|
Odoslaný - 11 január 2012 : 22:37:38
|
citácia: citácia: dobre no idem na povodny nazov temy, aky je vas nazor na templarov v obdobi ich zaniku, boli to bankari, zlodeji, a podvodnici alebo iba schopny, uspesny ochrancovia putnikov ktory boli zruseny vykonstruovanym sudom chudobneho krala topiaceho sa v dlhoch? Pôvodne zaslal slavom - 11 január 2012 : 20:16:26 slavom - úprimne - nemám na templárov vyhradený názor.. Pôvodne zaslal mortinia - 11 január 2012 : 22:29:46
nevadi (nezatazuj si hlavu blbostami :), ja som sa to pytal vsetkych, lebo vela ludi co poznam maju rozdielne nazory nato podla mna si za to ze ich zrusili mozu sami, ale priamym vinníkom je ten kral francuzky |
TOTUS TUUS (motto bl. Jana Pavla II)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 261 ~
Člen od: 02 november 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 14:57:29
|
mortina ad1) Cirkev má zoznam kníh, o ktorých môžeme tvrdiť, že sú napísané z vnuknutia Ducha Svätého, ale katechizmy na tom zozname nie sú. A hovoríte, že vás nezaujíma ukazovanie rozdielov, však v poriadku, tak potom mlčte, nič nepíšte. Asi naozaj by ste spravila lepšie keby ste sa začal venovať iba modlitbám. Pohybujte sa iba v tých témach, obohaťte toto fórum o nejaké pekné modlitmy našich svätých, v tom budete mať moju podporu, drahá mortina.
ad2) Som tu krátko, ale aby som spoznal toho guesta, sa dá ísť aj rýchlou spiatočkou – pozrieť sa čo tu už popísal, a rýchlo je mi jasné s kým mám tú česť. On je už presvedčený ateista. Nemá záujem uveriť. Málokomu spadne viera z ničoho nič do lona, také zázraky robí Boh len výnimočne. Normálny človek pre získanie viery musí sám chcieť, musí sa o to sám snažiť, musí sa o to veľmi aktívne usilovať. Musí bojovať s počiatočnými pochybnosťami, musí sa za tým až agresívne driapať. Aj tu by sa dal použiť citát nášho Pána – Násilníci sa zmocňujú Božieho kráľovstva. Človek si tu vieru v sebe musí získať násilím, musí sa o to usilovať, samo od sebe mu to len tak nepríde. Boh mu možno pomôže až keď uvidí, že ten človek sa naozaj úprimne snaží, trápi sa, bojuje.
citácia: rytier, azda nespochybňujete písmo sv. !!
Nie.
citácia: aká cesta do skazy?? čo to píšete? z akej vy ste sekty?
Cesta do skazy – cesta modernizmu, zosvetštenia, na tú cestu sa väčšia časť cirkvi dala po 2VK. Tiež do toho spadá aj ten nešťastne napísaný KKC v porovnaní so starým katechizmom. U začiatočníka KKC narobí viac škody než osohu, na čo tu už dlhodobo poukazuje Rarach. A z akej som? - Volá sa Rímskokatolícka cirkev.
|
Počet príspevkov: 86 ~
Člen od: 07 január 2012 ~
Posledná návšteva: 07 február 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 14:59:48
|
rudy citácia: Ja nemám nič proti starým katechizmom. A kto tvrdí, že niečo bolo zrušené?
No keď ste dal aj ten citát o rozväzovaní a zaväzovaní, zdalo sa, že tým asi chcete naznačiť, že niečo nové bolo rozviazané alebo zaviazané. Ale keď nič tak nič, výborne. Súhlasím. Budeme možno kamaráti. Je mi potom ale čudné, čo sa deje na tomto fóre. Rarach tu dáva ukážky zo starých katechizmov, veci ktoré stále platia, a reakcie sú na to od mnohých iba negatívne. Jeden mu vypisoval aby nedával tie staré zatuchnuté veci. Štýl ako keby u nás niečo mohlo starobou strácať na platnosti a hodnote.
citácia: Inak, zdá sa, že ste sa našli medzi tými, čo neuznávajú súčasnú cirkevnú hierarchiu.
Ja cirkevnú hierarchiu uznávam, čo ale neznamená, že tým aj vždy súhlasím so všetkým čo hovoria a robia. Aj sv. Pavol uznával sv. Petra za hlavu cirkvi, čo mu ale nebránilo vidieť jeho chyby a adresovať mu aj kritiku.
citácia: Kiež by som sa mýlil... To ste sa veru ozaj mýlil
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 15:01:59
|
rudy citácia: Aj v čase arianizmu fungoval pápežský úrad, ktorý bol zárukou správneho výkladu. Príklad pápeža hlásajúceho bludy tiež môžeme z minulosti dať. Vieme, že takým bol Ján XXII., ktorý tvrdil, že duše vyvolených sa budú až po poslednom súde a vzkriesení tela tešiť z blaženého videnia Boha.
Aj vtedy sa proti nemu zdvihla vlna odporu, lebo podľa našej tradičnej viery od čias Krista každá kresťanská duša, ktorá opustí tento svet bez hriechu, môže už ísť rovno do neba k Bohu, už hneď po telesnej smrti sa môže tešiť z blaženého videnia Boha. Samozrejme pápež ten svoj blud nevyhlásil ako neomylnú náuku, to dodávam hlavne pre tých, čo odmietajú dogmu o neomylnosti pápeža.
No a teraz podľa vášho výkladu Písma, by sme teda museli len slepo počúvať bludy pápeža - kto vás počúva, mňa počúva. Takže vy by ste v tom čase museli byť tiež v blude. Je tak?
Preto teraz už asi uznáte, že keď vidíme, že tradičná viera hovorí iné a pápež iné, a nepredkladá nám to ako neomylnú náuku, môžeme to odmietnuť a držať sa tradičnej viery.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 15:54:22
|
citácia: mortina ad1) Cirkev má zoznam kníh, o ktorých môžeme tvrdiť, že sú napísané z vnuknutia Ducha Svätého, ale katechizmy na tom zozname nie sú. A hovoríte, že vás nezaujíma ukazovanie rozdielov, však v poriadku, tak potom mlčte, nič nepíšte. Asi naozaj by ste spravila lepšie keby ste sa začal venovať iba modlitbám. Pohybujte sa iba v tých témach, obohaťte toto fórum o nejaké pekné modlitmy našich svätých, v tom budete mať moju podporu, drahá mortina. ad2) Som tu krátko, ale aby som spoznal toho guesta, sa dá ísť aj rýchlou spiatočkou – pozrieť sa čo tu už popísal, a rýchlo je mi jasné s kým mám tú česť. On je už presvedčený ateista. Nemá záujem uveriť. Málokomu spadne viera z ničoho nič do lona, také zázraky robí Boh len výnimočne. Normálny človek pre získanie viery musí sám chcieť, musí sa o to sám snažiť, musí sa o to veľmi aktívne usilovať. Musí bojovať s počiatočnými pochybnosťami, musí sa za tým až agresívne driapať. Aj tu by sa dal použiť citát nášho Pána – Násilníci sa zmocňujú Božieho kráľovstva. Človek si tu vieru v sebe musí získať násilím, musí sa o to usilovať, samo od sebe mu to len tak nepríde. Boh mu možno pomôže až keď uvidí, že ten človek sa naozaj úprimne snaží, trápi sa, bojuje. citácia: rytier, azda nespochybňujete písmo sv. !!
Nie. citácia: aká cesta do skazy?? čo to píšete? z akej vy ste sekty? Cesta do skazy – cesta modernizmu, zosvetštenia, na tú cestu sa väčšia časť cirkvi dala po 2VK. Tiež do toho spadá aj ten nešťastne napísaný KKC v porovnaní so starým katechizmom. U začiatočníka KKC narobí viac škody než osohu, na čo tu už dlhodobo poukazuje Rarach. A z akej som? - Volá sa Rímskokatolícka cirkev. Pôvodne zaslal rytier - 12 január 2012 : 14:57:29
čo sa týka tých ukazovania rozdielov - nepochopili sme sa - nevadí.. Vážim si to, ale nemusíte mi radiť - ak budem mať nejakú peknú modlitbu, čo by stálo za to dať ju tu, tak ju tu dám..
no - guest-- osobitná kategória -- on nie je škodný, ani zlý, len je komunikácia s ním náročná na trpezlivosť... Čo viete.. Božie cesty sú nevyspytateľné.. možno sa iba raz prejde okolo kostola, kde je vystavená sviatosť a tak ho ožiari, že ho nespoznáme.. Niekoho si Boh proste zavolá sám, niekto musí bojovať..
to som rada, že nespochybňujete písmo sv. -- tak nabudúce si vážte slová.. Nechcem napísať, že ja rada chytám za slovíčka, ale radšej proste nenapíšte nič, čím by ste mohli dať najavo (čo i len náznakom), že spochybňujete Písmo, Krista, Jeho Cirkev a pod. .. dobre vám radím. Mám rada všetkých ludí, ale ťažko sa mi s takými komunikuje..
Viete rytier.. je síce doba moderná - to tvrdili aj ludia v r. 1800.. a bude ešte modernejšia. Viera však nikdy nebude nemoderná. Nemôžete predsa napísať, že za - podľa vás "modernizmus a zosvetšenie" - môže 2. VK. ... to je predsa blbosť..
o KKC sme sa bavili vyššie - ja som ešte stále nedostala odpoveď , čo je na novom KKC také zlé.. ja som tam nenašla príkaz, aby sme sa zabíjali, aby sme si nectili rodičov, aby sme aby sme kradli.. ja furt nerozumiem, čo konkrétne je v novom KKC proti základom kresťanského učenia a celkovo - proti kresťanstvu.. preto -žiaľ, nestotožňujem sa s vašim názorom na KKC, ale váš názor vám neberiem.
Ach jaj.. bude možno aj tretí VK, aj štvrtý VK.. čo si potom počnete? Odporúčala by som vám netrápiť si hlavu informáciami, ktorými nič neporiešite. KC je to najlepšie, čo na svete nájdete.. mám zato, že niet lepšej cirkvi. Už len preto, že ju založil náš samotný Kristus, položil základ a stále dbá, aby išla dobrým smerom - na to sa ja spolieham, viac mi netreba-- načo.. |
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 január 2012 : 18:18:11
|
citácia: Tiež do toho spadá aj ten nešťastne napísaný KKC v porovnaní so starým katechizmom. U začiatočníka KKC narobí viac škody než osohu, na čo tu už dlhodobo poukazuje Rarach. A z akej som? - Volá sa Rímskokatolícka cirkev.
Pôvodne zaslal rytier - 12 január 2012 : 14:57:29
KKC je vo svojom uvode vydania oznaceny za orientacny text, a v zavere sa pripomina, ze"... KKC nie je urceny k tomu,aby nahradil miestne katechizmy, riadne schvalene cirkevnymi autoritami..."
Neznamena to, teda, ze KKC je vzor noveho lepsieho katechizmu,v zmysle , ze podrobné predchadzajuce katechizmy, ktore vysli pred KKC su zle. Kto chce podrobné katechizmy, moze si ich kupit, normalne vychadzaju, moze si kupit aj detsky katechizmus i pre mladych a moze si aj kupit KKC Takze naozaj vsetky katechizmy su dovolene/samozrejme tie schvalene/ a nech si z nich kazdy vyberie podla svojich znalosti a veku . Kritizovat preto KKC, ze neobsahuje podrobnejsie definicie, ako v podrobnejsich katechizmoch, ktore su na to urcene, je zcestne a chybne. Neobsahuje ich preto, lebo KKC je orientacny text. Niektori sa dali tak oklamat, ze neveria, ze schvalene katechizmy, cize aj KKC su inspirovane Duchom Svatym. a myslia si, ze cirkev ide dolu vodou a ze oklliestuje svoju nauku.Porovnavaju jednotlive definicie z podrobnejsich katechizmov a z KKC, co nema ziadny zmysel, lebo KKC je orientacny text. V konecnom dosledku, omyly vzdy kopia dalsie omyly, preto niektori dokonca skoncili tak,ze neuznavaju 2VK a papezov po nom a upadaju do schizmy. A tak rytier, ucitelsky urad rimskokatolickej cirkvi, ktory je vedeny Duchom Svatym, a ktory je aj autorom KKC takto definuje schizmu: "Schizma je odmietnutie podriadiť sa rímskemu pápežovi alebo odmietnutie spoločenstva s členmi Cirkvi, ktorí sú mu podriadení.“ Schizma je tazky hriech, ak ho schizmatik neolutuje nebude mat vecny zivot. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2012 : 21:05:59
|
citácia: dobre no idem na povodny nazov temy, aky je vas nazor na templarov v obdobi ich zaniku, boli to bankari, zlodeji, a podvodnici alebo iba schopny, uspesny ochrancovia putnikov ktory boli zruseny vykonstruovanym sudom chudobneho krala topiaceho sa v dlhoch? Pôvodne zaslal slavom - 11 január 2012 : 20:16:26 v obdoby ich zaniku bol rad v smerovani k urcitej reforme, pokial by fungoval o nieco dlhsie urcite by sa regula rozsirila o casti venujuce sa namornemu boju mozno by sa podtupne modifikovali aj funkcie ktomu prisluchajuce, rovnako by sa dalo cakat zvyseny tlak vramci reqonquisty, a prosimta odkial mas take hluposti ze to boli podvodnici a zlodeji??mas nieco co by sa snazilo ako tak pritiahnut teto tituli na stranu radu? co sa tika ich rozpustenia daju sa zohnat velmi dobre publikacie na tuto temu , rovno velky odbornik na bojove rady malcolm barber napisal pracu o procese s templarmi, v kazdom pripade pokial by rad nebol rozpusteny tak by sa mnoh eveci mohli vyvynut inym smerom , najme si treba uvedomit ze iked rady prisli o pevninove drzavy v svatej zemi , ostrovne pevnosti drzali pevne v rukach a namornym bojom mali velku zasluhu v oohrozovani expanzie ... samotne rozpustenie radu je dalsia smutna udalost inak velmi krizoveho obdobia pre zapadnu kulturu ale aj vasu cirkev... |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 január 2012 : 22:54:44
|
odkial mas take hluposti ze to boli podvodnici a zlodeji??
-z toho ich vinili, a oficiálne ich zato aj rozpustili |
TOTUS TUUS (motto bl. Jana Pavla II)
|
Počet príspevkov: 261 ~
Člen od: 02 november 2011 ~
Posledná návšteva: 16 december 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2012 : 11:21:26
|
Vinili ich v prvom rade z kacírstva a uctievania diabla. |
Počet príspevkov: 123 ~
Člen od: 21 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 20 december 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2012 : 11:48:37
|
citácia: Vinili ich v prvom rade z kacírstva a uctievania diabla. Pôvodne zaslal vultus - 15 január 2012 : 11:21:26
samozrejme, to bolo lahsie dokazat (a tym padom ich obrat o vsetko...)
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2012 : 11:59:17
|
Ve Vatikánu byla zveřejněna publikace Proces proti templářům
Vatikán. Včera byla ve Vatikánu zveřejněna publikace Processus contra Templarios - "Proces proti templářům". Sborník obsahuje vzácné dokumenty o procesu s řádem templářů z let 1308-1311. Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, jak zněl oficiální název Templářů, byli založeni během křižáckých válek kolem roku 1118, aby chránili nově vzniklé Jeruzalémské království. Před 700 lety, nechal francouzský král Filip IV., který řádu dlužil značné peníze, zatknout jeho představitele a obvinil je z kacířství. Na Filipův nátlak byl poté řád v roce 1312 zrušen papežem Klementem V. Nová publikace však přináší kromě záznamů z procesu i tzv. Chinonský pergamen z roku 1308, který v roku 2001 objevila ve vatikánských archivech historička Barbara Fraleová. Ta při včerejší prezentaci knihy vysvětlila, že pergamen dokazuje přesvědčení papeže Klementa V. i vyslýchajících kardinálů o nevině templářů, pokud se týká obvinění z kacířství." V řádu se jistě děly některé nepravosti a hříchy, nedošlo však k herezi," dodala. Sborník vychází v omezeném nákladu 799 kusů a včera jej na tiskové konferenci představil Mons. Rafael Farina, bibliotékář Vatikánské knihovny, prefekt tajného vatikánského archivu Mons. Sergio Pagano a objevitelka zmíněného pergamenu Barbara Fraleová. http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=8600" target="_blank"> br / http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=8600 kliknut na druhe www. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2012 : 15:07:16
|
|
|
Odoslaný - 15 január 2012 : 19:37:02
|
citácia: rudy No a teraz podľa vášho výkladu Písma, by sme teda museli len slepo počúvať bludy pápeža - kto vás počúva, mňa počúva. Takže vy by ste v tom čase museli byť tiež v blude. Je tak? Pôvodne zaslal rytier - 12 január 2012 : 15:01:59 V žiadnom prípade!
U pápežských vyhlásení vo veciach viery a mravov treba totiž rozlišovať medzi: 1. neomylným magistériom – tu sa vyžaduje plný súhlas viery 2. riadnym magistériom (napr. encykliky) – tu sa vyžaduje nábožná poslušnosť rozumu a vôle (can. 752) 3. osobnými tvrdeniami – tu sa nevyžaduje ani jedno ani druhé.
Inak, som rád, že cirkevnú hierarchiu uznávate a podriaďujete sa jej. Lebo u niektorých fóristov o tom silno pochybujem. Napr. Maťovi som pred pár mesiacmi opakovane položil otázku, či uznáva kánon 752 – CIC 1983 a dodnes neodpovedal.
|
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 január 2012 : 21:55:01
|
citácia: KKC je vo svojom uvode vydania oznaceny za orientacny text, a v zavere sa pripomina, ze"... KKC nie je urceny k tomu,aby nahradil miestne katechizmy, riadne schvalene cirkevnymi autoritami..." Pôvodne zaslal radar - 12 január 2012 : 18:18:11
Áno, nie je to v cirkvi prvá vec, ktorá mala byť len nejakým doplnkom a stala sa vecou hlavnou. A začiatočníci, ako ten s nickom mak sa na KKC pekne dobabrali. Skúste toto isté napísať makovi, ktorí inde tvrdí:
citácia: správne odpovede sú predsa len v KKC, aký iný zdroj by si chcel použiť? Pôvodne zaslal mak - 10 január 2012 : 15:43:59
Vidíte, radar, čo sa deje vďaka všadeprítomnému KKC. Na internete cirkev tiež oficiálne ponúka z katechizmov len ten KKC, žiadne iné, prečo? Tie ostatné, ktoré sa na nete daju nájsť, sú len vďaka súkromnej iniciatíve laikov, možno maximálne nejakého drobného klerika, nejakého farára. Z oficiálnych miest je len KKC. Zvláštne, nemal nič nahradiť, no nahradil všetko, stal sa jediným a ľudia ako mak to tak aj vidia a vnímajú, čo je v takej situácii pre začiatočníka pochopiteľné.
citácia: Niektori sa dali tak oklamat, ze neveria, ze schvalene katechizmy, cize aj KKC su inspirovane Duchom Svatym.
Odkiaľ teda máte, radar, že katechizmy sú inšpirované DS? V katechizme sa môžu niektoré také texty vyskytovať, ktoré ten katechizmus len sprostredkúva, ale aby boli už priamo celé katechizmy inšpirované? Kde toto cirkev učí? Pokiaľ viem, asi nikde. Katechizmus môže obsahovať veci inšpirované aj neinšpirované.
citácia: Schizma je odmietnutie podriadiť sa rímskemu pápežovi alebo odmietnutie spoločenstva s členmi Cirkvi
Áno, no myslím, že schizma sa ma netýka. A nesúhlasiť s niektorými krokmi pápeža je niečo iné, pokiaľ ma k súhlasu neprinúti svojimi nástrojmi.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 január 2012 : 22:13:01
|
citácia: U pápežských vyhlásení vo veciach viery a mravov treba totiž rozlišovať medzi: 1. neomylným magistériom – tu sa vyžaduje plný súhlas viery 2. riadnym magistériom (napr. encykliky) – tu sa vyžaduje nábožná poslušnosť rozumu a vôle (can. 752) 3. osobnými tvrdeniami – tu sa nevyžaduje ani jedno ani druhé. Pôvodne zaslal rudy - 15 január 2012 : 19:37:02
Citát kanóna CICu: Kán. 752 - Aj keď nie súhlas viery, predsa však nábožnú poslušnosť rozumu a vôle treba prejaviť náuke, ktorú buď Najvyšší veľkňaz, alebo kolégium biskupov hlása o viere alebo mravoch, keď vykonávajú hodnoverné magistérium, hoci túto náuku nezamýšľajú vyhlasiť definitívnym úkonom; veriaci sa teda majú starostlivo vyhýbať tomu, čo sa s ňou nezhoduje.
A ak veriaci narazí na dve také cirkevné náuky, ktoré sa spolu nezhodujú, protirečia si, ktorej z nich by sa mal vyhnúť?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 január 2012 : 23:44:31
|
citácia: citácia: U pápežských vyhlásení vo veciach viery a mravov treba totiž rozlišovať medzi: 1. neomylným magistériom – tu sa vyžaduje plný súhlas viery 2. riadnym magistériom (napr. encykliky) – tu sa vyžaduje nábožná poslušnosť rozumu a vôle (can. 752) 3. osobnými tvrdeniami – tu sa nevyžaduje ani jedno ani druhé. Pôvodne zaslal rudy - 15 január 2012 : 19:37:02 Citát kanóna CICu: Kán. 752 - Aj keď nie súhlas viery, predsa však nábožnú poslušnosť rozumu a vôle treba prejaviť náuke, ktorú buď Najvyšší veľkňaz, alebo kolégium biskupov hlása o viere alebo mravoch, keď vykonávajú hodnoverné magistérium, hoci túto náuku nezamýšľajú vyhlasiť definitívnym úkonom; veriaci sa teda majú starostlivo vyhýbať tomu, čo sa s ňou nezhoduje.A ak veriaci narazí na dve také cirkevné náuky, ktoré sa spolu nezhodujú, protirečia si, ktorej z nich by sa mal vyhnúť? Pôvodne zaslal rytier - 16 január 2012 : 22:13:01 Magistérium Cirkvi je Božia ustanovizeň a preto nemôže byť v ňom skutočný rozpor. Môžu však vzniknúť nesprávne interpretácie príslušných dokumentov. Podobne v Biblii nájdeme mnoho zdanlivých rozporov a pritom nehovoríme, že by sme mali jeden biblický text prijať a druhý zavrhnúť. Môžu však vzniknúť (a vznikajú) nesprávne interpretácie biblických textov. Je preto potrebné snažiť sa pochopiť posolstvo dokumentov Magistéria v kontexte celej náuky Cirkvi a vyhýbať sa svojvoľnému selektovaniu, podľa toho, čo sa mi hodí. Pri zložitých otázkach je vhodné požiadať o pomoc nejakého na takéto otázky vzdelaného kňaza. Myslím si, že mnohým nejde ani tak o úprimnú snahu poznať podrobne danú problematiku, ako skôr o násilné vyhľadávanie rozporov v náuke Cirkvi. |
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 január 2012 : 23:50:01
|
citácia: Viete rytier.. je síce doba moderná - to tvrdili aj ludia v r. 1800.. a bude ešte modernejšia. Viera však nikdy nebude nemoderná. Nemôžete predsa napísať, že za - podľa vás "modernizmus a zosvetšenie" - môže 2. VK. ... to je predsa blbosť.. Pôvodne zaslal mortinia - 12 január 2012 : 15:54:22 Nie je to blbosť, je všeobecne známe, a nikto sa tým v cirkvi ani netají, priamo to biskupi pred i počas koncilu hovorili, že ten koncil robia práve v túžbe prispôsobiť sa svetu (zosvetštenie), dúfajúc, že to cirkvi pomôže. Ale dnes už čoraz viac klerikov vidí, že to bola hrubá chyba, a túži po návrate k tradičnej viere a mravom. A samozrejme, že každá doba vo svojej prítomnosti bola moderná, a nikdy nie iná, nikdy si ľudia nevraveli, že žijú staré časy, vždy len nové, moderné.
citácia: Ach jaj.. bude možno aj tretí VK, aj štvrtý VK.. čo si potom počnete?
Asi nezáleží koľko ich bude, ale čo na nich bude. Ako som už poznamenal, je čoraz viac klerikov, ktorí si uvedomujú, že to smerovanie, to zosvetštovanie, ktoré sa spustilo na druhom VK, bolo chybou, preto si robím nádej, že na treťom VK sa všeličo napraví. Len aby tých klerokov, ktorí si to už uvedomujú, bolo čo najviac aj medzi kardinálmi.
citácia: o KKC sme sa bavili vyššie - ja som ešte stále nedostala odpoveď , čo je na novom KKC také zlé..
Stačí si tam len pozrieť to, čoho sa dotkol Rarach tuna o tom hriechu. Ak by ste o hriechu poznala iba to, čo učí KKC, a nepoznala čo o tom učí detský katechizmus, spravíte plno hriechov, a budete presvedčená, že to hriechy nie su. Na to prídete až keď si potom po nejakom čase prečítate náuku o hriechu v detskom katechizme, ktorá je oveľa presnejšia a dôslednejšia než v KKC, potom pochopíte, prečo Rarach hovorí, že detské katechizmy ukazujú cestu do neba, ale KKC nie. Keby ste poznala iba náuku z KKC, do neba sa nedostanete. KKC radšej ani nečítať, začiatočník sa na tom pekne oklame. A začiatočníkom je skoro každý laik.
citácia: Čo viete.. Božie cesty sú nevyspytateľné.. možno sa iba raz prejde okolo kostola, kde je vystavená sviatosť a tak ho ožiari, že ho nespoznáme.. Niekoho si Boh proste zavolá sám, niekto musí bojovať..
Guest má na to aby bojoval a sám sa k tomu dopracoval, preto veľmi pochybujem žeby akurát pre neho Boh spravil taký zázrak.
citácia: len preto, že ju založil náš samotný Kristus, položil základ a stále dbá, aby išla dobrým smerom - na to sa ja spolieham, viac mi netreba-- načo..
Keď si spomenieme čo povedal Kristus napr. len sv. Františkovi, tak zisťujeme, že s cirkvou to nie je vždy až také rúžové, kazí sa, a od drobných ľudí žiada aby ju naprávali. Takže nespoliehajte sa, že vždy ide dobrým smerom, môže zablúdiť, ale vždy sa nájdu odvážni jednotlivci, ktorí sa ju snažia navrátiť k správnej ceste, čo sa im po veľkej námahe a s pomocou Božou obyčajne aj podarí. A ja si robím nádej a mám vieru, že sa to podarí znova, hoci to bude možno trvať dlho.
citácia: o som rada, že nespochybňujete písmo sv. -- tak nabudúce si vážte slová.. Nechcem napísať, že ja rada chytám za slovíčka, ale radšej proste nenapíšte nič, čím by ste mohli dať najavo (čo i len náznakom), že spochybňujete Písmo, Krista, Jeho Cirkev a pod. .. dobre vám radím. Mám rada všetkých ludí, ale ťažko sa mi s takými komunikuje..
Každý sektár chodí so Sv. Písmom v ruke, a tým že ho pošlem niekam, nespochybňujem Písmo, ale len jeho nesprávny výklad.
Mortina, pozrel som si čo po fóre píšete, a naznačuje sa mi aj aké máte asi zamestnanie, alebo čo to je, čo robíte, myslíte si že robíte dobre s tým pomáhaním v rozbíjaní manželstiev a inými zo zákonov plynúcimi možnosťami. Od čias Evy si každá žena myslí, že robí len správne, hoci robí zle, nie ste výnimka, Mortina. Právo a zákony sú dnes veľmi špinavé, špiníte sa tým. Vy to samozrejme nevidíte.
A k tomu tá vaša roztomilá naivita. Predstavujem si vás ako úžasne nádhernú krásku, ktorá už na prvý pohľad bola stvorené len pre rozkoš. Venujte sa iba aktivitám, pre ktoré ste bola stvorená! Zanechajte svoju prácu! Prajem vám čo najviac rozkoše a čo najviac z toho vzniknutých krásnych detičiek. Ako už spomínané Sv. Písmo hovorí – žena sa vykúpi rodením detí. Takže venujte sa iba svojmu vykúpeniu a aktivitám, ktoré s tým súvisia!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 00:02:55
|
citácia: Magistérium Cirkvi je Božia ustanovizeň a preto nemôže byť v ňom skutočný rozpor. Pôvodne zaslal rudy - 16 január 2012 : 23:44:31
Neomylné predsa nie je všetko, v magistériu cirkvi môžu byť omyly. Tak som sa aspoň dočítal v knihe - Viera cirkvi v úradných dokumentoch jej magistéria.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 05:48:18
|
citácia: Mortina, pozrel som si čo po fóre píšete, a naznačuje sa mi aj aké máte asi zamestnanie, alebo čo to je, čo robíte, myslíte si že robíte dobre s tým pomáhaním v rozbíjaní manželstiev a inými zo zákonov plynúcimi možnosťami. Od čias Evy si každá žena myslí, že robí len správne, hoci robí zle, nie ste výnimka, Mortina. Právo a zákony sú dnes veľmi špinavé, špiníte sa tým. Vy to samozrejme nevidíte. A k tomu tá vaša roztomilá naivita. Predstavujem si vás ako úžasne nádhernú krásku, ktorá už na prvý pohľad bola stvorené len pre rozkoš. Venujte sa iba aktivitám, pre ktoré ste bola stvorená! Zanechajte svoju prácu! Prajem vám čo najviac rozkoše a čo najviac z toho vzniknutých krásnych detičiek. Ako už spomínané Sv. Písmo hovorí – žena sa vykúpi rodením detí. Takže venujte sa iba svojmu vykúpeniu a aktivitám, ktoré s tým súvisia! Pôvodne zaslal rytier - 16 január 2012 : 23:50:01
ked tak citam asociacie a nazory niektorych krestanov, rozmyslam, ci by vobec niekedy malo cenu bojovat za "prijatie do ich spolocnosti" |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 06:59:50
|
citácia: citácia: Mortina, pozrel som si čo po fóre píšete, a naznačuje sa mi aj aké máte asi zamestnanie, alebo čo to je, čo robíte, myslíte si že robíte dobre s tým pomáhaním v rozbíjaní manželstiev a inými zo zákonov plynúcimi možnosťami. Od čias Evy si každá žena myslí, že robí len správne, hoci robí zle, nie ste výnimka, Mortina. Právo a zákony sú dnes veľmi špinavé, špiníte sa tým. Vy to samozrejme nevidíte. A k tomu tá vaša roztomilá naivita. Predstavujem si vás ako úžasne nádhernú krásku, ktorá už na prvý pohľad bola stvorené len pre rozkoš. Venujte sa iba aktivitám, pre ktoré ste bola stvorená! Zanechajte svoju prácu! Prajem vám čo najviac rozkoše a čo najviac z toho vzniknutých krásnych detičiek. Ako už spomínané Sv. Písmo hovorí – žena sa vykúpi rodením detí. Takže venujte sa iba svojmu vykúpeniu a aktivitám, ktoré s tým súvisia! Pôvodne zaslal rytier - 16 január 2012 : 23:50:01 ked tak citam asociacie a nazory niektorych krestanov, rozmyslam, ci by vobec niekedy malo cenu bojovat za "prijatie do ich spolocnosti" Pôvodne zaslal guest636 - 17 január 2012 : 05:48:18
ale to nie su v skutocnosti krestania ...
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 08:45:03
|
citácia: citácia: citácia: Mortina, pozrel som si čo po fóre píšete, a naznačuje sa mi aj aké máte asi zamestnanie, alebo čo to je, čo robíte, myslíte si že robíte dobre s tým pomáhaním v rozbíjaní manželstiev a inými zo zákonov plynúcimi možnosťami. Od čias Evy si každá žena myslí, že robí len správne, hoci robí zle, nie ste výnimka, Mortina. Právo a zákony sú dnes veľmi špinavé, špiníte sa tým. Vy to samozrejme nevidíte. A k tomu tá vaša roztomilá naivita. Predstavujem si vás ako úžasne nádhernú krásku, ktorá už na prvý pohľad bola stvorené len pre rozkoš. Venujte sa iba aktivitám, pre ktoré ste bola stvorená! Zanechajte svoju prácu! Prajem vám čo najviac rozkoše a čo najviac z toho vzniknutých krásnych detičiek. Ako už spomínané Sv. Písmo hovorí – žena sa vykúpi rodením detí. Takže venujte sa iba svojmu vykúpeniu a aktivitám, ktoré s tým súvisia! Pôvodne zaslal rytier - 16 január 2012 : 23:50:01 ked tak citam asociacie a nazory niektorych krestanov, rozmyslam, ci by vobec niekedy malo cenu bojovat za "prijatie do ich spolocnosti" Pôvodne zaslal guest636 - 17 január 2012 : 05:48:18 ale to nie su v skutocnosti krestania ... Pôvodne zaslal saxsax - 17 január 2012 : 06:59:50 presne ako vravis, to su obycajni grobiani, krasne vidiet co ta ich "viera" produkuje, veru po ovoci ich spoznate. Vidiet skutocne ze dnes sa zdeklaruje ako katolik hocikto. Ako odstrasujuci priklad pre niektorych ktori sa ich "vierou" chcu zaoberat, to ale nieje zlee. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 09:02:01
|
citácia: citácia: Magistérium Cirkvi je Božia ustanovizeň a preto nemôže byť v ňom skutočný rozpor. Pôvodne zaslal rudy - 16 január 2012 : 23:44:31 Neomylné predsa nie je všetko, v magistériu cirkvi môžu byť omyly. Tak som sa aspoň dočítal v knihe - Viera cirkvi v úradných dokumentoch jej magistéria. Pôvodne zaslal rytier - 17 január 2012 : 00:02:55 a tym padom tunapritovmni rozlisuju v papezskych dokumentoch a Cirkvi co je v sulade s KC a co niee, v domneni ze maju Ducha SV. ako charizmatici a ukaze im ten spravny vyklad a pochopenie... Tvaria sa ako ti najvacsi znalci s darom neomylnosti.
Skutocne uz to je u tych tradicionalistoch ako v parlamente, podla (akoze) vlastneho rozumu premyslaju zaco zdvihnu ruku. A potom nas idu presvedcat ze prave ich hlasovanie bolo to najlepsie na svete...
|
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 09:36:30
|
citácia: Citát kanóna CICu: Kán. 752 - Aj keď nie súhlas viery, predsa však nábožnú poslušnosť rozumu a vôle treba prejaviť náuke, ktorú buď Najvyšší veľkňaz, alebo kolégium biskupov hlása o viere alebo mravoch, keď vykonávajú hodnoverné magistérium, hoci túto náuku nezamýšľajú vyhlasiť definitívnym úkonom; veriaci sa teda majú starostlivo vyhýbať tomu, čo sa s ňou nezhoduje. A ak veriaci narazí na dve také cirkevné náuky, ktoré sa spolu nezhodujú, protirečia si, ktorej z nich by sa mal vyhnúť? Pôvodne zaslal rytier - 16 január 2012 : 22:13:01
rytier, ja som za života prečítala už toľko zákonov a judikátov k nim, že vam by sa z toho hlava zatočila.. a môžem svedomito prehlásiť, je CIC je (zatiaľ) jediný právny prameň (hoci je záväzný len pre členov KC), v kt. som nenašla ani jedinú vadu, nič co by si odporovalo, nič zavádzajúce.. Na cit kán. 752 je len odpoveď áno pápeža alebo kolégium biskupov poslúcham poslúcham alebo nie. TAK?? zamyslite sa prosím ešte raz nad kán 752.. je tu iba odpoved ano alebo nie - nič medzi tým.. kto neodpovie áno, znamená to nie.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 09:41:34
|
Ak máte šancu, ešte si môžete aj pozrieť iné ustanovenia CIC - napr. 751, kde sa jednoznačne uvádza: "..schizma je odmietnutie podriadiť sa Najvyššiemu veľkňazovi alebo odmietnutie spojenia s členmi Cirkvi, kt. sú mu podriadení."..
Vy ste sa k veci aspoň vyjadrili.. OK, ako myslíte.., ale maťo si myslí, že vyhrá zlatú medailu, ak bude ticho.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2012 : 10:05:04
|
citácia: .... na otatné už ani neodpovedám.. Guest má na to aby bojoval a sám sa k tomu dopracoval, preto veľmi pochybujem žeby akurát pre neho Boh spravil taký zázrak. Keď si spomenieme čo povedal Kristus napr. len sv. Františkovi, tak zisťujeme, že s cirkvou to nie je vždy až také rúžové, kazí sa, a od drobných ľudí žiada aby ju naprávali. Takže nespoliehajte sa, že vždy ide dobrým smerom, môže zablúdiť, ale vždy sa nájdu odvážni jednotlivci, ktorí sa ju snažia navrátiť k správnej ceste, čo sa im po veľkej námahe a s pomocou Božou obyčajne aj podarí. A ja si robím nádej a mám vieru, že sa to podarí znova, hoci to bude možno trvať dlho. Mortina, pozrel som si čo po fóre píšete, a naznačuje sa mi aj aké máte asi zamestnanie, alebo čo to je, čo robíte, myslíte si že robíte dobre s tým pomáhaním v rozbíjaní manželstiev a inými zo zákonov plynúcimi možnosťami. Od čias Evy si každá žena myslí, že robí len správne, hoci robí zle, nie ste výnimka, Mortina. Právo a zákony sú dnes veľmi špinavé, špiníte sa tým. Vy to samozrejme nevidíte. A k tomu tá vaša roztomilá naivita. Predstavujem si vás ako úžasne nádhernú krásku, ktorá už na prvý pohľad bola stvorené len pre rozkoš. Venujte sa iba aktivitám, pre ktoré ste bola stvorená! Zanechajte svoju prácu! Prajem vám čo najviac rozkoše a čo najviac z toho vzniknutých krásnych detičiek. Ako už spomínané Sv. Písmo hovorí – žena sa vykúpi rodením detí. Takže venujte sa iba svojmu vykúpeniu a aktivitám, ktoré s tým súvisia! Pôvodne zaslal rytier - 16 január 2012 : 23:50:01
rytier!!!! davajte si pozor na pusu! vravím, že Božie cesty sú nevyspytateľné . Ani sa neopovažujte špekulovať, či Boh pre guesta niečo urobí alebo nie.. Ja som si istá, že Boh má aj pre neho plán.
ešte že vy nie ste sv. František.. však.. zase ste sa sekli.. nie s cirkvou - s jej členmi to nie je ružové. To ľudia sú tí, kt. robia chyby, nie cirkev. Potom to hádže škaredý tieň práve na cirkev. Takže vy sa považujete za odvážneho, pretože sa snažíte vrátiť cirkev na správnu cestu- ano?.. no ďakujem pekne rudy - tu máte odpoved na kán. 752.
Zákony nie sú špinavé.. záleží na tom, ako si ich interpretujeme tak, aby to pasovalo aj s učením KC aj aby boli v súlade s právnym poriadkom SR. Dá sa to, len musíte mať zapnutú hlavu.
Boli by ste prekvapený, ako ďaleko to môže človek dotiahnuť s naivným zmyslom pre spravodlivosť a "roztomilou naivitou" Neviem, či som bola stvorená pre rozkoš.. to je diskutabilné. Boh ma stvoril takú som som - prostorekú, drzú.. Fyzická krása raz pominie.. a čo z toho?? Snažím žiť s chrbtovou kosťou, (niekedy som preto považovaná za prísnu), stále ked niečo urobím, premyslím si to, aby som z toho raz nemala výčitky.. Svoju prácu nezanechám - to si z hlavy vyhoďte.. - tak - aký je medzi nami rozdiel, rytier?? taký, že ja proste verím... vo vašich príspevkoch je však tolko pochybností, že to až do očí bije.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|