Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Ja, my a naša farnosť
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Zakon o homosexualnych manzelstvach Téma Next Topic: jedna Cirkev  

veritas

Stav: offline

Odoslaný - 17 december 2004 :  11:17:15  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
LICH!

Chcel by som sa opýtať, ako žijete vo svojich farnostiach... Aké máte vzťahy s kňazmi (farár, kaplán, diakoni...)
Ako žijete?
Ako sa venujete starším, mladým, deťom?
Mávate nejaké farské akcie? Výlety, lyžovačky...?
Stretávate sa na niečom pravidelne? koľkokrát do týždňa...? A pod...

Netreba nič menovať (miesta, mená), no len tak všeobecne sa skúsme pozdieľať, že aký mame život vo farnosti.
Možno sa vzájomne niečim inšpirujeme...
Samozrejme do diskusie o aktivitách pozývam aj našich (a aj mojich veľmi vzácnych kamarátov) nekatolíkov, ktorí nás tiež môžu obohatiť svojimi aktivitami zo svojich zborov...

PD!

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora 

sasulnik

Odoslaný - 20 december 2004 :  10:08:16  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
No nieco popisem, ked nikto tu nepopisal.

No co sa tyka mojej farnosti, tak velmi zabehnutym tam nie som, kedze som len nedavno obrateny, ale ak je treba pomoct, tak sa snazim angazovat, aj ked nie vzdy sa cas na to najde...
Akurat sa stretavame spolu s mladymi na stretku raz tyzdnenne.
A sem tam sa zucatnujeme akcii, ktore niektori nasi clenovia organizuju alebo pomahaju organzovat, napr. Zelos, vid http://zelos.webpark.sk/ alebo http://pvi.host.sk/phprs/index.php .
Ako je to s knazmi na nasej farnosti? Myslim ze v pohode, i ked sa kaplani striedaju kazdy rok, dekan nam ostava stale ten isty a ten je uplne v pohode, nech mu zdravie sluzi...

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 20 jún 2005 :  11:57:51  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
my sme mali teraz birmovku. 181 birmovancov. nadhera. a netrvalo to dlho iba 1 a pol hodiny. Vdaka Ti Boze za nich.
Ako miništrant som sa zúčastnil na krste, prijimani, birmovke a i na svadbe i pohrebe. Kazda ta udalost je nadherna a akokeby som niektore sviatosti prezival aj na sebe - pri krste ako by mna krstili a to iste aj na prijimani i na brmovke - Chvala Ti, Pane, za dar miništrovania.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 21 jún 2005 :  10:20:56  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: pri krste ako by mna krstili a to iste aj na prijimani i na brmovke

A mne vyčítali skutočný krst v dospelosti.... hahahaha

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 21 jún 2005 :  10:21:28  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ja som bol tiez krsteny v dospelosti.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 21 jún 2005 :  10:39:11  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Aj ja sa s vami podelím o radosť zo sviatosti birmovania, ktorú sme mali u nás. Teším sa aj z toho dôvodu, že sa nám s Božou pomocou a s pomocou farnosti podarilo pripraviť zopár mladých chlapcov a dievčat na život dospelého kresťana.

Zopár fotografií z tejto veľmi milej slávnosti si môžete pozrieť v našom fotoalbume - kliknite na položku "Birmovka 2005": http://www.fararaca.sk/album/album1.htm

Birmoval p. arcibiskup Sokol a verím, že pri homílii pôsobil Duch Svätý - pretože povedal tým mladým ľuďom veľmi veľa...

Proste prenádhera... Ani neviem, čo o tom viac písať... Asi mám podobné skúsenosti ako aleško... Slávenie slávnosti sviatosti birmovania - krst Duchom Svätým, suché kosti ožívajú (Ez 37. kap.) a dary Ducha prichádzajú...

MU-RO-RA-SI-PO-NÁ-BO

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 21 jún 2005 :  10:43:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Hej, akurat, ze Ty si pohrdol, odmietol povodny a nezmazatelny katolicky krst, a Alesko hovoril o svojom pocite, o posobeni ducha ... a to je dost veelky rozdiel, nemyslis si?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 21 jún 2005 :  11:43:44  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Skutocne si taky hlupy, alebo provokujes za kazdu cenu?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 21 jún 2005 :  11:46:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Je to len hlúpa provokácia... Nestojí za zmienku...
Keď si takto predstavuje budovanie jednoty a správne spolunažívanie, tak potom...

P.S.
Lajos pochytil určitý dobrý smer... Skladám mu obdiv...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 27 jún 2005 :  14:03:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
nasa farnost ma hlavu v smutku - nas p. farar aj p. kaplan odchadzaju. Esteze Pan Jezis je tu s nami, vcera, dnes i naveky!

veritas

Odoslaný - 27 jún 2005 :  14:23:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
To je teraz bežné, v tomto predprázdninovom čase... Hlavne kapláni ale i farári sa menia... Aj u nás je zmena kaplánov... (...a aj v Blumentáli...)

pavelba

Odoslaný - 27 jún 2005 :  15:20:00  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Hej, akurat, ze Ty si pohrdol, odmietol povodny a nezmazatelny katolicky krst, a Alesko hovoril o svojom pocite, o posobeni ducha ... a to je dost veelky rozdiel, nemyslis si?

Ako môžeš odmietnuť, niečo čo si sám nechcel a nemohol ovplyvniť, odmietnuť, alebo prijať? Ja som ničím nepohrdol, priateľu, ja som krst absolvoval na znak toho, že si uvedomujem o čo ide, aby som naplnil požiadavku Písma... uverili a dali sa pokrstiť...
Aby som odovzdal svoj život a jeho riadenie do rúk Krista skrze Ducha Svätého...na to treba vieru... má ju nemluvňa???
Takže hovoriť o niečom pôvodnom a nezmazateľnom v súvislosti s krstom je vyslovené neakceptovanie Božieho slova a zavádzanie.
Nechcem znova oživovať túto debatu, ale ak inak nedáte, stojím za Písmom...

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 jún 2005 :  15:27:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Pali!

Pre dieťa chce každý rodič len to najlepšie. Keď ja budem mať dieťa, bude to to prvé, čo urobím, že ho dám pokrstiť - lebo viem, že je to pre neho najlepšia možná cesta. A budem robiť všetko pre to, aby spoznávalo Krista a žilo s Bohom. Hlavne príkladom ho budem k tomu viesť.
Dieťa ešte vieru nemá - ale majú ju jeho rodičia. A tú mu majú odovzdať, ako poklad.

Opýtam sa Teba: existuje nejaká iná, lepšia cesta ako kresťanstvo?

Ja lepšiu cestu ako kresťanstvo nepoznám. Tak načo čakať, kým sa dieťa rozhodne? Posadím ho vedľa seba rovno na vlak do večnosti a nech cestou spoznáva krásy Kristovej lásky...

Nenechám predsa svoje dieťa na stanici a ja pôjdem vlakom ďalej...
Ja verím a túto vieru túžim svojim potomkom odovzdať. Preto s vierou ho krstím a začleňujem tam, kam patrím aj ja... Sme predsa rodina - mali by sme byť spolu...

Aniko

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:07:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Dieťa ešte vieru nemá - ale majú ju jeho rodičia. A tú mu majú odovzdať, ako poklad.
Dieťaťu môžeš akurát ukazovať svoju vieru a nie mu ju dať - dať môže iba Boh.
Pred pár dňami som sa rozprávala s jednou staršou sestrou, ktorá prvého syna dala pokrstiť ako dieťa /v CB niekdy krstia aj deti/, no ďalších dvoch už nie, tí sa dali až keď boli dospelí. No ten najstarší, už pokrstený jej to však /s láskou/ trochu aj vyčítal /tiež uveril/, lebo on už tú možnosť nemal.
Ja lepšiu cestu ako kresťanstvo nepoznám. Tak načo čakať, kým sa dieťa rozhodne? Posadím ho vedľa seba rovno na vlak do večnosti a nech cestou spoznáva krásy Kristovej lásky...
To dieťa je Tvoje vlastníctvo? ...A potom, ide to tak ľahko? Či sa nedá z toho vlaku vystúpiť?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:14:56  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
hamuj, aniko.
Trochu toho vela chces. Ako dospely pokrstenec, som si vedomy jednej veci(nechcem Ti ju Boze vycitat, lebo viem ze si ma pokrstil v pravy cas): Keby som bol pokrsteny ako dieta a ako dieta od malicka vedeny do kostola, verim ze by mi to obcas usetrilo mnohej namahy. Ani nevies ake bohatstvo mozu dat rodicia dietatu, ked ho pokrstia este ako nemluvna. Aj ked niekedy je pre cloveka lepsie ked je pokrsteny ako dospely.

Ales

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:16:21  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
aniko, dietatu vieru nemozes dat, ale mozes mu pomoct prijat ju.

pavelba

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:16:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Tak načo čakať, kým sa dieťa rozhodne?

I tak sa bude musieť raz rozhodnúť a skutočne Krista do srdca prijať. A na rozhodnutie čaká Boh, nie rodič, ktorý ho má viesť k Bohu a s Bohom ale konečné rozhodnutie je na ňom samotnom.
Dokazuje to jak život, tak Písmo. Veriacim sa nestávam krstom v perinke ale vierou.

Ano kresťanstvo je cesta, najlepšia cesta... a istá cesta, ako rodič máš na nej dieťa viesť, máš za to i zodpovednosť.. ospravedlňovať sa krstom nemluvňaťa voči Bohu je číry nezmysel.
Podobne ako veriaci svieti a svojím životom ukazuje cestu okoliu, tak isto ale v oveľa väčšej miere a zodpovednosti to činí vo vzťahu k vlastným či nevlastným deťom.
Ak sa to dieťa raz rozhodne za pomoci Boha, že Kristus je jeho Pán a Spasiteľ, aleluja, budeme spievať a radovať sa spolu s anjelmi v nebi nad návratom strateného syna, ak sa rozhodne pre niečo iné, je úplne šumafuk, či bol krstený a či nie....

<°)))))><(

Ales

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:20:25  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
vies pavelba, kazdy clovek, bez ohladu na to ci je krsteny alebo nie, ci je krsteny v dospelosti a ci ako nemluvna, sa musi nie raz rozhodnut pre dobreho Pana Boha.
A nemozem milovat svoje dieta, milovat ho a viest ho k dobremu Panu Bohu?

pavelba

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:26:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Alesko /Zaslaný - 27 Jun 2005 : 16:20:25/
Nebavíme sa náhodou o tom, či je krst v perinke dostatočný a prečo mňa odsudzovali za krst v dospelosti, ked ma ako katolíka pokrstili v perinke bez mojej vole?

Na výchovu a cestu k Bohu dieťaťa som snáď dostatočne reagoval v minulom príspevku...

<°)))))><(

Ales

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:29:49  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
dobre, len ma nebi. skor to bolo na doplnenie. je na tebe akemu krstu veris, je dolezite verit a milovat.
A viem ze sa uz bavilo na tuto temu. a viem ze odbocujem tu od tejto temy....
veritas, ja viem, ale to vies, to je prvy raz u mna.

pavelba

Odoslaný - 27 jún 2005 :  18:21:15  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Ja nebijem, videlo sa mi, že si iba nepochopil čo som napísal....

<°)))))><(

mirecnr

Odoslaný - 28 jún 2005 :  05:16:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Cit: Hej, akurat, ze Ty si pohrdol, odmietol povodny a nezmazatelny katolicky krst, a Alesko hovoril o svojom pocite, o posobeni ducha ... a to je dost veelky rozdiel, nemyslis si?

Ako môžeš odmietnuť, niečo čo si sám nechcel a nemohol ovplyvniť, odmietnuť, alebo prijať? Ja som ničím nepohrdol, priateľu, ja som krst absolvoval na znak toho, že si uvedomujem o čo ide, aby som naplnil požiadavku Písma... uverili a dali sa pokrstiť...
Aby som odovzdal svoj život a jeho riadenie do rúk Krista skrze Ducha Svätého...na to treba vieru... má ju nemluvňa???
Takže hovoriť o niečom pôvodnom a nezmazateľnom v súvislosti s krstom je vyslovené neakceptovanie Božieho slova a zavádzanie.
Nechcem znova oživovať túto debatu, ale ak inak nedáte, stojím za Písmom...

Ako mozes odmietnut, co si sam nechcel? a co vravis na samovraha? Odmieta sucasny zivot az do takej miery, ze ho skonci.
Ty sa na krst v perinke pozeras ako na nejaky akt proti voli cloveka. Odkial Ty vies, ze nemluvna vieru nema? Ze nie je Bozim darom, a ten krst je vyznanim vdaky rodicov Bohu? Zato, ze Teba rodicia iba formalne pokrstili (lebo vsak co by rodina a ludia povedali...), a dalej Ta neviedli k viere? alebo neviedli sposobom, ktory by Ti Boha dal spoznat, ukazat?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 28 jún 2005 :  05:21:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
A este, preco potom nevycitas, ze zidia chodili obetovat prvorodene chlapca do chramu? Ze ho dali obrezat? Kde je tam slobodna vola o rozhodovani? a ked apostoli zacali posobit pod vplyvom Ducha Svateho, kolko ludi sa dalo pokrstit? "Cele domy"...tam Ti nevadilo, ze tam boli i nemluvnata? Ti ludia nieco zazili, dali sa pokrstit a aj svoje deti, lebo vedeli, ze je to nieco uzasne..a Ty si tu vytrhnes vers, dva z Pisma, a ides kritizovat nauku katolickej cirkvi? Lebo vsetko je zle a vsetci hlupy, iba Ty jediny do toho vidis? Kde mas tyeraz sulad v Pisme, na ktorom Ti vsetko stoji, i pada, priatelu?

Mato

Odoslaný - 28 jún 2005 :  10:27:12  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Pavel, aj Teba upozornujem. Kedze si sa priznal, ze mas sklerozu, precitaj si prosim pozorne pravidla prispievania do tohto fora, lebo sprisinim vyzadovanie ich dodrziavania.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 28 jún 2005 :  12:19:33  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Mt 18,10 Dajte si pozor, aby ste neopovrhli ani jedným z týchto maličkých. Lebo vám hovorím, že ich anjeli v nebi ustavične hľadia na tvár môjho Otca, ktorý je na nebesiach.

Previous Topic: Zakon o homosexualnych manzelstvach Téma Next Topic: jedna Cirkev  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06