Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
Prepnúť na matný šedýPrepnúť na svetlozelenýPrepnúť na hnedýPrepnúť na striebornýPrepnúť na opálenýPrepnúť na tmavomodrýPrepnúť na šedýPrepnúť na tmavofialovýPrepnúť na šedomodrý
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 AKO žiť po katolícky v dnešnom svete?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Je rozumne prosit Boha o nieco bez rozmyslenia? Téma Next Topic: Kto je Boh zidov?
Strana: z 11

giggi

Stav: offline

Odoslaný - 26 október 2012 :  16:09:00  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov
citácia:
giggi, Zacharáš bolo by fér tu od vás prednáška o svinstve herézy, lebo pomenovať herézu "neplnosťou pravdy" bolo niečo čo hádam patrí do pokoncilového newspeaku, ktorý umožňuje nádherný doublethink... naozaj katolíci v rúchu diabla. Zrazu už lož nie je lžou, ale vraj "neplnosťou pravdy"...

radar- na vás len jedno: "uzdravil" tú heretičku Pán Ježiš, alebo nie? Odpovedzte mi iba na toto. Alebo súhlasíte s touto nechutnosťou čo tu dala giggi-Každý jej krok bol zázrak. Aj keby tvrdila, že ju uzdravil Budha, pravda je taká, žej ju uzdravil Boh. My mu máme zato ďakovať

Pôvodne zaslal mino - 26 október 2012 :  16:04:22

radar písala iba to čo cirkev celý čas hlásala, nielen od IIVK tak tu neobviňujte. Ona nie je heretička. To Vy ste sa vedome a dobrovolne oddelili od Katolíckej cirkvi a vymysleli ste si vlastnú vieru. Teraz sa ešte staviate aj do roly Boha ako sudca.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 325  ~  Člen od: 04 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 24 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 26 október 2012 :  16:37:19  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
giggi, po prvé ja som radar nekomentoval, chcel som odpoveď na jasnú otázku (nijako som neriešil čo písala) a tie ďalšie nepochopiteľné výlevy by som poprosil zdôvodniť, hlavne tie o mojej údajnej novej viere- ak to nezdôvodníte tak ste iba táraj a ďalšie podľa toho ak zdôvodníte túto infantilnosť, ten koniec snáď ani nepotrebuje komentár, to zvládne každý kto túto diskusiu navštívi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

giggi

Odoslaný - 26 október 2012 :  16:56:10  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov
citácia:
giggi, po prvé ja som radar nekomentoval, chcel som odpoveď na jasnú otázku (nijako som neriešil čo písala) a tie ďalšie nepochopiteľné výlevy by som poprosil zdôvodniť, hlavne tie o mojej údajnej novej viere- ak to nezdôvodníte tak ste iba táraj a ďalšie podľa toho ak zdôvodníte túto infantilnosť, ten koniec snáď ani nepotrebuje komentár, to zvládne každý kto túto diskusiu navštívi.

Pôvodne zaslal mino - 26 október 2012 :  16:37:19

Neuznávate nášho pápeža a sústavne naňho kydáte a krivo ho obviňujete z herézy. To sa volá schizma.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 325  ~  Člen od: 04 júl 2012  ~  Posledná návšteva: 24 november 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 26 október 2012 :  17:01:13  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
za herézou si stojím a nikto ma zatiaľ nepresvedčil o opaku, a voči nemu osobne nič nemám (okrem toho že podľa starých pravidiel sa nikdy nemal stať pápežom, ale keď sa Boh teda rozhodol nás potrestať tak to beriem...a rád by som videl vaše vyjadrenie k téme http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=3350)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

giggi

Odoslaný - 26 október 2012 :  17:18:11  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov
citácia:
za herézou si stojím a nikto ma zatiaľ nepresvedčil o opaku, a voči nemu osobne nič nemám (okrem toho že podľa starých pravidiel sa nikdy nemal stať pápežom, ale keď sa Boh teda rozhodol nás potrestať tak to beriem...a rád by som videl vaše vyjadrenie k téme http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=3350)

Pôvodne zaslal mino - 26 október 2012 :  17:01:13

K tomu fóru len toľko, že je zvrátené. Sudcov je tam až až, ešteže súd nie je v ich rukách. Prečítala som si prvých 5 príspevkov a je mi z nich zle. A neviem akej herézy sa pápež dopustil.
Bonifác VIII. vydal bulu UNAM SANCTAM, v ktorej hovorí: „Rímsky pápež je sudcom všetkých ľudí, ale on nemôže byť súdený nikým...

Alebo to nie je bula? Nie je neomylná? nie je platná? je heretická?

Modliť sa za smrť človeka je krásny príklad "kresťanskej lásky".

Reconquistador

Odoslaný - 26 október 2012 :  17:58:13  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
Nie, ja si to nemyslím. Ale kto zomrie v stave ťažkého hriechu, ide po smrti do pekla. Bez ohľadu na to, či to bol hriech proti čistote, alebo hriech proti viere. O jej momentálnej situácii by sa dalo dokonca povedať, že je ešte nebezpečnejšia. Pretože v predchádzajúcom stave, aspoň podľa môjho názoru, sa skôr mohla spamätať než teraz, keď vidí ako sa zlepšila čo sa týka čistoty a myslí si, že má dobrý vzťah s Bohom. Samozrejme, ešte sa môže obrátiť a prijať pravú vieru a snáď tak aj urobí...

Pôvodne zaslal Reconquistador - 26 október 2012 :  13:18:01

Vy si myslíte, že po smrti pôjde do pekla? A to Vy ste sudca? Boží súd nepozostáva z toho, že si katolíkov postaví na jednu stranu a ostatných na druhú. Tých potom pošle do pekla a z katolíkov si vyberie kto zachovával všetky dogmy a dával pozor aby pápež nebol heretik, tak tí pôjdu do neba? Vy žartujete? Boh skúma hlavne srdce. To sú zákon a proroci. Aký ťažký hriech spáchala?

Pôvodne zaslal giggi - 26 október 2012 :  13:27:56

[/quote]

Je skoro nemožné, aby v súčasnom stave nešla do pekla. Ale ja sudca nie som. Akurát, my katolíci máme takú dogmu, že "Mimo Cirkvi nie je spása". A ona je mimo nej. Ešte keby bola aspoň pri východných schizmatikoch, aby mala prístup k sviatosti zmierenia. Ale tam kde je, nemá nič.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 26 október 2012 :  18:08:08  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Ja by som to zhrnul, ja som ochotný, aj to len teoreticky, uvažovať že ju možno zachránil Pán, ale nikdy nie preto, že teraz je v sekte, ale NAVZDORY tomu, tie kecy o "neplnej pravde"(to je nový pojem pre herézu) sú jednoducho lož. To ako je to s ňou nebudem riešiť, to nech posúdi Ten čo vie kto mohol, nemohol, vedel nevedel... ale otázka naozaj je aj o tom, že by sa jednalo o zjavne nedotiahnuté uzdravenie, poslať človeka do sekty, dokonca niekam kde tupia Pannu, Eucharistiu, to znamená, že dotyčná nie je vôbec uzdravená, ani zamak. Práve naopak, sa jej "prihoršilo". Je v prostredí kde je pravdepodobné že odmietne jedinú Cirkev, už len preto, že všetky také sekty, aj keď sa žerú navzájom v nenávisti voči KC sú akoby ich jedna mater mala.

mino

Odoslaný - 26 október 2012 :  18:10:05  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Modliť sa za smrť človeka je krásny príklad "kresťanskej lásky".

Pôvodne zaslal giggi - 26 október 2012 :  17:18:11

[/quote]

giggi to ste celá vy, nedočítať... dočítať, nič tam nie je zvrátené.

giggi

Odoslaný - 26 október 2012 :  18:20:34  Zobraziť profil  Pridať giggi do zoznamu priateľov

Je skoro nemožné, aby v súčasnom stave nešla do pekla. Ale ja sudca nie som. Akurát, my katolíci máme takú dogmu, že "Mimo Cirkvi nie je spása". A ona je mimo nej. Ešte keby bola aspoň pri východných schizmatikoch, aby mala prístup k sviatosti zmierenia. Ale tam kde je, nemá nič.

Pôvodne zaslal Reconquistador - 26 október 2012 :  17:58:13

[/quote]
Mimo Cirkvi niet spásy pre nás, ktorí sme sa do nej narodili. Ale uberať Bohu možnosť spasiť koho On chce? Nie je to trúfalé?
On nás urobil súcich za služobníkov Novej zmluvy, a nie litery, ale Ducha; lebo litera zabíja, kým Duch oživuje.

radar

Odoslaný - 26 október 2012 :  18:33:00  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Je skoro nemožné, aby v súčasnom stave nešla do pekla. Ale ja sudca nie som. Akurát, my katolíci máme takú dogmu, že "Mimo Cirkvi nie je spása". A ona je mimo nej

Ona nie je mimo nej.
Z KKC
Mimo cirkvi niet spasy.

846 Ako treba chápať toto tvrdenie, ktoré často opakovali cirkevní Otcovia? Ak je formulované kladne, znamená, že všetka spása pochádza od Krista Hlavy prostredníctvom Cirkvi, ktorá je jeho telom:
Koncil „na základe Svätého písma a Tradície učí, že táto putujúca Cirkev je nevyhnutne potrebná na spásu. Lebo len Kristus, ktorý sa nám stáva prítomným vo svojom tele, ktorým je Cirkev, je prostredníkom a cestou k spáse. Keď však výslovne zdôraznil nevyhnutnú potrebu viery a krstu, tým súčasne potvrdil nevyhnutnú potrebu Cirkvi,(161, 1257) do ktorej ľudia vstupujú krstom akoby cez bránu. Preto by sa nemohli spasiť tí ľudia, ktorí by vedeli, že Katolícku cirkev založil Boh skrze Ježiša Krista ako nevyhnutne potrebnú, a predsa by nechceli do nej vstúpiť alebo v nej vytrvať.“

O protestantoch

838 „Cirkev vie, že je z viacerých dôvodov spojená(818) s tými, čo sú pokrstení a poctení menom kresťan, ale nevyznávajú úplnú vieru alebo nezachovávajú jednotu spoločenstva pod vedením Petrovho nástupcu.“ (1271) „Veď tí, čo veria v Krista a riadne prijali krst, sú v istom, hoci nedokonalom spoločenstve s Katolíckou cirkvou.“ S pravoslávnymi cirkvami je toto spoločenstvo také hlboké, „že mu chýba veľmi málo, aby dosiahlo plnosť, ktorá oprávňuje spoločné slávenie Pánovej Eucharistie“. (1399)

Samozrejme, v paragrafe 838 sa nejedna o odpadlikov od katolickej cirkvi, ktori odisli k protestantom, ale o tych, co sa v protestantizme narodili.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 26 október 2012 :  20:59:31  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Reconquistador - 26 október 2012 :  17:58:13

Mimo Cirkvi niet spásy pre nás, ktorí sme sa do nej narodili. Ale uberať Bohu možnosť spasiť koho On chce? Nie je to trúfalé?
On nás urobil súcich za služobníkov Novej zmluvy, a nie litery, ale Ducha; lebo litera zabíja, kým Duch oživuje.

Pôvodne zaslal giggi - 26 október 2012 :  18:20:34

Vyjadrujete sa ako luteránka... ale k veci:

Tá dogma platí pre všetkých ľudí. Jediná komplikácia je u ľudí, ktorý nemali možnosť spoznať katolícku vieru. Tí môžu byť spasený aj bez toho, aby boli jej členmi, no to rozhodne neznamená, že ich bude nejak veľké množstvo spasených. Ona má možnosť spoznať katolícku vieru. Na viac, na vstup do pekla stačí jediný jeden ťažký hriech. Ako ona dospeje k odpusteniu hriechov? Sviatosť zmierenia nemá prístupnú a dokonalá ľútosť - s tou je u luteránov veľmi veľký problém...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 26 október 2012 :  21:06:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
radar: KKC je napísaný s tak veľkou snahou o citlivosť a jemnosť, až sa nedá poriadne pochopiť, často zahmlieva, vyjadruje sa nepresne a podobne. Použite iný zdroj. Však veď katechizmov máme dostatok...

amerika1

Odoslaný - 26 október 2012 :  22:37:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Tí môžu byť spasený aj bez toho, aby boli jej členmi

Nemozu,.V nebi su len katolici Predtym ako budu spaseni musia nevyhnutne prijat Katolicku vieru Ako je sice tajmomstvom Ale na zjavenie Katolickej Pravdy musia dat kladnu odpoved Mimo Cirkvi totiz to nie je spasa
Mozu byt spaseni napriek tomu , ze pocas pozemskeho zivota bez vlastnej viny neboli clenmi Cirkvi
A to je rozdiel
Musi byt totiz splnena podmienka , ze by Katolicku vieru prijali , ak by im bola zvestovana, ak by ju mali moznost spoznat

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 27 október 2012 :  10:05:52  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
amerika-suhlas.

Reconquistador
Nemusite sa bat. Duch Svaty na 2VK hlbsie osvetluje ucenie o spase a vetu mimo cirkvi niet spasy Vidite, ze veta mimo cikvi niet spasy stale plati a bude vzdy platit tak, ako to najdete v starsich katechizmoch, len Bozi Duch poodhalil, kto este do katolickej cirkvi za urcitych okolnosti moze patrit.
No a ci ma ona moznost spoznat katolicke ucenie nevieme, a tiez nevieme ak ho spoznala, ci ho vedome a dobrovolne odmietla.preto ani nevieme, ci ma v tejto veci smrtelny hriech.Smrtelny hriech musi splnat 3 podmienky-vo velkej veci a celkom vedom a celkom dobrovolne. Toto my o nej nevieme povedat, ci je to u nej takto.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 27 október 2012 :  11:30:02  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
radar: Nič, aspoň nie v tomto smere, nebolo v KKC (dali ste citát z KKC a píšete o 2VK - nie je to ale to isté) viac poodhalené. Napríklad v knihe "Co jest Církev" od Josefa Pospíšila, ktorá vyšla už v roku 1925 a teda dlho pred tým, než to podľa Vás malo byť poodhalené v KKC, resp. 2VK sa píše niečo podobné, ale aj s ďalšou, nesmierne dôležitou informáciou, bez ktorej to čo je v KKC jednoducho neplatí.

Rafael

Odoslaný - 23 marec 2013 :  17:39:18  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Po udalostiach poslednych tyzdnov a dni,
pre zodpovednych katolikov, berucich svoju vieru a zivot vazne,
je tu opat prilezitost zastavit sa, predychat a pouvazovat dosledne nad temou,
ktora uz je nadmieru existencne dolezita:

Ako katolicky prezit v dnesnom svete?

odpovede a riesenia existuju.
Kto hlada, najde.
Kto nenachadza, znamena to ze slabo hladal a musi hladat lepsie.
Nekonat rovna sa hresit necinnostou a zanedbavanim.
Lahke to nebude, ba je to tazsie ako kedy bolo, ale je to stale mozne.
Kto nechce niest kriz, nebude hodny raz byt s Ukrizovanym.
Kto sa kriza boji, ajtak mu neunikne, az kym pod nim naveky zahynie.

Ako katolicky zit a prezit dnes, zajtra, stale?

Tot otazka.
Odpoved spociva v skutkoch.
Tak konajme.
Radsej neskoro a od zaciatku, nech to stoji co to stoji.
Kazdy z nas uz ma len malo zostavsich zolikov a ako vidno, Boh na svet vytahuje svoj posledny, treti prapor.

Nadej je cnost bozska, nuze: s doverou vpred.
Presnejsie povedane, stop, nekracat s prudom vpred.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 23 marec 2013 :  20:03:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Prezit jedine na skale,ktorou je Peter.Sektari su out.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 23 marec 2013 :  23:04:16  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Stale viac som presvedceny, ze momentalne sme out vsetci - nieto papeza...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 24 marec 2013 :  08:46:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Ak by chcel diabol ucinne rozbit krestanov-katolikov,tak pod ruskom toho najcistejsieho vykladu magisteria by presvedcil,ze katolicka cirkev uz nie je katolicka cirkev a papez nie je papez.Tych,co mu uveria rozbije do dalsich superextrapravovernych skupiniek navzajom sa neuznavajucich no spolocne nenavidiacich Cirkev ktoru opustili.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

lila

Odoslaný - 24 marec 2013 :  09:23:12  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 23 marec 2013 :  23:04:16

Ako dlho môže byť cirkev bez pápeža? A čo Duch Svätý? Cez koho teraz pôsobí keď nie je pápež, cirkev? Ako bdie nad nami? Čo Ježišové slová, že bude snami po všetky dni až do konca sveta?

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mak

Odoslaný - 24 marec 2013 :  09:44:04  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
citácia:

Tvoje presvedčenie neodráža objektívnu skutočnosť. Duch sv. nedopustí aby Cirkev zišla na scestie. Pritom vôbec nezáleží či ty a mnohí ďalší uznávate Františka ako pápeža alebo nie. Jediný komu škodíš si ty sám pretože sa vyčleňuješ zo spoločenstva Cirkvi, odmietaš prameň Božich milostí

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mino

Odoslaný - 24 marec 2013 :  11:07:25  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Ako dlho môže byť cirkev bez pápeža? A čo Duch Svätý? Cez koho teraz pôsobí keď nie je pápež, cirkev? Ako bdie nad nami? Čo Ježišové slová, že bude snami po všetky dni až do konca sveta?

Pôvodne zaslal lila - 24 marec 2013 :  09:23:12

mne sa vidí lila, že na tieto otázky sa tu už odpovedalo...

Rafael

Odoslaný - 24 marec 2013 :  14:35:20  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:

Ako dlho môže byť cirkev bez pápeža?

Tak dlho, kym Cirkev papeza nedostane, co moze byt rozne dlhy - aj mnohorocny - stav.
Urcita komplikacia by vznikla az keby stav bez papeza trval vyse sto rokov.

citácia:
A čo Duch Svätý?

Zostava nemenny a pritomny so svojou Cirkvou, aj ked by zrovna papez nebol.

citácia:
Cez koho teraz pôsobí keď nie je pápež, cirkev?

V obdobi bezpapezstva, Cirkev nadalej zije a funguje, tak ako vzdy zila a fungovala pocas vyse 260 rozne dlhych bezpapezstiev.

citácia:
Ako bdie nad nami?

Podla dogmatickej buly Pia VI. je Cirkev vzdy vedena Petrom, ci uz zrovna ma alebo nema dole nastupcu Petra.

citácia:
Čo Ježišové slová, že bude snami po všetky dni až do konca sveta?

Platili by bez najmensej zmeny.
Staci si otvorit detsky katechizmus a uz tam sa pise, ze Cirkev sa sklada z troch zloziek, oslavenej, bojujucej a trpiacej. Ta prva zlozka je uz trvala, tie dalsie dve budu trvat az do posledneho sudu, pricom ta bojujuca prejde suzenim a radikalnou stratou viery ku koncu, co sa odrazi aj na pocte jej clenov ("najde vobec Syn vieru, ked sa druhykrat vrati?")

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 24 marec 2013 :  14:46:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Ako dlho môže byť cirkev bez pápeža?

Tak dlho, kym Cirkev papeza nedostane, co moze byt rozne dlhy - aj mnohorocny - stav.
Urcita komplikacia by vznikla az keby stav bez papeza trval vyse sto rokov.
Pôvodne zaslal Rarach - 24 marec 2013 :  14:35:20

Prečo práve 100 rokov? A aká komplikácia?

mino

Odoslaný - 24 marec 2013 :  14:53:56  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
Codex iuri canonici 1917

Can. 102. §1. Persona moralis, natura sua, perpetua est; exstinguitur tamen si a legitima auctoritate supprimatur, vel si per centum annorum spatium esse desierit.
§2. Si vel unum ex personae moralis collegialis membris supersit, ius omnium in illud recidit

Strana: z 11 Previous Topic: Je rozumne prosit Boha o nieco bez rozmyslenia? Téma Next Topic: Kto je Boh zidov?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06