerov", ktorým chýba zložitosť obradu a ceremónií aj s latinčinou je stále možnosť nájsť si také miesto, kde sa slúži /určite v mnohých mestách Slovenska po nedeliach.../

citácia:
Ja neviem, niekde som písal o pravosláví, že tam snaha zmeniť niečo v nejakej modlitbe je brané ako heréza, a tu ide o niečo čoho sa nikto neopovážil ani dotknúť.
Žijem v pravoslávnej krajine, ale naozaj mnohí pravoslávni mi tu povedasli, že radšej nejdú na pravoslávnu omšu, pretože je príliš zložitá, dlhá a pre nich nezrozumiteľná. A že nie sú tak ochotní meniť, verte, že to nie je z čnosti, ale z núdze: 1. majú skúsenosť, že len raz zmenili spôsob prežehnania /problém 2, či 3 prstov/ a už vznikla sekta, ktorá to nechcela prijať... 2. Tam niet rozhodujúcej autority ako v KC, tam niet "Petra" rímskeho, ktorého všetci rešpektujú, lebo hoci formálne by to mal byť konstantinopolský, ten má však málo ovečiek, a ruský sa cíti väčším pánom... A navyše podľa nich sú všetci rovní, tak nemá kto koho poslúchať, a je preto problém zvolať aj všepravoslávny snem... Takže nemajte ilúzie...

citácia:
...Veď vtedy mali vypuknúť také protesty... neuveriteľné, kto- čo katolíkov pripravilo na také rezignované prijatie? Len hŕstka si toto všimla? Zvyšok si povedal- však to robia takí, čo hádam vedia čo môžu... nakoniec oni sami sa museli nejako vyrovnať s "problémami" ako Quo primum a zrejme aj iné o ktorých neviem.
Zasa ilúzie. Ja som nemal ten pocit, žeby sa to väčšine nepáčilo - tie reformy liturgie po koncile. Už som mal dospelácke roky, takže čosi viem... To len veľmi malá skupinka ľudí určitého psychického založenia lipne na dovtedajšom, a nie sú schopní prijať nijakú zmenu. Podľa nich by Cirkevm al vyť ako určitý druh posvätného "múzea", či "skanzenu" /mimochodom - presne tak medzi nami tu nazývame pravoslávnu cirkev: ako skanzenm či múzeum cirkvi 11. storočia.../

citácia:
Okrem vynechania požehnania, vidno samozrejme aj to že tam čiarka neodďeľuje žehnanie a vzdávanie vďaky, a tak je to obyčajná narácia.
Takže toto sú tie veľmi dôležité veci, pre ktoré je dnešná omša nelegitímna?... Mino, nech by boli v tom novom misáli nejaké chyby, v poriadku, pripusťme, no nie sú určite také, že by sa dalo skalopevne a s istotou tvrdiť, že nie je platný. Vari váš názuor na túto vec je rozhoddujúci?... A napokon - zajtra sa to možno zmení, a bude to bližšie k tomu "po vašom"... Ale medzitým treba prijať všetko tak, ako to je. Pred Bohom vám je to určite platné. Alebo si myslíte, že do Koncilu neexistuje legitímna KC, a legitímni pápež, a teda diabol Cirkev postavenú na sklae Petrovej premohol?... Alebo si myslíte, že je to to malé spoločenstvo lefevristov, ktoré je tou cirkvou? Odkiaľ táto vaša istota? Nie je to veľké riziko, ktoré beriete na seba pred Bohom, ked ste iba na základe svojich osobných dôvodov odmietli legitímnu Cirkev, ktorú ustanovil Kristus na apoštoloch na čele s Petrom, ktorých legitímni nástupcovia sú práve v dnešnej KC?... Zobuďte sa, prosím, a rozmýšľajte reálne, nestavajte si svoje vzdušné zámky a ilúzie... Toto je na pozadí všetkého vášho uvažovania, na základe čoho aby ste si to ospravedlnili, robíte ešte horšieu vec: nespravodlivo a falošne očierňujete KC a jej predstaviteľov. A horšie ako mnohí protestanti-heretici. Hanba!!! Je mi vás naozaj ľúto. Veľmi ťažko sa za to budete zodpovedať raz pred Bohom. A balamútite tu mozgy mnohých, ktorí hľadajú pravdu v KC, no vy ich dezorientujete...

citácia:
Na NOM sa dá vyobliekať už aj takto ako tu na treťom obrázku http://the-hermeneutic-of-continuity.blogspot.sk/2012/08/what-is-it-with-brazilian-church-and.html a to mi signalizuje, že "doba" sa fakt zmenila. A ja s tým nechcem mať nič spoločné.
Vyššie som vám vysvetli, ako ako kňaz chápem, čo je podstatné na sv. omši: nijaké parádyv obleikaní, či obradoch. Je to sprítomnenie Kristovej obety na kríži, čosi podobné ako to, čo konal Ježiš v predvečer svojej smrti vo večeradle, a teda veľmi jednoduché. Ostatné je iba dodatok kultúry a jej vyjadrenia v tom-ktorom historickom období. A to, čo vidíte na obrázku, to je nie norma, ale jednoducho neposlušnosť niektorých západných duchovných. Je to výnimka, ktorá iba potvrdzuje pravidlo, že Cirkev tak ani nenariadila konať, ani to neschvaľuje. A mali by ste vedieť, že v tej minulosti Cirkvi /ktorú priznávate/ boli tiež veľakrát a na mnohých /ba aj najvyšších miestach, pápežoch, kardináloch a biskupoch.../ všelijaké príklady neposlušnosti duchovenstva. A nielen v liturgii, ale v celkovom živote ako duchovných - čo je podľa mňa oveľa horšie... Myslím, že tá milnulosť až taká oveľa ružovejšia oproti 20. - 21. storočiu nie je...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 17 apríl 2013 :  10:14:01  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Vyjadrím sa len k tomu prvému, lebo k tomu ostatnému zjavne nemá zmysel- ak už dnes neučia v tzv. seminároch(zjavne sa tam učí podľa Pokorného a pod.) či ako sa to volá, že liturgia sa vybrusovala k lepšiemu a tento proces bol podstatne dokončený na Tridente- jasne bolo neomylne definované, že Liturgia vyjadruje všetky dogmy, ktoré sa týkajú sv. omše. Keď heretici z radov protestantizmu, videli ešte akú takú šancu v prekladaní misála do národných jazykov, bola aj táto diablova snaha veľmi promptne ukončená, a najbližších 400 rokov si diablovi zapredanci ani nepípli. (Tridentská liturgia sa jasne postavila ako val proti diabolizmu protestantizmu- aká irónia, že títo heretici boli prizvaní na "rady" k tomu ako má vypadať "omša" )
Zjavne to postráda aj zmysel preto, že Elo tu operuje slovami ako vývoj a pod. v zmysle modernizmu a teda v téze -antitéze a syntéze si vždy napasuje čo mu treba. Proste hovoriť tu o návrate pred 1500 rokov- súhlasím, ak sa obnoví Rímska ríša, dosadia sa rímsky cisári a aj byzantskí a potom by sa dalo uvažovať o "návrate" . Inak je to dokonalý modernistický anachronizmus.
Elo pochybujem, že ste čo len preleteli popri tom, čo je to liturgia.
Veľmi hlboko o tom pochybujem. V tých seminároch, kde veľmi rýchlo zaviedli tú odpornosť zbúchanú na kolene murárom Bugninim s pomocou 6 heretikov, sa už toto ako vidím ani neučí.
Odmietnuť liturgiu ktorá sprevádzala Cirkev dlhých 1500 rokov- v podstatných častiach o nejaké tie storočia viac, s tým že my si teraz zbúchame novotvar (tam sa to len vybrusovalo k lepšiemu), predsa len o niečom svedčí.
Nakoniec stačí si rozobrať tú tzv "omšu" a hneď je jasné aké prsty na nej pracovali.

misojogi

Odoslaný - 17 apríl 2013 :  23:54:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Odmietnuť liturgiu ktorá sprevádzala Cirkev dlhých 1500 rokov

chodievam obcas aj na Tridentsku liturgiu,
ale neviem ci by som to nazval odmietnutim liturgie
ono v hrubych rysoch sa tie liturgie aj podobaju, v niecom su odlisne a v niecom rovnake, cize nevidel by som to tragicky ako nejake totalne odmietnutie, ved prave preto ju aj B16 zaviedol naspat ako alternativu
mimochdom aj tak sv omsa vychadza zo zidovskych korenov a zidovskych modlitieb, nic cudne na tom nie je ze su tam zahrnute aj povodne zidovske modlitby
ale mnohe skor islo o inspiraciu ....

som za to aby veriaci mali k dispozicii obidve liturgie a mohli si vybrat
mne osoobne sa paci viac NOM,. ale aj Tridentska ma nieco do seba
nech si spokojne koexistuju vedla seba ....

sv.Ignac z Loyoly

Strana: z 13 Previous Topic: Sv. Terezka Jeziskova Téma Next Topic: M.Kuffa kontakt  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06