Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 jedna Cirkev
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ja, my a naša farnosť Téma Next Topic: Male upratovanie
Strana: z 9

amerika1

Stav: offline

Odoslaný - 27 marec 2005 :  12:23:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

rim 14 1-3

tato cast mi odpovedala, ze ten, co prijal jezisa za svojho pana...je sucastou jeho tajomneho tela...a to kazdy!...teda vsetci veriaci vyznavajuci,ze jezis je pan su sucastou jednej cirkvi...chcem tym povedat, ze sme vsetci v uvodzovkach:na jednom koni...a preto roztrzky, ktore su...nimi ideme sami proti sebe...teda zaver: boh nas prijal...a kto neprima svojho brata alebo sestru neprima toho,koho prijal boh...

A co pravda ? Roztrzky ? Ake roztrzky ? Pozri sa ako pochopit napriklad rozpor v otazke sviatosti ? Zalozil ich Jezis Kristus , alebo nezalozil ? Nemoze existovat ina odpoved . Bud ano , alebo nie . Nemoze byt pravda , ze sviatostne knazstvo je a sucastne nie je . To nie su roztrzky . To je KRISTOVO . Prosim vas pochopte , ze napriklad knazstvo je tu z vole Boha . A tak bud je , alebo nie je . Sami proti sebe nejdeme , pretoze nechceme ist proti KRISTOVI . To neznamena , ze musime na seba tasit mece , ale nemozeme v zaujme jednoty spochybnovat zjavene pravdy . Toto je presne nasledok modernizmu . Ako keby bolo vsetko jedno . Nie je to jedno . Lebo to nie je moje , ale KRISTOVO . A pre lepsie pochopenie odporucam podobenstvo o talentoch .
Aby raz nezaznelo " Zly a lenivy sluha ! Vedel si , ze znem kde som nesial , a zbieram kde som nerozsypal ? " Mt 26 , 25
" A neuzitocneho sluhu vyhodte von do tmy , tam bude plac a skripanie zubami " Mt 25 , 30

A to kazdy ... Prepac , ale hovoris ako papezka . A co ked nie kazdy , co ked ten , co popiera Kristovu zjavenu pravdu sa zo spolocenstva sam vylucuje . Mimi Cirkvi niet spasy . Pocula si to uz niekedy .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora 

janka

Odoslaný - 29 marec 2005 :  14:31:04  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
v prispevku mi slo o to, ze sme sucastou tajomneho tela ...cirkvi...kazdy krestan...neviem, ci na tom my ludia nieco zmenime..podla mna nie...a potom dalsia cast ako si napisal...bud zly sluha alebo dobry sluha...ale to, ci budem dobry sluha alebo nie nerozhoduje moja prislusnost k tej alebo tej cirkvi ale vernost tomu, komu verim...mozno to tak nevyzera, ale verim, ze katolicka cirkev je pravou a opatruje skutocne prave ucenie a poklady, ktore nema nik iny...viera je dar boha a ja zato nemozem, ze niekto uveril a hlasi sa k inym denominaciam...je to slobodna ludska vola...boh ju respektuje z lasky k nam...
hm neviem, ci som pocula niekedy,ze mimo cirkvi niet spasy...ale predsa katolicka znaci vseobecna...cize podla toho by z pokladov, ktore ona opatruje...napr. eucharistia...cerpaju vsetky denominacie...aj ked neviditelne...

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 29 marec 2005 :  21:56:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

...boh ju respektuje z lasky k nam...

Boh , Jezis Kristus zalozil len jednu Cirkev , pravu apostolsku katolicku . Nemoze respektovat rozdelenie , lebo rozdelenie je nasledkom popretia Jeho Pravdy .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  06:22:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Boh , Jezis Kristus zalozil len jednu Cirkev , pravu apostolsku katolicku.
S tym suhlasim. Akurat sa nezhoduje s RKC.

Nemoze respektovat rozdelenie , lebo rozdelenie je nasledkom popretia Jeho Pravdy.
Aj s tym sa da suhlasit, s poukazanim na podobenstvo o rozdelenom dome.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 30 marec 2005 :  15:39:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Veľký cirkevný učiteľ svätý Augustín (+430) prísne varuje: „Ktokoľvek sa odtrhne od Katolíckej cirkvi, nech by sa akokoľvek domnieval, že zbožnejšie žije, už pre to jediné previnenie, že sa odštiepil od cirkevnej jednoty, nebude mať večný život“ (Epistula 152).

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 30 marec 2005 :  15:43:29  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
vies, bolo by vhodne si precitat knihu Prekrocit prah nadeje - od Jana Pavla II. Nebudem citovat doslovne.

Islo mi o tu cast, ked svaty otec hovori, ze roztriestenie mohlo byt tiez cinnostou DS. Lebo takto sa poukazali na niektore veci, ktore by pri nerozdeleni mohli upadnut do zabudnutia.

Osobne dodam len tolkoí, ze aj na tomtoí fore v konfrontacii s inak zmyslajucimi som objavil svoje nedostatky a aj v snahe reagovat som sa zamyslel nad niektorymi otazkami, ktore by inak ostali bokom.
Ale ja som tiez za jednotu krestanov.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  16:01:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Veľký cirkevný učiteľ svätý Augustín (+430) prísne varuje: „Ktokoľvek sa odtrhne od Katolíckej cirkvi, nech by sa akokoľvek domnieval, že zbožnejšie žije, už pre to jediné previnenie, že sa odštiepil od cirkevnej jednoty, nebude mať večný život“ (Epistula 152).

Hej, on si to mohol mysliet. To vsak nie je (pre mna smerodajne). Ak by to tvrdil Boh, to by bolo cosi inaksie.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  16:02:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Osobne dodam len tolkoí, ze aj na tomtoí fore v konfrontacii s inak zmyslajucimi som objavil svoje nedostatky a aj v snahe reagovat som sa zamyslel nad niektorymi otazkami, ktore by inak ostali bokom.
BINGO alesko. Prisiel si na zmysel diskusie.

Ale to aj ja.

Vlkodlak

Odoslaný - 30 marec 2005 :  17:03:04  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
pre protestantov:
Panstvo, prosím vysvetliť nasledujúci jav.
Sem tam sa v debate spomenie niektorý učiteľ Cirkvi, ktorý pôsobil pred vznikom protestantských cirkví. Napr. sv. Augustín, Ján Zlatoústy, Fero z Assisi a pod.
Ak sa mám diplomaticky-mierne vyjadriť, reagujete na nich odmietaním.
Z čoho vychádza vierouka protestantských cirkví ? Veď spomenutí učenci pôsobili vtedy, kedy o evanjelikoch či kalvínoch nik ani netušil. Prečo protestanti veria v sv. Trojicu, ale odmietajú mariánsku úctu či celibát ? Teraz mi neide o ten ktorí problém, skôr ma zaujíma princíp ? Na zaklade čoho a použitím akého mechanizmu sa odmietla časť učenia, ktoré sa doteraz(do vzniku protestantov) bralo "vážne".
Vznikom novej cirkvi, napr ecav, sa začalo prehodnocovať doterajšie učenie ? Začali sa skúmať práce učencov(napr. sv Augustína) a ak sa nejaký orgán(?) uzhodol, že je to protibiblické - škrtol sa ? Trocha mi to pripomína moslimov. Allah bol aj pred Mohamedom, ale až on(Mohamed) ukázal ako a v čo sa má veriť. Je analógia Mohamed a trebárs Luther správna ?(dúfam, že nevzbudím emócie, ide mi iba o to, ako sa vyprofilovala vierouka)
Vďaka za odpoveď.

PS. Prosím bez emócií. Katolíkom na základe koncilov nie je problémom zdokumentovať vývoj vierouky. Mňa zaujíma aký mechanizmus funguje u protestantov. Teda čo a prečo a kedy sa odmietlo.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  17:18:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
pre protestantov:
Kto su protestanti? Patri aj GMK medzi nich?

Ak sa mám diplomaticky-mierne vyjadriť, reagujete na nich odmietaním.
Ako kto a ako na co. GMK sa stotoznuje s niektorymi vyrokmi napr. Augustina.

Z čoho vychádza vierouka protestantských cirkví?
Co su protestantske cikvi?

Na zaklade čoho a použitím akého mechanizmu sa odmietla časť učenia, ktoré sa doteraz(do vzniku protestantov) bralo "vážne".
Mechanizmom velmi podobnym mechanizmu RKC. Inspiracia DS, analyzou Pisma.

Trocha mi to pripomína moslimov. Allah bol aj pred Mohamedom, ale až on(Mohamed) ukázal ako a v čo sa má veriť.
A mne to pripomina RKC s jej vieroucnymi doktrinami a koncilmi. Boh bol aj pred RKC dogmami, ale az RKC ukazala ako spravne verit v Boha a ako spravne vieru aplikovat?

Je analógia Mohamed a trebárs Luther správna ?(dúfam, že nevzbudím emócie, ide mi iba o to, ako sa vyprofilovala vierouka)
A rozsirme aj na RKC.

Prosím bez emócií. Katolíkom na základe koncilov nie je problémom zdokumentovať vývoj vierouky. Mňa zaujíma aký mechanizmus funguje u protestantov.
Ako som uz povedal, velmi podobny tomu z RKC.

Korrak

Odoslaný - 30 marec 2005 :  18:49:05  Zobraziť profil  Pridať Korrak do zoznamu priateľov
quote:
VLK : Z čoho vychádza vierouka protestantských cirkví ?

Protestantská věrouka se snaží vycházet důsledně pouze z textu Bible.
O Marii se v Písmu nepíše, že by vstoupila na nebesa a že by se tam přimlouvala u svého syna - nemůže to tedy hlásat ani církev, ani věřící. (Není to biblická pravda.) Totéž se týká světců. Mnozí jsou uznáváni jako učitelé a vzory chování - ale v Novém zákoně není psáno, že by nějaký jiný člověk než Ježíš vstoupil do nebe - nemůže to tedy hlásat ani církev. (Jestli máš možnost, půjč se třeba Sieť viery od Petra Chelčického - podává to tam poměrně srozumitelně, lidovým jazykem, i když archaickou češtinou z 15.století.)
Svatá Trojice byla ustanovena poměrně brzo a vpodstatě Písmu neodporuje - dá se doložit, že se v něm skutečně mluví o třech podobách (osobách) Boha.
Celibát byl ustanoven až později podle - upřímně přiznejme, že velice okrajového - vyjádření sv.Pavla. Prvotní církev od svých duchovních celibát nevyžadovala. Pravoslavná církev zachovala původní vztah k celibátu, nevyžaduje ho - a kněz vyššího svěcení dokonce musí být ženatý. (V Rumunsku dokonce nedostatečně vyvinutý penis zmařil dvěma studentům plánovanou duchovní kariéru. Ředitel školy v Botosani jim odmítl dát doporučení k dalšímu studiu: "U budoucích popů je právě tento předpoklad přímo základní. Nemůžeme riskovat, že by pak v rodinách pravoslavných duchovních docházelo k rozvodům nebo jiným komplikacím.")Učení učitelů církve protestanti nepřehodnocovali, berou ho jako doklad určité doby. V protestantských církvích neexistují žádná dogmata a výklad Písma bývá i dosti rozdílný. K odlišným výkladům jsou jednotliví duchovní a profesoři na teologických fakultách obvykle tolerantní.(Gerd Ludemann, luteránský teolog z Gottingenu, Zmrtvýchvstání Ježíšovo-historie, zkušenosti, teologie: "Ježíš Kristus nevstal z mrtvých, nýbrž jeho pohřbené tělo zetlelo." Podle něj v nejstarších novozákonních písemnostech, apokryfech a rabínských spisech není obsažen žádný náznak zmrtvýchvstání. - Neobává se, že by se dostal do sporu s církví kvůli svým názorům. Vyplývá to ze svobody teologického výzkumu u protestantů.)

Analogii s Mohamedem nevidím. Protestantská hnutí totiž v Evropě nevznikla pouze kvůli teologii, ale taky jako reakce na mocenské postavení katolické církve. Jeho součástí bylo i sociální hnutí (chudí proti bohatým).

p.s: Doufám, že mi to zas někdo nevymaže. Třeba že nejsem protestant, a že teda nemám za protestanty co mluvit. (Potom si vždycky říkám: Že se tím vůbec zdržuješ... Jdi si radši zajezdit na kole. Nebo si dej trénink v boji navíc...nebo si pusť televizi...nebo koukej hodinku do blba...))

Počet príspevkov: 758  ~  Člen od: 03 január 2005  ~  Posledná návšteva: 04 apríl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 30 marec 2005 :  22:18:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

vies, bolo by vhodne si precitat knihu Prekrocit prah nadeje - od Jana Pavla II. Nebudem citovat doslovne.

Islo mi o tu cast, ked svaty otec hovori, ze roztriestenie mohlo byt tiez cinnostou DS. Lebo takto sa poukazali na niektore veci, ktore by pri nerozdeleni mohli upadnut do zabudnutia.

Kde to pise papez ? Mohol by si konkretne ? Ja tu knihu mam , najdem si to . Rozdelenie dielom Ducha svateho ? Takze podla toho by Duch Svaty povedal
sviatostne knazstvo nie je od Krista
eucharistia nie je realne Telo a Krv Kristova
ucitelsky urad Cirkvi neexistuje
Petrovi nebola zverena moc klucov
sviatosti okrem krstu nie su od Pana
monarchicky episkopat nenexistuje atd . atd.
Ako ti mam prejavit lasku porad mi , ked taras taketo hovadiny , a este sa zastitujes papezom .

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 30 marec 2005 :  22:34:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Korrak:
Dík za reakciu. Aj keď som čakal skôr z tábora protestantov.
Nevadí.
Korrak, mne neide ani tak o konkrétne body, kde nastali zmeny. Skôr mi ide o mechanizmus. V rkc máš učiteľský úrad cirkvy, dogmy a pod. Kde kto s tým môže nesúhlasíť, ale princíp prijímania trebárs dogiem je jasný.

Ja by som chcel vedieť, ako protestanti revidovali učenie. Či sa išlo od podlahy, dogma za dogmou, alebo sa riešili aktuálne problémy, alebo ...

Simulujme príklad:
1. Luther zložil večné sľuby, bol vysvetený.
2. Následne vďaka nedorozumeniam(zámerne používam takýto slovník) sa ocitol mimo Cirkev s tým, že okolo neho vzniklo nové kresťanské spoločenstvo.
A teraz prichádzajú momenty ktoré ma zaujímajú.
Ako, na základe akého mechanizmu sa začína revidovať učenie rkc - sviatosť kňazstva, celibát, sľuby ...
Čo bolo prvé, vôľa či riešenie nového stavu ?
Ako to išlo potom ? Veď protestanti nevznikli na zelenej lúke. Čerpajú z dedičstva rkc. Na základe čoho a kto bol vôbec kompetentný vyberať témy(trebárs dogmy) a revidovať ich ?

Alebo sa jednoducho sformátoval disk a inštalovalo sa pekne odznova ?
Ale potom vznikájú ďalšie otázky. Kto bol admin a na základe čoho sa začalo budovať ...

Chápeš očo mi ide ?

Protestanti, pomôžte.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  22:43:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Takze podla toho by Duch Svaty povedal

BINGO. Toto vsetko by DS naozaj povedal.

Ako ti mam prejavit lasku porad mi , ked taras taketo hovadiny , a este sa zastitujes papezom .

Toto je laska k bliznemu v praxi? Amerika, ci ty milujes len toho, kto je ako ty? Divna aplikacia Kristovho prikazania.

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  22:44:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Dík za reakciu. Aj keď som čakal skôr z tábora protestantov.
Nevadí.

Veruze nevadi. Korrak je vo veciach nabozenskych pokmerne dobre vzdelany, ale treba davat pozor a informacie preverovat, lebo Korrak lubi prekrucat a zavadzat.

Ale GMK (povodom ECAV) ti napisal tiez svoj nazor.

Korrak, mne neide ani tak o konkrétne body, kde nastali zmeny. Skôr mi ide o mechanizmus. V rkc máš učiteľský úrad cirkvy, dogmy a pod. Kde kto s tým môže nesúhlasíť, ale princíp prijímania trebárs dogiem je jasný.
A podobne je to v ECAV. Mame tu autority z Bohosloveckej fakulty, diskusie a seminare (skor akademicke) aj na medzinarodnej pode. Z casu na ca zasadne kongres zastupcov ECAV cirkvi a zhodnu sa na nejakom ustanoveni.

Ako, na základe akého mechanizmu sa začína revidovať učenie rkc - sviatosť kňazstva, celibát, sľuby ...
Je dost mozne, ze ani nejde o revidovanie ucenia RKC, ale o znovuvybudovanie nanovo, aj ked iste momenty su zhodne.

Veď protestanti nevznikli na zelenej lúke. Čerpajú z dedičstva rkc.
To je omyl. ECAV cerpa z Biblie. Nieco o tomto je aj na: http://krestanskesbory.cz/web/modules.php?name=Forums&file=index .

Skor takto dajako.

Ale potom vznikájú ďalšie otázky. Kto bol admin a na základe čoho sa začalo budovať ...
Protestanti nemaju ziadneho Admina, maju iba adminov. Buduje sa na zaklade Pisma a jeho ustanoveni.

Korrak

Odoslaný - 30 marec 2005 :  23:04:40  Zobraziť profil  Pridať Korrak do zoznamu priateľov
quote:
VLK : Chápeš očo mi ide ?

Samozřejmě že byly provedeny revize katolického učení. Jenže to probíhalo odzdola - od věřících. U protestantů může vykládat písmo (podle svého rozumu) každý věřící. Před Josefinskými reformami se na našem území scházeli věřící doma - bez duchovních (žádní ještě nebyli).
A po reformách si své kněze a představené volili. Tak to funguje dodnes. To znamená, že kdo jim připadal nejzběhlejší ve znalosti Písma, toho zvolili za kněze a jeho výklady přijímali za správné.

Samozřejmě že dneska už duchovní taky studují - určité společné postuláty (společná východiska), ale závěry si většinou činí sám věřící nebo protestantské společenství.

Leckde už při bohoslužbách taky zapadli do stereotypů (poslouchám bohoslužby na ČRo 2 každou neděli - církve se střídají, taky jsem občas někam zašel...) - takže třeba husiti (ČSCH) mají skoro stejný obřad jako katolíci, různé evangelické církve už taky mají stanovený pořad...ale původně se nad Písmem diskutovalo. Lidi se ptali, vyměňovali si názory.

quote:
Ja by som chcel vedieť, ako protestanti revidovali učenie. Či sa išlo od podlahy, dogma za dogmou, alebo sa riešili aktuálne problémy, alebo ...

To, co jim připadalo, že neodpovídá Bibli, to zrevidovali, vyloučili, změnili. Sami o tom rozhodli. Někdy v diskusi, jindy dali na názor některého vzdělaného člena.

quote:
Čo bolo prvé, vôľa či riešenie nového stavu ?
Ako to išlo potom ? Veď protestanti nevznikli na zelenej lúke. Čerpajú z dedičstva rkc. Na základe čoho a kto bol vôbec kompetentný vyberať témy(trebárs dogmy) a revidovať ich ?

Uveřejnil jsem zde několik názorů různých protestantských teologů, jenže mi to Mato (nebo někdo jinej) vždycky vymazal. Profesor Funda (studoval na několika teologických fakultách) už vystupuje tak civilně, že bys skoro neřekl, že věří v křesťanského boha.
Nebo dr.Balabán, prof.Odilo Štampach (dominikán, kterej přestoupil ke starokatolíkům pro neshody s vedením katolické teol.fakulty, kde nakonec kard.Vlk stejně musel provést radikální změny)... Tyhle lidi sám rád poslouchám, protože nepředkládají omletá dogmata, ale nutí člověka poslouchat a přemýšlet.

quote:

U protestantů prostě neexistuje hierarchie a ustanovení nejmoudřejší. V učení stále můžou probíhat změny a ty změny může iniciovat třeba i nějakej pastýř, kterej dovede sotva číst... Když jeho názor je přijat, uznán společenstvím, pak začne platit. (Samozřejmě nesmí odporovat Písmu nějak výrazně, úmyslně, zlovolně.)

Počet príspevkov: 758  ~  Člen od: 03 január 2005  ~  Posledná návšteva: 04 apríl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 marec 2005 :  23:14:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
U protestantů prostě neexistuje hierarchie a ustanovení nejmoudřejší.
Co nie je, samozrejme, pravda. Urcite nie v pripade ECAV. Tu existuje rada starsich, ktora je zlozena z ostrielanych teologov.

Svojho casu som kontaktoval dekana ECAV bohosloveckej fakulty s istym vieroucnym proiblemom a odpovedou mi bolo nieco v duchu, ze ECAV ide o prilev inteigencie za clenov a preto sa ECAV rozhodla nasledovat priklad RKC a pokladat vedecke vysledky za smerodajne aj pre oblast viery.

Bohuzial, tymto sa moja domaca cirkev v mojich ociach absolutne zdiskrditovala spolu s jej vedenim.

Ceresnickou na dorte je generalny biskup Filo, ktory bol udajne aj agentom StB (comu celkom verim)a ktory ma celkovo zvlastne praktiky, niekto by ich mozno oznacil za mafianske.

V učení stále můžou probíhat změny a ty změny může iniciovat třeba i nějakej pastýř, kterej dovede sotva číst...
Muahahahahahahahaha!
Aspon co sa ECAV tyka. V ECAV disponuje pravomocou zmeny genralny biskupsky urad v uzkej spolupraci s bohosloveckou fakultou. T, co iniciuju zmenu v uceni ECAV su taktne upoozorneny, ze to maju robit inde, nez v ECAV.

Preto sa spytam povodnu otazku: Co u to protestanstke cirkvi?
Ak mas na mysli vsetky cirkvi okrem RKC, nie je mozne dat vseohecnu odpoved, lebo ta sa lisi od pripadu k pripadu. Su take, ktore su presne ako povedal Korrak a su take, co sa praktikami znacne priblizuju k RKC (mnou spominana ECAV).

Korrak

Odoslaný - 31 marec 2005 :  07:02:48  Zobraziť profil  Pridať Korrak do zoznamu priateľov
quote:
GMK : V ECAV disponuje pravomocou zmeny genralny biskupsky urad v uzkej spolupraci s bohosloveckou fakultou. T, co iniciuju zmenu v uceni ECAV su taktne upoozorneny, ze to maju robit inde, nez v ECAV.

Jasně. Pokud v některé církvi probíhají volby formálně, pak tam můžou rozhodovat papaláši. (Jak dlouho jsme od doby vlády KSČ a jejích přisluhovačů - jediných majitelů pravdy?)
Záleží to na lidech. Všecko dobré se dá zvrátit k nudě, nebo i ke zlu.

Marcelllooo

Odoslaný - 31 marec 2005 :  07:05:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Jasně. Pokud v některé církvi probíhají volby formálně, pak tam můžou rozhodovat papaláši. (Jak dlouho jsme od doby vlády KSČ a jejích přisluhovačů - jediných majitelů pravdy?)
Záleží to na lidech. Všecko dobré se dá zvrátit k nudě, nebo i ke zlu.

V ECAV to vlastne ani nikdy inak nebolo.

Ales

Odoslaný - 31 marec 2005 :  12:13:44  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

quote:
Pôvodne poslal alesko

Kde to pise papez ? Mohol by si konkretne ? Ja tu knihu mam , najdem si to . Rozdelenie dielom Ducha svateho ? Takze podla toho by Duch Svaty povedal

Napisal som ze by mohlo, nepisal som ze sv. otec tvrdi ze to je dielo DS. A urcite neslo zavrhnut vsetko to co si napisal. IDe o to, ze pre katolikov to bola vyhoda v tom, ze si museli uvedomit a ist do hlbky precot zrovna knazstvo, marianska ucta atd. Najme ked v danych dobach nastaval upadok krestanstva(vid napr. M. Luther)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 31 marec 2005 :  12:21:17  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

BINGO alesko. Prisiel si na zmysel diskusie.

Ale to aj ja.

No jasne GMK, ale nemusim hned negovat ostatnych, existuje aj konstruktivna hadka. Nemusim ich stuchat pod rebra, aby som videl ich reakciu...

Marcelllooo

Odoslaný - 31 marec 2005 :  13:13:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Najme ked v danych dobach nastaval upadok krestanstva(vid napr. M. Luther)
Iste mi objasnis ten upadok krestanstva v suvislosti s M.Luterom, ktory si pouzil ako priklad dekadencie krestanstva.

No jasne GMK, ale nemusim hned negovat ostatnych, existuje aj konstruktivna hadka.
Alesko, IMHO musim. Ked mam opacny nazor ako ty, tak musim ho prezentovat ako opacny.

Nemusim ich stuchat pod rebra, aby som videl ich reakciu...
Niekedy musis. A je to zaroven efektivny sposob ako niekoho primat k reakcii.

Ales

Odoslaný - 31 marec 2005 :  13:57:47  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
GMK ked myslis, ja sa s tebou hadat nebudem. Ine je prezentovat svoj nazor, hoci je opacny(myslim si ze nie vzdy mas opacny nazor) a ine je ho mat opacny akokeby na truc.

A co sa tyka Lutera, myslim si ze samotna jeo reakcia bola na upadok v krestanskych mravov. Riesit problem sa da roznymi sposobmi a v tomto Lutera nechcem odsudzovat, no paci sa mi skor reakcia frantiskanov a dominikanov na tuto otazku.

Marcelllooo

Odoslaný - 31 marec 2005 :  14:10:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ine je prezentovat svoj nazor, hoci je opacny(myslim si ze nie vzdy mas opacny nazor) a ine je ho mat opacny akokeby na truc.
To mas pravdu.

A co sa tyka Lutera, myslim si ze samotna jeho reakcia bola na upadok v krestanskych mravov.
Jednak to a jednak upadok v cikrvi.

Riesit problem sa da roznymi sposobmi a v tomto Lutera nechcem odsudzovat, no paci sa mi skor reakcia frantiskanov a dominikanov na tuto otazku.
Znovu musim podotknut, ze Luter sa nechcel odtrhnut, ai sa nechel oddelit a chcel to riesit znutra a cirkevnymi procesmi. Neuspel, lebo cirkev, ci jej hodnostari neprejavili zaujem a ochotu to riesit.

A cirkev Lutera vyplula.

amerika1

Odoslaný - 31 marec 2005 :  15:37:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Aj ja som za jednotu krestanov . V jedinej pravej apostolskej Katolickej Cirkvi na sposob Unie s grekokatolikmi . To je jedina cesta k jednote , ina neexistuje .

amerika1

Odoslaný - 31 marec 2005 :  15:41:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

quote:
Pôvodne poslal amerika1

quote:
Pôvodne poslal alesko

Napisal som ze by mohlo, nepisal som ze sv. otec tvrdi ze to je dielo DS. A urcite neslo zavrhnut vsetko to co si napisal. IDe o to, ze pre katolikov to bola vyhoda v tom, ze si museli uvedomit a ist do hlbky precot zrovna knazstvo, marianska ucta atd. Najme ked v danych dobach nastaval upadok krestanstva(vid napr. M. Luther)

Pochop , ze by nemohlo . To sa vylucuje , pretoze by bolo postavene na hlavu cele zjavene nabozenstvo . Kristus by musel byt luharom , ktory nevedel co hovori . Je to tvrdo povedane , ale pravdivo . A katolici sa odo nikoho neodelili , oni nevytvorili ziadnu novu Cirkev , ale stale zotrvavaju v tej , zalozenej nasim Panom . A co ked nastal upadok krestanstva ? To je dovod cle ucenie Kristovo prevratit na ruby ?

Strana: z 9 Previous Topic: Ja, my a naša farnosť Téma Next Topic: Male upratovanie  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06