Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Ako poznat neomylny dokument?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Protikatolícka kampaň Téma Next Topic: Katolícka Cirkev
Strana: z 4

amerika1

Stav: offline

Odoslaný - 16 máj 2012 :  16:45:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ved som vam to vysvetloval , ze to urcuje Magisterium Cirkvi
Vezmite konkretny vyrok a vsminite si odvolavky z toho vyroku To je urcenie Magisteriom Okrem ex catedra a odsudenia papez nepovie neomylny vyrok bez odvolavky na pramen To je to urcenie Magisteriom Ale este aj pritom ex catedra sa odvolava na teologicke ucenie
Ale to som odbocil

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 16 máj 2012 :  16:53:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
1, Co je ucenie ex catedra ? Ale nekopirujte tu dokumenty , ide o to zistit , ci tomu rozumiete a ako tomu rozumiete Ja citat viem
2, Co je Pravda zjavena a pravda vyhlasena ? Ake su rozdiely a teologicke ucenie o probleme

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 máj 2012 :  08:56:13  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Ved som vam to vysvetloval , ze to urcuje Magisterium Cirkvi
Vezmite konkretny vyrok a vsminite si odvolavky z toho vyroku To je urcenie Magisteriom Okrem ex catedra a odsudenia papez nepovie neomylny vyrok bez odvolavky na pramen To je to urcenie Magisteriom Ale este aj pritom ex catedra sa odvolava na teologicke ucenie
Ale to som odbocil

Pôvodne zaslal amerika1 - 16 máj 2012 :  16:45:43

OK, skuste mi to vysvetlit na konkretno pripade, predstavme si, ze sme v 14tom storoci a papez Bonifac VIII. prave vydal bulu Unam Sanctam. Ktore jej casti su neomylne a preco?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 21 máj 2012 :  20:44:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
musime si zodpovedat dve otazky
1, opieral sa vo vyhlaseni o neomylnost prameniacu v Tradicii
2, vyhlasil Bohom zjavenu nauku , nikdy predtym , ziadnym papezom nevyhlasenu ?

Mato

Odoslaný - 23 máj 2012 :  10:33:14  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
1. neviem, ako to zistim?
2. mozno definoval, nieco co pred tym definovane nebolo, novu nauku si ale vymysliet nemohol...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 23 máj 2012 :  10:43:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
1 kazdy papezsky dokument ma odvolavky Naco sa odvolava v danej bule papez Bonifac VIII .?
2,novu nauku si vymysliet nemohol , ale mohol ohlasit nauku Bohom zjavenu a pred nim Ucitelskym uradom neohlasenu

V tej vami spominanej bule treba rozlisovat dva vyroky

1, tezu o dvoch mecoch
Mec duchovny dava pravo mecu svetskemu , lebo papez pomazava krestanskeho vladara A uloha meca svetskeho je ochrana meca duchovneho
2, kazdy clovek je pre spasu svojej duse povinny sa podriadit rimskemu papezovi

Kde ma pramen neomylnosti prvy vyrok a kde druhy ?
Tu je jasny dokaz, ako sa v jednom dokumente mozu prelinat zdroje neomylnosti

Rafael

Odoslaný - 20 jún 2012 :  21:23:10  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:
Dezin. nedavam na roven sv Pismu , ale to ,co je v nom uverejnene,je na urovni sv . Pisma ,pretoze Zjevenie pochadza z dvoch pramenov Z Pisma Svateho a z Tradicie A ta Tradicia je zhrnuta v Dezin .

Vy ked pochybujete o dezin ., tak pochybujete o jednom prameni Zjavenia A to je blud! Lebo vy si narokujete sam v sebe , vo svojom subjektivizme, urcovat , co Boh zjavil Cirkvi a co nie Vy si neuvedomujete katastrofalnu zavaznost vasich tvrdeni a otazok To je pochybovanie o prameni Zjavenia a teda o celom poklade viery Vy ,ako katolik, nesmiete k tomuto prameni zjavenia nic pridat a nic ubrat Ak to urobite ste ipso facto exkomunikovany z Cirkvi

Veriaci nemaju co urcovat ,na to je Ucitelsky urad Cirkvi To je neuveritelny liberalizmus v otazke ,ako veriaci urcovali A co veriaci su Ucitelsky urad ?

Ale ked nejaky snazivec nieco z toho vynecha , tak to neznemena , ze to bolo vynate z Tradicie To nikto nepovedal , ze to stratilo znamku neomylneho vyroku
Predstavte si , ze by nejaky redaktor namiesto celeho papezovho prejavu uverejnil len cast Ale to neznamena , ze okrem toho uz nic nepovedal Ak to vynechali umyselne , tak si pritiahli na svoju hlavu exkomunikaciu To ma take katastrofalne nasledky To nie su ziadne zartiky

Vy musite chapat ,ze Dezin . vychadza prave z toho dovodu , aby v Cirkvi nevznikali taketo zmatky ako tu , ze si kazdy urci , co je a co nie je neomylny vyrok V Cirkvi je poriadok A Cirkev o tom rozhodla , co je a co nie je neomylne A to rozhodnutie Cirkvi redaktori dezin . zhrnuli a uverejnili To nie je rozhodnutie redaktorov dezin . Oni to neposudzovali Oni to len zhrnuli , co Cirkev povedala , a uverejnili

Predstavte si , ze vy sa rozhodnete vydat sv Pismo Vy ste to sv . Pismo nenapisali Vy nie ste autorom Pokial dostanete nan znamky imprimatur a nihil obstat , tak je iste Ked vezmete akykolvek katolicky spis ,tak pozerate , ci ma znamku nihil obstat a imprimatur To je pre vas ako laika znamka istoty
Co vy ako laik chcete posudzovat ?

Pôvodne zaslal amerika1 - 14 máj 2012 :  09:27:36

S tym, co som na tomto citate vyznacil cerveno, nemozno suhlasit:

Toto ma inspirovalo k nasledovnemu:
Denzinger obsahuje ucenie KC vo viere a mravoch, avsak:

a.) nie vsetko, co je v Denzingerovi, je záväzné veriť vierou bozskou, katolickou, cirkevnou (len nauka Cirkvou predlozena k takejto viere viaze vo svedomi, na rozdiel od "nabozneho suhlasu", ktory nezarucuje ani neomylnost, ani neviaze vo svedomi),
Denzinger je vyskladany z vyrokov roznej vahy a sily (de fide, sententia fidei proxima, certa, communis, etc.).
Toto si dobre uvedomuju aj plagiatori Denzingera, u nas najznamejsi Neuner_ Roos, Viera cirkvi, str. 19 - 22.

b.) vselico, co patri pod povinnost verit vierou bozskou, katolickou a cirkevnou, vratane dogiem, sa v Denzingerovi nenachadza. Nie je to jedina prirucka, ktora obsahuje zavazne ucenie Cirkvi.
To by malo byt zname kazdemu kto pozna katechizmus, v ktorom sa spomina, co vsetko a kedy je chranene neomylnostou, najma pokial ide o riadne magisterium.
Prirucky typu Denzinger obsahuju mix vyrokov mimoriadneho exkatedralneho a riadneho ucitelskeho uradu Cirkvi, aj s roznymi stupnami cenzury na vyroky, ktorych opak je vyjadrenim ucenia Cirkvi.
Ak by mal Denzi obsiahnut vsetko zaväzné, musel by byt niekolkostokrat taky objemny, ako ho pozname.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 4 Previous Topic: Protikatolícka kampaň Téma Next Topic: Katolícka Cirkev  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06